Chloe wrote: ↑23/05/2025 11:25
konektovan wrote: ↑19/05/2025 23:04
Chloe wrote: ↑10/03/2025 12:16

svaka tebi čast kad znaš mjere, kod mene je odokativno i s osjećajem, obzirom na brašna koja kosristim.
Kvasca isto manje stavljam, ne volim kad kruh ima intenzivan okus kvasca. Maslinovo ulje koristim kao masnoću.
Malo se igram i sa pripremom kruha, ne idem uvijke na famozna tri dizanja kvasca/kruha.
Primjenim miksanje od nekoliko minuta dok se tijesto ne poveže i ne dobije onu eleastičnu strukturu.
Tako uvijek pravim štruce malog obima za kanapee, jer volim gust kruh za njih, a koristim i razna brašna, sjemenke.
Kad sam u obavezama, kruh miksam, nakon miksanja odmah oblikujem, ostavim da se tijesto digne, i to je to.
Par sličica

Recept plizzz??

Da pokusam napraviti bezglutenski, ako bude moguce, ovo izgleda super... i recept za kalju, tu bas tvoju, je li se to tako kaze?:thumbup:
@kabal1337
Baci recept za taj tvoj lebac..
Gdje me nađe ...

... kod mene su i kolači haman odokativni i nerijetko "izmišljeni" ...

jedino postupak objasniti mogu ...
Kruh, u deci mlake vode stavljam kvasac ( bilo svježi ili instant), dodam malo šećera jer pomaže aktiviranju kvasca za razliku od soli koja kavasacu smanjuje aktiviranje zato treba izbjegavati direktno miješenje i paziti na količinu soli u samom tijestu ( to je prva faza dizanja )
dok se kvasac aktivira, pripremim brašno ( nemam pravila, radim kruhove u raznim kombinacijama), dodam sol, ostatak šećera (duplo više od soli) i tae suhe sastojke dobro izmješam,
u međuvremenu se aktivira kvasac, pripremim mlaku vodu kojom ću zamijesiti tijesto, u vodu sa kvascem dodam kašiku maslinovog ulja i izmješam,
i saspem na brašno, dodajem vodu i miksam, pri kraju dodajem sjemenke da mi one veće mikser ne polomi i ne skine kod sjemenki bundeve njihovu kožicu ( koristim mikser, nekoliko minuta 6-8, je dovoljno da se smjesa sjedini i kvasac se pri takvoj izradi brašna aktivira brže), vrlo je bitno da paziš na gustoću smjese da ne bude pretvrda a ni peremekana.
Nakon toga izradim na brašnu tijesto i razvijem u ovalni oblik, zarolam, pospem brašnom i oštrim nožem zarežem ( pazi da završni dio tijesta bude na dnu pleha u kojem pečeš), ostavim da stoji nekih 20-25 minuta ( ako je hladnije i duže), rernu ugrijem na 230 ( sa ventilatorom), kad nadođe
stavljam u rernu 3-4 min, onda prebacim na 200 stepeni bez ventilatora.
Korica je deblja, ali mekana, topi se u ustima. Ako bi da iznjegneš razvijanje možeš koristiti kalup za kolač.
Čorba/kalja ... na malo vrelog ulja prepržim meso ( koristim najčešće junetinu za kuhana jela s mesom), smanjim temperaturu pa uz meso crveni luk prepržim, kad se on omekša dodam bijeli luk u međuvremenu pripremim vrelu vodu, prelijem meso i lukove tek toliko da pokrije, i to se kvrcka par minuta ( ako stavljam kupus onda ga prije vode dodam), nakon kuhanja 10-15 min dodam krompir, i opet vrelu vodu, kako se lagano kuha, dodajem povrće ( buraniju, papriku, mrkvu), ovisno koliko kojem treba termičke obrade ( ne volim kad se raskuha i bude mljeckavo, ni mrkva ni ništa), kad je meso skuhano, podrazumjeva se da je i ostalo skuhano, izvadim par krompirića i izgnječim zbog gustoće, jedino sol dodajem na samom početku kuhanja a sve ostale pri kraju. E sad, pravim sebi od svog povrća zamrznute kocke kao zimnicu ( u njima su paradajz, celer, patlidžan, paprike (i ljute), tikvice i šta već bude u bašti kad ih pravim

), nekad dodajem te kockice a nekad kašiku ajvara. I to je to, mislim klasika, samo je bitno ne pretjerati sa vodom da ne bude na kraju juha ...

[/quote]
Chloe hvala, probam i jedno i drugo.

Kako sam na bezglutenskoj ishrani, apetit mi porastao za duplo.

Bas sam kupio identican kalup.
Samo razmisljam sta cu jesti....posebno slano, a nekad sam mogao samo na slatkom zivjeti.