Crna hronika BH cesta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ZoomZoomKiwi

#17276 Re: Crna hronika BH cesta

Post by ZoomZoomKiwi »

mk ultra wrote: 19/04/2025 22:35
snijeg_led wrote: 19/04/2025 22:30
mk ultra wrote: 19/04/2025 22:29

Znas li gdje je ova lokacija sa slike?
Ne tačno, zašto je relevantno za trokut?
Nema hodanja autocestom
Kakav bogovi trokut

Upali sva 4 zovi policiju i bjezi preko ograde

A sta je bilo pa je ovo na kraju ovako ispalo, bog zna... u podne da ne skonta, ne znam

Kasno je sad bilo sta palamuditi
Stao sam u kvaru dva puta na vašem A1 i oba puta sam stao u zaustavnu i to sa dva desna točka zagazio na livadu, lagano prsluk, trokut nekih 70ak metara ispred auta na sredinu zaustavne trake i bježi na livadu.
Prvi poziv je Uniqa asistenciji, a drugi uvijek javim JPACFBiH na besplatni 0800 20306, i oba puta su došli sa onom bordo Fabijom karavan sa upaljenim rotacijama i stanu iza mene i čekaju sa mnom zajedno šlepu.

Samo lagano i sve po propisu i nemaš se šta sikirati.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#17277 Re: Crna hronika BH cesta

Post by mk ultra »

Pa mene maloprije kombi pun djece na divljaka pretice u krivinama od jajca do DVakufa

Jesu li realni ti ljudi

Ja znam koliko prilicno brzo vozim i ako mene pretices znaci da ga tjeras bas

Pustim ja to sve, jos sam mu se pomakao, a kombi pun djece

Plavi reno traffic...
ZoomZoomKiwi

#17278 Re: Crna hronika BH cesta

Post by ZoomZoomKiwi »

mk ultra wrote: 19/04/2025 22:42 Pa mene maloprije kombi pun djece na divljaka pretice u krivinama od jajca do DVakufa

Jesu li realni ti ljudi

Ja znam koliko prilicno brzo vozim i ako mene pretices znaci da ga tjeras bas

Pustim ja to sve, jos sam mu se pomakao, a kombi pun djece

Plavi reno traffic...
Takozvani self-preservation instinct je kod bošnja nepostojeći. U to sam se uvjerio milion puta. Zato i ginemo na cestama k'o rasada.
last mohicans

#17279 Re: Crna hronika BH cesta

Post by last mohicans »

Ma kakav ljudi trokut na AP, pa nije mahalska ulica. Kao da neko to i moze na vrijeme vidjeti, osobito ako je ovdje na nepreglednom dijelu. Svjetlosna signalizacija je morala biti,policija, auto s rotacijama kilometar ispred, traffic news must. Ja sam se vraćao iz Italije za 1 maj. Još u Italiji su išle vijesti na slovenskom za saobraćajku, vozni pas 9km, kontam sta mu je vozni pas, vidim ja janezi se isključuju kroz neka sela. Ma haj reko ostat ću, kad upss 9km kolona, skoro 2 sata mic po mic. Prevrnuo se šleper, poginuo naš momak iz Maglaja, trebao se ženiti. Žao mi porodice, ali eto u svemu tome, možda uhljup reaguju pa postave video nadzor, nabave svjetlosnu signalizaciju, konačno naprave odmarilišta da ne izgleda kao da se voziš highwayom 66 kroz pripzidne bez civilizacije.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#17280 Re: Crna hronika BH cesta

Post by izvrsni direktor »

ZoomZoomKiwi wrote: 19/04/2025 22:40

Nema hodanja autocestom
Kakav bogovi trokut

A sta je bilo pa je ovo na kraju ovako ispalo, bog zna... u podne da ne skonta, ne znam

Stao sam u kvaru dva puta na vašem A1 i oba puta sam stao u zaustavnu i to sa dva desna točka zagazio na livadu, lagano prsluk, trokut nekih 70ak metara ispred auta na sredinu zaustavne trake i bježi na livadu.
Prvi poziv je Uniqa asistenciji, a drugi uvijek javim JPACFBiH na besplatni 0800 20306, i oba puta su došli sa onom bordo Fabijom karavan sa upaljenim rotacijama i stanu iza mene i čekaju sa mnom zajedno šlepu.

:D :-)
ZoomZoomKiwi

#17281 Re: Crna hronika BH cesta

Post by ZoomZoomKiwi »

izvrsni direktor wrote: 19/04/2025 22:46
ZoomZoomKiwi wrote: 19/04/2025 22:40

Nema hodanja autocestom
Kakav bogovi trokut

:D :-)
:kiss:
mk ultra

#17282 Re: Crna hronika BH cesta

Post by mk ultra »

Ja sam poceo ozbiljno da razmisljam barem o nekoj blizoj zemlji, ne mora NZ :lol:

Bogami jel prnem preko granice zapadno sjebem se gdje se vratim
last mohicans

#17283 Re: Crna hronika BH cesta

Post by last mohicans »

mk ultra wrote: 19/04/2025 22:29

Znas li gdje je ova lokacija sa slike?
Nema hodanja autocestom
Kakav bogovi trokut

Tako bi trebalo, ali nisam jednom vidio. Lola stao u zaustavnoj, bez zmigavaca, bez prsluka, hoda oko auta. Pa to drakonski treba kažnjavati.
ZoomZoomKiwi

#17284 Re: Crna hronika BH cesta

Post by ZoomZoomKiwi »

mk ultra wrote: 19/04/2025 22:49 Ja sam poceo ozbiljno da razmisljam barem o nekoj blizoj zemlji, ne mora NZ :lol:
Slovenija bro, ima za tebe posao odmah, samo ti engleski i tvoja diploma trebaju. :mrgreen:
mk ultra wrote: 19/04/2025 22:49 Bogami jel prnem preko granice zapadno sjebem se gdje se vratim
Sto posto, evo kad smo kod ovog TA i TMC, u autima sa ugrađenom navigacijom, ali i sa Garmin Nuvi 50 Luxe, TMC radi perfektno i rerouta te da zaobiđeš gužve, sve dok ne dođeš u BiH, čim pređeš granicu, nema više boja na mapi, samo cesta i druže boga pitaj šta je na njoj.

I tako već desetljećima, nikakvog napretka, ni plana za napredak. Pa niko i ne priča uopće o uvođenju tih stvari, kamoli nešto drugo.

:run:
mk ultra

#17285 Re: Crna hronika BH cesta

Post by mk ultra »

last mohicans wrote: 19/04/2025 22:50

Nema hodanja autocestom
Kakav bogovi trokut

Tako bi trebalo, ali nisam jednom vidio. Lola stao u zaustavnoj, bez zmigavaca, bez prsluka, hoda oko auta. Pa to drakonski treba kažnjavati.
Pa evo ti maloprije u Tičićima prije kaknja stoji bordo audi ugasen bez svjetlosne signalizacije u zaustavnoj

Vidis ga na 20m doslovno
HelaS

#17286 Re: Crna hronika BH cesta

Post by HelaS »

last mohicans wrote: 19/04/2025 22:50 Tako bi trebalo, ali nisam jednom vidio. Lola stao u zaustavnoj, bez zmigavaca, bez prsluka, hoda oko auta. Pa to drakonski treba kažnjavati.
Bude ih na AP iza Visokog prema Kaknju, zastave se na svačetiri i nabrzinu preko ograde do kuće...
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#17287 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Leon16v »

3 ili 4 nesreće sa motociklima danas, Bože sačuvaj :-)
c0de

#17288 Re: Crna hronika BH cesta

Post by c0de »

Leon16v wrote: 19/04/2025 23:00 3 ili 4 nesreće sa motociklima danas, Bože sačuvaj :-)
Hladna cesta :(
ZoomZoomKiwi

#17289 Re: Crna hronika BH cesta

Post by ZoomZoomKiwi »

Leon16v wrote: 19/04/2025 23:00 3 ili 4 nesreće sa motociklima danas, Bože sačuvaj :-)
Uvijek je početak sezone na cestama ista priča. Manje više skoro svugdje u svijetu.
last mohicans

#17290 Re: Crna hronika BH cesta

Post by last mohicans »

Ovaj mali u Hadzićima mislim da je maturant medrese. Bio je dobar komentar na klixu stvarno o opasnosti i nepoznavanju motora uopće. Imam druga, skoro 30 godina vozi motor, ali full oprema, najbolje masine, gume, pola Evrope prošao. Ne divlja, zna šta vozi i kako vozi. Sta moze dijete od 19 god znati, njemu je i skuter puno. Uvijek ovako na proljeće, puno šljunka po cestma, upitne gume, svakakve mašine, nerijetko tuđe, nedostatak iskustva, adrenalin i smrtni ishodi.
Last edited by last mohicans on 19/04/2025 23:08, edited 1 time in total.
kabal1337

#17291 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kabal1337 »

ko zna kakva ga je cura natjerala da zavrne gas do kraja ...
Bullet Tooth Tony

#17292 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Bullet Tooth Tony »

last mohicans wrote: 19/04/2025 22:19
Bullet Tooth Tony wrote: 19/04/2025 18:39
Trappist wrote: 19/04/2025 18:05

U normalnim drzavama na autoputu postoje upozorenje kada je neki zastoj/nesreca, ali jebo to kod nas, bolje 20 radara staviti
Koje vrste ? Na radiju ?

Fakat me interesuje na sta mislis .. jer ako se ovaj udes desio 10 .. 15 min prije .. nema sanse da se nesto obiljezi osim trokuta ...
Kako bolan nema mogućnosti. Pa jesi igdje mako iz Bosne? Ima svjetlosna signalizacija iznad. Kojem kurcu služi, ima video nadzor, ko to reguliše. Eki šleper na putu parkiran, pa imaju li iz cesta RS auto s rotacijom, policiju, to se odmah zatvara ili preusmjerava. Izgidoše ljudi sto neko nije radio svoj posao. Ovaj volvo je tenk, dugo nisam pročitao da je neko u njemu stradao.
Hahaha jesam li makao ja ? Druze ja vec 10 godina zivim vani .. prosao evropu uzduz i poprijeko.. za vikenda sam vozio skoro 1000 km autoputa u Njemackoj... Svake dvije sedmice vidim udes na autoputu ... u 10 .. 15 minuta nema sanse da se obliljezi a da svi vozaci znaju i primjete ...nema signalizacije svakih 100 metara.. zato pitam koliko je proslo od udesa ?

Ovaj vozac je na njegovu zalost bio jako neoprezan .... 9 Januar je skoro pa prazan gotovo uvijek ... onaj autoput apsolutno nije full pokriven kamerama .. sta je sa vama ..
last mohicans

#17293 Re: Crna hronika BH cesta

Post by last mohicans »

Bullet Tooth Tony wrote: 19/04/2025 23:09

Koje vrste ? Na radiju ?

Fakat me interesuje na sta mislis .. jer ako se ovaj udes desio 10 .. 15 min prije .. nema sanse da se nesto obiljezi osim trokuta ...
Kako bolan nema mogućnosti. Pa jesi igdje mako iz Bosne? Ima svjetlosna signalizacija iznad. Kojem kurcu služi, ima video nadzor, ko to reguliše. Eki šleper na putu parkiran, pa imaju li iz cesta RS auto s rotacijom, policiju, to se odmah zatvara ili preusmjerava. Izgidoše ljudi sto neko nije radio svoj posao. Ovaj volvo je tenk, dugo nisam pročitao da je neko u njemu stradao.
Hahaha jesam li makao ja ? Druze ja vec 10 godina zivim vani .. prosao evropu uzduz i poprijeko.. za vikenda sam vozio skoro 1000 km autoputa u Njemackoj... Svake dvije sedmice vidim udes na autoputu ... u 10 .. 15 minuta nema sanse da se obliljezi a da svi vozaci znaju i primjete ...nema signalizacije svakih 100 metara.. zato pitam koliko je proslo od udesa ?

Ovaj vozac je na njegovu zalost bio jako neoprezan .... 9 Januar je skoro pa prazan gotovo uvijek ...
Super za tebe, samo nam reci gdje si vidio trokut na tim autocestama? Za ovaj slučaj se itekako moglo reagirati, pa da su dva radnika sa strane mahala zastavama, bolje bi bilo od ništa.
artur morgan

#17294 Re: Crna hronika BH cesta

Post by artur morgan »

Prebrza voznja, forsiranje i gruba nepaznja kada ne prepoznaju potencijalna opasnost su u pravilu uzrok nesrece na autocesti. Rijedje splet nesretnih okolnosti na koje ne mozes uticati.

I autoput ima svoja pravila kako se vozi. Forumas spomenu kako je vani. Kad odes vani vidis puno vecu sigurnost iako se i tamo desavaju teske nesrece... pazljiviju su to se odmah vidi i to je najbitnije za autoput gdje se vozi brze, drze razmak i prate saobracaj, ogranicenja, koriste redovno zmigavac, gledaju retrovizire, ne voze brzo kad ne moze, nema nervoze, prilagode se saobracaju i prate saobracaj, ne forsiraju kad ne moze...ako desnom trakom ide pet sest vozila brzinom od oko130 kmh a lijevom im prilazi vozilo brzinom od 190 kmh ima slobodnu lijevu traku, to moze biti opasno i toga nije svjestan vozac koji vozi 190 kmh jer onaj koji je oprezan usporit ce pa ako neko ispred krene neoprezno preticat i pomjerat se u lijevu traku imat ce mogucnost da na vrijeme uspori.
Last edited by artur morgan on 19/04/2025 23:13, edited 1 time in total.
Karikaturist

#17295 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Karikaturist »

Prednost vani je sto ces saznati za udes ili neko sranje kad naletis na guzvu ili da se ocigledno sporije ili nikako ne vozi. Normalno da se i tu moze nesto desiti ali uglavnom vidjeti ces da drugi usporavaju ili da ulazis u zonu guzve.
Kad je prazno kao ovo po autoputu u tom dijelu BiH onda se sranje desi u milisekunde i nemas pojma sta te snaso.
Last edited by Karikaturist on 19/04/2025 23:13, edited 1 time in total.
Bullet Tooth Tony

#17296 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Bullet Tooth Tony »

mk ultra wrote: 19/04/2025 22:49 Bogami jel prnem preko granice zapadno sjebem se gdje se vratim
Sto posto, evo kad smo kod ovog TA i TMC, u autima sa ugrađenom navigacijom, ali i sa Garmin Nuvi 50 Luxe, TMC radi perfektno i rerouta te da zaobiđeš gužve, sve dok ne dođeš u BiH, čim pređeš granicu, nema više boja na mapi, samo cesta i druže boga pitaj šta je na njoj.

I tako već desetljećima, nikakvog napretka, ni plana za napredak. Pa niko i ne priča uopće o uvođenju tih stvari, kamoli nešto drugo.

[/quote]

Uvodjenju cega ? Pa citav svijet koristi google maps ili waze .. o cemu pricas ... ja sam mislio da ces smanjit pljuvanje kako si otisao a izgleda ti podebljao na forumu :(
ZoomZoomKiwi

#17297 Re: Crna hronika BH cesta

Post by ZoomZoomKiwi »

Bullet Tooth Tony wrote: 19/04/2025 23:09

Koje vrste ? Na radiju ?

Ovaj vozac je na njegovu zalost bio jako neoprezan .... 9 Januar je skoro pa prazan gotovo uvijek ... onaj autoput apsolutno nije full pokriven kamerama .. sta je sa vama ..
Ne znam da je igdje komplet dužina neke dionice pod videonadzorom, ono svaki metar bukvalno. To je nemoguće.

Prvenstveno krivica vozača, a onda i ove dvojice iz prijašnje nesreće jer nisu označili mjesto makar trokutom (ako nisu, ne vidi se iz slika) u zaustavnoj traci.

Nisam jednom naišao na lika na vanjskom rubu zaustavne sa prslukom kako maše da se uspori nekih stotinjak metara prije mjesta udesa, puno prije dolaska bilo koje intervencije (obično su prvi vatrogasci uvijek, po mom iskustvu).

To je bilo sasvim dovoljno danas kad je vidljivost bila idealna, barem ja mislim.
Peryton_

#17298 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Peryton_ »

Kakav katastrofalan dan na nasim cestama danas. :(
Koliko je ovo mrtvih, 5 ukupno?
BiBi911

#17299 Re: Crna hronika BH cesta

Post by BiBi911 »

kabal1337 wrote: 19/04/2025 23:07 ko zna kakva ga je cura natjerala da zavrne gas do kraja ...

Ma cuo da moze dobit 40 junfara
ZoomZoomKiwi

#17300 Re: Crna hronika BH cesta

Post by ZoomZoomKiwi »

Bullet Tooth Tony wrote: 19/04/2025 23:13

Uvodjenju cega ? Pa citav svijet koristi google maps ili waze .. o cemu pricas ... ja sam mislio da ces smanjit pljuvanje kako si otisao a izgleda ti podebljao na forumu :(
Google Maps koristi TMC informacije svugdje gdje su dostupne, uz naravno informacije sa android uređaja na kojima je to korisnik dozvolio.

Kod nas se oslanja samo na ovo drugo, i to samo za brzinu odvijanja prometa. Svaki drugi incident na cesti moraš ručno prijaviti kroz Google Maps aplikaciju.

TMC ima itekako svoj usage scenario i jedan je u skoro pa beskonačnom nizu primjera u kojem BiH kaska neizmjerno mnogo za komplet svojim okruženjem, pogotovo onim zapadnim. Skraćenica je milion, od DVB-T, DAB(+), TA, TMC, i tako dalje i tako dalje.

Pa kod nas nijedan On-Call sistem u vozilima ne funkcioniše jer smo nazadni. Sjećam se prije par godina da su iz Volva tražili od RAK-a da im dozvoli korištenje neke frekvencije (ne sjećam se koje tačno) za Volvo On-Call komunikaciju sa vozilom preko apllikacije na mobitelu bez potrebe za SIM karticom unutar vozila. Naravno RAK je istu odbio jer je, pazi sad, ta frekvencija rezervisana za neke vojne sisteme JNA :lol: , i na naknadno pitanje o ažuriranju frekventnih opsega kao i dostupnosti istih nisu ni odgovorili. :bih:

Pa bolan i u tvom vlastitom BMW-u pola sistema ne funkcioniše dok si u BiH, čim izađeš vani sve proradi.

Rekao sam još davno da ne pljujem for the sake of pljuvanje, nego samo kažem onako kako jest. Ništa ja nisam slagao niti dodao ovdje, i to i sam znaš.
Post Reply