Skijaš wrote: ↑16/05/2025 06:02
gabonski udav wrote: ↑16/05/2025 00:00
Skijaš wrote: ↑13/05/2025 06:11
Kako rekoh, necemo se sloziti. Ja sam siguran da lik mrzi, ali i da ne mrzi nego samo siri mrznju kako bi polarizacijom naroda drzao uzde vlasti, sa njim se takvim opet nista ne moze korisno po drustvo napraviti i potreban je medjunarodni intervencionizam kako bi se izbjeglo sukob. Pozivati na nekakav minimum kompromisa sa tim pacijentom je dokazano promasen pristup.
u pravu si za ovo da "siri mrznju" iz prostog razloga sto se to uklapa u strategiju za ostavrivanje konacnog cilja.
Sovinizam i sijanje mrznje pomaze i eskalira narativ o nemogucnosti postojanja bih i na unutrasnjem i na vanjskom planu. zato srbi hodaju sa raspojasanim sovinizmom.
Iz razloga zbog kojima to srbima odgovora bonsjacima ne odgovara jer je kontraproduktivan za cilj bosna od mora od save od drine od une i zato sovinizam moraju drzati zakopcanim do grla i zbog, dok su hrvati zakopcani do pola jer nemaju entitet ko srbi pa morjau i dalje donekle da kalkulisu.
u praksi je zato teritorija zapsiana sahovnicama, dok dragan prica pricu europejca. ali
to je realnost koja se ne moze ignorisati kakva god da je.
Promasen je pristup ovo sto ti zagovaras.

eto te k'o kolega @vee-jay, pokusas dokazati kako je nametanje rjesenja pogresno, a dokazes kako samo to u stvari prolazi. Doduse, tebi ne smeta Sarajevu nametnuto i pogresno tumacenje Ustava (jer je, jel', zapisavanje teritorije neustavno), tebi smetaju samo one inicijative koje bi isle u smjeru smanjivanja te nepravde.
Tu trazis tajm-out, pauzu po pitanju daljeg nametanja rjesenja. Krsna slava policije i osvestenje zgrade Doma zdravlja ? To nametanje moze. Odluka OHR-a o posebnom statusu za podrucje Srebrenice a zbog sudski dokazanog genocida ? E to ne moze. To je destabilizirajuce

Odluka o stavljanja Distrikta Brcko u nadleznost FBiH a zbog aktuelnih, pobunjenickih poteza vlasti manjeg entiteta ? Ni to ne moze. Blokada racuna MUP-a koji djeluje kao paravojska stiteci pobunjenika ? Ni to ne moze. I to je destabilizirajuce

Nazivanje bosanskog jezika
bosnjackim ili
jezikom bosnjackog naroda ? E to moze, to je realnost koju treba prihvatiti
ja nikad nisam napisao da je nametanje rjesenja pogresno.
iskreno, ja sam si postavljao pitanje:
zasto mi ponovo brises djelove komentara cak i nakon sto te je pola foruma upozorilo da to ne radis?
dakle, ja napisem sljedece:
vee-jay wrote:
sad moje pitanje:
- kako
isposlovati ukljucivanje medjunarodne zajednice
-- ako Kallas Konakovicu kaze NE i ako sef EUFORA Helezu kaze?
“Tužilaštvo je naložilo da uz pomoć EUFOR-a SIPA uhapsi MIlorada Dodika. Kada se sve ovo desilo, jer je to vezano i za lokaciju Kozara, ja sam nazvao komandanta EUFOR-a. Čovjek mi je bukvalno rekao ovako: ‘Gospodine Helez ja nemam mandat da se miješam u ovo. Ne da nemam mandat, već imam naredbu da se ne miješam'”, kazao je Helez.
ti u svom odgovoru meni -- izbrises SVE NAPISANO U CRVENOM i onda odgovoris:
Skijaš wrote:
Dosljednoscu.
Dakle, ti u potpunosti izbacis iz konteksta desavanja u BiH i ostanes namjerno u nekoj VIRTUELNOJ SFERI KOJA NEMA NIKAKVE VEZE SA REALNOSCU.
Sta za tebe znaci definicija rijeci Dosljednost?
Do kada ostati dosljedan?
...
Moze biti da se iz Amerike ne vidi, pa cu objasniti:
NIKO iz EU institucija nema osjecaj odgovornosti da POMOGNE BiH.
Niti jedna jedina osoba u EU nije jutros ustala sa razmisljanjem o stanju u BiH.
Ne interesuje ih - nemaju
nikakvih interesa.
Ako jebena Kallas Konakovicu kaze da EU nece pomoci BiH (a koristi veoma velike rijeci kada govori o Rusiji i Ukrajini), ako sef EUFORA Helezu kaze da ima
naredbu da se ne mijesa ---> koji je naredni korak BiH strane?
Kako konkretno izgleda ta dosljednost i koji bi joj trebao biti rezultat?
Da Konakovic ponovo nazove Kallas? Da Helez ponovo nazove sefa EUFORA?
I kao, nakon nekih 10 poziva ce im ovi dati pozitivan odgovor?!
U vremenu kada svjetski politicari i njihove birokrate NIKADA nisu bile dublje u korupciji, kriminalu, krsenju ljudskih prava i vrijednost ... ti vjerujes da ce se DOSLJEDNOST bosnjackih polticara u BiH NA KRAJU isplatiti -- kao da je zivot neki holivudski film sa happy endom.
Ja sam ti napisao (a ti naravno izbrisao):
Ako OHR ne odblokira blokade HDZa i SNSDa ... onda se nece desiti NISTA.
A HDZ i SNSD ce poceti pozivati na dogovor, iz EU ce poceti dolaziti isto - a Dosljednost Bosnjaka ce znaciti BLOKADU.
I onda ce neko reci -- ako Trump moze da pruzi ruku bivsem komandantu Al-Kaide i ISISa...
Vjerovati da ce dosljednost donijeti rezultate prema vanjskom faktoru je veoma naivno
Politika zapada se ne vodi moralnoscu, principima, ideologijama --- nego prvenstveno a) ekonomskim interesima i b) snagom na terenu
I pod a) i pod b) Srbi (i Hrvati) su ispred Bosnjaka
I zato ja stalno napadam SDA ... imali su sansu da u 30 godina STRATESKI promjene omjer SNAGA NA TERENU A DA SE I PORED TOGA LICNO OBOGATE
I onda si postavim pitanje: ZASTO NISU - A ZNAM DA GLUPOST NIIJE RAZLOG?
I onda si postavim pitanje: MOZDA ZATO STO TO NE ZELE - MOZDA ZELE BOSNJAKISTAN (KOLIKI GOD ON NA KRAJU ISPAO)?
I onda od prpe dobijem odgovor: naravno, uvijek su Bosnjaci problem.