Vidio i trokut i ljude koji usmjeravaju saobracaj, i kamione po trakama, rasute komade ... lancane sudare ... djelovanje helikoptera i svasta .. nesrece se desavaju .. ovdje je krivica kako vozaca kamiona tako i vozaca volva (nemar od strane obojice) ... u ovakvim situacijama sekunde igraju ulogu ... ako se ovo desilo 30..45 minuta nakon nesrece onda definitvno je trebala biti reakcija i autocesta i policije... sve prije toga je jako tesko gotovo neizvodivo..last mohicans wrote: ↑19/04/2025 23:11 Super za tebe, samo nam reci gdje si vidio trokut na tim autocestama? Za ovaj slučaj se itekako moglo reagirati, pa da su dva radnika sa strane mahala zastavama, bolje bi bilo od ništa.
Crna hronika BH cesta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Bullet Tooth Tony
#17301 Re: Crna hronika BH cesta
Last edited by Bullet Tooth Tony on 19/04/2025 23:25, edited 1 time in total.
- Bullet Tooth Tony
#17302 Re: Crna hronika BH cesta
Aposlutno i sasvim dovoljno u BiH ... bilo kada sam koristio uvijek sam imao tacne informacije ...ZoomZoomKiwi wrote: ↑19/04/2025 23:21Google Maps koristi TMC informacije svugdje gdje su dostupne, uz naravno informacije sa android uređaja na kojima je to korisnik dozvolio.Bullet Tooth Tony wrote: ↑19/04/2025 23:13Uvodjenju cega ? Pa citav svijet koristi google maps ili waze .. o cemu pricas ... ja sam mislio da ces smanjit pljuvanje kako si otisao a izgleda ti podebljao na forumu
Sto posto, evo kad smo kod ovog TA i TMC, u autima sa ugrađenom navigacijom, ali i sa Garmin Nuvi 50 Luxe, TMC radi perfektno i rerouta te da zaobiđeš gužve, sve dok ne dođeš u BiH, čim pređeš granicu, nema više boja na mapi, samo cesta i druže boga pitaj šta je na njoj.
I tako već desetljećima, nikakvog napretka, ni plana za napredak. Pa niko i ne priča uopće o uvođenju tih stvari, kamoli nešto drugo.
![]()
![]()
Kod nas se oslanja samo na ovo drugo, i to samo za brzinu odvijanja prometa. Svaki drugi incident na cesti moraš ručno prijaviti kroz Google Maps aplikaciju.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#17303 Re: Crna hronika BH cesta
Divljina covjeceBullet Tooth Tony wrote: ↑19/04/2025 23:13 ja sam mislio da ces smanjit pljuvanje kako si otisao a izgleda ti podebljao na forumu![]()
Naviknes na nju
Gledas u sve zivo 10x da nece kakva glupost naumpasti budali
I onda vidis da postoji negdje gdje nije divljina
Ne kaze niko da nema idiota negdje drugo
Ali za kolicinu prometa u BiH ih ima pa sigurno među najviše u Europi, što pokazuje katastrofalna statistika poginulih
Znas sta bi ti vidio na 1000km pređenih u Bosni
Pa morao bi negdje drugo za istu kolicinu situacija bliskih nesreći preći barem 3-4k km
Pa danas sam iz bihaća došao pa jebote od kljuca do ulaska u sarajevo sigurno 20 xy situacija koje su bile zamalo udes
To je nekih 200km
- ZoomZoomKiwi
#17304 Re: Crna hronika BH cesta
Jest dok se ne desi ovo kao danas.Bullet Tooth Tony wrote: ↑19/04/2025 23:24Aposlutno i sasvim dovoljno u BiH ... bilo kada sam koristio uvijek sam imao tacne informacije ...ZoomZoomKiwi wrote: ↑19/04/2025 23:21Google Maps koristi TMC informacije svugdje gdje su dostupne, uz naravno informacije sa android uređaja na kojima je to korisnik dozvolio.Bullet Tooth Tony wrote: ↑19/04/2025 23:13
Uvodjenju cega ? Pa citav svijet koristi google maps ili waze .. o cemu pricas ... ja sam mislio da ces smanjit pljuvanje kako si otisao a izgleda ti podebljao na forumu![]()
Kod nas se oslanja samo na ovo drugo, i to samo za brzinu odvijanja prometa. Svaki drugi incident na cesti moraš ručno prijaviti kroz Google Maps aplikaciju.
Ne kažem da je nepostojanje TA i TMC sistema kod nas direktno uzrokovalo današnju pogibelj. Ali sasvim sigurno da bi postojanje istih, uz pravovremenu i ispravnu reakciju svih uključenih, sigurno dovelo do makar smanjenja neželjenih posljedica.
Vozač kamiona je do dolaska hitnih službi morao stati stotinjak metara prije mjesta nezgode sa reflektujućim prslukom i signalizirati dolazećim vozilima da uspore brzinu kretanja.
Problem kao i uvijek jeste u tome što se i nakon pogibije mnoštva ljudi na našim cestama bukvalno ništa ne radi na poboljšanju sigurnosti na istim. Pa eto sama priča da se uvedu TA i TMC sistemi u već postojeći RDS FM kod nas bila makar nekakav pomak.
Ali kako kad kod nas 99% ljudi, i 100% onih na vlasti, uopće ne zna šta su te skraćenice.
-
last mohicans
-
HelaS
#17306 Re: Crna hronika BH cesta
Udario je u kamion straga u lijevoj - preticajnoj traci. Ili je naglo izašao lijevo iza nekog kamiona - autobusa da ga pretiče, pa "naletio" na zaustavljeni kamion, ili je imao zdravstvenih problema tokom vožnje. Ili je suicid.
- ZoomZoomKiwi
#17307 Re: Crna hronika BH cesta
Evo konkretno prvi korak bi bio da neki iole tehnički pismen novinar ovo čita i napiše na klixu ili nekom drugom portalu članak pod naslovom "Zašto BIH ni u 2025. godini nema TA i TMC sisteme za pravovremene "žive" informacije o stanju u saobraćaju?!".
Sljedeći korak bi bio da neko iole pismen na određenom nivou vlasti, tipa onaj Saša Magazinović što voli da se hvali, pročita taj isti članak, pa na nivou vlasti na kojem već jest pokrene to isto pitanje u vidu poslaničkog pitanja, pa da se nekako već grudva zakotrlja.
Korak po korak, i možda bi se nekad sistem i uveo.
Ovako, možemo mi do sutra palamuditi, ali činjenica je da nam prvi susjed to ima već desetljećima, a kod nas nema nikakve ni naznake da postoji ideja da bi se uopće moglo početi pričati o eventualnom stvaranju plana za implementaciju tih sistema.
E ako to nije za popljuvati, onda ne znam šta je.
Sljedeći korak bi bio da neko iole pismen na određenom nivou vlasti, tipa onaj Saša Magazinović što voli da se hvali, pročita taj isti članak, pa na nivou vlasti na kojem već jest pokrene to isto pitanje u vidu poslaničkog pitanja, pa da se nekako već grudva zakotrlja.
Ovako, možemo mi do sutra palamuditi, ali činjenica je da nam prvi susjed to ima već desetljećima, a kod nas nema nikakve ni naznake da postoji ideja da bi se uopće moglo početi pričati o eventualnom stvaranju plana za implementaciju tih sistema.
E ako to nije za popljuvati, onda ne znam šta je.
Last edited by ZoomZoomKiwi on 19/04/2025 23:37, edited 2 times in total.
- ZoomZoomKiwi
#17308 Re: Crna hronika BH cesta
Kamion je bio zaustavljen poprijeko nakon prvobitnog udesa sa drugim putničkim vozilom koji se desio nekih pola sata prije ovog.
Teorije o suicidu su ipak malo previše jebem ga ja.
-
HelaS
#17309 Re: Crna hronika BH cesta
KakoZoomZoomKiwi wrote: ↑19/04/2025 23:36Kamion je bio zaustavljen poprijeko nakon prvobitnog udesa sa drugim putničkim vozilom koji se desio nekih pola sata prije ovog.
Teorije o suicidu su ipak malo previše jebem ga ja.

- ZoomZoomKiwi
#17310 Re: Crna hronika BH cesta
Fino, 40 cm desnog kraja prikolice je bilo u desnoj (voznoj) traci.HelaS wrote: ↑19/04/2025 23:42KakoZoomZoomKiwi wrote: ↑19/04/2025 23:36Kamion je bio zaustavljen poprijeko nakon prvobitnog udesa sa drugim putničkim vozilom koji se desio nekih pola sata prije ovog.
Teorije o suicidu su ipak malo previše jebem ga ja.![]()
![]()
-
ucenik1234
- mk ultra
#17312 Re: Crna hronika BH cesta
@Bullet Tooth Tony
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /250419115
Vidi i ovo
Za stalnu populaciju od 2M ljudi, ovo je dotaklo dno razuma u saobracaju...
Dno dna
Od infrastrukure do siledzija za volanom
Vidi i ovo
Dno dna
- Bullet Tooth Tony
#17313 Re: Crna hronika BH cesta
Slazem se ..mk ultra wrote: ↑19/04/2025 23:44 @Bullet Tooth Tony
Vidi i ovo
Dno dna
- ZoomZoomKiwi
-
inflames
#17315 Re: Crna hronika BH cesta
I razumijem da se vozilo ne treba pomjerati nakon saobraćajke, ali ga je ovaj kamiondžija ostavio halal mu ćufte. Auto sa kojim je imao sudar prethodno svakako se nalazio daleko iza kao da je bitno gdje bi ga ostavio.
-
last mohicans
#17316 Re: Crna hronika BH cesta
Vidi, ne razumijem se u te sisteme, pretpostavljam da su osnova za traffic news i zaista si u pravu. Kad odem vani, sve radi, ovdje mrka kita. Ali, posljednjih dana mi se radio par puta gasio i automatski su išle traffic news, ali za kratko. Da nisu nešto pokrenuli? To bi fakat trebalo delegirati nekom na državnom nivou, pa svima je u interesu. Pa mi čak nismo bili ni na google mapama dok Irfan Čengić nije podnio inicijativu još kao dječak. Baš je to Saša o tome govorio.ZoomZoomKiwi wrote: ↑19/04/2025 23:35 Evo konkretno prvi korak bi bio da neki iole tehnički pismen novinar ovo čita i napiše na klixu ili nekom drugom portalu članak pod naslovom "Zašto BIH ni u 2025. godini nema TA i TMC sisteme za pravovremene "žive" informacije o stanju u saobraćaju?!".
E ako to nije za popljuvati, onda ne znam šta je.![]()
- Bullet Tooth Tony
#17317 Re: Crna hronika BH cesta
Definitvno vozac kamiona snosi dio krivice .. ako ne i veci dio ..
- Bullet Tooth Tony
#17318 Re: Crna hronika BH cesta
Ma nije to bas tako kako se pise ovdje ... Traffic News se ukine kratkim pritiskom na dugmic ... nit je obavezan nit ga svi slusaju ... cak sta vise, Njemci ga slusaju samo da cuju koliko kilometera je zastoj ... Ja TA nisam cuo ma drugom jeziku (osim u hrvatskoj i par puta u drugim drzavama) ... tipa u Francuskoj da bude na Njemackom ... svabi od 60 godina to ne znaci punolast mohicans wrote: ↑19/04/2025 23:58
Vidi, ne razumijem se u te sisteme, pretpostavljam da su osnova za traffic news i zaista si u pravu. Kad odem vani, sve radi, ovdje mrka kita. Ali, posljednjih dana mi se radio par puta gasio i automatski su išle traffic news, ali za kratko. Da nisu nešto pokrenuli? To bi fakat trebalo delegirati nekom na državnom nivou, pa svima je u interesu. Pa mi čak nismo bili ni na google mapama dok Irfan Čengić nije podnio inicijativu još kao dječak. Baš je to Saša o tome govorio.
Ovdje se predstavlja kao da je to samar realnosti i prikaz opasnosti ... mislim da u ovom slucaju ishod ne bi bio puno drugaciji .. nazalost ...
Neko gore napisa da se vani stvori ogromna guzva nakon udesa i da je to razlog sto nema udesa ovog tipa (zbog velike kolicine vozila na putevima) i to je prava istina ...
- mk ultra
#17319 Re: Crna hronika BH cesta
Taman da si kupis VWZoomZoomKiwi wrote: ↑19/04/2025 23:51 Kod nas idioti ne voze VW, nego Toyotu![]()
https://www.nzherald.co.nz/nz/wellingto ... LDJOQC2IE/
Ne moraš nama reći
- mk ultra
#17320 Re: Crna hronika BH cesta
Bullet Tooth Tony wrote: ↑19/04/2025 23:50Slazem se ..mk ultra wrote: ↑19/04/2025 23:44 @Bullet Tooth Tony
Vidi i ovo
Dno dna
https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/96 ... -do-pozara
I ovaj je poginuo
- escobar__
#17321 Re: Crna hronika BH cesta
Čekam da se neko po dijaspori istrese. 
- mk ultra
#17322 Re: Crna hronika BH cesta
Zbog voznje?
Pa bilo ih je jucer par ali domacih tabli vise
Uglavnom
Dođe dijaspora, nekome blagdan to je bonus za popiti
I ti tacno vidis da se švrlja po cesti / popilo se
Jucer kod nove bile, švapske table BMW, krenuo iz seoceta u seoce, uleti u kolonu nazor, pretice kolonu, i skrenu za 300m nize
Nacija šofera neće se to meni desiti, mogu ja i malo da cugnem
Ja bih za alkoholiziranu voznju propisao 30d zatvora fiksno, na licu mjesta da ga pokupe
- ZoomZoomKiwi
- escobar__
-
mali_balon
#17325 Re: Crna hronika BH cesta
Cesto sam na toj dionici doboj sarajevo ......od 10 vozaca 2 koja divljaju i preticu su jedan iz dijapore vecinom "slovenci" i lokalni dzilkos sa poluraspadnutim paseratijem......doduse ima nekad neko sa nekim bNweom obavezno mora preticati.....
Zato ja vazda ganjam sleper ako ga neko ne jebe ispred lola vozi 90 taman a nema straha da me neko ne ubije iz suprotnog pravca