Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#29076 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by malakh »

elcaliente wrote: 25/04/2025 22:22
malakh wrote: 25/04/2025 22:20 u crnoj gori najjača stranka nije formirala vlast.

jednostavno, demokratija je moć ruku. tko prvi skupi većinu taj formira vlast.
Ne mozes u zajdnickim institucijama formirati vlast sa strankma koje nemaju vlast u RS.
Nema logike, to je samo prazan hod jer ti ni jedan zakon nece proci.

ne postoje zajedničke institucije, šta je to?
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#29077 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sime_cipol »

malakh wrote: 25/04/2025 22:20 u crnoj gori najjača stranka nije formirala vlast.

Ne mozes u zajdnickim institucijama formirati vlast sa strankma koje nemaju vlast u RS.
Državne institucije!
Sad ponavljaj dok ti ne udje u tintaru.
elcaliente

#29078 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by elcaliente »

sime_cipol wrote: 25/04/2025 23:18

Državne institucije!
Nekako mi je uvjek bilo logicno da drzavne institucije imaju moc za provedbu svojih zakona na citavoj svojoj teritoriji.
Al eto, valjda ne moraju stvari biti uvjek logicne.
Nisamsdaali

#29079 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Nisamsdaali »

elcaliente wrote: 25/04/2025 23:20
Nekako mi je uvjek bilo logicno da drzavne institucije imaju moc za provedbu svojih zakona na citavoj svojoj teritoriji.
Al eto, valjda ne moraju stvari biti uvjek logicne.
Državne institucije naših susjednih komšija nekim dijelovima “svoje” teritorije ne smiju ni prismrdit
Casual's

#29080 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Casual's »

vernes81 wrote: 25/04/2025 23:14
Casual's wrote: 25/04/2025 22:49
Unatoč tome što je na crnoj listi: Željka Cvijanović dobila američku vizu. Putuje u New York i Dayton!
heeeljp boznia, heeljp
Zar se za ovakve maloumnosti ne dobija ban ?
Heeeljp ban, heeeljp
512MB

#29081 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by 512MB »

elcaliente wrote: 25/04/2025 22:18 A u 99, 9 posto drugih zemalja najjace stranke formiraju vlast.
Francuska?
Uostalom vazno je ko u RSu formira vlast i sa njim ides u koaliciju inace je sve ostlo nestabilno.
Aha ok, sad jw stabilno :-D
512MB

#29082 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by 512MB »

Chmoljo wrote: 25/04/2025 22:54
512MB wrote: 25/04/2025 22:15
elcaliente wrote: 25/04/2025 21:54

U demokrtaskim drustvima najajce stranke ulaze u koalciju.
SNSD dominira godinama u RS.
I da je bilo koja druga stranka iz RS isto bi ovako se ponasala oko vaznih politickih tema.
Da su Bosnjaci vratili u RS mogli su imati jaku stranku i vise zastupnika.
Pogrešno.

U Austriji najjača stranka upravo nije uśla u vlast.
Ti bas ne kontas kako vlast kod nas funkcionise jel de?
Vidim upravo kako funkcioniše.
mishic

#29083 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mishic »

elcaliente wrote: 25/04/2025 22:35 Trebaju prvo konsititivni sjesti za stol
A šta je s nama koji nismo konstitutivni?
To konstitutivni i koči svaki dogovor jer svatko od konstitutivnih hoće da bude u malo povoljnijoj situaciji, da ima neku privilegiju, povlasticu, posebnost... I tu se onda jednakopravnost sa građanina i individue prenese na konstitutivne koji nisu u stanju da se dogovore ni oko čega. A i kako bi kada svatko od njih hoće da ima veća prava i od sunarodnika u susjedstvu. Konstitutivni bi da gospodare, upravljaju, imaju daleko više vlasti nego što im po ikakvom pravu pripada ali je onda premalo onih koji bi trebalo da budu sluge, da rade, privređuju i ne pitaju se ni o čemu jer oni nisu konstitutivni...

Oko toga se možemo natezati stotinu godina, uvijek gledati da ko koga ne prevari i nikada se nećemo složiti ni oko čega jer ne postoji princip kojeg bi se držali kao neupitnog načela koje bi sve građane činilo jednakim pred zakonom. A bez te i takve jednakosti ili ti jednakopravnosti ne postoji nikakav drugi obrazac ili model da nas učini j e d n a k i m .
video

#29084 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by video »

Ah sto je vade kosti iz ormara :thumbup:

Dojadilo ocito biti u salonu i po koji dobaciti pa se sada otvoreno krenulo uci u forumsku arenu.
Aferim!
elcaliente

#29085 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by elcaliente »

mishic wrote: 25/04/2025 23:43
elcaliente wrote: 25/04/2025 22:35 Trebaju prvo konsititivni sjesti za stol
A šta je s nama koji nismo konstitutivni?
To konstitutivni i koči svaki dogovor jer svatko od konstitutivnih hoće da bude u malo povoljnijoj situaciji, da ima neku privilegiju, povlasticu, posebnost... I tu se onda jednakopravnost sa građanina i individue prenese na konstitutivne koji nisu u stanju da se dogovore ni oko čega. A i kako bi kada svatko od njih hoće da ima veća prava i od sunarodnika u susjedstvu. Konstitutivni bi da gospodare, upravljaju, imaju daleko više vlasti nego što im po ikakvom pravu pripada ali je onda premalo onih koji bi trebalo da budu sluge, da rade, privređuju i ne pitaju se ni o čemu jer oni nisu konstitutivni...

Oko toga se možemo natezati stotinu godina, uvijek gledati da ko koga ne prevari i nikada se nećemo složiti ni oko čega jer ne postoji princip kojeg bi se držali kao neupitnog načela koje bi sve građane činilo jednakim pred zakonom. A bez te i takve jednakosti ili ti jednakopravnosti ne postoji nikakav drugi obrazac ili model da nas učini j e d n a k i m .
Promjene moraju pokrenuti konstitutivni i odluciti sta dalje.
Takav je ustav jer su ga pravili konstitutivni.
Seyfo

#29086 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Seyfo »

mali_balon wrote: 24/04/2025 15:26
Seyfo wrote: 24/04/2025 15:12
vrbas1979 wrote: 24/04/2025 14:37

Nije poniženje nego obavljanje posla i zadatka. Akcijom od sinoć su samo uredno dokumentovali još niz ozbiljnih krivičnih prijava i sa dodatnim osumnjičenicima. Lista se širi, kao i broj krivičnih djela. Dodik i kompanija dugoročno na gubitku, institucije BiH na dobitku.

Itekako imaju pojma šta rade. Rade itekako ozbiljno, profesionalno i strategijski.
Evo ja se od srca i iz dubine duše nadam se da si ti u pravu a ja u krivu. Želim ti vjerovati i razmišljati kao ti. Međutim,na osnovu svega do sada što se dešavalo,mogu samo zaključiti da se Dodik poigrava sa neukim, nekompetentnim, zaostalim i isprepadanim jadnicima
Uredno dokumentovane prijave ....promjena vlasti u rsu i idu krivicne prijave tad nece biti dodika da ih stiti...ili to ne kontaju ili misle da ce ih neko fakat zastiti kad mile ode....
Sve to stoji,ali oko priče da je sve "koordinirano,smišljeno,planirano..", eno prvi Isak,najveći klaun u ovom cirkusu,prvi kaže da su Dodika morali tom prilikom uhapsiti, da se uozbilje, da bi on to drukčije,bla bla...eto prije svega on je nekoordiniran,pa možda da mu jave ovi što znaju šta rade.
LSD

#29087 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by LSD »

NediM17 wrote: 25/04/2025 22:38

Kakve su to "zajednicke" institucije.
Vidim primio se narativ.
Kolega lupeta pa ne zna sta su drzavne institucije.
Al nije problem, objasnit cemo i to.
Npr. zajednicki mogu biti kuhinja ili menza, zajednicki vešeraj, zajednicki podrum u nekoj zgradi, zajednicki WC i sl.
Parlament ili neko ministarstvo ne mogu biti zajednicki.
Janjicar

#29088 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Janjicar »

Promjene…
Skijaš

#29089 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Skijaš »

Skijaš wrote: 25/04/2025 06:17
belfy wrote: 24/04/2025 21:41
Skijaš wrote: 24/04/2025 18:01

Ja trazim izvinjenje kad pogrijesim, i u licnom zivotu a i na forumu. Objasni kako sam promjenio sustinu tvog odgovora skracivanjem komentara i ja cu se izvinuti.
pozdrav drug Djura (ako uopste budes razumio ovo Djura). kada se pogresi ne trazi se izvinjenje, nego se ono daje/ponudi.
Da, pogresno sam se izrazio, htio sam reci da nudim izvinjenje onom ko ga trazi, samo mi se treba objasniti u cemu grijesim. Nece biti ni prvi ni zadnji put. Hvala na ispravci.
a u toliko mnogo postova si sugovornicima pobrisao dijelove postova koji ti se ne svidjaju da se od toga sada moze napraviti knjiga. pa ti ljudi moraju u tri posta nadalje objasnjavati ovo isto sto sada isto trazis od sugorovornika.
U dosta komentara na koje odgovaram ima humora, pokusaja humora, nepovezanih cinjenica, nekad uvreda, ni na cemu utemeljenih teza a nekad i stvari sa kojim se generalno slazem. Trudim se da izdvojim ono preko cega ne mogu preci kako bih podvukao vaznost citiranog. Ako u procesu izbrisem nesto sto je trebalo da posluzi kao argument za tu neku tezu, onom koga citiram ne bi trebalo biti tesko posluziti se copy-paste opcijom.
jedan od onih eklatantnijih je kada te @PM72 prozvao kako mu opisujes stanje u RS -u, docim covjek zivi tamo (sto do tada, vjerovatno, nisi znao) pa si to hladno pobrisao i odgovorio mu na ono sto se tebi svidja...
Velikosrpska ekipa je uradila sve sto je smjela da onemoguci povratak. Ja sam u redovnom kontaktu s par jarana s kojima sam krvario u ratu a koji su se vratili s porodicama na podrucje manjeg entiteta i znam kroz sta prolaze ove tri decenije, ali i da nemam info iz prve ruke, logicno je da bi bez institucionalne diskriminacije koju provode velikosrbi, bilo puno vise onih koji bi se vratili. Imamo li agresivno nametanje srpstva i pravoslavlja kao jedinog sluzbenog identiteta te administrativne jedinice ? Imamo. Kako onda reci da su se vratili svi koji su se htjeli vratiti ?

Kako god, ja nisam spomenuo svoje jarane kao izvor informacija kao sto mi ne treba ni neki forumas glumiti autoriteta po tom pitanju a zakljucak da se mnogi nisu vratili jer nisu smjeli Ili ne zele da im se djecu maltretira institucionalnom asimilacijom, je nesto do cega moze doci petnaestogodisnjak upucen u desavanja na tlu BiH. Ako ne moze, treba samo ukucati u Google povratnicka djeca bosanski jezik.
te i takve korake od tada pravis iznova i iznova. i, sada, kada opet napravis isti pitas "pa gdje sam ja to sta promijenio sustinu tvog odgovora?" really?
To jos uvijek stoji ... politicko-desavanje-u-bih-all-inklusive ... #p19859847

Moje pitanje njemu : Covjece, stvar je jednostavna ....
- HDZ treba odustati of gazenja Bosnjaka i Srba prije nego se HDZ-u trajno prepusti stolicu u Predsjednistvu
- HDZ ne treba odustati od gazenja Bosnjaka i Srba prije nego se HDZ-u trajno prepusti stolicu u Predsjednistvu
Izaberi jedno.

Njegov odgovor meni : Mene HDZ ne interesuje; Oko te stranke - kojoj je cilj razbijanje BiH preko treceg entiteta - je sve jasno.
Ali meni je ZavnoBiH zakon - ne radi neke ideologije - nego radi cinjenice da pravilo "jedan covjek = jedan glas" znaci da ce vecinski narod postavljati kvote iz drugih naroda, sto nas dovodi do razloga zasto se YU raspala. Ako postujes - svejedno: ZavnoBiH ili danasnji ustav - i ako znas da je HDZ stranka koja je "pobjedila" u Hrvatskom korpusu - onda moras uvaziti tu cinjenicu. Dakle jedino relevatno pitanje je: kako u EU pored HR i SR koje su na svaki moguci nacin jace od BiH i kojima JE NEKO DIO SUVERENITETA BiH POKLONIO U DEJTONU?

A ja onda izdvojim plavo .... Mene HDZ ne interesuje; Oko te stranke - kojoj je cilj razbijanje BiH preko treceg entiteta - je sve jasno.
Ali meni je ZavnoBiH zakon - ne radi neke ideologije - nego radi cinjenice da pravilo "jedan covjek = jedan glas" znaci da ce vecinski narod postavljati kvote iz drugih naroda, sto nas dovodi do razloga zasto se YU raspala. Ako postujes - svejedno: ZavnoBiH ili danasnji ustav - i ako znas da je HDZ stranka koja je "pobjedila" u Hrvatskom korpusu - onda moras uvaziti tu cinjenicu. Dakle jedino relevatno pitanje je: kako u EU pored HR i SR koje su na svaki moguci nacin jace od BiH i kojima JE NEKO DIO SUVERENITETA BiH POKLONIO U DEJTONU?

.... te zakljucim kako kolega insistira na tom da je izgleda ZAVNOBIH-sko pravo Hrvata da biraju stranku koja ce uskracivati ZAVNOBiH-ska prava Bosnjaka. Ako sam ga pogresno razumio, eto ti dvije kopije njegovog kompletnog komentara pa objasni u cemu je nesporazum ?
Dakle ? Jesam li pogresno razumio Ili je kolega @vee-jay zaista rekao kako je ZAVNOBiH-sko pravo Hrvata da za svoje predstavnike biraju ljude koji ogranicavaju ZAVNOBiH-sko pravo Bosnjaka ?
HD_2015

#29090 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by HD_2015 »

Kakv dogovor!? Genocidna je pred ekonomskim krahom. Ne treba im dozvoliti da se namiruju od budžeta BiH i FBiH. Da se ovo odigra kako treba, genocidna neće postojati za 5 godina. I neki vaze o dogovoru. Došlo je vrijeme za ekonomski i politički konflikt, a ne dogovor.

Današnja situacija je slična kao kada smo bili pred Banjalukom 95-e, pa se decenijama žali što se popustilo pred pritiscima Amerike. Ako sada popustimo i dozvolimo genocidnoj da se izvuče sa svojim dugovima, žalićemo slijedećih 50 godina.
problemnatravunu

#29091 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by problemnatravunu »

HD_2015 wrote: 26/04/2025 06:29 Kakv dogovor!? Genocidna je pred ekonomskim krahom. Ne treba im dozvoliti da se namiruju od budžeta BiH i FBiH. Da se ovo odigra kako treba, genocidna neće postojati za 5 godina. I neki vaze o dogovoru. Došlo je vrijeme za ekonomski i politički konflikt, a ne dogovor.

Današnja situacija je slična kao kada smo bili pred Banjalukom 95-e, pa se decenijama žali što se popustilo pred pritiscima Amerike. Ako sada popustimo i dozvolimo genocidnoj da se izvuče sa svojim dugovima, žalićemo slijedećih 50 godina.
:thumbup: :thumbup:
Tako je , RS se sama uvukla u to , odnosno dodik i njegova mafijaška hobotnica ih je uvalila ,
i sada im treba pustiti da sami to plate, nikakva popuštanja , pobogu !
PM72

#29092 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PM72 »

Zadnjih 15 godina slušam i čitam kako je RS pred krahom...i Đekna nikako da krepa.
Dr Arsla

#29093 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Dr Arsla »

sime_cipol wrote: 25/04/2025 23:18

Državne institucije!
Patriote ne smiju pristajati na dvije mantre koji dušmani konstantno koriste:
1. Ne postoje granice entiteta, već samo administrativna linija
2. Ne postoje zajedničke institucije, nego državne
problemnatravunu

#29094 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by problemnatravunu »

Takođe , patriote moraju biti načisto šta je entitet "Republika Srpska" ,
dakle , nikakva REPUBLIKA u smislu države i uređenja, nego se čisto samo tako zove , ko ne razumije ,pomenimo ex Yu glumca koji se zove Petar KRALJ,
a koji , naravno nije nikakav Kralj
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#29095 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

512MB wrote: 25/04/2025 23:42
Chmoljo wrote: 25/04/2025 22:54
512MB wrote: 25/04/2025 22:15
Pogrešno.

U Austriji najjača stranka upravo nije uśla u vlast.
Ti bas ne kontas kako vlast kod nas funkcionise jel de?
Vidim upravo kako funkcioniše.
Da znas ne bi bubao da je pravljenje vlasti bez snsda i hdza samo stvar volje drugih. Jos za primjer navodis drugu drzavu koja ni priblizno nema slican politicki sistem.
mali_balon

#29096 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mali_balon »

Seyfo wrote: 26/04/2025 00:53
mali_balon wrote: 24/04/2025 15:26
Seyfo wrote: 24/04/2025 15:12

Evo ja se od srca i iz dubine duše nadam se da si ti u pravu a ja u krivu. Želim ti vjerovati i razmišljati kao ti. Međutim,na osnovu svega do sada što se dešavalo,mogu samo zaključiti da se Dodik poigrava sa neukim, nekompetentnim, zaostalim i isprepadanim jadnicima
Uredno dokumentovane prijave ....promjena vlasti u rsu i idu krivicne prijave tad nece biti dodika da ih stiti...ili to ne kontaju ili misle da ce ih neko fakat zastiti kad mile ode....
Sve to stoji,ali oko priče da je sve "koordinirano,smišljeno,planirano..", eno prvi Isak,najveći klaun u ovom cirkusu,prvi kaže da su Dodika morali tom prilikom uhapsiti, da se uozbilje, da bi on to drukčije,bla bla...eto prije svega on je nekoordiniran,pa možda da mu jave ovi što znaju šta rade.
De ba.....nemoj isaka tita ti......kakav isak obicna seoska varalica produkt sda takvih imas na hiljade ma svim sredinama se nalaze po 2 3....
Pa eno sinoc sama pandurevicka kaze ko ce zastiti ove policajce, sto nisu dali na dodika, od suda .....niko....odose na ledinu.,...pa kad ih vise ovo skonta bit ih ih masovno po bolovanjeima.....
mali_balon

#29097 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mali_balon »

problemnatravunu wrote: 26/04/2025 07:10 Takođe , patriote moraju biti načisto šta je entitet "Republika Srpska" ,
dakle , nikakva REPUBLIKA u smislu države i uređenja, nego se čisto samo tako zove , ko ne razumije ,pomenimo ex Yu glumca koji se zove Petar KRALJ,
Nije republika ali ima sve karakteristike republike......i tu je alija popusio srpsku foru samo da bi dobio svoj fildzancic.
Dok ti odjasnis da je ts entitet prodje voz....
ibizza

#29098 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by ibizza »

mali_balon wrote: 26/04/2025 08:06
problemnatravunu wrote: 26/04/2025 07:10 Takođe , patriote moraju biti načisto šta je entitet "Republika Srpska" ,
Nije republika ali ima sve karakteristike republike......i tu je alija popusio srpsku foru samo da bi dobio svoj fildzancic.
:thumbup:
Hakiz

#29099 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Hakiz »

mali_balon wrote: 26/04/2025 08:06
Odusttati od objašnjavanja i priznati da je republika?

Jok.

Aliju vaditi iz groba kao opravdanje?

Jok.

Kako ovi iz PDP, SDS (čuj SDS :shock: ) zovu državne institucije, državnim ili zajedničkim? Ako ih i oni zovu zajedničkim, prije ili poslije bit će ista priča kao što je sada sa Dodikom, Stevandićem i kompanijom. Nastavak secesije, negiranja suverenosti BiH pod drugim imenom, sa drugim akterima.

Rat ovdje nije završen, samo se ne puca. To nam je prijateljska Amerika poklonila, nije Alija. Da je Amerika htjela da ovdje bude pobjednik i da pobjednik bude BiH, Alija bi, kao i Tuđman i Milošević, potpisali Dejtonski sporazum koji bi to realizovao. Amerka bi ih na to natjerala.

Nije Alija potipisao ništa osim onoga šta je Amerika htjela da bude potpisano.
HelaS

#29100 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by HelaS »

Zna li neko način prevoza do Vatikana ovo troje predstavnika BiH?

Image
Post Reply