SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

No Mind

#91001 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by No Mind »

[quote=suspect_zero post_id=19889679 time=1748001610 user_id=140755]
Ono skoro kad su pravili one cijevi, ono kad nije bilo vode haman u citavom gradu... majku mu da nisu sta tad pogresno spojili...mislim kakvi bilmezi svugdje rade ne bi me iznenadilo.
Evo koliko vidim koga god od nadleznih pitaju svi rade svoj posao i Rad i Park i ovi upravitelji....nije ni do koga :twisted:
[/quote]
:mrgreen:
Ma da se tako siri preko vodovda kako ljudi zamisljaju svi bi se dosada razbolili, bilo bi ospadno stanje.
Dimu1927

#91002 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dimu1927 »

Saopstenja iz ovog KP Rad su papanka do bola, ko im je pr vidi se da je teski krkan, i po facebooku i viberu isto imaju neki nadrndan stav ko ono sta je sta hoces stas mi ti pricati... svadjaju se u komentarima sve neka satro inteligentna ironija...
Haris.ba

#91003 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Prosao onom vuko#ebinom prema Vlasenici. Cista rijeka, nema smeca i kesa po koritu, cisto oko ceste.

Vracao se preko Kladnja i Olova. Hiljadu i jedna kesa po krosnjama drveca i zbunju oko rijeke i ceste.

U Sarajevu sam se nadao sa novom vlasti da ce izmjeniti samo jedan potreban clan zakona i omoguciti ulazak u privatni prostor koji se ne cisti inspekcijama.
A, oni trosili vrijeme na uvodjenje komunalne policije.
banjaluka078

#91004 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by banjaluka078 »

U čemu je ovdje fazon, ko inače čisti podrume, koga su zvali?
Zašto to stanari ne mogu uraditi sami?

Naglašava da već deset godina stanari ukazuju da treba očistiti podrume.

"Dole je katastrofa, ne može se ući", ističe on.

Smrad vlage, te određene količine smeća zatekli smo u neosvjetljenim podrumima ovog i susjednog ulaza.
Dimu1927

#91005 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dimu1927 »

Pa nece stanari nista da ciste valjda upravitelj treba da sve radi za onih 6 km mjesecno ili koliko je vec
Haris.ba

#91006 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

banjaluka078 wrote: 23/05/2025 14:05 U čemu je ovdje fazon, ko inače čisti podrume, koga su zvali?

Smrad vlage, te određene količine smeća zatekli smo u neosvjetljenim podrumima ovog i susjednog ulaza.
Bolibriga i peksinluk vlada.
Narod prozore ne otvara da izraci sobe, a kamoli sta drugo.
Bio nedavno na putu u jedan veci susjedni grad. Ujutro u 6 vidio jastuke na otvoren prozor ostavljaju.

Meni se pojavila podzemna voda u sklonistu u zgradi u jednom ventilacionom kanalu. Hiljaduipo KM sa crpljenjem i ugradnjom pumpe, i nema vise problema.

Mogao sam od opcine dobiti neku pomoc tipa 50% troskova. Ali, voda kad ide nisam mogao cekati.
Last edited by Haris.ba on 23/05/2025 14:12, edited 1 time in total.
benzapen

#91007 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by benzapen »

Mišja groznica. Infekcija preko zaražene hrane koju su kontaminirali miševi. Srećom nisu teži oblici, jer ova bolest zna biti i smrtonosna. U ratu na Treskavici je par boraca umrlo od toga.
suspect_zero

#91008 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

No Mind wrote: 23/05/2025 14:01
suspect_zero wrote: 23/05/2025 14:00 Ono skoro kad su pravili one cijevi, ono kad nije bilo vode haman u citavom gradu... majku mu da nisu sta tad pogresno spojili...mislim kakvi bilmezi svugdje rade ne bi me iznenadilo.
Evo koliko vidim koga god od nadleznih pitaju svi rade svoj posao i Rad i Park i ovi upravitelji....nije ni do koga :twisted:
:mrgreen:
Ma da se tako siri preko vodovda kako ljudi zamisljaju svi bi se dosada razbolili, bilo bi ospadno stanje.
Sta znam, nisam strucna oko tih stvari.
Sreca pa se zaraza ne prenosi sa čovjeka na čovjeka koliko sam skontala. Ako i otkriju odakle je poteklo nesto ne mislim da ce nam reci, sto ne ciste vazda ko kad ce SFF
Naslovnica

#91009 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

mali_balon wrote: 23/05/2025 13:41
Naslovnica wrote: 23/05/2025 12:43
mali_balon wrote: 23/05/2025 12:36 De de serite dok se vama ili nekom vasem nesta ne desi......onda cemo po drzavi......
Jok, lupaćemo u šerpe.
De ba, koji vam je Q, eto samo vama neko nekada umro od nečega pa ko kakve uvrijeđene mlade šta god čovjek napiše.
Umro on korone, umro od debljine, umro od pušenja, od alkohola, od raka, ubio se, zabio se u banderu.
Šta vam je ba
Nema potrebe za takvim preseravanjem......usro si se ziv kad te korona saletila....ali eto nista ti ne bi...hvala Bogu
Forum je, nije džamija ili crkva, imam pravo da se preseravam, kome smeta samo na foe, ima opcija.
A ima i uvažena forumska moderacija, ima prijava. Ne bi bilo prvi put.
Jašta sam se usro, kako da nisam, kakve to veze ima sa pričom? :lol: :lol: :lol:
Sadaka me spasila?
Hvala ljekarima, antibioticima i poslodavcu.
mali_balon

#91010 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

suspect_zero wrote: 23/05/2025 14:00 Ono skoro kad su pravili one cijevi, ono kad nije bilo vode haman u citavom gradu... majku mu da nisu sta tad pogresno spojili...mislim kakvi bilmezi svugdje rade ne bi me iznenadilo.
Da je od vode do sad bi pola grada bilo zarazeno.......pa naravno da niko nece biti kriv.....nego etazni vlasnici ili eto sad neki piljar....a to sto se zohari pacovi i zmije normalno setaju gradom to nije bitno toliko jer eto tender ne prolazi zadnjih 30g
suspect_zero

#91011 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

Za ovu godinu sam zavrsila sa svjezim vocem i povrcem....I sa Dobrinjom :oops:
Naslovnica

#91012 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

mali_balon wrote: 23/05/2025 13:42
Ateista wrote: 23/05/2025 12:45
mali_balon wrote: 23/05/2025 12:36 De de serite dok se vama ili nekom vasem nesta ne desi......onda cemo po drzavi......
Naravno da cemo po drzavi kad donosi debilne mjere koje nemaju efekta, a ne radi konkretno sta treba i kad treba da se zastiti zdravlje ljudi.
Mogu mislit ti bi to u dva poteza rijesio sve...ali da tebe niko ne dira
Na upit zastupnice Vedrane Vujović o leptospirozi, on je kazao da su obavljene dvije redovne deratizacije na tom području i to u jesen prošle godine i ovog proljeća.
"Dakle, nije se zakasnilo, sve je urađeno. Na tom području se radila korektivna deratizacija jer se pojavilo dosta mjesta gdje ima nepokošene trave, otpada svakakvog, zapuštenih mjesta i nedostatka kontenjera. Pojavila se potreba i dodatne deratizacije. Vlasnici objekata su dužni da to urade, kao i vlasnici etažnih objekata, podruma... Upućeni su na vrijeme dopisi općinskim organizacijama i ostalima", kazao je.
Doktor Anes Jogunčić je kazao kako leptospirozu prijavljuju gradovi u Evropi i SAD i da su tri glavna razloga za njeno širenje.
"Veći period vlažnih dana, neredovan odvoz smeća i treća stvar je dotjerana kanalizaciona mreža su razlozi širenja.
Nepokošena trava, zapuštena mjesta, nedostatak kontejnera, neredovan odvoz smeća.
Nisu baš 2 poteza, ali sa tri poteza bi se dosta toga riješilo.

Na stranu što jedni govore da dvije godine nije bilo deratizacije a drugi govore da je vršena 2 puta.

Neko laže i niko nije odgovoran za bilo šta.
mali_balon

#91013 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

suspect_zero wrote: 23/05/2025 14:16 Za ovu godinu sam zavrsila sa svjezim vocem i povrcem....I sa Dobrinjom :oops:
Sta ako nije do dobrinje nego do dobavljaca.....a to je u vecini slucajeva pijaca heco a tamo sam vidio pacova mislio sam da neki cukica...i seta se bez srkleta....A kad se autom prodje kroz onaj ko tunel sve se cuje kako zohari i ostale bube krckaju pod gumama
Dimu1927

#91014 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dimu1927 »

Centar neke ulice jos nisu pokosene nijednom ove god... a vec je moglo bar dva puta preletiti...
insaneinthebrain

#91015 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insaneinthebrain »

suspect_zero wrote: 23/05/2025 14:16 Za ovu godinu sam zavrsila sa svjezim vocem i povrcem....I sa Dobrinjom :oops:
tako'e. samo mesa i centar grada :izet:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#91016 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

imate vijest na klixu, a pouzdano znam da su oduzimane jagode od prodavača.

na njih je trenutno najveća sumnja. i ako bude tako, onda sva priča o kanalima, travi, vlagi kurcima palcima je izlišna.
Naslovnica

#91017 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Chmoljo wrote: 23/05/2025 14:25 imate vijest na klixu, a pouzdano znam da su oduzimane jagode od prodavača.

na njih je trenutno najveća sumnja. i ako bude tako, onda sva priča o kanalima, travi, vlagi kurcima palcima je izlišna.
Priča o nepokošenoj travi 25 maja, o štakorima koji trčkaraju po dječjim parkovima, o upitnom 3D, o ulicama koje se nikada ne peru, gomilama smeća i njegovom neredovnom odnošenju su izlišne ako jagode budu krivac?
Ništa onda, sad mi je laknulo, samo zabraniti jagode i sve će biti OK.
:thumbup:
banjaluka078

#91018 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by banjaluka078 »

Haris.ba wrote: 23/05/2025 14:09
Bolibriga i peksinluk vlada.
Narod prozore ne otvara da izraci sobe, a kamoli sta drugo.
Bio nedavno na putu u jedan veci susjedni grad. Ujutro u 6 vidio jastuke na otvoren prozor ostavljaju.

Meni se pojavila podzemna voda u sklonistu u zgradi u jednom ventilacionom kanalu. Hiljaduipo KM sa crpljenjem i ugradnjom pumpe, i nema vise problema.

Mogao sam od opcine dobiti neku pomoc tipa 50% troskova. Ali, voda kad ide nisam mogao cekati.
Mislila sam da je neka zakonska zavrzlama. A ono, opet mi sa "država d' uradi nešto".

Kona imala podstanare, 10 mjeseci nisu otvorili prozor, ni zidove curci, hanuma je kuhala bez nape, bez otvaranja prozora, da nisam sama vidjela stanje, ne bih joj vjerovala za priču.

U doba labavog pridržavanja zakona odmah iza rata, komšija do mene držao svinje i kokoške, nikad čišćeni, kako zakolje životinje, tako to sve ostane mjesecima. U tom svemu su imali pacove kapitalce, koji su pravili problem cijelom komšiluku. Zatrči mi se kroz dvorište, ja u panici, to zvijer prava.
Cuko im je fasovao leptospirozu, pa tek kad je umro u strašnim mukama, onda su skotali da bi se valjalo zabaviti higijenom i deratizacijom.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#91019 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JoseMujica »

Chmoljo wrote: 23/05/2025 14:25 imate vijest na klixu, a pouzdano znam da su oduzimane jagode od prodavača.

svi su krivi sem aktuelne vlasti :evil:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#91020 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Naslovnica wrote: 23/05/2025 14:35

Priča o nepokošenoj travi 25 maja, o štakorima koji trčkaraju po dječjim parkovima, o upitnom 3D, o ulicama koje se nikada ne peru, gomilama smeća i njegovom neredovnom odnošenju su izlišne ako jagode budu krivac?
Ništa onda, sad mi je laknulo, samo zabraniti jagode i sve će biti OK.
:thumbup:
ovdje se konkretno priča o leptospirozi.

nije teško ne glumiti francusku sobaricu. pokušaj.
JoseMujica wrote: 23/05/2025 14:37
svi su krivi sem aktuelne vlasti :evil:
i za tebe važi.
Chloe
Photo mod

#91021 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chloe »

banjaluka078 wrote: 23/05/2025 14:05 U čemu je ovdje fazon, ko inače čisti podrume, koga su zvali?

Podrumi valjda pripadaju stanarima, bar kod nas. :hm:

Nisam vidjela neki veći grad kao Sarajevo, da ljudi izlaze iz stanova napucaniji, mirišljiviji, da su im ulazi užasni, dvorišta zgrada neuredna, smeće oko kontejnera rasuto u krugu metar i dva, ulice prljave .. I ljudima to paše, nit općine nit stanari ništa me poduzimaju.
Da se građani bune, reaguju, traže urednost i čistoću, bilo bi rezultata. Uostalom i sami trebaju biti dio toga.

Mah, uz šminku, markiranu odjeću, parfeme, diplome, skupa auta, osnove kulture življenja bi trebali biti temelj, a većini je to poniženje što govori o kompleksima građanima, opanak - štikla, uz dužno poštovanje prema onima kojima smeta smrad , smet i neurednost ali kao manjina ne mogu ništa.

Uostalom, "ako laže koza ne laže rog" ... :(

https://www.klix.ba/vijesti/bih/niti-je ... /250523075
Last edited by Chloe on 23/05/2025 14:42, edited 1 time in total.
banjaluka078

#91022 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by banjaluka078 »

Čitam da tu nije rađena deratizacija 2 godine. Ima li kakvog osnova za tužbu ovima koji su završili u bolnici?

Btw. zaprašuju li protiv komaraca?
suspect_zero

#91023 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

mali_balon wrote: 23/05/2025 14:21
Sta ako nije do dobrinje nego do dobavljaca.....a to je u vecini slucajeva pijaca heco a tamo sam vidio pacova mislio sam da neki cukica...i seta se bez srkleta....A kad se autom prodje kroz onaj ko tunel sve se cuje kako zohari i ostale bube krckaju pod gumama

Ja dole ne idem ali sigurno kupim nesto sa Hece kod drugih, mislim da i mahalski granap odatle odvlači robu....e jbg sad, ne znam gdje uzimati
mali_balon

#91024 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

suspect_zero wrote: 23/05/2025 14:43
mali_balon wrote: 23/05/2025 14:21

Ja dole ne idem ali sigurno kupim nesto sa Hece kod drugih, mislim da i mahalski granap odatle odvlači robu....e jbg sad, ne znam gdje uzimati
Upravo, ne znas gdje sta kako, mos samo dobro oprat saprat i to je to....
banjaluka078

#91025 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by banjaluka078 »

Chloe wrote: 23/05/2025 14:40
Podrumi valjda pripadaju stanarima, bar kod nas. :hm:

Nisam vidjela neki veći grad kao Sarajevo, da ljudi izlaze iz stanova napucaniji, mirišljiviji, da su im izlazi užasni, dvorišta zgrada neuredna, smeće oko kontejnera rasuto u krugu metar i dva, ulice prljave .. I ljudima to paše, nit općine nit stanari ništa me poduzimaju.
Da se građani bune, reaguju, traže urednost i čistoću, bilo bi rezultata. Uostalom i sami trebaju biti dio toga.

Mah, uz šminku, markiranu odjeću, parfeme, diplome, skupa auta, osnove kulture življenja bi trebali biti temelj, a većini je to poniženje što govori o kompleksima građanima, opanak - štikla, uz dužno poštovanje prema onima kojima smeta smrad , smet i neurednost ali kao manjina ne mogu ništa.

Uostalom, "ako laže koza ne laže rog" ... :(

https://www.klix.ba/vijesti/bih/niti-je ... /250523075
Ja inače mislim da je BL užasno prljava i onda odem u SA i šokiram se da može biti gore nego ovdje.
Rodica na Dobrinji ima kao mali cvijetnjak/vrt ispod balkona. Ono, potrudi se imati neki cvijet, ukrasno stablo, grm malina za unučice. Komšije joj se ne mogu načuditi, kao do čega je njoj i ako voli bašče neka kupi kuću.

A ja, eto, ne kontam da neko može imati otpad u podrumu 10 godina i čekati da ga neko očisti.
Post Reply