Izgradnja objekata - sve o tome

ernasa

#1 Izgradnja objekata - sve o tome

Post by ernasa »

Planiramo graditi prizemnu kucu oko nekih stotinjak i nesto kvadrata (88 stambenog prostora,ostatak garaza). Vjerujem da ima neko "frisak" sa svim mogucim info o cijenama materijala, zidanja i sl.
Plac ima sve dozvole i prikljucke tako da me to ne interesuje. Ono sto konkretno zelim znati jeste koliko bi otprilike kostala prva faza gradnje a to bi u nasem slucaju bilo : temelj, zidanje i krov, fasada i ugradnja stolarije s tim da si sami kupujemo stolariju.

Svaka informacija je dobro dosla, stoga vas molim ako ima neko ko je u istom ili slicnom "sosu" ovih dana da pise i pise i pise ...... :)

Pozz
Last edited by anex on 08/05/2025 06:24, edited 1 time in total.
Reason: Naslov
Prolaznik

#2 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 21:13, edited 1 time in total.
M.O.S-

#3 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!

Post by M.O.S- »

Prolaznik wrote:Izgradnja kuće je najveći životni projekta većine građana. Osim što ćeš potrošiti veliku količinu novca u takvoj kući treba da živiš i da imaš dom. S obzirom da je to previše ozbiljna stvar ja se na bih igrao sa samostalnim fazama, angažovanjem rodbine i komšija na mobu i slično. Ono što ćeš potrošiti svog vrmena, hrane i piva na rodbinu i komšiluk možeš sve za iste pare uraditi onako kako je to stručno zamišljeno. Osim što ćeš imati kvalitet ostaćeš u dobrim odnosima sa svima. Ovo se odnosi prije svega na osobe koje nisu građevinske struke. Poslušaj moj savjet građevinskog inžinjera i uradi slijedeće:

Uradi idejnu skicu kuće prema svojim željema i potrebama i daj nekom arhitekti da od toga napravi projektat.
On će ti iz projekta izvući automatski sve količine materijala.
Raspiši oglas i traži da ti građevinske firme ponude izgradnju kuće po fazama ili kako već želiš. Odabri najpovoljniju, potpiši ugovor i to dobar. Opet, ako nisi pravnik daj pravniku da ti sastavi ugovor.
Angažuj stručni nadzor koji će u tvoje ime kontrolisati kvalitet materijal i ugrađene količine a ti njega kontroliši da te ne bi zajedno sa izvođačem potkradao.

Srećno i želim ti da uživaš u svojom domu.
:dance: :dance: :thumbup:
susc_ovjek

#4 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!

Post by susc_ovjek »

Prolaznik wrote:Izgradnja kuće je najveći životni projekta većine građana. Osim što ćeš potrošiti veliku količinu novca u takvoj kući treba da živiš i da imaš dom. S obzirom da je to previše ozbiljna stvar ja se na bih igrao sa samostalnim fazama, angažovanjem rodbine i komšija na mobu i slično. Ono što ćeš potrošiti svog vrmena, hrane i piva na rodbinu i komšiluk možeš sve za iste pare uraditi onako kako je to stručno zamišljeno. Osim što ćeš imati kvalitet ostaćeš u dobrim odnosima sa svima. Ovo se odnosi prije svega na osobe koje nisu građevinske struke. Poslušaj moj savjet građevinskog inžinjera i uradi slijedeće:

Uradi idejnu skicu kuće prema svojim željema i potrebama i daj nekom arhitekti da od toga napravi projektat.
Raspiši oglas i traži da ti građevinske firme ponude izgradnju kuće po fazama ili kako već želiš. Odabri najpovoljniju, potpiši ugovor i to dobar. Opet, ako nisi pravnik daj pravniku da ti sastavi ugovor.
Angažuj stručni nadzor koji će u tvoje ime kontrolisati kvalitet materijal i ugrađene količine a ti njega kontroliši da te ne bi zajedno sa izvođačem potkradao.

Eh kad bi svi ovako gradili...
ernasa

#5 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!

Post by ernasa »

Heh, vjeruj mi ..niti jednog momenta mi nije palo na pamet da angazujem ni dajidze ni amidze da mi kucu grade :) ..pobogu ne smijem ni pomisliti na sto bi to licilo :)
Naravno da ce firma raditi sve to i projektovati u svakom slucaju... Mene samo interesuju cijene...onako na grubo, jer cekamo ponude od 3 firme a nemam nikakvu predstavu o tome koliko bi nas ta "ljubav" mogla kostati.

Pozz
Ateista

#6 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!

Post by Ateista »

Slazem se, dobar savjet. :thumbup:

Samo bih dodatno naglasio za angazovanje arhitekte, i to prije pocetka bilo kakvih radova.

Kakvih sam sve slucajeva vidio da majstori u startu zeznu stvar kada vlasnici njima prepuste, vecina kuca su ruglo i imaju puno promasaja sa aspekta funkcionalnosti upravo zbog toga... zna se koje je ciji posao i treba se drzati toga.

Sretno!
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#7 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!

Post by A1fa »

ernasa wrote:Planiramo graditi prizemnu kucu oko nekih stotinjak i nesto kvadrata (88 stambenog prostora,ostatak garaza). Vjerujem da ima neko "frisak" sa svim mogucim info o cijenama materijala, zidanja i sl.
Plac ima sve dozvole i prikljucke tako da me to ne interesuje. Ono sto konkretno zelim znati jeste koliko bi otprilike kostala prva faza gradnje a to bi u nasem slucaju bilo : temelj, zidanje i krov, fasada i ugradnja stolarije s tim da si sami kupujemo stolariju.

Svaka informacija je dobro dosla, stoga vas molim ako ima neko ko je u istom ili slicnom "sosu" ovih dana da pise i pise i pise ...... :)

Pozz
Uhh, ja sam se proslog ljeta upustio u tu ,,avanturu'' i odmah cu ti reci da koliko god da izracunas da ti ,,moze biti'' dodaj jos jednu trecinu na tu cifru, pogotovo ako zelis da se iole kvalitetno uradi. Predracun ce ti svaki majstor odnosno arhitekta sastaviti, a ti insistiraj na specifikaciji materijala tako da sam mozes bez njihovih ,,navlacenja'' sebi izracunati koliko ce te materijal izaci, a onda trazi spoj najpovoljnijeg i najkvalitetnijeg izvodjaca. Dalje, potrudi se da sav materijal sam obezbjedis ako imas vremena da se time bavis. Danas ce ti lutrija biti naci postenog majstora i da njemu prepustis sve. Da ti pojasnim kako se to radi: Cijena armature npr. varira od cijene celika, ja sam je tad placao oko 150 maraka, dok nisam skontao da ju je ,,majstor'' nabavljao kod svog covjeka za 130, a meni je racun donosio na kojem je stajala cifra koju su se njih dvojica dogovorila. Isti princip je i kod cementa, frakcije, elemenata, gradje za krov itd. Ako se ti malo tu vise zainteresujes mozes ustedjeti i nekoliko hiljada maraka. To je bio moj propust, a inace nema ljepseg osjecaja sem rodjenja djeteta kad ti se kuca pravi, pa taman i na kredit :D
teletrader

#8 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!

Post by teletrader »

Ernasa...
Posto spadam u "privilegovane" kucevlasnike,a nisam gradjevinske struke,zelim samo nekih par stvari da ti kazhem...
Ne bih zelio da te prepdam,ali da sam znao da ce mene moja ovoliko kostati ne bih je mozdha ni poceo graditi,ali ovako barem znam na sta sam potrosio pare...
Na materijalu i opremanju nisam stedio,nadzor mi je radio otac koji ima 40 godina iskustva u tom poslu i tolika je picajzla da je meni nebroj puta izvadio zhivce
('a sto to mora ovako a ne mozhe ovako)
:D
Mislim da nam je na kraju svima bitna krajnja cijena i onako da ti kazhem m2 te dodje oko 1200-1300 KM,kad sve natkrijes,ubacis plocice u kupatila itd..
naravno na svakom cosku se mozhe ustediti,ima plocica za WC koje su po 5KM a koje ja ne bih ni u javni WC,a imah ih koje su i preko 50
Prozora imas plasiticnih iz turske koji su tako jeftini da se covjek zapita kako se nekome isplati praviti tako jeftino a imas i prozore od bijele borovine...
Uglavnom kuca je da se u njoj zhivi i uzhiva´,recimo nedavno sam bio na "danu otvorenih vrata" u novim Vrtovima Sunca na Breci,isao sam samo da vidim kvalitetu izvedbe radova i onda sam sracunao koliko su gradjevinske firme "dobre" na cijeni kvadrata od 2300+PDV :D :D :D
Sto se tice izvedbe radova,mozhes angazhovati gradj.firmu da ti to odradi ali onda ce sve biti znatno skuplje,jer u tom slucaju moras sklopiti ugovor,platiti PDV,vlasnik gradj. firme mora sve to provesti kroz knjge itd.
Ovako ako se opredjelis za opciju "solarnog" placanja tj (franko dlan) onda ce sve ispasti zantno jeftinije :D :D :D
ernasa

#9 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!

Post by ernasa »

teletrader, ipak me zivu isprepada :)

Vjerujem da nije nimalo jeftino, ali u usporedbi sa LUDIM cijenama stanova trebalo bi da je kuca makar malo jeftinija, pogotovo sto vec imamo i zemlju i sve moguce prikljucke. Troje nasih prijatelja su tek sagradili kuce (radile su firme) i po njihovoj racunici kuca od 250 kvadrata, kompletno sazidana i pokrivena (naravno bez icega vise) kostala je oko 60.000 KM i sada se ja vodim logikom da bi mozda moja od sto kvadrata, uz to jos prizemna i sa mnogo manje betona (koji je izgleda i najskuplji), trebala biti u pola te cijene, a to mi nekako djeluje nevjerovatno ...

Pozz
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#10 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!

Post by A1fa »

ernasa wrote:teletrader, ipak me zivu isprepada :)

Vjerujem da nije nimalo jeftino, ali u usporedbi sa LUDIM cijenama stanova trebalo bi da je kuca makar malo jeftinija, pogotovo sto vec imamo i zemlju i sve moguce prikljucke. Troje nasih prijatelja su tek sagradili kuce (radile su firme) i po njihovoj racunici kuca od 250 kvadrata, kompletno sazidana i pokrivena (naravno bez icega vise) kostala je oko 60.000 KM i sada se ja vodim logikom da bi mozda moja od sto kvadrata, uz to jos prizemna i sa mnogo manje betona (koji je izgleda i najskuplji), trebala biti u pola te cijene, a to mi nekako djeluje nevjerovatno ...

Pozz
Ovako ce ti tesko ko mocireci barem i pribliznu cijenu, jer kuca od sto kvadrata moze imati razlicitih izvedbi koje se opet placaju i koje kostaju! Zelite li Podrum? Garazu? Mozda potkrovlje? Najbolja varijanta je da se narucite kod nekog arhitekte ali privatno. Za nekih 100-200 KM ce vas saslusati sta hocete, napravit ce vam skicu i vizuelno to sve predstaviti, te napisati specifikaciju materijala. Bez toga se ne upustajte ni u sta pogotovo nedajte da vas neko nagovori da bilo sta zapocnete po sistemu ,,ma daj da se radi, dogovorit cemo se kasnije''
SA 071

#11 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!

Post by SA 071 »

ernasa wrote:Planiramo graditi prizemnu kucu oko nekih stotinjak i nesto kvadrata (88 stambenog prostora,ostatak garaza). Vjerujem da ima neko "frisak" sa svim mogucim info o cijenama materijala, zidanja i sl.

Pozz
Mozda mogu pomoci, s obzirom da smo pravili vikendicu skoro (doduse tada su cijene materijala bile na najvisem nivou).

Okvirno, m2 površine solidno izgradjenog objekta te moze kostati nekih 700-800 KM. Naravno da moze preci i 1000 KM, ali biti i nize sto zavisi od toga sta ugradjujes, kvalitet materijala, da li radove vrsis u vlastitij reziji ili ih izvodi gradjevinska firma. Takodje, dosta zavisi i od lokacije gradnje. Ako je to Sarajevo i uzmes neku firmu srednje velicine da to radi bice vjerovatno blize ovoj cifri od 1000 KM. Ako je kuca negdje u okolini npr. Tarcin, Pazaric, Hadzici, Ilijas i uzmes neku malu lokalnu firmu koja ima iskustva u tome ovih 700-800 KM po m2 te moze pokriti.

Mi smo uzeli firmu za radove do pokrivanja objekta, te za untrasnje radove kao sto su malterisanje, estrih, krecenje, voda, struja. Keramiku, parket i stolariju smo radili u vlatitoj reziji (mi smo kupili stolariju, keramiku i parket, te angazovali druge majstore da to ugrade). Ugradili smo austrijske Porotherm blokove, podrum radili u betonu, te postavili crijep Tondah, dakle prilicno kvalitetno. Nismo jos u potpunosti zavrsili objekat, ali smo dosada potrosili cca 600 KM po m2. Ostatak ce nas kostati jos nekih 100-150 KM. Da smo radili sve u vlastitoj reziji mogli smo ustedjeti bar 10000 KM, ali i izgubiti vremena i zivaca.

U svakom slucaju sretno i imaj na umu da koju god ti cifru ponude te firme, mogu je spustiti jos. A na ono koliko isplaniras da ce kostati dodaj jos 10-15 %. :-)
valterrr

#12 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!

Post by valterrr »

Jarane ,ako nemaš familiju koja bi ti pomogla nemoj ni zapoćet ,skupo jarane ,kod nas svi kukaju nema posla a kada nekog tražiš da ti nešto uradi nikoga nema ili ti udare cijenu da ti se zamanta .Ako kreneš sa gradnjom neka ti je sretno ,samo pazi da ne daš pare majstoru sve odjednom jer ga nikad nećeš vidjet ili će te zezat doć ću sutra doć ću prekosutra ili će iskljućit mobitel itd itd Nek ti je sa srećom
M.O.S-

#13 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!

Post by M.O.S- »

A1fa wrote: "odmah cu ti reci da koliko god da izracunas da ti ,,moze biti'' dodaj jos jednu trecinu na tu cifru, pogotovo ako zelis da se iole kvalitetno uradi."
"potrudi se da sav materijal sam obezbjedis ako imas vremena da se time bavis."
"Isti princip je i kod cementa, frakcije, elemenata, gradje za krov itd. Ako se ti malo tu vise zainteresujes mozes ustedjeti i nekoliko hiljada maraka."

100% :dance: :dance: :thumbup:
SA 071

#14 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!

Post by SA 071 »

ernasa wrote:teletrader, ipak me zivu isprepada :)

Pozz
Pa temelj, zidanje i pokrivanje bez fasade i stolarije ce vas doci nekih +/- 300 KM po m2 (materijali boljeg kvaliteta). Stolarija moze biti sto neko rece jeftina plasticna iz Turske, do one kvalitetne drvene (recimo Kontinental iz Kiseljaka). Unutrasnja stolarija je opet posebna prica. Fasadu nisam ni ja zavrsio, a i ona moze varirati od skuplje termo pa do onih najobicnijih.
Incub

#15 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!

Post by Incub »

U slicnoj sam investiciji pa da sa tobom podijelim neke mozda tebi korisne inf...
Kuca je kako kazes prizemna,oko 90m2.
Ja sam pravio nesto slicno samo imam i gornji sprat.
Temelj,prva ploca,zidanje,opet ploca,krovda te nece ispasti vise od 45.000KM. Sad ako ces ostati na prizemlju. Vjerovatno ce te manje ispasti ali racunaj na ovu cifru.MIslim da mozes proci i sa stolarijom u ovom broju.
Da ne idemo kakve materijale koje ces koristiti zato sam odmah stavio vecu cifru.Isto tako mani se matematike na papiru i ja sam tako racunao pa nista ne bi tako.
Ispadne dosta skuplje.
Ovakva tvoja kuca da ne stedis do kraja bi ispala oko 95.000. Sa tim bas da je sredis.
Vjerovatno ce me sad prozivati da pretjerujem ali vjeruj mi tako je.
SA 071

#16 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!

Post by SA 071 »

Incub wrote:U slicnoj sam investiciji pa da sa tobom podijelim neke mozda tebi korisne inf...
Kuca je kako kazes prizemna,oko 90m2.
Ja sam pravio nesto slicno samo imam i gornji sprat.
Temelj,prva ploca,zidanje,opet ploca,krovda te nece ispasti vise od 45.000KM. Sad ako ces ostati na prizemlju. Vjerovatno ce te manje ispasti ali racunaj na ovu cifru.MIslim da mozes proci i sa stolarijom u ovom broju.
Da ne idemo kakve materijale koje ces koristiti zato sam odmah stavio vecu cifru.Isto tako mani se matematike na papiru i ja sam tako racunao pa nista ne bi tako.
Ispadne dosta skuplje.
Ovakva tvoja kuca da ne stedis do kraja bi ispala oko 95.000. Sa tim bas da je sredis.Vjerovatno ce me sad prozivati da pretjerujem ali vjeruj mi tako je.
Slazem se, ali to je cifra s kojom ces je bas dotjerati i uraditi full kvalitetno. Ovdje ne mislim na preseravanja sa swarovski osvjjetljenjem, ali kvalitetno da.
slavkoimamodilera

#17 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!

Post by slavkoimamodilera »

Ako ti treba arhitekta i projekat, slobodno se javi na PP, dogovorit cemo se ;-)
Incub

#18 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!

Post by Incub »

Najbolje je da nadjes dobrog majstora i dogovoris cijenu da ti on sve sazida (ne dnevnice nego kompletnu cijenu sto bi rekli djuture), i pokrije kucu. Ti njemu kupujes materijal i gledas na kvalitet radova. Nemas nikakvih obaveza.Ako ti treba strucniji nadzor onda nekoga dovedes par puta da prekontrolise.
Ovo ti je samo savjet da ne ulazis u posao sa ovim ako izvodjacima radova jer svako gleda da bolje prodje. Samim tim sto pravis kucu treba da pazis na materijale i kvalitet a toga na stednji nije nikad bilo.
Prosjek cijene za majstora da udje u ovakav posao sa tobom je od 8000-10.000 KM mislim za ruke da ti pokrije kucu.Isplati se jer se ne moras sa njima natezati sta su uradili danas a sta nisu,sami sebe guraju a ti opet ponavljam samo kontrolises.
Najbolja varijanta a li sam pod uslovom ako je majstor i za krovove,da ne bude kasnije moras traziti drugoga za taj dio posla.
ernasa

#19 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!

Post by ernasa »

Eeee, bas vam hvala na informacijama, vjerujte da nam u ovom trenutku svaka mnogo znaci.
Povrsina zemlje na kojoj se kuca gradi je 970 kvadrata u kocku, skoro da je ravna, BLAGA uzbrdica, planiramo ravnati do kraja, a pristup zemljistu je odlican...ako mi netko moze objasniti moze li se i kako dodati attachment u pdf formatu poslat cu idejni nacrt kuce pa cete znati o kakvoj se kuci tacno radi...a ko zna, mozda bude kakvih ponuda :) vidim da je krenulo :) ...a mozda mi neko ukrade ideju, al' ne smeta :)

p.s. obzirom da je zemljiste vece i da je kuca prizemna, o potrkrovlju nema govora, a rekose da u tom slucaju ispod krova ide neka monolitna ploca, ima li netko iskustva s tim? U tom slucaju nasoj kuci treba jedna ploca (tj. temelj) , zidanje i monolitna...koja je navodno nesto jeftinija od klasicne betonske

pozz
bhxxl

#20 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!

Post by bhxxl »

po meni najbolje rjesenje je montazna kuca ... promo.ba
ernasa

#21 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!

Post by ernasa »

bhxxl wrote:po meni najbolje rjesenje je montazna kuca ... promo.ba

after you :)
bhxxl

#22 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!

Post by bhxxl »

ernasa wrote:

govorim ti iz licnog iskustva
ernasa

#23 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!

Post by ernasa »

bhxxl wrote:
ernasa wrote:

govorim ti iz licnog iskustva

eeee to je vec nesto drugo,sorry
ako ti nije mrsko tipkati, rado cu procitati od prve do zadnje rijeci, jer smo prvobitno razmisljali o montaznoj i mnogi kazu da je i to sasvim ok a i dalje svi zidaju, a cini mi se da ni razlika u cijeni nije prevelika
Prolaznik

#24 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 21:13, edited 1 time in total.
baustelac

#25 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!

Post by baustelac »

Sazidati i pokriti sa majstorskim rukama, treba ti izmedju 30k-40k KM, zavisno od toga koji materijal ugradjujes. I ovo je najjeftiniji dio posla u poredjenju sa onim sto se vidi nakon zavrsenog. Od ove cifre, samo majstori sa radnom snagom nebi trebalo da prelazi 10k KM, ali opet mislim da je to zavisno od regije do regije.

Svi dalji radovi manje vise zavise od materijala koji ugradjujes. Racunaj da ukoliko ne budete ugradjivali najjeftinije materijale, da ce na kraju izaci oko 1200-1300 KM po kvadratu. Kombinacija kvaliteta gdje je potrebno i jeftinih materijala gdje nije moze znacajno smanjiti cifru.
Post Reply