Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dale cooper

#176 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by dale cooper »

jeza u ledja wrote: 21/12/2024 23:02
dale cooper wrote: 21/12/2024 21:45
So What! wrote: 21/12/2024 15:40 Evo nove liste:

Taino - nemam pojma koji je ovo žanr, znam da mi se strašno sviđa, radili soundtrack za seriju Kotlina

Ovo mi dobro zvuči. Neki cross između post rocka i americane (osjeti se definitivan twang u gitari) sa onako noirish atmosferom. :)

See...ipak nisam baš toliki hejter. :mrgreen:
Ovo je iz one serije mescini.

Moglo je komotno i u Lincovoj seriji biti. :D
Uklopili bi se u Twin Peaksov Roadhouse. :D
jeza u ledja

#177 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by jeza u ledja »

Kotlina, sad sam se sjetio naziva serije. :)

Pregledao sam mescini jednu sezonu i onda nisam mogao naci ostatak. :(
So What!

#178 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by So What! »

dale cooper wrote: 21/12/2024 21:45
So What! wrote: 21/12/2024 15:40 Evo nove liste:

Taino - nemam pojma koji je ovo žanr, znam da mi se strašno sviđa, radili soundtrack za seriju Kotlina

Ovo mi dobro zvuči. Neki cross između post rocka i americane (osjeti se definitivan twang u gitari) sa onako noirish atmosferom. :)

See...ipak nisam baš toliki hejter. :mrgreen:
Nisi hejter, nego imaš delikatan ukus, znao sam života mi da će se tebi ovo svidjeti. :sax:

Upravo tako,fuzija nekakva sa americanom, veoma popularno kao soundtrack i score za moderne TV serije.
So What!

#179 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by So What! »

jeza u ledja wrote: 21/12/2024 23:15 Kotlina, sad sam se sjetio naziva serije. :)

Bukvalno sam napisao, da je soundtrack za seriju Kotlina :D

Cijeli album im se tako zove i praktično je soundtrack i score ove serije.
jeza u ledja

#180 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by jeza u ledja »

So What! wrote: 22/12/2024 00:09
jeza u ledja wrote: 21/12/2024 23:15 Kotlina, sad sam se sjetio naziva serije. :)

Bukvalno sam napisao, da je soundtrack za seriju Kotlina :D

Cijeli album im se tako zove i praktično je soundtrack i score ove serije.
Ma nabrzaka reagovao. :facepalm: :thumbup:
newera86

#181 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by newera86 »

Konzumerizam je pobjedio. Novi klinci prate modu i modne dizajnere kao sto su se nekada muzicari pratili. Rick Owens i how much is your outfit debilane..kad jednom pogledas nesto od ovoga da udje u algoritam, shvatis koliko je to popularno, najpopularnija furka na zapadu. Vintage trifting i high fashion.

Pregledao sam centrifugu i meni je to sve nezrelo. Ne znam sta se ovi alternativci bune, vazda su htjeli biti posebni(ji) i eto sad su endemi. Samo su trebali nabrzaka organizovati dzenazu omiljenim zanrovima jer ih nece bit ni za dzenaze kako je krenulo.

Kod mene samo samba rock, kod Jorge Ben Jora nema puberteta i zabluda od kojih prosjecan kosonja pati.
Messier

#182 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by Messier »

Predaje nema
Hiljade klinaca furaju drugu pricu.

Dosli ovi, ovo se ne slusa, ovo sad blabla

Izrasce generacija divlja, ko korov kad obraste fol plemenite biljke, i pojesce ih.

Proces je tezak , izaci iz pop kulture i raditi svoje.
Sociolog

#183 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by Sociolog »

svidjaju mi se vasi postovi momci.

Recimo, moju generaciju(e), rodjene krajem 80tih, na pocetku novog milenija je zahvatila elektronska muzika, i tamo oko 2003. utemeljio se Pink BIH, i poceli se probijati zvuci Dare i ostalog turbo sunda..

To je bilo u vinklu do sredine 2010' i drago mi je da je Turno folk propao, a ovo sad autotune, trash trep smece ne bih komentarisao niti pod razno. :bih:

Nema vise Bajram Partya ko nekad :mrgreen:
stubrijez

#184 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by stubrijez »

Messier wrote: 11/04/2025 00:09 Predaje nema
Hiljade klinaca furaju drugu pricu.

Dosli ovi, ovo se ne slusa, ovo sad blabla

Izrasce generacija divlja, ko korov kad obraste fol plemenite biljke, i pojesce ih.

Proces je tezak , izaci iz pop kulture i raditi svoje.
Mislim da ne razumijes pojam pop kultura.
Ozimician

#185 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by Ozimician »

Ne znam kako ne primjecujete da svako doba ima svoju vrstu muzike i uvijek je "ona nova" dinosaurosima bila "smece". Prilagodi se ili umri.

Muzika, kao i ostala umjetnost, samo opisuje drustvo oko sebe. Dakle kakvo drustvo - takva i muzika.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#186 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 12/04/2025 12:09 Ne znam kako ne primjecujete da svako doba ima svoju vrstu muzike i uvijek je "ona nova" dinosaurosima bila "smece". Prilagodi se ili umri.

Muzika, kao i ostala umjetnost, samo opisuje drustvo oko sebe. Dakle kakvo drustvo - takva i muzika.
Meni je to poprilično smiješno, kao eto društvo propada jer se slušaju Jale i Bube, Cunamiji, Sajferi i tkd.

A ne shvataju likovi da je ta muzika svugdje in, nikada nismo toliko bili u toku za svijetom. Mladi po Parizu ne slušaju chansone više...

Zapravo, rekao bih čak da smo napokon više došli u neku glavnu poziciju na muzičkoj sceni regiona, u cijeloj ex-Yu Jala i Buba su brend, u Hrvatskoj su već dugo vremena prvi na listi najslušanijih npr.
Ozimician

#187 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 13/04/2025 01:48
Ozimician wrote: 12/04/2025 12:09 Ne znam kako ne primjecujete da svako doba ima svoju vrstu muzike i uvijek je "ona nova" dinosaurosima bila "smece". Prilagodi se ili umri.

Meni je to poprilično smiješno, kao eto društvo propada jer se slušaju Jale i Bube, Cunamiji, Sajferi i tkd.

A ne shvataju likovi da je ta muzika svugdje in, nikada nismo toliko bili u toku za svijetom. Mladi po Parizu ne slušaju chansone više...

Zapravo, rekao bih čak da smo napokon više došli u neku glavnu poziciju na muzičkoj sceni regiona, u cijeloj ex-Yu Jala i Buba su brend, u Hrvatskoj su već dugo vremena prvi na listi najslušanijih npr.
Ja sam u Njemackoj upoznao Njemce (mladje generacije) koji slusaju tu muziku. Sokirao sam se kad su mi rekli za to.

Jedina veza sa BiH im je sto je "kolega iz razreda" im pokazao tu muziku + dueti sa RAF Camora.

Dakle sto se muzike tice, oni su najbolji ambasadori nase zemlje u historiji. Stariji Njemci ne znaju nabrojati niti jednog muzicara iz BiH.

Ovo su sve moji licni utisci, da se ne bi desilo da mi neko trazi statistike i studije za to :lol:
Ali pojedine pjesme su iskakale u Top 10 na YT, nasa dijaspora nije toliko brojna.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#188 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by izvrsni direktor »

Jok eto kao drustvo cemo napredovati slusajuci muziku koja promovira nasilje, drogu, prostituciju,...

To sto je nesto u njemackoj in ne znaci da je to najbolje i savrseno
PreWiBa

#189 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by PreWiBa »

izvrsni direktor wrote: 13/04/2025 11:33

Jok eto kao drustvo cemo napredovati slusajuci muziku koja promovira nasilje, drogu, prostituciju,...

Ali to je pitanje trendova.

Isto kao što su 80-ih samo kopirali pop muziku na zapadu, često i bukvalno
izvrsni direktor

#190 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

sehohari wrote: 13/04/2025 13:46

Iako je trend, iako je popularno i u njemackoj, ne znaci da je automatski zato i dobro
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#191 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by _BataZiv_0809 »

izvrsni direktor wrote: 13/04/2025 14:00
Iako je trend, iako je popularno i u njemackoj, ne znaci da je automatski zato i dobro
Zapazio sam da potomci predratnih gastarbajtera prednjace u kompleksima prema Svabama.

Njemacka kao mjera za sve.
PreWiBa

#192 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by PreWiBa »

_BataZiv_0809 wrote: 13/04/2025 14:47
Zapazio sam da potomci predratnih gastarbajtera prednjace u kompleksima prema Svabama.

Ne bih rekao. Najveće komplekse ima rodbina istih, jer se naslušaju svačega od ovih po Mihenu, Frankfurtu i tkd.

I nema to veze specifično sa Njemačkom, već sa trendovima u svijetu općenito.

S tim da je i fetiš prema Njemačkoj bolji od fetiša prema Hrvatskoj, ono wtf
Last edited by PreWiBa on 13/04/2025 17:10, edited 1 time in total.
PreWiBa

#193 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by PreWiBa »

sehohari wrote: 13/04/2025 13:46

To je opći trend, to hoću da kažem. Mi smo premali da taj trend promjenimo i postanemo ostrvo.

I nema to veze sa Njemačkom, već sa cijelom evropom, Amerikom i tkd.
I posebno ne znači da sam ja ljubitelj takve muzike. Imam potpuno obrnut okus, ali to ne znači da imam pravo govoriti drugima šta treba da slušaju.
izvrsni direktor

#194 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Klasika. Ako njemci slusaju, suti i vici dobro je
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#195 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by _BataZiv_0809 »

izvrsni direktor wrote: 13/04/2025 19:30

Klasika. Ako njemci slusaju, suti i vici dobro je
Uvijek se sjetim svog nekadasnjeg ludog stanodavca i price "u stanu ni šaraf nije kupljen u Jugoslaviji" :lol:
moimoi

#196 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by moimoi »

Logicno da niko ne zna za nase stare izvodjace kada nije bilo interneta.
Pitaj nekog starijeg iz BiH da ti navede nekog njemackog muzicara.

Nesto mi se ne dopada pomisao da doticni budu ambasadori. Gluho i daleko bilo. Predstavljaju svu propast ovog drustva.

I ne bih se slozila da mladje generacije nikada nisu slusali sta su slusali starije generacije… Doorsi, Stonsi, Indexi…odrasla sam na toj muzici i dan danas slusam.

Stvar je kako usmjeris svoje dijete. Sta u kuci slusas. Moj je tinejdzer, trenutno naginje vise alternativi- Radiohead, Linkin Park, Deftones…

Kada slusamo skupa muziku ide jedna grupa po nasem izboru, pa jedna po njegovom.

Mislim da bi sebi u koljeno pucala da slusa danasnji balkanski sund.
Ne mislim da je takva muzika obuzela zapad tj slusa se medju onima koji imaju iste plitke furke bez ikakvih emocija… ovisnici o lajkovima i sl. Da ne pravim psiholoski profil koji je, mislim ,svima poznat.
Seawolf

#197 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by Seawolf »

moimoi wrote: 13/04/2025 20:18 ....
Stvar je kako usmjeris svoje dijete. Sta u kuci slusas. Moj je tinejdzer, trenutno naginje vise alternativi- Radiohead, Linkin Park, Deftones…
....
Đe je to alternativa. Komercijala mrtva. Disko.
moimoi

#198 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by moimoi »

Seawolf wrote: 13/04/2025 20:24
moimoi wrote: 13/04/2025 20:18 ....
....
Đe je to alternativa. Komercijala mrtva. Disko.
Ok
PreWiBa

#199 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by PreWiBa »

moimoi wrote: 13/04/2025 20:18 Logicno da niko ne zna za nase stare izvodjace kada nije bilo interneta.
Pitaj nekog starijeg iz BiH da ti navede nekog njemackog muzicara.

Nesto mi se ne dopada pomisao da doticni budu ambasadori. Gluho i daleko bilo. Predstavljaju svu propast ovog drustva.

I ne bih se slozila da mladje generacije nikada nisu slusali sta su slusali starije generacije… Doorsi, Stonsi, Indexi…odrasla sam na toj muzici i dan danas slusam.

Kada slusamo skupa muziku ide jedna grupa po nasem izboru, pa jedna po njegovom.

Mislim da bi sebi u koljeno pucala da slusa danasnji balkanski sund.
Ne mislim da je takva muzika obuzela zapad tj slusa se medju onima koji imaju iste plitke furke bez ikakvih emocija… ovisnici o lajkovima i sl. Da ne pravim psiholoski profil koji je, mislim ,svima poznat.
Zato svako zna italijanske.
Čuj nije bilo interneta, haj molim te...

Za ovo boldano - eto, hvala pa rock nikada nije bio komercijala :lol:

Pa Beatlesi, Stonesi, to su sve bili drogeraši, bukvalno. O kakvom šundu onda govorimo. Ta muzika je povezana sa studentskim pokretima 60-ih i 70-ih, priroda, droga, i seks svako sa svakim.

Eno Mick Jagger, sa svojih 83 godina i osmero djece iz pet različitih brakova ide da ženi sponzorušu od 30 i neke. Pravi uzor za društvo, ha ja.
PreWiBa

#200 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by PreWiBa »

Rock muzika, naročito Beatlesi, današnje "mjerilo kulture", to je za hippie pokret ono što je Thomspon za prosječnog HDZ-ovca.

Za prosječnog Amerikanca, to je bilo ogledalo ljudi koji se ne kupaju po sedam dana, seksaju se po pet puta dnevno sa tri različita partnera, puštaju kosu, i stalno vise na drogama.

Za one koje se sjećaju serije "70-e", to vam je omiljena muzika Stevena Hyda.

U Jugoslaviji toga nije bilo (makar ja ne znam za to) jer je društvo bilo drugačije, pa je ta muzika došla kao obični uvoz kako bi se sve modernizovalo.

To možda i jeste glavna razlika, ovaj muzički val u BiH pokazuje da smo mi sada u stanju da sami proizvedemo muzika koje je u toku i držati korak sa svijetom, a ne od "jugoslovenskih pjesama" pola bude pokradeno od ABBA-e i slično.

Image
Post Reply