Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
talijan97
#176 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?
Dvije najgore stvari se desile po nas.
1. Bosna pada pod Osmanlijama
2. Osmansko carstvo se povlaci sa ovih prostora a za njima i dobar broj Bosnjaka koji su imali mogucnost to uraditi.
1. Bosna pada pod Osmanlijama
2. Osmansko carstvo se povlaci sa ovih prostora a za njima i dobar broj Bosnjaka koji su imali mogucnost to uraditi.
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#177 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?
Vou, jel pricamo o prvoj Jugoslaviji? Jer ako je to tema, tu bas nije bilo puno izbora, Srbija koja je bolje naoruzana i imala populaciju u BiH za bune i Hrvati koji su se zeljeli odmaci od prvenstveno Ugara, pa onda i Austrijanaca.Ateista wrote: ↑22/04/2025 15:04
Isto tako je cinjenica da su predstavnici Bosne prihvatili Jugoslaviju i usli u nju dogovorom, to sto su okolnosti pocele mijenjati i sto mnogima u Bosni vise nije odgovarala Jugoslavija je druga prica i to je legitimno pravo da vise ne zelis biti dio te zajednice do cega je u neka doba i doslo, ali opet sve to ne moze promijeniti cinjenicu da Bosna nije osvojena od strane Jugoslavije vec je bio dogovor da budu dio iste.
Sto se i druge Juge tice... mislim da je bilo manje od 2 zla... Donijela je svakako mir i prividno potisnula nacionalizam, ali se nikad nije suocila sa svojim problemima, kao sto su npr. ratni zlocini.
- dr_Evil
#178 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?
Pa gledaj, nisu bile bas ruze ni prije dolaska Osmanlija. Odnos sa Ugarskom kojoj smo de jure bili vazal je bio daleko nego sjajan. Nakon par krizarskih pohoda na Bosnu moze se reci da se nije popravio. Papa je trazio od kralja da pobije ili protjera svoje ljude, sto je ovaj i uradio. Dakako Bosna je bila iscrpljena placajuci porez i osmanskim turcima i to je trajalo vec dugi niz godina. Situacija unutar drzave moze se reci da je bila skoro kao i danas, vlastela je imala zapravo moc na svojim posjedima vecu nego kralj, stop unitarizmu sto bi rekao Covic. Pavlovici, Hrvatinici, Kosace, i mnogi drugi, cak su i Dubrovcani znali "kraljeva zemlja" gdje su mislili na taj dio oko Visokog, Bobovac, itd. dok je ostatak bio poprilicno nezavisan.. sto je i rezultiralo laganim prodorom osmanskih turaka, jer je vlastela pravila vlastite dogovore sa njima bez znanja kralja. Recimo da smo sami sebi uvijek bili najgori neprijatelji, a historije se uvijek ponavlja.
Previse je raznih carstava projurilo kroz nasu zemlju, donijelo svoje religije, obicaje, da bismo sveli na ta dva dogadjaja.
- dr_Evil
#179 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?
Worm i dalje tramba po svomW0rM wrote: ↑23/04/2025 09:01Vou, jel pricamo o prvoj Jugoslaviji? Jer ako je to tema, tu bas nije bilo puno izbora, Srbija koja je bolje naoruzana i imala populaciju u BiH za bune i Hrvati koji su se zeljeli odmaci od prvenstveno Ugara, pa onda i Austrijanaca.Ateista wrote: ↑22/04/2025 15:04
Isto tako je cinjenica da su predstavnici Bosne prihvatili Jugoslaviju i usli u nju dogovorom, to sto su okolnosti pocele mijenjati i sto mnogima u Bosni vise nije odgovarala Jugoslavija je druga prica i to je legitimno pravo da vise ne zelis biti dio te zajednice do cega je u neka doba i doslo, ali opet sve to ne moze promijeniti cinjenicu da Bosna nije osvojena od strane Jugoslavije vec je bio dogovor da budu dio iste.
Sto se i druge Juge tice... mislim da je bilo manje od 2 zla... Donijela je svakako mir i prividno potisnula nacionalizam, ali se nikad nije suocila sa svojim problemima, kao sto su npr. ratni zlocini.
Bila je opcija worm, da te Kraljevina Srbija prisjedini te da postanes neizostavan dio lepe nase prekodrinske, a pravoslavno stavnonistvo u BiH je svakako bilo vecina. E to bi druze bila okupacija
- Ateista
#180 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?
Ima mi smisla da se situacija vremenom moze promijeniti, tipa da su u Bosni vremenom prihvatili okupaciju i osmansku vlast i nisu toliko pravili probleme, pa da su i ovi malo popustili, pogotovo kad se uzme veliki broj ljudi koji je prihvatio islam, vjerujem da je to bio neki pokazatelj da su prijateljski naklonjeni prema vlasti i slicno.sehohari wrote: ↑22/04/2025 19:17Mislim da si donekle gledano u pravu.Ateista wrote: ↑22/04/2025 15:04To kako ko mijenja misljenje tokom nekog perioda nije relevantno, relevantne su cinjenice, a to je da je osmansko carstvo doslo da osvaja i osvojilo Bosnu, tako da oni jesu okupatori, to sto je neko razvio stokholmski sindrom ne moze zanemariti da je Bosna osvojena.
Ja mogu razumjeti da odredjenim ljudima nije lako prihvatiti da je vjera koju praktikuju nekad ranije nametnuta njihovim precima od strane okupatora, ali jbg necemo sad zbog toga izvrtati cinjenice, tako je kako je, ni prvi ni zadnji koji su na taj nacin sirili neku religiju. Prihvatanje da je okupator tvojim precima nametnuo vjeru ne znaci da se iste treba odreci, odnosno ljubav prema svojoj vjeri se ne treba pokazivati na nacin da zbog toga treba slaviti okupatore i negirati da su dosli sa ciljem da osvajaju.
Bosna jeste osvojena od strane Osmanlija, ali je veoma teško reći da je OC svo vrijeme bilo okupator, iz prostog razloga što Bosna jeste kasnije postala integralan dio carstva, i to dio gdje bi većina stanovništva vjerovatno bila za ostanak u istom npr. u 18. stoljeću.
Obrnuto je također moguće - to što se neko prvome iskaže dobrodošlica, pozove, ne znači da kasnije ne postaje okupator. Primjera radi, Austrijanci su ušli u Mađarsku dogovorom kao odbrana od Osmanskog carstva, ali su kasnije sve više smatrani stranim tijelom, sve do revolucije 1848.
Sve abrahamske religije na ovom području su ušle preko "stranog" faktora.
I još jedno pitanje - često se legitimiše Jugoslavija jer je bila zajednica južnih slavena - no, šta je onda sa Albancima? Njih bukvalno niko ništa nije pitao, niti su uopće dio te zajednice. Znači li to da Jugoslavija ipak jeste okupatorska država, samo eto ne prema Bošnjacima?
Jer, ako idem dalje, to bi značilo da su Bošnjaci okupatori Kosova i svih mjesta sa većinski-albanskim stanovništvom.
Ovo naravno nije moje mišljenje, već samo idem dalje teoretski. Jer, ako si bio ravnopravan, onda si i ti bio dio toga. Ako nisi, onda se samo i možeš pravdati time što je i tebi tuđa vlast nešto određivala.
Isto i za Jugoslaviju ali obrnuto, vjerujem da kako je jacao srpski uticaj, pogotovo poslije Titove smrti, da su se bosnjaci sve manje vidjeli kao dio iste, sto je i ocekivano.
Samo opet kazem, ni jedno ni drugo ne mijenja kako je doslo do toga da BiH bude u sastavu osmanskog carstva, odnosno kako u sastavu SFRJ.
Za Albance nisam siguran zasto nisu nikad bili dio ove price, vjerujem da neko moze i to objasniti, ja stvarno ne znam.
Sto se tice Kosova, ono nije uslo u SFRJ kao republika svojom voljom vec kao okupirana teritorija koja je tad bila dio Srbije, medjutim ne bih rekao da je Bosna tu okupator jer nije ona ta koja je okupirala Kosovo, ali jeste na neki nacin prihvatila i legalizovala tu okupaciju samim tim sto je pristala na zajednicu za drzavom koja u istu ulazi sa okupiranom teritorijom.
Isto se odnosi na sve ostale republike (osom Srbije) pa i generalno Jugoslaviju, oni to jesu legalizovali iako nisu direktno okupirali.
- Ateista
#181 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?
Pricamo i o jednoj i o drugoj.W0rM wrote: ↑23/04/2025 09:01Vou, jel pricamo o prvoj Jugoslaviji? Jer ako je to tema, tu bas nije bilo puno izbora, Srbija koja je bolje naoruzana i imala populaciju u BiH za bune i Hrvati koji su se zeljeli odmaci od prvenstveno Ugara, pa onda i Austrijanaca.Ateista wrote: ↑22/04/2025 15:04
Vec sam i sam pomenuo da mozda i nije bilo nekog izbora u to vrijeme, kad se uzme u obzir polozaj i snaga Bosne, ali svejedno to ne mijenja cinjenicu je bilo dobrovoljno i po dogovoru, opet puno drugacije nego kada smo bili dio osmanskog i AU carstva.
Isto tako treba biti realan, da je SFRJ nesto najbolje sto se desilo Bosni koja je tad dozivjela ubjedljivo najveci napredak. Mozemo mi sad govoriti o tome da su se tad Srbija i Hrvatska razvijale puno vise, da stvari nisu bile fer i to je tacno, ali i pored toga stoji da je to nesto najbolje sto se desilo Bosni.
- dr_Evil
#182 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?
Trebamo napraviti temu, Bosanski franjevci, okupatori ili ne
Zasto? Mi se svi ponosimo nasim franjevcima, i to je jedina institucija, ali bas jedina koja ima neprekidnu vezu sa srednjovjekovnom Bosnom.
S druge strane oni su dosli u Bosnu s ciljem da uniste Crkvu Bosansku, i pritisak koji je vrsen na bosanske kraljeve da podrze franjevce dok im je naredjeno da moraju unistiti svoju crkvu.
I sta cemo sad
Zasto? Mi se svi ponosimo nasim franjevcima, i to je jedina institucija, ali bas jedina koja ima neprekidnu vezu sa srednjovjekovnom Bosnom.
S druge strane oni su dosli u Bosnu s ciljem da uniste Crkvu Bosansku, i pritisak koji je vrsen na bosanske kraljeve da podrze franjevce dok im je naredjeno da moraju unistiti svoju crkvu.
I sta cemo sad
- W0rM
#183 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?
GoFno umotano u celofan i dalje smrdidr_Evil wrote: ↑23/04/2025 09:11Worm i dalje tramba po svomW0rM wrote: ↑23/04/2025 09:01Vou, jel pricamo o prvoj Jugoslaviji? Jer ako je to tema, tu bas nije bilo puno izbora, Srbija koja je bolje naoruzana i imala populaciju u BiH za bune i Hrvati koji su se zeljeli odmaci od prvenstveno Ugara, pa onda i Austrijanaca.Ateista wrote: ↑22/04/2025 15:04
Sto se i druge Juge tice... mislim da je bilo manje od 2 zla... Donijela je svakako mir i prividno potisnula nacionalizam, ali se nikad nije suocila sa svojim problemima, kao sto su npr. ratni zlocini.nikad nece prezalit sto 88 nije ostao
Bila je opcija worm, da te Kraljevina Srbija prisjedini te da postanes neizostavan dio lepe nase prekodrinske, a pravoslavno stavnonistvo u BiH je svakako bilo vecina. E to bi druze bila okupacija![]()
- dr_Evil
#184 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?
Svakako, ali eHto, opcija b nije zaista postojala. Opet sami smo sebi krivi, kao sto navedoh stanje u Bosni pred dolazak Osmanlija, takvo je bilo i pred odlazak. Domaca nesloga je kumovala da nismo stekli autonomiju, a onda smo postali subjekt umjesto objekta u regionalnim previranjima.
- W0rM
#185 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?
Mislim, ako je izbor kad ti je uperen pistolj u celo da das pare ili da ti uzme i zivot i pare... da li je uopste izbor?Ateista wrote: ↑23/04/2025 09:29Pricamo i o jednoj i o drugoj.W0rM wrote: ↑23/04/2025 09:01Vou, jel pricamo o prvoj Jugoslaviji? Jer ako je to tema, tu bas nije bilo puno izbora, Srbija koja je bolje naoruzana i imala populaciju u BiH za bune i Hrvati koji su se zeljeli odmaci od prvenstveno Ugara, pa onda i Austrijanaca.Ateista wrote: ↑22/04/2025 15:04
Vec sam i sam pomenuo da mozda i nije bilo nekog izbora u to vrijeme, kad se uzme u obzir polozaj i snaga Bosne, ali svejedno to ne mijenja cinjenicu je bilo dobrovoljno i po dogovoru, opet puno drugacije nego kada smo bili dio osmanskog i AU carstva.
Isto tako treba biti realan, da je SFRJ nesto najbolje sto se desilo Bosni koja je tad dozivjela ubjedljivo najveci napredak. Mozemo mi sad govoriti o tome da su se tad Srbija i Hrvatska razvijale puno vise, da stvari nisu bile fer i to je tacno, ali i pored toga stoji da je to nesto najbolje sto se desilo Bosni.
SFRJ sto se tice skolstva, industrijalizacije, pa hajde i zdravlja je dosta pomogla BiH, da li je nesto najbolje? Mozda... ono, kad te neko bicuje 3x dnevno pa smanji na 2x sedmicno, definitvno je poboljsanje.
- dr_Evil
#186 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?
Worm druze predugo si u toj svabiji, helem ti fali malo domaceg zrakaW0rM wrote: ↑23/04/2025 10:25
Mislim, ako je izbor kad ti je uperen pistolj u celo da das pare ili da ti uzme i zivot i pare... da li je uopste izbor?
SFRJ sto se tice skolstva, industrijalizacije, pa hajde i zdravlja je dosta pomogla BiH, da li je nesto najbolje? Mozda... ono, kad te neko bicuje 3x dnevno pa smanji na 2x sedmicno, definitvno je poboljsanje.
- W0rM
#187 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?
100%, sve smo i sve hocemo, ali knjige se latiti i biti vise slozni (ili manje tvrdoglavi) - teskodr_Evil wrote: ↑23/04/2025 10:21Svakako, ali eHto, opcija b nije zaista postojala. Opet sami smo sebi krivi, kao sto navedoh stanje u Bosni pred dolazak Osmanlija, takvo je bilo i pred odlazak. Domaca nesloga je kumovala da nismo stekli autonomiju, a onda smo postali subjekt umjesto objekta u regionalnim previranjima.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#188 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?
je li sad pričamo o tome kako su srbi stomatolozi umjesto liječe zube oni su ih bošnjacima vadili?
- W0rM
#189 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?
aBd 2 mjeseca i kusur sam uskoro dole... znaci jucer sam slusao od rahmetli Safeta - "Morici", suze idu ko vodopad skakavac.dr_Evil wrote: ↑23/04/2025 10:28Worm druze predugo si u toj svabiji, helem ti fali malo domaceg zrakaW0rM wrote: ↑23/04/2025 10:25
Mislim, ako je izbor kad ti je uperen pistolj u celo da das pare ili da ti uzme i zivot i pare... da li je uopste izbor?
SFRJ sto se tice skolstva, industrijalizacije, pa hajde i zdravlja je dosta pomogla BiH, da li je nesto najbolje? Mozda... ono, kad te neko bicuje 3x dnevno pa smanji na 2x sedmicno, definitvno je poboljsanje.![]()
- Ateista
#190 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?
Malo su ti ta poredjenja pretjerana, pistolj u celo i bicevanje.W0rM wrote: ↑23/04/2025 10:25Mislim, ako je izbor kad ti je uperen pistolj u celo da das pare ili da ti uzme i zivot i pare... da li je uopste izbor?Ateista wrote: ↑23/04/2025 09:29Pricamo i o jednoj i o drugoj.W0rM wrote: ↑23/04/2025 09:01
Vou, jel pricamo o prvoj Jugoslaviji? Jer ako je to tema, tu bas nije bilo puno izbora, Srbija koja je bolje naoruzana i imala populaciju u BiH za bune i Hrvati koji su se zeljeli odmaci od prvenstveno Ugara, pa onda i Austrijanaca.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#191 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?
Za prvu Jugoslaviju sasvim na mjestu.Ateista wrote: ↑23/04/2025 10:58Malo su ti ta poredjenja pretjerana, pistolj u celo i bicevanje.W0rM wrote: ↑23/04/2025 10:25Mislim, ako je izbor kad ti je uperen pistolj u celo da das pare ili da ti uzme i zivot i pare... da li je uopste izbor?Ateista wrote: ↑23/04/2025 09:29
Pricamo i o jednoj i o drugoj.
SFRJ sto se tice skolstva, industrijalizacije, pa hajde i zdravlja je dosta pomogla BiH, da li je nesto najbolje? Mozda... ono, kad te neko bicuje 3x dnevno pa smanji na 2x sedmicno, definitvno je poboljsanje.![]()
- dr_Evil
#192 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?
Iz danasnje perspektive mozda, onda, pa i ne znam da je bio neki valjaniji pokret za nezavisnost BiH, svi veci umovi su bili priklonjeni na hrvatsku ili srpsku stranu, ili cemo zaboravit da smo sami sebe udusili po nacionalnom pitanju za vrijeme Austrije. Helem, hajde mozda sam zaboravio nekoga, de me ispravite.sehohari wrote: ↑23/04/2025 11:46Za prvu Jugoslaviju sasvim na mjestu.Ateista wrote: ↑23/04/2025 10:58Malo su ti ta poredjenja pretjerana, pistolj u celo i bicevanje.W0rM wrote: ↑23/04/2025 10:25
- PreWiBa
#193 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?
Ne znam šta je poenta tvog komentara.dr_Evil wrote: ↑23/04/2025 13:09Iz danasnje perspektive mozda, onda, pa i ne znam da je bio neki valjaniji pokret za nezavisnost BiH, svi veci umovi su bili priklonjeni na hrvatsku ili srpsku stranu, ili cemo zaboravit da smo sami sebe udusili po nacionalnom pitanju za vrijeme Austrije. Helem, hajde mozda sam zaboravio nekoga, de me ispravite.
Ja govorim o zločinima, pljačkama na dnevnoj bazi i tkd.
To je za Bošnjake bilo vrijeme pravne, pa i fizičke nesigurnosti, od kojeg su jedino bili gori periodi ratova.
- apsidejzi
#194 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?
Jugoslaviju su napravili njeni narodi iznutra a Osmalnije su dosle izvana kao i AstroUgari, kao i Rimljani i . Naravno, nisu se svi dijelovi svih naroda Jugoslavije slagali sa tim ustrojstvom ali sta je tu je. Historiju pisu pobjednici, a Tito je pobjedio. Da je pobijedio Draza imali bismo Jugoslaviju ali kao kraljevinu sa srpskim kraljem, ili da je Hitler pobijedio onda bismo imali NDH kao fasisticku drzavu.sehohari wrote: ↑16/04/2025 22:58 Pitanje u naslovu, evo malo detaljnije.
"Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator, prema čemu Jugoslavija, prva i (ili) druga, nije predstavljala isto?"
Užasno kontroverzno pitanje, možda za neke i provokativno, ali mislim da pogađa srž dviju strana u ovoj vječnoj diskusiji.
Tvoje pitanje nije provokativno nego samo pokazuje da si slabo sta razumio na casovima historije. Svoje neznanje guras pod provokativnost.
- dr_Evil
#195 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?
Pa poenta je sami naslov teme, dakle da li je KSHS okupirala Bosnu, ili nije postojao unutar Bosne neki drugi put, ako je postojao ko ga je zagovarao? Ne pricamo sada o floskulama o "dva zla manje", nego da li su za vrijeme Austrije i tokom prvog velikog rata postojali ljudi unutar BiH koji su zagovarali autonomiju ili nezavisnost Bosne nakon rata ili pokusaj odvajanja BiH. Znamo da su postojali pokreti tipa Mlada Bosna, ali tesko je reci da su to lokalni pokreti te ustom cilj im nije bio bas "Bosna".sehohari wrote: ↑23/04/2025 13:18Ne znam šta je poenta tvog komentara.dr_Evil wrote: ↑23/04/2025 13:09Iz danasnje perspektive mozda, onda, pa i ne znam da je bio neki valjaniji pokret za nezavisnost BiH, svi veci umovi su bili priklonjeni na hrvatsku ili srpsku stranu, ili cemo zaboravit da smo sami sebe udusili po nacionalnom pitanju za vrijeme Austrije. Helem, hajde mozda sam zaboravio nekoga, de me ispravite.
To je za Bošnjake bilo vrijeme pravne, pa i fizičke nesigurnosti, od kojeg su jedino bili gori periodi ratova.
Ili ti ga sto Safvet napisa "od Trebinja do brodskijeh vrata" pa onda napisa hrvatsko porijeklo Bosnjaka.
Slozit cu se s tobom da je prva Juga bila pogubna za Bosnjake, ali takodjer su opet "fine ugladjene familije" se super snasle u njoj, niko rijeci lose nikad da kaze. Katastrofalna politika begovata
- Ateista
#196 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?
Blize nego za drugu, ali opet malo pretjerano.sehohari wrote: ↑23/04/2025 11:46Za prvu Jugoslaviju sasvim na mjestu.Ateista wrote: ↑23/04/2025 10:58Malo su ti ta poredjenja pretjerana, pistolj u celo i bicevanje.W0rM wrote: ↑23/04/2025 10:25
- PreWiBa
- Ateista
#198 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?
Govorilo se o pistolju na celu kao prisile da Bosna udje u kraljevinu SHS. Ovo se desilo kasnije, nakon ulaska.
- PreWiBa
#199 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?
Nauka ne poznaje definiciju po kojoj se nešto ne može nazvati okupacijom samo zato što je pri početku vladavine izostala otvorena reakcija.Ateista wrote: ↑23/04/2025 15:15Govorilo se o pistolju na celu kao prisile da Bosna udje u kraljevinu SHS. Ovo se desilo kasnije, nakon ulaska.
Rekoh, postoji hrpa primjera okupacije gdje je se to tek kasnije manifestovalo.
Kako nije pištolj na čelu? Pa hajde, reci nam, šta bi se desilo da su se Bošnjaci pobunili? I sam znaš odgovor.
- PreWiBa
#200 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?
Pa vidi, ja mislim da pogrešno uopće gledaš na period 1878-1914.dr_Evil wrote: ↑23/04/2025 13:30Pa poenta je sami naslov teme, dakle da li je KSHS okupirala Bosnu, ili nije postojao unutar Bosne neki drugi put, ako je postojao ko ga je zagovarao? Ne pricamo sada o floskulama o "dva zla manje", nego da li su za vrijeme Austrije i tokom prvog velikog rata postojali ljudi unutar BiH koji su zagovarali autonomiju ili nezavisnost Bosne nakon rata ili pokusaj odvajanja BiH. Znamo da su postojali pokreti tipa Mlada Bosna, ali tesko je reci da su to lokalni pokreti te ustom cilj im nije bio bas "Bosna".sehohari wrote: ↑23/04/2025 13:18Ne znam šta je poenta tvog komentara.dr_Evil wrote: ↑23/04/2025 13:09
Iz danasnje perspektive mozda, onda, pa i ne znam da je bio neki valjaniji pokret za nezavisnost BiH, svi veci umovi su bili priklonjeni na hrvatsku ili srpsku stranu, ili cemo zaboravit da smo sami sebe udusili po nacionalnom pitanju za vrijeme Austrije. Helem, hajde mozda sam zaboravio nekoga, de me ispravite.
Ili ti ga sto Safvet napisa "od Trebinja do brodskijeh vrata" pa onda napisa hrvatsko porijeklo Bosnjaka.
Slozit cu se s tobom da je prva Juga bila pogubna za Bosnjake, ali takodjer su opet "fine ugladjene familije" se super snasle u njoj, niko rijeci lose nikad da kaze. Katastrofalna politika begovata
Jednostavno, većina Bošnjaka je prisustvo Austrije smatrala nešto privremenim. Ljudi zaboravljaju da tada država kojom vlada Istanbul/Ankara nije počinjala negdje u Trakiji, nego iza Rudog.
Iz Sarajeva je lakše bilo otići u Osmansko carstvo nego u Bihać.
Bošnjaci su se smatrali dijelom islamskog svijeta, Osmanskog carstva, zato nije bilo nekih ideja o Bosni kao nezavisnoj državi. Zato je i veoma teško govoriti o OC kao okupatoru u tom periodu, jer je osjećaj pripadnosti bio toliko jak da su ljudi i kada su bili faktički van njega opet sebe smatrali građanima "svojeg" carstva.
Osjećaj potrebe za novim rješenjima je se tek rodio kao rezultat definitivnog odlaska Osmanlija, prvo 1908. tokom aneksije, pa i iz komšiluka u Balkanskim ratovima.
Možda je takvo razmišljanje bilo pogrešno, ali smiješno je ovdje govoriti da su ti ljudi eto bili nekakvi cigani bez ikakvog razmišljanja o svom identitetu, to je velikosrpska mantra po kojoj je nezavisna Bosna neka jugoslovenska-komunistička umotvorina (ili kako nam uvaženi banovani kolega reče, srpski komunisti su stvorili Bosnu).