Bobi wrote: ↑12/05/2025 19:04
Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK ,Federalno ministarstvo kulture i sporta koliko daje ili je dalo za BNP zenica, nula zero ništica

?
to je njima na obraz, a nije od jucer nego se proteze puno duze...
xPaco1337 wrote: ↑12/05/2025 19:07
Ako cemo realno i iskreno niko ne ide u pozorište više to nije profitabilno...sad jel to treba tako ili ne treba to je nešto drugo. Ali ono je ogroman objekat možda profitabilnije srušit i napravit nešto bolje, a pozorište izgradit manje negdje drugo.
Jest da se nece vecina složiti, ali nismo mi Broadway pa da ima tu neku historiju da ljudi i dalje dolaze. Da uložimo 10 miliona u njega i dalje ce zjapit prazno JER NEMAMO LJUDI.
e,
znas li vic kako razaznati seljaka i seljacinu? taj nam je bio jedan od boljih u soliteru gdje zivis. i, kako ces ti, bolan, znati koliko ljudi ide u pozoriste ako sam ne posjecujes isto? (a vidi se da ne znas sa ovim sto tvrdis) i, da, jer ko bi znao kakvu istoriju ima BNP i zasto je bitan. takodjer, ne rece ti nikada odakle ti dodje u Zenicu (ako nije tajna ili je bolje da ostane)? da li i ti volis Babino koliko i Colgate? (ili kako se vec zove onaj forumas sto pokusava da trola). cudi me da ti do sada nije dao podrsku. no, sacekajmo. mozda dodje...
cuj ono bi rusilo BNP... nevjerovatno hebote... doduse, povodom jednog "ono" je u pravu. zaista nedostaje ljudi. neljudi ima sve vise i vise. to je problem... macka vam piterna nekulturna.
no, da dodam i jednu obrazovnu. nije ni Brodway postao preko dana, ali je imao dobre osnove. znas li "ono" ko jos ima dobre osnove? hebeno pozoriste ima nekih 500 sjedista da bude puno (ali kako bi ti to znao) i za grad od preko 100k dusa je zapravo malo, jer samo jedno imamo (iako je bilo i manjih, ali se odavno ne koriste, bas kao sto je bilo i vise kina, ali se ne koriste ili su promijenila svrhu i namjenu), a tvoja ideja je da se ovo "vece" koje je zapravo premalo srusi, pa da se izgradi manje jer ce ga onda vise LJUDI posjecivati? hebote... popricas li ti kada sa mozgom? no, da budemo iskreni, ti ne bi ni Broadway posjetio, sve i kada bi mogao. no, BNP za uslove u BiH jeste Broadway, ali opet, kako bi ti to mogao znati. da bi to znao morao bi imati neku uporedbu. "ono" - da si zagazio u vise njih, a ja mislim da na prvu ne bi znao nabrojati ni tri u BiH po imenu. ali, stavimo to na stranu (iako ne bi trebali)...
znas li gdje je nastala, sada vec antoloska, Audicija i u kolikom i kakvom prostoru? ili da pitam znas li sta je ista i cega je bila korijen? da li znas koliko je velika Mala scena BNP-a i sta je tamo sve nastalo? sada da malo zabacim i na stranu na ono sto znas. znas da je Microsoft nastao u garazi? to znas, jel tako?
nego, cuj, evo ja dolazim ubrzo dole i nudim ti jednu specijalnu uslugu. da ti opisem kako je zivot izgledao ispred solitera u kojem stanujes (jer sam tu odrastao), da imas presudjenog teroristu sprat ispod svog (te kako i zasto uz jos jednu smijesnu pricu), pa onda gdje su nastali prvi koraci i pretece Dubioze kolektiva (sto je u komsiluku), pa da ti ispricam i kako je to izgledalo, pa da te onda provedem i kroz pozoriste i ispricam ti sta o njemu, pa, onako usput, upoznas i par glumaca (evo, recimo, Sasa Handzic je stanovao ili tu gdje si ti ili stan pored) i sviraca. nisam Afan, ali mislim da ovdje mogu posluziti kao dobar vodic, posto ocigledno nemas pojma o cemu pricas, pa da nesto naucis, a besplatno. za kraj mozemo sjesti na Bulevar uz nesto sa rostilja iz obliznjeg fast fooda (kako se vec zove onaj na Jaliji? Max2 ili nesto tako
@ZoomZoomKiwi rece da je dobar) i pivu, pa da ti ispricam i par prica o Bulevaru, Adi i Jaliji... jel moze?
ShnjaZZZ wrote: ↑12/05/2025 19:33
Vidi se da niko od vas nije otišao na predstavu otkad je bila obavezna u četvrtom osnovne. U pozorište se redovno ide i predstave su solidno popunjene. Jest da ide 1000-2000 istih ljudi ali se ide. Kultura je u pitanju, a ona nije profitabilna. Nije bila prije 50 godina, nije sad, neće bit za 50 godina.
pa, nije bas da su solidno popunjene. barem ne koliko i koncerti. tu imam jednu smijesnu pricu gdje se glumci zale sviracima i pjevacima, jer svi zajedno rade i poznaju se... gdje im kazu kako oni dolaze na svaki koncert, ali dosta manje njih (sviraca i pjevaca) dolazi na predstave. no, to ima i siru pricu u koju necu ulaziti, jer sam rekao da cu pisati krace...
xPaco1337 wrote: ↑12/05/2025 19:21
Ne znam na šta ciljaš, jer sam musliman da nemam kulture ? Iskreno ne praktikujem nikakvu vjeroispovijest i nikad nisam, ali tu temu ne želim ni pokretat jer cim se dotaknem tog ode sve u kurac
Ja sam u neku ruku odrastao u tom pozorištu radila mi je uža porodica u njemu, išao sam na sve predstave, visio tamo sa glumcima, osobljem i kod Terzića u ordinaciji dok je bila tu itd.
Sve je to lijepo kultura itd...Ali jebiga trendovi se mjenjaju, neko bi i operu slušao ali nemamo mi dvoranu kao Sydney.
a cuj druze primitivni, nisi ti tu ni prismrdio kako treba, sto je ocigledno. da te porodica vukla u tom smjeru nikada ne bi izjavio ovo sto si izjavio prethodno. a pominjanje Terzica je slag na tortu. hebote... da li smatras posjecivanje zubara posjecivanjem pozorista? i, da si prismrdio (ili naucio od te uze porodice) barem bi znao da se opere ne izvode samo u velikim dvoranama. idi pa provjeri kako je taj Broadway poceo, ali i onda gdje se sve opere izvode...
Bobi wrote: ↑12/05/2025 19:40
Jes val, i ja bih sve to sto nije profitabilno srushio ili ukinuo, skole, klubove sportske, glazbena udruzenja....obdanista...samo trose pare bezeze

.
lijepo sazeto. 'ta ce skole, sport, obdanista ili, recimo, pozoriste ikome? pa jel?
xPaco1337 wrote: ↑12/05/2025 19:53
I duže sam primijetio zadnjih mjesec dana jedno, onu noć
lego kreniše sirene od jednom kad su ganjali onog sa Golfom, ne rekoše
jesul ga
ufatili
on bi o kulturi, docim pismenost... grebiga. fakat prvo saFun. tako mi oba oca i obe majke... al' eto, bio je kod Terzica (valjda je tada isti previo dobre predstave). no, sada kada je van Pozorista da li ih pravi i nadalje ili barem glumi kao sto je nakada... hebemti...
Casual's wrote: ↑12/05/2025 20:37
Bobi wrote: ↑12/05/2025 19:46
Nego, jeste primjetili zadnjih desetak dana ovih razno raznih sirena po gradu ja policijskih ja hitna ja vatrogasci..postali smo ko NY

?
I postajemo ko NY, u tom smislu. Evo u posljednjih 5 dana su bile 4 potjere za automobilima (najcesce renta) gdje je raja vozala drogu. Nikad vise droge u gradu nije bilo.
Seljaci se navukli na spid, u Lokvinama svaka druga kuca ujutro tehno drma.
kako onomad rece Sergej Trifunovic: "Od kako su narodnjaci poceli da furaju gudru sve je otislo u kurac. Nije zvaka za seljaka." on, sam, mi nije bas drag, ali interesantno se sve ovo uklopi sa pricom iznad...
kad smo vec kod kulturnih desavanja ovo mi je jedno od interesantijih umjetnickih djela van pozorista. nesto kao "umjetnicka instalacija" ili "umjetnicki izrazaj" u domenu koji bi mozda
@xPaco1337 mozda bolje mogao pojasniti... jer je i ovaj neki "ono" smatrao da klupa treba biti srusena ili da joj tu nije mjesto. mozda se napravi nesto sto ce "ljudi" vise koristiti.
https://www.zenicablog.com/foto-klupe-p ... i-vandala/
mada je vjerovatnije da on nije "ono" gradski vandal, te ce osuditi nesto ovakvo, nego "ono" vandal gradskog gdje bi rusenje necega vise bitnog za Grad podrzao. sto je, zapravo puno gore. macka "him" piterina...