Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- jeza u ledja
#24576 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Uvijek ce biti ljudi koji ce iskoristavati sistem i ljudi koji zele uspjeti i nesto postici. To je gubitak koji ubacis u racunicu i hajmo dalje.
Sta me boli kurac za neke low-lifere, pored milijardi i milijardi koje drzava udjeljuje bogatima ili trosi na druge gluposti.
Na tog jednog debila postoji pet ili deset drugih koji hoce da rade ili kojima treba pomoc. Ja se sad trebam sekirati radi takvog? Nije mi to prioritet kojeg trazim od drzave.
Sta me boli kurac za neke low-lifere, pored milijardi i milijardi koje drzava udjeljuje bogatima ili trosi na druge gluposti.
Na tog jednog debila postoji pet ili deset drugih koji hoce da rade ili kojima treba pomoc. Ja se sad trebam sekirati radi takvog? Nije mi to prioritet kojeg trazim od drzave.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#24577 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
mozes ako ti vlasnik u tvom ugovoru o zakupu to dopusti, makar je tako u ovom dijeli EU._BataZiv_0809 wrote: ↑20/05/2025 10:50Moze u podzakup, ali ovdje su trange frange u pitanju pa izdaju na crno garant.izvrsni direktor wrote: ↑20/05/2025 08:02 da naravno, izdaju stan koji je u vlasnistvu drzave...logicno combe
naravno da moze na crno sve, ali i tu idu provjere.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#24578 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kriminal je uvijek 3 koraka ispred drzave.izvrsni direktor wrote: ↑20/05/2025 13:21mozes ako ti vlasnik u tvom ugovoru o zakupu to dopusti, makar je tako u ovom dijeli EU._BataZiv_0809 wrote: ↑20/05/2025 10:50Moze u podzakup, ali ovdje su trange frange u pitanju pa izdaju na crno garant.izvrsni direktor wrote: ↑20/05/2025 08:02 da naravno, izdaju stan koji je u vlasnistvu drzave...logicno combe
- jeza u ledja
#24579 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jel vas to uce na prvoj godini prava?_BataZiv_0809 wrote: ↑20/05/2025 13:25Kriminal je uvijek 3 koraka ispred drzave.izvrsni direktor wrote: ↑20/05/2025 13:21mozes ako ti vlasnik u tvom ugovoru o zakupu to dopusti, makar je tako u ovom dijeli EU._BataZiv_0809 wrote: ↑20/05/2025 10:50
Moze u podzakup, ali ovdje su trange frange u pitanju pa izdaju na crno garant.
-
detroit-mercy
#24580 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kako gdje, ovdje u USA su jako sposobni i radisni.Karikaturist wrote: ↑20/05/2025 09:18 Ti iz Sirije su izgleda najveci neradnici i nehljebari koji su dosli u EU. Znam jos jedan primjer teskog nehljebarenja.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#24581 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Moraju radit jel bi crkli
- geralt
#24582 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dobivaju i roditelji u Americi $166,67 mjesecno po djetetu, ali ne u keshu vec kroz porezni odbitak. Ko se kvalifikuje za EITC moze dobiti jos po skoro $300 mjesecno, ko se kvalifikuje za SNAP jos $187. Plus tax credits za troskove child care i obrazovanja.jeza u ledja wrote: ↑20/05/2025 01:14 Znaci roditelji mjesecno dobijaju po 125 eura od drzave za svako dijete i s tim parama mogu raditi bilo sta?
Malo su me zbunili neki raniji postovi..
Jel to tako normalno po cijeloj EU? (Zamisljam takvo nesto u Americi, hahahah, haha, ha , ha)
To, u kombinaciji sa skoro pa besplatnim skolovanjem , u startu mladog covjeka stavlja u odlicnu poziciju. Jbt u Americi mladi ljudi imaju velikih problema sa standardom i stanovanjem. Zamisljam da imaju par stoja na racunu, onako u startu.![]()
Mada, nisam pobornik ostanka kod roditelja do 25+ili namjernog nerada i socijale. Nezdravo jebiga.
Amerika je "socijalnija" drzava nego sto mnogi misle, samo sto se ta socijala obracunava preko poreza.
- dr_Evil
#24583 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Po europi ide porezni odbitak, + kes. Tesko je reci da je Amerika socijalna drzava, tri osnovne stavke pravo na besplatno skolovanje i besplatno lijecenje(ne samo primarno), staracka penzija. Ako ispunjava evo odmah cu da jezik pregrizem, pardon prst pregrizem.geralt wrote: ↑20/05/2025 15:06Dobivaju i roditelji u Americi $166,67 mjesecno po djetetu, ali ne u keshu vec kroz porezni odbitak. Ko se kvalifikuje za EITC moze dobiti jos po skoro $300 mjesecno, ko se kvalifikuje za SNAP jos $187. Plus tax credits za troskove child care i obrazovanja.jeza u ledja wrote: ↑20/05/2025 01:14 Znaci roditelji mjesecno dobijaju po 125 eura od drzave za svako dijete i s tim parama mogu raditi bilo sta?
Jel to tako normalno po cijeloj EU? (Zamisljam takvo nesto u Americi, hahahah, haha, ha , ha)
To, u kombinaciji sa skoro pa besplatnim skolovanjem , u startu mladog covjeka stavlja u odlicnu poziciju. Jbt u Americi mladi ljudi imaju velikih problema sa standardom i stanovanjem. Zamisljam da imaju par stoja na racunu, onako u startu.![]()
Mada, nisam pobornik ostanka kod roditelja do 25+ili namjernog nerada i socijale. Nezdravo jebiga.
Amerika je "socijalnija" drzava nego sto mnogi misle, samo sto se ta socijala obracunava preko poreza.
-
detroit-mercy
#24584 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Approximately two-thirds of Americans receive a tax refund each year. In 2024, 64% of tax returns filed resulted in a refund. The average tax refund in 2024 was $3,138.jeza u ledja wrote: ↑20/05/2025 01:14Znaci roditelji mjesecno dobijaju po 125 eura od drzave za svako dijete i s tim parama mogu raditi bilo sta?konami666 wrote: ↑19/05/2025 22:36U Švedskoj dječiji doplatak je 1250 kruna mjesečno ili ti ga 125 eura otprilike dok dijete ne napuni 16 godina.jeza u ledja wrote: ↑18/05/2025 21:54 Meni je zanimljivo bas citati ovo o detaljima u Skandinaviji. Hvala svima na ucescu.![]()
Ovo u vezi djecijeg doplatka mi je interesantno. Da vidim jesam li dobro shvatio - roditelji uplacuju u neki fond, a drzava na to ubacuje jos svoj postotak? I onda to 18-ogodisnjak moze podici i uloziti za skolovanje, nekretninu, itd?
U Americi za ovakve stvari samo postoje programi koji daju poreske ulaksice roditeljima.
Najveci problem americkim roditeljima je predskolsko, obdaniste i jaslice, koje kostaju jako puno, a drzava ne daje nikakvu pomoc.
U Norveškoj je 1760NOK mjesečno prvih šest godina i onda je 1270 od 6-18 godine.
U Danskoj je nesto manje nego u Švedskoj, ne znam radne brojeve.
Sto roditelji inače rade je taj dječiji doplatak ulazu u fondove/ dionice većeg rizika prvih desetak godina ili ulazu u indeks fondove od početka koji daju otprilike 10% povrat novca godišnje ako prate S&P500. Nakon 16 godina suma od 125 eura mjesečno ispadne 56000 eura.
Ako onda prestaneš ulagati ali i dalje imaš ROI od 10%, onda kada je djetetu 20 godina, na tom računu će da bude 82500 eura.
Ako nastaviš ulagati, do 20te godine će tu da bude 90000 €.
Ako onda dijete nastavi ulagati 1250 mjesečno do 30 godine onda će imati 280.000€ kada napuni 30 godina.
Eh sada, ima onih koji štede mnogo vise u svojim dvadesetim jer nemaju djecu, nemaju kredite i žive kod roditelja tako da se pametne glave do 35 godine života mogu penzionisati komotno. Recimo ako studiraju a žive kod roditelja onda mogu uzeti studentski kredit gdje mjesečno dobiju 1350€ (od toga 410€ nepovratnih sredstava) a studentski kredit je ispod 1%. Znaci ako imaš 10% povrata na ulog a kredit od ispod 1% onda se naravno taj kredit isplati. I onda kada legne prvi posao onda se isele iz kuće i mogu još vise da štede mjesečno jer stan iznajmljuju, opet nemaju kredita.
I svaki Skandinavac sa imalo mozga nauci svoju djecu ovim stvarima prije nego i prohodaju.
Pa i u Americi dobijaju lovingere, samo na drugi naci. Da svaki roditelj ostavi djeci ono sto dobije na kontu njih od povrata poreza, nakupila bi se fina svota
Ja se uvijek vracam na jednu statistiku, u procentualno puno veci broj siromasnih (slabijeg imovnog stanja) Amerikanaca zavrsava college nego siromasnih Nijemaca, iako je fakultet u Svabiji haman pa skoro besplatan
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#24585 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Na trecoj. Krivicno procesno 1 i 2.jeza u ledja wrote: ↑20/05/2025 14:45Jel vas to uce na prvoj godini prava?_BataZiv_0809 wrote: ↑20/05/2025 13:25Kriminal je uvijek 3 koraka ispred drzave.izvrsni direktor wrote: ↑20/05/2025 13:21
mozes ako ti vlasnik u tvom ugovoru o zakupu to dopusti, makar je tako u ovom dijeli EU.
naravno da moze na crno sve, ali i tu idu provjere.![]()
Bar je tako bilo kad sam ja studirao
-
detroit-mercy
#24586 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sta znaci pravo na besplatno skolovanjedr_Evil wrote: ↑20/05/2025 15:08Po europi ide porezni odbitak, + kes. Tesko je reci da je Amerika socijalna drzava, tri osnovne stavke pravo na besplatno skolovanje i besplatno lijecenje(ne samo primarno), staracka penzija. Ako ispunjava evo odmah cu da jezik pregrizem, pardon prst pregrizem.geralt wrote: ↑20/05/2025 15:06Dobivaju i roditelji u Americi $166,67 mjesecno po djetetu, ali ne u keshu vec kroz porezni odbitak. Ko se kvalifikuje za EITC moze dobiti jos po skoro $300 mjesecno, ko se kvalifikuje za SNAP jos $187. Plus tax credits za troskove child care i obrazovanja.jeza u ledja wrote: ↑20/05/2025 01:14 Znaci roditelji mjesecno dobijaju po 125 eura od drzave za svako dijete i s tim parama mogu raditi bilo sta?
Besplatno zdravstveno, sva djeca su pokrivena besplatnim zdravstvenim, nisam siguran do koje dobi ali ako studiraju do zavrsetka studija. Ima razlika od state-a do state-a, ali generalno su osigurana. Osobe preko 65 su isto pokrivene medicinskim osiguranjem.
Penzija isto tako postoji, socijalna penzija za osobe koje nisu radile.
Mislim, dosta laznih informacija kruzi izgleda
- dr_Evil
#24587 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Opet, Europa daje porezni odbitak koji dobijes preko broja porezne kartice, + novac sve dok dijete ne napuni 18. Da se ne lazemo sitno je to, ali ako se cuva i ulaze bude nesto na kraju, kap po kap.detroit-mercy wrote: ↑20/05/2025 15:09
Approximately two-thirds of Americans receive a tax refund each year. In 2024, 64% of tax returns filed resulted in a refund. The average tax refund in 2024 was $3,138.
Pa i u Americi dobijaju lovingere, samo na drugi naci. Da svaki roditelj ostavi djeci ono sto dobije na kontu njih od povrata poreza, nakupila bi se fina svota. Al valja sve projebat na Iphone i druge gadzite
.
Ja se uvijek vracam na jednu statistiku, u procentualno puno veci broj siromasnih (slabijeg imovnog stanja) Amerikanaca zavrsava college nego siromasnih Nijemaca, iako je fakultet u Svabiji haman pa skoro besplatan.
Europa daje djeci bestplatnog zubara do 18, pa cak i aparatic(fiksni) ako treba. Europa daje svima besplatno lijecenje svih nova zastite, daje besplatno obrazovanje, studentske kredite i stipendije, daje obicno(varira od drzave do drzave) i staracke penzije cak ako nisi i radio. Sto ce reci dovoljno je da si bio recimo u Norveskoj legalno 5 godina i trebao bi u osnovi dobiti penziju.
Ne znam... nisam cuo nikog da je postao beskucnik u Europi jer nije mogao platiti lijecenje. S druge strane, americki san je predvidjen za uspjeh :9
- dr_Evil
#24588 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
detroit-mercy wrote: ↑20/05/2025 15:15
Sta znaci pravo na besplatno skolovanjeosnovno i srednje obrazovanje su besplatni, cak ni knjige ne kupujes jer sve dobijes u skoli. Fakultet se ne smatra obaveznim zbog toga i nije besplatan ali i to ovisi o imovinskom stanju, tako da oni losijeg imovinskog stanja fakat pa i ne plate nista.
Besplatno zdravstveno, sva djeca su pokrivena besplatnim zdravstvenim, nisam siguran do koje dobi ali ako studiraju do zavrsetka studija. Ima razlika od state-a do state-a, ali generalno su osigurana. Osobe preko 65 su isto pokrivene medicinskim osiguranjem.
Mislim, dosta laznih informacija kruzi izgleda.
Da li to osiguranje pokriva sve nivoe zastite do zavrsetka studija, sta je sa ostalim ljudima i koliko nivoa zastite je pokriveno, i osobe preko 65 koji su nivoi zastite?
Da li je socijalna penzija zapravo socijala, ili je rang normalne penzije u nivou ljudi koji su radili posao sa minimalnim primanjem?
-
detroit-mercy
#24589 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
44% Amerikanaca od 25 godina pa nadalje ima univerzitetsku diplomu u u usporedbi sa 33% Nijemaca i 37% Norvezanadr_Evil wrote: ↑20/05/2025 15:17Opet, Europa daje porezni odbitak koji dobijes preko broja porezne kartice, + novac sve dok dijete ne napuni 18. Da se ne lazemo sitno je to, ali ako se cuva i ulaze bude nesto na kraju, kap po kap.detroit-mercy wrote: ↑20/05/2025 15:09
Approximately two-thirds of Americans receive a tax refund each year. In 2024, 64% of tax returns filed resulted in a refund. The average tax refund in 2024 was $3,138.
Pa i u Americi dobijaju lovingere, samo na drugi naci. Da svaki roditelj ostavi djeci ono sto dobije na kontu njih od povrata poreza, nakupila bi se fina svota. Al valja sve projebat na Iphone i druge gadzite
.
Ja se uvijek vracam na jednu statistiku, u procentualno puno veci broj siromasnih (slabijeg imovnog stanja) Amerikanaca zavrsava college nego siromasnih Nijemaca, iako je fakultet u Svabiji haman pa skoro besplatan.
Europa daje djeci bestplatnog zubara do 18, pa cak i aparatic(fiksni) ako treba. Europa daje svima besplatno lijecenje svih nova zastite, daje besplatno obrazovanje, studentske kredite i stipendije, daje obicno(varira od drzave do drzave) i staracke penzije cak ako nisi i radio. Sto ce reci dovoljno je da si bio recimo u Norveskoj legalno 5 godina i trebao bi u osnovi dobiti penziju.
Ne znam... nisam cuo nikog da je postao beskucnik u Europi jer nije mogao platiti lijecenje. S druge strane, americki san je predvidjen za uspjeh :9
Generalno, ljudi ovdje vise zaradjuju nego u Evropi tako da ti neki freebees nisu dostupni, mada je dosta tih socijalnih programa dostupno sirokoj populaciji.
Da je sve savrseno, daleko od toga ali nije bas sve ni tako crno kako ljudi zamisljaju i karikiraju.
- Sanjarko
#24590 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Amerika je vojni sistem maltene danas, nekako tako mi dodze da je po PS-u ustrojena, ne skroz ali prilicno i s kumovima sam nedavno o tome komentarisao, s kumom najvise i dobro je to da imaju ove kredite za skolovanje jer ih tako obavezu da ih vrate, a ne kao mi, skolujemo kadar za druge besplatno koji nam odlazi masovno.
Sta se tice Njemacke, prica iz komsiluka jedna zena nedavno kako je tesko se brinuti za tamosnja stara lica, kaze 2 m visok, moras ga presvuc, okupat itd, ali zarade pa se s tim novcima ovdje vrate i vrte se i tamo i ovdje.
Imaju oba sistema i prednosti i mane.
Sta se tice Njemacke, prica iz komsiluka jedna zena nedavno kako je tesko se brinuti za tamosnja stara lica, kaze 2 m visok, moras ga presvuc, okupat itd, ali zarade pa se s tim novcima ovdje vrate i vrte se i tamo i ovdje.
Imaju oba sistema i prednosti i mane.
- geralt
#24591 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Imas staracku penziju (Social Security), imas besplatno zdravstvo ako si ispod limita primanja (zove se Medicaid), imas besplatno skolovanje do 18., za fakultet dobivas djelimicnu pomoc od drzave ako imas niska primanja (zovu se Pell grants, do $7000 godisnje), roditelji mogu dobiti jos do $2500 godisnje za fakultetske troskove djeteta kroz poreze. Ako imas dobre ocjene ili si dobar u sportu, dobijes scholarship i fakultet ti je besplatan. Ko je ispod granice siromastva dobiva food stamps ili SNAP da moze kupiti hranu, ko ima niska primanja a ima djecu dobiva nesto sto se zove EITC. Ko odsluzi vojsku dobije jos raznih benefita od drzave vezano za zdravstvo i obrazovanje.dr_Evil wrote: ↑20/05/2025 15:08Po europi ide porezni odbitak, + kes. Tesko je reci da je Amerika socijalna drzava, tri osnovne stavke pravo na besplatno skolovanje i besplatno lijecenje(ne samo primarno), staracka penzija. Ako ispunjava evo odmah cu da jezik pregrizem, pardon prst pregrizem.geralt wrote: ↑20/05/2025 15:06Dobivaju i roditelji u Americi $166,67 mjesecno po djetetu, ali ne u keshu vec kroz porezni odbitak. Ko se kvalifikuje za EITC moze dobiti jos po skoro $300 mjesecno, ko se kvalifikuje za SNAP jos $187. Plus tax credits za troskove child care i obrazovanja.jeza u ledja wrote: ↑20/05/2025 01:14 Znaci roditelji mjesecno dobijaju po 125 eura od drzave za svako dijete i s tim parama mogu raditi bilo sta?
Mana svega ovoga je sto osim Social Security i child tax credit sve vezano za primanja, tako da su u najgoroj situaciji ljudi koji su niza srednja klasa, gdje ne mozes upasti u ove besplatne programe, a nemas kesha da to sebi platis. Takodjer stvara podsticaj siromasnima da ne traze dodatni posao jer ce ih te dodatne pare "ukopati". Sto dalje stvara ogorcenost kod srednje klase i rezultira glasanjem za republikance koji to sve zele ukinuti.
- dr_Evil
#24592 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa gledaj, vjerovanje u americki san, i da to rezultira povecanim brojem ljudi koji zavrsavaju fakultet mi nije sporno. Gledam jednom onog kriminalca Mamica kod Senada kaze, daj igraca sa sela, onog sta nema nista, taj grize da dobije sve, oni sta imaju na gotovo nikad nece se znati tako boriti.detroit-mercy wrote: ↑20/05/2025 15:23
44% Amerikanaca od 25 godina pa nadalje ima univerzitetsku diplomu u u usporedbi sa 33% Nijemaca i 37% Norvezana. Znaci da ipak fercera.
Generalno, ljudi ovdje vise zaradjuju nego u Evropi tako da ti neki freebees nisu dostupni, mada je dosta tih socijalnih programa dostupno sirokoj populaciji.
Da je sve savrseno, daleko od toga ali nije bas sve ni tako crno kako ljudi zamisljaju i karikiraju.
Pa ne znam, rekao bih da je plata u Norveskoj prije ove inflacije se vjerovatno gonila sa USA, danas je to dosta manje kad se prebaci u USD.
-
detroit-mercy
#24593 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To bi ti sa pjesmom dao pare i to dobre ako ne moras ili ako mozes naci nacin da to izbjegnesdr_Evil wrote: ↑20/05/2025 15:20detroit-mercy wrote: ↑20/05/2025 15:15
Sta znaci pravo na besplatno skolovanjeosnovno i srednje obrazovanje su besplatni, cak ni knjige ne kupujes jer sve dobijes u skoli. Fakultet se ne smatra obaveznim zbog toga i nije besplatan ali i to ovisi o imovinskom stanju, tako da oni losijeg imovinskog stanja fakat pa i ne plate nista.
pa dobro ako je tako, cemu onda svi oni snovi o dobivanju stipendije za fakultet ako je skoro besplatan za siromasne?
Da li to osiguranje pokriva sve nivoe zastite do zavrsetka studija, sta je sa ostalim ljudima i koliko nivoa zastite je pokriveno, i osobe preko 65 koji su nivoi zastite?
Da li je socijalna penzija zapravo socijala, ili je rang normalne penzije u nivou ljudi koji su radili posao sa minimalnim primanjem?
Ma nema zdravstvene zastite ovdje, ljudi lijepe ko muhe po ulicama, djeca hodaju krezava i pokvarenih zubi a cim navrsis 62e ubijes se jer nemas sredstava za zivot
Ne znam kolika je socijala u Americi niti kolika je socijalna penzija u Americi, jer mi nikada nije trebala niti me je interesovalo to pitanje pretjerano. Znam za dosta ovih nasih starijih, koji fakat nisu ni radili nesto dugo a imaju neku vrstu penzija, dobijaju lovu za stan, hranu i sl.
Hoces se obogatiti od ove penzije, neces (kao ni bilo gdje drugo) ali ces imati za pristojan zivot.
- jeza u ledja
#24594 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovvaaaj, kako je besplatno zdravstveno? Nije.detroit-mercy wrote: ↑20/05/2025 15:15 Besplatno zdravstveno, sva djeca su pokrivena besplatnim zdravstvenim, nisam siguran do koje dobi ali ako studiraju do zavrsetka studija. Ima razlika od state-a do state-a, ali generalno su osigurana. Osobe preko 65 su isto pokrivene medicinskim osiguranjem.
Ako moras platiti deductible $1000 ili vise dolara godisnje, plus copayment ili sta li vec, kako je to besplatno? Nije besplatno.
Nesto je bolje za Medicare, tj. matore, ali ni to nije bukvalno besplatno.
Penzija kao penzija ne postoji, osim ako nisi bio drzavni ili federalni radnik. Postoji socijalno osiguranje ali to je samo za osobe koje su radile. To osiguranje samo po sebi nije dovoljno da pokrije normalan zivot ljudi sa iole imucnijim standardom. Mislim da udovice/udovci koji nisu radili mogu dobiti osiguranje supruznika i to je to.
Ne znam sta ti je ta socijalna penzija, to je vjerovatno neki drugi program.
- jeza u ledja
#24595 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja znam nase koji nisu nikad radili u Americi (dosli ovdje kao penzioneri) i nemaju pravo ni na kakva primanja socijale.detroit-mercy wrote: ↑20/05/2025 15:34 Ne znam kolika je socijala u Americi niti kolika je socijalna penzija u Americi, jer mi nikada nije trebala niti me je interesovalo to pitanje pretjerano. Znam za dosta ovih nasih starijih, koji fakat nisu ni radili nesto dugo a imaju neku vrstu penzija, dobijaju lovu za stan, hranu i sl.
Hoces se obogatiti od ove penzije, neces (kao ni bilo gdje drugo) ali ces imati za pristojan zivot.
Ako bukvalno nisi nigdje radio, ili si radio samo na crno, ili ako si dosao u Ameriku pod stare dane, mozes krepat.
-
detroit-mercy
#24596 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije besplatno za mene i tebe, jer mi imamo zdravstveno preko firme i onda imamo taj neki deductable koji moras doplatiti i taj nije svugdje isti. Primarna zastita je besplatna. Drugo, pricamo o siromasnijim osobama, ne o onim koji si mogu priustiti sve to. I ne sekiraj se ni u jednoj Svabiji nije sve besplatno i tamo placaju neke feke kad idu kod doktora.jeza u ledja wrote: ↑20/05/2025 15:37Ovvaaaj, kako je besplatno zdravstveno? Nije.detroit-mercy wrote: ↑20/05/2025 15:15 Besplatno zdravstveno, sva djeca su pokrivena besplatnim zdravstvenim, nisam siguran do koje dobi ali ako studiraju do zavrsetka studija. Ima razlika od state-a do state-a, ali generalno su osigurana. Osobe preko 65 su isto pokrivene medicinskim osiguranjem.
Ako moras platiti deductible $1000 ili vise dolara godisnje, plus copayment ili sta li vec, kako je to besplatno? Nije besplatno.
Nesto je bolje za Medicare, tj. matore, ali ni to nije bukvalno besplatno.
Penzija kao penzija ne postoji, osim ako nisi bio drzavni ili federalni radnik. Postoji socijalno osiguranje ali to je samo za osobe koje su radile. To osiguranje samo po sebi nije dovoljno da pokrije normalan zivot ljudi sa iole imucnijim standardom. Mislim da udovice/udovci koji nisu radili mogu dobiti osiguranje supruznika i to je to.
Ne znam sta ti je ta socijalna penzija, to je vjerovatno neki drugi program.
Pogresno sam se izrazio sa ovim penzija i ono na sta ti referiras (pension), ali posto vecina sag0vornika koristi penziju kao oblik novcane naknade nakon prestanka rada ili u starosti onda cemo ignorisati pension, znas na sta mislim.
Postoje primanja, kako se zovu nisam siguran ali znam da niko ama bas niko ne ostaje bez novcanih primanja i drugih socijalnih benefita.
- jeza u ledja
#24597 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Recimo da ljudi koji su radili solidan posao vecinu zivota, otprilike $100k u danasnjim platama, mogu ako se penzionisu sutra sa 65 ocekivati oko $2500 neto mjesecno. To ti je otprilike pola plate.
Da li je dovoljno procjeni sam.
Naravno, neko sa tolikom placom je vjerovatno sam izdvajao za 401k ili IRA ili nesto trece, tako da je socijano osiguranje samo dio primanja u penziji.
-
detroit-mercy
#24598 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije istina, ja znam ljude koji primaju lovu, dobijaju pare da plate stan, dobijaju pare za hranu.jeza u ledja wrote: ↑20/05/2025 15:41Ja znam nase koji nisu nikad radili u Americi (dosli ovdje kao penzioneri) i nemaju pravo ni na kakva primanja socijale.detroit-mercy wrote: ↑20/05/2025 15:34 Ne znam kolika je socijala u Americi niti kolika je socijalna penzija u Americi, jer mi nikada nije trebala niti me je interesovalo to pitanje pretjerano. Znam za dosta ovih nasih starijih, koji fakat nisu ni radili nesto dugo a imaju neku vrstu penzija, dobijaju lovu za stan, hranu i sl.
Ako bukvalno nisi nigdje radio, ili si radio samo na crno, ili ako si dosao u Ameriku pod stare dane, mozes krepat.
-
detroit-mercy
#24599 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa od prvog dana ti kazu da penzija sama po sebi ne bi trebala da bude jedini izvor prihoda u starosti, postoji i drugi i treci stub penzionog, stednja i sl. Propitaj malo kolike su penzije u Svabiji i drugim EU zemaljama, neces se ni tamo nesto oparit.jeza u ledja wrote: ↑20/05/2025 15:47Recimo da ljudi koji su radili solidan posao vecinu zivota, otprilike $100k u danasnjim platama, mogu ako se penzionisu sutra sa 65 ocekivati oko $2500 neto mjesecno. To ti je otprilike pola plate.
Da li je dovoljno procjeni sam.![]()
Naravno, neko sa tolikom placom je vjerovatno sam izdvajao za 401k ili IRA ili nesto trece, tako da je socijano osiguranje samo dio primanja u penziji.
- dr_Evil
#24600 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hajde evo ne bih u vas americke, ali da ti kazem da je u Svabiji vjerovatno sve besplatno, a u Norveskoj je sve apsolutno besplatno. Imas platiti do 3000kruna godisnje sto je max apsolutni svoj dio. Znaci ako ides doktoru platis nesto sitno recimo 200 kruna svoj dio, i to tako dok se ne skupi 3000NOK. Djeca su oslobodjena tog. Dakle mozes provesti u bolnici 365 dana godisnje sa pristupom svemu i platit ces 3000NOK.detroit-mercy wrote: ↑20/05/2025 15:46
Nije besplatno za mene i tebe, jer mi imamo zdravstveno preko firme i onda imamo taj neki deductable koji moras doplatiti i taj nije svugdje isti. Primarna zastita je besplatna. Drugo, pricamo o siromasnijim osobama, ne o onim koji si mogu priustiti sve to. I ne sekiraj se ni u jednoj Svabiji nije sve besplatno i tamo placaju neke feke kad idu kod doktora.
Pogresno sam se izrazio sa ovim penzija i ono na sta ti referiras (pension), ali posto vecina sag0vornika koristi penziju kao oblik novcane naknade nakon prestanka rada ili u starosti onda cemo ignorisati pension, znas na sta mislim.
Postoje primanja, kako se zovu nisam siguran ali znam da niko ama bas niko ne ostaje bez novcanih primanja i drugih socijalnih benefita.
Eh sad, meni firma placa dodatno osiguranje koje mi garantuje pristup specijalisti u roku 3 dana, sto ce reci kad moj doktor posalje uputnicu, mogu otici u bilo koju privatnu ustanovu u roku 3 dana kod specijaliste. To mi dodatno osiguranje daje 10 puta kod fiziotarapeuta dzabe, pristup online doktoru uvijek i jos neke gluposti. Recimo zena morala da snima ledja, sto ne ide pod hitno, i cekala je pristup CT-u skoro 4 sedmice u privatnoj bolnici(gratis), a ja istu uslugu dobijem u roku 3 dana. Naravno ako je hitno, odma se ide tu nema cekanja, a iskusio sam taj scenario, tad sam rekao halal svaka marka poreza kako sluzbe djeluju i koji je stepen ljubaznosti. P.S. jednom su nas spasavali sa mora kad je jedrilica pocela da usisava vodu, trebalo im je tacno 4 minute da dodju :S