Ne moze tako.
Izdavanje stana
Moderator: anex
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#377 Re: Izdavanje stana
Prodas krimosu stan ispod cijene 
-
LikeLike
#378 Re: Izdavanje stana
Ma podrazumijeva se sve sto pisete za placanje porez.
Ja cu svakako prijaviti i placati taman kad bi jedini u drzavi to radio.
Sve neke patriote, a samo gledaju gdje ce naguziti i prevariti drzavu
Ja cu svakako prijaviti i placati taman kad bi jedini u drzavi to radio.
Sve neke patriote, a samo gledaju gdje ce naguziti i prevariti drzavu
-
LikeLike
#379 Re: Izdavanje stana
Btw da li jos uvijek postoji ono stanarsko pravo i da li uopste postoji mogucnost da podstanar poslije nekog vremena ostvari stanarsko pravo?
-
zecov
-
LikeLike
#381 Re: Izdavanje stana
Cuo sam da je nakon 5 godina, mada koji podstanar ostaje 5 godina
- zgiba
#382 Re: Izdavanje stana
Stanarsko pravo je skroz druga kategorija (i ne može se sticati još od 2000 godine).
Zakup nikada ne može prerasti u vlasništvo, bez obzira koliko traje.
Zakup nikada ne može prerasti u vlasništvo, bez obzira koliko traje.
- simbabimba
#383 Re: Izdavanje stana
Ima li neko iskustvo ili savjet da podijeli sa ovim agencijama koje upravljaju kratkorocnim iznajmljivanjem stan na dan turistima? Isplati li se, da li stvarno osiguraju vise rezervacija,gostiju i prihoda? Da li odrzavaju stan kako treba? Imate li nekoga za preporuciti?
-
zecov
#384 Re: Izdavanje stana
ako imas par sati vremena sedmicno najbolje je sam. ja sam rentam, cistim, komuniciram i radim 8-16 normalni posao sve stignem. ako ces 50% zarade dati agenciji bujrum. booking i airbnb mi nose 80%rezervacija ostalo poznanici i google mapssimbabimba wrote: ↑09/05/2025 13:47 Ima li neko iskustvo ili savjet da podijeli sa ovim agencijama koje upravljaju kratkorocnim iznajmljivanjem stan na dan turistima? Isplati li se, da li stvarno osiguraju vise rezervacija,gostiju i prihoda? Da li odrzavaju stan kako treba? Imate li nekoga za preporuciti?
- simbabimba
#385 Re: Izdavanje stana
Da, traze 30 % ali pretpostavljam da imaju uhodane kanale za goste. Nikako da krenu brojnije rezervacije, sigurno me booking ne gura, novi smo, nemamo puno reviews iako je sve 10 dosad, nista se znacajno ne popunjava a ovi kaze imaju po cijelu godinu 20 nocenja mjesecno...ne znam bas jel to tako ali meni je zima prosla bez gostiju.
-
zecov
#386 Re: Izdavanje stana
Zima je generalno losa. pokrijem troskovesimbabimba wrote: ↑09/05/2025 18:04 Da, traze 30 % ali pretpostavljam da imaju uhodane kanale za goste. Nikako da krenu brojnije rezervacije, sigurno me booking ne gura, novi smo, nemamo puno reviews iako je sve 10 dosad, nista se znacajno ne popunjava a ovi kaze imaju po cijelu godinu 20 nocenja mjesecno...ne znam bas jel to tako ali meni je zima prosla bez gostiju.
Kod bookinga cijena igra ulogu. spusti cijenu i pokusaj sa boostingom (bice ti veci fee ali imas vise pregleda).
Kod bookinga su isto tako jako bitne slike, pa probaj staviti druge slike (imas tutorijale dobre na youtubu).
Ja imam preko 20 reviewa sa 9.8 ocjenom iako samo godinu dana izdajem.
Ove godine sam popunio citavo ljeto ali vecina je isla preko googla, na googl mapsu imam otvoren holiday apartment
-
akcija007
#388 Re: Izdavanje stana
Slucaj koji sam cuo
Nova Otoka 40 tak m2 750 KM mjesecno
Vlasnik trazi depozit od 750 KM i kiriju unaprijed
I potencijalni najmoprimac odbio jer nema u startu 1500 KM da plati a trazi stan u novogradnji u Novoj Otoci
Nova Otoka 40 tak m2 750 KM mjesecno
Vlasnik trazi depozit od 750 KM i kiriju unaprijed
I potencijalni najmoprimac odbio jer nema u startu 1500 KM da plati a trazi stan u novogradnji u Novoj Otoci
-
Trappist
#389 Re: Izdavanje stana
ako ti nije zahmet i ako se sjecas da napises tacnu proceduru da se sve radi po zakonu, moze i pp.MMM1977 wrote: ↑23/08/2024 19:14Dovoljno je ući na Booking i sve se može vidjeti. Ja sam opremio 3 apartmana i krenuo sa izdavanjem ali prije toga registracija, fiskalna i sve što ide uz to. Žena koja radi u Općini na toj registraciji mojoj ženi rekla da smo blentavi što sve radimo po zakonu jer kao niko to ne radi, uključujući i tu ženu iz Općine, koja i sama izdaje apartmane.plain vanilla wrote: ↑23/08/2024 19:09 Puni oglasnici stanova na dan, niko porez ne placa. Jbt ovdje mozes naci stan za 50 KM po danu, i to fin stan. Za te pare tesko mozes naci zenu koja ce ga počistiti da ga opet mozes izdati. Tako da sam sigurna da porez ne placaju.
Kad bi Poreska bila vrijedna, dovoljno bi bilo Pik otvoriti i mogu na kaznama brdo para uzeti. Ali nemaju vremena od jahanja po registrovanih hotelcicima.
Ovdje je lik otvorio hotelic,6-7 soba, sve po propisima, nijedan gost bez racuna nije izasao, nema koja mu inspekcija nije dosla. Cak su ga peglali za bazdarenu vagu iako je dorucak švedski stol.
S jedne strane ljudi kupuju stanove da bi na crno zarađivali, jos se i oglasavaju, a s druge jasu ljude koji pokusavaju raditi po propisima.
- MMM1977
#390 Re: Izdavanje stana
Supruga je to radila ali se sjećam da je prvo išla u Opštinu i da su joj tamo dali listu gdje i šta treba da ideTrappist wrote: ↑20/05/2025 13:49ako ti nije zahmet i ako se sjecas da napises tacnu proceduru da se sve radi po zakonu, moze i pp.MMM1977 wrote: ↑23/08/2024 19:14Dovoljno je ući na Booking i sve se može vidjeti. Ja sam opremio 3 apartmana i krenuo sa izdavanjem ali prije toga registracija, fiskalna i sve što ide uz to. Žena koja radi u Općini na toj registraciji mojoj ženi rekla da smo blentavi što sve radimo po zakonu jer kao niko to ne radi, uključujući i tu ženu iz Općine, koja i sama izdaje apartmane.plain vanilla wrote: ↑23/08/2024 19:09 Puni oglasnici stanova na dan, niko porez ne placa. Jbt ovdje mozes naci stan za 50 KM po danu, i to fin stan. Za te pare tesko mozes naci zenu koja ce ga počistiti da ga opet mozes izdati. Tako da sam sigurna da porez ne placaju.
Kad bi Poreska bila vrijedna, dovoljno bi bilo Pik otvoriti i mogu na kaznama brdo para uzeti. Ali nemaju vremena od jahanja po registrovanih hotelcicima.
Ovdje je lik otvorio hotelic,6-7 soba, sve po propisima, nijedan gost bez racuna nije izasao, nema koja mu inspekcija nije dosla. Cak su ga peglali za bazdarenu vagu iako je dorucak švedski stol.
S jedne strane ljudi kupuju stanove da bi na crno zarađivali, jos se i oglasavaju, a s druge jasu ljude koji pokusavaju raditi po propisima.
-
k4mi
#391 Re: Izdavanje stana
mogu ti reci za izdavanje kao fizicko lice.Trappist wrote: ↑20/05/2025 13:49ako ti nije zahmet i ako se sjecas da napises tacnu proceduru da se sve radi po zakonu, moze i pp.MMM1977 wrote: ↑23/08/2024 19:14Dovoljno je ući na Booking i sve se može vidjeti. Ja sam opremio 3 apartmana i krenuo sa izdavanjem ali prije toga registracija, fiskalna i sve što ide uz to. Žena koja radi u Općini na toj registraciji mojoj ženi rekla da smo blentavi što sve radimo po zakonu jer kao niko to ne radi, uključujući i tu ženu iz Općine, koja i sama izdaje apartmane.plain vanilla wrote: ↑23/08/2024 19:09 Puni oglasnici stanova na dan, niko porez ne placa. Jbt ovdje mozes naci stan za 50 KM po danu, i to fin stan. Za te pare tesko mozes naci zenu koja ce ga počistiti da ga opet mozes izdati. Tako da sam sigurna da porez ne placaju.
Evo zahtjeva za opstinu centar (https://centar.ba/documents/preview/940 ... omacinstvu).
Pripremis ove papire i kupis pp aparat i predas u opstinu. Onda izadje komisija i kada dobijes papir sa tim ides u turisticku zajednicu. Jos je potrebno ako ces strancima da uzmes knjigu stranih gostiju i ovjeris u sluzbi za strance.
Relativno jednostavan proces i mozes brzo zavrsiti. Javi se na pp ako treba preporuka za atest struje i pp aparate da ne reklamiram javno
- madesa
#392 Re: Izdavanje stana
ako mozes i meni ukratko tu proceduru citavu kad budes imao vremena . Hvalak4mi wrote: ↑20/05/2025 15:04mogu ti reci za izdavanje kao fizicko lice.Trappist wrote: ↑20/05/2025 13:49ako ti nije zahmet i ako se sjecas da napises tacnu proceduru da se sve radi po zakonu, moze i pp.MMM1977 wrote: ↑23/08/2024 19:14
Dovoljno je ući na Booking i sve se može vidjeti. Ja sam opremio 3 apartmana i krenuo sa izdavanjem ali prije toga registracija, fiskalna i sve što ide uz to. Žena koja radi u Općini na toj registraciji mojoj ženi rekla da smo blentavi što sve radimo po zakonu jer kao niko to ne radi, uključujući i tu ženu iz Općine, koja i sama izdaje apartmane.
Evo zahtjeva za opstinu centar (https://centar.ba/documents/preview/940 ... omacinstvu).
Pripremis ove papire i kupis pp aparat i predas u opstinu. Onda izadje komisija i kada dobijes papir sa tim ides u turisticku zajednicu. Jos je potrebno ako ces strancima da uzmes knjigu stranih gostiju i ovjeris u sluzbi za strance.
Relativno jednostavan proces i mozes brzo zavrsiti. Javi se na pp ako treba preporuka za atest struje i pp aparate da ne reklamiram javno
- Thorgerson
#393 Re: Izdavanje stana
Je li se cudis cijeni stana ili toj proceduri?
Jer, to je otprilike standardno, depozit plus jedna kirija. Depozit se vraca ako bude sve ok.
Naravno, mozes ti i bez toga, ali ovako imas barem neku nadoknadu u slucaju stete i sl. Plus, i zakupac nece pokupiti se i otici tek tako nakon mjesec dana.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#394 Re: Izdavanje stana
Cuj 750 KM
Pa digni kredit i kupi stan
Pa digni kredit i kupi stan
- VladaFBiH
#395 Re: Izdavanje stana
Evo i ja čitam i nije mi jasno šta je problem? Jedini problem koji vidim je da najmoprimac želi "Novu Otoku" a nema para za nju.Thorgerson wrote: ↑21/05/2025 09:17Je li se cudis cijeni stana ili toj proceduri?
Jer, to je otprilike standardno, depozit plus jedna kirija. Depozit se vraca ako bude sve ok.
Naravno, mozes ti i bez toga, ali ovako imas barem neku nadoknadu u slucaju stete i sl. Plus, i zakupac nece pokupiti se i otici tek tako nakon mjesec dana.
- Daryl Dixon
#396 Re: Izdavanje stana
Ne vjerujem da je kiriju tražio na taj iznos, mada uvijek kažem dabogda milja bila
-
HelaS
#397 Re: Izdavanje stana
Hrvatska je, u decembru 2024. godine, Zakonom o upravljanju i održavanju zgrada, koji je, inače, višetsruko bolji, sadržajniji, precizniji, s više obaveza i odgovornosti, itd. nego naš zakon o održavanju zgrada, dakle tim zakonom je zatražena saglasnost većine vlasnika zgrade ukoliko neko izdaje svoj stan na kratkoročni najam ("stan na dan"), kao i za najam više od 4 osobe u takvom stanu, odnosno prestaje "apartmanizacija" stanova i njihovo takvo izdavanje.
Mislim da i mi u BiH trebamo prestati sa jednostavnim pravom na izdavanje stanova "na dan" (na noć, zapravo), pa i apartmanizaciju, isto. Milion je razloga za takvu odluku zakonodavca
Mislim da i mi u BiH trebamo prestati sa jednostavnim pravom na izdavanje stanova "na dan" (na noć, zapravo), pa i apartmanizaciju, isto. Milion je razloga za takvu odluku zakonodavca
-
nlt
#398 Re: Izdavanje stana
Potreban stan za mladi bracni par
Nisu pusaci, nemaju kucne ljubimce
U nekom rasponu od 500 do 700 KM kirija
Bitno je da nije prizemlje, da posjeduje spavacu sobu, balkon i centralno grijanje
Blizina tramvaja je svakako prednost
Mozete slati u pp ako imate nesto ponuditi
Nisu pusaci, nemaju kucne ljubimce
U nekom rasponu od 500 do 700 KM kirija
Bitno je da nije prizemlje, da posjeduje spavacu sobu, balkon i centralno grijanje
Blizina tramvaja je svakako prednost
Mozete slati u pp ako imate nesto ponuditi
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#399 Re: Izdavanje stana
Delozacija narkica u pejtonu
Dosla oklopna kola i 5 kornjaca preko balkona istjeruju najmoprimce
Agonjja od septembra traje kazu susjedi
Dosla oklopna kola i 5 kornjaca preko balkona istjeruju najmoprimce
Agonjja od septembra traje kazu susjedi