Vec mjesecima se primjecuje jedna ,po meni,jako losa tendencija na forumu.
Ko god otovri neku temu,o bilo cemu,odmah se u roku od par sati skupi barem desetak forumasa koji poput copora hijena pocnu da seciraju svaku rijec,pogresku,gramaticku gresku,koncepciju posta..bilo sta...samo da bi umanjili vrijednost toga sto je ta osoba postavila kao temu.
Ako vec morate tako da odreagujete,onda ok,postujem. Ali napisite u jednom postu sta vam smeta,i mislim da nema potrebe se vracati i nastaviti sa pljuvanjem,jer ocito vam se ne svidja ponudjena tema,sto je ok,ali nema potrebe da djevojci unistite temu totalno nastavnok tih rasprava,sto se u zadnje vrijeme desava jako cesto.
Logicno je da nije mogla napisati Koliko je Sarajevo grad hip-hopa,ili elektronske muzike..jer jednostavno se preko ta dva (urbana

)muzicka pravca ne moze povuci paralela prijeratnog Sarajeva i ovoga danasnjeg,jer tada ovi muzicki pravci nisu bili bas sinonim za tadasnje Sarajevo. Tako da eto,naravno da se ne moze samo r'n'r povezivati sa tim nekim urbanim,ali je nekako najlakse pratiti kontinuitet te Sarajevske "urbanosti" sa mozda pracenjem tog muzickog pravca. Mozda grijesim
Ja znam,svjedok sam toga

,da je u ratu,svu nas tada malu raju odrzao r'n'r. Skupljali smo se po podrumima,sklonistima,nekim rupama i kuda sve ne. sviralo se akusticno (najcesce struje nije bilo),a pred kraj rata je i struja vise dolazila pa se i "drljalo" uz tri akorda (sto li je Booze najvise punk-rock bendova bilo

,mozda zbog nedostatka muzickog znanja,mooozzzdrrraaaa

). Svirali su se koncerti u Slozi,u holu Pozorista Mladih,u Kuku,nekim sklonistima i slicno,na Scenskim itd. (vise se ne mogu ni sjetiti)
Festival "Sarajevo pod opsadom",festival te alternativne ,pretezno,rock muzike,sa preko 20 bendova iz opkoljenog Sarajeva je bio vrhunac te generacije,ratne generacije ,koja je i tada fura tu rock pricu.
Jako dobrih bendova je tu bilo,svako malo su bile neke svirke,svi smo se znali medjusobno,i na taj nacin smo jednostavno bjezali u svijet muzike od teskog svijeta realnosti koji nas je okruzivao.
Bukvalno nas je rock muzika odrzala mentalno cistima (i naravno sve te podvrste rock muzike,jer je medju tim bendovima bilo od bendova koji su svirali pop-rock ,do punk rocka,HC-a,metala,ded metala i svega i svacega,ali su/smo svi bili raja

)
Radio Zid nam je bio jedino utociste,kasnije malo ISV radio,pretezno se sve i pokretalo preko ova dva radia,koncerti,svirke,takmicenja..bukvalno je ta neka alternativna scena cvjetala.
Poslije rata,sto je vise vrijeme odmicalo,vrlo brzo se primjetilo da veliki dio te raje,koja je cinila tu scenu jednosatvno odlazi iz grada. javlja se,barem za nas jer nismo imali previse kontakta sa trendovima ,rat ,prezivljavanje haos....i ta elektronicka scena,dolazi i taj rejv.
I naravno da samo rock muzika (i svi ti njeni pravci) nije bila iskljucivo sinonim za to nesto "urbano" i naravno da je tada i rejv bio dio te price.
Klasican primjer je ,da se tada u klubu Kuk organizovalo petak navece Rok party,a subota je bio rejv parti,i zamisli slucajnosti svaki put je bila 90% ista raja

,jednosatvno smo se svi drzali zajedno,i totalno je bilo izmjesano cijela ta scena i raja koja se skupljala oko toga,bez obzira sto i nije bas neka slicnost za recimo nekoga ko fura rejv furku i recimo HC ili punk rock furku.
Ali moralo smo biti svi zajedno,jednostavno smo i po razmisljanjima i po rezonovanju situacije u kojoj se nalazimo,bili prirodno bliski,jer sve oko nas je bila devastacija,rusevine,posljedice rata i ogromna vecina raje koja je bila "na" Dragani Mirkovic,Ceci i Koketu (ja ih ne osudjujem,ali jednostavno nisu bili dio nase price

)
itd.itd mogao bih o ovome pisati satima,ali dosta je
Zasto sam sve ovo napisao??
Pa jednostavno ,PO MENI,duh te neke urbanosti jednoga grada je po sceni koja ima snage da taj grad povuce u neku progresivu. Ja kada sam bio u Berlinu ,kod neke moje raje,insistirao sam da me vode po tim undergraund klubovima ,u Parisu isto tako,Beogradu,Zagrebu,jer ja duh grada cijenim i vrjednujem po jacini njegove undergraund scene,te neke ne profitne progresivnosti i kreativnosti.
Duh urbanosti ,po meni,nije samo broj biblioteka,niti mainstream bandova i koncerata (u nasem zargonu prevedeno koncert Harija mata Harija ili Dine Merlina

,i pandama takve muzike i izvodjaca u drugim sredinama,i drugim drsustvenim sferama )po meni je duh progresivne urbanosti Sarajeva (tako i svih drugih vecih gradova) jacina te neke alternativne scene. Broj alternativnih izlozbih,umjetnickih performansa,broj bendova (ne samo rok

)koji sviraju po podrumima,ili prave muziku na svojim kompovima (modernizacija je cudo

)
Oduzio sam,malo i odlutao,ali jednosatvno sam zelio da kazem da ima smisla porediti MUZIKU sa pojmom URBANO (kako god ovo urbano izlizano zvucalo,treba pod hitno skontati adekvatan "zamjenski" izraz

)