Za bracni par penzionera to je $5000 mjesecno, a ne mozes me ubijediti da se od toga ne moze zivjeti. Naravno moras napraviti neke kompromise, jbg ne mozes ocekivati isti stil zivota u penziji i tokom radnog vijeka - i da zivis u kuci od 200 kvadrata, i da se hranis po restoranima, i da vozis novo auto...jeza u ledja wrote: ↑20/05/2025 15:47Recimo da ljudi koji su radili solidan posao vecinu zivota, otprilike $100k u danasnjim platama, mogu ako se penzionisu sutra sa 65 ocekivati oko $2500 neto mjesecno. To ti je otprilike pola plate.
Da li je dovoljno procjeni sam.![]()
Naravno, neko sa tolikom placom je vjerovatno sam izdvajao za 401k ili IRA ili nesto trece, tako da je socijano osiguranje samo dio primanja u penziji.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- geralt
#24601 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- jeza u ledja
#24602 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bogami i to preko firme se placa, tj. odbija od plate. Za jednu porodicu, to su pofine pare (400-500 mjesecno) (Naravno, to ovisi od firme). E sad na to jos dodaj troskove za deducitble i copaymente, za neke normalne stvari, tipa , ne znam rodjenje djeteta ili vadjenje krajnika, i to se onda nabesa na bar par stotina dolara mjesecno kroz neki payment plan bez kamate.detroit-mercy wrote: ↑20/05/2025 15:46Nije besplatno za mene i tebe, jer mi imamo zdravstveno preko firme i onda imamo taj neki deductable koji moras doplatiti i taj nije svugdje isti. Primarna zastita je besplatna. Drugo, pricamo o siromasnijim osobama, ne o onim koji si mogu priustiti sve to. I ne sekiraj se ni u jednoj Svabiji nije sve besplatno i tamo placaju neke feke kad idu kod doktora.jeza u ledja wrote: ↑20/05/2025 15:37Ovvaaaj, kako je besplatno zdravstveno? Nije.detroit-mercy wrote: ↑20/05/2025 15:15 Besplatno zdravstveno, sva djeca su pokrivena besplatnim zdravstvenim, nisam siguran do koje dobi ali ako studiraju do zavrsetka studija. Ima razlika od state-a do state-a, ali generalno su osigurana. Osobe preko 65 su isto pokrivene medicinskim osiguranjem.
Penzija isto tako postoji, socijalna penzija za osobe koje nisu radile.
Mislim, dosta laznih informacija kruzi izgleda.
Ako moras platiti deductible $1000 ili vise dolara godisnje, plus copayment ili sta li vec, kako je to besplatno? Nije besplatno.
Nesto je bolje za Medicare, tj. matore, ali ni to nije bukvalno besplatno.
Penzija kao penzija ne postoji, osim ako nisi bio drzavni ili federalni radnik. Postoji socijalno osiguranje ali to je samo za osobe koje su radile. To osiguranje samo po sebi nije dovoljno da pokrije normalan zivot ljudi sa iole imucnijim standardom. Mislim da udovice/udovci koji nisu radili mogu dobiti osiguranje supruznika i to je to.
Ne znam sta ti je ta socijalna penzija, to je vjerovatno neki drugi program.
Pogresno sam se izrazio sa ovim penzija i ono na sta ti referiras (pension), ali posto vecina sag0vornika koristi penziju kao oblik novcane naknade nakon prestanka rada ili u starosti onda cemo ignorisati pension, znas na sta mislim.
Postoje primanja, kako se zovu nisam siguran ali znam da niko ama bas niko ne ostaje bez novcanih primanja i drugih socijalnih benefita.
I ja generalno pricam o nekoj srednjoj klasi. Mozda pricamo o razlicitim stvarima i kad je u pitanju zdravstvena njega, jer imamo drukcija ocekivanja? Vjerovatno i ovi po EU ne racunaju neke stvari za koje moraju izletiti iz dzepa, pa ih onda i preskacu? Neke stvari sto se tice djece, tipa njega zuba, defitinivno je bolja u Americi nego u Evropi. Ali to je sve nesto sto se ovako ili onako placa.
Helem, to sta si ko moze "priustiti" je poprilicno rastezljiv pojam.
-
detroit-mercy
#24603 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U Svabiji nije sve besplatno i oni placaju isto tako nest kao i tidr_Evil wrote: ↑20/05/2025 15:52Hajde evo ne bih u vas americke, ali da ti kazem da je u Svabiji vjerovatno sve besplatno, a u Norveskoj je sve apsolutno besplatno. Imas platiti do 3000kruna godisnje sto je max apsolutni svoj dio. Znaci ako ides doktoru platis nesto sitno recimo 200 kruna svoj dio, i to tako dok se ne skupi 3000NOK. Djeca su oslobodjena tog. Dakle mozes provesti u bolnici 365 dana godisnje sa pristupom svemu i platit ces 3000NOK.detroit-mercy wrote: ↑20/05/2025 15:46
Nije besplatno za mene i tebe, jer mi imamo zdravstveno preko firme i onda imamo taj neki deductable koji moras doplatiti i taj nije svugdje isti. Primarna zastita je besplatna. Drugo, pricamo o siromasnijim osobama, ne o onim koji si mogu priustiti sve to. I ne sekiraj se ni u jednoj Svabiji nije sve besplatno i tamo placaju neke feke kad idu kod doktora.
Pogresno sam se izrazio sa ovim penzija i ono na sta ti referiras (pension), ali posto vecina sag0vornika koristi penziju kao oblik novcane naknade nakon prestanka rada ili u starosti onda cemo ignorisati pension, znas na sta mislim.
Postoje primanja, kako se zovu nisam siguran ali znam da niko ama bas niko ne ostaje bez novcanih primanja i drugih socijalnih benefita.
Eh sad, meni firma placa dodatno osiguranje koje mi garantuje pristup specijalisti u roku 3 dana, sto ce reci kad moj doktor posalje uputnicu, mogu otici u bilo koju privatnu ustanovu u roku 3 dana kod specijaliste. To mi dodatno osiguranje daje 10 puta kod fiziotarapeuta dzabe, pristup online doktoru uvijek i jos neke gluposti. Recimo zena morala da snima ledja, sto ne ide pod hitno, i cekala je pristup CT-u skoro 4 sedmice u privatnoj bolnici(gratis), a ja istu uslugu dobijem u roku 3 dana. Naravno ako je hitno, odma se ide tu nema cekanja, a iskusio sam taj scenario, tad sam rekao halal svaka marka poreza kako sluzbe djeluju i koji je stepen ljubaznosti. P.S. jednom su nas spasavali sa mora kad je jedrilica pocela da usisava vodu, trebalo im je tacno 4 minute da dodju :S
Kazes u Norveskoj je sve besplatno ali moras platiti do 300NOK
Dodatno osiguranje
CT, sa ovim osiguranjima koje mi normalni zaposleni imamo je odprilike dan-dva. Ali ide jako brzo, i ovi sa drzavnim ga dobijaju isto tako jako brzo, jer na kraju drzava placa. CT ili MRI nije neki big deal.
Pricamo o zapadnim zemljama i standardima, sve je to u nekih pet deka. Ovdje dobijes vise ovoga, tamo vise onoga. Zivio sam i u zap eu i u USA tako da mogu reci da nisu to sad dva dijametralno suprotna svijeta.
Evropa ima to neku bolju socijalnu mrezu ali za razliku od EU, USA ti daje vece mogucnosti i manje su predrasude prema strancima.
Norveska po meni je statisticki outlier, zemlja sa malo stanovnika jako bogata prirodnim resursima. Nesto kao UAE. Porediti zemlju od 8-9 miliona i zemlju od 100 ili 350 miliona je samo po sebi uzaludan posao.
- jeza u ledja
#24604 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sta dobijaju i od koga?detroit-mercy wrote: ↑20/05/2025 15:47Nije istina, ja znam ljude koji primaju lovu, dobijaju pare da plate stan, dobijaju pare za hranu.jeza u ledja wrote: ↑20/05/2025 15:41Ja znam nase koji nisu nikad radili u Americi (dosli ovdje kao penzioneri) i nemaju pravo ni na kakva primanja socijale.detroit-mercy wrote: ↑20/05/2025 15:34 Ne znam kolika je socijala u Americi niti kolika je socijalna penzija u Americi, jer mi nikada nije trebala niti me je interesovalo to pitanje pretjerano. Znam za dosta ovih nasih starijih, koji fakat nisu ni radili nesto dugo a imaju neku vrstu penzija, dobijaju lovu za stan, hranu i sl.
Hoces se obogatiti od ove penzije, neces (kao ni bilo gdje drugo) ali ces imati za pristojan zivot.
Ako bukvalno nisi nigdje radio, ili si radio samo na crno, ili ako si dosao u Ameriku pod stare dane, mozes krepat.
-
detroit-mercy
#24605 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Od drzave, stalno me jebu da im prevodimjeza u ledja wrote: ↑20/05/2025 16:10Sta dobijaju i od koga?detroit-mercy wrote: ↑20/05/2025 15:47Nije istina, ja znam ljude koji primaju lovu, dobijaju pare da plate stan, dobijaju pare za hranu.jeza u ledja wrote: ↑20/05/2025 15:41
Ja znam nase koji nisu nikad radili u Americi (dosli ovdje kao penzioneri) i nemaju pravo ni na kakva primanja socijale.
Ako bukvalno nisi nigdje radio, ili si radio samo na crno, ili ako si dosao u Ameriku pod stare dane, mozes krepat.
Drzava im placa, to jest trecoj osobi da ih vodi doktorima, da ide u kupovinu za njih ako ne mogu, da im pomaze oko kucanskih poslova.
Imas masu tih nekih stvari koje raja izburgija, samo treba burgija.
Ima ovih par nasih, samo se time bave, burgijaju
Last edited by detroit-mercy on 20/05/2025 16:14, edited 1 time in total.
- Ozimician
#24606 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A realno, koja drzava na svijetu ce ti dati penziju ukoliko nemas radnog staza u njoj? Moze ti dati neku socijalu bukvalno da prezivis i skupljas flase po parkovima.jeza u ledja wrote: ↑20/05/2025 15:41Ja znam nase koji nisu nikad radili u Americi (dosli ovdje kao penzioneri) i nemaju pravo ni na kakva primanja socijale.detroit-mercy wrote: ↑20/05/2025 15:34 Ne znam kolika je socijala u Americi niti kolika je socijalna penzija u Americi, jer mi nikada nije trebala niti me je interesovalo to pitanje pretjerano. Znam za dosta ovih nasih starijih, koji fakat nisu ni radili nesto dugo a imaju neku vrstu penzija, dobijaju lovu za stan, hranu i sl.
Hoces se obogatiti od ove penzije, neces (kao ni bilo gdje drugo) ali ces imati za pristojan zivot.
- jeza u ledja
#24607 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Moze se od toga zivjeti naravno. Ali rule of thumb je da ti treba oko 80% plate. Ako vam je plata bila 10k, a sad dobijate 5k, znaci da si kratak.geralt wrote: ↑20/05/2025 15:55Za bracni par penzionera to je $5000 mjesecno, a ne mozes me ubijediti da se od toga ne moze zivjeti. Naravno moras napraviti neke kompromise, jbg ne mozes ocekivati isti stil zivota u penziji i tokom radnog vijeka - i da zivis u kuci od 200 kvadrata, i da se hranis po restoranima, i da vozis novo auto...jeza u ledja wrote: ↑20/05/2025 15:47Recimo da ljudi koji su radili solidan posao vecinu zivota, otprilike $100k u danasnjim platama, mogu ako se penzionisu sutra sa 65 ocekivati oko $2500 neto mjesecno. To ti je otprilike pola plate.
Naravno, neko sa tolikom placom je vjerovatno sam izdvajao za 401k ili IRA ili nesto trece, tako da je socijano osiguranje samo dio primanja u penziji.
Naravno, ja ne mogu zamisliti koliko manje bih morao izdvajati bez djece, kuce, auta ili eventualnih kredita, mislim da bi mi i pola plate bilo dovoljno
Da ne govorim o tome da ce sistem socijalnog osiguranja mozda propasti dok se penzionisem,.
- Ozimician
#24608 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa ako mislis da mozes s njemackom penzijom koja je u prosjeku u 2022 god iznosila 1054 € netto (za one koji imaju puni staz ca. 1500€) nesto ostvariti - neces sigurno. Malo koja drzava jos uvijek ima dobar penzioni sistem, Austrija se jos koprca, ali i tamo je poljuljano.jeza u ledja wrote: ↑20/05/2025 15:47Recimo da ljudi koji su radili solidan posao vecinu zivota, otprilike $100k u danasnjim platama, mogu ako se penzionisu sutra sa 65 ocekivati oko $2500 neto mjesecno. To ti je otprilike pola plate.
(izvor: https://www.ihre-vorsorge.de/rente/nach ... euro-netto)
Kod vas ima 401k koji je odlican program.
Last edited by Ozimician on 20/05/2025 16:18, edited 1 time in total.
- dr_Evil
#24609 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Garantovano 200-250.000 bez dana radnog staza ako si legalno zivio vise od 5godina u Norveskoj. Naravno, na to ces sigurno dobiti jos neku potporu za stan, ali ovo je para koju mozes uzeti i otici u Bosnu. Valjda, ako sam ja to dobro shvatioOzimician wrote: ↑20/05/2025 16:12A realno, koja drzava na svijetu ce ti dati penziju ukoliko nemas radnog staza u njoj? Moze ti dati neku socijalu bukvalno da prezivis i skupljas flase po parkovima.jeza u ledja wrote: ↑20/05/2025 15:41Ja znam nase koji nisu nikad radili u Americi (dosli ovdje kao penzioneri) i nemaju pravo ni na kakva primanja socijale.detroit-mercy wrote: ↑20/05/2025 15:34 Ne znam kolika je socijala u Americi niti kolika je socijalna penzija u Americi, jer mi nikada nije trebala niti me je interesovalo to pitanje pretjerano. Znam za dosta ovih nasih starijih, koji fakat nisu ni radili nesto dugo a imaju neku vrstu penzija, dobijaju lovu za stan, hranu i sl.
- jeza u ledja
#24610 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Od drzave ili federalne vlade?detroit-mercy wrote: ↑20/05/2025 16:11Od drzave, stalno me jebu da im prevodimjeza u ledja wrote: ↑20/05/2025 16:10Sta dobijaju i od koga?detroit-mercy wrote: ↑20/05/2025 15:47
Nije istina, ja znam ljude koji primaju lovu, dobijaju pare da plate stan, dobijaju pare za hranu.
Drzava im placa, to jest trecoj osobi da ih vodi doktorima, da ide u kupovinu za njih ako ne mogu, da im pomaze oko kucanskih poslova.
Ima ovih par nasih, samo se time bave, burgijaju![]()
Ja govorim primarno o socijalnom osiguranju. Za zdravstveno je drugo jer i oni mogu uzeti Obamacare.
Sve to ti govorim, govorim iz vlastitog iskustva jer sam i ja tako ko i ti zivkao, prevodio, i svasta nesto, za vise ljudi. Pretpostavljam da drasticno ovisi od drzave u kojoj se ti ljudi nalaze.
- Ozimician
#24611 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ako je tako, to je svakako odlicno. Ali budimo realni, to su teski izuzeci.dr_Evil wrote: ↑20/05/2025 16:18Garantovano 200-250.000 bez dana radnog staza ako si legalno zivio vise od 5godina u Norveskoj. Naravno, na to ces sigurno dobiti jos neku potporu za stan, ali ovo je para koju mozes uzeti i otici u Bosnu. Valjda, ako sam ja to dobro shvatioOzimician wrote: ↑20/05/2025 16:12A realno, koja drzava na svijetu ce ti dati penziju ukoliko nemas radnog staza u njoj? Moze ti dati neku socijalu bukvalno da prezivis i skupljas flase po parkovima.jeza u ledja wrote: ↑20/05/2025 15:41
Ja znam nase koji nisu nikad radili u Americi (dosli ovdje kao penzioneri) i nemaju pravo ni na kakva primanja socijale.
Ako bukvalno nisi nigdje radio, ili si radio samo na crno, ili ako si dosao u Ameriku pod stare dane, mozes krepat.![]()
- Sanjarko
#24612 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bosna, HR, SRB?, CG?, Bosna i Hrvatska daju 100%, nasljedne penzije, za invalide prve kategorije.Ozimician wrote: ↑20/05/2025 16:12A realno, koja drzava na svijetu ce ti dati penziju ukoliko nemas radnog staza u njoj? Moze ti dati neku socijalu bukvalno da prezivis i skupljas flase po parkovima.jeza u ledja wrote: ↑20/05/2025 15:41Ja znam nase koji nisu nikad radili u Americi (dosli ovdje kao penzioneri) i nemaju pravo ni na kakva primanja socijale.detroit-mercy wrote: ↑20/05/2025 15:34 Ne znam kolika je socijala u Americi niti kolika je socijalna penzija u Americi, jer mi nikada nije trebala niti me je interesovalo to pitanje pretjerano. Znam za dosta ovih nasih starijih, koji fakat nisu ni radili nesto dugo a imaju neku vrstu penzija, dobijaju lovu za stan, hranu i sl.
- Ozimician
#24613 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To je isto tako jako dobra stvar.Sanjarko wrote: ↑20/05/2025 16:20Bosna, HR, SRB?, CG?, Bosna i Hrvatska daju 100%, nasljedne penzije, za invalide prve kategorije.Ozimician wrote: ↑20/05/2025 16:12A realno, koja drzava na svijetu ce ti dati penziju ukoliko nemas radnog staza u njoj? Moze ti dati neku socijalu bukvalno da prezivis i skupljas flase po parkovima.jeza u ledja wrote: ↑20/05/2025 15:41
Znam da je i Grcka davala svojevremeno nasljedne penzije, pa su se ovi zap. Evropljani bunili. Ali opet i tu nasljednu penziju je neko zaradio.
Ja uvijek kazem da su u BIH penzije odlicne koliko prosjecan penzioner ima staza i koliko je uplacivao u fond.
-
detroit-mercy
#24614 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma treba dati 10k penzijuOzimician wrote: ↑20/05/2025 16:12A realno, koja drzava na svijetu ce ti dati penziju ukoliko nemas radnog staza u njoj? Moze ti dati neku socijalu bukvalno da prezivis i skupljas flase po parkovima.jeza u ledja wrote: ↑20/05/2025 15:41Ja znam nase koji nisu nikad radili u Americi (dosli ovdje kao penzioneri) i nemaju pravo ni na kakva primanja socijale.detroit-mercy wrote: ↑20/05/2025 15:34 Ne znam kolika je socijala u Americi niti kolika je socijalna penzija u Americi, jer mi nikada nije trebala niti me je interesovalo to pitanje pretjerano. Znam za dosta ovih nasih starijih, koji fakat nisu ni radili nesto dugo a imaju neku vrstu penzija, dobijaju lovu za stan, hranu i sl.
Neki dan svratio u ovu jednu nasu prodavnicu kad ispred mene na kasi treba, napucana tip top, vidim skuplja torba na ramenu, dikerma odjeca, frizura i tako to. Kad zviz, vadi onu karticu od socijale da plati za hranu
Sta hocu da kazem, i u ovoj Americi imas toliko tih socijalnih davanja i programa, daleko je to od onoga, crkava na ulici
-
detroit-mercy
#24615 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
State of Michiganjeza u ledja wrote: ↑20/05/2025 16:18Od drzave ili federalne vlade?detroit-mercy wrote: ↑20/05/2025 16:11Od drzave, stalno me jebu da im prevodim
Ja govorim primarno o socijalnom osiguranju. Za zdravstveno je drugo jer i oni mogu uzeti Obamacare.
Sve to ti govorim, govorim iz vlastitog iskustva jer sam i ja tako ko i ti zivkao, prevodio, i svasta nesto, za vise ljudi. Pretpostavljam da drasticno ovisi od drzave u kojoj se ti ljudi nalaze.
- Sanjarko
#24616 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Stara i rahmetli stari, ali imaju kvake u vezi toga. Hrvatska čak sad zbog inflacije daje nešto drugo, neku potporu posebnu u te penzije ili umjesto tih penzija.Ozimician wrote: ↑20/05/2025 16:21To je isto tako jako dobra stvar.
Znam da je i Grcka davala svojevremeno nasljedne penzije, pa su se ovi zap. Evropljani bunili. Ali opet i tu nasljednu penziju je neko zaradio.
-
detroit-mercy
#24617 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nasljedna penzija je svugdje, ja umrem, moja supruga dobija i moju penziju (mislim da se ovdje gleda jesu li oboje u penziji i cija je veca) posebno ako jos nije radila, djeca do punoljtstva mislim.Ozimician wrote: ↑20/05/2025 16:21To je isto tako jako dobra stvar.
Ja uvijek kazem da su u BIH penzije odlicne koliko prosjecan penzioner ima staza i koliko je uplacivao u fond.
- jeza u ledja
#24618 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U Americi je ta cifra $1931 mjesecno. Evo sad proguglah.Ozimician wrote: ↑20/05/2025 16:17Pa ako mislis da mozes s njemackom penzijom koja je u prosjeku u 2022 god iznosila 1054 € netto (za one koji imaju puni staz ca. 1500€) nesto ostvariti - neces sigurno. Malo koja drzava jos uvijek ima dobar penzioni sistem, Austrija se jos koprca, ali i tamo je poljuljano.jeza u ledja wrote: ↑20/05/2025 15:47Recimo da ljudi koji su radili solidan posao vecinu zivota, otprilike $100k u danasnjim platama, mogu ako se penzionisu sutra sa 65 ocekivati oko $2500 neto mjesecno. To ti je otprilike pola plate.
(izvor: https://www.ihre-vorsorge.de/rente/nach ... euro-netto)
Kod vas ima 401k koji je odlican program.
Nema svako 401k.
- jeza u ledja
#24619 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Eh, pa. Otidji na Jug pa tamo to probaj.detroit-mercy wrote: ↑20/05/2025 16:24State of Michiganjeza u ledja wrote: ↑20/05/2025 16:18Od drzave ili federalne vlade?detroit-mercy wrote: ↑20/05/2025 16:11
Od drzave, stalno me jebu da im prevodim
Sve to ti govorim, govorim iz vlastitog iskustva jer sam i ja tako ko i ti zivkao, prevodio, i svasta nesto, za vise ljudi. Pretpostavljam da drasticno ovisi od drzave u kojoj se ti ljudi nalaze., oni su ti koji vode socijalne programe u drzavi, nece se federalna vlada jebavati sa time.
Pola zemlje su ti drzave gdje mozes krepat.
- Sanjarko
#24620 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To nisam znao.detroit-mercy wrote: ↑20/05/2025 16:26Nasljedna penzija je svugdje, ja umrem, moja supruga dobija i moju penziju (mislim da se ovdje gleda jesu li oboje u penziji i cija je veca) posebno ako jos nije radila, djeca do punoljtstva mislim.Ozimician wrote: ↑20/05/2025 16:21To je isto tako jako dobra stvar.
- jeza u ledja
#24621 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa svakako su teski izuzeci oni koji bukvalno nisu nikad radili i koji nisu imali supruznika koji je radio. Ali ih ima.Ozimician wrote: ↑20/05/2025 16:19Ako je tako, to je svakako odlicno. Ali budimo realni, to su teski izuzeci.
Kazem ti dobar primjer su roditelji migranata koje su ovi doveli sa sobom i koji su dobili drzavljanstvo.
A ima vala i domacih koji nisu nikad radili nesto konkretno, a nisu se nikad udali (uglavnom su u pitanju zene iz neke druge ere, jbg) ili ako su nesto radili to je bilo sa strane. Ili se jednostavno nisu snalazili tokom zivota i uspjesno rjesavali kojekakvu papirologiju.
Uglavnom ima ih. Ne mozes ljude pred smrt pustiti da crknu na ulici jbg.
-
detroit-mercy
#24622 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam kako je na Jugu ali vjerujem da i tamo postoje neki socijalni programi. Opet, koliko vidim, stanovnistvo sa Sjevera se uglavnom seli na Jug, tako da valjda idu tamo da krepaju. Vrtimo se oko jebenih socijala, kao da je nekome glavni prioritet da zivi na socijalijeza u ledja wrote: ↑20/05/2025 16:27Eh, pa. Otidji na Jug pa tamo to probaj.detroit-mercy wrote: ↑20/05/2025 16:24State of Michiganjeza u ledja wrote: ↑20/05/2025 16:18
Od drzave ili federalne vlade?
Sve to ti govorim, govorim iz vlastitog iskustva jer sam i ja tako ko i ti zivkao, prevodio, i svasta nesto, za vise ljudi. Pretpostavljam da drasticno ovisi od drzave u kojoj se ti ljudi nalaze., oni su ti koji vode socijalne programe u drzavi, nece se federalna vlada jebavati sa time.
![]()
Pola zemlje su ti drzave gdje mozes krepat.
-
detroit-mercy
#24623 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
E sad znasSanjarko wrote: ↑20/05/2025 16:30To nisam znao.detroit-mercy wrote: ↑20/05/2025 16:26Nasljedna penzija je svugdje, ja umrem, moja supruga dobija i moju penziju (mislim da se ovdje gleda jesu li oboje u penziji i cija je veca) posebno ako jos nije radila, djeca do punoljtstva mislim.Ozimician wrote: ↑20/05/2025 16:21
To je isto tako jako dobra stvar.
Ili drugi primjer, ti radis, zena ostala kod kuce odgjala djecu, djeca punoljetna otisla vi se razvedete. Sud njoj isto dodjeljuje odredjena sredstva od tvojih primanja, cak naslijedjuje i dio penzije kao bivsa. Jebi ga, ona je dala svoje godine na odgajanje porodice, podizanje djece i kao takva ima prava na dio sredstave
- Ozimician
#24624 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislim da se ovdje radilo o tome da djeca nasljedjuju penziju.
To se ne desava po defaultu bas, ako su djeca odrasla.
To se ne desava po defaultu bas, ako su djeca odrasla.
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#24625 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U DE su prosjecne penzije katastrofa, oko 1000 EUR, ako su oboje u penziji mogu sa 2000 EUR izgurati mjesec jedino ako imaju svoj stan/kucu.
Zdravstveni sistem je sa druge strane vrh
Zdravstveni sistem je sa druge strane vrh