Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
konami666

#24476 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

dr_Evil wrote: 18/05/2025 09:24
konami666 wrote: 18/05/2025 09:19
Ima i opcija B je da ih roditelji poguraju sa prvom nekretninom, sve starije svede sa kojima sam radio kada je bilo vrijeme da se dijete iseli iz kuće, oni su ih pogurali. Ili ovi mladji svi mi kažu da su im roditelji dali za učešće. U skupljim stanovima žive nego ja sto radim u sveckoj od 2010 :D
Pa dobro, kod njih lova za ucesce, a kod nas prave sprat sinu dok je jos u stomaku :D

Hebeno je skupit za ucesce, ali ide dok nema djece, cim djeca dodju druga je prica, nema vise prekovremenih, nema radit vikende, treba se bolje i sigurnije auto, a i trosi se jednostavno vise :D
Kaže tri sina, tri sprata i onda sva trojica odu negdje živjeti a ono kuća u sred ničega sa 5 spratova :D

Ma zajebano je kad si sam, i kredit dici je zajebanije kad si sam, život je lakši u dvoje.
Ali mi se sviđa kod sveda sto čim se dijete rodi, dječiji doplatak se ulaze. I onda kad hoće dijete da se odseli eto love za učešće.
Ozimician

#24477 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Pa koliki je onda taj doplatak ako moze biti za ucesce?
dr_Evil

#24478 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 18/05/2025 11:18 Pa koliki je onda taj doplatak ako moze biti za ucesce?
Ma ne moze, ali eto idu logikom ako 18 godina uplacujes po 1000kruna(mjesecno) u fond da ces pored uplacenih 180.000 kruna, imati i nekih 100.000 dobiti od fonda(na recimo 5% godisnjim prihodom).

Dodas jos nekih 100-150.000 i imas ucesce za stan.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#24479 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Glup je svako ko to ne uradi svom djetetu..
dr_Evil

#24480 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

izvrsni direktor wrote: 18/05/2025 11:26 Glup je svako ko to ne uradi svom djetetu..
Ja svakako radim, ali znam i Skande koji ne rade. Idu logikom ja ih odgajam i ulazem u nekretninu ovu u kojoj zivimo ili vikendicu, kad mene ne bude oni ce da prodaju i podijele novac svakako, ili treca opcija kad se oni isele ja prodajem kucu pa kupim sebi i zeni manji stan, a visak para dam njima za ucesce.

Niko ne moze reci i da te opcije nisu ispravne. Svako ima nesto svoje.
Ozimician

#24481 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

dr_Evil wrote: 18/05/2025 11:23
Ozimician wrote: 18/05/2025 11:18 Pa koliki je onda taj doplatak ako moze biti za ucesce?
Ma ne moze, ali eto idu logikom ako 18 godina uplacujes po 1000kruna(mjesecno) u fond da ces pored uplacenih 180.000 kruna, imati i nekih 100.000 dobiti od fonda(na recimo 5% godisnjim prihodom).

Dodas jos nekih 100-150.000 i imas ucesce za stan.
To svakako, onda kao da ovih federalnih 13000 KM sto dobijes prvu godinu za dijete, ulozis u fond i nakon 18 god. imas 30 000 KM, dodas jos toliko i imas za ucesce. Samo sto su nekretnine u BiH sada bas preskupe.

Na kraju kad skontas, sva ta suplja o Zapadu koju smo slusali, kako izbace djecu od 18 god. i oni se sami snalaze je -suplja. Pomazu se djeca jednako kao i u BiH, ko ima vise, vise pomaze.
dr_Evil

#24482 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 18/05/2025 11:30
To svakako, onda kao da ovih federalnih 13000 KM sto dobijes prvu godinu za dijete, ulozis u fond i nakon 18 god. imas 24000 KM, dodas jos toliko i imas za ucesce. Samo sto su nekretnine u BiH sada bas preskupe.

Na kraju kad skontas, sva ta suplja o Zapadu koju smo slusali, kako izbace djecu od 18 god. i oni se sami snalaze je -suplja. Pomazu se djeca jednako kao i u BiH, ko ima vise, vise pomaze.
Apsolutno si upravu. Rekao bih da djeca sama odlaze ranije iz kuce, jer imaju vise mogucnosti(lakse do posla, a i pomoc drzave u vidu poticaja za stanovanje mjesecno za kiriju, para za nezaposlene i slicno) i sigurnosti, a pomoc roditelja nije upitna.
ZoomZoomKiwi

#24483 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Još jedan u moru razloga za odlazak iz :bih:
Hendrix wrote: 18/05/2025 00:26 Opstina napravila djecije igraliste sa toboganima i opremom. U roku mjesec dana sve polupano, unisteno, razvaljeno.

Ja ne znam kakvi su to mozgovi. Mislim da je ozbiljan mentalni poremecaj u pitanju. Da ti smeta igraliste i tobogani toliko da upregnes snagu da pocupas sve. Klupe jebene su polomili...halo ba, klupe drvene!

Sjecam se isto rasvjete u podvoznjaku koju je neko unistavao godinama. Oni naprave svjetlo ovi razbiju. Na kraju su napravili pravo gustu metalnu resetku i opet je neko sjebo svjetlo. Znaci majmun neandertalac je uprego znanje da nadje nesto s cim ce proci kroz resetke i sjebat sijalicu.

Ja fakat ne kontam, zasto mi imamo ovakve debile oko nas.
Bagra koju niko ne sankcioniše.

Zašto da vam djeca odrastaju među takvima?
Didier

#24484 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Ozimician wrote: 17/05/2025 20:29
_BataZiv_0809 wrote: 17/05/2025 18:52 Vratila se :D
@Ozimician
Sad bi bilo zanimljivo poslusati/procitati neki kvalitetan i ozbiljan interview s njom na temu povratka, i usput je podsjetiti na ovo sto je pricala, vrlo vjerovatno se desilo sve ono sto je @Didier predvidjao.

Ali je nevjerovatno koliko medijski kliseji udju u mindset ljudi i svima ista prica bude. Po forumima gdje dijaspora pise se i dan danas gusla o radu kod privatnika za 500KM bez prava na godisnji, bolovanje, slobodan dan u sedmici...
Meni je žao što je tako ispalo, ali po mojim procjenama, kad su joj djeca trebala krenuti u vrtić, shvatila je koliko je sati. Ako imaš dvije prosječne plate u kući, to košta oko 2.500 eura, a ne vjerujem da je njena plata mogla biti mnogo viša od toga.

Tad se vjerovatno uhvatila za glavu.

Pored toga, sve ono što je hvalila, sve je to bila glupost, gledana ružičastim naočalama. Realno, bila je negdje oko Eindhovena, a sam Eindhoven jedan od gradova s najviše kriminala, sve sterilno do zla Boga oko tebe... Još ako su živjeli u kući u nizu, gdje ima 200 istih kuća, to je za instant napad anksioznosti.

Ja nju znam lično, i nisam htio da joj to govorim, jer sam se nadao da neće tako ispasti.

Ne znam samo šta se desilo s mužem, jesu li još zajedno ili ne, ali znajući ga, ne vjerujem da se on može pretjerano prilagoditi u BiH. Moguće da je skontao kakav online biznis, pa i dalje radi u Holandiji. Nadam se da se nisu rastali.

Ja uvijek kažem, Holandija je super, ali za Holanđane. Za nas ostale baš i ne.
Rockefeller

#24485 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rockefeller »

jeko se tivra
tuitamo

#24486 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

ZoomZoomKiwi wrote: 18/05/2025 13:11 Još jedan u moru razloga za odlazak iz :bih:
Hendrix wrote: 18/05/2025 00:26 Opstina napravila djecije igraliste sa toboganima i opremom. U roku mjesec dana sve polupano, unisteno, razvaljeno.

Ja ne znam kakvi su to mozgovi. Mislim da je ozbiljan mentalni poremecaj u pitanju. Da ti smeta igraliste i tobogani toliko da upregnes snagu da pocupas sve. Klupe jebene su polomili...halo ba, klupe drvene!

Sjecam se isto rasvjete u podvoznjaku koju je neko unistavao godinama. Oni naprave svjetlo ovi razbiju. Na kraju su napravili pravo gustu metalnu resetku i opet je neko sjebo svjetlo. Znaci majmun neandertalac je uprego znanje da nadje nesto s cim ce proci kroz resetke i sjebat sijalicu.

Ne znam šta da ti kažem osim, polako sve će ti se samo reći. Život van mjesta gdje si rođen i odrastao se mijenja po etapama:
-u prvoh godini
-nakon 3
-nakon 5
-nakon 10.
Ne razmišlja se i ne gleda na pozitivno i negativno isto u ovim fazama. To ćeš morati sam da prođeš. Sretno
izvrsni direktor

#24487 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

tuitamo wrote: 18/05/2025 14:32
ZoomZoomKiwi wrote: 18/05/2025 13:11 Još jedan u moru razloga za odlazak iz :bih:

Ne znam šta da ti kažem osim, polako sve će ti se samo reći. Život van mjesta gdje si rođen i odrastao se mijenja po etapama:
-u prvoh godini
-nakon 3
-nakon 5
-nakon 10.
Ne razmišlja se i ne gleda na pozitivno i negativno isto u ovim fazama. To ćeš morati sam da prođeš. Sretno
Gdje ti zivis?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#24488 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

Na ilidzi nista od parkova unisteno nije
Opcina raste i razvija se
Ne znam kad sam cuo da je neko otisao
A vracaju se
KraljicaIzJajca

#24489 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by KraljicaIzJajca »

Didier wrote: 18/05/2025 14:17
Zašto?
jeza u ledja

#24490 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Meni je zanimljivo bas citati ovo o detaljima u Skandinaviji. Hvala svima na ucescu. :thumbup:

Ovo u vezi djecijeg doplatka mi je interesantno. Da vidim jesam li dobro shvatio - roditelji uplacuju u neki fond, a drzava na to ubacuje jos svoj postotak? I onda to 18-ogodisnjak moze podici i uloziti za skolovanje, nekretninu, itd?

U Americi za ovakve stvari samo postoje programi koji daju poreske ulaksice roditeljima.

Najveci problem americkim roditeljima je predskolsko, obdaniste i jaslice, koje kostaju jako puno, a drzava ne daje nikakvu pomoc.
jeza u ledja

#24491 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ozimician wrote: 18/05/2025 11:30 Na kraju kad skontas, sva ta suplja o Zapadu koju smo slusali, kako izbace djecu od 18 god. i oni se sami snalaze je -suplja. Pomazu se djeca jednako kao i u BiH, ko ima vise, vise pomaze.
Ovo definitivno vrijedi za Ameriku. Za Evropu ocigledno ne.

Sa 18 u Americi ocekuje se da odes od kuce. (mada se to donekle mijenja jer je postalo jako skupo kupiti kucu)

Ne mislim da je to dobra stvar sto se tice Amerike, ali naravno ima svojih pretdnosti. Ovisi od situacije i djeteta.

Bas mi sef danas salje slike sa derneka, maturiralo mu trece dijete. Ja ga pitam jel to slavis prestanak pravne odgovornosti za djecu. :D
jeza u ledja

#24492 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ozimician wrote: 17/05/2025 20:29
_BataZiv_0809 wrote: 17/05/2025 18:52 Vratila se :D
@Ozimician
Sad bi bilo zanimljivo poslusati/procitati neki kvalitetan i ozbiljan interview s njom na temu povratka, i usput je podsjetiti na ovo sto je pricala, vrlo vjerovatno se desilo sve ono sto je @Didier predvidjao.

Ali je nevjerovatno koliko medijski kliseji udju u mindset ljudi i svima ista prica bude. Po forumima gdje dijaspora pise se i dan danas gusla o radu kod privatnika za 500KM bez prava na godisnji, bolovanje, slobodan dan u sedmici...
Meni je žao što je tako ispalo, ali po mojim procjenama, kad su joj djeca trebala krenuti u vrtić, shvatila je koliko je sati. Ako imaš dvije prosječne plate u kući, to košta oko 2.500 eura, a ne vjerujem da je njena plata mogla biti mnogo viša od toga.

Tad se vjerovatno uhvatila za glavu.

Pored toga, sve ono što je hvalila, sve je to bila glupost, gledana ružičastim naočalama. Realno, bila je negdje oko Eindhovena, a sam Eindhoven jedan od gradova s najviše kriminala, sve sterilno do zla Boga oko tebe... Još ako su živjeli u kući u nizu, gdje ima 200 istih kuća, to je za instant napad anksioznosti.

Ja nju znam lično, i nisam htio da joj to govorim, jer sam se nadao da neće tako ispasti.

Ne znam samo šta se desilo s mužem, jesu li još zajedno ili ne, ali znajući ga, ne vjerujem da se on može pretjerano prilagoditi u BiH. Moguće da je skontao kakav online biznis, pa i dalje radi u Holandiji. Nadam se da se nisu rastali.

Hajd da se i s tobom jednom slozim. :-)
Posto sam proputovao dosta Nizozemsku, upravo sam takav utisak stekao bas o Eindhovenu. Ne u vezi kriminala, vec da je sterilan.
melac

#24493 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by melac »

jeza u ledja wrote: 18/05/2025 21:54 Meni je zanimljivo bas citati ovo o detaljima u Skandinaviji. Hvala svima na ucescu. :thumbup:

Ovo u vezi djecijeg doplatka mi je interesantno. Da vidim jesam li dobro shvatio - roditelji uplacuju u neki fond, a drzava na to ubacuje jos svoj postotak? I onda to 18-ogodisnjak moze podici i uloziti za skolovanje, nekretninu, itd?

U Americi za ovakve stvari samo postoje programi koji daju poreske ulaksice roditeljima.

Najveci problem americkim roditeljima je predskolsko, obdaniste i jaslice, koje kostaju jako puno, a drzava ne daje nikakvu pomoc.
Ne znam da drzava ista dodaje, ali se iz fonda novci ulazu u akcije i obveznice tzv. vrijednosne papire. Pa se onda kada djeca napune 18 godina to unovci i da djeci. Neki prinos je 5% godisnje.

Pa da, kostaju i u Svedskoj, ali znacajno manje vec u nekim drugim drzavama, djelimicno ovisi i visini primanja roditelja, ali recimo da je nama maksimum za oboje djece bio oko 200€.
Ozimician

#24494 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

U Njemackoj kostaju jako malo ako si nezaposlen, jer onda imas sve besplatno, ali ako porodica dobro zaradjuje onda zena ne dobija cak ni novac (platu) za vrijeme porodiljnog odsustva (Elterngeld). Mom poznaniku koji ima firmu se to desava, iako zena radi neki poslic malo iznad minimalca, gleda se ukupni prihod domacinstva.

Po meni je to nevjerovatna diskriminacija prema zenama. Osudjuje ih da za to vrijeme zavise od muza, iako su imale posao i radile regularno.
jeza u ledja

#24495 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

melac wrote: 18/05/2025 22:11
jeza u ledja wrote: 18/05/2025 21:54 Meni je zanimljivo bas citati ovo o detaljima u Skandinaviji. Hvala svima na ucescu. :thumbup:

Ne znam da drzava ista dodaje, ali se iz fonda novci ulazu u akcije i obveznice tzv. vrijednosne papire. Pa se onda kada djeca napune 18 godina to unovci i da djeci. Neki prinos je 5% godisnje.

Pa da, kostaju i u Svedskoj, ali znacajno manje vec u nekim drugim drzavama, djelimicno ovisi i visini primanja roditelja, ali recimo da je nama maksimum za oboje djece bio oko 200€.
Ah, pa sad mi je jasnije sta Norvezanin prica - mogu ljudi odluciti i sami ulagati. Ovo isto ima i u Americi. Otprilike se ocekuje 6% godisnje. Kazem jedina poenta drzave tu je da se taj ulozeni dio ne oporezuje.

A za ovo drugo, u Americi je minimum 10 puta skuplje od toga. :(
izvrsni direktor

#24496 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Ozimician wrote: 18/05/2025 22:18 U Njemackoj kostaju jako malo ako si nezaposlen, jer onda imas sve besplatno, ali ako porodica dobro zaradjuje onda zena ne dobija cak ni novac (platu) za vrijeme porodiljnog odsustva (Elterngeld). Mom poznaniku koji ima firmu se to desava, iako zena radi neki poslic malo iznad minimalca, gleda se ukupni prihod domacinstva.

Po meni je to nevjerovatna diskriminacija prema zenama. Osudjuje ih da za to vrijeme zavise od muza, iako su imale posao i radile regularno.
Velis imaju vlastitu firmu sa 200 000e dobiti a ona mora da radi za minimalac u tudjoj firmi, pored vlastite. Opet bajke iz vlastitog iskustva :-)
Ozimician

#24497 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

izvrsni direktor wrote: 18/05/2025 22:33
Ozimician wrote: 18/05/2025 22:18 U Njemackoj kostaju jako malo ako si nezaposlen, jer onda imas sve besplatno, ali ako porodica dobro zaradjuje onda zena ne dobija cak ni novac (platu) za vrijeme porodiljnog odsustva (Elterngeld). Mom poznaniku koji ima firmu se to desava, iako zena radi neki poslic malo iznad minimalca, gleda se ukupni prihod domacinstva.

Velis imaju vlastitu firmu sa 200 000e dobiti a ona mora da radi za minimalac u tudjoj firmi, pored vlastite. Opet bajke iz vlastitog iskustva :-)
Mozda si nekad u toj Njemackoj cuo da postoje ljudi koji zele da imaju svoj dinar i da ne zavise od supruznika. :thumbup:

Granica za ukupne oporezive prihode domacinstva je trenutno 175 000 € godisnje.

Na kraju krajeva, radi se o tome da onaj ko najvise uplacuje u sistem, ne vidi fajde od tog sistema.
izvrsni direktor

#24498 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Milioneri ne dobijaju socijalnu pomoc, jaooo kakav je to nepravedan sistem.
Sto se mene tice, zalosno je da drzava i djeci milionera placa 255€ svaki mjesec 20 godina dugo
jeza u ledja

#24499 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

izvrsni direktor wrote: 18/05/2025 22:42 Milioneri ne dobijaju socijalnu pomoc, jaooo kakav je to nepravedan sistem.
Sto se mene tice, zalosno je da drzava i djeci milionera placa 255€ svaki mjesec 20 godina dugo
Ove price o muzenju socijale i neradnicima koji sisaju sistem slusamo od kad je svijeta i vijeka. :-)

Zao mi samo covjeka sto ne moze da glasa za AfD. :oops:
Didier

#24500 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

KraljicaIzJajca wrote: 18/05/2025 21:15
Zašto?
Iz hiljadu razloga.

Klima je očajna. Često pada kiša, a kad je sunce, nosi vjetar da ne možeš hodati ili voziti bicikl. Njima jebiga ne smeta. :)

Previše se radi za moj ukus. To što statistike govore da rade 33 sata, to je tako jer žene često ne rade, ili rade manje, a to je opet zato jer su vrtići preskupi. Cijela plata nekad ode na vrtić za jedno ili dvoje djece. Isto je i sa produženim boravkom. Holanđani se krpe s bakama, dedama i sl., pa onda oboje rade po četiri dana, dva dana čuvaju djecu, a jedan dan im neko uleti, pa dijete ide samo dva dana u vrtić. Ta četiri dana što rade, rade od 8 do 6, ne viđaju se. Od četvrte godine se ide u školu, i djeca ostaju od 8 do 3, pa onda do 6 u produženom boravku. Od malih nogu te sistem uči da je to normalno. Meni nije, ali oni ne znaju za bolje.

Kultura je gotovo nepostojeća. Hrana, muzika, filmovi, sve je to simpatično, ali je realno karina teška.

Vole reći za sebe da su direktni. I jesu, ali u nebitnim stvarima. Bitno ti neće nikad reći u lice.

Vole cinkariti. To se ne razlikuje bilo da je smetljar ili direktor banke. Neće ti reći u lice da nešto ne radiš dobro, nego će te prijaviti šefu. Takva im je radna etika. Oni to vole tako. Ja mrzim.

Kažnjavaju za svaku glupost, i kazne su potpuno nenormalne. Za 11 km/h preko ograničenja kazna zna biti i preko sto eura. Ako voziš 71 umjesto 60 ništa te ta kazna neće naučiti jer jednostavno ne možeš buljiti u brzinomjer sve vrijeme.

Previše je ljudi u državi. Svugdje je gužva, čekaš red na sladoled po 20 minuta bilo koji customer service po dva-tri sata. Jebo me to.

Pošto ima previše ljudi, zdravstveni sistem je preopterećen, pa je onda primarna njega očajna. Po sat vremena zoveš doktora, a onda nekog filter debila još toliko ubjeđuješ da si bolestan, jer samo gledaju kako da te odbiju od usluge. Jbg, mora tako, meni je to jasno jer ih je previše, ali ne moram ja biti dio toga.

Škole su im, u najmanju ruku, čudne. Kad gledaš statistike, sve je to divno i krasno, a kad dođeš na fakultet (ja sam tamo magistrirao), shvatiš da si obrazovaniji od 99% ljudi, sa svojom nekom sarajevskom gimnazijom ili bilo kojim našim fakultetom.

Ima previše maltretiranja među mladima, a ne bave se time. Kao roditelj se ne smiješ umiješati, inače si najeb'o.

Previše vire iz američkog i izraelskog šupka. Jasno je meni to da je to pragmatično, kao i oni sami, ali opet, ne moram biti dio toga. U Drugom svjetskom ratu su isporučili 90% jevreja, nema razloga da to sutra ne urade i nekome drugom.

Nema prirode. Nemaju više nijedno drvo koje nije zasađeno. More je prehladno, plaže su sve iste. Ima i lijepih restorana, ali ne moram ti govoriti da mi se ne pliva u hladnom moru gdje je pored mene meduza prečnika metar.

Ima i dobrih stvari. Mogu se zaraditi dobre pare. Možeš kupiti nekretninu bez problema, ako znaš kako se to radi. Možeš se fino provesti, ima dobrih događaja po velikim gradovima. Možeš upoznati ljude iz cijelog svijeta (meni je to recimo dosadilo, radio sam u međunarodnoj firmi godinama, nemam ja šta pričati s likom iz Gane ili ženskom iz Surinama). Dobar im je pasoš, sva vrata otvara.

Eto, otprilike, mogao bih truniti satima.

Bio sam i u Belgiji, Antverpen i Brisel. Meni je Belgija više legla, opuštenija je, ljudi su normalniji, i njihov holandski je manje ružan. Francuski nisam nikad naučio, ali u Briselu je i engleski okej, kao i u Amsterdamu. Tamo sam radio dvije godine, ali sam imao prebivalište u Holandiji. Izlazio, zajebavao se, družio se sa svima... Ali opet, previše neke stvari liče jedna na drugu u Beneluksu, tako da... Zasad ne idem nazad, tu sam već od 2020., i super mi je u Sarajevu.
Post Reply