Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

anelsol

#27051 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by anelsol »

HelaS wrote: 16/04/2025 21:57
mk ultra wrote: 16/04/2025 21:23
anelsol wrote: 16/04/2025 21:16 Uskoro nam stiže i novi Ustav RS dok u SIPA-i hlade muda.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/trivic- ... /250416158
Mislim da je vec to to, i da stvarno ide u neko mirno odvajanje necega

Prije 2 mj su ovdje uvjeravali da nema nista od nicega i da vise dodika nema na sceni

Jebi mu mater ako trwba da se odvoje javite nam da znamo
Ne postoji način da se entitet RS izdvoji iz BiH države. Dakle - ne postoji način koji bi bio realiziran. Sva retorika u korist odvajanja je "prazno slovo na papiru", odnosno instrument za politička pozicioniranja obje strane u BiH.
Naravno da postoji. Ko nije upratio, međunarodno pravo je postala samo prazna floskula za naivne.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#27052 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mk ultra »

anelsol wrote: 16/04/2025 21:16 Uskoro nam stiže i novi Ustav RS dok u SIPA-i hlade muda.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/trivic- ... /250416158

Prije 2 mj su ovdje uvjeravali da nema nista od nicega i da vise dodika nema na sceni

Ne postoji način da se entitet RS izdvoji iz BiH države. Dakle - ne postoji način koji bi bio realiziran. Sva retorika u korist odvajanja je "prazno slovo na papiru", odnosno instrument za politička pozicioniranja obje strane u BiH.
Tako su nekad osudili dodika i eno ima papir da treba u zatvor :lol:
Ja_Ja

#27053 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ja_Ja »

vee-jay wrote: 16/04/2025 21:53 zasto si misljenja da rjesenje mora biti brzo?
Prevashodno zbog kamate od preko 9000 eura po danu. Drugi razlog je jer ne vidim da ce RS samovoljno pristati da ovo sanira, znaci mora se preci u napad i prisiliti ih da plate. Amidzic je mogao dati neki prijedlog prema kojem bi to drzava platila odmah a da se entitetu u narednih 5 godina umanjuje dotok od PDV-a ili dobiti CBBiH za po 20+ miliona, ali nije. Znaci svaka opcija koja je na raspolaganju drzavi ovisi o volji onih ministara/vijecnika koji dolaze iz RS, osim mogucnosti (moram da napomenem da nisam pravnik i da sam mozda u krivu) da se po osnovi zakona o zaduzivanju, clanu 32 ja mislim FBiH uhvati za dzep, otplati taj dug i onda po toj zakonskoj osnovi tuzi RS i sudski uzme pare i kamate.

Bio bih veoma zainteresovan da se javi neki pravnik sa poznavanjem ustavnog/finansijskog prava i da nam da svoje vidjenje ove situacije koja ne podrazumjeva ocigledne opcije poput reakcije drzavnih institucija jer do istih ne vidim da ce doci bez reakcije visokog predstavnika. Valjda u drzavi imamo neke profesore klince/palce koji mogu malo da zagrebu tu tematiku da ja ne rovim kao laik po zakonima i drugim informacijama.
anelsol

#27054 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by anelsol »

Ja_Ja wrote: 16/04/2025 22:34
Prevashodno zbog kamate od preko 9000 eura po danu. Drugi razlog je jer ne vidim da ce RS samovoljno pristati da ovo sanira, znaci mora se preci u napad i prisiliti ih da plate. Amidzic je mogao dati neki prijedlog prema kojem bi to drzava platila odmah a da se entitetu u narednih 5 godina umanjuje dotok od PDV-a ili dobiti CBBiH za po 20+ miliona, ali nije. Znaci svaka opcija koja je na raspolaganju drzavi ovisi o volji onih ministara/vijecnika koji dolaze iz RS, osim mogucnosti (moram da napomenem da nisam pravnik i da sam mozda u krivu) da se po osnovi zakona o zaduzivanju, clanu 32 ja mislim FBiH uhvati za dzep, otplati taj dug i onda po toj zakonskoj osnovi tuzi RS i sudski uzme pare i kamate.

Bio bih veoma zainteresovan da se javi neki pravnik sa poznavanjem ustavnog/finansijskog prava i da nam da svoje vidjenje ove situacije koja ne podrazumjeva ocigledne opcije poput reakcije drzavnih institucija jer do istih ne vidim da ce doci bez reakcije visokog predstavnika. Valjda u drzavi imamo neke profesore klince/palce koji mogu malo da zagrebu tu tematiku da ja ne rovim kao laik po zakonima i drugim informacijama.
I kada bi Vlada FBiH platila dug, mogla bi da tuži samo državu BiH na koju dug glasi. Koliko vidim jedini način je da država plati dug i da tuži RS regresnom tužbom.
Point.

#27055 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Point. »

Stabilizator wrote: 16/04/2025 22:19 Covic otvoreno uz separatiste. Podvaljuje izborni zakon u dnevni red na početku kako bi Bosnjaci oborili kvorum a SNSD kadrovi ostali nesmjenjeni.
Ovu hinju treba politički odjebati za sva vremena. Čudić neki dan izjavi da postoje brojevi sa bez HDZ, ako je u pravu onda ta karta nije loša. HDZ je uteg BiH, koji još igra hinjavo i podlo. Izborni zakon koji će povećati diskriminaciju neće dobiti.
vee-jay

#27056 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by vee-jay »

9k eura nije velika para, a ja koliko sam tvoje pisanje upratio - ti si uvjeren da ce RS na kraju krajeva tu paru morati uplatiti.

ovo nije samo ekonomsko nego i politicko pitanje.
vee-jay

#27057 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by vee-jay »

Point. wrote: 16/04/2025 22:43
Stabilizator wrote: 16/04/2025 22:19 Covic otvoreno uz separatiste. Podvaljuje izborni zakon u dnevni red na početku kako bi Bosnjaci oborili kvorum a SNSD kadrovi ostali nesmjenjeni.
Ovu hinju treba politički odjebati za sva vremena. Čudić neki dan izjavi da postoje brojevi sa bez HDZ, ako je u pravu onda ta karta nije loša. HDZ je uteg BiH, koji još igra hinjavo i podlo. Izborni zakon koji će povećati diskriminaciju neće dobiti.
ko ako ne HDZ?
ova gromada koja rece:
Predloženi Izborni zakon bit će usvojen

Image

https://www.klix.ba/vijesti/bih/cvitano ... /250416187
canvra888

#27058 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by canvra888 »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/miomirk ... /250416195

Miomirka Melank (NS) tvrdi da je BiH dužna isplatiti dug entiteta Republika Srpska sve dok je to dio države

Kakav raskol, SDP tj. Nikšić tvrdi jedno, dok NS tj. Melank tvrdi nešto drugo.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#27059 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

canvra888 wrote: 16/04/2025 22:52 https://www.klix.ba/vijesti/bih/miomirk ... /250416195

Miomirka Melank (NS) tvrdi da je BiH dužna isplatiti dug entiteta Republika Srpska sve dok je to dio države

Pa to je ona kojoj smeta ezan, šta očekivati.
Ja_Ja

#27060 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ja_Ja »

anelsol wrote: 16/04/2025 22:39
I kada bi Vlada FBiH platila dug, mogla bi da tuži samo državu BiH na koju dug glasi. Koliko vidim jedini način je da država plati dug i da tuži RS regresnom tužbom.
Koliko razumijem ono sto je napisano u Clanu 32. Zakona o zaduzivanju dugu i garancijama BiH, mislim da je odgovor ne. Mislim da po tom clanu FBiH moze samoinicijativno platiti taj dug iz svojih srestava i onda regresno potrazivati povrat novca od entiteta RS uz kamatu od 10%. Znaci nakon uplate tuze RS pred sudom BiH i potrazuje povrat uplacenog iznosa, kamatu, i nadoknadu stete.
mk ultra

#27061 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mk ultra »

Ja sam u 2023 imao jedan kiks u poslu i kasnio sa placanjem jednom dobavljacu iz EU
Jebiga doslo robe 500k eur, u nekoj valuti prodao recimo 150k platio, ali ostao da visim oko 350k, s tim da mi je 200k eur izaslo na 60d

Kroz 20tak dana dokumentacija Alianz osiguranje
1 dan poslije toga sve banke sa kojima radim, prioritet naplata Alianz

Sve su pare izvukli i naplatili tih dospjelih 200k eur

Poslije toga cca 21dan, novi kuferat od Alianz
18k eura njihovih usluga prinudne naplate placam JA.

Ziv bio neponovilo mi se akobogda :run:

Jos ti obore rejting kod banaka pa ti i kamate odu gore
Pogubis pola drugih odgoda

Tako da naplati se ;-)

Samo je sada pitanje KO JE STAVIO DRZAVU KAO GARANTA

Jer drzava je garant za one kredite gdje to VM odobri. Tipa kanton sarajevo kada dize kredit od EBRD, to odobri VM i garant kredita je BiH. Ali ima kamara kredita i problema gdje npr Kanton Sarajevo je jedini subjekat, i naplata ide na njih.

Neka otkriju ko je potpisao to u ime BiH, a neko je morao.
insaneinthebrain

#27062 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by insaneinthebrain »

umanjiti im sljedecu transu indirektnih poreza za 110 miliona i gotova prica. platiti slovencima da ljudi ne kukaju
mk ultra

#27063 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mk ultra »

insaneinthebrain wrote: 16/04/2025 22:57 umanjiti im sljedecu transu indirektnih poreza za 110 miliona i gotova prica. platiti slovencima da ljudi ne kukaju
Osim sto slovenci nisu slovenci vec dodikovi ahbabi
insaneinthebrain

#27064 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by insaneinthebrain »

koga boli qrc ko su, samo da se zna cijim ce parama da se plati
HD_2015

#27065 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by HD_2015 »

Vi što predlažete da FBIH plati za genocidnu pa tužba. Ima više tu problema. Jedan od njih je šta kada FBiH dobije tužbu? Kako će naplatiti?

Ima sami da plate. Nekq se sredstva iz budžeta za genocidn upreusmjere za plaćanje. Ako ne žele, neka se blokira država. Ovo je ekonomski/specijalni rat protiv BiH.
Stabilizator

#27066 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Stabilizator »

canvra888 wrote: 16/04/2025 22:52 https://www.klix.ba/vijesti/bih/miomirk ... /250416195

Sta je ba ovo?

Odakle ovakvih u NS? Ova je zrela za SNSD
Last edited by Stabilizator on 16/04/2025 23:07, edited 1 time in total.
gidra

#27067 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by gidra »

Ne znam uopste kome je ova ubleha relevantna i zašto je uopšte dovode kao gosta.
Na posljednjim lokalnim izborima je imala 56 glasova u Novom Sarajevu :lol:
Prosječni forumaš bi više glasova skupio i imao.
HelaS

#27068 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by HelaS »

anelsol wrote: 16/04/2025 22:28

Naravno da postoji. Ko nije upratio, međunarodno pravo je postala samo prazna floskula za naivne.
Džaba govoriti.... :( U pravu si, sutra otcjepljenje :thumbup:
Ja_Ja

#27069 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ja_Ja »

Evo Clana 32. dijela stavke a)

Ako je razlog očekivanog nedovoljnog priliva prihoda takav da će jedan od entiteta ili
Distrikt pribaviti sredstva za servisiranje duga u iznosu manjem od onog koji je bio predviđen
kao njegov dio ili da neće uopće platiti svoj dio, Ministarstvo prvo upućuje zahtjev drugom
entitetu ili Distriktu da ustanovi da li je voljan i sposoban osigurati dodatni doprinos kako bi
se pokrio deficit. Entitet ili Distrikt, čiji je nedovoljni prihod pokriven takvim doprinosom,
bezuslovno se obavezuje da onom ko je dao taj doprinos nadoknadi puni iznos tih sredstava,
kao i proviziju u iznosu od najmanje 10% iznosa u roku od godinu dana od dana transakcije
.
Takva nadoknada je, uključujući proviziju iz ove tačke, automatska, ima zakonsku snagu i ne
zahtijeva bilo koju dodatnu mjeru ili dokumentaciju dužnika ili Ministarstva
.
mk ultra

#27070 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mk ultra »

Kakav ekonomski rat :lol:

Ovo je samo dokaz koliko su ljudi iz stare ali i nove vlasti nesposobni da se izbore za zakon u ovoj drzavi na papiru

Mogu ovoj buraniji naplacivati 45-50% sa plate
17% poreza
Poreza i akciza kamaru

Za sta?

Da imamo.policiju koja ne smije uhapisiti kriminalca?
Da imamo ministra koji ne zna kako da natjera ugovaraca da plati svoju obavezu vec od mog poreza placa rupu bez dna?
Da imamo.pola ministara qrca palaca da znaju sta?? Da prezivaju po stoka po kancelarijama?

Marke jedne ne treba drzavi davati
Eskivirati svaki oblik placanja osim gdje su bas pricepili
canvra888

#27071 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by canvra888 »

HD_2015 wrote: 16/04/2025 23:04 Vi što predlažete da FBIH plati za genocidnu pa tužba. Ima više tu problema. Jedan od njih je šta kada FBiH dobije tužbu? Kako će naplatiti?

Ima sami da plate. Nekq se sredstva iz budžeta za genocidn upreusmjere za plaćanje. Ako ne žele, neka se blokira država. Ovo je ekonomski/specijalni rat protiv BiH.
To ti je ono nešto slično kao dug RTS-a prema BHT-u. Višemilionski dug tu, tužba tu, sve crno na bijelo, ali kako naplatiti?
Javier Pena

#27072 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Javier Pena »

Dodik
Mi ne sporimo da je to problem. Onda smo mi rekli 'ima neraspoređenog novca na nivou BiH, najlakša je varijanta da dio koji pripada RS-u, a to je 300 miliona odvojite 110 miliona, platite, završimo taj proces i gotovo'. Ali, oni neće", kazao je.
problemnatravunu

#27073 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by problemnatravunu »

canvra888 wrote: 16/04/2025 23:09
HD_2015 wrote: 16/04/2025 23:04 Vi što predlažete da FBIH plati za genocidnu pa tužba. Ima više tu problema. Jedan od njih je šta kada FBiH dobije tužbu? Kako će naplatiti?

To ti je ono nešto slično kao dug RTS-a prema BHT-u. Višemilionski dug tu, tužba tu, sve crno na bijelo, ali kako naplatiti?
Da , zato treba ići obrnutim tokom, sa tom lupeškom antidržavnom žgadijom samo i jedino se tako mora , dakle odmah umanjiti povrate -isplate poreznih i drugih prihoda , ako se bude čekalo da mafijaši iz genocidne to sami vrate , piši propalo
mk ultra

#27074 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mk ultra »

canvra888 wrote: 16/04/2025 23:09

Platis firmu i naplate ti dug

Ako imas zakonski osnov sve ce mu biti blokirano dok te ne plati
Naravno to kosta
Ima LRC te ljude
anelsol

#27075 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by anelsol »

Ja_Ja wrote: 16/04/2025 22:56
anelsol wrote: 16/04/2025 22:39
Koliko razumijem ono sto je napisano u Clanu 32. Zakona o zaduzivanju dugu i garancijama BiH, mislim da je odgovor ne. Mislim da po tom clanu FBiH moze samoinicijativno platiti taj dug iz svojih srestava i onda regresno potrazivati povrat novca od entiteta RS uz kamatu od 10%. Znaci nakon uplate tuze RS pred sudom BiH i potrazuje povrat uplacenog iznosa, kamatu, i nadoknadu stete.
Mislim da to nije rješenje. Prvo što u Budžetu FBiH nisu predviđena stredstva za takve izdatke, i dok se usvoji rebalans Viadukt će u međuvremenu naplatiti dug. I da FBiH kojim slučajem i plati taj dug, novac neće vratiti za godinu do dvije dok se provedu oarnični i izvršni postupak.
Post Reply