Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Tabijat

#5326 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Tabijat »

Dzontra_Volta wrote: 11/05/2025 19:49
Tabijat wrote: 11/05/2025 18:59 Pozdrav, putujem krajem mjeseca u Rim pa malo po toskani...

Ima li iko iskusta sa Centauro u Rimu (ili bilo koji drugi rentacar u rimu)?
Oni jedini nude ful osiguranje (valjda to znači Full cover without excess) i ne traže depozit
Ovi ostali, pa i veći, Hertz, Budget, Sixt, Europcar imaju groune ocjene, a za 80-100€ su skuplji, sa samo basic osiguranjem.
Avis samo automatski mjenjači...

Planiram neki road trip po toskani i baš bi mi značilo da imam rentacar, ali me jeza hvata od ovih internetskih recenzija.
Jesi li probao potražiti preko doyouitaly.com?
Jesam, cijene izgledaju duplo jeftinije nego na samim stranicama iznajmljivača.
Takođe mi nudi gomilu nekih prejeftinih rentacara, a nemam pojma i dalje jesu li prevara ili ne.
Imaš li konkretnu preporuku za firmu koja nema skrivenih troškova?
Altsa

#5327 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Altsa »

Tabijat wrote: 11/05/2025 19:57
Tabijat wrote: 11/05/2025 18:59 Pozdrav, putujem krajem mjeseca u Rim pa malo po toskani...

Oni jedini nude ful osiguranje (valjda to znači Full cover without excess) i ne traže depozit
Ovi ostali, pa i veći, Hertz, Budget, Sixt, Europcar imaju groune ocjene, a za 80-100€ su skuplji, sa samo basic osiguranjem.

Planiram neki road trip po toskani i baš bi mi značilo da imam rentacar, ali me jeza hvata od ovih internetskih recenzija.
Takođe mi nudi gomilu nekih prejeftinih rentacara, a nemam pojma i dalje jesu li prevara ili ne.
Sa talijanima moras bas biti oprezan sto se tice rentacara. Znaju zajebati.
Dzontra_Volta

#5328 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Dzontra_Volta »

Ja sam preko ove stranice uzeo rent a car u Bergamu, cijena je bila kakva je i prikazana (nekakav Ciao rent a car). Rezervisao Clio, dobio Citroën C3, meni bilo svejedno.
Na cijenu sam doplatio full casco, pa je onda i depozit bio dosta manji.
banjaluka078

#5329 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by banjaluka078 »

Iskustva iz Milana?
Koliko dana mi je dovoljno da vidim atrakcije po gradu, šta je baš za ne propustiti?
Razmišljam i o nekom izletu, ne mogu još skontati da li da idemo na Komo ili u Đenovu. Ići na te izlete vozom ili autom (ne znam koliko je parking problematičan...)?
mirota

#5330 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mirota »

banjaluka078 wrote: 12/05/2025 15:18 Iskustva iz Milana?
Koliko dana mi je dovoljno da vidim atrakcije po gradu, šta je baš za ne propustiti?
Razmišljam i o nekom izletu, ne mogu još skontati da li da idemo na Komo ili u Đenovu. Ići na te izlete vozom ili autom (ne znam koliko je parking problematičan...)?
2 dana za Milano, sami centar sa katedralom, kanali Navigli obavezno, Komo je blizu vozom obavezno tipa satak vremena ili manje je voznja, ali ako je lijep dan, inace jok, San Siro mozes obici...
banjaluka078

#5331 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by banjaluka078 »

mirota wrote: 12/05/2025 15:23
2 dana za Milano, sami centar sa katedralom, kanali Navigli obavezno, Komo je blizu vozom obavezno tipa satak vremena ili manje je voznja, ali ako je lijep dan, inace jok, San Siro mozes obici...
Hvala ti. U Navgliju je smještaj svakako. Znam da mi je "Tajna večera" pod obavezno, i Duomo.
Vrijeme bi trebalo biti OK, osim šanse za toplotni udar, tek u julu je pokret.
mirota

#5332 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mirota »

banjaluka078 wrote: 12/05/2025 15:45
mirota wrote: 12/05/2025 15:23
Hvala ti. U Navgliju je smještaj svakako. Znam da mi je "Tajna večera" pod obavezno, i Duomo.
Vrijeme bi trebalo biti OK, osim šanse za toplotni udar, tek u julu je pokret.
e bolje uzmi za DUOMO skip the line ulaznice, da ne cekas satima, malo skuplje, a vrijediiiii....vecerica obavezno u nekom lokalu duz Navigli kanala, zivo, veseloooo
banjaluka078

#5333 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by banjaluka078 »

mirota wrote: 12/05/2025 17:56 e bolje uzmi za DUOMO skip the line ulaznice, da ne cekas satima, malo skuplje, a vrijediiiii....vecerica obavezno u nekom lokalu duz Navigli kanala, zivo, veseloooo
Definitivno preskačem sve redove. :)
mirota

#5334 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mirota »

banjaluka078 wrote: 12/05/2025 18:04
mirota wrote: 12/05/2025 17:56 e bolje uzmi za DUOMO skip the line ulaznice, da ne cekas satima, malo skuplje, a vrijediiiii....vecerica obavezno u nekom lokalu duz Navigli kanala, zivo, veseloooo
Definitivno preskačem sve redove. :)
steta sto je jul, pakao bude, nije ti do zivota, a ne razgledanja, ali ok, nije svaki dan Bajram
posto sam vise puta bio u Milanu, jednom sam vozom, koji su sjajni i jeftini spicio na pola dana do Firenze
naravno, gledao 2 tekme na San Siru, to treba dozivijeti..hram sporta i fudbala u svakom smislu te rijeci
banjaluka078

#5335 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by banjaluka078 »

mirota wrote: 12/05/2025 18:06
steta sto je jul, pakao bude, nije ti do zivota, a ne razgledanja, ali ok, nije svaki dan Bajram
posto sam vise puta bio u Milanu, jednom sam vozom, koji su sjajni i jeftini spicio na pola dana do Firenze
naravno, gledao 2 tekme na San Siru, to treba dozivijeti..hram sporta i fudbala u svakom smislu te rijeci
Nije me se ništa pitalo za datume, ja u julu inače dalje od mog Vrbasa ne mrdam, ali ovo sam se morala uklopiti kad prijateljica dolazi iz Australije. Imamo neku žensku avanturu, na ljeto. :) Ima gelato za hlađenje. :)
Za stadion mi manje-više, ako nam baš bude ostalo vremena. Radije bih, ako bude viška, otišla i na Komo i do Đenove.
mirota

#5336 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mirota »

banjaluka078 wrote: 12/05/2025 18:12
mirota wrote: 12/05/2025 18:06
Nije me se ništa pitalo za datume, ja u julu inače dalje od mog Vrbasa ne mrdam, ali ovo sam se morala uklopiti kad prijateljica dolazi iz Australije. Imamo neku žensku avanturu, na ljeto. :) Ima gelato za hlađenje. :)
Za stadion mi manje-više, ako nam baš bude ostalo vremena. Radije bih, ako bude viška, otišla i na Komo i do Đenove.
metro je sjajan, jedna od linija vodi bukvalno do stadiona, iz centra je to voznje 15 min max, metro je skoro dzabana, uzmete dnevne karte i koristite sve prevoze, Milano je jako lijep, uvijek mu se vracam, nama s juga ide low cost iz DUB i Podgorice pa se to obilato koristi
banjaluka078

#5337 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by banjaluka078 »

mirota wrote: 12/05/2025 18:15
metro je sjajan, jedna od linija vodi bukvalno do stadiona, iz centra je to voznje 15 min max, metro je skoro dzabana, uzmete dnevne karte i koristite sve prevoze, Milano je jako lijep, uvijek mu se vracam, nama s juga ide low cost iz DUB i Podgorice pa se to obilato koristi
Banjaluka je jedno kratko vrijeme imala letove za Milano i budale su to izgubile. Ja volim tramvaje gdje god da odem, a vidim da i u Milanu mogu iznajmiti bicikl, to mi je još najdraža opcija.
istra_hr

#5338 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by istra_hr »

banjaluka078 wrote: 12/05/2025 15:18 Iskustva iz Milana?
:-D
Ako se smijem pridružit sa svojim mišljenjem
Milano, velik grad; sve kak je rečeno, mislim da je dva dana dovoljno
Genova? Lučki grad, ne znam, nisam impresioniran

Ali, ono što me (uvijek) iznova oduševi - to su Talijanska jezera relativno blizu Milana. Južni dio, obronci Dolomita
Maggiore, Lugano, Como ... Lago di Garda je već malo dalje, istočnije
Za nekog ista, a opet različita
Preporuka, naročito ljeti u full sezoni - nikako autom; gužva, problemi parking ... oću reć, traži/ hvataj neki javni prijevoz, kak znaš
Dzontra_Volta

#5339 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Dzontra_Volta »

Pa ako ćeš na izlet van Milana, radije otiđi do Verone ili Bologne, ili Bergamo (alta), ako nisi bila, nego u Genovu.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#5340 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by bitanga_sa_otesa »

za 1. maj bio u kakrinju,extra mi je bilo :thumbup:
banjaluka078

#5341 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by banjaluka078 »

istra_hr wrote: 12/05/2025 19:29
:-D
Ako se smijem pridružit sa svojim mišljenjem
Milano, velik grad; sve kak je rečeno, mislim da je dva dana dovoljno
Genova? Lučki grad, ne znam, nisam impresioniran

Ali, ono što me (uvijek) iznova oduševi - to su Talijanska jezera relativno blizu Milana. Južni dio, obronci Dolomita
Maggiore, Lugano, Como ... Lago di Garda je već malo dalje, istočnije
Za nekog ista, a opet različita
Preporuka, naročito ljeti u full sezoni - nikako autom; gužva, problemi parking ... oću reć, traži/ hvataj neki javni prijevoz, kak znaš
Svako mišljenje utefterim. :) Svakako će bar jedan dan biti negdje prema sjeveru. Pretpostavila sam da bi parking u to doba godine mogao biti kritičan.
banjaluka078

#5342 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by banjaluka078 »

Dzontra_Volta wrote: 12/05/2025 20:18 Pa ako ćeš na izlet van Milana, radije otiđi do Verone ili Bologne, ili Bergamo (alta), ako nisi bila, nego u Genovu.

:thumbup:
džakailibu

#5343 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by džakailibu »

Joj ovo je moja prica totalno, bio prije mjesec u Toskani I trebao uzeti rent a car. Ucrnjacio skroz.Na kraju uzeo goldencar preko njihove stranice sa punim osiguranjem i jos nadjem neki promo kod za 30%. Uzeo auto na Pisa aerodromu, sve ok ispalo, uzeli mi depozit na benzin 100 eura I vratili nakon par dana.
Tabijat

#5344 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Tabijat »

džakailibu wrote: 12/05/2025 23:00
Joj ovo je moja prica totalno, bio prije mjesec u Toskani I trebao uzeti rent a car. Ucrnjacio skroz.Na kraju uzeo goldencar preko njihove stranice sa punim osiguranjem i jos nadjem neki promo kod za 30%. Uzeo auto na Pisa aerodromu, sve ok ispalo, uzeli mi depozit na benzin 100 eura I vratili nakon par dana.
Ne mogu da ti nadjem taj goldencar nikako :?:
džakailibu

#5345 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by džakailibu »

Tabijat wrote: 13/05/2025 20:10
džakailibu wrote: 12/05/2025 23:00
Ne mogu da ti nadjem taj goldencar nikako :?:
goldcar, sorry. goldcar.com
GandalfSivi

#5346 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

Pazi sada, par bitnih stvari. Ako uzimas auto od nekog lokalnog rentacara, dobro pripadi koje vozacke priznaju (mi smo imali problem na Siciliji sa americkom vozackom, samo su EU priznavali). Dalje, u samom Rimu ti auto definitivno ne treba, tako da ti je najbolje uzeti ga kada krenes u Toskanu. Provjeri kolika je cijena rentanja sa aerodroma preko priceline.com ja sam znao i preko 50% ustedjeti tako (zavisno od drzave, normalno)…
mirota

#5347 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mirota »

pored onako sjajnih vozova i povezanosti ne vidim svrhu rentiranja auta, doduse, razumijem ima ljudi koji hocu da cesce staju, da obidju svasta nesto usput...ali vozovi u EU su topppp
Tabijat

#5348 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Tabijat »

GandalfSivi wrote: 14/05/2025 01:51

Pazi sada, par bitnih stvari. Ako uzimas auto od nekog lokalnog rentacara, dobro pripadi koje vozacke priznaju (mi smo imali problem na Siciliji sa americkom vozackom, samo su EU priznavali). Dalje, u samom Rimu ti auto definitivno ne treba, tako da ti je najbolje uzeti ga kada krenes u Toskanu. Provjeri kolika je cijena rentanja sa aerodroma preko priceline.com ja sam znao i preko 50% ustedjeti tako (zavisno od drzave, normalno)…
Znam već, mora biti internacionalna vozačka dozvola.
mirota wrote: 14/05/2025 05:23 pored onako sjajnih vozova i povezanosti ne vidim svrhu rentiranja auta, doduse, razumijem ima ljudi koji hocu da cesce staju, da obidju svasta nesto usput...ali vozovi u EU su topppp
Svrha nije vozanje po rimu nego po toskani. Firenca je sat i po brzim vozom od Rima, ali izmeđz Rima i Firence ima milion malih mjesta i vinarija po toskanskim brežuljcima, koje možeš posjetiti samo autom (ili taksijem).
ElRe

#5349 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by ElRe »

https://www.sicilybycar.it/en

Obavezno ful osiguranje. Obavezno rezervacija sa stranica rentacara. Ako rezervišeš preko bookinga pa uzmeš i osiguranje preko bookinga to rentacar kuće ništa ne priznaju.
Sve što te zanima pitaj ih putem maila, da imaš zlu ne trebalo.

Ja sam preko sicilybycar u Portugalu uzeo rentacar, Fiat Panda, 2 dana sa ful osiguranjem 60 eura. Za Lisabon, a pretpostavljam i Rim, automobil ne treba, već je više teret. Za izlete van grada je OK. Uzeli su depozit 250 eura i 100 eura za EPT tag za autoput. Vraćeno nakon 7 dana. Goldcar koristim inače i sa njima nemam problema, Super Relax program, ali su u Portugalu bili skuplji 30ak eura.

Od mene svaka preporuka za Lisabon i Alentejo region Portugala.
Ako nekoga nešto zanima tu sam, svjež.
Last edited by ElRe on 18/05/2025 07:51, edited 1 time in total.
NediM17

#5350 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by NediM17 »

Ocekuj da ti oni lihvari Euro parking collection iz Londona posalju cestitku za jedno godinu dana da nisi platio putarinu.
Masa takvih slucajeva bas iz Portugala.
Post Reply