Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

konektovan
Vozim: Francusku kantu

#51376 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by konektovan »

suspect_zero wrote: 20/05/2025 15:59
konektovan wrote: 20/05/2025 14:30
kabal1337 wrote: 20/05/2025 14:08

Mozes ti praviti i pitu sa bezglutenskim, samo moras nacin promijenit. Placinke.... treba ti ono profi ko tava i onaj stap. Kod mene ti rodjak ima problema pa se uhodao.
Onda definitivno probaj manju mjeru, jer je ovo pola l vode za bas golem hljeb.
Mozda probaj i neka brasna sa sto manjim omjerom proteina u sebi 🤷
Ma moze se praviti svasta nesto, i pravim naravno.... :thumbup:
Ali eto, ako nemam hljeba u rezervi..odmah panika. :mrgreen:
Ppmjesas kukuruznog, rizinog, i malo heljde (ne moras svaki put jer zna dodijati) i dodas sjemenke koje volis: lan, susam, chia, suncokret, bundeva...i dodaj malo maslinovog ulja.

Palacinke sa bademovim i rizinim brasnom odlicne, na jednu kasiku bademovog, dvije ili tri rizinog.
Podloga za kolace/torte: mak, chia, mljeveni badem/lješnjaka/orah/kikiriki :-D
BG univerzalno brasno je uglavnom kombinacija rizinog i kukuruznog brasna,... :mrgreen:
Ova koNbinacija za podlogu kolaca mi se svidja..idealan sastav sto se mene tice. :mrgreen: :thumbup:
suspect_zero

#51377 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by suspect_zero »

Hajd' ba, ni ja ne jedem sarme, patlidzan, sogan-dolmu, tikvu, prasu, prigu, janjetinu, stelju, bijeli luk....pa opet evo ovolikeeeee godine proživih :D :lol:

Kud bas tebe poguzuju sa uhvati majka mu stara :sad: :kiss: :kiss:
laik1981

#51378 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by laik1981 »

Kukuruzno brasno bez da je kontaminirano glutenom je kod nas skoro pa nemoguce naci. I inace bilo koji proizvod. Na vecini proizvoda koji se dobijaju od sirovina koje ne sadrze gluten pise da sadrzi gluten u tragovima. Sad, sta mu to znaci price znaju. Vjerovatno se kukuruz i ostale zitarice koje ne sadrze gluten melju u istim postrojenjima kao i psenica i tako dolazi do kontaminacije.
Nalla

#51379 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Nalla »

konektovan wrote: 20/05/2025 13:51
Ma ja druze koristim bezglutensko brasno, imam celijakiju i ono je totalno drugacije u poredjenju sa psenicnim, ali moze se napraviti pravo dobar lebac. Volim promjeniti s vremena na vrijeme recepturu i nesto drugo iskombinovati. :thumbup:
Kako praviš hljeb?

Ja sam probala na milion načina, nikako da teksturu pogodim.

Moj malecki je pored bezglutenske i na bezkazeinskoj ishrani, znači Bože pomozi. 🙈
konektovan

#51380 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by konektovan »

Nalla wrote: 20/05/2025 18:15
konektovan wrote: 20/05/2025 13:51
Ma ja druze koristim bezglutensko brasno, imam celijakiju i ono je totalno drugacije u poredjenju sa psenicnim, ali moze se napraviti pravo dobar lebac. Volim promjeniti s vremena na vrijeme recepturu i nesto drugo iskombinovati. :thumbup:
Kako praviš hljeb?

Ja sam probala na milion načina, nikako da teksturu pogodim.

Moj malecki je pored bezglutenske i na bezkazeinskoj ishrani, znači Bože pomozi. 🙈
Najcesce pravim klasicno, sa vodom i drugu varijantu s mlijekom.
U prvoj varijanti, koristim toplu vodu, otprilike nekih 400 ml vode naspem u posudu, dodam kvasac 5-7 g, i ostavim max 5 minuta tako, zatim dodam so 7 g, BG brasno Schar 300 g, kasiku sojinog, i kasiku heljdinog..s tim da ovo sojino i heljdino nije pod moranje. Takodjer mozes dodati kasicicu chia sjemenki, kasicicu sjemenki lana, sjemenke bundave...
Ja mikserom mjesam par minuta, otprilike da tijesto bude malo "mekse" tj rijedje..
Kad izmjesam ostavim 45 minuta da nadodje,..pokrijem tijesto vlaznom krpom. Kad je nadoslo, opet izmjesam, mozes rukama, ili opet mikserom...prebacis posudu za pecenje, obavezno koristim papir za pecenje i opet ostavim pola sata da nadodje u posudi. Kad se tijesto digne, uzmem par kapi maslinovog i namazem da kora bude meksa i ukusnija :mrgreen:
Rernu zagrijem na 200 c i pecem 30 minuta, zatim je iskljucim i ostavim jos 15 -20 minuta hljeb u rerni. Nakon toga izvadim i pokrijem krpom do hladjenja.

Druga varijanta s mlijekom, meni najukusnija.. :mrgreen:
U 250 - 300 ml toplog mlijeka stavim nepunu kasicicu kvasca 5-7 g najvise..kasicicu soli, kasicicu secera, veliku kasiku ulja i to sve promjesam. Dodam oko 250-300 g brasna i opet sve izmjesam da,nema grudvica i ostavim sat i po do 2 sata da odstoji i nadodje. Nakon toga samo se izlije u posudu, premazem sa par kapi maslinovog ulja i stavim u zagrijanu rernu na 200 c isto pola sata, s tim da treba pratiti, da ne izgori korica..jer se poprilicno napuse, tj naraste, a ako su jaki grijaci u rerni treba malo opreza.. takodjer ostaviti u iskljucenoj rerni jos nekih 10 ak minuta :mrgreen:
Izvaditi i pokriti krpom,..eto pokusaj. Treba neko vrijeme da covjek navikne na bg brasno, tijesto..jako je bitna temperatura vode, ambijenta da isoadne sve kako treba.
Ja uglavnom koristim od Schär brasno..i Balviten, za pecivo.
Nalla

#51381 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Nalla »

@konektovan

Hvala ti puno.
suspect_zero

#51382 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by suspect_zero »

Joj ja se nameracila na uljevak sa kukuruzom i sirom :thumbup: baš cesto napravim.
Chloe
Photo mod

#51383 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Chloe »

konektovan wrote: 19/05/2025 23:04
Spoiler
Show
Chloe wrote: 10/03/2025 12:16
kabal1337 wrote: 09/03/2025 19:05 Ma ne treba vam vise od 2g. germe za hljeb. i dodajte 10g. istopljenog putera. Ovo je skroz ok za 550g. vode i malu kasicicu soli, kasika secera. Brasna po potrebi ( nemojte zakuhati cvrsto, izmutite sve u posudi) i ostavite preko dana ili cak bolje preko noci ( bit ce vam jos laksi za stomak).
Mozete ga pr kuhati i par puta ako zelite, kasikom u posudici. Na pocetku bude ljepljiv kako vrijeme prolazi gluten se razvija i prestaje biti ljepljiv.

Oblikujte u zeljeni oblik, pustite jos malo da naraste u tepsiji, i pecite na 220° 45 minuta.
Garantujem vam da ce biti socan vise dana (4-5) i nece se mrviti.

Image
Sa mjesavinom tip 550 i 1100 brasno duze ostane frisak.

Tip 400/450 ima malo meksu koricu od tip 550

Kad ga ispecete ako volite meksu koru samo poprskajte hljeb vodom i ostavite tako.
:thumbup: svaka tebi čast kad znaš mjere, kod mene je odokativno i s osjećajem, obzirom na brašna koja kosristim.

Kvasca isto manje stavljam, ne volim kad kruh ima intenzivan okus kvasca. Maslinovo ulje koristim kao masnoću.

Malo se igram i sa pripremom kruha, ne idem uvijke na famozna tri dizanja kvasca/kruha.
Primjenim miksanje od nekoliko minuta dok se tijesto ne poveže i ne dobije onu eleastičnu strukturu.
Tako uvijek pravim štruce malog obima za kanapee, jer volim gust kruh za njih, a koristim i razna brašna, sjemenke.
Kad sam u obavezama, kruh miksam, nakon miksanja odmah oblikujem, ostavim da se tijesto digne, i to je to.

Par sličica

Image

Image

Image
Recept plizzz?? :mrgreen: Da pokusam napraviti bezglutenski, ako bude moguce, ovo izgleda super... i recept za kalju, tu bas tvoju, je li se to tako kaze?:thumbup:
@kabal1337

Baci recept za taj tvoj lebac.. :mrgreen: :thumbup:
[/quote]

Gdje me nađe ... :oops: ... kod mene su i kolači haman odokativni i nerijetko "izmišljeni" ... :-) jedino postupak objasniti mogu ... :hm:

Kruh, u deci mlake vode stavljam kvasac ( bilo svježi ili instant), dodam malo šećera jer pomaže aktiviranju kvasca za razliku od soli koja kavasacu smanjuje aktiviranje zato treba izbjegavati direktno miješenje i paziti na količinu soli u samom tijestu ( to je prva faza dizanja )
dok se kvasac aktivira, pripremim brašno ( nemam pravila, radim kruhove u raznim kombinacijama), dodam sol, ostatak šećera (duplo više od soli) i tae suhe sastojke dobro izmješam,
u međuvremenu se aktivira kvasac, pripremim mlaku vodu kojom ću zamijesiti tijesto, u vodu sa kvascem dodam kašiku maslinovog ulja i izmješam,
i saspem na brašno, dodajem vodu i miksam, pri kraju dodajem sjemenke da mi one veće mikser ne polomi i ne skine kod sjemenki bundeve njihovu kožicu ( koristim mikser, nekoliko minuta 6-8, je dovoljno da se smjesa sjedini i kvasac se pri takvoj izradi brašna aktivira brže), vrlo je bitno da paziš na gustoću smjese da ne bude pretvrda a ni peremekana.
Nakon toga izradim na brašnu tijesto i razvijem u ovalni oblik, zarolam, pospem brašnom i oštrim nožem zarežem ( pazi da završni dio tijesta bude na dnu pleha u kojem pečeš), ostavim da stoji nekih 20-25 minuta ( ako je hladnije i duže), rernu ugrijem na 230 ( sa ventilatorom), kad nadođe
stavljam u rernu 3-4 min, onda prebacim na 200 stepeni bez ventilatora.

Korica je deblja, ali mekana, topi se u ustima. Ako bi da iznjegneš razvijanje možeš koristiti kalup za kolač.

Image

Čorba/kalja ... na malo vrelog ulja prepržim meso ( koristim najčešće junetinu za kuhana jela s mesom), smanjim temperaturu pa uz meso crveni luk prepržim, kad se on omekša dodam bijeli luk u međuvremenu pripremim vrelu vodu, prelijem meso i lukove tek toliko da pokrije, i to se kvrcka par minuta ( ako stavljam kupus onda ga prije vode dodam), nakon kuhanja 10-15 min dodam krompir, i opet vrelu vodu, kako se lagano kuha, dodajem povrće ( buraniju, papriku, mrkvu), ovisno koliko kojem treba termičke obrade ( ne volim kad se raskuha i bude mljeckavo, ni mrkva ni ništa), kad je meso skuhano, podrazumjeva se da je i ostalo skuhano, izvadim par krompirića i izgnječim zbog gustoće, jedino sol dodajem na samom početku kuhanja a sve ostale pri kraju. E sad, pravim sebi od svog povrća zamrznute kocke kao zimnicu ( u njima su paradajz, celer, patlidžan, paprike (i ljute), tikvice i šta već bude u bašti kad ih pravim :D ), nekad dodajem te kockice a nekad kašiku ajvara. I to je to, mislim klasika, samo je bitno ne pretjerati sa vodom da ne bude na kraju juha ... :D
konektovan

#51384 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by konektovan »

Chloe wrote: 23/05/2025 11:25
konektovan wrote: 19/05/2025 23:04
Spoiler
Show
Chloe wrote: 10/03/2025 12:16

:thumbup: svaka tebi čast kad znaš mjere, kod mene je odokativno i s osjećajem, obzirom na brašna koja kosristim.

Kvasca isto manje stavljam, ne volim kad kruh ima intenzivan okus kvasca. Maslinovo ulje koristim kao masnoću.

Malo se igram i sa pripremom kruha, ne idem uvijke na famozna tri dizanja kvasca/kruha.
Primjenim miksanje od nekoliko minuta dok se tijesto ne poveže i ne dobije onu eleastičnu strukturu.
Tako uvijek pravim štruce malog obima za kanapee, jer volim gust kruh za njih, a koristim i razna brašna, sjemenke.
Kad sam u obavezama, kruh miksam, nakon miksanja odmah oblikujem, ostavim da se tijesto digne, i to je to.

Par sličica

Image

Image

Image
Recept plizzz?? :mrgreen: Da pokusam napraviti bezglutenski, ako bude moguce, ovo izgleda super... i recept za kalju, tu bas tvoju, je li se to tako kaze?:thumbup:
@kabal1337

Baci recept za taj tvoj lebac.. :mrgreen: :thumbup:
Gdje me nađe ... :oops: ... kod mene su i kolači haman odokativni i nerijetko "izmišljeni" ... :-) jedino postupak objasniti mogu ... :hm:

Kruh, u deci mlake vode stavljam kvasac ( bilo svježi ili instant), dodam malo šećera jer pomaže aktiviranju kvasca za razliku od soli koja kavasacu smanjuje aktiviranje zato treba izbjegavati direktno miješenje i paziti na količinu soli u samom tijestu ( to je prva faza dizanja )
dok se kvasac aktivira, pripremim brašno ( nemam pravila, radim kruhove u raznim kombinacijama), dodam sol, ostatak šećera (duplo više od soli) i tae suhe sastojke dobro izmješam,
u međuvremenu se aktivira kvasac, pripremim mlaku vodu kojom ću zamijesiti tijesto, u vodu sa kvascem dodam kašiku maslinovog ulja i izmješam,
i saspem na brašno, dodajem vodu i miksam, pri kraju dodajem sjemenke da mi one veće mikser ne polomi i ne skine kod sjemenki bundeve njihovu kožicu ( koristim mikser, nekoliko minuta 6-8, je dovoljno da se smjesa sjedini i kvasac se pri takvoj izradi brašna aktivira brže), vrlo je bitno da paziš na gustoću smjese da ne bude pretvrda a ni peremekana.
Nakon toga izradim na brašnu tijesto i razvijem u ovalni oblik, zarolam, pospem brašnom i oštrim nožem zarežem ( pazi da završni dio tijesta bude na dnu pleha u kojem pečeš), ostavim da stoji nekih 20-25 minuta ( ako je hladnije i duže), rernu ugrijem na 230 ( sa ventilatorom), kad nadođe
stavljam u rernu 3-4 min, onda prebacim na 200 stepeni bez ventilatora.

Korica je deblja, ali mekana, topi se u ustima. Ako bi da iznjegneš razvijanje možeš koristiti kalup za kolač.

Image

Čorba/kalja ... na malo vrelog ulja prepržim meso ( koristim najčešće junetinu za kuhana jela s mesom), smanjim temperaturu pa uz meso crveni luk prepržim, kad se on omekša dodam bijeli luk u međuvremenu pripremim vrelu vodu, prelijem meso i lukove tek toliko da pokrije, i to se kvrcka par minuta ( ako stavljam kupus onda ga prije vode dodam), nakon kuhanja 10-15 min dodam krompir, i opet vrelu vodu, kako se lagano kuha, dodajem povrće ( buraniju, papriku, mrkvu), ovisno koliko kojem treba termičke obrade ( ne volim kad se raskuha i bude mljeckavo, ni mrkva ni ništa), kad je meso skuhano, podrazumjeva se da je i ostalo skuhano, izvadim par krompirića i izgnječim zbog gustoće, jedino sol dodajem na samom početku kuhanja a sve ostale pri kraju. E sad, pravim sebi od svog povrća zamrznute kocke kao zimnicu ( u njima su paradajz, celer, patlidžan, paprike (i ljute), tikvice i šta već bude u bašti kad ih pravim :D ), nekad dodajem te kockice a nekad kašiku ajvara. I to je to, mislim klasika, samo je bitno ne pretjerati sa vodom da ne bude na kraju juha ... :D
[/quote]

Chloe hvala, probam i jedno i drugo. :thumbup: Kako sam na bezglutenskoj ishrani, apetit mi porastao za duplo. :mrgreen: Bas sam kupio identican kalup.
Samo razmisljam sta cu jesti....posebno slano, a nekad sam mogao samo na slatkom zivjeti. :mrgreen:
Chloe
Photo mod

#51385 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Chloe »

@konektovan nema na čemu.

Riješio si se dva bijela otrova, bijelo brašno i šećer ... :thumbup:

Nekad sam i ja slatko jela baš baš ... U kući nisam nikad bila bez kolača, a nerijetko i po dva, u neko doba noći ih pravila.

Znala sam se probuditi u sitne sate i pravac u frižider, ne jednu kocku/šnitu kolača izvaditi, nego tepsiju pred sebe stavim i mašalnaaa :lol:
Samo sam jedan dan rekla "dosta je". 😊
Izmijenila ishranu i navike, isprva strožije, i onda lagano popuštala.
Sad jedem sve, i slatko, ali nemam svakodnevnu potrebu za nekim količinama, nego tek toliko da oćeifim, pa danima ne uzmem ništa, nemam želje nikako, a ako dođe želja, par kolača u dahu pojedem. :D
Chloe
Photo mod

#51386 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Chloe »

E da se pohvalim:

Prvo sam kupila dvije teleće koljenice da bi mi tata počeo " nećeš ti to znati", mislim se u sebi "šta se meni otelo", ali ipak koljenice zamjenim za kokoš i krompir :lol: jeftinije je ako upropastim ...
No međutim ... Top ručak bio ... Bravo ja ... :oops:

I burek, i zeljanicu sam pekla sama pod saćem, haman ko moj tata dobro ... :kulerka:
Nalla

#51387 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Nalla »

Image

Mesčini da sam “ubola” ovaj put.

Brašno od riže i biljno mlijeko. Nisam dodavala nikakve sjemenke zbog njega da ih ne birka. 😀

Stavila sam i psilijum.
Danguba

#51388 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Danguba »

Chloe wrote: 23/05/2025 14:33 E da se pohvalim:

Prvo sam kupila dvije teleće koljenice da bi mi tata počeo " nećeš ti to znati", mislim se u sebi "šta se meni otelo", ali ipak koljenice zamjenim za kokoš i krompir :lol: jeftinije je ako upropastim ...
No međutim ... Top ručak bio ... Bravo ja ... :oops:

I burek, i zeljanicu sam pekla sama pod saćem, haman ko moj tata dobro ... :kulerka:
Bravo ti. :thumbup:
Slijedeći put koku zamijeni koljenicom. :mrgreen:
kabal1337

#51389 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by kabal1337 »

Nalla wrote: 25/05/2025 00:02 Image

Brašno od riže i biljno mlijeko. Nisam dodavala nikakve sjemenke zbog njega da ih ne birka. 😀

Stavila sam i psilijum.
dobro izgleda :thumbup:
Chloe
Photo mod

#51390 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Chloe »

@Nalla super izgleda ... Nisam sa rižinim brašnom nikad ni probala. Šta treba paziti kod pripreme? :-D
Nalla

#51391 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Nalla »

kabal1337 wrote: 25/05/2025 09:29

hvala

još da sam se sjetila so da stavim 🙈
Chloe wrote: 25/05/2025 22:12 @Nalla super izgleda ... Nisam sa rižinim brašnom nikad ni probala. Šta treba paziti kod pripreme? :-D
Hvala, i za čudo ukusan je, pošto so sam zaboravila staviti.

Uglavnom mislim da je do rižinog brašna i psilijuma, jer nikako prije nije mi uspjevalo da ovako ispadne.
Prije sam probavala od tapioke, ovsenog, heljde…. ma ni naopako.

Stavila sam prvo kašiku psilijuma i 150 ml vode da odstoji pola sata da se zgusne u gel.

Pomiješala onda mlijeko od indijskog oraha- manje od pola čaše, brašno pola kg, kvasac, kašičicu i po praška za pecivo, kašiku maslinovog ulja, tri bjelanceta i dodala gel od psilijuma. SO sam zaboravila. 😀
Onda sam dodavala toplu vodu otprilike da sve se poveže u tijesto. Onako kao kod klasični hljeb pravimo.

Stavila u ovaj kalup, naravno papir unutra.
I onda uradila kao što je konektovan napisao, pokrila folijom i krpom da odstoji 45 minuta, premazala maslinovim i pekla dok ne “porumeni”.
konektovan

#51392 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by konektovan »

Nalla wrote: 25/05/2025 00:02 Image

Stavila sam i psilijum.
Eto ga,..top. :thumbup:
Chloe
Photo mod

#51393 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Chloe »

Nalla wrote: 25/05/2025 23:25
Spoiler
Show
kabal1337 wrote: 25/05/2025 09:29

hvala

još da sam se sjetila so da stavim 🙈
Chloe wrote: 25/05/2025 22:12 @Nalla super izgleda ... Nisam sa rižinim brašnom nikad ni probala. Šta treba paziti kod pripreme? :-D
Hvala, i za čudo ukusan je, pošto so sam zaboravila staviti.

Uglavnom mislim da je do rižinog brašna i psilijuma, jer nikako prije nije mi uspjevalo da ovako ispadne.
Prije sam probavala od tapioke, ovsenog, heljde…. ma ni naopako.

Stavila sam prvo kašiku psilijuma i 150 ml vode da odstoji pola sata da se zgusne u gel.

Pomiješala onda mlijeko od indijskog oraha- manje od pola čaše, brašno pola kg, kvasac, kašičicu i po praška za pecivo, kašiku maslinovog ulja, tri bjelanceta i dodala gel od psilijuma. SO sam zaboravila. 😀
Onda sam dodavala toplu vodu otprilike da sve se poveže u tijesto. Onako kao kod klasični hljeb pravimo.

Stavila u ovaj kalup, naravno papir unutra.
I onda uradila kao što je konektovan napisao, pokrila folijom i krpom da odstoji 45 minuta, premazala maslinovim i pekla dok ne “porumeni”.

Hvalaaaa ... Budem probala ... :-D
GandalfSivi

#51394 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by GandalfSivi »

Kako sad objasniti da je na ovoj neuglednoj slici, koju sam btw uslikao nakon sta sam poceo jesti (kao okrenuo sendvic na drugu stranu), jedna od najboljih vecera koje sam u zivotu napravio?

Image

Znaci, surf and turf sendvich, namazan puterom sa bijelim lukom i zacinima, pa preko toga meso jastoga i sitno nasjecen odrezak, sve sa dimljenim tobasco sosom preko toga, uz supu od oklopa jastoga (ostatci) i snjeznih kraba, uz uobicajeni luk, bijeli luk, mrkva, celer, paradajz pasta, pileci temeljac, timjan i lovorov list, skuhana pa izmljevena, pa procijedjena.

Ubili smo se samo tako, nevidjeno…
Chloe
Photo mod

#51395 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Chloe »

Juče

Image

Mladi krompir, krilca ( čak 3 dana bila zamrznuta), šampinjoni ( iz moje ostave), zelena salata i mladi luk ( moja bašta),

Zasladilo se

Image

I kolač sam napravila, budem fotkala :D
vazi

#51396 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by vazi »

Super su vam sve kuhanije 🤗
Mene interesuje imate li neki efikasan recept za brzo i lahko ciscenje rerne bez ovih kupovnih, hemijskih proizvoda ?
Chloe
Photo mod

#51397 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Chloe »

vazi wrote: 02/06/2025 11:40 Super su vam sve kuhanije 🤗
Mene interesuje imate li neki efikasan recept za brzo i lahko ciscenje rerne bez ovih kupovnih, hemijskih proizvoda ?
Pasta od sode bikarbone, premazati da odstoji par sati ili preko noći
Zagrijavanje vode u kombinaciji sa sodom i limunom u rerni do isparavanja, para omekša masnoće.
Chloe
Photo mod

#51398 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Chloe »

Juče, teleća džigera :D -brzinska, juha pileća od nedjelje i kolač od nedjelje :oops:

Image

Obavezno kafa nakon bijelog luka da podigne tlak :D

Image
moon_walker_90

#51399 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by moon_walker_90 »

Planiram praviti lisnato sa visnjom. Ima li neko preporuku kako napraviti onaj fil od visanja?
suspect_zero

#51400 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by suspect_zero »

moon_walker_90 wrote: 03/06/2025 17:17 Planiram praviti lisnato sa visnjom. Ima li neko preporuku kako napraviti onaj fil od visanja?
Ja to ovako kada sa lisnatim radim: ocistim o kospica i crvića :D operem i onda u malo dublju šerpu, dodam soka ( obicnog od višnja) ako imam...ako nemam moze i čaša vode, šećer (koliko voliš slatko) vanilin jedan ili dva, ovisno koliko imaš za ukuhati. Pustim da se lagano kuha uz stalno miješanje, postane gušće ali ta gustina mi za lisnato (ovo mi je za kolac ili tortu, biskvit bude socan) ne bude ok, dodam jednu kesicu želatina ako nemam razmutim malo gustina...uglavnom smjesa mi bude izmedju dzema i pekmeza. Da, ja volim i ekstrakt ruma u višnje :oops:

Edit: kad napravis fil ohladi ga pa onda na tijesto.
Post Reply