-Chesterfield- wrote: ↑06/05/2025 17:08
Ja imam problema od 2016. godine. Jedno vrijeme se bilo smirilo pa sam normalno funkcionirao. Evo zadnjih mjeseci opet problemi. Sada me boli i u preponi i prednji dio butine do koljena. Izguglao sam da je to femoralni živac. Ne znam ni ja šta dalje da radim. Da li opet ići magnet? Zadnji put sam uradio magnet kompletne kičme. Sada me zeza i vratna kičma, zujanje u uhu, povremeni bolovi u potiljku...
Uhvati me i nekakav stres, izgubim apetit

Možda je to i dobro jer sam se udebljao.
Moj problem je i lijenost i slaba fizička aktivnost. Mislim da sam vrat sjebao ležeći na jastuku a mobitel ne ispada iz ruku kod kuće a i na poslu.
Najradije bih se upucao ali vjera ne dozvoljava.
A probaj s DTK, lumbalno prvo, pa vidi hoce li biti rezultata.
Generalno, i sto sam napisao vec jedno 10x, DH je mehanicki (fizicki) problem, i to se ne moze rijesiti nikakvim srujama, magnetima i sl. terapijama. Te terapije nakratko opuste i prokrve misice, zbog cega bol nekad umanji ili skroz nestane jer taj bol nije bol nerva, nego je uzrokovan grcenjem misica oko nerva kojima mozak naredjuje da se zgrce kako bi ga zastitili. Logicno, misic ne moze biti zgrcen satima i danima, i to je onda taj bol koji ne da micanje. Ali, ovo su vrlo kratkorocna "rjesenja" jer uticu na simptome, a ne uzrok.
Jedino trajnije rjesenje jeste fizicka popravka, a to su dekompresije nerva razvlacenjem (DTK), DisckoGel, RFA ili operacija.
Ali - prije bilo cega invazivnog, ja bih uvijek prvo probao DTK, a onda vjezbanje (sto sam i uradio i radim) vec 11 godina, jer ce vjezbanjem ojacati lumbalni ledjni misici, koji ce onda stisnuti kicmu s bokova i na taj nacin je "uspraviti", cime se stvara prostor za povratak diska na svoje mjesto . Time se otpusta pritisak na nerv, misici se prestaju grciti, i prestaje bol.
Plivanje je OK, medjutim to je drugotrajan nacin i treba bar 5-6 mjeseci da se postigne efekat koji se u teretani, uz ispravne vjezbe, postize za 1,5-2 mjeseca.
Ono sto svi s ovom boljkom moraju shvatiti jeste da se morate pokrenuti. Bez toga - mrka kapa. Noz je uvijek opcija, ali to je uvijek zadnja opcija.