Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

xPaco1337

#71051 Re: Zeničani

Post by xPaco1337 »

gentoo wrote: 12/05/2025 19:12 Bio je ovdje neko ko je prije par godina napisao nesto u smislu: "ovaj grad je postao rupa kako su hrvati/katolici otisli iz njega"

Ovaj tvoj upis nema puno veze s tim, ali znam sigurno da nisi hrvat/katolik a ti skontaj kako i zasto :mrgreen:
Ne znam na šta ciljaš, jer sam musliman da nemam kulture ? Iskreno ne praktikujem nikakvu vjeroispovijest i nikad nisam, ali tu temu ne želim ni pokretat jer cim se dotaknem tog ode sve u kurac :lol:

Ja sam u neku ruku odrastao u tom pozorištu radila mi je uža porodica u njemu, išao sam na sve predstave, visio tamo sa glumcima, osobljem i kod Terzića u ordinaciji dok je bila tu itd.

Sve je to lijepo kultura itd...Ali jebiga trendovi se mjenjaju, neko bi i operu slušao ali nemamo mi dvoranu kao Sydney.
saraxy wrote: 12/05/2025 19:18 A Bog te!
Tako je, najbolje u Radinoviće METNUTI pozorište! 🤦‍♀️
Ne mogu vjerovati da sam ovo pročitala 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Imamo mi prostora po Zenici koliko hoćeš, imamo zatvor u centru grada umjesto da se i to prebaci negdje drugo. Bio sam u Osijeku slična situacija zatvor im je u sred grada, čuo sam da su se ljudi baš baš žalili kod njih je još gora situacija nego kod nas pa mislim da se gradi drugi a taj da ce demolirati.

Eto njega zatvori sruši...imaš prostora da napraviš 20 pozorišta i 10 kina ili bilo kakvih drugih centara.

Jel trebam Papirnu spominjat i ono na šta liči ?
ShnjaZZZ

#71052 Re: Zeničani

Post by ShnjaZZZ »

Vidi se da niko od vas nije otišao na predstavu otkad je bila obavezna u četvrtom osnovne. U pozorište se redovno ide i predstave su solidno popunjene. Jest da ide 1000-2000 istih ljudi ali se ide. Kultura je u pitanju, a ona nije profitabilna. Nije bila prije 50 godina, nije sad, neće bit za 50 godina.
xPaco1337

#71053 Re: Zeničani

Post by xPaco1337 »

Možemo se tjerat do sutra đabe, znamo da od onih 3d animacija nema ništa, volio bih da griješim. :cry:
kakavdanakneiskustvu

#71054 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

gentoo wrote: 12/05/2025 19:12
xPaco1337 wrote: 12/05/2025 19:07 Ako cemo realno i iskreno niko ne ide u pozorište više to nije profitabilno...sad jel to treba tako ili ne treba to je nešto drugo. Ali ono je ogroman objekat možda profitabilnije srušit i napravit nešto bolje, a pozorište izgradit manje negdje drugo.

Jest da se nece vecina složiti, ali nismo mi Broadway pa da ima tu neku historiju da ljudi i dalje dolaze. Da uložimo 10 miliona u njega i dalje ce zjapit prazno JER NEMAMO LJUDI.
Bio je ovdje neko ko je prije par godina napisao nesto u smislu: "ovaj grad je postao rupa kako su hrvati/katolici otisli iz njega"

Ovaj tvoj upis nema puno veze s tim, ali znam sigurno da nisi hrvat/katolik a ti skontaj kako i zasto :mrgreen:
:lol:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#71055 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Jes val, i ja bih sve to sto nije profitabilno srushio ili ukinuo, skole, klubove sportske, glazbena udruzenja....obdanista...samo trose pare bezeze :D.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#71056 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Nego, jeste primjetili zadnjih desetak dana ovih razno raznih sirena po gradu ja policijskih ja hitna ja vatrogasci..postali smo ko NY :D ?
xPaco1337

#71057 Re: Zeničani

Post by xPaco1337 »

Bobi wrote: 12/05/2025 19:46 Nego, jeste primjetili zadnjih desetak dana ovih razno raznih sirena po gradu ja policijskih ja hitna ja vatrogasci..postali smo ko NY :D ?
I duže sam primijetio zadnjih mjesec dana jedno, onu noć lego kreniše sirene od jednom kad su ganjali onog sa Golfom, ne rekoše jesul ga ufatili :lol:
Mamma Mia!

#71058 Re: Zeničani

Post by Mamma Mia! »

Bobi wrote: 12/05/2025 19:46 Nego, jeste primjetili zadnjih desetak dana ovih razno raznih sirena po gradu ja policijskih ja hitna ja vatrogasci..postali smo ko NY :D ?
Casual's

#71059 Re: Zeničani

Post by Casual's »

I postajemo ko NY, u tom smislu. Evo u posljednjih 5 dana su bile 4 potjere za automobilima (najcesce renta) gdje je raja vozala drogu. Nikad vise droge u gradu nije bilo. Seljaci se navukli na spid, u Lokvinama svaka druga kuca ujutro tehno drma. :mrgreen:
nauticamid

#71060 Re: Zeničani

Post by nauticamid »

Casual's wrote: 12/05/2025 20:37
I postajemo ko NY, u tom smislu. Evo u posljednjih 5 dana su bile 4 potjere za automobilima (najcesce renta) gdje je raja vozala drogu. Nikad vise droge u gradu nije bilo. Seljaci se navukli na spid, u Lokvinama svaka druga kuca ujutro tehno drma. :mrgreen:
doff

#71061 Re: Zeničani

Post by doff »

xPaco1337 wrote: 12/05/2025 19:07
Bobi wrote: 12/05/2025 19:04 Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK ,Federalno ministarstvo kulture i sporta koliko daje ili je dalo za BNP zenica, nula zero ništica :D ?
Ako cemo realno i iskreno niko ne ide u pozorište više to nije profitabilno...sad jel to treba tako ili ne treba to je nešto drugo. Ali ono je ogroman objekat možda profitabilnije srušit i napravit nešto bolje, a pozorište izgradit manje negdje drugo.

Jest da se nece vecina složiti, ali nismo mi Broadway pa da ima tu neku historiju da ljudi i dalje dolaze. Da uložimo 10 miliona u njega i dalje ce zjapit prazno JER NEMAMO LJUDI.
Veća je posjećenost u pozorištu nego u kinu, otiđi i uvjeri se
belfy

#71062 Re: Zeničani

Post by belfy »

Bobi wrote: 12/05/2025 19:04 Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK ,Federalno ministarstvo kulture i sporta koliko daje ili je dalo za BNP zenica, nula zero ništica :D ?
to je njima na obraz, a nije od jucer nego se proteze puno duze...
xPaco1337 wrote: 12/05/2025 19:07 Ako cemo realno i iskreno niko ne ide u pozorište više to nije profitabilno...sad jel to treba tako ili ne treba to je nešto drugo. Ali ono je ogroman objekat možda profitabilnije srušit i napravit nešto bolje, a pozorište izgradit manje negdje drugo.

e, znas li vic kako razaznati seljaka i seljacinu? taj nam je bio jedan od boljih u soliteru gdje zivis. i, kako ces ti, bolan, znati koliko ljudi ide u pozoriste ako sam ne posjecujes isto? (a vidi se da ne znas sa ovim sto tvrdis) i, da, jer ko bi znao kakvu istoriju ima BNP i zasto je bitan. takodjer, ne rece ti nikada odakle ti dodje u Zenicu (ako nije tajna ili je bolje da ostane)? da li i ti volis Babino koliko i Colgate? (ili kako se vec zove onaj forumas sto pokusava da trola). cudi me da ti do sada nije dao podrsku. no, sacekajmo. mozda dodje...

cuj ono bi rusilo BNP... nevjerovatno hebote... doduse, povodom jednog "ono" je u pravu. zaista nedostaje ljudi. neljudi ima sve vise i vise. to je problem... macka vam piterna nekulturna.

no, da dodam i jednu obrazovnu. nije ni Brodway postao preko dana, ali je imao dobre osnove. znas li "ono" ko jos ima dobre osnove? hebeno pozoriste ima nekih 500 sjedista da bude puno (ali kako bi ti to znao) i za grad od preko 100k dusa je zapravo malo, jer samo jedno imamo (iako je bilo i manjih, ali se odavno ne koriste, bas kao sto je bilo i vise kina, ali se ne koriste ili su promijenila svrhu i namjenu), a tvoja ideja je da se ovo "vece" koje je zapravo premalo srusi, pa da se izgradi manje jer ce ga onda vise LJUDI posjecivati? hebote... popricas li ti kada sa mozgom? no, da budemo iskreni, ti ne bi ni Broadway posjetio, sve i kada bi mogao. no, BNP za uslove u BiH jeste Broadway, ali opet, kako bi ti to mogao znati. da bi to znao morao bi imati neku uporedbu. "ono" - da si zagazio u vise njih, a ja mislim da na prvu ne bi znao nabrojati ni tri u BiH po imenu. ali, stavimo to na stranu (iako ne bi trebali)... znas li gdje je nastala, sada vec antoloska, Audicija i u kolikom i kakvom prostoru? ili da pitam znas li sta je ista i cega je bila korijen? da li znas koliko je velika Mala scena BNP-a i sta je tamo sve nastalo? sada da malo zabacim i na stranu na ono sto znas. znas da je Microsoft nastao u garazi? to znas, jel tako?

nego, cuj, evo ja dolazim ubrzo dole i nudim ti jednu specijalnu uslugu. da ti opisem kako je zivot izgledao ispred solitera u kojem stanujes (jer sam tu odrastao), da imas presudjenog teroristu sprat ispod svog (te kako i zasto uz jos jednu smijesnu pricu), pa onda gdje su nastali prvi koraci i pretece Dubioze kolektiva (sto je u komsiluku), pa da ti ispricam i kako je to izgledalo, pa da te onda provedem i kroz pozoriste i ispricam ti sta o njemu, pa, onako usput, upoznas i par glumaca (evo, recimo, Sasa Handzic je stanovao ili tu gdje si ti ili stan pored) i sviraca. nisam Afan, ali mislim da ovdje mogu posluziti kao dobar vodic, posto ocigledno nemas pojma o cemu pricas, pa da nesto naucis, a besplatno. za kraj mozemo sjesti na Bulevar uz nesto sa rostilja iz obliznjeg fast fooda (kako se vec zove onaj na Jaliji? Max2 ili nesto tako @ZoomZoomKiwi rece da je dobar) i pivu, pa da ti ispricam i par prica o Bulevaru, Adi i Jaliji... jel moze?

ShnjaZZZ wrote: 12/05/2025 19:33 Vidi se da niko od vas nije otišao na predstavu otkad je bila obavezna u četvrtom osnovne. U pozorište se redovno ide i predstave su solidno popunjene. Jest da ide 1000-2000 istih ljudi ali se ide. Kultura je u pitanju, a ona nije profitabilna. Nije bila prije 50 godina, nije sad, neće bit za 50 godina.
pa, nije bas da su solidno popunjene. barem ne koliko i koncerti. tu imam jednu smijesnu pricu gdje se glumci zale sviracima i pjevacima, jer svi zajedno rade i poznaju se... gdje im kazu kako oni dolaze na svaki koncert, ali dosta manje njih (sviraca i pjevaca) dolazi na predstave. no, to ima i siru pricu u koju necu ulaziti, jer sam rekao da cu pisati krace...
xPaco1337 wrote: 12/05/2025 19:21 Ne znam na šta ciljaš, jer sam musliman da nemam kulture ? Iskreno ne praktikujem nikakvu vjeroispovijest i nikad nisam, ali tu temu ne želim ni pokretat jer cim se dotaknem tog ode sve u kurac :lol:

Ja sam u neku ruku odrastao u tom pozorištu radila mi je uža porodica u njemu, išao sam na sve predstave, visio tamo sa glumcima, osobljem i kod Terzića u ordinaciji dok je bila tu itd.

Sve je to lijepo kultura itd...Ali jebiga trendovi se mjenjaju, neko bi i operu slušao ali nemamo mi dvoranu kao Sydney.
a cuj druze primitivni, nisi ti tu ni prismrdio kako treba, sto je ocigledno. da te porodica vukla u tom smjeru nikada ne bi izjavio ovo sto si izjavio prethodno. a pominjanje Terzica je slag na tortu. hebote... da li smatras posjecivanje zubara posjecivanjem pozorista? i, da si prismrdio (ili naucio od te uze porodice) barem bi znao da se opere ne izvode samo u velikim dvoranama. idi pa provjeri kako je taj Broadway poceo, ali i onda gdje se sve opere izvode...
Bobi wrote: 12/05/2025 19:40 Jes val, i ja bih sve to sto nije profitabilno srushio ili ukinuo, skole, klubove sportske, glazbena udruzenja....obdanista...samo trose pare bezeze :D.
lijepo sazeto. 'ta ce skole, sport, obdanista ili, recimo, pozoriste ikome? pa jel?
xPaco1337 wrote: 12/05/2025 19:53 I duže sam primijetio zadnjih mjesec dana jedno, onu noć lego kreniše sirene od jednom kad su ganjali onog sa Golfom, ne rekoše jesul ga ufatili :lol:
on bi o kulturi, docim pismenost... grebiga. fakat prvo saFun. tako mi oba oca i obe majke... al' eto, bio je kod Terzica (valjda je tada isti previo dobre predstave). no, sada kada je van Pozorista da li ih pravi i nadalje ili barem glumi kao sto je nakada... hebemti...
Casual's wrote: 12/05/2025 20:37
kako onomad rece Sergej Trifunovic: "Od kako su narodnjaci poceli da furaju gudru sve je otislo u kurac. Nije zvaka za seljaka." on, sam, mi nije bas drag, ali interesantno se sve ovo uklopi sa pricom iznad...

kad smo vec kod kulturnih desavanja ovo mi je jedno od interesantijih umjetnickih djela van pozorista. nesto kao "umjetnicka instalacija" ili "umjetnicki izrazaj" u domenu koji bi mozda @xPaco1337 mozda bolje mogao pojasniti... jer je i ovaj neki "ono" smatrao da klupa treba biti srusena ili da joj tu nije mjesto. mozda se napravi nesto sto ce "ljudi" vise koristiti.

https://www.zenicablog.com/foto-klupe-p ... i-vandala/

mada je vjerovatnije da on nije "ono" gradski vandal, te ce osuditi nesto ovakvo, nego "ono" vandal gradskog gdje bi rusenje necega vise bitnog za Grad podrzao. sto je, zapravo puno gore. macka "him" piterina...
kuglanje_ze

#71063 Re: Zeničani

Post by kuglanje_ze »

Gasi internet, čovjek predlaže rušenje pozorišta.

I onda sam ja negativan što bih takve raselio po pripizdinama iz kojih su sljegli. Nije ona rampa na Carini slučajno bila.
Gdje je sad ona "moralna vertikala" kojoj je drago što su došljaci otišli iz Zenice 90-tih godina? Djevojko, koja nam svima možeš držati predavanja, javi se i predloži da srušimo i gradski muzej jer je top lokacija za Ekrin supermarket.
Ti došljaci koji odoše 90-tih su bar išli i u pozorište i u kino i na utakmice (sruši i stadion, dajte nekom neimaru da pravi novi kineski zid)
Ci-Nick

#71064 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

Ako me poslije ovog što napišem potkači blefy, ja ću ostati ležati i praviti se mrtav. :lol:
Zenica je realno nikad ljepša i uređenija.
Bar što se tiče infrastrukture.
E sad što se tiče ljudi, tu nisam načisto, tu kao da je došlo do cijepanja u one koji napreduju i bivaju sve bolji i one koji žive bez empatije za druge i drugačije i neke svoje frustracije iskazuju kako na cesti tako i na trotoaru.
Odem na Kamberovića polje i oduševim se kad vidim koliko se ljudi, prije svega djece bavi nekim sportom.
Na tom terenu do atletskog se stalno nešto dešava, to je vjerovatno u posljednje vrijeme najviše gažen teren u BiH.
O pozorištu neću jer nisam više čest kao nekada ranije.
A najčešće sam odlazio kao dijete, kad bi otac donosio karte koje su davali u Željezari.
Hoću reći i sada bi preduzeća, bar ona koja dobro posluju mogla kupiti poneku kartu i podjeliti svojim uposlenicima.
Kao što neko ranije reče, za sretan život moraš stvoriti svoj mikro svijet, mali krug velikih ljudi, ali nažalost ni to nije lako, treba potrošiti mnogo energije.
A većina nas, oženjenih skoro svu energiju i vrijeme troši na porodicu.
N.N.

#71065 Re: Zeničani

Post by N.N. »

Pozoriste je sasvim dobro posjeceno :-D Usudio bih se reci da u drzavi nema posjecenijeg pozorista od naseg. Mislim na predstave, jer ga i Pezic top napuni :D

Dasao pajdo na ferije iz Dojcland, kaze zaboravio sam kako je ovdje radnim danom u gradu puno kao u Firenci :D Sta je, nedostaje rekoh...hahaha
xPaco1337

#71066 Re: Zeničani

Post by xPaco1337 »

Koliko sam shvatio vi pamtite pozorište od prije 40-50 godina kad je bilo potpuno drugo vrijeme, ja nisam rekao sruši pozorište ne treba nam. Rekao sam da se obnovi ili da se sruši ako ce stajati onako prazno u sred grada u raspadu bez fasade (pogotovo ako misle trg tu da prave na novo) i bez ikakvog uređenja i napravi manje jer očito ne ispunjava potrebe i kapacitet koji ima jer kad je pravljeno pravljeno je kad je se išlo u pozorište mnogo više nego sad.

Vi vjerujte i dalje da ce ono pozorište više ljudi posjecivati jer je vece, eto prošlo 30 godina ne vidim ja da se popravila situacija i jedina manifestacija za širu masu je kad Kesić dođe.

Mi sebi ne znamo stvoriti atrakciju, možeš imati 10 pozorišta i muzeja kad ne znamo iskoristiti, nismo takav grad niti takva država. Od objekata se ne živi da oni samo onako stoje kad ljudi više idu u bogomolje nego u njih.
Bosanski_pastuh

#71067 Re: Zeničani

Post by Bosanski_pastuh »

Sve kontam ma bice da je sarkazam, ne moze ovo biti realno, a ono fakat k'o biva ozbiljno misljenje, ali tako to bude kad je mainstream i domet u gradu citanje senzacionalistickih naslovnica na portalima, dojenje snjure u shisha barovima i iscekivanje mega koncerta Serifa Konjevica na Summer festu.

Ugasi Čelik, pozoriste, muzej, sport, kulturu, umjetnost...

UGASI GRAD!
kamberovica polje

#71068 Re: Zeničani

Post by kamberovica polje »

Na ovim prostorima kad nešto ne valja.
To se, ne daj Bože, nikad ne popravlja.
No ruši, majstore odma' do temelja.
Preduzimačima vazda berićeta i veselja.
xPaco1337

#71069 Re: Zeničani

Post by xPaco1337 »

Znam da ste ljudi u godinama i da ne vidite čitati više, ovaj Belfy prvi koji je pročitao ovi šta su poslije mene pisali i vadili iz konteksta da bi ispali pametniji. To je prvo bio moj post, a sljedeci je bio da sam napisao da bi mozda bio pametniji potez srusiti toliki objekat i napraviti novi i ljepsi negdje drugo.

xPaco1337 wrote: 12/05/2025 18:56 Grad i država 3D animacija :bih:

Prvo da srede ruglo od pozorišta, pa sruše ono što nazivaju opštinom i mupom pa tek onda mogu graditi dalje. Šta ti vrijedi trg i sve to na videu kad zgrade u okolici nisu okrecene nikad :-)
kuglanje_ze

#71070 Re: Zeničani

Post by kuglanje_ze »

Čuj ruglo od pozorišta

Zgrada BNP Zenica je 1979. dobila prestižnu godišnju nagradu jugoslavenskog lista „Borba“ za najbolje arhitentosko ostvaranje u BiH, a zatim i godišnju nagradu za najbolje arhitektonsko ostvaranje SFRJ (Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije) čime je krunisan rad dvojice arhitekata Fincija i Ugljena.

Izloguj se, nemoj da se provaljuješ

Adnadina Jašarevića treba citirati svakih 10 strana foruma
https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... ima/548458
xPaco1337

#71071 Re: Zeničani

Post by xPaco1337 »

kuglanje_ze wrote: 13/05/2025 09:41 Čuj ruglo od pozorišta

Zgrada BNP Zenica je 1979. dobila prestižnu godišnju nagradu jugoslavenskog lista „Borba“ za najbolje arhitentosko ostvaranje u BiH, a zatim i godišnju nagradu za najbolje arhitektonsko ostvaranje SFRJ (Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije) čime je krunisan rad dvojice arhitekata Fincija i Ugljena.

79 ? Jel znaš koja je godina sad
skoronikako

#71072 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

Red bi bio da srede one ploce oko BNP-a i sudova. Red bi bio da se sredi i zeljeznicka stanica i prostor oko iste.
xPaco1337

#71073 Re: Zeničani

Post by xPaco1337 »

Hajmo napravit trg ispred centra od lokalnog kabadahije koji je i taj centar napravio na sumnjiv način. Jebo ove boomere neće oni skontati što objekti u okolici nisu obnovljeni 50 godina :izet:
kuglanje_ze

#71074 Re: Zeničani

Post by kuglanje_ze »

xPaco1337 wrote: 13/05/2025 09:44
kuglanje_ze wrote: 13/05/2025 09:41 Čuj ruglo od pozorišta

79 ? Jel znaš koja je godina sad
To je objekat kulture, a ne nečija garaža.
Zamisli da neko predloži rušenje Bečke opere ili opere u Sidneju. Jeste li vi pri čistoj svijesti?
xPaco1337

#71075 Re: Zeničani

Post by xPaco1337 »

kuglanje_ze wrote: 13/05/2025 10:05 To je objekat kulture, a ne nečija garaža.
Zamisli da neko predloži rušenje Bečke opere ili opere u Sidneju. Jeste li vi pri čistoj svijesti?
Jer su to ljudi održavali kroz godine čak gledajući Europu i kakav je rat prešao pa su ljudi opet renovirali. Kod nas par granata palo i nije oštetilo ni jedan objekat praktički i otišlo sve u raspad. Nemojte popravljat, nemojte rušit ostavit cemo ovako kako jest.

Hajmo promijenit temu jer nema smisla ;-)
Post Reply