Nisi imao fiziku u Realschule/ Gymnasium?sehohari wrote: ↑28/03/2025 23:09Gimnazija, da, fakultet djelimično.snijeg_led wrote: ↑28/03/2025 22:52Da li je istina da u Njemackoj ne mozes ici u koju hoces gimnaziju ili fakultet, nego te oni usmjeravaju na osnovu rezultata u skoli?
Ako ne budeš makar djelimičnu preporuku (imaš pune preoporuke koje su obavezne za gimnazije da te prime i djelimične gdje mogu vagati), nema šanse da direktno bez neke veze uđeš u gimnaziju.
Moja majka je tada morala bukvalno da se svađa i moli da me prime u gimnaziju, a da to nije uradila, ko zna šta bi bilo. Profesor baš nije htio da me pusti, a i kasnije sam primljen majci je jednom dobacio (živjeli smo tada bukvalno 100 metara od moje osnovne škole) kada je htjela da i moja sestra dobije preporuku "šta vam imam dati, i ovaj će vam se malo prošetati i onda tamo završiti gdje pripada".
Na kraju su mi sestru samo primili jer sam ja ipak ispao dobar učenik (ako već jedno dijete ide u gimnaziju i ne krahira skroz, drugo će pustiti i bez preporuke).
Za faks zavisi u koji ideš. Imaš hrpu smjerova gdje ne postoji famozna "NC klauzula", koja kaže da neće nikoga primiti koji ima lošiju maturu od lupam 2,0 (to je znači čista bosanska četvorka). To su većinom manje popularni smjerovi, dok za druge poput inžinjerstva opet zahtjevaju neki prosjek kojeg veoma lahko možeš dobiti (npr. 2,4). Drugo je npr. pravo na nekom poznatom fakultetu, gdje to onda ide već na 1,7 ili 1,8.
Medicina je opet priča za sebe. Na svako mjesto dođe pet prijava. 90% fakulteta danas zahtjeva prosjek od 1,0, a neki i pored toga zahtjevaju da imaš neki min. broj poena u prijemnom (s tim da što imaš bolju maturu, u prijemnom smiješ biti lošiji, obično njemački fakulteti ne rade prijemne). A i taj prijemni nije klasični ispit, nego neki test sposobnosti.
Ja sam imao prosjek 1,1 pa sam isto morao proći taj prijemni (s tim da sam se de facto samo morao pojaviti na njemu i napisati bilo šta jer mi matura nije bila loša).
Što je najsmiješnije, zbog tog prosjeka većina nas kalkulira u izboru predmeta za maturu, pa iako želimo u medicinu uzmemo lakše predmete: Meni su tako glavni predmeti za matursko bili njemački i historija, biologiju sam uzeo kao dodatni pismeni predmet, a engleski kao usmeni. Hemiju sam samo slušao, a iz matematike sam pisao ispite, ali je nisam prenio prenijeti u maturske ispite (s tim da se i ti ispiti u zadnje dvije godine pikaju u zbir ocjene za maturu, pika se sve iz zadnje dvije godine plus 1/3 ocjene iz završnih ispita iz dva glavna i dva dodatna predmeta). Fiziku nikako nisam imao.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
KraljicaIzJajca
#24176 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#24177 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jesam, ali samo do 10. razreda. Onda sam odlučio da izbacim taj predmet jer, iako sam bio dobar, nisam mogao biti siguran da ću dobivati petice iz njega.KraljicaIzJajca wrote: ↑04/05/2025 11:55Nisi imao fiziku u Realschule/ Gymnasium?sehohari wrote: ↑28/03/2025 23:09Gimnazija, da, fakultet djelimično.snijeg_led wrote: ↑28/03/2025 22:52
Da li je istina da u Njemackoj ne mozes ici u koju hoces gimnaziju ili fakultet, nego te oni usmjeravaju na osnovu rezultata u skoli?
Ako ne budeš makar djelimičnu preporuku (imaš pune preoporuke koje su obavezne za gimnazije da te prime i djelimične gdje mogu vagati), nema šanse da direktno bez neke veze uđeš u gimnaziju.
Moja majka je tada morala bukvalno da se svađa i moli da me prime u gimnaziju, a da to nije uradila, ko zna šta bi bilo. Profesor baš nije htio da me pusti, a i kasnije sam primljen majci je jednom dobacio (živjeli smo tada bukvalno 100 metara od moje osnovne škole) kada je htjela da i moja sestra dobije preporuku "šta vam imam dati, i ovaj će vam se malo prošetati i onda tamo završiti gdje pripada".
Na kraju su mi sestru samo primili jer sam ja ipak ispao dobar učenik (ako već jedno dijete ide u gimnaziju i ne krahira skroz, drugo će pustiti i bez preporuke).
Za faks zavisi u koji ideš. Imaš hrpu smjerova gdje ne postoji famozna "NC klauzula", koja kaže da neće nikoga primiti koji ima lošiju maturu od lupam 2,0 (to je znači čista bosanska četvorka). To su većinom manje popularni smjerovi, dok za druge poput inžinjerstva opet zahtjevaju neki prosjek kojeg veoma lahko možeš dobiti (npr. 2,4). Drugo je npr. pravo na nekom poznatom fakultetu, gdje to onda ide već na 1,7 ili 1,8.
Medicina je opet priča za sebe. Na svako mjesto dođe pet prijava. 90% fakulteta danas zahtjeva prosjek od 1,0, a neki i pored toga zahtjevaju da imaš neki min. broj poena u prijemnom (s tim da što imaš bolju maturu, u prijemnom smiješ biti lošiji, obično njemački fakulteti ne rade prijemne). A i taj prijemni nije klasični ispit, nego neki test sposobnosti.
Ja sam imao prosjek 1,1 pa sam isto morao proći taj prijemni (s tim da sam se de facto samo morao pojaviti na njemu i napisati bilo šta jer mi matura nije bila loša).
Što je najsmiješnije, zbog tog prosjeka većina nas kalkulira u izboru predmeta za maturu, pa iako želimo u medicinu uzmemo lakše predmete: Meni su tako glavni predmeti za matursko bili njemački i historija, biologiju sam uzeo kao dodatni pismeni predmet, a engleski kao usmeni. Hemiju sam samo slušao, a iz matematike sam pisao ispite, ali je nisam prenio prenijeti u maturske ispite (s tim da se i ti ispiti u zadnje dvije godine pikaju u zbir ocjene za maturu, pika se sve iz zadnje dvije godine plus 1/3 ocjene iz završnih ispita iz dva glavna i dva dodatna predmeta). Fiziku nikako nisam imao.
-
KraljicaIzJajca
#24178 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Aha, nisam znala da možeš birati predmete.sehohari wrote: ↑04/05/2025 11:59Jesam, ali samo do 10. razreda. Onda sam odlučio da izbacim taj predmet jer, iako sam bio dobar, nisam mogao biti siguran da ću dobivati petice iz njega.KraljicaIzJajca wrote: ↑04/05/2025 11:55Nisi imao fiziku u Realschule/ Gymnasium?sehohari wrote: ↑28/03/2025 23:09
Gimnazija, da, fakultet djelimično.
- PreWiBa
#24179 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Možeš.KraljicaIzJajca wrote: ↑04/05/2025 12:05Aha, nisam znala da možeš birati predmete.
Ima ograničenja naravno, ali možeš adaptirati izbor predmeta onome što kasnije želiš studirati, ili naravno ako želiš da imaš dobar prosjek.
-
KraljicaIzJajca
#24180 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisam se školovala u Austriji, osim dobijenog certifikata za najvišu razinu poznavanja njemackog jezika za strance.sehohari wrote: ↑04/05/2025 12:17Možeš.
Ima ograničenja naravno, ali možeš adaptirati izbor predmeta onome što kasnije želiš studirati, ili naravno ako želiš da imaš dobar prosjek.
To je pametna mogućnost selekcije predmeta, sa ciljem usmjeravanja ka određenoj struci.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#24181 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Samo u glavi i to samo neobrazovanog balkanca je migracija dokaz muke i ocaja i niceg drugo. Ne moze to realizovati cinjenicu da ljudi sele iz nekih drugih razloga. Jok ba, izasao iz kuce roditelja, automatski znaci da ga muka natjerala. Nema sta drugo bitiMELBOURNE_SARAJEVO wrote: ↑04/05/2025 10:38 Sta rece kivi nasNZ zemlja sa najboljim uslovima za zivot
72 hiljade prosle godine napustilo zemlju a pola od toga ide svake godine u Australiju...Australija morala ukinuti pravilo da tek tako se kivi mogu useliti u Australiju...Nz je zemlja u top 3 zemlje u zapadnom svijetu po broju ljudi koji je napustaju iz ekonomskih razloga...
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#24182 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kolektivno smo odusevljeniKraljicaIzJajca wrote: ↑04/05/2025 12:23 [
Nisam se školovala u Austriji, osim dobijenog certifikata za najvišu razinu poznavanja njemackog jezika za strance.![]()
-
KraljicaIzJajca
#24183 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
izvrsni direktor wrote: ↑04/05/2025 12:24Kolektivno smo odusevljeniKraljicaIzJajca wrote: ↑04/05/2025 12:23 [
Nisam se školovala u Austriji, osim dobijenog certifikata za najvišu razinu poznavanja njemackog jezika za strance.![]()
A gdje si ti? Čitam temu od početka ove godine, odlična tema. Ja opet spremam kofer.
- Edin H.
#24184 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Gdje ćeš?KraljicaIzJajca wrote: ↑04/05/2025 12:29izvrsni direktor wrote: ↑04/05/2025 12:24Kolektivno smo odusevljeniKraljicaIzJajca wrote: ↑04/05/2025 12:23 [
![]()
A gdje si ti? Čitam temu od početka ove godine, odlična tema. Ja opet spremam kofer.![]()
- Edin H.
#24185 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vala su najsretniji ovi što se nisu od roditelja pomakli, bez stresa.izvrsni direktor wrote: ↑04/05/2025 12:23Samo u glavi i to samo neobrazovanog balkanca je migracija dokaz muke i ocaja i niceg drugo. Ne moze to realizovati cinjenicu da ljudi sele iz nekih drugih razloga. Jok ba, izasao iz kuce roditelja, automatski znaci da ga muka natjerala. Nema sta drugo bitiMELBOURNE_SARAJEVO wrote: ↑04/05/2025 10:38 Sta rece kivi nasNZ zemlja sa najboljim uslovima za zivot
72 hiljade prosle godine napustilo zemlju a pola od toga ide svake godine u Australiju...Australija morala ukinuti pravilo da tek tako se kivi mogu useliti u Australiju...Nz je zemlja u top 3 zemlje u zapadnom svijetu po broju ljudi koji je napustaju iz ekonomskih razloga...
- PreWiBa
#24186 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Uvijek je velika emigracija znak da nešto ne ide kako treba, kako na ličnom tako i na društvenom nivou.izvrsni direktor wrote: ↑04/05/2025 12:23Samo u glavi i to samo neobrazovanog balkanca je migracija dokaz muke i ocaja i niceg drugo. Ne moze to realizovati cinjenicu da ljudi sele iz nekih drugih razloga. Jok ba, izasao iz kuce roditelja, automatski znaci da ga muka natjerala. Nema sta drugo bitiMELBOURNE_SARAJEVO wrote: ↑04/05/2025 10:38 Sta rece kivi nasNZ zemlja sa najboljim uslovima za zivot
Većini ljudi se ne seli tek tako, pogotovo ne u drugu državu.
-
KraljicaIzJajca
#24187 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ti si u UK?Edin H. wrote: ↑04/05/2025 12:49Gdje ćeš?KraljicaIzJajca wrote: ↑04/05/2025 12:29![]()
A gdje si ti? Čitam temu od početka ove godine, odlična tema. Ja opet spremam kofer.![]()
![]()
Ovaj put, kao i prethodni (stalno zaposlenje, mgt.), Hrvatska, samo da dodam, plaća je na razini npr. Nizozemske.
Plan je bio Slovenija, rad za Švajcarce, ali ne rade RD.
- Edin H.
#24188 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Neka je sretnoKraljicaIzJajca wrote: ↑04/05/2025 13:18Ti si u UK?Edin H. wrote: ↑04/05/2025 12:49Gdje ćeš?KraljicaIzJajca wrote: ↑04/05/2025 12:29
![]()
![]()
Ovaj put, kao i prethodni (stalno zaposlenje, mgt.), Hrvatska, samo da dodam, plaća je na razini npr. Nizozemske.
-
KraljicaIzJajca
#24189 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
HvalaEdin H. wrote: ↑04/05/2025 13:31Neka je sretnoKraljicaIzJajca wrote: ↑04/05/2025 13:18Ti si u UK?
-
MELBOURNE_SARAJEVO
#24190 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne mogu raditi bez vize u uk..,I niko ne moze uci i raditi bez vize u Australiju.KraljicaIzJajca wrote: ↑04/05/2025 11:09Da li Aussie mogu razditi bez vize u UK, jer mislim da UK drzavljani mogu raditi bez Vize i dozvole u Aussie?MELBOURNE_SARAJEVO wrote: ↑04/05/2025 10:38 Sta rece kivi nasNZ zemlja sa najboljim uslovima za zivot
Commonwealth privilegija, osim Kanadi.
-
MELBOURNE_SARAJEVO
#24191 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bas tako...Niko se ne seljaka jer mu je kurcu cejf.sehohari wrote: ↑04/05/2025 13:11Uvijek je velika emigracija znak da nešto ne ide kako treba, kako na ličnom tako i na društvenom nivou.izvrsni direktor wrote: ↑04/05/2025 12:23Samo u glavi i to samo neobrazovanog balkanca je migracija dokaz muke i ocaja i niceg drugo. Ne moze to realizovati cinjenicu da ljudi sele iz nekih drugih razloga. Jok ba, izasao iz kuce roditelja, automatski znaci da ga muka natjerala. Nema sta drugo bitiMELBOURNE_SARAJEVO wrote: ↑04/05/2025 10:38 Sta rece kivi nasNZ zemlja sa najboljim uslovima za zivot
Većini ljudi se ne seli tek tako, pogotovo ne u drugu državu.
-
MELBOURNE_SARAJEVO
#24192 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Imaju bas ozbiljan problem,razlog je "cost of living" A plate ne mogu da prate taj rast..Ozimician wrote: ↑04/05/2025 11:13Pa na 5 mil. stanovnika ovo je godisnji egzodus nezabiljezen na Balkanu u mirnodopsko vrijeme.MELBOURNE_SARAJEVO wrote: ↑04/05/2025 10:38 Sta rece kivi nasNZ zemlja sa najboljim uslovima za zivot
-
KraljicaIzJajca
#24193 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Aaa, dakle UK državljani nemaju povlašten Commonwealth status za rad u Aussie.MELBOURNE_SARAJEVO wrote: ↑04/05/2025 13:36Ne mogu raditi bez vize u uk..,I niko ne moze uci i raditi bez vize u Australiju.KraljicaIzJajca wrote: ↑04/05/2025 11:09Da li Aussie mogu razditi bez vize u UK, jer mislim da UK drzavljani mogu raditi bez Vize i dozvole u Aussie?MELBOURNE_SARAJEVO wrote: ↑04/05/2025 10:38 Sta rece kivi nasNZ zemlja sa najboljim uslovima za zivot
- Edin H.
#24194 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Biće ti dobro u Hrvatskoj, imaju dobru pitu od jabuka.KraljicaIzJajca wrote: ↑04/05/2025 13:34HvalaEdin H. wrote: ↑04/05/2025 13:31Neka je sretnoKraljicaIzJajca wrote: ↑04/05/2025 13:18
Ti si u UK?
Plan je bio Slovenija, rad za Švajcarce, ali ne rade RD.![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#24195 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
izvrsni direktor wrote: ↑04/05/2025 12:24Kolektivno smo odusevljeniKraljicaIzJajca wrote: ↑04/05/2025 12:23 [
-
KraljicaIzJajca
-
MELBOURNE_SARAJEVO
#24197 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bez vize ne moze niko raditi..Ali ce def neko sa uk pasosem lakse dobiti radnu dozvolu nego sa eu na primjer.KraljicaIzJajca wrote: ↑04/05/2025 13:41Aaa, dakle UK državljani nemaju povlašten Commonwealth status za rad u Aussie.MELBOURNE_SARAJEVO wrote: ↑04/05/2025 13:36Ne mogu raditi bez vize u uk..,I niko ne moze uci i raditi bez vize u Australiju.KraljicaIzJajca wrote: ↑04/05/2025 11:09
Da li Aussie mogu razditi bez vize u UK, jer mislim da UK drzavljani mogu raditi bez Vize i dozvole u Aussie?
- SaraFina
#24198 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ljubinka, nemoj sa avionom iz Har da “probiješ” u zračni prostor BiH. Kad uzmeš zalet. Pratimo te!KraljicaIzJajca wrote: ↑04/05/2025 13:41Aaa, dakle UK državljani nemaju povlašten Commonwealth status za rad u Aussie.MELBOURNE_SARAJEVO wrote: ↑04/05/2025 13:36Ne mogu raditi bez vize u uk..,I niko ne moze uci i raditi bez vize u Australiju.KraljicaIzJajca wrote: ↑04/05/2025 11:09
Da li Aussie mogu razditi bez vize u UK, jer mislim da UK drzavljani mogu raditi bez Vize i dozvole u Aussie?
-
KraljicaIzJajca
#24199 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja Hrvatima ne smijem reći visinu plaće, i na prethodnom poslu su dobili nervni slom.SaraFina wrote: ↑04/05/2025 14:18Ljubinka, nemoj sa avionom iz Har da “probiješ” u zračni prostor BiH. Kad uzmeš zalet. Pratimo te!KraljicaIzJajca wrote: ↑04/05/2025 13:41Aaa, dakle UK državljani nemaju povlašten Commonwealth status za rad u Aussie.MELBOURNE_SARAJEVO wrote: ↑04/05/2025 13:36
Ne mogu raditi bez vize u uk..,I niko ne moze uci i raditi bez vize u Australiju.![]()
Hajde navrati na ljeto kod mene.
-
KraljicaIzJajca
#24200 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Na temi dominiraju Dojčauslenderi, zato mi je priča ZZKiwi u NZ interesantnija. Trebao bi biti neki spisak drzava i forumaša za davanje savjeta.