Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Ja_Ja

#27076 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ja_Ja »

mk ultra wrote: 16/04/2025 22:57
Samo je sada pitanje KO JE STAVIO DRZAVU KAO GARANTA

Jer drzava je garant za one kredite gdje to VM odobri. Tipa kanton sarajevo kada dize kredit od EBRD, to odobri VM i garant kredita je BiH. Ali ima kamara kredita i problema gdje npr Kanton Sarajevo je jedini subjekat, i naplata ide na njih.

Neka otkriju ko je potpisao to u ime BiH, a neko je morao.
Zna se ko je potpisao. Zeljka trazila u ime entiteta, VM 2004 godine odobrilo. U Vijecu Ministara su bili SDA, HDZ i SDS. Mislim to je praksa o zaduzivanju od kako postoji zakon o zaduzivanju. On nije sporan, samo sto su trebali ubaciti dodatnu klauzulu u svaki ugovor kojom definisu da se naplata vrsi po automatizmu uzimanjem sredstava koja su namjenjena duzniku iz PDV-a, dobiti CBBiH ili drugih izvora.
HD_2015 wrote: 16/04/2025 23:04 Vi što predlažete da FBIH plati za genocidnu pa tužba. Ima više tu problema. Jedan od njih je šta kada FBiH dobije tužbu? Kako će naplatiti?

Ima sami da plate. Nekq se sredstva iz budžeta za genocidn upreusmjere za plaćanje. Ako ne žele, neka se blokira država. Ovo je ekonomski/specijalni rat protiv BiH.
Evo postavio sam clan 32. zakona o zaduzivanju. Naplata se moze cak i po automatizmu uraditi. U tom slucaju se vise RS nista ni ne pita, ali da bi se zaobisao bilo koji nivo drzavne vlasti FBiH moze tuziti RS i sudski im uzeti pare. Traze od suda samo da udare rijesenje o izmirenju kroz PDV i onda ne moze niko da zaustavi FBiH da namiri taj dug.

Sami da plate, mora postojati volja. Sada nisu voljni, a drzava ih ne moze prisiliti. Da su kojim slucajem ovih zadnjih 30 godina "pro-bosanski" politicari jacali svoje kantone i entiet i dovele ga do te mjere da mu nisu potrebna zaduzenja, onda bi se moglo naduravati i uslovljavati RS s tim da im se vise nece potpisati ni jedan kredit ili garancija bez placanja ove arbitrazne odluke. Posto su tkz. pro-bosanske stranek brutalno krale svoj narod, entiet ovisi o mogucnosti da se zaduzuje pa samim tim ovisi i o volji onih koji dolaze iz RS-a da im odobre zaduzivanja.
insaneinthebrain wrote: 16/04/2025 22:57 umanjiti im sljedecu transu indirektnih poreza za 110 miliona i gotova prica. platiti slovencima da ljudi ne kukaju
Moze naravno, uz odluku vijeca ministara. Koju naravno neces dobiti jer tamo sjede tri ministra SNSD-a koji obstruiraju tu odluku.
Ja_Ja

#27077 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ja_Ja »

anelsol wrote: 16/04/2025 23:16
Mislim da to nije rješenje. Prvo što u Budžetu FBiH nisu predviđena stredstva za takve izdatke, i dok se usvoji rebalans Viadukt će u međuvremenu naplatiti dug. I da FBiH kojim slučajem i plati taj dug, novac neće vratiti za godinu do dvije dok se provedu oarnični i izvršni postupak.
Slazem se da nije najbolje rijesenje. Ja ne vidim trenutno drugo koje nece prozvesti jos vecu stetu.
anelsol

#27078 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by anelsol »

Ja_Ja wrote: 16/04/2025 23:19
Mislim da to nije rješenje. Prvo što u Budžetu FBiH nisu predviđena stredstva za takve izdatke, i dok se usvoji rebalans Viadukt će u međuvremenu naplatiti dug. I da FBiH kojim slučajem i plati taj dug, novac neće vratiti za godinu do dvije dok se provedu oarnični i izvršni postupak.
Slazem se da nije najbolje rijesenje. Ja ne vidim trenutno drugo koje nece prozvesti jos vecu stetu.
Ovo je politički a ne tehnički problem i tako ga treba rješavati. Uskoro će im trebati novac za nešto za šta će im trebati saglasnost Vijeća ministara. Sa njima se može samo raspoloživim pravnim sredstvima ili ucjenom.
anelsol

#27079 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by anelsol »

Ja_Ja wrote: 16/04/2025 23:19
Samo regresna tužba, pa neka plaćaju dodatne kamate. Koliko znam zz kamate iznose 10 % godišnje, odnosno 27.397,00 KM dnevno. Pa neka se zajebavaju.
Last edited by anelsol on 16/04/2025 23:38, edited 1 time in total.
no_sekirli

#27080 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by no_sekirli »

PM72 wrote: 16/04/2025 20:36 Skijaš iz USA drži vaz meni koji sam kilometrima u dubini genocidne tvorevine...
Doticni gospodin je u top3 mudrosera na cijelom forumu.
Ubi frajer silnim boldanjem i podvlacenjem.
Lug

#27081 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Lug »

Uvalili nam Dejton i glupu konstutivnost. postavili se neprijatelji na ministarska i direktorska mjesta i onda kazu, mora to BiH sama institucionalno rijesiti, wtf :shock:

Jedini izlaz iz cijele situacije i buducih situacija je uhapsiti Dodika po svaku cijenu!
Lug

#27082 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Lug »

no_sekirli wrote: 16/04/2025 23:28
PM72 wrote: 16/04/2025 20:36 Skijaš iz USA drži vaz meni koji sam kilometrima u dubini genocidne tvorevine...
Doticni gospodin je u top3 mudrosera na cijelom forumu.
Ubi frajer silnim boldanjem i podvlacenjem.
mora da je tako kad ti kazes..

Skijas je :thumbup:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#27083 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

Kantonalna zastupnica i delegatkinja Naše stranke u Domu naroda Parlamenta FBiH Miomirka Melank izjavila je kako je Bosna i Hercegovina (BiH) dužna zastupati entitete u međunarodnim odnosima te konkretno isplatiti dug entiteta Republika Srpska (RS).
Zanimanje: Akademska grafička dizajnerka, MA

Završena škola/stručno zvanje: MA Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo – odsjek grafički dizajn

Radno iskustvo:

- 38 godina rada u svim oblastima grafičkog dizajna,

- poslanica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH (mandat 2018-2022)

- poslanica u Skupštini Kantona Sarajevo od 2022. godine
kakva jebena tuka.
hatemondays

#27084 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by hatemondays »

Pusko stara ti si hvala Bogu na svojoj zemlji , u svojoj BiH. Nema tu tvorevina samo drzava BiH.
Prpa.ba

#27085 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

Melankica SDFA bot, zbija saffove :mrgreen:
mishic

#27086 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mishic »

Ne budite naivni. Ovo je organizirani kriminal, dil Dodika i slovenačkih kriminalaca da se novac Države BiH izvuče i podijeli.
last mohicans

#27087 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by last mohicans »

Zanimljivo je ovo sto je krme izjavilo večeras, advokatske kuće, Cenićku, naravno sve druge, ali ne i sebe. Fakat je ovo za tužilaštva, ali ups, oni su nesposobni.
Chmoljo

#27088 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

Prpa.ba wrote: 17/04/2025 00:15 Melankica SDFA bot, zbija saffove :mrgreen:
ne potcjenjuj glupost i pokušaj da se bude relevantan. ovi ljudi su naprosto glupaci u svojoj taštini.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#27089 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mk ultra »

Chmoljo wrote: 16/04/2025 23:46
Kantonalna zastupnica i delegatkinja Naše stranke u Domu naroda Parlamenta FBiH Miomirka Melank izjavila je kako je Bosna i Hercegovina (BiH) dužna zastupati entitete u međunarodnim odnosima te konkretno isplatiti dug entiteta Republika Srpska (RS).

Završena škola/stručno zvanje: MA Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo – odsjek grafički dizajn

Radno iskustvo:

kakva jebena tuka.
Jebiga

Bice izbori pa birajmo ponovo :kiss:

Mada nema vise kadrova kod bilo koga, na pozicijama ljudi sa nimalo staza bilo gdje, ljudi koji nisu osjetili pare za zivota i uzimaju ih zdravo za gotovo.
problemnatravunu

#27090 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by problemnatravunu »

Radno iskustvo:

kakva jebena tuka.
Ma pazi, budimo realni , nije ona ništa rekla što nije zapravo tako ,
ali isto tako svaki građanin ove države OČEKUJE DA SE NAJSTROŽE I NAJBRŽE MOGUĆE KAZNE SVI TI NEKI "GAZDE" IZ ENTITETA ZA SVE ŠTO RADE KONTRA DRŽAVE , pogotovo za antiustavna podrivanja i kleronacionalistička huškanja.
Ja kao obični prosječni građanin, isto smatram da je BiH iznad nekog tamo entiteta , i da BiH treba da sve zastupa ,
ali brate hoću i da se zna zakon i red , pogotovo spram najviših dužnosnika.....i naravno , dug treba platiti onaj ko ga je napravio , entitetu RS fino , lijepo smanjiti prihode od poreza i akciza , napraviti ažuriranu podjelu istih sredstava
Point.

#27091 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Point. »

vee-jay wrote: 16/04/2025 22:52
Point. wrote: 16/04/2025 22:43
Stabilizator wrote: 16/04/2025 22:19 Covic otvoreno uz separatiste. Podvaljuje izborni zakon u dnevni red na početku kako bi Bosnjaci oborili kvorum a SNSD kadrovi ostali nesmjenjeni.
Ovu hinju treba politički odjebati za sva vremena. Čudić neki dan izjavi da postoje brojevi sa bez HDZ, ako je u pravu onda ta karta nije loša. HDZ je uteg BiH, koji još igra hinjavo i podlo. Izborni zakon koji će povećati diskriminaciju neće dobiti.
ko ako ne HDZ?
ova gromada koja rece:
Predloženi Izborni zakon bit će usvojen

Image

https://www.klix.ba/vijesti/bih/cvitano ... /250416187
To je isto HDZ, isti fon imaju. Ne znam, Čudićka veli da postoje brojke, nije išla u detalje.
statixx

#27092 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by statixx »

Ja_Ja wrote: 16/04/2025 23:07 Evo Clana 32. dijela stavke a)

Ako je razlog očekivanog nedovoljnog priliva prihoda takav da će jedan od entiteta ili
Distrikt pribaviti sredstva za servisiranje duga u iznosu manjem od onog koji je bio predviđen
kao njegov dio ili da neće uopće platiti svoj dio, Ministarstvo prvo upućuje zahtjev drugom
entitetu ili Distriktu da ustanovi da li je voljan i sposoban osigurati dodatni doprinos kako bi
se pokrio deficit. Entitet ili Distrikt, čiji je nedovoljni prihod pokriven takvim doprinosom,
bezuslovno se obavezuje da onom ko je dao taj doprinos nadoknadi puni iznos tih sredstava,
kao i proviziju u iznosu od najmanje 10% iznosa u roku od godinu dana od dana transakcije
.
Takva nadoknada je, uključujući proviziju iz ove tačke, automatska, ima zakonsku snagu i ne
zahtijeva bilo koju dodatnu mjeru ili dokumentaciju dužnika ili Ministarstva
.
Ovo je u slucaju da nema dovoljno priliva od PDV-a. Posto RS ima sasvim dovoljno priliva kojima izmiruje vanjski dug, onda moze i ovaj po presudi.
KraljicaIzJajca

#27093 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by KraljicaIzJajca »

vee-jay wrote: 16/04/2025 22:11
KraljicaIzJajca wrote: 16/04/2025 18:18 Za razliku od drugih međunarodnih i domaćih aktera, koji su zabrinuti zbog političke nestabilnosti, Kallas vidi priliku da BiH konačno postane snažnija, stabilnija i sposobna donositi samostalne odluke. To bi omogućilo zemlji da se oslobodi od prekomjerne međunarodne intervencije, koja bi se mogla smanjiti ako zemlja pokaže sposobnost upravljanja svojim pitanjima. – Bosna i Hercegovina trenutačno se nalazi u ustavnoj krizi i jasno je da je svaki pokušaj podjele zemlje neprihvatljiv. Politički lideri moraju raditi na prevladavanju podjela, a ne na njihovu daljnjem produbljivanju. Kada sam bila tamo, primijetila sam da se svi slažu u vezi s proširenjem, što je nešto na čemu bi trebali raditi. Trebali bi donijeti konkretne odluke u tom smjeru jer bi kritike međunarodne intervencije mogle nestati ako svi vide da su sposobni donositi vlastite odluke – izjavila je Kallas nakon jučerašnjeg sastanka.

BiH je na testiranju!

Kallas ili je glupa ili laze kada kaze
"primijetila sam da se svi slažu u vezi s proširenjem"

dakle samim tim citava izjava je nonsens
Ovisi kako si shvatio njenu izjavu.
Thorgerson

#27094 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Thorgerson »

Mi trebamo ozbiljan reset.

Sta je poenta OHR? Za sta ce nam? Oni bi trebali intervenisati u ovakvim situacijama - to ne rade.

Ili ga ukinuti ili ga transformisati da pocne da radi. Dakle imas lupam 100 zakona za EU. Dodjite fino ekipa iz OHR sjedite u parlament. Procjenite jel neko glasa protiv iz nekog licnog i interesa i odrezi usvajanje zakona. Isto u na domu naroda. Il evo ovo, odrezi fini nek drzava plati i odmag odbijaj rs od poreza, ima nacina. Kraj price. Bukvalni za sat mogu to rjesiti.

Sve te EU zakone sjebat za godinu dana.

Al jok. Sjede i smrde u onom gore office-u. Povremeno ode u Potocare da neku zalosnu izjavu, floskulu i laganica 50k u padze.

A ako ima ikakva prilika za domaci dogovor, tu su prvi da dodju i poseru se.
Haris.ba

#27095 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

Posto je narativ na forumu da sdfa ko zalaze se za neisplatu duga, mislim da bi trebalo da se isplati novcem BiH (i FBiH).

Pa nek narod odluci na izborima. Posto ce doci jos ovakvih naplata, bice zanimljivo.
zigson

#27096 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by zigson »

Radno iskustvo:

kakva jebena tuka.
Joj kad hipiji pocnu nesta pricati sta bi trebalo i kako, koji uz to uzimaju 4k mjesecno bez da im se pixka oznoji, a sve pod 38 godina radnog iskustva u grafickom dizajnu
Cherry-Cherry

#27097 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Cherry-Cherry »

Sve ćemo mi to da platimo, a nećemo ništa refundirati od RS. :bih:
Dr Arsla

#27098 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Dr Arsla »

Cherry-Cherry wrote: 17/04/2025 08:59 Sve ćemo mi to da platimo, a nećemo ništa refundirati od RS. :bih:
Faktički plaćamo im nezavisnost. Briljantan plan Sanu-a.
Chmoljo

#27099 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

zigson wrote: 17/04/2025 08:48

Radno iskustvo:

kakva jebena tuka.
Joj kad hipiji pocnu nesta pricati sta bi trebalo i kako, koji uz to uzimaju 4k mjesecno bez da im se pixka oznoji, a sve pod 38 godina radnog iskustva u grafickom dizajnu
Upravo hipiji.

Ima i nacin kako se nesto kaze. Jeste, u idealnom svijetu bi zaista drzava trebala stajati iza svoje administrativne jedinice.

No, svaki odnos dolazi sa odgovornosti. Moje diejte od 6 godina zna da ima sta pozeli, ali da uz to dolaze i odgovornosti. Odgovornosti nisu samo ono. Ucemu on uziva.

U svakoj ovakvoj izjavi treba neprestano potcrtavati odgovornost za ovo sto se desilo/desava.

Ove kumbaja sranja ne prolaze ni na puno benignijim prostorima, a kamoli ovim nasim nastanjenim dinaridima gdje je narativ jednako bitan kao i sustina.
Rothmans

#27100 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Rothmans »

Nije to do sanua i dodika , nego do bosnjackog suludog insistiranja da se zivi sa cetaljima pod svaku cjenu !
Post Reply