SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Naslovnica

#91026 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Chmoljo wrote: 23/05/2025 14:38
Naslovnica wrote: 23/05/2025 14:35
Chmoljo wrote: 23/05/2025 14:25 imate vijest na klixu, a pouzdano znam da su oduzimane jagode od prodavača.

na njih je trenutno najveća sumnja. i ako bude tako, onda sva priča o kanalima, travi, vlagi kurcima palcima je izlišna.
Priča o nepokošenoj travi 25 maja, o štakorima koji trčkaraju po dječjim parkovima, o upitnom 3D, o ulicama koje se nikada ne peru, gomilama smeća i njegovom neredovnom odnošenju su izlišne ako jagode budu krivac?
Ništa onda, sad mi je laknulo, samo zabraniti jagode i sve će biti OK.
:thumbup:
ovdje se konkretno priča o leptospirozi.

nije teško ne glumiti francusku sobaricu. pokušaj.
Ako iko glumi francusku sobaricu sa pričom o jagodama i leptospirozi, ignorišući opuštene štakore koji trčkaraju po naselju, onda si to ti.
Pusti šuplju ba, javljaju se i kunto i panto i govore o katastrofalnoj higijenskoj situaciji u gradu, ali evo, jagode će biti krivac za sve.
Čekam još samo tramvajatrojku i styling da se jave i da upotpune priču kako su za sve krivi sandžaklije sa Hece i niko drugi.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#91027 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

banjaluka078 wrote: 23/05/2025 14:45
Chloe wrote: 23/05/2025 14:40
Podrumi valjda pripadaju stanarima, bar kod nas. :hm:

Nisam vidjela neki veći grad kao Sarajevo, da ljudi izlaze iz stanova napucaniji, mirišljiviji, da su im izlazi užasni, dvorišta zgrada neuredna, smeće oko kontejnera rasuto u krugu metar i dva, ulice prljave .. I ljudima to paše, nit općine nit stanari ništa me poduzimaju.
Da se građani bune, reaguju, traže urednost i čistoću, bilo bi rezultata. Uostalom i sami trebaju biti dio toga.

Mah, uz šminku, markiranu odjeću, parfeme, diplome, skupa auta, osnove kulture življenja bi trebali biti temelj, a većini je to poniženje što govori o kompleksima građanima, opanak - štikla, uz dužno poštovanje prema onima kojima smeta smrad , smet i neurednost ali kao manjina ne mogu ništa.

Uostalom, "ako laže koza ne laže rog" ... :(

https://www.klix.ba/vijesti/bih/niti-je ... /250523075
Ja inače mislim da je BL užasno prljava i onda odem u SA i šokiram se da može biti gore nego ovdje.
Rodica na Dobrinji ima kao mali cvijetnjak/vrt ispod balkona. Ono, potrudi se imati neki cvijet, ukrasno stablo, grm malina za unučice. Komšije joj se ne mogu načuditi, kao do čega je njoj i ako voli bašče neka kupi kuću.

A ja, eto, ne kontam da neko može imati otpad u podrumu 10 godina i čekati da ga neko očisti.
uvijek i uvijek je problem kupovina socijalnog mira. kantonalne vlasti su krive što godinama drže istu cijenu komunalija. nije normalno cijena odvoza smeća nije porasla decenijama, dok je sve ostalo skočilo.

nije normalno da cijena održava zajedničkih prostorija bude ista kao i prije koliko, 20 godina?

ali svako povećanje smatra se udarom na standard što je budalaština. iz prazne ne puca. vlast mora stisnuti muda i podići cijene ako se želi čisto. svakako i žestoko kažnjavanje klošarluka sa bacanjem smeća.

nedavno sam se pokajao što nisam napao babetinu koja istresa hljeb na livad pored parkinga. jer eto, valjda je Boga strah da baci, a nije je Boga strah što se to raznese i gaza gdje stigne. da ne govorim o vranetinama, džukelama, a vjerovatno i glodarima koji se goste time. al čovjek konta, žao mi je, neću da ispadam nasilnik. al svemu tome treba jebati mater uhljupsku.
Naslovnica

#91028 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/niti-je ... /250523075

Evo, čak je i Klix izbacio zanimljivo naslovljen članak. :lol:

Fotografije sve govore
Niti je Uk umio Sarajevo niti imamo mentalitet Slovenaca: Grad je prljav, krivi su skoro svi

Image
DaysleepeR

#91029 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Prvo smo krivi svi mi pa tek onda javna preduzeća.
Nama komunalije grada New Yorka ne bi pomogle sa svojim kapacitetom koliko smeća bacamo svugdje.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#91030 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Naslovnica wrote: 23/05/2025 14:48
Ako iko glumi francusku sobaricu sa pričom o jagodama i leptospirozi, ignorišući opuštene štakore koji trčkaraju po naselju, onda si to ti.
Pusti šuplju ba, javljaju se i kunto i panto i govore o katastrofalnoj higijenskoj situaciji u gradu, ali evo, jagode će biti krivac za sve.
Čekam još samo tramvajatrojku i styling da se jave i da upotpune priču kako su za sve krivi sandžaklije sa Hece i niko drugi.
za razliku od tebe ja ne pričam napamet, a fino piše i na klixu i da je inspekcija pratila trag do Hece i znam kakva je roba oduzimana. još samo da mi objasniš koja bi to uzročno posljedična veza mogla biti između dobrinje i hece?

ali eto, ti bolje znaš jer su ti kunto i panto rekli, a popričo si i sa štakorima na dječijem igralištu pa imaš info iz prve ruke.

ja sam rekao ono što znam zbog ljudi koji bi se mogli nasaditi ne znajući, a ne da ti i muamerovac izdrkavate o političkim zavrzlamama.
Toffee karamela

#91031 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Toffee karamela »

shape of despair wrote: 23/05/2025 13:22 Grad je postao nepodnošljivo prljav, prljav od smeća i generalno prljav: slabo se metu ulice a kamoli peru i sl.
Pa zimus se nisu čistili trotoari od snijega.
Za ovu moju sliku gore postoji apel nadležnim organima, al polako, nikom se ne žuri plaho
na metlu su svi zaboravili, valjda mačo muškarcima iz RAD-a ispod časti uzeti metlu. dođu, istresu kontejnere i gledaju se što prije okačiti o onaj svoj zeleni kamion i pobjeći s mjesta zločina ko da ih je strah da ih stanari ne vide da rade svoj posao

snobizam je ušao u sve pore društva. rade nešto za dobru platu i stid ih toga što rade. sutra Uk da im ponudi mjesto sekretara kod njega u uredu prihvatili bi mjesto onakvi s 4 razreda škole i ne bi im bilo neprijatno.

naselje sam posljednji put vidjela čisto kad je korona bila. tad su se izgleda svi bili prepali za živote. strugalo se i melo oko kontejnera udarnički.

pored plastičnih kontejnera koji su non stop otvoreni i razbacani ne prolazim nikada jer me strah da mi glodar ne prepriječi put. zaobilazim ih ili prelazim na drugu stranu ulice.

ne sjećam se kad je grad bio prljaviji, ali stvarno. još ih čekam neki gaf i dajem glas na idućim izborim ili penzićima ili zadnjim haharima tipa Mirnes Ajanović ako ih bude na listama. sve je ovo okot SDA koji su nastavili u njihovom stilu. obezbjeđuju egzistenciju sebi i potomstvu dok se gradska infrastruktura raspada.
Laplace

#91032 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

shape of despair wrote: 23/05/2025 09:20
irconbih wrote: 23/05/2025 08:43 A šta je s milicijom koja zaustavi auto na proširenju s kamerom da mu pišu kaznu?

:sax:
Ili te zaustave samo radi kontrole. Prođeš regularno al kazna za zaustavljanje na proširenju stiže na kućna vrata :lol: :lol: :lol:
Ne dajite im ideje, možda prate forum.
banjaluka078

#91033 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by banjaluka078 »

Chmoljo wrote: 23/05/2025 14:50
uvijek i uvijek je problem kupovina socijalnog mira. kantonalne vlasti su krive što godinama drže istu cijenu komunalija. nije normalno cijena odvoza smeća nije porasla decenijama, dok je sve ostalo skočilo.

nije normalno da cijena održava zajedničkih prostorija bude ista kao i prije koliko, 20 godina?

ali svako povećanje smatra se udarom na standard što je budalaština. iz prazne ne puca. vlast mora stisnuti muda i podići cijene ako se želi čisto. svakako i žestoko kažnjavanje klošarluka sa bacanjem smeća.

nedavno sam se pokajao što nisam napao babetinu koja istresa hljeb na livad pored parkinga. jer eto, valjda je Boga strah da baci, a nije je Boga strah što se to raznese i gaza gdje stigne. da ne govorim o vranetinama, džukelama, a vjerovatno i glodarima koji se goste time. al čovjek konta, žao mi je, neću da ispadam nasilnik. al svemu tome treba jebati mater uhljupsku.
A kod nas opet podižu te cijene kako bi namirili budžetske rupe nastale populističkim potezima pred izbore. Ukinuli su plaćanje građevinskih dozvola za objekte do 100 kvadrata, sela ne plaćaju priključak za vodu, legalizacija besplatna, prevoz svim penzionerima besplatan i sad čuđenje što para nema i što će nam ići gore cijene vode, odvoza smeća...

Košenje trave odrađuju, ali nedovoljno brzo. Komarce špricnu tek toliko da narod prestane vrištati po mrežama, odvoz smeća su počeli "racionalizovati". Doduše, pacove truju redovno.

Neku noć su prali ulice, ide cisterna mojom ulicom, mi posmatramo kao da je NLO. Bilo bi to sve super, samo da ta ulica nije prepuna rupa koje je valjda prvo trebalo zakrpiti.

Sve nam je "nahero" nasađeno.
Toffee karamela

#91034 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Chmoljo wrote: 23/05/2025 13:32 ne jedite jagode sa hece ili od preprodavača. najveća sumnja je na to.
koji crni Heco. kupila jagode početkom maja na zatvorenoj pijaci u B-fazi. napravila smuti i dobila alergijsku reakciju nakon 15 minuta. ja koja nikad u životu ni na šta alergična nisam bila. posumnjala sam u početku da je seoski lola trehnuo u njih duplu dozu pesticida, ali sad počinjem sumnjati i u ovo. doduše sve se zaustavilo na svrabu, nisma imala drugih simptoma.
mali_balon

#91035 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

Jest vlada je kriva i uk....dzaba oni krece kad ce bosnjo opet sve zasrat......

Kod nas neki dan odvlacili kabasti otpad najavili 10 dana prije.....i skupilo se svega i odvukli ljudi ali odma drugi dan pored kontejnera regal, kuhinja i tv......
Dimu1927

#91036 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dimu1927 »

E cuj jagode krive samo hahaha pa eto rjesenja prestanite kupovat svakako su preskupe i nikom nista

Pravda za miseve i zohare, neka ih :bih:
mali_balon

#91037 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

Toffee karamela wrote: 23/05/2025 15:00
Chmoljo wrote: 23/05/2025 13:32 ne jedite jagode sa hece ili od preprodavača. najveća sumnja je na to.
koji crni Heco. kupila jagode početkom maja na zatvorenoj pijaci u B-fazi. napravila smuti i dobila alergijsku reakciju nakon 15 minuta. ja koja nikad u životu ni na šta alergična nisam bila. posumnjala sam u početku da je seoski lola trehnuo u njih duplu dozu pesticida, ali sad počinjem sumnjati i u ovo. doduše sve se zaustavilo na svrabu, nisma imala drugih simptoma.
A sta mislis otkud je taj sa b faze nabavio jagode
zbunjola71sa

#91038 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zbunjola71sa »

Toffee karamela wrote: 23/05/2025 14:55 sve je ovo okot SDA koji su nastavili u njihovom stilu. obezbjeđuju egzistenciju sebi i potomstvu dok se gradska infrastruktura raspada.
ovo treba stavljati i kopirati na svaku temu na forumu kao potpis posta
Sid the sloth

#91039 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Sid the sloth »

Naslovnica wrote: 23/05/2025 14:51 https://www.klix.ba/vijesti/bih/niti-je ... /250523075

Evo, čak je i Klix izbacio zanimljivo naslovljen članak. :lol:

Fotografije sve govore
Niti je Uk umio Sarajevo niti imamo mentalitet Slovenaca: Grad je prljav, krivi su skoro svi

Image
Uk i Vlada da dodju i podignu ove kontejnere jer je ocigledno da su ih oni ovako prevrnuli.
Kamo srece da svako bar svoje smece pocisti i baci kako treba. Najlakse je "neko drugi da uradi nesto".
Naslovnica

#91040 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Chmoljo wrote: 23/05/2025 14:54
Naslovnica wrote: 23/05/2025 14:48
za razliku od tebe ja ne pričam napamet, a fino piše i na klixu i da je inspekcija pratila trag do Hece i znam kakva je roba oduzimana. još samo da mi objasniš koja bi to uzročno posljedična veza mogla biti između dobrinje i hece?

ali eto, ti bolje znaš jer su ti kunto i panto rekli, a popričo si i sa štakorima na dječijem igralištu pa imaš info iz prve ruke.

ja sam rekao ono što znam zbog ljudi koji bi se mogli nasaditi ne znajući, a ne da ti i muamerovac izdrkavate o političkim zavrzlamama.
E čuj ja pričam napamet, ja pričao sa štakorima. Pusti te fazone ba.
Bukvalno sam samo copy/paste sa Klixa i "uvijek objektivnog" Avaza. :lol: :lol: :lol:
Pa jutros pričam sa kolegom, vraćao se sa djetetom iz obdaništa, nalete na štakora, najnormalnije, udomaćili se na Dobrinji, priča čovjek šta se dešava.
Nemoj da sada postavljam redom članke i citiram dr.mr.prof. i ostale koji su davali izjave o higijenskoj situaciji u Sarajevu.
Ne znam ko ti je muamerovac i i BMK za političare.
But jagode...
Samo ne mogu šuplje i "na rende kora".
insaneinthebrain

#91041 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insaneinthebrain »

Toffee karamela wrote: 23/05/2025 15:00
pa uvijek mozes dobiti alergiju. nije to urodjeno stanje. mozes citav zivot da jedes jagode i da odjednom postanes alergicna na njih
Toffee karamela

#91042 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

mali_balon wrote: 23/05/2025 15:02

čovjek je seljak, vjv iz domaćeg gazdinstva

kolegi iznad, da ne kvotam sad i njega - nikad u životu nisam imala alergiju!!! znači ovo u jagodama bilo je nešto ubilačko
Last edited by Toffee karamela on 23/05/2025 15:08, edited 1 time in total.
talijan97

#91043 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by talijan97 »

Necu da sam kreten, ali ima ih dosta koji rovinjaju kontejner, otvaraju kese i raznose smece. I za ovo trebaju biti adekvatne kazne.
Naslovnica

#91044 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Dimu1927 wrote: 23/05/2025 15:02 E cuj jagode krive samo hahaha pa eto rjesenja prestanite kupovat svakako su preskupe i nikom nista

Pravda za miseve i zohare, neka ih :bih:
Ama...
:lol:
mali_balon

#91045 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

Toffee karamela wrote: 23/05/2025 15:07

Ne budi naivna....ako ne vidis ne vjeruj.....znao sam ja tako jednog seljaka......zajednicki im samo selo nista vise......taj je kupovao na heci onda ode prakira pred zgradu i prodaje iz gepeka fol domace......ali pametno radio nije imao vise od 5kg nekog povrca....i samo sezonsko picio,......lik je na kraju po narudzbama radio....donese podjeli uzme pare ode na pijacu opet kupi robe i ma drugu lokaciju......
Ne kazem, ima i postengo svijeta ali....
insaneinthebrain

#91046 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insaneinthebrain »

Toffee karamela wrote: 23/05/2025 15:07

kolegi iznad, da ne kvotam sad i njega - nikad u životu nisam imala alergiju!!! znači ovo u jagodama bilo je nešto ubilačko
pa jesil dobila alergiju ili se otrovala. ne moze i jedno i drugo
vjeshalica

#91047 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Gdje su sad oni sto seru po insoekciji i policiji sto razgone ulicne prodavace lafo siroktilja biijeeeddda mora da prezivi....sve treba unistiti po ulici znaju se pravila kako se hrana u promet stavlja....
Haris.ba

#91048 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

mali_balon wrote: 23/05/2025 15:01 Jest vlada je kriva i uk....dzaba oni krece kad ce bosnjo opet sve zasrat......

Kod nas neki dan odvlacili kabasti otpad najavili 10 dana prije.....i skupilo se svega i odvukli ljudi ali odma drugi dan pored kontejnera regal, kuhinja i tv......
Nes ti meni govoriti kad cu ja regal baciti.... :run:

I kod mene isto. Dan poslije odvoza, solja kod kontejnera.

A, na Cvili ima kontejner, samo odvuci treba.

Evo, kome zatreba:

Reciklažno dvorište - Novo Sarajevo

https://g.co/kgs/ho59qjv
Naslovnica

#91049 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

SVI SMO KRIVI.
Osim mene, naravno. 8-)
Laplace

#91050 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Naslovnica wrote: 23/05/2025 11:40
Ateista wrote: 23/05/2025 11:37 Predlazem lockout ili drustvostaj. Iduce dvije sedmice su kljucne.
Večeras lupamo u šerpe, 20:30h.
#lupamo
edit: https://www.klix.ba/vijesti/bih/zavod-z ... /250523073

MANDALI SVE!
Daj vakcina!
Ne znam čemu odmah izrugivanje, sarkazam i nekakve vakcine (koje niko nije spomenuo) u igri. Ovo se rješava higijenom i civilizovanim odnosom prema okolini.

Btw, ne samo da sam znao nego sam to i pisao/pričao/predviđao da će ovakav nehat o ovolika nehigijena kod nas dovesti do neke epidemije. Nepokošena trava, smeća gdje god pogledaš, deratizacija koja se obavlja reda radi (tu i tamo se baci otrov i to je kao rješenje) doveli so do namnožavanje glodara i posljedične zoonoze. Nije kvantna mehanika i ne trebaju vakcine ni lockdown, trebamo naprosto biti savjesni i uredni i to je to.

SARA-CoV-2 je virus,leptospira je bakterija. Zaraze se prenose na druge načine. Osim toga, na linku koji je @drug_profi priložio piše da se boles ne širi sa čovjeka na čovjeka, pa mi je nejasna veza sa kovidom (osim da ste htjeli ispasti duhoviti).
Post Reply