Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

moa

#29101 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by moa »

PM72 wrote: 26/04/2025 06:56 Zadnjih 15 godina slušam i čitam kako je RS pred krahom...i Đekna nikako da krepa.

Đekna nema 100 milioncica da plati dug. Mislim da krah jako blizu. Nemaju više šta ponuditi, banke ne daju više kredite.
Hakiz

#29102 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Hakiz »

HelaS wrote: 26/04/2025 09:01 Zna li neko način prevoza do Vatikana ovo troje predstavnika BiH?

Image
Ako su išli poštujući sjećanje na papu Fraju, onda je Wizzair.

Ali, ne vjerujem :mrgreen:
goredole

#29103 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by goredole »

mali_balon wrote: 26/04/2025 08:06
problemnatravunu wrote: 26/04/2025 07:10 Takođe , patriote moraju biti načisto šta je entitet "Republika Srpska" ,
dakle , nikakva REPUBLIKA u smislu države i uređenja, nego se čisto samo tako zove , ko ne razumije ,pomenimo ex Yu glumca koji se zove Petar KRALJ,
a koji , naravno nije nikakav Kralj
Nije republika ali ima sve karakteristike republike......i tu je alija popusio srpsku foru samo da bi dobio svoj fildzancic.
Dok ti odjasnis da je ts entitet prodje voz....
otprilike kao sto ni HB nije 3. entitet :skoljka: #unpopularopinion
Hakiz

#29104 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Hakiz »

moa wrote: 26/04/2025 09:04
PM72 wrote: 26/04/2025 06:56 Zadnjih 15 godina slušam i čitam kako je RS pred krahom...i Đekna nikako da krepa.

Đekna nema 100 milioncica da plati dug. Mislim da krah jako blizu. Nemaju više šta ponuditi, banke ne daju više kredite.
Pa, ako bih ja mogao da napravim dug koji ćeš ti platiti, ne bih ga ni ja vratio i kada bih imao da vratim. Zašto bih ja trošio svoj novac, ako mogu tvoj i tebe da finansijski iscrpljujem? Pogotovo ako te ne volim i želim da te uništim.
dr_Evil

#29105 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Sta ce im 100milioncica kad cemo mi platit za njih. Imas podstanara kabadahiju, ne mozes izaci u dvoriste od njega, ne placa ti kiriju, i jos mu rezije moras placati. Da izvini ahbab Dzaferaga sto iskoristih njegov izraz
mayab

#29106 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mayab »

Hakiz wrote: 26/04/2025 09:06
HelaS wrote: 26/04/2025 09:01 Zna li neko način prevoza do Vatikana ovo troje predstavnika BiH?

Image

Bilo bi normalno da su skupa otputovali , ali nema šanse :izet:
BIĆE ZANIMLJIVO KASNIJE SAZNATI TE DETALJE , i koga su još poveli 8)
dr_Evil

#29107 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

mayab wrote: 26/04/2025 09:22

Image

Mene zanima sto nema Ljiljana, pa 2 puta je bio kod Pape, i jos mu knjigu poklonio, onu od 8stoja. Ili su ga susjedi protokolom blokirali, ili on nece, sta je rec?
dr_Evil

#29108 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

https://r a port.ba/stotine-hiljada-ljudi-pristizu-a-oko-vatikana-se-stvara-celicni-prsten-nato-ovi-avioni-i-8000-policajaca-osigurava-sahranu-pape-franje/
Stotine hiljada ljudi pristižu, a oko Vatikana se stvara čelični prsten: NATO-ovi avioni i 8000 policajaca osigurava sahranu pape Franje
Osigurava se stara, a sada duhovna prijestolnica NATO-a. Svaka cast :)
mayab

#29109 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mayab »

dr_Evil wrote: 26/04/2025 09:28
Spoiler
Show

Mene zanima sto nema Ljiljana, pa 2 puta je bio kod Pape, i jos mu knjigu poklonio, onu od 8stoja. Ili su ga susjedi protokolom blokirali, ili on nece, sta je rec?
:D
Ja bih rekao da je to iz sigurnosnih razloga , šta da se ovima šta desi na putu ...
dr_Evil

#29110 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

mayab wrote: 26/04/2025 09:33
dr_Evil wrote: 26/04/2025 09:28
Spoiler
Show

:D
Ja bih rekao da je to iz sigurnosnih razloga , šta da se ovima šta desi na putu ...
Da Komso postane "jedan covek" :D sto bi Kesic rekao :D
vee-jay

#29111 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by vee-jay »

Skijaš wrote: 26/04/2025 06:01
Skijaš wrote: 25/04/2025 06:17
belfy wrote: 24/04/2025 21:41

pozdrav drug Djura (ako uopste budes razumio ovo Djura). kada se pogresi ne trazi se izvinjenje, nego se ono daje/ponudi.
Da, pogresno sam se izrazio, htio sam reci da nudim izvinjenje onom ko ga trazi, samo mi se treba objasniti u cemu grijesim. Nece biti ni prvi ni zadnji put. Hvala na ispravci.
a u toliko mnogo postova si sugovornicima pobrisao dijelove postova koji ti se ne svidjaju da se od toga sada moze napraviti knjiga. pa ti ljudi moraju u tri posta nadalje objasnjavati ovo isto sto sada isto trazis od sugorovornika.
U dosta komentara na koje odgovaram ima humora, pokusaja humora, nepovezanih cinjenica, nekad uvreda, ni na cemu utemeljenih teza a nekad i stvari sa kojim se generalno slazem. Trudim se da izdvojim ono preko cega ne mogu preci kako bih podvukao vaznost citiranog. Ako u procesu izbrisem nesto sto je trebalo da posluzi kao argument za tu neku tezu, onom koga citiram ne bi trebalo biti tesko posluziti se copy-paste opcijom.
jedan od onih eklatantnijih je kada te @PM72 prozvao kako mu opisujes stanje u RS -u, docim covjek zivi tamo (sto do tada, vjerovatno, nisi znao) pa si to hladno pobrisao i odgovorio mu na ono sto se tebi svidja...
Velikosrpska ekipa je uradila sve sto je smjela da onemoguci povratak. Ja sam u redovnom kontaktu s par jarana s kojima sam krvario u ratu a koji su se vratili s porodicama na podrucje manjeg entiteta i znam kroz sta prolaze ove tri decenije, ali i da nemam info iz prve ruke, logicno je da bi bez institucionalne diskriminacije koju provode velikosrbi, bilo puno vise onih koji bi se vratili. Imamo li agresivno nametanje srpstva i pravoslavlja kao jedinog sluzbenog identiteta te administrativne jedinice ? Imamo. Kako onda reci da su se vratili svi koji su se htjeli vratiti ?

Kako god, ja nisam spomenuo svoje jarane kao izvor informacija kao sto mi ne treba ni neki forumas glumiti autoriteta po tom pitanju a zakljucak da se mnogi nisu vratili jer nisu smjeli Ili ne zele da im se djecu maltretira institucionalnom asimilacijom, je nesto do cega moze doci petnaestogodisnjak upucen u desavanja na tlu BiH. Ako ne moze, treba samo ukucati u Google povratnicka djeca bosanski jezik.
te i takve korake od tada pravis iznova i iznova. i, sada, kada opet napravis isti pitas "pa gdje sam ja to sta promijenio sustinu tvog odgovora?" really?
To jos uvijek stoji ... politicko-desavanje-u-bih-all-inklusive ... #p19859847

Moje pitanje njemu : Covjece, stvar je jednostavna ....
- HDZ treba odustati of gazenja Bosnjaka i Srba prije nego se HDZ-u trajno prepusti stolicu u Predsjednistvu
- HDZ ne treba odustati od gazenja Bosnjaka i Srba prije nego se HDZ-u trajno prepusti stolicu u Predsjednistvu
Izaberi jedno.

Njegov odgovor meni : Mene HDZ ne interesuje; Oko te stranke - kojoj je cilj razbijanje BiH preko treceg entiteta - je sve jasno.
Ali meni je ZavnoBiH zakon - ne radi neke ideologije - nego radi cinjenice da pravilo "jedan covjek = jedan glas" znaci da ce vecinski narod postavljati kvote iz drugih naroda, sto nas dovodi do razloga zasto se YU raspala. Ako postujes - svejedno: ZavnoBiH ili danasnji ustav - i ako znas da je HDZ stranka koja je "pobjedila" u Hrvatskom korpusu - onda moras uvaziti tu cinjenicu. Dakle jedino relevatno pitanje je: kako u EU pored HR i SR koje su na svaki moguci nacin jace od BiH i kojima JE NEKO DIO SUVERENITETA BiH POKLONIO U DEJTONU?

A ja onda izdvojim plavo .... Mene HDZ ne interesuje; Oko te stranke - kojoj je cilj razbijanje BiH preko treceg entiteta - je sve jasno.
Ali meni je ZavnoBiH zakon - ne radi neke ideologije - nego radi cinjenice da pravilo "jedan covjek = jedan glas" znaci da ce vecinski narod postavljati kvote iz drugih naroda, sto nas dovodi do razloga zasto se YU raspala. Ako postujes - svejedno: ZavnoBiH ili danasnji ustav - i ako znas da je HDZ stranka koja je "pobjedila" u Hrvatskom korpusu - onda moras uvaziti tu cinjenicu. Dakle jedino relevatno pitanje je: kako u EU pored HR i SR koje su na svaki moguci nacin jace od BiH i kojima JE NEKO DIO SUVERENITETA BiH POKLONIO U DEJTONU?

.... te zakljucim kako kolega insistira na tom da je izgleda ZAVNOBIH-sko pravo Hrvata da biraju stranku koja ce uskracivati ZAVNOBiH-ska prava Bosnjaka. Ako sam ga pogresno razumio, eto ti dvije kopije njegovog kompletnog komentara pa objasni u cemu je nesporazum ?
Dakle ? Jesam li pogresno razumio Ili je kolega @vee-jay zaista rekao kako je ZAVNOBiH-sko pravo Hrvata da za svoje predstavnike biraju ljude koji ogranicavaju ZAVNOBiH-sko pravo Bosnjaka ?
vadis stvari iz konteksta i pojednostavljujes ih
vodili smo dijalog, ovo nije moj prvi odgovor - nego si i odgovor prije toga isjeckao -> onako kako si ti mislio da je sustina
mator si covjek - valjda znas da ne posjedujes tu moc da definiras sustinu razmisljanja onoga drugog sa kojim diskutujes
na stranu - sjeckanjem - i time preoblikovanjem - odgovora - ti omalovazas i vrijedjas sugovornika

na temu:
ja ne znam sta ti ustvari hoces?
da Trojka stavi ULTIMATUM HDZu da postuje drzavu, ustav, njene institucije ..... i i i i i?

kada sam ti odgovorio "Mene HDZ ne interesuje; Oko te stranke - kojoj je cilj razbijanje BiH preko treceg entiteta - je sve jasno." ja sam mislio
-- HDZ nece da postuje drzavu, ustav, njene institucije. Toj stranci pravna drzava BiH nije interes. Njoj je glavni interesi = INTERES DRZAVE HR u BiH. (to sam ti napisao u prvom odgovoru kojeg si isjeckao).

I sta sad?

Bez HDZa ne mozes u drzavi BiH uraditi NISTA!
Nema NIKAKVOG - procitaj ponovo: NIKAKVOG!!! napretka
Tebi i Jasminu drzanje PRINCIPA u BiH iz daleke Amerike mogu biti VEOMA vazni, ali drzave BiH za 20 godina nece biti, odose ljudi - ZAUVIJEK.

Sutra da Trojka napusti vlast sa HDZom - u vezi HDZa se NECE NISTA promijeniti.
Zasto? Zato sto bi onda samo SDFA usla u vlast sa HDZom -- i nastavilo bi se dalje.
(Jasmin to i tekako zna -- i to je ono cemu se on nada. Zato sam ti postavio pitanje: sta ti prizeljkujes?)

Zasto Trojka toliko gura ova dva EU zakona -- i zasto se HDZ toliko bori protiv toga da Dodik izgubi vlast?
Zato sto je HDZ do sada koristila Dodika za HRVATSKE NACIONALNE INTERESE (time mislim drzave HR).
A interes HR (i SR) je valjda nama svima na ovom forumu jasan.

Onog dana kada se usvoje ta dva EU zakona -- pravi se tehnicki katalog pitanja sa EU u kojem decidno pise:
-- Koje tacke drzava BiH mora ispuniti da bi pravila naredne korake ka EU.
U tom katalogu ce biti SVI oni principi POJEDINACNO navedeni koji se TEHNICKI moraju rjesiti da bi se napravio odredjeni korak prema EU.

Dakle: POLITIKA I INTERESI SUSJEDA I NJIHOV FAKTOR UTJECAJA SE MALTANE U POTPUNOSTI UMANJUJU JER BIH DIREKTNO RAZOGVARA SA EU
Znaci: SVEJEDNO JE STA PLENKOVIC KAZE U EU, AKO U NASEM KATALOGU STOJI DA HDZ (LJUDI SA IMENOM I PREZIMENOM) U NEKOM KANTONU NE ZELI DA UKINE DVIJE SKOLE POD JEDNIM KROVOM.
Last edited by vee-jay on 26/04/2025 10:16, edited 1 time in total.
PM72

#29112 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PM72 »

Ako misliš da će propast radi "duga" firmi koja nit postoji nit ima zaposlenih-u golemoj si zabludi.
Ovo meni tukne na neku igranku...
dr_Evil

#29113 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/zeljka- ... /250426031

Dodik je upravu ponekad, sankciju su cesto samo smijurija .D
Hakiz

#29114 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Hakiz »

Image

Maloprije je kamera "uhvatila" na sahrani, sjedi.
Peacean

#29116 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Peacean »

KraljicaIzJajca

#29117 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by KraljicaIzJajca »

Peacean wrote: 26/04/2025 12:12 Naljutio se mile na kuma baketa :D

https://www.klix.ba/vijesti/bih/dodika- ... /250426041
Za SDA je BiH samo ono gdje oni imaju vlast. :D :lol:

Update:

Bake želi spojiti Brčko Distrikt u Federaciju. :lol:
dale cooper

#29118 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dale cooper »

Nije to ništa što se ne bi moglo ispeglati jednim sastankom u kafani i novom tranšom pomoći MMF-a. :mrgreen:
mali_balon

#29119 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mali_balon »

Hakiz wrote: 26/04/2025 08:49
problemnatravunu wrote: 26/04/2025 07:10 Takođe , patriote moraju biti načisto šta je entitet "Republika Srpska" ,
dakle , nikakva REPUBLIKA u smislu države i uređenja, nego se čisto samo tako zove , ko ne razumije ,pomenimo ex Yu glumca koji se zove Petar KRALJ,
Nije republika ali ima sve karakteristike republike......i tu je alija popusio srpsku foru samo da bi dobio svoj fildzancic.
Odusttati od objašnjavanja i priznati da je republika?

Jok.

Aliju vaditi iz groba kao opravdanje?

Jok.

Kako ovi iz PDP, SDS (čuj SDS :shock: ) zovu državne institucije, državnim ili zajedničkim? Ako ih i oni zovu zajedničkim, prije ili poslije bit će ista priča kao što je sada sa Dodikom, Stevandićem i kompanijom. Nastavak secesije, negiranja suverenosti BiH pod drugim imenom, sa drugim akterima.

Rat ovdje nije završen, samo se ne puca. To nam je prijateljska Amerika poklonila, nije Alija. Da je Amerika htjela da ovdje bude pobjednik i da pobjednik bude BiH, Alija bi, kao i Tuđman i Milošević, potpisali Dejtonski sporazum koji bi to realizovao. Amerka bi ih na to natjerala.

Nije Alija potipisao ništa osim onoga šta je Amerika htjela da bude potpisano.
Alija je mogao trgovati i pozvati pametnije ljude u tim ali jok daj fildzan pa sta god ......
Kako oni omalovazavaji institucije tako njim atreba uzvratiti kad god neko kaze zajednice institucije isprvaiti ga...kad te neko nazove muslimanom ti njega nazovi pravoslavnim bosance itd itd....moze se hakize ali je fildzan bio drazi od ostatka drzave
mali_balon

#29120 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mali_balon »

goredole wrote: 26/04/2025 09:07
otprilike kao sto ni HB nije 3. entitet :skoljka: #unpopularopinion
Upravo a svi znamo gdje su granice tog entiteta samo se pravimo fini
Labirint

#29121 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Labirint »

Image

Danas je Ante Tomic imao izvrsnu kolumnu u Jutarnjem (a kad nije) bas na ovu temu, odlaska na sprovod samo u kontekstu njihovih relacija Plenkovic-Milanovic gdje ce isti avion danas sest puta voziti na relaciji Zagreb-Rim jer ova dvojica se ne mirisu i to sve u kontekstu odlaska na posljednji ispracaj onome koji je svoj pontifikat posvetio borbi upravo protiv takvih pojava...
harisl

#29122 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by harisl »

elcaliente wrote: 25/04/2025 22:35
mishic wrote: 25/04/2025 22:30
harisl wrote: 25/04/2025 21:11 Jel ima neko da razmislja o tome sta to treba BiH pa da moze da se zastiti od ovakvih problema (drzavni udar i tako to) u buducnosti i da to onda trazi, da izlozi neki plan za buducnost?
Treba Dejton II ni nalik onome prvom. Treba preustroj i normalna država umjesto ove "luđačke košulje". Pravna Država utemeljena na demokratskim principima kao u cijelom demokratskom svijetu. Treba svim silama spriječiti put ka realizaciji ratnih agresorskih nacionalističkih ciljeva. Treba reset kompletnog društva.

Ali to je dug i složen put, traži dosta energije i snage ali to je ujedno i jedini mogući način da se izbjegne sve ovo što danas traumatizira društvo, ugrožava sigurnost, ruši privredu, drži nas u neizvjesnosti i pospješuje masovno iseljavanje...
Trebaju prvo konsititivni sjesti za stol bez stranaca i dogovoriti se sta zele i sta se moze uraditi.
Dok se svi ne sloze sto se tice cilja i sve se ne budu osjecali zadovoljno sve ostalo je supljiranje.
Sve dok stranci se uplicu nema napredka.
Nemam pojma, ali po meni nema nacina da BiH krene stvarno naprijed kroz dogovor "konstitutivnoh naroda" u ovakvoj konstelaciji, jer sama podjela na "nas" i "njih" dovodi do toga da je najlakse da "mi" napredujemo otimanjem od "njih", ili nekom drugom hajducijom. I to je modus operandi zemlje sa "konstitutivnom" narodima koji su okruzeni "maticama". Fali taj neki zajednicki cilj. Sve dok jedan "konstitutivni" narod moze napredovati, ili imati osjecaj napredovanja, otimanjem od drugog "konstitutivnog" naroda, nema tu progresa.

A i "stranac" je vrlo fleksibilna kategorija. Recimo, meni su stranaci i Beograd i Zagreb, pa se vec redovno pregovara sa njima.

Po meni, a ja vjerovatno nemam pojma, drzava se mora ojacati u odnosu na konstitutivne narode i njihov napredak se mora usloviti napredovanjem drzave u kojoj zive, a ne otimanjem od drugih konstitutivnih naroda, u sustini rezanjem grane na kojoj sjede. A kako to uciniti- e to je pitanje od milion dolara (ili Eura sada).
AliceInChains

#29123 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by AliceInChains »

Svijet se izgleda djeli u interesne zone, pošto pad Rusije i konačna izolacija Kine nije uspjela. Nema se više snage i resursa boriti za unipolarni svijet.

Tužna vijest za nas i naš ekonomski i socijalni staž, ALI i za naše hrisčanske fundamentaliste i Velikošprdače u okolini, pošto trenutno nisu poželjne destabilizirajuče akcije u svojoj avliji. Iako im se pružila šansa da na grbači Bosne i Kosova djeluju kao stabilizirajuci i majorizirajiči faktor u regiji :mrgreen:

Globalna zavrzlama zahtjeva mnogo fokusa, zbog čega soft power kao dugotrajna medicina nije dovoljna u djelovanju, uključujući protiv lokalnih kabadahija :mrgreen:

Već su počeli Slovake i Mađare kao EU članice i stub katoličanstva betonirati, jer djeluju kontra zajedničkih interesa, a da bi pustili ove naše lokalce zijaniti i Balkan kao južnu flanku destabilizirati :lol:

I sad zamisli koji gad moraš biti da te hrisčanska, a pogotovo katolička zajednica kao katolika mariše :mrgreen:

Zahvaljujem se upornošću Ukrajinaca, a i Rusa na bojnom polju. A sto SDA trenutno nije dio vlasti je velika sreča, jer hajd’ ti sad ofarbaj njih kao muslimanske fumdamentaliste zbog kojih treba vječno udovoljavati hriscanskim separatistima :bih:

U konačnici su se Velikokiflaši i -pljeskavice ponajviše trebali nadati padu Rusa, a ne Bosanci :mrgreen:
palermo

#29124 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

dale cooper wrote: 26/04/2025 12:31 Nije to ništa što se ne bi moglo ispeglati jednim sastankom u kafani i novom tranšom pomoći MMF-a. :mrgreen:
Ili u Bakincima, sto.trositi u kafani kad Mile.moze.sam.rostilj pripraviti. A poslije zajedno na tekmu :thumbup:
dale cooper

#29125 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dale cooper »

palermo wrote: 26/04/2025 13:52
dale cooper wrote: 26/04/2025 12:31 Nije to ništa što se ne bi moglo ispeglati jednim sastankom u kafani i novom tranšom pomoći MMF-a. :mrgreen:
Ili u Bakincima, sto.trositi u kafani kad Mile.moze.sam.rostilj pripraviti. A poslije zajedno na tekmu :thumbup:
Kako vas je lako upecati. :mrgreen:
Post Reply