Sabina lupi nesto, uznemiri javnost i onda ode u Strazbur da bistri visoku politiku. A, ti se Muzafere kupaj.vee-jay wrote: ↑17/04/2025 09:54I ona nerijetko nesto bubne pa se sutradan pere.Point. wrote: ↑17/04/2025 06:34To je isto HDZ, isti fon imaju. Ne znam, Čudićka veli da postoje brojke, nije išla u detalje.vee-jay wrote: ↑16/04/2025 22:52
ko ako ne HDZ?
ova gromada koja rece:
Predloženi Izborni zakon bit će usvojen
https://www.klix.ba/vijesti/bih/cvitano ... /250416187
SVE ovo sto se desava u BiH se desava radi HDZa i cinjenice da je Dodik drzavni interes Hrvatske.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
- Styling
#27126 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
-
Hakiz
#27127 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Kokav uteg? Koji narod?Rothmans wrote: ↑17/04/2025 09:59Za ove sarajevske ublehe se slazem.
Kao narod imamo uteg 'cjelovite i nedjeljive' bih oko vrata, a separatisti to koriste.
Cjelovitost nije uteg, a nije ni ekskluzivitet samo jednog naroda.
-
zigson
#27128 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ne znam koja je poenta ovih ljudi uopste, sta su oni, domet ovoj doticnoj, sto neko rece, je format grba BiH..Chmoljo wrote: ↑17/04/2025 09:04Upravo hipiji.
Ima i nacin kako se nesto kaze. Jeste, u idealnom svijetu bi zaista drzava trebala stajati iza svoje administrativne jedinice.
No, svaki odnos dolazi sa odgovornosti. Moje diejte od 6 godina zna da ima sta pozeli, ali da uz to dolaze i odgovornosti. Odgovornosti nisu samo ono. Ucemu on uziva.
U svakoj ovakvoj izjavi treba neprestano potcrtavati odgovornost za ovo sto se desilo/desava.
Ove kumbaja sranja ne prolaze ni na puno benignijim prostorima, a kamoli ovim nasim nastanjenim dinaridima gdje je narativ jednako bitan kao i sustina.
Suti ne oglasavaj se, ako ne pomazes, nemoj praviti vecu stetu. Sta hoces ti sad da kazes eto s ovom izjavom? Sta ces dobiti? Ko si, postavljena si na relevantnu poziciju sa nerelevatnim iskustvom za istu, bar se poklopi u pm.
Sto kazes mi seremo al se nase ne pika ni 0.1%
Ne znam ko se moze izdvojiti iz ns da je normalan jbt
- Skijaš
#27129 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Kakve to veze ima sa tvojom pocetnom i pogresnom tezom da se vratio ko se htio vratiti ? Ja ne govorim o zivotu u sumi, nego o prakticnom zivotu povratnika koje maltreriraju institucionalno, kroz obrazovanje i diskriminaciju. Ili to mozda zelis reci da diskriminacije nema ? Jos te jednom pitam, ko je ubio Badica ? Ili malu Melihu ?
- Skijaš
#27130 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Robu proizvedenu u Tesnju se moze izvoziti vani. Repromaterijal za tu robu se moze uvoziti iz inostranstva. Zasto je moguce i jedno i drugo ? Zato sto Hrvatska i Srbija moraju osigurati da firma iz Capljine / Laktasa moze uvoziti i izvoziti. Odnosno, neprijateljski nastrojene Srbija i Hrvatska te granice drze otvorenim samo zbog bosanskohercegovackih Hrvata i Srba. Kada imas Herceg Bosnu i granicu na Dobrinji, ljudi u Zenici umiru od gladi. Nije to neka teska matematika.
Na stranu moralni, pravni i istorijski argumenti zasto BiH treba ostati cjelovita i drzava suzivota, a koji su jednako vazni.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#27131 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ona puščetina Made in Goražde, što se ministar slikao s njom, ima li se đe pazarit?. Pitam za jarana.
- DaysleepeR
#27132 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Sto? Je li mi ne valjaju ili valjaju informacije?HelaS wrote: ↑16/04/2025 18:46Odakle ti uzimaš te svoje informacijeDaysleepeR wrote: ↑16/04/2025 10:29 Recimo osnivač ove firme je Viaduct
HES VRBAS a.d. Banja Luka
Preduzeće za projektovanje, izgradnju, korištenje i održavanje hidroenergetskog sistema HES VRBAS a.d. Banja Luka
Odgovorno lice
Nemanja Petković, Generalni direktor
Vlasnička struktura
Vlasnik: VIADUCT d.o.o. Portorož - Kapital ....: 0,00 KM
Vlasnik: Preduzeće za projektovanje, izgradnju, korištenje i održavanje hidroenergetskog sistema "HES VRBAS"a.d. Banja Luka
Kapital ......: 0,00 KM
Vlasnik: GRAĐEVINAR GP d.o.o. Kraljevo - Kapital ............: 0,00 KM
Vlasnik: Preduzeće za projektovanje izgradnju korištenje i održavanje hidroenergetskog sistema HES VRBASa.d. Banja Luka
Kapital ......: 0,00 KM
![]()
![]()
- BeYaZ
- Skijaš
#27134 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
-Dodik je osoba s potjernice i sa njim i s njegovog ekipom vise nema razgovora
-Covicev zakon je suprotan presudi iz Strazbura i nece biti usvojen
Onaj u Sarajevu ko odstupi od ove dvije jednostavno odbranjive istine je kvisling. A pritiske preko Szijartovih i Plenkovicevih je za ocekivati.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
-
mishic
#27136 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Sistematska opstrukcija Dejtonom predviđenog i garantiranog povratka vršena je na bezbroj načina. Provokacije i prijetnje čak ni SFOR nije bio u stanju spriječiti jer su organizirane mase izlazile i pred njih i blokirale ih čak i sa oružjem i izravnim prijetnjama i njima. Sijan je strah, onemogućavano nesmetano kretanje, sabotirana obnova domova a događala su se i ubojstva povratnika ili je na njih otvarana vatra a ti slučajevi su ostajali nerasvijetljeni.Skijaš wrote: ↑17/04/2025 10:34 Kakve to veze ima sa tvojom pocetnom i pogresnom tezom da se vratio ko se htio vratiti ? Ja ne govorim o zivotu u sumi, nego o prakticnom zivotu povratnika koje maltreriraju institucionalno, kroz obrazovanje i diskriminaciju. Ili to mozda zelis reci da diskriminacije nema ? Jos te jednom pitam, ko je ubio Badica ? Ili malu Melihu ?
Opstrukcije je vršila prvo politika i vlast, ciljano, namjerno i sistematski da se očuvaju rezultati "etničkog čišćenja" a potom su organizirano različite skupine okupljenih građana protestovale sve s ciljem da povratak bude što minimalniji. Da ne spominjemo i one suptilne propagande kojima se poticala prodaja svojine da se barem bilo šta izvuče. Tamo gdje je bilo obnove bilo je i sabotaža pa čak i rušenja i oštećenja obnovljenog a potom uništavanja zasijane ljetine i tako redom.
Uz te rane faze kasnije se sistematski onemogučavalo zapošljavanje, školovanje i sve drugo što bi povratak činilo prihvatljivim i mogućim.
Sve je to trajalo godinama i tako se postigao željeni cilj a sve pod parolom "nesmetanog povratka".
- Tvrtko II Kotromanić
#27137 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
pritom, a vrlo je bitno i znacajno napomenuti, da sam SFOR tj medjunarodna zajednica nije htjela/smjela/zeljela iz politickih i drugih razloga da snaznije i djelotvornije podrzi proces povratka, drzali su se u okviru svoje misije peacekeeping i djelimicno hvatanje ratnih zlocinacamishic wrote: ↑17/04/2025 11:19Sistematska opstrukcija Dejtonom predviđenog i garantiranog povratka vršena je na bezbroj načina. Provokacije i prijetnje čak ni SFOR nije bio u stanju spriječiti jer su organizirane mase izlazile i pred njih i blokirale ih čak i sa oružjem i izravnim prijetnjama i njima. Sijan je strah, onemogućavano nesmetano kretanje, sabotirana obnova domova a događala su se i ubojstva povratnika ili je na njih otvarana vatra a ti slučajevi su ostajali nerasvijetljeni.Skijaš wrote: ↑17/04/2025 10:34 Kakve to veze ima sa tvojom pocetnom i pogresnom tezom da se vratio ko se htio vratiti ? Ja ne govorim o zivotu u sumi, nego o prakticnom zivotu povratnika koje maltreriraju institucionalno, kroz obrazovanje i diskriminaciju. Ili to mozda zelis reci da diskriminacije nema ? Jos te jednom pitam, ko je ubio Badica ? Ili malu Melihu ?
Opstrukcije je vršila prvo politika i vlast, ciljano, namjerno i sistematski da se očuvaju rezultati "etničkog čišćenja" a potom su organizirano različite skupine okupljenih građana protestovale sve s ciljem da povratak bude što minimalniji. Da ne spominjemo i one suptilne propagande kojima se poticala prodaja svojine da se barem bilo šta izvuče. Tamo gdje je bilo obnove bilo je i sabotaža pa čak i rušenja i oštećenja obnovljenog a potom uništavanja zasijane ljetine i tako redom.
Uz te rane faze kasnije se sistematski onemogučavalo zapošljavanje, školovanje i sve drugo što bi povratak činilo prihvatljivim i mogućim.
Sve je to trajalo godinama i tako se postigao željeni cilj a sve pod parolom "nesmetanog povratka".
Hoolbrook je o ovome pisao, po meni (jos) jedna od fula ((ne)namjernih) medjunarodne zajednice, a posljedice te fule osjecamo i dan danas
- Ja_Ja
#27138 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Jasno pise u tom clanu i stavki da se ukljucuje i dio kada entitet ili distrikt nece tj. ne zele da plate svoj dio.statixx wrote: ↑17/04/2025 08:04Ovo je u slucaju da nema dovoljno priliva od PDV-a. Posto RS ima sasvim dovoljno priliva kojima izmiruje vanjski dug, onda moze i ovaj po presudi.Ja_Ja wrote: ↑16/04/2025 23:07 Evo Clana 32. dijela stavke a)
Ako je razlog očekivanog nedovoljnog priliva prihoda takav da će jedan od entiteta ili
Distrikt pribaviti sredstva za servisiranje duga u iznosu manjem od onog koji je bio predviđen
kao njegov dio ili da neće uopće platiti svoj dio, Ministarstvo prvo upućuje zahtjev drugom
entitetu ili Distriktu da ustanovi da li je voljan i sposoban osigurati dodatni doprinos kako bi
se pokrio deficit. Entitet ili Distrikt, čiji je nedovoljni prihod pokriven takvim doprinosom,
bezuslovno se obavezuje da onom ko je dao taj doprinos nadoknadi puni iznos tih sredstava,
kao i proviziju u iznosu od najmanje 10% iznosa u roku od godinu dana od dana transakcije.
Takva nadoknada je, uključujući proviziju iz ove tačke, automatska, ima zakonsku snagu i ne
zahtijeva bilo koju dodatnu mjeru ili dokumentaciju dužnika ili Ministarstva.
Evo i advokat Viaducta se javio. Sve sto VM treba da uradi jeste rebalans budzeta, da uzme novac namjenjen RS-u i preusmjeri ga na drzavni budzet i da se to plati tako. Imaju 3 mjeseca da se dogovore u VM. Ja nisam siguran da ce se dogovoriti. Bazirano na dosadasnjim potezima Amidzica on samo kupuje vrijeme i nanosi vecu stetu. Ovdje mora postojati i kriminalna odgovornost ministra.
https://www.klix.ba/biznis/finansije/pr ... /250417058Prijedlog je da Ministarstvo finansija dostavi Vijeću ministara BiH u nekoliko narednih dana korigovani tekst Nacrta zakona o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine za 2025. godinu u kojem će biti planirana sredstva za izvršenje arbitražne presude u iznosu od 110 miliona maraca.
- Skijaš
#27139 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ovo je pitanje cisto kao suza, narod treba pripremiti na blokadu sistema jer iz manjeg entiteta odbijaju platiti svoj dug. To je razlog, to je objasnjenje i svaki narativ po kojem drzava treba odvojiti te pare a koje ce Dodik rastaliti sa ekipom iz Slovenije je imbecilno popustanje koje vodi daljoj devastaciji drustva.Ja_Ja wrote: ↑17/04/2025 11:25
Evo i advokat Viaducta se javio. Sve sto VM treba da uradi jeste rebalans budzeta, da uzme novac namjenjen RS-u i preusmjeri ga na drzavni budzet i da se to plati tako. Imaju 3 mjeseca da se dogovore u VM. Ja nisam siguran da ce se dogovoriti. Bazirano na dosadasnjim potezima Amidzica on samo kupuje vrijeme i nanosi vecu stetu. Ovdje mora postojati i kriminalna odgovornost ministra.
-
mishic
#27140 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
"Pravni zastupnik "Viaducta": Ponudili smo rješenje, možemo naplatiti na državnoj imovini u BiH i izvan nje"
A može neko doći pameti pa pred međunarodnim sudovima nakon temeljite istrage slučaja pokrenuti novi spor s ciljem da se rasvijetli ko je sve i na koji način uključen u ovaj organizirani kriminal. Desetine dokaza i činjenica ukazuju na to.
Dva su tima u ovome, mafijaši iz RS i mafijaši iz Slovenije u čemu čak "Viaduct" nije jedini. I druge su Dodikovi kriminalci potakli na slično djelovanje pa postoji prijetnja od čitavog niza ovakvih pravno-mafijaških akcija izvlačenja i pranja nezarađenog novca.
A može neko doći pameti pa pred međunarodnim sudovima nakon temeljite istrage slučaja pokrenuti novi spor s ciljem da se rasvijetli ko je sve i na koji način uključen u ovaj organizirani kriminal. Desetine dokaza i činjenica ukazuju na to.
Dva su tima u ovome, mafijaši iz RS i mafijaši iz Slovenije u čemu čak "Viaduct" nije jedini. I druge su Dodikovi kriminalci potakli na slično djelovanje pa postoji prijetnja od čitavog niza ovakvih pravno-mafijaških akcija izvlačenja i pranja nezarađenog novca.
Last edited by mishic on 17/04/2025 11:46, edited 1 time in total.
-
Novak20
#27141 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
I dnevna kamata na dug vodi devastaciji društva i državne imovine.Skijaš wrote: ↑17/04/2025 11:33Ovo je pitanje cisto kao suza, narod treba pripremiti na blokadu sistema jer iz manjeg entiteta odbijaju platiti svoj dug. To je razlog, to je objasnjenje i svaki narativ po kojem drzava treba odvojiti te pare a koje ce Dodik rastaliti sa ekipom iz Slovenije je imbecilno popustanje koje vodi daljoj devastaciji drustva.Ja_Ja wrote: ↑17/04/2025 11:25
- Ja_Ja
#27142 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
100% cisto,ali prijedlog ti nije dobar. Blokadom sistema se blokira sve. Dolazi do blokada penzija, plata, izmirenja drugih onaveza. Nije to tako jednostavno.Skijaš wrote: ↑17/04/2025 11:33Ovo je pitanje cisto kao suza, narod treba pripremiti na blokadu sistema jer iz manjeg entiteta odbijaju platiti svoj dug. To je razlog, to je objasnjenje i svaki narativ po kojem drzava treba odvojiti te pare a koje ce Dodik rastaliti sa ekipom iz Slovenije je imbecilno popustanje koje vodi daljoj devastaciji drustva.Ja_Ja wrote: ↑17/04/2025 11:25
-
KraljicaIzJajca
#27143 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Moja puna podrškavee-jay wrote: ↑17/04/2025 10:06Ah, kako sam JA shvatio?
Ja shvatio kako je ona izjavila:
EU vidi da imate neku "ustavnu krizu" ali to morate da sredite SAMI, MI vam necemo pomagati.
VI SVI zelite u EU - samo sto dvije trecine VAS to ne zele u okviru BiH.
Dogovorite se.
Podrška i ukinutom usaaid
-
statixx
#27144 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Taj clan definise proceduru u slucaju da nema dovoljno priliva za sefvisiranje duga ili ih nema nikako i u tom kontekstu je napisano da "nece uopce platiti".
Zakon ne daje mogicnost da ne zelis ili neces da platis vanjski dug ugovoren preko drzave vec razmatra slucaj u kojem su prilivi od PDV-a nedovoljni da se obaveza izmiri.
Uostalom, taj zakon nije vazan u slucaju Viaduct vec Zakonu o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH i Zakon o uplatama na jedinstveni racun i raspodjeli prihoda. Ova dva zakona regulisu servisiranje vanjskog duga, odnosno izmirenje medjunarodnih obaveza. A tu stoji:
Clan 21.
Jedinstveni racun i raspodjela prihoda po osnovu indirektnih poreza
"(iv) da se iznos koji je potreban za finansiranje obaveza vanjskog duga oduzme od udjela Federacije, Republike Srpske i Distrikta, te da se direktno uplaćuje u Budžet institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine."
Član 11.
Raspoloživi iznos raspoređuje se korisnicima prihoda u skladu s članom 21. stav 3. tačka i), ii) i iii) ZSIO. Raspodjela prihoda, kako je navedeno u stavu 1. ovog člana, vrši se svaki radni dan. Obračuni se prave u skladu s članom 12. i 13. ovog zakona.
Ako entiteti podmire sve svoje obaveze u pogledu finansiranja međunarodnih obaveza, dio prihoda koji je obračunat za ovaj entitet u potpunosti se isplaćuje tom entitetu.
-
statixx
#27145 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ovdje je realno najveci problem ministar finansija jer opstruira provodjenje ugovora i zakona.
- moa
#27146 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ja mislim da je ovo ok sto forto radi ali da se naplata mora riješiti interno. Oduzet o dppdva najpoštenije.
- dulekrele
#27147 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Oko placanja Viaduktu problem uopšte ne postoji. Zvizdic i Željko C. su potpisali neki papir gdje se sve lijepo navodi. Pare od UIO BiH-a koje sljeduju rs-u prebaciti za placanje duga i sve rijeseno. Problem je najveci sto nema ko da se naredi.To je tako kada B strana sve finansije dadnu neprijateljima zemlje.
-
KraljicaIzJajca
#27148 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
To kreteni znaju, ali iz političkih razloga nema dogovora.Ja_Ja wrote: ↑17/04/2025 11:25Jasno pise u tom clanu i stavki da se ukljucuje i dio kada entitet ili distrikt nece tj. ne zele da plate svoj dio.statixx wrote: ↑17/04/2025 08:04Ovo je u slucaju da nema dovoljno priliva od PDV-a. Posto RS ima sasvim dovoljno priliva kojima izmiruje vanjski dug, onda moze i ovaj po presudi.Ja_Ja wrote: ↑16/04/2025 23:07 Evo Clana 32. dijela stavke a)
Ako je razlog očekivanog nedovoljnog priliva prihoda takav da će jedan od entiteta ili
Distrikt pribaviti sredstva za servisiranje duga u iznosu manjem od onog koji je bio predviđen
kao njegov dio ili da neće uopće platiti svoj dio, Ministarstvo prvo upućuje zahtjev drugom
entitetu ili Distriktu da ustanovi da li je voljan i sposoban osigurati dodatni doprinos kako bi
se pokrio deficit. Entitet ili Distrikt, čiji je nedovoljni prihod pokriven takvim doprinosom,
bezuslovno se obavezuje da onom ko je dao taj doprinos nadoknadi puni iznos tih sredstava,
kao i proviziju u iznosu od najmanje 10% iznosa u roku od godinu dana od dana transakcije.
Takva nadoknada je, uključujući proviziju iz ove tačke, automatska, ima zakonsku snagu i ne
zahtijeva bilo koju dodatnu mjeru ili dokumentaciju dužnika ili Ministarstva.
https://www.klix.ba/biznis/finansije/pr ... /250417058Prijedlog je da Ministarstvo finansija dostavi Vijeću ministara BiH u nekoliko narednih dana korigovani tekst Nacrta zakona o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine za 2025. godinu u kojem će biti planirana sredstva za izvršenje arbitražne presude u iznosu od 110 miliona maraca.
- bimbokaposzta
#27149 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Kako se ne spominje?
Na vrlo jasan način nam je objašnjeno kako smo upravo mi odgovorni za dugove genocidnog četniteta.
- Skijaš
#27150 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Kratkorocno i u minornoj mjeri u poredjenju sa stetom koju bi se napravilo preuzimanjem odgovornosti za dubioze koje se pravi (a cesto i planski) na nizim nivoima vlasti.Novak20 wrote: ↑17/04/2025 11:43I dnevna kamata na dug vodi devastaciji društva i državne imovine.Skijaš wrote: ↑17/04/2025 11:33Ovo je pitanje cisto kao suza, narod treba pripremiti na blokadu sistema jer iz manjeg entiteta odbijaju platiti svoj dug. To je razlog, to je objasnjenje i svaki narativ po kojem drzava treba odvojiti te pare a koje ce Dodik rastaliti sa ekipom iz Slovenije je imbecilno popustanje koje vodi daljoj devastaciji drustva.Ja_Ja wrote: ↑17/04/2025 11:25