Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post Reply
Moenx

#6726 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Moenx »

Sanjarko wrote: 12/05/2025 23:41
swanfilter wrote: 12/05/2025 22:38 Dok vi pokusavate naci naznake moralnog i da zbog toga ima nade, tamo su spremni i vlastiti rod ubiti jer nije sa njima.

Vec odavno nikakve to veze nema sa jevrejskom drzavom i jevrejskim narodom.
Kad su roknuli Jack-a Bernstein-a koji je pisao o fasizmu u Izraelu cak od strane Jevreja prema Jevrejima, ali sta je on znao, i nisu samo njega ubili jedinoga.
Samo snazan unutrasnji i vanjski revolt moze otkucati sat kako za tiranski rezim tako i visedecenijsku praksu i teoriju terora.
Idemo dalje
Imal kakvog hajra od Donalda peacemakera hoce li on isposlovati mir i ocemu se tu radi
Da li USA je uvihek po diktatu Izrahellskog rezima
Sjecam se Barak Obama je nekoc se usprotivio Izraelu ako se dobro sjecam
banjaluka078

#6727 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by banjaluka078 »

swanfilter wrote: 12/05/2025 22:38 Dok vi pokusavate naci naznake moralnog i da zbog toga ima nade, tamo su spremni i vlastiti rod ubiti jer nije sa njima.

1992. su moji roditelji ostali bez posla. U tadašnjoj Banjaluci. Merhamet je dijelo pomoć nekad. Telefon nam je bio isključen i signal je bio puštan samo kad bi bilo potrebno telefonom zastrašivati manjine, najavljivati im horor u noći, ne bi li se prepali i napustili kuću.
Živjeli smo od buvljaka na kojem je moja mama (malo je sto spomenika da joj dignem za života!) prodavala sve što nam nije bilo "zavareno za pod" (začudili biste se kako su figurice iz Kinder-jajeta bila najtraženija roba).
Muškarci iz moje kuće su odvođeni, pa vraćani, o torturi pred nama nisu pričali.

I onda se pojavi majka moje drugarice iz razreda, Srpkinja 1/1, s punim gepekom hrane u po bijela dana da svi vide i s rečenicom "dok ja imam šta jesti, imaćete i vi".
I moj komšija, Srbin 1/1, porijeklom iz kraja u kojem u onom ratu nije bilo partizana, dođe na početku policijskog sata da sjedi s nama do zore i čuva nas. Ili odvede mog brata na spavanje kod sebe, sin mu je s mojim bratom išao u školi, da se ne traumira noćnim upadima.
I moj cijeli razred koji kažu da neće na ekskurziju bez nas troje manjinaca, a mi nemamo da platimo i nemamo dokumente s kojima možemo preći granicu. Pa nam drugarica iz razreda obezbijedi sponzora putovanja, jer joj je otac bio neki ratni direktor. I neki drugi ćaća se pobrine da dobijemo dokumenta s malo drugačijim imenima.

Meni je, iz tih, sasvim ličnih razloga, jako, jako važno da kada vidim priču da neko kontrira svojima u vrijeme mraka i ludila, u vrijeme kad je najlakše biti većina, ili bar ćutati i ne talasati, da pokažem da ima bar jedna osoba koja stoji na suprot tom mraku.
U nekim ljudima ima morala i u najcrnjoj noći.
alijagoro

#6729 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by alijagoro »

https://x.com/warfareanalysis/status/19 ... 5827083594
Ne znam koliko je pouzdana anketa ali ocekivani rezultati,80% Palestinaca je protiv abasa,sto i nije neocekivano
dr_Evil

#6730 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by dr_Evil »

banjaluka078 wrote: 13/05/2025 14:11

1992. su moji roditelji ostali bez posla. U tadašnjoj Banjaluci. Merhamet je dijelo pomoć nekad. Telefon nam je bio isključen i signal je bio puštan samo kad bi bilo potrebno telefonom zastrašivati manjine, najavljivati im horor u noći, ne bi li se prepali i napustili kuću.
Živjeli smo od buvljaka na kojem je moja mama (malo je sto spomenika da joj dignem za života!) prodavala sve što nam nije bilo "zavareno za pod" (začudili biste se kako su figurice iz Kinder-jajeta bila najtraženija roba).
Muškarci iz moje kuće su odvođeni, pa vraćani, o torturi pred nama nisu pričali.

I onda se pojavi majka moje drugarice iz razreda, Srpkinja 1/1, s punim gepekom hrane u po bijela dana da svi vide i s rečenicom "dok ja imam šta jesti, imaćete i vi".
I moj komšija, Srbin 1/1, porijeklom iz kraja u kojem u onom ratu nije bilo partizana, dođe na početku policijskog sata da sjedi s nama do zore i čuva nas. Ili odvede mog brata na spavanje kod sebe, sin mu je s mojim bratom išao u školi, da se ne traumira noćnim upadima.
I moj cijeli razred koji kažu da neće na ekskurziju bez nas troje manjinaca, a mi nemamo da platimo i nemamo dokumente s kojima možemo preći granicu. Pa nam drugarica iz razreda obezbijedi sponzora putovanja, jer joj je otac bio neki ratni direktor. I neki drugi ćaća se pobrine da dobijemo dokumenta s malo drugačijim imenima.

Meni je, iz tih, sasvim ličnih razloga, jako, jako važno da kada vidim priču da neko kontrira svojima u vrijeme mraka i ludila, u vrijeme kad je najlakše biti većina, ili bar ćutati i ne talasati, da pokažem da ima bar jedna osoba koja stoji na suprot tom mraku.
Kako me vrati u taj vakat.. zaboravi se brzo sve to
banjaluka078

#6731 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by banjaluka078 »

dr_Evil wrote: 13/05/2025 14:41
Kako me vrati u taj vakat.. zaboravi se brzo sve to
Ne volim misliti, ne volim se sjećati.

Ali mi je dobrota i ljudskost, makar i najmanja tada, bila veća neko bilo kakve grandiozne geste kasnije.

Pa tako i ovi jevreji koji rizikuju osudu društva i sistema držeći slike ubijene palestinske djece, zaslužuju da ih se spomene.
alijagoro

#6732 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by alijagoro »

TAFKAP wrote: 12/05/2025 23:36 FGR što bi se reklo :run:

In other news: Hamas predao dvadesetdvogodišnjeg izraelsko-amerikanskog vojnika Edan Alexandra Crvenom Krstu.
Ove kad uhvate,odmah se sjete da su iz Evrope ili Amerike(zaborave historiju od dvije hiljade godina)takodje se vole pohvaliti da je vojni rok obavezan za muskarce i zene,ali kad ih uhvate ili ubiju,odmah postaju civili.
alijagoro

#6733 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by alijagoro »

banjaluka078 wrote: 13/05/2025 14:15
Katarski placenici :D,to je neka nova taktika, propaganda izraela,da svi oni na zapadu koji su protiv izraela su katarski placenici.
Point.

#6734 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Point. »

Bibi zloĉinac objavio upravo da idu all in u Gazu. Cilj je komplet uništiti i iseliti stanovništvo.
SmokingMan

#6736 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by SmokingMan »

Zapravo, dopao mi se dio na 27:00, sama zloupotreba Holokausta nam daje interesatne primjere kako se Srebrenica i Jasenovac mogu korisitit kao emocionalni prolog za evociranje emitivne paralize jednog istorijskog trenutka, onako kako nas svake godine politčari i vjerski lideri dovode do ivice neugodne prošlosti "Vidite, ako budemo okllijevali, desit će nam se opet..." . To može biti i jedan od razloga zašto neka društva ne mogu da nastave dalje niti doživljavaju ozbiljniji progres, pogotovo kulturološki. Ali, ako izuzmemo Japan, kao nevjerovatan istorijski izuzetak, morali bi se možda vratiti na antropologiju i porijekla naroda koja po meni imaju dosta smisla, pogotovo ako znamo kako su jafesovi / jafetovi potomci imali dosta nasilnu istoriju sukoba, ovome možemo da pridodamo i genocid kojeg su Osmanlije izvršile nad Jermenima...

Last edited by SmokingMan on 13/05/2025 19:08, edited 1 time in total.
alijagoro

#6737 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by alijagoro »

banjaluka078 wrote: 13/05/2025 18:49
Genocidasi
banjaluka078

#6738 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by banjaluka078 »

alijagoro wrote: 13/05/2025 18:56
Genocidasi
Ovo je neka nova dijagnoza, ovo je stvarno za struku da pokuša rastumačiti.

alijagoro

#6739 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by alijagoro »

banjaluka078 wrote: 13/05/2025 18:57
alijagoro wrote: 13/05/2025 18:56
Genocidasi
Ovo je neka nova dijagnoza, ovo je stvarno za struku da pokuša rastumačiti.

Ubijaju ljude,onda to sakrivaju a opet u isto vrijeme se ponose time i zele jos gore i jos ekstremnije
Rothmans

#6740 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Rothmans »

banjaluka078 wrote: 13/05/2025 14:11

Sve bi ovo OK zvucalo da je Bluka bila u bar pribliznoj poziciji u kakvoj je bilo Sarajevo npr pa dobre komsije djele dobro i zlo sa vama. Al ovako ispadas zahvalna sto se poneki cetalj sazalio na vas ko na kakve lutalice pa vam dobacio malo hrane il pruzio prenociste.
Ono, pored sveg jada i bijede koji je moj narod dozivio, rusenje Ferhadije mi je jedan od onako upecatljivijih i morbidnijih zlocina. Zamisli, jedan dan, skupe se cetalji sto u uniformi ,sto u civilu, jedni miniraju a drugi posmatraju rusenje balinske svetinje ko da je to nesto najnormalnije u gradu na koji metak nije niko ispalio.
Kakav moral kakve picke materne stara, ta nas je patetika zakopala u 1000 grobnica
banjaluka078

#6741 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by banjaluka078 »

Nisi ti skontao.poentu, ali nema veze.

Lako je i bezbjedno biti dobar kad je svima loše ili svima dobro. Kad te može koštati mnogo to što imaš kontakt s izopštenima onda je to druga priča.
Point.

#6742 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Point. »

Bolesnici. Teški psihički bolesnici.
armin071

#6743 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by armin071 »

banjaluka078 wrote: 13/05/2025 22:03 Nisi ti skontao.poentu, ali nema veze.

Lako je i bezbjedno biti dobar kad je svima loše ili svima dobro. Kad te može koštati mnogo to što imaš kontakt s izopštenima onda je to druga priča.
Bilo je toga i u Sa koliko hoćeš samo u kontra ulogama… Ali kako već rekoh ovakva kolektivna zaluđenost, izopačenost, odsustvo od današnjeg “normalnog” svijeta niti je kada bilo a niti će biti zabilježeno… Ovo je fanatizam na najvećem nivou odgajan, uzgajan, zasijan od bešike… Svaki dan podrške ovim umobolnicima je opasnost po čitav svijet jer ovim čovjekolikim majmunima je neko dao i atomsku u ruke a oni pošto vjeruju u sve što “im je obećano” se neće sigurno libiti i da je upotrebe a onda smo
svi pušiona…. Što su bili nacisti 42 to su definitivno cionisti od 45 pa do danas…. Nacisti modernog doba nažalost onda je čitav “zapadni svijet” bio protiv nacista a sada je čitav zapadni svijet uz naciste…
banjaluka078

#6744 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by banjaluka078 »

Konačno i ova industrija progovara.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/41 ... _gazi.html
Danguba

#6746 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Danguba »

Strasno je da se ljudi plase protesta protiv ovakvih zvjerstava.

Ne znam zasto ali svakim danom ljudi sami uvidjaju sta se desava i ko cini zvjerstva bez obzira na zvanicne vladine ili druge kanale.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#6747 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Velkoski »

mishic

#6748 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by mishic »

"Macron nikada oštriji nakon posljednjeg poteza Izraela: "Ono što radi Netanyahu je sramotno"

Malo je za ovo reći "sramotno"!

Netanyahu je nadmašio Hitlera! A gore od toga je što ima ogromnu podršku u tome.

Zapravo suština ovoga i svih zala koje organiziraju, pokrenu, čine i nametnu pojedinci i mjeri se obimom i stepenom podrške koju takvi pojedinci imaju u nekoj sredini. Tamo gdje je ta podrška većinska zlo postaje kolektivno i time dobija na svojoj težini a oponenti tome zlu i sami postaju žrtve. Ova zastrašujuća tolerancija prema zlu Netanyahua predstavlja saučešće u tome zlu čineći ga time globalnom prijetnjom da preraste u spiralu zla od kojeg ni jedan kutak kugle zemaljske neće biti pošteđen. Armagedon!!!
dr_Evil

#6749 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by dr_Evil »

banjaluka078 wrote: 13/05/2025 22:45

Da, ali ovo je Oslo, mjesto gdje je jaka radnicka partija i ljevica. Skoknes malo do juzne obale potpuno druga prica. ALi u svakom slucaju, hvala radnickoj partiji Norveske.

Olako je prosla vijest iz Norveske, ne znam jel registrovana kod nas. LO ili savez sindikata je donio odluku da se ide u zabranu trgovinske razmjene sa Izraelom ako okupacija palestinskih teritorija ne prestane do septembra. Dalje su izricito trazili da se ovo naziva pravim imenom, a to je genocid. Traze od Parlamenta da ako do septembra ne zavrsi okupacija da Norveska promovise i globalne sankcije Izraelu. Traze da norveski naftni i penzijski fond proda svoje dionice koje su povezane sa Izraelom.

https://www.aftenposten.no/norge/i/qPg8 ... stortinget

Cvrsto vjerujem da ce LO progurat dobar dio ovoga, jer imaju jako clanstvo.

Sumir ce se odreci skandinavaca putem "poskok infa" ako nastave ovako
banjaluka078

#6750 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by banjaluka078 »

dr_Evil wrote: 14/05/2025 09:43
Da, ali ovo je Oslo, mjesto gdje je jaka radnicka partija i ljevica. Skoknes malo do juzne obale potpuno druga prica. ALi u svakom slucaju, hvala radnickoj partiji Norveske.

Olako je prosla vijest iz Norveske, ne znam jel registrovana kod nas. LO ili savez sindikata je donio odluku da se ide u zabranu trgovinske razmjene sa Izraelom ako okupacija palestinskih teritorija ne prestane do septembra. Dalje su izricito trazili da se ovo naziva pravim imenom, a to je genocid. Traze od Parlamenta da ako do septembra ne zavrsi okupacija da Norveska promovise i globalne sankcije Izraelu. Traze da norveski naftni i penzijski fond proda svoje dionice koje su povezane sa Izraelom.

https://www.aftenposten.no/norge/i/qPg8 ... stortinget

Cvrsto vjerujem da ce LO progurat dobar dio ovoga, jer imaju jako clanstvo.

Sumir ce se odreci skandinavaca putem "poskok infa" ako nastave ovako
U Bosni niko ništa svakako. RS mediji, naročito Miloradovi, nikad ne pišu o pro-palestinskim pokretima i inicijativama. Ovdje se projektuje zastava Izraela na predsjedničku palatu. Pljuc.
Post Reply