vjeshalica wrote: ↑30/08/2024 09:32Znaci ti bi ulazila u stan i ometala uzivanje mirno posjeda podstanaru?narcisaa wrote: ↑29/08/2024 21:30Ja kao vlasnik nekretnine koju iznajmljujem mogu u svako doba podstanaru dati otkaz uz otkazni rok koji je zakonom predvidjen.Dosadno mii wrote: ↑24/08/2024 23:02
Mislila sam na one koji izdaju pa im prahne da prodaju, i zato kazem zakon kako treba a ne divlji zapad
Ne moram ni razlog napisati, dovoljno je pred zakonom, otkaz zbog licne potrebe za tom nekretninom. Takodjer i zbog prodaje nekretnine.
Zali se kome god hoces, ima da izadjes iz iznajmljene nekretnine u zakonom predvidjenom otkaznom roku.
Otkaz ti mogu dati i ako se ostali stanari zale na buku, uznemiravanje,....sa tvoje strane.
Prilikom iznajmljivanja stana, prije nego podstanar useli u iznajmljenu nekretninu ima da uplati na racun vlasnika nekretnine, koji je za tu svrhu otvoren, 2-3 kirije na ime kaucije koju dobije na kraju (opet u zakonom predvidjenom roku) ako je nekretninu ostavio u stanju kakvom je trebao ostaviti po ugovoru o najmu.
Rezije ionako placa, meni kao vlasniku, skupa sa kirijom pa ih ja kao vlasnik nekretnine placam, ne on. Na to, po zakonu, imam pravo i prva polemika po tom pitanju je opomena pred promptni otkaz ili sam otkaz.
Bravu ne smije izmijeniti, kljuc od nekretnine imam po zakonu, u obilazak nekretnine, po zakonu, mogu doci uz najavu: tromjesecno, svakih 6 mjeseci ili 1 x godisnje. Sve zavisi od podstanara i to mi ne moze zabraniti jer u tom slucaju ulazim uz sudski nalog a on automatski dobije otakaz.
Da me moze, kao podstanar nomad, debelo ostetiti, to mi je uvijek u podsvijesti. Zato se i ne iznajmljuje svakome i nikako ne na slijepo, nikako bez potvrde od ranijeg najmodavca o njegovom finansijskom moralu. Vodi se racuna o "klijenteli" kojoj se nekretnina iznajmljuje.
Rentanje stana je jedno, javna kuca je drugo.
Taj vojaerizam uhodjenje i uznemiravanje je krivicno djelo, pa bi ti koja ulazis u stan da bi preturala po njemu zavrsila u zatvoru i stavljen bi ti bio pecat da si osudjivana voajerka pa nek ti dolaze musterije
Zakon o izdavanju stanova u zakup postoji, ugovor sastavi advokat ili notar na zahtjev zakupodavca a zakupac moze ili da ga prihvati ili da produzi dalje do tebe koja ce mu, na crnjaka za bagatelu i bez kontrole, unajmiti svoju nekretninu. Naravno, pod uslovom da ima sta izdavati u najam.
Ja po Zakonu imam pravo na obilazak moje iznajmljene nekretnine u prisustvu podstanara i uz predhodni dogovor sa njim.
Sve ovo jos i u Ugovoru napisano do u detalje.
Ako mi onemoguci ulazak u nekretninu, u vezi s kontrolom koristenja iste, imam pravo uci u nekretninu uz sudski nalog a on automatski dobija otkaz.
ZAKON O IZDAVANjU STANOVA U ZAKUP
(Objavljeno u "Sl. novinama Tuzlanskog Kantona", br. 7 od 11 juna 2004)
III- OBAVEZE ZAKUPODAVCA
Zakupodavac predaje zakupcu stan u stanju uslovnom za stanovanje. Zakupodavac i zakupac sačinjavaju zapisnik o primopredaji
Član 11.
stana.
Član 12.
Zakupodavac je dužan investiciono održavati stan koji se daje u zakup, u skladu s ugovorom o zakupu.
Član 13.
Zakupodavac može utvrditi vlastite kriterije za izdavanje stanova u zakup, u skladu sa ovim zakonom.
IV- OBAVEZE ZAKUPCA
Član 14.
Zakupac je dužan plaćati zakupninu i druge troškove tekućeg održavanja stana i zajedničkih dijelova i uređaja zgrade.
Član 15.
Zakupac je dužan koristiti stan na način da ga čuva od oštećenja.
Zakupac ne smije vršiti prepravke u stanu bez prethodne pisane saglasnosti zakupodavca.
Zakupac je dužan obavijestiti zakupodavca o nužnim popravcima u stanu i na zajedničkim dijelovima i uređajima zgrade čije troškove snosi zakupodavac.
Član 16.
Zakupac odgovara po važećim propisima za štetu koju, on ili korisnici stana, svojom krivicom prouzrokuju u stanu i zajedničkim dijelovima i uređajima zgrade.
Član 17.
Zakupac i drugi korisnici stana na zahtjev zakupodavca ili drugog lica koje ovlasti zakupodavac, dopustiće ulazak u stan u slučaju iz člana 15. stav 3. ovoga zakona, te u vezi s kontrolom korištenja stana.
Član 18.
Zakupac je dužan nakon prestanka zakupa predati stan zakupodavcu u stanju u kojem ga je primio, uzimajući u obzir promjene do kojih je došlo redovnim korištenjem stana, osim ako su ugovorne strane drugačije dogovorile.
http://www.podaci.net/_gBiH/propis/Zako ... v0407.html
U Hrvatskoj je zakon isti, na Zapadu takodjer.
https://www.zakon.hr/z/168/Zakon-o-najmu-stanova