Zato sto se sam nacin ratovanja promijenio u zadnjih 25+ godina pogledas slike sa pocetka i kraja npr. operacije u Iraku i Afganistanu kao da su dva vijeka razlike a ne da je jedan rat, dns je na snazi kod plate carrieralast mohicans wrote: ↑20/05/2025 23:14Ja sam ove pancire najprije u UK primjetio, isto neka igračka. Sa strane sve šuplje, sto kažeš stomak, pa neće metak uvijek ići ravno, nego i sa strane, nisko, visoko..Sjećaš se onih ratnih verzija prsluka sa onim zeljeznim ili čeličnim komadima ploča, da li je ono ikoga spasilo? Pa famozni Niški specijalci, neki momci su mi pričali da su se namučili da ih onesposobe kad su bili ko kornjače upakovani.PM72 wrote: ↑18/05/2025 20:56Bubrezi,jetra,stomak,khm...damu...sve izloženo.Što reče kolega,bez onog JNA pancira (jel ono bi težak 14 ili 24 kg) nema zaštite ili bar onog sa pločama.
Govorim iz vlastitog iskustva.Bio sam svjedok kad je momka iz Laste pogodio metak sa energoinvestove zgrade TAT na Stupu.Imao je JNA pancir.Kuka ko Damjanov zelenkoskinuli mu pancir,odmah pomodrilo,slomljena rebra ali zaustavilo metak.
1.pokretljivost
2. modularnost
3. povezanost
Pokretljivost da je dovoljno lagan i da nije glonazan, da ima tacke kopcanja sa strane za brzo skidanje i navlacenje, da balisticka ploca stiti prednji torzo
2. modularnost da se na njega moze nakaciti opreme koja ti treba, tri ifaka sa tri turniketa, dzep za komunikacijsku opremu, vodilice za kablove, dzepovi za municiju, razni dzepovi za dodatne baterije i sitnice, a sa tom modularnoscu mozes dodati dodatne dijelove koji pokrivaju donji dio torza sve zavisi ko sta hoce i koliku zastiti da ima
3. i povezanost da se na njega moze nakaciti dovoljna baterija i kablovi od antifona do motorole, da ima nosac za mobitel, da nazad možeš staviti modularni ranac il veci komad prtljaga itd.
Svi kopiraju jedni druge, al super korisne stvari od mini kliješta, vezica, duck tape-a, mini lampi, i ostalih čudesa jbg svijet se mijenja dns je bitnije ko ima kvalitetniji turniket neg ista drugo