Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#23751 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

problemnatravunu wrote: 26/04/2025 07:05

Također, i dan danas mi nije jasno zašto ono "okretište" kod Mariota na Skenderiji nije na ovaj način označeno , nego se kod "okretanja" presijecaju :?

ponovi malo testove za pocetak , nije skenderija australija,engleska ,a ni japan .na skenderiji se vozi desnom stranom ,kao i u cijeloj bih :D
problemnatravunu

#23752 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by problemnatravunu »

Ma znam , ali ono je van pameti , uz to obe ulice su sa jednosmjernim prometom , a u jednosmjernim se vozi i lijevom kolovoznom trakom, i samo treba iscrtati adekvatnu horizontalnu signalizaciju
bitanga_sa_otesa

#23753 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

ok,javicu im u ponedeljak da iscrtaju :thumbup:
mayab

#23754 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mayab »

:thumbup:
bitanga_sa_otesa wrote: 26/04/2025 07:49 ok,javicu im u ponedeljak da iscrtaju :thumbup:
OK, izvinite , ali koja je razlika toga kod Meriota i ove raskrsnice , kad govorimo o polukružnom ..... :?:

Image
Haris.ba

#23755 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

problemnatravunu wrote: 26/04/2025 07:05 Kad već pišemo o tom dijelu Sarajeva , ja sam za ideju da se sada poboljša ona raskrsnica niže prema Ilidži, kod bivšeg Energoinvesta ,
Hvala Bogu nema sanse da to bude. Kakav kruzni.

Neka naprave konacno posebnu desnu traku za skretanje u poslovnu zonu i prosire trake iz poslovne zone i dodaju barem jos jednu.

Neka naprave dodatni izlaz i ulaz sa brze ceste (vec postoji traka). Onaj pravac iza krivine.
noviclan

#23756 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by noviclan »

mayab wrote: 26/04/2025 07:53 :thumbup:
bitanga_sa_otesa wrote: 26/04/2025 07:49 ok,javicu im u ponedeljak da iscrtaju :thumbup:
OK, izvinite , ali koja je razlika toga kod Meriota i ove raskrsnice , kad govorimo o polukružnom ..... :?:

Image
Dobro je pa se iz ove lijeve moze ubaciti pa za elidzu, samo treba dobro startati
bitanga_sa_otesa

#23757 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

mayab wrote: 26/04/2025 07:53

iyvinjeni ste

ovo je raskrsnica regulisana semaforima razlika je drastiĆna i ne moye se porediti poyyy :-D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#23758 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Truba »

Logovan wrote: 25/04/2025 19:18 Kakvi komentari u vezi raskrsnice :lol:

Joj što naučih da čitam
Sve se vise razocaravam u ljude jer i ja komentiram...ali ne na klix vec fejs...ista ekipa

Predivno uradjeno...skracen put ko zeli lijevo od ilidze
Vidjet cemo sljedeci tjedan ostatak i radne dane
izbjeglica_iz_besmisla

#23759 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Bogami je danas bila guzva prema ilidzi vec nakon terminala. Doduse bili su radovi u jednoj traci, i prema ilidzi i od ilidze.

Pozitivna stvar je da onaj semafor kod energoinvesta nije radio, trepcuce zuto, i maltene nijednog auta tu.

Ono sto me iznenadilo je broj auta koja rade polukruzno sad kod bulevara, iz smjera ilidze se okrecu i vracaju prema energoinvestu
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 26/04/2025 17:08, edited 1 time in total.
ReymondReddington

#23760 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by ReymondReddington »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 26/04/2025 14:44 Bogami je danas bila guzva vec nakon terminala. Doduse biki su redovi jos u jednoj traci, i prema ilidzi i od ilidze.

Pozitivna stvar je da onaj semafor kod energoinvesta nije radio, trepcuce zuto, i maltene nijednog auta tu.

Ono sto me iznenadilo je broj auta koja rade polukruzno sad kod bulevara, iz smjera ilidze se okrecu i vracaju prema energoinvestu
Pa ima tamo dosta firmi iza telemacha. Mislim da ce ovo samo nekako umanjiti guzvu na energiinvestu a povecati ovdje. Opet ce oko 4 biti dosta auta zbog ovih firmi. Ali eto sad makar ovi sa stupa mogu ovdje cekati.
NediM17

#23761 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by NediM17 »

problemnatravunu wrote: 26/04/2025 07:05 Kad već pišemo o tom dijelu Sarajeva , ja sam za ideju da se sada poboljša ona raskrsnica niže prema Ilidži, kod bivšeg Energoinvesta ,
nešto kontam tamo bi poveći kružni tok (a mjesta ima) uveliko riješio gužve , pogotovo u špicama, jer sad je gomila firmi , a time i auta u prostoru bivšeg Energoinvesta.

Također, i dan danas mi nije jasno zašto ono "okretište" kod Mariota na Skenderiji nije na ovaj način označeno , nego se kod "okretanja" presijecaju :?

Image
Potpuno si u pravu sto se tice one raskrsnice kod Marriotta, cist debilizam.
Pa i u saobracajnim pravilima kaze kako se mimoilaze vozila koja skrecu ulijevo.
mayab

#23763 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mayab »

Opet ništa konkretno, dodatna eksproprijacija , javni inters , qrac palac ..... :-?
Maliodmene

#23764 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Maliodmene »

mayab wrote: 27/04/2025 07:34
Opet ništa konkretno, dodatna eksproprijacija , javni inters , qrac palac ..... :-?
Bar su dogovorili kako ce i sta ce
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#23765 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

Maliodmene wrote: 27/04/2025 08:54
Bar su dogovorili kako ce i sta ce
Jel shvatas da je prave 10g skoro :mrgreen:

Koja kurceva zalba

Ja im ne vjerujem dok je ne naprave a vjerovatno tamo nekad oko 2028, nije zurbe

Ja bih je ilegalno napravio ako je to problematika
Jer kad moze kurcev idiot napraviti kucu ilegalno moze i drzava cestu
problemnatravunu

#23766 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by problemnatravunu »

"Trenutno se provode aktivnosti na dopunskoj eksproprijaciji zemljišta, što je neophodno za pribavljanje svih potrebnih odobrenja i samu realizaciju projekta. Po završetku ovog postupka, investitor će podnijeti zahtjev za dopunu Urbanističke dozvole, čime će se steći uvjeti za pokretanje gradilišnih radova", kazali su iz Autocesta FBiH.

Dodali su i to da je Vlada FBiH 10. aprila donijela odluku o dopuni ranije odluke o utvrđivanju javnog interesa, kojom se potvrđuje javni interes za izgradnju ovog dijela Sarajevske obilaznice.
Samo pažljivo ovo pročitati , a puno je floskula , i vidi se da to neće skoro ,

ŽELIM IM PUNO USPJEHA U RADU UZ PRIGODNU "skladbu" :izet:

Naslovnica

#23767 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

problemnatravunu wrote: 27/04/2025 10:24
"Trenutno se provode aktivnosti na dopunskoj eksproprijaciji zemljišta, što je neophodno za pribavljanje svih potrebnih odobrenja i samu realizaciju projekta. Po završetku ovog postupka, investitor će podnijeti zahtjev za dopunu Urbanističke dozvole, čime će se steći uvjeti za pokretanje gradilišnih radova", kazali su iz Autocesta FBiH.

Dodali su i to da je Vlada FBiH 10. aprila donijela odluku o dopuni ranije odluke o utvrđivanju javnog interesa, kojom se potvrđuje javni interes za izgradnju ovog dijela Sarajevske obilaznice.

Samo pažljivo ovo pročitati , a puno je floskula , i vidi se da to neće skoro ,

ŽELIM IM PUNO USPJEHA U RADU UZ PRIGODNU "skladbu" :izet:

Upravo tako.
+1

btw, jos jedan placeni clanak iz nasih dzepova u dzepove vlasnika Klixa.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#23768 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

Image

Jos jedan semafor koji je usaglasen sam sa sobom
Thorgerson

#23769 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

A cemu i horizontalne signalizacije kad to niko ne jebe ni 2%?

Npr. 90% vozaca ne zna pravilno da skrene lijevo kod aerodroma sa A trans. Svi cekaju da nema nikoga sa desne strane i ulijecu u desnu traku ko izbezumljeni. Nesnosne guzve se tu stvaraju zbog toga.

Iako ima fino i lijepo iscrtana traka u sredini u koju se ubacis i onda se prestrojavas u desnu kad se oslobodi.

Mislim nije idealno rjesenje, ali barem eto malo bi ubrzalo ukljucivanja da vozaci to postuju. Hocu da kazem, te signalizacije kao i da nema.
Haris.ba

#23770 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

I opet kriju kako su zamislili izmijeniti projekat.

Ne bi me cudilo da daju okolnim kucama direkt izlaz na tu cestu. Jer, su to stanovnici naselja i trazili.
Thorgerson

#23771 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Joj kako mi ovi clanci idu na qrac. Kako je nastavljena, kad nije.

Svaka cast PR autocesta. Ko god radi, radi dobar posao. Naravno za tupe mase koje gutaju ovo sranje.

Ovo je tacno njihov tip clanaka. Sa kljucnim rijecima nastavljamo, krecemo, uskoro, trebali bi, i sl. I obavezno ubace i neku godinu. Kao za clanak o sjevernom dijelu koridora 5cda ce biti zavrsen 2026. Btw. Nece.

I ja bih se sakrio ko mis i ne bi objavljivao nista dok ne zavrsim.

Al oni se jos ponose s ovim. Kao rjesili smo nesto.

Citam vijest, januar 2021 pocinje izgradnja. Dakle haman 6 godina oni prave popisanih 1.44km. Pa kako vas nije sramota vise.

P.S. Mene kao obicnog gradjanina koji ovo finansira, apsolutno boli briga za eksproprijacije i ostale stvari. Mene za to boli qrac. Zasto ste uopste krenuli u ovo ako niste sve obezbjedili.

To je isto da ja sad odem u salon, sjednem u auto i krenem da ga odvucem kuci. Sta je to - kradja. I to, poprilicno glupo isplanirana.

E i ovo je kradja. Krenes u nesto znajuci da ne znas kako ces to zavrsiti. Samo ovo njihovo je pomno isplanirana kradja. Kapa dole.
Thorgerson

#23772 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote: 28/04/2025 08:55
I opet kriju kako su zamislili izmijeniti projekat.

Ne bi me cudilo da daju okolnim kucama direkt izlaz na tu cestu. Jer, su to stanovnici naselja i trazili.
Dok kriju, zna se. Nacelnici obicni izlaze u susret svemu. Zbog glasova. Isto kao i za XII. Krije se ko zmija noge. A ko god trazi izlaz, svaka kuca, evo. I cisto me zanima koliko je uopste kuca ondje cisto s papiripa. Mislim na mostarsko.

Takodjer, pogledati samo ono ruglo od KT na IX. Pa sta je ono jbt zivot. Na sta oni lici.

Onakvu skalameriju su u stanju da guraju. Dok idealan projekat gradske autoceste stoji i skuplja prasinu.
Haris.ba

#23773 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote: 28/04/2025 09:01 S. Mene kao obicnog gradjanina koji ovo finansira, apsolutno boli briga za eksproprijacije i ostale stvari. Mene za to boli qrac. Zasto ste uopste krenuli u ovo ako niste sve obezbjedili.
Ne branim autoceste, ali jedan načelnik je blokirao zbog naknade odredjenog zemljišta na trasi, a drugi zbog zahtjeva stanovnika naselja.

Kako su autoceste povukli toliko cestu kroz Ilidzu, a bas ondje problem. Mogli su davno sjesti i dogovoriti se.
Trappist

#23774 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Trappist »

Thorgerson wrote: 28/04/2025 08:53 A cemu i horizontalne signalizacije kad to niko ne jebe ni 2%?

Npr. 90% vozaca ne zna pravilno da skrene lijevo kod aerodroma sa A trans. Svi cekaju da nema nikoga sa desne strane i ulijecu u desnu traku ko izbezumljeni. Nesnosne guzve se tu stvaraju zbog toga.

Iako ima fino i lijepo iscrtana traka u sredini u koju se ubacis i onda se prestrojavas u desnu kad se oslobodi.

Mislim nije idealno rjesenje, ali barem eto malo bi ubrzalo ukljucivanja da vozaci to postuju. Hocu da kazem, te signalizacije kao i da nema.
Nemoj ni spominjati onu raskrsnicu. Sta cemo sa autima koja skrecu lijevo iz pravca stupa? Ta traka u sredini gubi smisao zbog toga...
pezzar

#23775 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by pezzar »

Thorgerson wrote: 28/04/2025 09:01
Joj kako mi ovi clanci idu na qrac. Kako je nastavljena, kad nije.

Svaka cast PR autocesta. Ko god radi, radi dobar posao. Naravno za tupe mase koje gutaju ovo sranje.

Ovo je tacno njihov tip clanaka. Sa kljucnim rijecima nastavljamo, krecemo, uskoro, trebali bi, i sl. I obavezno ubace i neku godinu. Kao za clanak o sjevernom dijelu koridora 5cda ce biti zavrsen 2026. Btw. Nece.

I ja bih se sakrio ko mis i ne bi objavljivao nista dok ne zavrsim.

Al oni se jos ponose s ovim. Kao rjesili smo nesto.

Citam vijest, januar 2021 pocinje izgradnja. Dakle haman 6 godina oni prave popisanih 1.44km. Pa kako vas nije sramota vise.

P.S. Mene kao obicnog gradjanina koji ovo finansira, apsolutno boli briga za eksproprijacije i ostale stvari. Mene za to boli qrac. Zasto ste uopste krenuli u ovo ako niste sve obezbjedili.

To je isto da ja sad odem u salon, sjednem u auto i krenem da ga odvucem kuci. Sta je to - kradja. I to, poprilicno glupo isplanirana.

E i ovo je kradja. Krenes u nesto znajuci da ne znas kako ces to zavrsiti. Samo ovo njihovo je pomno isplanirana kradja. Kapa dole.
Ono jest, al' nije. Kao neko ko čeka tu dionicu 10 godina, nije tačno da nisu obezbjedili sve na vrijeme. Zastoj su napravili roditelji škole na Mostarskom raskršću. Opravdano, samo kasno.

Niko neće u mjesnu zajednicu kad se usvaja regulacioni plan, trasa puta klinac palac. Kad mašine dođu do vrata, uh!

Dionica jeste pljačka, bespotrebno dizanje da se pravi neki vijadukt štatijaznam, ali nisu Autoceste krivac za prekid radova. Nadam se samo da konačno rješenje neće biti neki cirkus. Mene najviše brine uključenje s kružnog pored EP pumpe, bojim se da tu ne bude uvijek kolona.
Post Reply