Izgradnja objekata - sve o tome
- madesa
#101 Re: Izgradnja objekata - sve o tome
koliko se krecu cijene fasade po m2, stiropor 10cm
-
kuli1961
#102 Re: Izgradnja objekata - sve o tome
U Banjaluci, 60-70 KM/m2, ruke i sav potreban materijal, transport uključen u cijenu
-
kuli1961
- Danguba
#104 Re: Izgradnja objekata - sve o tome
Prvo sam se iznenado na cijenu 60-70 KM/m² ali kada sam razmislio pa sve je otislo gore.
Ja sam na jednom objektu 2013 god. placao 30 KM/m² a inace su bile od 28-32 KM/m².
Tada je m² stana bio 1500-1800 KM a sada je 3500-5000KM/m².
Prije 3 god. sam placao 50KM/m².
Ja sam na jednom objektu 2013 god. placao 30 KM/m² a inace su bile od 28-32 KM/m².
Tada je m² stana bio 1500-1800 KM a sada je 3500-5000KM/m².
Prije 3 god. sam placao 50KM/m².
-
kuli1961
#105 Re: Izgradnja objekata - sve o tome
Ne znam, nisam stručan ali meni se ovih 60/70 KM po mkv ne čini prestrašnim. Kad samo pomislim da je to cijena ruke+materijal, a od materijala- od početne lajsne, pa do završnog sloja, transport kompletnog materijala, SKELA (!!!). Treba nekoliko stotina kg ljepila složiti, pa sukcesivno zamiješati i onda "popeti" na zidove....,pa koliko stotina rupa za tiple izbušti, koliko stotina tipli za stiropor 10.ku zabiti....
Fasada, sama po sebi je uvijek bila investicija, sto znači nije malo para....
- Danguba
#106 Re: Izgradnja objekata - sve o tome
Slazem se.
Fasada je jako komplikovana faza na gradjevinskom objektu.
Masno platis jos ako ne propratis ili ne znas kako trebaju pravilno izvesti, ode trosak u nepovrat.
Fasada je jako komplikovana faza na gradjevinskom objektu.
Masno platis jos ako ne propratis ili ne znas kako trebaju pravilno izvesti, ode trosak u nepovrat.
- dječak sa šibicama
#107 Re: Izgradnja objekata - sve o tome
Treba dobro gledati koga angazujes, znam nekoliko kuca ciji su vlasnici gledali da prodju jeftinije i sada jbg vide im se po noci prelazi izmedju ploca stiropola, kad lampa na fasadi bljesne.
Mi smo dvije i osme uzeli onog Besica, dvospratna kuca 9x8 metara, bile su tri opcije materijala, uzeli najskuplji cini mi se Baumit... ako se dobro sjecam nesto manje 500 kvadrata zidova + kulir dole neka dva metra visine od zemlje i izaslo nas negdje 15 hiljada. Uradili ljudi, bez zamjerke, a bilo je tada i dosta jeftinijih varijanti ono nadjes par radnika koji se oglasavaju po oglasima. A onda dobijes fuseraj.
E sad, moja zamjerka je sto nismo uradili i izolaciju temelja, moglo se i tada uskopati uz temelje i izolirati lepenkom i oranz stiropolom ali niko nije mislio tome pa ni gospoda iz Besica. Bitno jer kasnije vidis da bi bolje bilo izolirati.
Mi smo dvije i osme uzeli onog Besica, dvospratna kuca 9x8 metara, bile su tri opcije materijala, uzeli najskuplji cini mi se Baumit... ako se dobro sjecam nesto manje 500 kvadrata zidova + kulir dole neka dva metra visine od zemlje i izaslo nas negdje 15 hiljada. Uradili ljudi, bez zamjerke, a bilo je tada i dosta jeftinijih varijanti ono nadjes par radnika koji se oglasavaju po oglasima. A onda dobijes fuseraj.
E sad, moja zamjerka je sto nismo uradili i izolaciju temelja, moglo se i tada uskopati uz temelje i izolirati lepenkom i oranz stiropolom ali niko nije mislio tome pa ni gospoda iz Besica. Bitno jer kasnije vidis da bi bolje bilo izolirati.
- Danguba
#108 Re: Izgradnja objekata - sve o tome
Odatle se i pocinje.
Prelaz sa temelja na zidove postavlja se profil. Gore ide normalan stiropor a dole stirodur.
Prelaz sa temelja na zidove postavlja se profil. Gore ide normalan stiropor a dole stirodur.
-
kuli1961
#109 Re: Izgradnja objekata - sve o tome
kada sam radio rekonstrukciju kuće u kojoj živim, nisam imao pojma ni o čemu, a imao sam samo mnogo dobre volje, i nesto malo novca.
Vremenom sam nešto naučio, upoznao majstore i "majstore". Kada sam se odlučio na gradnju brvnare, poštovao sam sve gradjevinske standarde, barem mi se tako čini. Tako, čim je betonski temelj izgradjen, odmah je stavljena ljepenka od 4 mm- kod nas je zovu "kondor", u dva sloja, potom stirodur od 5 cm i ona crna folija- "čepara". Možda je to sve bilo viška, ne znam. Mnogi mi kažu da jeste, ali se nisam se obazirao na to da je to vikendica. Gradjevinski objekat je objekat, promašaji se pokažu kad-tad, a onda glava zna žestoko zaboljeti.
Vremenom sam nešto naučio, upoznao majstore i "majstore". Kada sam se odlučio na gradnju brvnare, poštovao sam sve gradjevinske standarde, barem mi se tako čini. Tako, čim je betonski temelj izgradjen, odmah je stavljena ljepenka od 4 mm- kod nas je zovu "kondor", u dva sloja, potom stirodur od 5 cm i ona crna folija- "čepara". Možda je to sve bilo viška, ne znam. Mnogi mi kažu da jeste, ali se nisam se obazirao na to da je to vikendica. Gradjevinski objekat je objekat, promašaji se pokažu kad-tad, a onda glava zna žestoko zaboljeti.