SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Chloe
Photo mod

#91376 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chloe »

Nešto malo sam popratila situaciju u Sa vezano za zarazu. Ono što me uvijek iznova iznenađuje, i u Sa, i ovamo kod nas, i bilo gdje u BiH, su građani, narod ... Pa kad ćemo shvatiti da i sami snosimo odgovornost za stanje u državi, kantonu, općini, selu, mahalu, zgradi, kući ...
Svi bi nešto, odnosno većina, a niko prstom mrdnuo ne bi a tek onda svoju markicu dati ( npr. Odvoz kabastog smeća), ili bor. problem pasa lutalica koji je šizifov posao sa ovakvim narodom i neodgovornošću.
Bože daj da mnogima nakon ovog dođe iz d.. u glavu. :D

.... a da sam ja neko, po džepu bih udarala nemilosrdno, na nivou Kantona, Općine donijela Odluke koje bi regulisale svašta nešto, pa i neprijavljivanje donosioca kabastog smeća, ne znate ko je? Ok, svim stanarima određenog bloka, nećete prijaviti, svi ćete platiti odvoz istog, pa tako dalje ... Ili bi krune pale sa glave ili bi primanja davali za kazne .. :kafa1:

Zato nikad neću ni biti neko ... :D :oops:
moimoi

#91377 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

muha_sa wrote: 25/05/2025 08:08 U ulazu do mene se izlila kanalizacija i to covjeku u suterenu koji je tek renoviro stan a ne živi u njemu :-)
Kad su iz Hetiga raskopali nema cega nisu našli--od ženskih uložaka do nekakvih kuhinjskih krpi :-)
Idioti kontali da je poljski wc sa septickom jamom :-)
Isti slucaj i kod nas … od pelena,ulozaka, vlaznih maramica do krpa.
Ne kontam sta je tim ljudima u glavi? Pa bas u septicke ne mozes bacati jer ces je garant zacepiti. Ne kontam kako ih nije strah da svoju solju ne zacepe? Ej, ba… pelenu u wc baciti?? Za to se bas moras potruditi.
muha_sa

#91378 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

moimoi wrote: 25/05/2025 09:36
muha_sa wrote: 25/05/2025 08:08 U ulazu do mene se izlila kanalizacija i to covjeku u suterenu koji je tek renoviro stan a ne živi u njemu :-)
Kad su iz Hetiga raskopali nema cega nisu našli--od ženskih uložaka do nekakvih kuhinjskih krpi :-)
Isti slucaj i kod nas … od pelena,ulozaka, vlaznih maramica do krpa.
Ne kontam sta je tim ljudima u glavi? Pa bas u septicke ne mozes bacati jer ces je garant zacepiti. Ne kontam kako ih nije strah da svoju solju ne zacepe? Ej, ba… pelenu u wc baciti?? Za to se bas moras potruditi.
Strašno :-) da su mi pricali ne bih vjerovao--svojim ocima gledo šta ljudi izvlace iz zacepljene cjevi :-)
kabal1337

#91379 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kabal1337 »

Jucer prolazim, vidim djeca masovno bacaju kese od smokija, cipsa u kanalizaciju ( guraju kroz resetku).

:izet:
HelaS

#91380 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

Chloe wrote: 25/05/2025 09:31
Spoiler
Show
Nešto malo sam popratila situaciju u Sa vezano za zarazu. Ono što me uvijek iznova iznenađuje, i u Sa, i ovamo kod nas, i bilo gdje u BiH, su građani, narod ... Pa kad ćemo shvatiti da i sami snosimo odgovornost za stanje u državi, kantonu, općini, selu, mahalu, zgradi, kući ...
Svi bi nešto, odnosno većina, a niko prstom mrdnuo ne bi a tek onda svoju markicu dati ( npr. Odvoz kabastog smeća), ili bor. problem pasa lutalica koji je šizifov posao sa ovakvim narodom i neodgovornošću.
.... a da sam ja neko, po džepu bih udarala nemilosrdno, na nivou Kantona, Općine donijela Odluke koje bi regulisale svašta nešto, pa i neprijavljivanje donosioca kabastog smeća, ne znate ko je? Ok, svim stanarima određenog bloka, nećete prijaviti, svi ćete platiti odvoz istog, pa tako dalje ... Ili bi krune pale sa glave ili bi primanja davali za kazne .. :kafa1:

Jedna dobrojutarska, da budeš 'vako neko :D

insaneinthebrain

#91381 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insaneinthebrain »

Chloe wrote: 25/05/2025 09:31 Nešto malo sam popratila situaciju u Sa vezano za zarazu. Ono što me uvijek iznova iznenađuje, i u Sa, i ovamo kod nas, i bilo gdje u BiH, su građani, narod ... Pa kad ćemo shvatiti da i sami snosimo odgovornost za stanje u državi, kantonu, općini, selu, mahalu, zgradi, kući ...

narod je stoka, samo kazne i udar po dzepovima pomaze protiv takvog ponasanja
Chloe
Photo mod

#91382 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chloe »

HelaS wrote: 25/05/2025 09:58
Chloe wrote: 25/05/2025 09:31
Spoiler
Show

Jedna dobrojutarska, da budeš 'vako neko :D

:lol: dobro jutroooo ... Odlična pjesma i izvedba ... :D
Thorgerson

#91383 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Thorgerson »

moimoi wrote: 24/05/2025 17:54
Logovan wrote: 24/05/2025 15:35
moimoi wrote: 24/05/2025 13:53

Nije premalo, nego smo mi razmazeni. Nigdje nemas da ti neko besplatno dodje po kabasti otpad. Ako zelis besplatno, onda ga sam vozis. Ako ga ne mozes sam odvuci, onda platis.
Svaki dan neko negdje renovira stan… ili mijenja namjestaj.. ili mu crkne frizide, masina etc. Rad bi dakle morao svaki dan skupljati neciji kabasti otpad?
Kako si iz mog komentara zaključio da tražim da to bude svaki dan?
Nisam zakljucila da trazis da je svakodnevno, nego samo cinjenicu da ni da je 12 puta godisnje, nista se promijeniti nece.

Svakodnevno neko izbaci nepropisno kabasti otpad zato sto nema sankcija. Trebali bi biti sretni sto uopste imamo mogucnost da se dva puta godisnje besplatno rijesimo veceg otpada. Prvobitno zamisljeno kao ciscenje supa… zivjelo se puno skromnije… Danas je postalo apsurdno.

Jedino rjesenje pokriti sve kamerama i poceti pisati kazne.

Vjerujem da se na ovaj nacin rjesavaju otpada cak i oni koji od takve vrste usluge zive…. Uzme 100-200 KM i frkne ga kod najblizeg kontejnera. A ljudi koji plate misle da su se propisno rijesili.
Halo bolan o cemu se vi raspravljate.

Niko nije duzan da vozi nase kauce, wc solje, te ostale stvari koje ste dovukli u stanove.

Imate dvoriste u Paromlinskoj gdje mozete dovuci vas kabasti otpad i ostaviti ga - BESPLATNO.

@Logovan , druzu plati 50 KM i odvuci sta hoces. Ili razmontiraj i vozi sam u vise tura. Sta je problem?

Sta bi da zivis na zapadu gdje moras jos platiti hanlanje tog otada. Ovdje vam nude besplatno, aal jooj ni to vam ne valja, nego de dodjite vi po to. Da vam i to uvedu, bilo bi onda eh joj ja moram to donijeti kod kontejnera, zasto ne dodju u moju kucu i pokupe otpad.

Nas narod je stoka neobrazovana i neinformisana. Ja sam se sjebao koliko ljudi nr zna da postoje ova odlagalisya kabastog otpada. Nego misle samo da se to 2 puta godisnje moze. Al zato znaju svakog tik tokera i ostale gluposti...
moimoi

#91384 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

U Belgiji (flandriji) je 1t po osobi godisnje besplatna. Al bas kako kazes… moras sam donjeti i bukvalno sve razmontirati. Drvo u jedan kontejne, platno u drugi, metal u treci.. reciklaza. Ako ti se ne da, onda platis da neko to za tebe uradi i to debelo. Ljudi koji tamo rade k’o gospoda.
avijon

#91385 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by avijon »

moimoi wrote: 25/05/2025 11:04 U Belgiji (flandriji) je 1t po osobi godisnje besplatna. Al bas kako kazes… moras sam donjeti i bukvalno sve razmontirati. Drvo u jedan kontejne, platno u drugi, metal u treci.. reciklaza. Ako ti se ne da, onda platis da neko to za tebe uradi i to debelo. Ljudi koji tamo rade k’o gospoda.
kako je u Bangladešu, ne vidim poentu poredjenja sa nekim k oje svjetlosnu godinu ispred, samo neko realno poredjenje
Naslovnica

#91386 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Ja trebam da se riješim madraca 200x180, težak jedno 150kg, kokos nekakav, svega unutra.
Moraću ga nečim isjeći, raskupusati, biće to cirkus.
Kocku po kocku i u "kantinjer"

:lol:
laik1981

#91387 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laik1981 »

Naslovnica wrote: 25/05/2025 11:09 Ja trebam da se riješim madraca 200x180, težak jedno 150kg, kokos nekakav, svega unutra.

Ma litar benzina i u park :lol:
Naslovnica

#91388 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

laik1981 wrote: 25/05/2025 11:11
Naslovnica wrote: 25/05/2025 11:09 Ja trebam da se riješim madraca 200x180, težak jedno 150kg, kokos nekakav, svega unutra.

Ma đeću to ba
laik1981

#91389 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laik1981 »

Naslovnica wrote: 25/05/2025 11:13
laik1981 wrote: 25/05/2025 11:11

Ma đeću to ba
Ma odradis besplatnu dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju tih par kvadrata parka :lol:

Ma zezam se. To bi gorilo dva sata haha.
muha_sa

#91390 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

Stavi u oglas da poklanjaš.

Znaš šta bi bilo :? možeš li mi dovuc na adresu :? :lol:
moimoi

#91391 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

avijon wrote: 25/05/2025 11:08
moimoi wrote: 25/05/2025 11:04 U Belgiji (flandriji) je 1t po osobi godisnje besplatna. Al bas kako kazes… moras sam donjeti i bukvalno sve razmontirati. Drvo u jedan kontejne, platno u drugi, metal u treci.. reciklaza. Ako ti se ne da, onda platis da neko to za tebe uradi i to debelo. Ljudi koji tamo rade k’o gospoda.
kako je u Bangladešu, ne vidim poentu poredjenja sa nekim k oje svjetlosnu godinu ispred, samo neko realno poredjenje
Ne poredim, nego kazem koliko smo razmazeni. Nama je NORMALNO da imamo besplatan odvoz kabastog otpada.
I jos se ljutimo sto Rad ne skuplja otpad koji je neko izbacio van termina. Nismo svjesni koliko nam je dobro.
Optimus09

#91392 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Optimus09 »

Meni uzese 20 eura za stari ormar,morao razmontirati,odvuci i jos ubaciti u posudu da izvagaju.Sta ti je standard :lol:
.Kod kuce bih se mogao dobro ogrijati :mrgreen:
HelaS

#91393 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

Thorgerson wrote: 25/05/2025 10:55
Halo bolan o cemu se vi raspravljate.

Niko nije duzan da vozi nase kauce, wc solje, te ostale stvari koje ste dovukli u stanove.

Imate dvoriste u Paromlinskoj gdje mozete dovuci vas kabasti otpad i ostaviti ga - BESPLATNO.

@Logovan , druzu plati 50 KM i odvuci sta hoces. Ili razmontiraj i vozi sam u vise tura. Sta je problem?

Sta bi da zivis na zapadu gdje moras jos platiti hanlanje tog otada. Ovdje vam nude besplatno, aal jooj ni to vam ne valja, nego de dodjite vi po to. Da vam i to uvedu, bilo bi onda eh joj ja moram to donijeti kod kontejnera, zasto ne dodju u moju kucu i pokupe otpad.

Nas narod je stoka neobrazovana i neinformisana. Ja sam se sjebao koliko ljudi nr zna da postoje ova odlagalisya kabastog otpada. Nego misle samo da se to 2 puta godisnje moze. Al zato znaju svakog tik tokera i ostale gluposti...
Zakon o komunalnoj čistoći Kantona Sarajevo. Sve piše, jasno i precizno. I za ostali otpad, i za posude, obaveze i odgovornosti obje strane, kazne... sve piše
Član 5 - (Otpaci)
(1) Otpacima, u smislu ovog zakona, smatraju se:
a) kućni otpad i
b) otpad koji nastaje u procesu rada.
(2) Pod kućnim otpadom podrazumijeva se:
a) kućni otpad koji nastaje kao posljedica dnevnog življenja u stanovima (otpaci hrane, prašina, krpe, sitna ambalaža, pepeo, čađ i slično), kao i drugi otpaci koji se stvaraju u dvorištima, u zajedničkim prostorijama stambenih zgrada (hodnici, stubišta i sl.), garažama i šupama,
b) kućni otpad koji nastaje u poslovnim zgradama i prostorijama, a nije proizvod redovne djelatnosti koja se obavlja u tim zgradama i prostorijama;
c) kabasti otpad kao: stari namještaj, aparati za domaćinstvo, kartonska, limena i drvena ambalaža i druge glomazne stvari.
(3) Mjesto i vrijeme odlaganja otpadaka iz tačke c) stave (2) ovog člana određuje kantonalni organ nadležan za komunalne poslove u dogovoru sa općinskim organom nadležnim za komunalne poslove i komunalnim preduzećima.
(4) Pod otpadom koji nastaje u procesu rada podrazumijeva se otpad koji se stvara obavljanjem redovne djelatnosti u preduzećima, ustanovama, uslužnim djelatnostima i slično.
Član 31 - (Vrijeme iznošenja kućnog otpada)
Vlasnici ili korisnici stambenog ili poslovnog prostora ili prostora za druge namjene dužni su kućni otpad iznositi u tačno određenim vremenskim terminima utvrđenim programom odvoza otpada.
https://www.paragraf.ba/propisi/kantona ... stoci.html
nivla

#91394 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

sjecam se kd su u hrasnici postavili veliki kontejner za kabasti otpad,u doba korone ili malo prije, stoka u isti trpala redovni otpad
isto se tako sjecam da sam za kabasti otpad u istoj imao lokaciju koja je skoro kilometar udaljena od moje kuce, ko ce kauc i ormare vuci kilometar a kad vec platim prevoz da se odvuce do te lokacije onda naravno platim i do deponije, jer me kosta isto
dječak sa šibicama

#91395 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Kod nas je u ratu bilo toliko zacepljenje da su morali kopati kanalizaciju pored zgrade, u cijevima su nasli deke. Vjerovao ili ne, deke, znaci ambasadorku neko bacio u wc solju :lol: nikada ljudi nisu skontali kako je to anonimni majstor uspio.
zdruzdjo

#91396 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

Danas vozim kod poste na malti i vidim povaljani oni metalni stubici i asfalt malo razrovljen. Aaa reko krenuli i ovo da mjenjaju, pa dooobro.
Ahaaaa
Image
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#91397 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

neko je zamijenio far i masku :D
Naslovnica

#91398 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

dječak sa šibicama wrote: 25/05/2025 12:24
Kod nas je u ratu bilo toliko zacepljenje da su morali kopati kanalizaciju pored zgrade, u cijevima su nasli deke. Vjerovao ili ne, deke, znaci ambasadorku neko bacio u wc solju :lol: nikada ljudi nisu skontali kako je to anonimni majstor uspio.
Stoka seljačka samo ostavi kese pored kontejnera.
Da hoće kakva kuga mamu im jebem seljačku, da izginu svi

Image
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#91399 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

muha_sa wrote: 25/05/2025 11:18

Nisam jednom. Jos ono ko jel me stid sto nudim a nema prevoza.

Jednom je delegat samo pito na viber, ok, a kad ga mogu ocekivati (kauc)? :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#91400 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by _BataZiv_0809 »

Chmoljo wrote: 25/05/2025 20:12
muha_sa wrote: 25/05/2025 11:18

Nisam jednom. Jos ono ko jel me stid sto nudim a nema prevoza.

Jednom je delegat samo pito na viber, ok, a kad ga mogu ocekivati (kauc)? :lol:
I jos da mu das na kafu :lol:
Post Reply