Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
artur morgan
#55276 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kako li ce ici dpf egr adblue off kod ovih novijih auta kad dodju na red ... 
- kravamuzara
#55277 Re: Pitamo Mehanicare ?
Za benveje proizvedene od jula 2020. se mora fizicki izvaditi ECU i slati u finskuartur morgan wrote: ↑07/05/2025 15:57 Kako li ce ici dpf egr adblue off kod ovih novijih auta kad dodju na red ...![]()
Za dosta drugih proizvodjaca i nema rjesenja.
-
avijon
#55278 Re: Pitamo Mehanicare ?
na tim motorima je egr iznad kartera nazad, nece ti niko skidat i cistit sigurno bez 200km minimalno, i opet ne moze ocistit egr hladnjak a donekle moze klapnu i cijev do usisa, i onda bi trebao i usis ocistit svakako opet 100KM dihtunzi i ruke 50 100...
ako mozes da napravis uslove da ti trza tako, mozes otici kod nekog da blindira EGR privremeno, cijev izmedju motora i akumulatora, i onda opet isprobas ako ne bude trzao vise znaci EGR remeti smješu, i onda ugasi oboje, ako simptomi i dalje budu tu nije do egr.
-
bankar666
#55279 Re: Pitamo Mehanicare ?
Upravo sam se vratio od svog mehaničara, kaže da je na dijagnostici vidio da je sa EGR problem. Predlaže gašenje, a ja nekako volim da to bude onako fabrički. Eh hajde sto je poskupo mijenjanje EGR, DPF, kaže oko 1300 više me brine to što kaže i ako se zamijeni da i to traje obicno godinu, dvije i opet se javljaju problemi... Da li to znači da mi je jedino dugotrajno rješenje ustvari totalno gašenje?avijon wrote: ↑07/05/2025 16:09na tim motorima je egr iznad kartera nazad, nece ti niko skidat i cistit sigurno bez 200km minimalno, i opet ne moze ocistit egr hladnjak a donekle moze klapnu i cijev do usisa, i onda bi trebao i usis ocistit svakako opet 100KM dihtunzi i ruke 50 100...
ako mozes da napravis uslove da ti trza tako, mozes otici kod nekog da blindira EGR privremeno, cijev izmedju motora i akumulatora, i onda opet isprobas ako ne bude trzao vise znaci EGR remeti smješu, i onda ugasi oboje, ako simptomi i dalje budu tu nije do egr.
- xPaco1337
#55280 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako gasiš EGR morat ces i DPF. Moj prijedlog oboje riješi, ja nisam imao nikakav problem pa sam ih oboje otklonio jer kad dođe problem onda mogu otici i druge stvari. Ne znam odakle si, ako si u okolici Zenice ja ti mogu predložiti gdje sam ja radio, vidio sam dolaze ljudi iz Sarajeva i Mostara čak pa valda to kaže za kvalitetu.bankar666 wrote: ↑07/05/2025 16:31Upravo sam se vratio od svog mehaničara, kaže da je na dijagnostici vidio da je sa EGR problem. Predlaže gašenje, a ja nekako volim da to bude onako fabrički. Eh hajde sto je poskupo mijenjanje EGR, DPF, kaže oko 1300 više me brine to što kaže i ako se zamijeni da i to traje obicno godinu, dvije i opet se javljaju problemi... Da li to znači da mi je jedino dugotrajno rješenje ustvari totalno gašenje?avijon wrote: ↑07/05/2025 16:09na tim motorima je egr iznad kartera nazad, nece ti niko skidat i cistit sigurno bez 200km minimalno, i opet ne moze ocistit egr hladnjak a donekle moze klapnu i cijev do usisa, i onda bi trebao i usis ocistit svakako opet 100KM dihtunzi i ruke 50 100...
DPF možeš nov staviti i opet ce se napuniti (pogotovo ako nešto ostalo ako nije ispravno tipa turbina ili dizne), ali i da jest ispravno Soot tj pepeo za uvijek ostaju i ne mozes ih ocistit bez skidanja i pranja (koje košta isto oko 450KM), pogotvoo ako ti je vecinom gradska vožnja.
I da nadodam još, nemoj puštati da ti majstori "buše" DPF sa kojekakvim bušilicama za par maraka.
-
bankar666
#55281 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kod koga si ti radio? Ja sam iz Travnika, ako to budem radio nije mi mrsko skoknuti koji grad dalje...xPaco1337 wrote: ↑07/05/2025 16:35Ako gasiš EGR morat ces i DPF. Moj prijedlog oboje riješi, ja nisam imao nikakav problem pa sam ih oboje otklonio jer kad dođe problem onda mogu otici i druge stvari. Ne znam odakle si, ako si u okolici Zenice ja ti mogu predložiti gdje sam ja radio, vidio sam dolaze ljudi iz Sarajeva i Mostara čak pa valda to kaže za kvalitetu.bankar666 wrote: ↑07/05/2025 16:31Upravo sam se vratio od svog mehaničara, kaže da je na dijagnostici vidio da je sa EGR problem. Predlaže gašenje, a ja nekako volim da to bude onako fabrički. Eh hajde sto je poskupo mijenjanje EGR, DPF, kaže oko 1300 više me brine to što kaže i ako se zamijeni da i to traje obicno godinu, dvije i opet se javljaju problemi... Da li to znači da mi je jedino dugotrajno rješenje ustvari totalno gašenje?avijon wrote: ↑07/05/2025 16:09
na tim motorima je egr iznad kartera nazad, nece ti niko skidat i cistit sigurno bez 200km minimalno, i opet ne moze ocistit egr hladnjak a donekle moze klapnu i cijev do usisa, i onda bi trebao i usis ocistit svakako opet 100KM dihtunzi i ruke 50 100...
DPF možeš nov staviti i opet ce se napuniti (pogotovo ako nešto ostalo ako nije ispravno tipa turbina ili dizne), ali i da jest ispravno Soot tj pepeo za uvijek ostaju i ne mozes ih ocistit bez skidanja i pranja (koje košta isto oko 450KM), pogotvoo ako ti je vecinom gradska vožnja.
I da nadodam još, nemoj puštati da ti majstori "buše" DPF sa kojekakvim bušilicama za par maraka.
Da li potpunim gašenjem mogu stvoriti sebi neki problem?
- xPaco1337
#55282 Re: Pitamo Mehanicare ?
https://www.facebook.com/aschiptuningze ... cale=hr_HR
Ja ne vidim da se nešto ima tu sjebati, ja sam uradio prije par mjeseci i nemam nikakvih problema.
-
avijon
#55283 Re: Pitamo Mehanicare ?
ma da ti ne komplikujem objasnjenjima hocel necel trajat zamjenski ima puno faktora.bankar666 wrote: ↑07/05/2025 16:31Upravo sam se vratio od svog mehaničara, kaže da je na dijagnostici vidio da je sa EGR problem. Predlaže gašenje, a ja nekako volim da to bude onako fabrički. Eh hajde sto je poskupo mijenjanje EGR, DPF, kaže oko 1300 više me brine to što kaže i ako se zamijeni da i to traje obicno godinu, dvije i opet se javljaju problemi... Da li to znači da mi je jedino dugotrajno rješenje ustvari totalno gašenje?avijon wrote: ↑07/05/2025 16:09na tim motorima je egr iznad kartera nazad, nece ti niko skidat i cistit sigurno bez 200km minimalno, i opet ne moze ocistit egr hladnjak a donekle moze klapnu i cijev do usisa, i onda bi trebao i usis ocistit svakako opet 100KM dihtunzi i ruke 50 100...
Auta bez dpf egr prolaze tehnicki i po europskim zemljama koje su i smislile to gasenje
Sto se tebe tice samo ti je bitno ko ti radi te zahvate, obavezno vadjenje cijelog sadrzaja dpf nista busenje, egr blindiranje obavezno i onda softverski, mozes i cipovat ako imas viska para i et bice ko da si auto zamjenio
ako hoces pp gdje sam ja uradio to sve po PSu nije mi ni jaran nit iko nemos se pozvat na mene nego sam bio siguran da ce uradit kako treba
-
bankar666
#55284 Re: Pitamo Mehanicare ?
Može, pošalji mi preporuku pa ću malo istražiti prije konačne odluke. Trenutno, koliko vidim kompletno gašenje se čini kao dobra solucija... Vidim ljudi na novijim, skupljim autima ugase sve to, ne žale, valjda neću požaliti ni jaavijon wrote: ↑07/05/2025 17:06ma da ti ne komplikujem objasnjenjima hocel necel trajat zamjenski ima puno faktora.bankar666 wrote: ↑07/05/2025 16:31Upravo sam se vratio od svog mehaničara, kaže da je na dijagnostici vidio da je sa EGR problem. Predlaže gašenje, a ja nekako volim da to bude onako fabrički. Eh hajde sto je poskupo mijenjanje EGR, DPF, kaže oko 1300 više me brine to što kaže i ako se zamijeni da i to traje obicno godinu, dvije i opet se javljaju problemi... Da li to znači da mi je jedino dugotrajno rješenje ustvari totalno gašenje?avijon wrote: ↑07/05/2025 16:09
Auta bez dpf egr prolaze tehnicki i po europskim zemljama koje su i smislile to gasenje![]()
Sto se tebe tice samo ti je bitno ko ti radi te zahvate, obavezno vadjenje cijelog sadrzaja dpf nista busenje, egr blindiranje obavezno i onda softverski, mozes i cipovat ako imas viska para i et bice ko da si auto zamjenio![]()
ako hoces pp gdje sam ja uradio to sve po PSu nije mi ni jaran nit iko nemos se pozvat na mene nego sam bio siguran da ce uradit kako treba
- kabal1337
#55285 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ugasi EGR i DPF u kompletu.
Dzabe ces baciti pare na ciscenje egr-a, zasteka rucica moras zamjeniti motoric i dva lezaja da bude opet kako treba. to ti niko nece kod nas uraditi+ ga moras predihtovati.
Ako ces ga skidati moras kupiti bakarne podloske, i dva oringa za povrat i dovod ulja jer crijeva idu preko egr-a.
Malo je na polu nabijeno, pa ako budes cistio treba spustiti prednji most ( jer rijetko ko nagne motor da dobije malo postora) i to po pravilu trebas kupiti 8 novih sarafa za prednji most.
Svakako ako budes vadio sacu iz dpf-a moras spustiti prednji most
Onako mozes samo ugasiti, bilo bi dobro kada bi ugradio i plocicu za blokiranje.
Dzabe ces baciti pare na ciscenje egr-a, zasteka rucica moras zamjeniti motoric i dva lezaja da bude opet kako treba. to ti niko nece kod nas uraditi+ ga moras predihtovati.
Ako ces ga skidati moras kupiti bakarne podloske, i dva oringa za povrat i dovod ulja jer crijeva idu preko egr-a.
Malo je na polu nabijeno, pa ako budes cistio treba spustiti prednji most ( jer rijetko ko nagne motor da dobije malo postora) i to po pravilu trebas kupiti 8 novih sarafa za prednji most.
Onako mozes samo ugasiti, bilo bi dobro kada bi ugradio i plocicu za blokiranje.
Last edited by kabal1337 on 07/05/2025 17:45, edited 2 times in total.
- kabal1337
#55286 Re: Pitamo Mehanicare ?
Adnan ili Adis raspitaj se malo za kontaktEKSER1337 wrote: ↑07/05/2025 14:31 Preporuka majstora za Mercedesa (B klasu, prva generacija, u pitanju je kvacilo...) Znam da sam nekada ja ostavljao preporuku za jednog, ali lik nitovo lamelu bez da me pita i naravno to je izdrzalo jako jako jako jako kratko a hiljadu maraka u vodu bacio doslovno.
-
avijon
#55287 Re: Pitamo Mehanicare ?
ma ja mislim da je ko na golfu 6 da ima dovoljno prostora bez skidanja mosta da izvuku dpf al svakako ga i izvlace odozgo mozda, ne mogu se sjetitkabal1337 wrote: ↑07/05/2025 17:39 Ugasi EGR i DPF u kompletu.
a to jes idealno egr hladnjak skinut i blindirat rupe i premostit vodu ali trosak 200KM+ sa tim dijelom posla jbg
a plocica za blokiranje je pod moranje ako ostaje egr na autu jer vecinom se gasi neispravan egr koji je ostao otvoren koliko toliko i onda bi stalno prolazili gasovi do usisa i remetio bi smješu, iako EGR na dijagnostici kaze da je zatvoren 100% to ne mora da znaci u stvarnosti ako je fizicki spriječen naslagam itd.
- Optimist
#55290 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nisu dobro ozracili sistem, pa ti je kocnica spuzvasta i ima veci hod.el_bake007 wrote: ↑07/05/2025 14:42 na kraju nije disk stradao od pregrijavanja vec su zamjenili kljesta(nova), plocice i kocionu tecnost, majstori probali auto kaze sve super, sjedem predjem 100 metara odma osjetim da nije kako treba bit jer pedala ne hvata na vrhu vec ode 3-4cm i tad kocnica ili toliko zakoci da se pojas nategne i ukopa auto ili moram sivonjski pritisnut da dobijem srednju snagu kocenja, isto ko da hoce propast kad je tek pritisnem
vratim se pokazem im provjere kaze tako treba bit prvih 20-30 kilometara jer su nove plocice na stari disk, "nalegnut ce" poslje toga i pedala ce bit ko prije, napravio sam krug i jace kocio al idalje isto, veceras cu se jos navozat i opteretit kocnice pa da vidimo, nesto mi smrdi na sfuseren poso odnosno da nije ozraceno kako treba, a mogao je i ismirglati plocicu odma da nalegne kako trebajer sam mjenjao plocice i prije 6 mj/2k i tad nije bilo ovakvog ponasanja
Morat ces ponoviti ozracivanje na svakom tocku.
- kabal1337
#55291 Re: Pitamo Mehanicare ?
samo ozracivanje pod pritiskom, nista starinsko pumpanje pedale.
-
NediM17
#55292 Re: Pitamo Mehanicare ?
Cime je "ozraceno", kojom radiaktivnom tvari?
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
- Optimist
#55294 Re: Pitamo Mehanicare ?
Bili u Ozrakovicima, pa se ozracili.
-
NediM17
#55295 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zajebali ste se, trebali ste u oDzrakovice ici.
- Qler
#55296 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja sam neki dan sebi zamijenio EGR na autu. Krenuo sa autom neće kile, spojim dijagnostiku EGR. To ovako navečer oko 21h, ništa ne radi. Nazovem jarana koji radi sa auto dijelovima, naruči za ujutro novi, 350KM, i sam ga zamijenim pred zgradom. Nisam imao vremena da se zajebavam tražim ko će čistiti, mijenjati, jer mi je auto hitno trebalo. Kontam nek i ovaj potraje 15 godina, ja zadovoljan 
- ZoomZoomKiwi
#55297 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pretpostavljam da nije vodom hlađeni EGRQler wrote: ↑07/05/2025 20:30 Ja sam neki dan sebi zamijenio EGR na autu. Krenuo sa autom neće kile, spojim dijagnostiku EGR. To ovako navečer oko 21h, ništa ne radi. Nazovem jarana koji radi sa auto dijelovima, naruči za ujutro novi, 350KM, i sam ga zamijenim pred zgradom. Nisam imao vremena da se zajebavam tražim ko će čistiti, mijenjati, jer mi je auto hitno trebalo. Kontam nek i ovaj potraje 15 godina, ja zadovoljan![]()
- topcam
- Vozim: uzbrdo
- nagibSA
#55299 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kako mogu provjeriti da li mi je ugasen EGR. DPF jeste. Radio sam to prije 3 godine, 350 km je kostalo tada.kabal1337 wrote: ↑07/05/2025 17:39 Ugasi EGR i DPF u kompletu.
Moze li preko dijagnostike i sta gledati, ne pade mi na pamet da pogledam.
Nemam problema nikakvih, drugo auto, bolje vuce, ne dimi. I mescin da je busio sace DPFa nije vadjeno.