Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
belfy

#5101 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

teodati wrote: 16/05/2025 18:35
Hakiz wrote: 15/05/2025 21:27
teodati wrote: 15/05/2025 18:57

Ja samo govorim istinu, to nije bezobrazno, bezobrazno je lagati kao što to sada ti radiš da je link kao dao potvrdu tvojeg shvatanja, a nije, link koji sam dao upravo tvrdi da Bog ne može nemoguće, ono što je inherentno protivrečno, i baš nigdje ne piše da može nemoguće, ljudi su pismeni pa neka sa sami uvjere, eto, opet ga stavljam, nije to moja definicija nego opća o svemogućnosti, da se imalo razumiješ u filozofiju, ili teologiju, sam bi to znao, i sada lijepo ti tu pokaži gdje tu piše da Bog može i nemoguće, ajde:

https://sh.wikipedia.org/wiki/Svemogu%C4%87nost

E sada si ti na redu da daš konačnu tu definiciju gdje jasno piše da Bog može i nemoguće, jasno, valjanu definiciju a ne neku dogmu neke religije, izvoli.

Tako se ozbiljno razgovara, pa eto čekam tu definiciju koju nitko od ljudi još nije vidio, samo kažem.
I opet si bezobrazan.

Ne, uljudno sam te zamolio da daš definiciju gdje se tvrdi da Bog može nemoguće, ti to tvrdiš da je tako, ne ja, pa onda ju daj konačno, da svi vidimo tu definiciju, od koga je i je li valjana, eto, ja mogu lako promijeniti svoj stav ali samo ako imaš pravi argument za to, pa onda ga daj, pa ću se složiti s time ako je i logično i razumno, dapače, ali daj tu definiciju, ja je nisam nigdje našao, niti bilo koji filozof ili teolog, da jeste već bi bilo na internetu, ali nema toga koliko ja znam, razuvjeri me, ajde. :thumbup:
:lol:

da, jer je ozivljavanje mrtvih moguce, kao i hodanje po vodi, kao i izljecivanje slijepoce, pa i do onih riba i hljeba kojih odjednom ima dovoljno da nahrane sve (ili mnoge)... doduse svidja mi se ideja o pretvaranju vode u vino... jeste ono malo alhemijski, i mozda preteca same alhemije, ali je cool. saveda. :thumbup:
apsidejzi

#5102 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

teodati wrote: 16/05/2025 19:11
apsidejzi wrote: 16/05/2025 06:43
teodati wrote: 15/05/2025 19:07

Jako se varaš, Biblija već u svojoj prvoj rečenici opisuje nastanak, ili stvaranje, kako hoćeš našega prostor-vremena, dakle da ne postoji oduvijek, što se i znanost danas slaže, da naš svijet ima početak.

Postanak 1,1 U početku stvori Bog nebo i zemlju.
Postanak 1,2 Zemlja je bila još pusta i prazna. Tama je ležala nad bezdanom.

Što znači u početku, pa kada je počelo teći nađe linearno vrijeme, lijepo piše ne direktno ali simbolično (opisujući prostor gdje su sada Zemlja i svemir, dakle nebo i zemlja), da su nastali onda prostor i vrijeme i da je bila praznina po cijelom prostoru, zapravo beskonačnoj prostornosti naše dimenzije, eto ukratko.
Pa bolan to su ti pisali nepismeni ljudi iz 0 stoljecs koji su pogadjali i bili samouvjereni. Ali su profulali. Pazi ovo, samo par recenica dalje:

11 I reče Bog: »Neka proklija zemlja zelenilom – travom sjemenitom, stablima plodonosnim, koja, svako prema svojoj vrsti, na zemlji donose plod što u sebi nosi svoje sjeme.« I bi tako. 12 I nikne iz zemlje zelena trava što se sjemeni, svaka prema svojoj vrsti, i stabla koja rode plodovima što u sebi nose svoje sjeme, svako prema svojoj vrsti. I vidje Bog da je dobro. 13 Tako bude večer, pa jutro – dan treći.
14 I reče Bog: »Neka budu svjetlila na svodu nebeskom da luče dan od noći, da budu znaci blagdanima, danima i godinama, 15 i neka svijetle na svodu nebeskom i rasvjetljuju zemlju!« I bi tako. 16 I načini Bog dva velika svjetlila – veće da vlada danom, manje da vlada noću – i zvijezde. 17 I Bog ih postavi na svod nebeski da rasvjetljuju zemlju, 18 da vladaju danom i noću i da rastavljaju svjetlost od tame. I vidje Bog da je dobro. 19 Tako bude večer, pa jutro – dan četvrti.

Treci dan stvori sve zelenilo a cervrti Sunce. Jesil ti ucio u skoli proces fotosinteze? Vidis li ti da je ovo pisao covjek koji ne zna kako stvari funkcionisu. Ne znas ocito ni ti. Zato ti i ne smeta.
"Fotosinteza je biološki proces kojim stanični organizmi pretvaraju energiju svjetlosti u kemijsku energiju. Kemijska se energija pohranjuje u organskim spojevima koje organizmi poslije mogu iskorištavati za pokretanje drugih aktivnosti, metabolizirajući ih u procesu staničnoga disanja."

E sada te pitam, kako stanični organizmi znaju što moraju raditi, jer ako ne naprave to što moraju, mi nećemo živjeti, a niti biljke ni životinje, jel?
E lave preskaces poentu. Nebitno kako stanicni organizmi ZNAJU. Pitanje je kako MOGU. Kako mogu pretvarati energiju koje nema. Bog je prvo stvorio stanicne organizme pa tek onda izvore energije :lol:
teodati

#5103 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

apsidejzi wrote: 17/05/2025 11:20
apsidejzi wrote: 16/05/2025 06:43
Pa bolan to su ti pisali nepismeni ljudi iz 0 stoljecs koji su pogadjali i bili samouvjereni. Ali su profulali. Pazi ovo, samo par recenica dalje:

11 I reče Bog: »Neka proklija zemlja zelenilom – travom sjemenitom, stablima plodonosnim, koja, svako prema svojoj vrsti, na zemlji donose plod što u sebi nosi svoje sjeme.« I bi tako. 12 I nikne iz zemlje zelena trava što se sjemeni, svaka prema svojoj vrsti, i stabla koja rode plodovima što u sebi nose svoje sjeme, svako prema svojoj vrsti. I vidje Bog da je dobro. 13 Tako bude večer, pa jutro – dan treći.
14 I reče Bog: »Neka budu svjetlila na svodu nebeskom da luče dan od noći, da budu znaci blagdanima, danima i godinama, 15 i neka svijetle na svodu nebeskom i rasvjetljuju zemlju!« I bi tako. 16 I načini Bog dva velika svjetlila – veće da vlada danom, manje da vlada noću – i zvijezde. 17 I Bog ih postavi na svod nebeski da rasvjetljuju zemlju, 18 da vladaju danom i noću i da rastavljaju svjetlost od tame. I vidje Bog da je dobro. 19 Tako bude večer, pa jutro – dan četvrti.

Treci dan stvori sve zelenilo a cervrti Sunce. Jesil ti ucio u skoli proces fotosinteze? Vidis li ti da je ovo pisao covjek koji ne zna kako stvari funkcionisu. Ne znas ocito ni ti. Zato ti i ne smeta.
"Fotosinteza je biološki proces kojim stanični organizmi pretvaraju energiju svjetlosti u kemijsku energiju. Kemijska se energija pohranjuje u organskim spojevima koje organizmi poslije mogu iskorištavati za pokretanje drugih aktivnosti, metabolizirajući ih u procesu staničnoga disanja."

E sada te pitam, kako stanični organizmi znaju što moraju raditi, jer ako ne naprave to što moraju, mi nećemo živjeti, a niti biljke ni životinje, jel?
E lave preskaces poentu. Nebitno kako stanicni organizmi ZNAJU. Pitanje je kako MOGU. Kako mogu pretvarati energiju koje nema. Bog je prvo stvorio stanicne organizme pa tek onda izvore energije :lol:
Vrlo jednostavno, svjetlost je izvor svega, a po Bibliji je nastala odmah na početku, kada i naše prostor-vrijeme, to ti je jedina energija koja postoji, od koje onda mogu nastati čestice, atomi, molekule, i tak dalje.

Postanak 1,3 Tada reče Bog: "Neka bude svjetlost!" I postade svjetlost.
Postanak 1,4 I vidje Bog, da je svjetlost bila dobra. Tako rastavi Bog svjetlost od tame.
Postanak 1,5 Svjetlost nazva Bog dan, a tamu nazva noć, postade večer, i postade jutro - prvi dan.

Samo pitaj što te zanima, očito još nisi našao nekoga tko ti Bibliju zna protumačiti kako treba, zato sam tu.

Dakle prvo što je nastalo kada je stvoreno naše prostor-vrijeme (Biblija to kaže "U početku stvori Bog", čega u početku, pa našega vremena kada je nastala naša dimenzija prostor-vremena), je svjetlost, i od nje je sve nastalo što postoji, i svemir i život na Zemlji, eto još jedan citat gdje se tvrdi da je svjetlost, Riječ, Isus Krist, nastao kada i naše prostor-vrijeme:

Ivan 1,1 U početku bijaše Riječ, i Riječ, bijaše u Boga, i Bog bijaše Riječ.
Ivan 1,2 Ova bijaše u početku u Boga
Ivan 1,3 Sve je po njoj postalo, i bez nje ništa nije postalo, što je postalo.
Ivan 1,4 U njoj bijaše život, i život bijaše Svjetlost ljudima.
Ivan 1,5 Svjetlost zasvijetli u tami; ali tama ga ne obuze.

Eto, prva rečenica Biblije, i prve rečenice Ivanovog Evanđelja govore o istome, nastanku energije za sve što postoji, a to je svjetlost, u doslovnom smislu ne u smislu fotona, jer je foton skupina te svjetlosti a ne samo jedna svjetlost, nema tu nikakvoga čuda kako se vidi u stvaranju materije.

Dakle istovremeno kada je nastalo naše prostor-vrijeme, nastala je i Prva svjetlost, a kasnije na istome mjestu mnoštvo takvih svjetlosti, danas ih ima MIRIJADA, nebrojeno mnogo, čine svemir da postoji i da se kreće, kao i sav život koji postoji ne samo u svemiru nego u čitavoj našoj dimenziji prostor-vremena.

Eto, lave, ak nisi zadovoljan odgovorom, pita dalje, dapače.
Last edited by teodati on 17/05/2025 15:06, edited 1 time in total.
teodati

#5104 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

belfy wrote: 16/05/2025 22:46
Hakiz wrote: 15/05/2025 21:27

I opet si bezobrazan.

Ne, uljudno sam te zamolio da daš definiciju gdje se tvrdi da Bog može nemoguće, ti to tvrdiš da je tako, ne ja, pa onda ju daj konačno, da svi vidimo tu definiciju, od koga je i je li valjana, eto, ja mogu lako promijeniti svoj stav ali samo ako imaš pravi argument za to, pa onda ga daj, pa ću se složiti s time ako je i logično i razumno, dapače, ali daj tu definiciju, ja je nisam nigdje našao, niti bilo koji filozof ili teolog, da jeste već bi bilo na internetu, ali nema toga koliko ja znam, razuvjeri me, ajde. :thumbup:

da, jer je ozivljavanje mrtvih moguce, kao i hodanje po vodi, kao i izljecivanje slijepoce, pa i do onih riba i hljeba kojih odjednom ima dovoljno da nahrane sve (ili mnoge)... doduse svidja mi se ideja o pretvaranju vode u vino... jeste ono malo alhemijski, i mozda preteca same alhemije, ali je cool. saveda. :thumbup:
Naravno da je to sve moguće, o česticama se radi, tko njima upravlja može mijenjati svu materiju kako hoće, i nema tu nikakvoga čuda, nego se radi o znanju daleko starijem od našega svemira, možeš u zrakopraznom prostoru u djeliću vremena napraviti što god hoćeš iz svemira, ali nije ovo tema o tako velikim stvarima, prvo treba znati kako je zbilja naš svemir nastao, pa će onda i ostale stvari biti jasne same po sebi, pa i takozvana čuda, što nisu ništa drugo nego obična igra za Stvoritelja, koji gospodari svim česticama koje postoje, e da!
apsidejzi

#5105 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

teodati wrote: 17/05/2025 14:59

Vrlo jednostavno, svjetlost je izvor svega, a po Bibliji je nastala odmah na početku, kada i naše prostor-vrijeme, to ti je jedina energija koja postoji, od koje onda mogu nastati čestice, atomi, molekule, i tak dalje.
Klasicni bog izuzetaka. Tek kada nauka otkrije nesto, vjernici "skontaju" da je bog o tome vec govorio. Stoljecima su svi vjerovali i tumacili bibliju na jedan nacin i kada se ispostavilo da je to pogresno (sto je i logicno jer su je pisali ljudi iz prvog stoljeca), onda dodju ovi sa apdejtovanom verzijom koju prilagode novim otkricima.

I onda dodje prica: nikad ti niko nije protumacio bibliju na ovaj nacin. Pa i nije. Jer niko nije ni mogao da je protumaci na ovaj nacin posto niko nije ni znao da postoji to sto postoji. Krscanski teolozi su napisali tomove i tomove knjiga o postanku i niko nije napisao nesto slicno ovome, jer niko nije znao da se moze ovako nesto napisati.

Tako dodjemo do kljucnog dijela. Svi su u krivu a jedini ti si upravu. Ti si poseban. Ti si najbolji. Jeftini dopamin. Sta sad ja da pomislim o tebi osim da je u pitanju grandiozni narcizam. Hiljade svestenika stoljecima tumacilo na jedan nacin, ljude ubijali i palili na lomaci kada bi tvrdili drugacije od onoga sto pise u bibliji. Svi oni budale, jedino ti pametan. A ustvari nisi. Ti samo zloupotrebljavas cinjenicu da si rodjen nakon njih i da imas poziciju u kojoj znas da ono njihovo nije istina. I sve sto radis je da pomjeras boga jedan korak unazad. Bog izuzetaka. Sada si jednostavno boga pomjerio iza granice sto nauka zna. I tvoj ego zadovoljan. A za par stoljeca kada se ispostavi da bog nije ni tu i kad ljudi skontaju nesto drugo, tadasnji grandiozni narcisi ce uvidjeti da je i tvoja teorija smjesna jer ce imati pristup informacijama kojima ti nemas. Onda ce smisliti novu teoriju sa bogom iza tadasnje granice. I tako sve.

Helem. Nisi rekao nista pametno. Nisi dokazao nista konkretno. Samo si ignorisao kompletnu historiju krscanstva, sebe proglasio mesijom tako sto si boga gurnuo jedan korak dalje od granice do koje je dosla trenutna nauka.
belfy

#5106 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

teodati wrote: 17/05/2025 15:04

Naravno da je to sve moguće, o česticama se radi, tko njima upravlja može mijenjati svu materiju kako hoće, i nema tu nikakvoga čuda, nego se radi o znanju daleko starijem od našega svemira, možeš u zrakopraznom prostoru u djeliću vremena napraviti što god hoćeš iz svemira, ali nije ovo tema o tako velikim stvarima, prvo treba znati kako je zbilja naš svemir nastao, pa će onda i ostale stvari biti jasne same po sebi, pa i takozvana čuda, što nisu ništa drugo nego obična igra za Stvoritelja, koji gospodari svim česticama koje postoje, e da!
samo cestice znaci. nigdje duse ni na vidiku, bas kao ni knjige... pih.

nego, jesi ti primjetio da je dosta tih mesija imalo problema sa vodom? da li je to sto su bili neplivaci ili nesto drugo ili trece? recimo, Mojsije dodje do vode, pa se moli da je nekako predje (da li zato sto je neplivac?) pa se onda ta voda razdvoji... zatim Noa. zivi covjek u pustari i javi mu se svevisnji i kaze dat cu ti puno vode, jer si to zasluzio. ovaj pita koliko puno na sta dobije odgovor da ce moci plivati u njoj. kad, aman, ovaj svjestan da ne zna plivati veli da ce se utopiti, a Bog, onda, posto je vec rekao da slijedi puno vode, pa ne ide da prekrsi svoju rijec, kaze mu - gradi barku! i, onda, recimo jos Isus za kraj. skontao da, kada vec ne zna plivati ima i jednostanije rjesenje - setaj po vodi brate... ima jos par primjera, ali ova tri vjerovatno vecina zna.

pa bih da te pitam: sta ti mislis sto je njima voda bila toliki problem? da li je stvarno moguce da su svi bili neplivaci?
teodati

#5107 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

apsidejzi wrote: 17/05/2025 20:11
teodati wrote: 17/05/2025 14:59
Klasicni bog izuzetaka. Tek kada nauka otkrije nesto, vjernici "skontaju" da je bog o tome vec govorio. Stoljecima su svi vjerovali i tumacili bibliju na jedan nacin i kada se ispostavilo da je to pogresno (sto je i logicno jer su je pisali ljudi iz prvog stoljeca), onda dodju ovi sa apdejtovanom verzijom koju prilagode novim otkricima.

I onda dodje prica: nikad ti niko nije protumacio bibliju na ovaj nacin. Pa i nije. Jer niko nije ni mogao da je protumaci na ovaj nacin posto niko nije ni znao da postoji to sto postoji. Krscanski teolozi su napisali tomove i tomove knjiga o postanku i niko nije napisao nesto slicno ovome, jer niko nije znao da se moze ovako nesto napisati.

Tako dodjemo do kljucnog dijela. Svi su u krivu a jedini ti si upravu. Ti si poseban. Ti si najbolji. Jeftini dopamin. Sta sad ja da pomislim o tebi osim da je u pitanju grandiozni narcizam. Hiljade svestenika stoljecima tumacilo na jedan nacin, ljude ubijali i palili na lomaci kada bi tvrdili drugacije od onoga sto pise u bibliji. Svi oni budale, jedino ti pametan. A ustvari nisi. Ti samo zloupotrebljavas cinjenicu da si rodjen nakon njih i da imas poziciju u kojoj znas da ono njihovo nije istina. I sve sto radis je da pomjeras boga jedan korak unazad. Bog izuzetaka. Sada si jednostavno boga pomjerio iza granice sto nauka zna. I tvoj ego zadovoljan. A za par stoljeca kada se ispostavi da bog nije ni tu i kad ljudi skontaju nesto drugo, tadasnji grandiozni narcisi ce uvidjeti da je i tvoja teorija smjesna jer ce imati pristup informacijama kojima ti nemas. Onda ce smisliti novu teoriju sa bogom iza tadasnje granice. I tako sve.

Helem. Nisi rekao nista pametno. Nisi dokazao nista konkretno. Samo si ignorisao kompletnu historiju krscanstva, sebe proglasio mesijom tako sto si boga gurnuo jedan korak dalje od granice do koje je dosla trenutna nauka.
Ne znam s kime se ti konstantno svađaš, pa naravno da danas znamo više i može se bolje Biblija protumačiti nego prije, ali to ne mijenja činjenicu da je Biblija davno prije tvrdila sve što danas nauka tvrdi, u čemu je onda tvoj problem, što ne prihvaćaš činjenice, da ljudi nisu to mogli znati prije 3000 godina, znači od nekoga su to čuli i zapisali, eto kako se to našlo u Bibliji, e da! 8-)
teodati

#5108 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

belfy wrote: 17/05/2025 20:43

nego, jesi ti primjetio da je dosta tih mesija imalo problema sa vodom? da li je to sto su bili neplivaci ili nesto drugo ili trece? recimo, Mojsije dodje do vode, pa se moli da je nekako predje (da li zato sto je neplivac?) pa se onda ta voda razdvoji... zatim Noa. zivi covjek u pustari i javi mu se svevisnji i kaze dat cu ti puno vode, jer si to zasluzio. ovaj pita koliko puno na sta dobije odgovor da ce moci plivati u njoj. kad, aman, ovaj svjestan da ne zna plivati veli da ce se utopiti, a Bog, onda, posto je vec rekao da slijedi puno vode, pa ne ide da prekrsi svoju rijec, kaze mu - gradi barku! i, onda, recimo jos Isus za kraj. skontao da, kada vec ne zna plivati ima i jednostanije rjesenje - setaj po vodi brate... ima jos par primjera, ali ova tri vjerovatno vecina zna.

pa bih da te pitam: sta ti mislis sto je njima voda bila toliki problem? da li je stvarno moguce da su svi bili neplivaci?
Plivati je lako naučit, ali hodati po vodi može samo Mesija i onaj kome ON to omogući, kao recimo apostolu Petru, nema tu čuda, čestice se tako dogovorile, i napravile, jednostavno a istinito.
apsidejzi

#5109 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

teodati wrote: 18/05/2025 19:55 Ne znam s kime se ti konstantno svađaš, pa naravno da danas znamo više i može se bolje Biblija protumačiti nego prije, ali to ne mijenja činjenicu da je Biblija davno prije tvrdila sve što danas nauka tvrdi, u čemu je onda tvoj problem, što ne prihvaćaš činjenice, da ljudi nisu to mogli znati prije 3000 godina, znači od nekoga su to čuli i zapisali, eto kako se to našlo u Bibliji, e da! 8-)
:lol: :lol: :lol:

nisi ti dobar
belfy

#5110 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

teodati wrote: 18/05/2025 19:59

Plivati je lako naučit, ali hodati po vodi može samo Mesija i onaj kome ON to omogući, kao recimo apostolu Petru, nema tu čuda, čestice se tako dogovorile, i napravile, jednostavno a istinito.
da, lako je nauciti, no to nije bilo moje pitanje. nego da li je moguce da vecina mesija to nije naucila? to je bilo moje pitanje.

i kako sada da se cestice same dogovaraju, a samo post prije (pa cak i u ovom) kazes da neko njima upravlja? cak i u istoj recenici "ON omoguci", ali "cestice se dogovore". malo (dobro, nije bas malo) si nedosljedan u dva zaredna upisa, pa cak i u istoj recenici. da se nisi malo pogubio?

nego, prvo procitaj jos jednom moj post iznada o mesijama i vodi, pa i da ponovim jos jednom pitanje, cisto da ga ne zaboravis: "da li je moguce da su sve mesije bili neplivaci?"
MarlboroGold

#5111 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by MarlboroGold »

Čuj nije čudo... samo su se čestice dogovorile :lol:
teodati

#5112 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

belfy wrote: 18/05/2025 21:52

da, lako je nauciti, no to nije bilo moje pitanje. nego da li je moguce da vecina mesija to nije naucila? to je bilo moje pitanje.

i kako sada da se cestice same dogovaraju, a samo post prije (pa cak i u ovom) kazes da neko njima upravlja? cak i u istoj recenici "ON omoguci", ali "cestice se dogovore". malo (dobro, nije bas malo) si nedosljedan u dva zaredna upisa, pa cak i u istoj recenici. da se nisi malo pogubio?

nego, prvo procitaj jos jednom moj post iznada o mesijama i vodi, pa i da ponovim jos jednom pitanje, cisto da ga ne zaboravis: "da li je moguce da su sve mesije bili neplivaci?"
Imaju čestice svoju hijerarhiju koja njime upravlja, ali za konkretno nešto napraviti, treba se dogovoriti između aktera događaja, jel tako?

Ono, Trump naredi nešto Nato savezu, i treba to napraviti, neće to predsjednik Amerike osobno napraviti nego vojska nato Saveza, koja se treba dogovoriti, tko, gdje kada i kako.

Nekima treba sve u detalje objašnjavati, pa ajde, bolje tako nego nikako, e da! :)
teodati

#5113 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

MarlboroGold wrote: 19/05/2025 09:35 Čuj nije čudo... samo su se čestice dogovorile :lol:
Pa nema nikakvoga čuda ni u nastanku našega svijeta a još manje u funkcioniranju, od mikro do makro svijeta, sve je pod kontrolom, nema nikakve slučajnosti, niti je može biti, dapače!
teodati

#5114 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

apsidejzi wrote: 18/05/2025 20:45
teodati wrote: 18/05/2025 19:55 Ne znam s kime se ti konstantno svađaš, pa naravno da danas znamo više i može se bolje Biblija protumačiti nego prije, ali to ne mijenja činjenicu da je Biblija davno prije tvrdila sve što danas nauka tvrdi, u čemu je onda tvoj problem, što ne prihvaćaš činjenice, da ljudi nisu to mogli znati prije 3000 godina, znači od nekoga su to čuli i zapisali, eto kako se to našlo u Bibliji, e da! 8-)

nisi ti dobar
Nisi još objasnio kako su se prije 3000 godina u Bibliji našle činjenice o našem svijetu, a koje tek danas nauka zna, kada to objasniš, možemo se zajedno smijati, nema problema. :thumbup:
apsidejzi

#5115 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

teodati wrote: 19/05/2025 20:22

nisi ti dobar
Nisi još objasnio kako su se prije 3000 godina u Bibliji našle činjenice o našem svijetu, a koje tek danas nauka zna, kada to objasniš, možemo se zajedno smijati, nema problema. :thumbup:
Ti si sebe ubijedio u to i ja ne mislim vise objasnjavat sta i kako. Zivio ti meni i mnogo dopamina dobio sa svojom teorijom. Ako si ti sretan i ja sam.
teodati

#5116 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

apsidejzi wrote: 19/05/2025 20:28

nisi ti dobar
Ti si sebe ubijedio u to i ja ne mislim vise objasnjavat sta i kako. Zivio ti meni i mnogo dopamina dobio sa svojom teorijom. Ako si ti sretan i ja sam.
Nitko mene nije ni u što ubijedio, postavlja se ozbiljno pitanje kako su po tebi, ti navodni čobani prije 3000 godina tvrdili u Bibliji stvari koje tek danas nauka zna, nabrojao sam neke stvari pa neću ponavljati.

Kada je odgovor jasan, jer ti čobani to nisu mogli sami znati što je jasno samo po sebi, znači izvor je netko drugi, koji nije sa Zemlje, koji je to već onda znao, ali ti nemaš hrabrosti to priznati, onda te valjda istina ne zanima, tebi se više sviđaju bajke o postanku i nastanku vrsta, nego prava istina, ok.
Njanjavi

#5117 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Njanjavi »

Mi smo alieni na ovoj planeti.
Imaju starosjedioci u dubinama :)
belfy

#5118 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

teodati wrote: 19/05/2025 20:16
belfy wrote: 18/05/2025 21:52

Imaju čestice svoju hijerarhiju koja njime upravlja, ali za konkretno nešto napraviti, treba se dogovoriti između aktera događaja, jel tako?

Ono, Trump naredi nešto Nato savezu, i treba to napraviti, neće to predsjednik Amerike osobno napraviti nego vojska nato Saveza, koja se treba dogovoriti, tko, gdje kada i kako.

Nekima treba sve u detalje objašnjavati, pa ajde, bolje tako nego nikako, e da! :)
svasta ti nesto napisa, ali samo ne odgovor na jednostavno pitanje. evo, pitat cu po cetvrti put i malo uvecati, jer mozda ne vidis dobro. i potrudit cu se da pisem sporije da mozes laganije citati...

da li je moguce da su sve mesije bili neplivaci?

nadam se da se sada bolje vidi. :kakoste:
John Cleese

#5119 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by John Cleese »

belfy wrote: 19/05/2025 23:45

Moguce jeste, vjerojatno bas i nije :|

I gdje je zec? :| :D
broj dva

#5120 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by broj dva »

nisi ti dobar
Koje cinjenice ? Nesto ne vidim niti jednu naucnu cinjenicu koja je zahtjevala tehnoloski progres ili napredne instrumente ili napredne teorije ili bilo sta za sta je potrebno kolektivno tjelo znanja...
Nisu znali nista ni o cemu, bili su primitivne neznalice i takvu su knigu napisali, primitivnu i punu idiotluka
apsidejzi

#5121 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Evo jos jedan udar na ideju o inteligentnom dizajneru a u korist evolucije.

https://www.microbiologyresearch.org/co ... m.0.006693

Na kineskoj svemirskoj stanici se pojavila bakterija koja ne postoji na Zemlji. Nije jos jasno da li je evoluirala na samoj stanici ili iz svemira dosla na nju. ISS takodjer nema tu bakteriju na sebi. Da ne ulazimo u detalje mnogo, ova bakterija je prilagodjena zivotu u svemiru sa radijacijom hladnocom a hranu pronalazi na specifican nacin. Ima slicnosti sa drugim bakterijama na zemlji tako da je vjerovatno odatle dosla i sada evoluirala i prilagodila se novim uslovima. Helem, na Zemlji ovakve bakterije nema.

Mozda ju je inteligentni dizajner stvorio u prethodnih par mjeseci.
teodati

#5122 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

apsidejzi wrote: 20/05/2025 14:47 Evo jos jedan udar na ideju o inteligentnom dizajneru a u korist evolucije.

https://www.microbiologyresearch.org/co ... m.0.006693

Na kineskoj svemirskoj stanici se pojavila bakterija koja ne postoji na Zemlji. Nije jos jasno da li je evoluirala na samoj stanici ili iz svemira dosla na nju. ISS takodjer nema tu bakteriju na sebi. Da ne ulazimo u detalje mnogo, ova bakterija je prilagodjena zivotu u svemiru sa radijacijom hladnocom a hranu pronalazi na specifican nacin. Ima slicnosti sa drugim bakterijama na zemlji tako da je vjerovatno odatle dosla i sada evoluirala i prilagodila se novim uslovima. Helem, na Zemlji ovakve bakterije nema.

Mozda ju je inteligentni dizajner stvorio u prethodnih par mjeseci.
"Stanična struktura bakterija je vrlo jednostavna. Čini ju prstenasta dvolančana molekula DNA koja je pomoću proteina nalik histonima pakirana u nukleoid, ribosomi, stanična membrana, stanična stijenka (građena od peptidoglikana) te kod nekih bakterija polisaharidna kapsula"

Nije tu bakteriju stvorio inteligentni dizajner takvom kakva je sada, ali joj je dao program DNK (ili DNA; svejedno), po kojemu bakterija mijenja svoja svojstva, inače se ne bi promijenila, opet ništa nije ni ovdje objašnjeno bez inteligencije, i programa po kojemu ne samo nastaje sve nego se i razvija, eto.
teodati

#5123 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

broj dva wrote: 20/05/2025 07:55

nisi ti dobar
Koje cinjenice ? Nesto ne vidim niti jednu naucnu cinjenicu koja je zahtjevala tehnoloski progres ili napredne instrumente ili napredne teorije ili bilo sta za sta je potrebno kolektivno tjelo znanja...
Nisu znali nista ni o cemu, bili su primitivne neznalice i takvu su knigu napisali, primitivnu i punu idiotluka
Jesi ti kada sam čitao Bibliju, ili govoriš što si od drugih čuo o njoj, jel?

Činjenice napisane još prije 3000 godina u Bibliji, da naš svijet ima početak, da je Zemlja okrugla (vidi se kao krug iz svemira), da ne stoji Zemlja na ničemu, nego u ništa, u zrakopraznom prostoru, da je život prvo u vodi nastao pa tek onda na kopnu, a čovjek je na kraju nastao, da naš svijet (dimenzija), ima početak ali ima i kraj, i tak dalje.

Jesu to činjenice ili nisu?

A napisane su prije 3000 godina, od koga, ljudi to tada nisu znali, malo o tome razmisli, pa ako imaš neki pametan odgovor na to, rado bi ga čuo, dapače.
teodati

#5124 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Njanjavi wrote: 19/05/2025 21:10 Mi smo alieni na ovoj planeti.
Naši pravi preci nisu sa Zemlje, čak nisu ni iz našega svemira, koji je materijalan, mi smo njihovi potomci, potomci Bogova, i za nas i nama sličnima su napravili planete za život, kao što je naša Zemlja.

To je jedina istina o našem postanku, i svakako će se to i dokazati.

Dotle, svatko neka vjeruje u svoje bajke o postanku, jer da bilo tko zna istinu, već bi je svi znali, e da! :)
belfy

#5125 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

John Cleese wrote: 20/05/2025 06:43
belfy wrote: 19/05/2025 23:45

Moguce jeste, vjerojatno bas i nije :|

I gdje je zec? :| :D
pa, obzirom da teodati ne smije odgovoriti na to pitanje direktno ja bih rekao da zec laje na kupus... koje je tvoje misljenje? :D
Post Reply