Moderni panciri su dizajnirani na način da pokriju samo vitalne organe čija penetracija dovodi do vrlo brze i neizbježne smrti. Pokriveno je srce i pluća (odmah i velike arterije i vene oko istih), jetra, želudac i dijelom bubrezi. To se radi zbog pokretljivosti i težine. Postoje i dodaci za vrat, ramena, mudobran :p i za strane, ali se rijetko koriste zbog težine i krupnosti. Ne treba ti 10-15 dodatnih kg zbog kojih ćeš nakon 5min trčanja izdahnuti od umora, pogotovo u policiji.

ja aminujem kada se kupi nešto kvalitetno i opravdano, a ne kad se kupi glupost koju ne koristi ni afrička sirotinja a ne glavni grad evropske države, ne priliči nam i džaba se sramotimo u zajednici vojno-policijskih jedinica, jbg
Bubrezi,jetra,stomak,khm...damu...sve izloženo.Što reče kolega,bez onog JNA pancira (jel ono bi težak 14 ili 24 kg) nema zaštite ili bar onog sa pločama.

Ja sam ove pancire najprije u UK primjetio, isto neka igračka. Sa strane sve šuplje, sto kažeš stomak, pa neće metak uvijek ići ravno, nego i sa strane, nisko, visoko..Sjećaš se onih ratnih verzija prsluka sa onim zeljeznim ili čeličnim komadima ploča, da li je ono ikoga spasilo? Pa famozni Niški specijalci, neki momci su mi pričali da su se namučili da ih onesposobe kad su bili ko kornjače upakovani.PM72 wrote: ↑18/05/2025 20:56Bubrezi,jetra,stomak,khm...damu...sve izloženo.Što reče kolega,bez onog JNA pancira (jel ono bi težak 14 ili 24 kg) nema zaštite ili bar onog sa pločama.
Govorim iz vlastitog iskustva.Bio sam svjedok kad je momka iz Laste pogodio metak sa energoinvestove zgrade TAT na Stupu.Imao je JNA pancir.Kuka ko Damjanov zelenkoskinuli mu pancir,odmah pomodrilo,slomljena rebra ali zaustavilo metak.
ebiga jarane filozofija ratovanja se mijenja. Taj vid pancira mogu razumjeti kod običnog vojnika, ali specijalcu, policajcu to ne treba. Pretežak je i ne dozvoljava mu nošenje opreme koja mu treba. Čitav svijet se od tog principa sklonio, nemojte da nama smetalast mohicans wrote: ↑20/05/2025 23:14Ja sam ove pancire najprije u UK primjetio, isto neka igračka. Sa strane sve šuplje, sto kažeš stomak, pa neće metak uvijek ići ravno, nego i sa strane, nisko, visoko..Sjećaš se onih ratnih verzija prsluka sa onim zeljeznim ili čeličnim komadima ploča, da li je ono ikoga spasilo? Pa famozni Niški specijalci, neki momci su mi pričali da su se namučili da ih onesposobe kad su bili ko kornjače upakovani.PM72 wrote: ↑18/05/2025 20:56Bubrezi,jetra,stomak,khm...damu...sve izloženo.Što reče kolega,bez onog JNA pancira (jel ono bi težak 14 ili 24 kg) nema zaštite ili bar onog sa pločama.
Govorim iz vlastitog iskustva.Bio sam svjedok kad je momka iz Laste pogodio metak sa energoinvestove zgrade TAT na Stupu.Imao je JNA pancir.Kuka ko Damjanov zelenkoskinuli mu pancir,odmah pomodrilo,slomljena rebra ali zaustavilo metak.
Sve je to meni jasno. Rijetko ko je od naših manevaraca nosio pancir i kad je imao, bile su lakse verzije. To se sve može vidjeti na youtube snimcima. A za čuvanje linije i branjenje iste, klasični panciri su puno bolja zaštita bila. Ovi moderni, faktički moraš biti sretnik da te u njega pogodi.liyf wrote: ↑20/05/2025 23:24ebiga jarane filozofija ratovanja se mijenja. Taj vid pancira mogu razumjeti kod običnog vojnika, ali specijalcu, policajcu to ne treba. Pretežak je i ne dozvoljava mu nošenje opreme koja mu treba. Čitav svijet se od tog principa sklonio, nemojte da nama smetalast mohicans wrote: ↑20/05/2025 23:14Ja sam ove pancire najprije u UK primjetio, isto neka igračka. Sa strane sve šuplje, sto kažeš stomak, pa neće metak uvijek ići ravno, nego i sa strane, nisko, visoko..Sjećaš se onih ratnih verzija prsluka sa onim zeljeznim ili čeličnim komadima ploča, da li je ono ikoga spasilo? Pa famozni Niški specijalci, neki momci su mi pričali da su se namučili da ih onesposobe kad su bili ko kornjače upakovani.PM72 wrote: ↑18/05/2025 20:56
Bubrezi,jetra,stomak,khm...damu...sve izloženo.Što reče kolega,bez onog JNA pancira (jel ono bi težak 14 ili 24 kg) nema zaštite ili bar onog sa pločama.
Tako je. Na liniji ti je veća šansa da te cilja artiljerija il dron, a haj ti ne nosi pancir pa nek ti je sa srećom ako te pogodi u daMu i sl. Naravno da je takav rizik dosta manji kod specijalca kojeg će ako ga uopšte budu pucali, pucati u prsa ili eventualno glavu, a ima i adekvatnu hitnu pomoć dostupnu odmahlast mohicans wrote: ↑20/05/2025 23:30Sve je to meni jasno. Rijetko ko je od naših manevaraca nosio pancir i kad je imao, bile su lakse verzije. To se sve može vidjeti na youtube snimcima. A za čuvanje linije i branjenje iste, klasični panciri su puno bolja zaštita bila. Ovi moderni, faktički moraš biti sretnik da te u njega pogodi.liyf wrote: ↑20/05/2025 23:24ebiga jarane filozofija ratovanja se mijenja. Taj vid pancira mogu razumjeti kod običnog vojnika, ali specijalcu, policajcu to ne treba. Pretežak je i ne dozvoljava mu nošenje opreme koja mu treba. Čitav svijet se od tog principa sklonio, nemojte da nama smetalast mohicans wrote: ↑20/05/2025 23:14
Ja sam ove pancire najprije u UK primjetio, isto neka igračka. Sa strane sve šuplje, sto kažeš stomak, pa neće metak uvijek ići ravno, nego i sa strane, nisko, visoko..Sjećaš se onih ratnih verzija prsluka sa onim zeljeznim ili čeličnim komadima ploča, da li je ono ikoga spasilo? Pa famozni Niški specijalci, neki momci su mi pričali da su se namučili da ih onesposobe kad su bili ko kornjače upakovani.