discus herniae

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#1676 Re: discus herniae

Post by sime_cipol »

Ovo se radi pod RTG. Imaju problema sa tim, pa vise ne rade ni radio-frekventnu ablaciju niti apliciranje inekcija sa blokadom u kicmu, lakat i koljeno.
Dr. Denis Imamović je jedno zlato od covjeka i stručnjaka. Najviše nas je oduševio njegov ljudski pristup
Last edited by sime_cipol on 06/05/2025 10:54, edited 1 time in total.
Altsa

#1677 Re: discus herniae

Post by Altsa »

sime_cipol wrote: 06/05/2025 10:51
Altsa wrote: 06/05/2025 10:46
Dozer wrote: 06/05/2025 10:43 Po opisu, to je tretman koji se jos naziva i DiscoGel. Pisao sam o njemu davno, prije mozda 10-12 godina.
Ovaj tretman je pogodan samo za one koji imaju pocetne stadije DH, tj. za one kojima disk nije pukao (kao sto je kod mene slucaj).
I ja sam ovo htio raditi prije 11 godina u HR (jer ovdje tada nisu ni znali za taj tretman), medjutim nije bilo moguce posto je disk pukao i ovo se nije imalo gdje ubrizgati.
Mislim da ovo nije sa gelom vec radiofrekvencija.Procitaj bolje.
Zagrijava se i Isusuje disk i on se skuplja, a diskus hernija se povlači. Tako nam je objasnjeno. Ali ne znam sta bih mislio o ovome.
Pa jesi li radio?
Dozer

#1678 Re: discus herniae

Post by Dozer »

sime_cipol

#1679 Re: discus herniae

Post by sime_cipol »

Altsa wrote: 06/05/2025 10:54
Altsa wrote: 06/05/2025 10:46

Mislim da ovo nije sa gelom vec radiofrekvencija.Procitaj bolje.
Zagrijava se i Isusuje disk i on se skuplja, a diskus hernija se povlači. Tako nam je objasnjeno. Ali ne znam sta bih mislio o ovome.
Pa jesi li radio?
Supruga je imala problema sa diskus hernijom
Nismo.
Altsa

#1680 Re: discus herniae

Post by Altsa »

sime_cipol wrote: 06/05/2025 10:55
Pa jesi li radio?
Nismo.
Koji imaju problem pa ne rade vise ovo u OB. Ja bas kontao da idem prvo na konsultacije.
sime_cipol

#1681 Re: discus herniae

Post by sime_cipol »

Altsa wrote: 06/05/2025 10:57
Pa jesi li radio?
Nismo.
Koji imaju problem pa ne rade vise ovo u OB. Ja bas kontao da idem prvo na konsultacije.
Ne mogu da dobiju RTG pa se igraju gluhih telefona sa Upravom. Stave te na spisak pa cekaj.
-Chesterfield-

#1682 Re: discus herniae

Post by -Chesterfield- »

Altsa wrote: 06/05/2025 10:57
Pa jesi li radio?
Nismo.
Koliko vidim nije neka pljačka ni kod ovog privatnika.
-Chesterfield-

#1683 Re: discus herniae

Post by -Chesterfield- »

Ovdje ide alkohol pa samim time veća mogućnost upale, ali je za veće hernije nego što je slučaj kod RFA koji je otprilike za hernije do 5 mm. Barem sam ja tako skontao...
Diskovi se starenjem svakako smanjuju i isušuju. RFA ubrzava taj proces.
Dozer

#1684 Re: discus herniae

Post by Dozer »

-Chesterfield- wrote: 06/05/2025 11:19
Ovdje ide alkohol pa samim time veća mogućnost upale, ali je za veće hernije nego što je slučaj kod RFA koji je otprilike za hernije do 5 mm. Barem sam ja tako skontao...
Da, to i govorim. I onda s 50-60 imas kicmu kao da joj je 80-85.... Da li je trenutno olaksanje na taj nacin dugorocno vrijedno?
Last edited by Dozer on 06/05/2025 11:28, edited 1 time in total.
Altsa

#1685 Re: discus herniae

Post by Altsa »

Dozer wrote: 06/05/2025 11:22
Da, to i govorim. I onda s 50-60 imas kicmu kao da joj je 80-85.... Da li je trenutno olaksanje dugorocno vrijedno?
Kad boli pojeo bih i govno ako ce pomoci. :D
Dozer

#1686 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Altsa wrote: 06/05/2025 11:27
Dozer wrote: 06/05/2025 11:22

Da, to i govorim. I onda s 50-60 imas kicmu kao da joj je 80-85.... Da li je trenutno olaksanje dugorocno vrijedno?
Kad boli pojeo bih i govno ako ce pomoci. :D
Ne moras meni pricati, ja se s DH bijem vec okruglo 17 godina, doktorat mogu napisati. Znao sam "ustati" iz kreveta s glavom u visini steke na vratima, i ni gore, ni dole. U kancelariji u pola radnog vremena sam znao sastaviti 3 stolice i leci, jer nisam mogao ni sjediti. Itd.itd.
Na str. 10 je moj prvi upis na ovoj temi.
-Chesterfield-

#1687 Re: discus herniae

Post by -Chesterfield- »

Ja imam problema od 2016. godine. Jedno vrijeme se bilo smirilo pa sam normalno funkcionirao. Evo zadnjih mjeseci opet problemi. Sada me boli i u preponi i prednji dio butine do koljena. Izguglao sam da je to femoralni živac. Ne znam ni ja šta dalje da radim. Da li opet ići magnet? Zadnji put sam uradio magnet kompletne kičme. Sada me zeza i vratna kičma, zujanje u uhu, povremeni bolovi u potiljku...

Uhvati me i nekakav stres, izgubim apetit :D
Možda je to i dobro jer sam se udebljao.

Moj problem je i lijenost i slaba fizička aktivnost. Mislim da sam vrat sjebao ležeći na jastuku a mobitel ne ispada iz ruku kod kuće a i na poslu.

Najradije bih se upucao ali vjera ne dozvoljava. :cry:
Dozer

#1688 Re: discus herniae

Post by Dozer »

-Chesterfield- wrote: 06/05/2025 17:08 Ja imam problema od 2016. godine. Jedno vrijeme se bilo smirilo pa sam normalno funkcionirao. Evo zadnjih mjeseci opet problemi. Sada me boli i u preponi i prednji dio butine do koljena. Izguglao sam da je to femoralni živac. Ne znam ni ja šta dalje da radim. Da li opet ići magnet? Zadnji put sam uradio magnet kompletne kičme. Sada me zeza i vratna kičma, zujanje u uhu, povremeni bolovi u potiljku...

Moj problem je i lijenost i slaba fizička aktivnost. Mislim da sam vrat sjebao ležeći na jastuku a mobitel ne ispada iz ruku kod kuće a i na poslu.

A probaj s DTK, lumbalno prvo, pa vidi hoce li biti rezultata.

Generalno, i sto sam napisao vec jedno 10x, DH je mehanicki (fizicki) problem, i to se ne moze rijesiti nikakvim srujama, magnetima i sl. terapijama. Te terapije nakratko opuste i prokrve misice, zbog cega bol nekad umanji ili skroz nestane jer taj bol nije bol nerva, nego je uzrokovan grcenjem misica oko nerva kojima mozak naredjuje da se zgrce kako bi ga zastitili. Logicno, misic ne moze biti zgrcen satima i danima, i to je onda taj bol koji ne da micanje. Ali, ovo su vrlo kratkorocna "rjesenja" jer uticu na simptome, a ne uzrok.

Jedino trajnije rjesenje jeste fizicka popravka, a to su dekompresije nerva razvlacenjem (DTK), DisckoGel, RFA ili operacija.

Ali - prije bilo cega invazivnog, ja bih uvijek prvo probao DTK, a onda vjezbanje (sto sam i uradio i radim) vec 11 godina, jer ce vjezbanjem ojacati lumbalni ledjni misici, koji ce onda stisnuti kicmu s bokova i na taj nacin je "uspraviti", cime se stvara prostor za povratak diska na svoje mjesto . Time se otpusta pritisak na nerv, misici se prestaju grciti, i prestaje bol.
Plivanje je OK, medjutim to je drugotrajan nacin i treba bar 5-6 mjeseci da se postigne efekat koji se u teretani, uz ispravne vjezbe, postize za 1,5-2 mjeseca.

Ono sto svi s ovom boljkom moraju shvatiti jeste da se morate pokrenuti. Bez toga - mrka kapa. Noz je uvijek opcija, ali to je uvijek zadnja opcija.
Altsa

#1689 Re: discus herniae

Post by Altsa »

Dozer wrote: 08/05/2025 11:52
-Chesterfield- wrote: 06/05/2025 17:08 Ja imam problema od 2016. godine. Jedno vrijeme se bilo smirilo pa sam normalno funkcionirao. Evo zadnjih mjeseci opet problemi. Sada me boli i u preponi i prednji dio butine do koljena. Izguglao sam da je to femoralni živac. Ne znam ni ja šta dalje da radim. Da li opet ići magnet? Zadnji put sam uradio magnet kompletne kičme. Sada me zeza i vratna kičma, zujanje u uhu, povremeni bolovi u potiljku...

Generalno, i sto sam napisao vec jedno 10x, DH je mehanicki (fizicki) problem, i to se ne moze rijesiti nikakvim srujama, magnetima i sl. terapijama. Te terapije nakratko opuste i prokrve misice, zbog cega bol nekad umanji ili skroz nestane jer taj bol nije bol nerva, nego je uzrokovan grcenjem misica oko nerva kojima mozak naredjuje da se zgrce kako bi ga zastitili. Logicno, misic ne moze biti zgrcen satima i danima, i to je onda taj bol koji ne da micanje. Ali, ovo su vrlo kratkorocna "rjesenja" jer uticu na simptome, a ne uzrok.

Jedino trajnije rjesenje jeste fizicka popravka, a to su dekompresije nerva razvlacenjem (DTK), DisckoGel, RFA ili operacija.

Ali - prije bilo cega invazivnog, ja bih uvijek prvo probao DTK, a onda vjezbanje (sto sam i uradio i radim) vec 11 godina, jer ce vjezbanjem ojacati lumbalni ledjni misici, koji ce onda stisnuti kicmu s bokova i na taj nacin je "uspraviti", cime se stvara prostor za povratak diska na svoje mjesto . Time se otpusta pritisak na nerv, misici se prestaju grciti, i prestaje bol.
Plivanje je OK, medjutim to je drugotrajan nacin i treba bar 5-6 mjeseci da se postigne efekat koji se u teretani, uz ispravne vjezbe, postize za 1,5-2 mjeseca.

Ono sto svi s ovom boljkom moraju shvatiti jeste da se morate pokrenuti. Bez toga - mrka kapa. Noz je uvijek opcija, ali to je uvijek zadnja opcija.
Ja bi veoma rado isao u teretanu ali ja sam potpuni duduk sto se tice teretane. Ne znam ni sta smijem ni sta ne smijem da vjezbam kako ne bih pogorsao situaciju. Imam neke kucne vjezbe koje radim pa cim mi bude bolje na vjezbe se zaboravi :roll: . Takoder DTK. Ko treba da mi to propise tj. kako da znam da li sam uopšte sa svojim stanjem kandidat za razvlacenje. Mnogo pitanja i onda uglavnom se sve zavrsi sa fizikalnom.
Dozer

#1690 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Altsa wrote: 08/05/2025 12:02
Dozer wrote: 08/05/2025 11:52

Ja bi veoma rado isao u teretanu ali ja sam potpuni duduk sto se tice teretane. Ne znam ni sta smijem ni sta ne smijem da vjezbam kako ne bih pogorsao situaciju. Imam neke kucne vjezbe koje radim pa cim mi bude bolje na vjezbe se zaboravi :roll: . Takoder DTK. Ko treba da mi to propise tj. kako da znam da li sam uopšte sa svojim stanjem kandidat za razvlacenje. Mnogo pitanja i onda uglavnom se sve zavrsi sa fizikalnom.
I DTK je vrsta fizikalne, tako da ti je niko ne treba propisati. Odes kod Tawila i uradis. Medjutim, bilo bi dobro da imas MR nalaz prije toga, kako bi se znalo gdje je tacn oDH, i kakvo je njeno stanje.

Za teretanu ne moras biti ekspert. Jednostavno radis sve potezuce vertikalne vezbe, mozes raditi i lezece, ali ne radis nikakve vertikalne dizuce vjezbe, bilo na nogama, bilo sjedeci. Na kraju svakog treninga odradis bicikl (zenski), i McKenzijeve vjezbe istezanja na podu. Obavezni trbusnjaci, bar 3x10 prije istezanja i bicikla.
Altsa

#1691 Re: discus herniae

Post by Altsa »

Kakva su vam iskustva sa Pavlovicem u I. Sarajevu?
petunija

#1692 Re: discus herniae

Post by petunija »

Altsa wrote: 07/07/2025 09:19 Kakva su vam iskustva sa Pavlovicem u I. Sarajevu?
O njemu sam čula samo pohvale od prijateljica koje su išle
Ali kažu da je i tamo gužva
petunija

#1693 Re: discus herniae

Post by petunija »

Dozer wrote: 08/05/2025 13:09 i McKenzijeve vjezbe istezanja na podu
Kao neko ko fanatično radi vježbe mogu reći samo da ona što se u jogi zove kobra mene boli kad je radim pa je izbjegavam (mislim da se na videu zove istezanje sa licem prema dole)
Inače sve ostale su ok, potvrđujem iz prve ruke :D
Dozer

#1694 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Kobra se radi kasnije, kada donji ledjni misici malo ojacaju, ne odmah.
petunija

#1695 Re: discus herniae

Post by petunija »

Kao što rekoh, fanatik za vježbanje :D radim vježbe preko 20 god, ako do sad nisam ojačala, neću nikad ;-)
banjaluka078

#1696 Re: discus herniae

Post by banjaluka078 »

Altsa wrote: 07/07/2025 09:19 Kakva su vam iskustva sa Pavlovicem u I. Sarajevu?
Dr Bojan Pavlović? Rodica prohodala zahvaljujući njemu. U njenom domu zdravlja u SA je zavlačili, dali pogrešnu dijgnozu, žena sa 55 godina bila maltene invalid, 500 metara pješačenja je bilo skoro nemoguće.
On uradio dijagnostiku, objasnio stanje, predložio tretman, jedno vrijeme je bila na intenzivnim fizikalnim terapijama kod njega, sad ide povremeno, da održava postignuto.
Danguba

#1697 Re: discus herniae

Post by Danguba »

Moje misljenje, ko god ima diskus herniju a zdrav je neka to rjesava hirurskim putem trajno.
Vjezbe su samo dok mozes stalno biti aktivan i jacati misice koji preuzimaju opterecenje tijela. Sta kada se ulazi u godine pa se ne moze vjezbati, tijelo optereti taj prsljen/disk, zbog starosti i drugih bolesti niko te ne zeli operisati?

Ja sam pocetkom marta operisao suzenje kanala. Operacija prosla dobro, oporavak dobro, danas mogu da pjesacim dokle me noge nose. Nikakav bol vise ne osjecam niti u kicmi niti onaj bol niz noge. Kao da sam dobio nove noge.

Ova operacija je malo teza od diskus hernije i oporavak je duzi(tako stoji u brosurama).
Altsa

#1698 Re: discus herniae

Post by Altsa »

Drug ne ide se na operaciju kao na more. Ja dosao haj da me operisite. Uvijek kazu da je to zadnja opcija jer operacija kicme nije vadenje zuba koje isto ima odredeni rizik. Zna se koji simptomi i problemi vode na operacioni stol. Kad se mora onda nema hoces neces.
Danguba

#1699 Re: discus herniae

Post by Danguba »

Ima neko ko to procjenjuje, rizike, prednosti i nedostatke.

Nije ni rjesenje funkcionisati svaki dan sa bolom, savijati se kao srp, izbjegavati sve i svasta...a nalazi govore da se moze uraditi operacija(ciscenje tog diska). To ne moze proci samo od sebe.
Naravno da svaka pa i najobicnija operacija nosi rizike ali poslije operacije dh ili suzenja kao kod mene kvalitet zivota se totalno promijenio na bolje.
Imam prijatelja koji se operisao u drugoj drzavi skoro u isto vrijeme kada i ja. Isti rezultat i samo ponavlja ''to sam trebao i ranije''.

p.s. neko moj u porodici, operisao je kicmu u 84toj godini zivota. Sve klinike su ga odbijale zbog rizika(starost i sve sto nosi) ali on je insistirao na operaciji. Neki ortoped iz Mostara ga prihvatio i operisao. Nije zivio ni 20 dana poslije operacije. To su rizici, pod stare dane.
sime_cipol

#1700 Re: discus herniae

Post by sime_cipol »

Supruga i ja smo pricali sa 10 ljudi koji su operisali diskove. Apsolutno svi su rekli, da sam znao operisao bi se prije 5, prije 10, prije 15 godina, zavisno koliko su se mučili sa tim.
Post Reply