Skoro sve banke nude do 300k kredit na 20 ili 30 godina. Ali to ti najviše zavisi od tvojih primanja.
Ako ispunjavas uslove da dignes kredit od 200k dat ce ti bez problema.
Moderator: anex
Skoro sve banke nude do 300k kredit na 20 ili 30 godina. Ali to ti najviše zavisi od tvojih primanja.
Kako ce dati ako je procjena manja od iznosa kredita? Ako banka trazi omjer kolaterala 1:1,25. Ima tu parametara koji se gledaju nije samo fazon u primanjima klijentaReymondReddington wrote: ↑21/04/2025 00:29Skoro sve banke nude do 300k kredit na 20 ili 30 godina. Ali to ti najviše zavisi od tvojih primanja.
Pa vjerujem da ti za vece iznose traze hipoteku na stan.Collector1946 wrote: ↑21/04/2025 15:21Kako ce dati ako je procjena manja od iznosa kredita? Ako banka trazi omjer kolaterala 1:1,25. Ima tu parametara koji se gledaju nije samo fazon u primanjima klijentaReymondReddington wrote: ↑21/04/2025 00:29Skoro sve banke nude do 300k kredit na 20 ili 30 godina. Ali to ti najviše zavisi od tvojih primanja.
Pa sve preko 50k ti je hipoteka... a danas za 50k ni wc ne mozes kupitiReymondReddington wrote: ↑21/04/2025 16:55Pa vjerujem da ti za vece iznose traze hipoteku na stan.Collector1946 wrote: ↑21/04/2025 15:21Kako ce dati ako je procjena manja od iznosa kredita? Ako banka trazi omjer kolaterala 1:1,25. Ima tu parametara koji se gledaju nije samo fazon u primanjima klijentaReymondReddington wrote: ↑21/04/2025 00:29
Koji ti je rok otplate ??challmander wrote: ↑22/04/2025 00:24 Vidim da ovdje ima raje koja je radila reprogram pa da i ja svoje pitanje podijelim.
Kredit digao 2023. sa pofinom kamatom, 4.29% u RF nakon sto mi je usmeno bilo receno da ce moci 3.29% medjutim dok je to proslo procjenu i kreditni odbor navodno su potrosena sredstva te ponude i mene su bacili na regularnu kamatu. Hocu da ovih dana odem do banke i pokusam neki reprogram dobiti sa nizom kamatom i da skratim period otplate za godinu-dvije po mogucnosti. Ima li ko iskustva sa RF i kakvi su po tom pitanju?
Sporedno pitanje je vezano za prebacivanje kredita u drugu banku. Zna li iko kakve su tu opcije i kakve su naknade?
199 mjeseci, trebalo bi da je jos 180 ostalo (15 godina).Collector1946 wrote: ↑22/04/2025 08:16Koji ti je rok otplate ??challmander wrote: ↑22/04/2025 00:24 Vidim da ovdje ima raje koja je radila reprogram pa da i ja svoje pitanje podijelim.
Kredit digao 2023. sa pofinom kamatom, 4.29% u RF nakon sto mi je usmeno bilo receno da ce moci 3.29% medjutim dok je to proslo procjenu i kreditni odbor navodno su potrosena sredstva te ponude i mene su bacili na regularnu kamatu. Hocu da ovih dana odem do banke i pokusam neki reprogram dobiti sa nizom kamatom i da skratim period otplate za godinu-dvije po mogucnosti. Ima li ko iskustva sa RF i kakvi su po tom pitanju?
Sporedno pitanje je vezano za prebacivanje kredita u drugu banku. Zna li iko kakve su tu opcije i kakve su naknade?
Malo mi nema logike to iznad sto govoris, cuj potrosili sredstva, pa jedino UNION ima posebnu liniju pa mogu potrositi sredstva...
Sporedno pitanje, ista procedura samo nemas kupoprodajni ugovor, vec imas ugovor o hipoteci.
Troskovi su notar, procjena, osiguranje, mjenice.
Sve se moze al se ne moze na dobar dan ja bi tu kamatu.
Moja supruga koja mi je zavrsavala kredit zavalila me radi profita banke jer ocigledno si dobio nizu kamatu od mene? Pa imas milion sitnica koje uticu na kamatu. Od crk-a plate djece bracnog statusa bankara roka otplate, iznosa kr itd itdkokuz_sa wrote: ↑23/04/2025 20:34Sve se moze al se ne moze na dobar dan ja bi tu kamatu.
Ja sam presao sigurno 10-tak banki
Zakazao sastanke
Raspitao se sta nude i usput izvukao info na sta treba da se obrati paznja.
U neke banke otisao i 2x
Cisti da kazem da imam bolju ponudu u drugoj banci
I bio iznenadjen kako kamata spadne.
Uglavnom
Ja imam 3,09 fix
Necu navodit koja je banka
Komsinica u istoj banci digla kredit prije mene na mjesec ima kamatu 4,29
Iznos nam se razlikuje u mislim 20.000 samo
Savjet
Kredite trazite do 10-tog u mjesecu
Trazite vise ponuda
Ne pristajte nikad na prvu
Budite konkretni sta hocete
Dobro pazite na ostale troskove koje vam provuku sa strane
Izracunajte te troskove na otplatnom nivou i onda uvidite kolika je stvarna kamata
Ne moze bas sve
Hoces vjerovati ili ne to je tvoja stvar.
Ma daleko od toga da se ko hvali ili sta.
Koliko dana prođe od procjene stana i potpisa ugovora kod notara da se odobri kredit i da pare legnu na račun prodavaocu?kokuz_sa wrote: ↑04/06/2025 17:26 Nemojte zaboraviti na dodatne troskove oko svega
1. ZK 30KM potreban za procjenu stana
2. Procjena stana 200KM
3. Mjenice za kredit, rodni, potvrde iz opstine isl cca 30KM
4. ZK 30KM potreban za hipotekarni ugovor kod notara. Trazili su da je 48h star jer je nekretbina u drugom entitetu
5. Kupoprodajni cca 350
6. Hipotekarni cca 360
7. Naknada vodjenja racuna za komplet godine kredita 360KM
8. Osiguranje nekretnine 360KM
9. ZK 30KM ovaj je sa upisom Hipoteke i sa tim ZK se ide u banku da se isplate pare prodavcu i mislim da je ovdje jos placeno 350 uknjzba
10. Uknjizba 350KM za brisanje prodavca iz ZK i ostajes ti i banka
11. ZK 30KM ponovo, sad se brise prodavac ostajes samo zi i banka
12. Uptnik za Rugip ako je nekretnina u drugom entitetu 5KM
Ako dobro sabrah 2485KM do sad
Eh sada ide prevodjenje racuna
Za to jos ne znam hoce sta naplacivat
Procjenu cekao 3 dana1kajjaN wrote: ↑29/07/2025 19:24Koliko dana prođe od procjene stana i potpisa ugovora kod notara da se odobri kredit i da pare legnu na račun prodavaocu?kokuz_sa wrote: ↑04/06/2025 17:26 Nemojte zaboraviti na dodatne troskove oko svega
1. ZK 30KM potreban za procjenu stana
2. Procjena stana 200KM
3. Mjenice za kredit, rodni, potvrde iz opstine isl cca 30KM
4. ZK 30KM potreban za hipotekarni ugovor kod notara. Trazili su da je 48h star jer je nekretbina u drugom entitetu
5. Kupoprodajni cca 350
6. Hipotekarni cca 360
7. Naknada vodjenja racuna za komplet godine kredita 360KM
8. Osiguranje nekretnine 360KM
9. ZK 30KM ovaj je sa upisom Hipoteke i sa tim ZK se ide u banku da se isplate pare prodavcu i mislim da je ovdje jos placeno 350 uknjzba
10. Uknjizba 350KM za brisanje prodavca iz ZK i ostajes ti i banka
11. ZK 30KM ponovo, sad se brise prodavac ostajes samo zi i banka
12. Uptnik za Rugip ako je nekretnina u drugom entitetu 5KM
Ako dobro sabrah 2485KM do sad
Eh sada ide prevodjenje racuna
Za to jos ne znam hoce sta naplacivat
Bar je covjek stavio korektnu cijenu