Skenderija,
Ignaz Königsberger,Sarajevo.

tacnoteskeredzic_22 wrote: ↑26/05/2025 18:20Da. Fotograf stoji kod Učiteljske škole i fotografiše nizvodno.
Na mjestu groblja danas je osnovna škola
Ovdje nešto ne štima, "vrlo škakljiva situacija", ....
Ovo je originalni izvor slike gdje se navodi da je godina 1885, tako da si upravu.loudness wrote: ↑27/05/2025 02:59Kako ovakve zgrade nije bilo, a još i sa ogradom između Skenderija i Čobanija mosta, onda ovo jedino može biti gore spomenuta pseudomaurska zgrada istočno, tj. Miljackom uzvodno od Sarajevskog pozorišta, koje tada nije bilo niti sagrađeno, a sagređeno je 1898.g., ali kako nema pruge koja je ovuda prošla, slika je nastala na desnoj obalo Miljacke, poslije 1888.g.,a prije 1895.g. kod mosta Čobanija, koji je na slici, a sagrađen je između 1886. i 1888.g. i na ovoj slici je sa pogledom nizvodno !
Ako neko misli drugačije, zanimali bi me drugi dokazi za tako nešto !
Sem zidanja jos jednog sprata na jednoj od kuca, sve je ostalo isto u toj ulici. Nazalost, okolne ulice su toliko drasticno promjenile svoj izgled... Ali to je druga tema, ko i kako dozvoli da se gradi "divlje"...bonersa wrote: ↑26/05/2025 14:32Nevjerovatno, identična lokacija slikanja, iste kuće, pogotovo ove tri sa desne strane.MIvazda wrote: ↑26/05/2025 08:22Piruša.propojeilijas wrote: ↑25/05/2025 22:20
ne znam reko bi negdje memli strani nadam se da ce se netko javit da objasni
https://live.staticflickr.com/4873/4630 ... 2913_b.jpg![]()
To bi onda bila ova zgrada sa razglednice koje sad nema (gore spomenuto sjedište K.u K. Truppendivisions und Brigade-Commando, kasnije Militaerintendanz), a prije nego što je izgrađeno pozorište. Odgovara izgledom i pozicijom u odnosu na most Čobanija...drug_profi wrote: ↑27/05/2025 09:25 I ja sam odmah pomislio da je Čobanija, ali me ova zgrada zbunjivala.
Zapravo kad se fokusiramo na sam most, teško je naći ikakvu razliku u konstrukciji u odnosu na Čobaniju, tako da je vjerovatno to tačno.

Sve se slaže, jedino mi je malo prerano, da je slika zaista iz 1885.g., jer je po arhivskim podacima arh. I. Krzovića Čobanija projektovana 1886.g., a sagrađena i predata u promet 1888.g.bonersa wrote: ↑27/05/2025 10:31To bi onda bila ova zgrada sa razglednice koje sad nema (gore spomenuto sjedište K.u K. Truppendivisions und Brigade-Commando, kasnije Militaerintendanz), a prije nego što je izgrađeno pozorište. Odgovara izgledom i pozicijom u odnosu na most Čobanija...drug_profi wrote: ↑27/05/2025 09:25 I ja sam odmah pomislio da je Čobanija, ali me ova zgrada zbunjivala.
Zapravo kad se fokusiramo na sam most, teško je naći ikakvu razliku u konstrukciji u odnosu na Čobaniju, tako da je vjerovatno to tačno.
![]()

Bila, bila sigurno i ja je se odlično sjećam, jeste da je bio veliki prostorni tjesnac, zato je između ostalog vjerovatno i srušena, a možda bi i ostala, da je bila u A-U izdanju, kao mnogo uža sa svega 3 para prozora bifora umjesto 6 pari prozora i jednim centralnim na sredini.bitanga_sa_otesa wrote: ↑28/05/2025 21:04 ne djeluje mi da je mogla ostati tu kad se pocetkom 60-ih pravila energoinvestova upravna zgrada ...
![]()