Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Last_one

#1 Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by Last_one »

Osamdesetih smo bili grad urbane raje i raje općenito...koliko je Sarajevo danas grad svega toga?
Ovaj post želim uvrstiti u jedno istraživanje, pa su mi iskrena i relevantna mišljenja jako bitna.

Dakle, ja mogu naprojati na prste jedne ruke mjesta gdje se još uvjk može čuti (danju i noću) kako svira Nirvana, Rolling Stones-i i tako dalje....
ALI, JA NE ŽELIM DA OVDJE GOVORIMO KAKO JE GROZNO I KAKO SU SELJACI SVUDA OKOLO....HAJDE DA NAVODIMO SVIJETLE PRIMJERE! HAJDE DA GOVORIMO O MJESTIMA I DOGAĐAJIMA KOJA/KOJI SU JOŠ UVJEK URBANI, NEKONVENCIONALNI, PRKOSNI, SUPER......

Na Vama je red...... :-D :thumbup:
teAMICA

#2 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by teAMICA »

izvini, ali :lol: :lol: :lol: :run:
japo-

#3 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by japo- »

:lol:

:roll: biznis je čudo.... :-)
*mima*

#4 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by *mima* »

Dje ima urbano mjesto ?
japo-

#5 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by japo- »

pivnica sarajevske.............. :D :bih: :bih:
Last_one

#7 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by Last_one »

Opet smo krenuli u revijalnom tonu...kakamo kako je bez veze i navodimo anti primjere....
Pa evo, u Sarajevu su extra Biker, Rock Teatar....hajmo dalje?

(Htjedoh reći Sloga, al ona više ne ulazi pod urbano)
japo-

#8 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by japo- »

Last_one wrote:Opet smo krenuli u revijalnom tonu...kakamo kako je bez veze i navodimo anti primjere....

a Rigorozni :x
Donati

#9 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by Donati »

Korner je bio dobro mjesto, samo ja nisam tamo otisao vec neki period. Celtic pub je sigurno jedno od najboljih mjesta gdje se upraznjava kvalitetan rock i odlicna tocena piva
Haris.ba

#10 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by Haris.ba »

Na Ilidži u kafiću/baru "Fly" ima uživo muzika ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom(valjda je ovaj raspored tačan). :lol:
15 metara dalje bila je uživo muzika u kafiću "Levante"(ne znam ima li više). Koja "vrsta" muzike gdje svira mislim da ne treba objašnjavati. :D

P.S.
Okači to svoje istraživanje o nešta ako ti je rok nešta urbano. Ta podjela samo postoji kod nas. I kakve veze ima rok sa time je li grad "pun urbane raje". Rok i urbanost nema nikakve veze. I u čemu je problem što su seljaci svuda okolo? Imaš li šta protiv seljaka? Hoće li "seljak" postati "građanin" ako sluša Nirvanu?

P.P.S.
Evo sad vidjeh neko spominje npr. "Biker". Znači što vidiš u tom kafiću haman svaki dan je urbano? Pa ću napisati šta se radi.
JThomas

#12 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by JThomas »

japo- wrote:
Last_one wrote:Opet smo krenuli u revijalnom tonu...kakamo kako je bez veze i navodimo anti primjere....

a Rigorozni :x
strašna kafana, kafana u usponu 8-)
japo-

#13 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by japo- »

moro sam odh u pivnicu........ :run:
vozač

#14 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by vozač »

Last_one wrote:Osamdesetih smo bili grad urbane raje i raje općenito...koliko je Sarajevo danas grad svega toga?
Ovaj post želim uvrstiti u jedno istraživanje, pa su mi iskrena i relevantna mišljenja jako bitna.

Dakle, ja mogu naprojati na prste jedne ruke mjesta gdje se još uvjk može čuti (danju i noću) kako svira Nirvana, Rolling Stones-i i tako dalje....
ALI, JA NE ŽELIM DA OVDJE GOVORIMO KAKO JE GROZNO I KAKO SU SELJACI SVUDA OKOLO....HAJDE DA NAVODIMO SVIJETLE PRIMJERE! HAJDE DA GOVORIMO O MJESTIMA I DOGAĐAJIMA KOJA/KOJI SU JOŠ UVJEK URBANI, NEKONVENCIONALNI, PRKOSNI, SUPER......

za početak, pročitao sam komentare vezano za ovu temu koju si pokrenuo i naježio se od pomisli da te je npr. neko ko je MODERATOR u startu popljuvao, da ostale ne pominjemo. žalosno je što svi rade upravo ono što si ih zamolio da ne rade, tipični bosančerosi, moliš ih za svijetle primjere, a oni uz dozu maksimalne ironije, kao ko si ti da je nešto prema tvojim standardima urbano.

najtužnije je što masa njih ne zna šta je suprotno od urbanog, a da pri tome ne pogledaju u riječnik antonima ili u "leksikon znanja zvani wikipedia" :lol:

ja bih se inače pridružio temi sa jednim podpitanjem, gdje u sarajevu i bih mogu kupiti CD sa muzikom o kojoj ti govoriš, da pojasnimo govorim o originalnim CD-ima, dakle nečemu što će koštati 15-20 KM i na čemu će pisati Rolling Stones, Doors, Pink Floyd, Nirvana ... itd., ako neko zna takvo mjesto nek mi javi, biću mu zahvalan

dovoljno si kulturan i pametan da iz ovog podpitanja izvučeš određene zaključe, vezano za temu koju si pokrenuo :bih:
Last_one

#15 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by Last_one »

Ja bih voljela samo znati (a ako je moguće neka me i citiraju) GDJE to napisah da su neurbani svi oni koji NE slušaju rock?
Prvo, biti urban je vrlo ali VRLO širok pojam a ja sam ga upotrijebila u kontekstu koji meni treba.
Urban je čovjek koji je pročitao fausta ili neka druga klasična ali i moderna djela, koji zna osnovne termine i pojmove kako o životu tako i o ličnostima, događanjima....Da ne idem u širinu....
Dakle, dragi dušebrižnici, ne morate braniti načela bilo čega niti različitost bilo koje vrse. Respect to all.

Ja sam svoje pitanje i uvodno objašnjenje sasvim jasno izložila!

Meni su fantastični svi ovi ljudi koji u startu pokušavaju sabotirati ali skoro svaku postavljenu temu. Nema veze. Nema beda. Samo nije ok na pretpostavkama formirati stav i pisati odgovor.

Uglavnom, hvala svima koji su navodili ove tražene pozitivne primjere...jer, ima ih.

Da, Rigorozni je onaj pored Bajkera....jel' da? Super je...kao i sam bend :)

Što se tiče samog (goreprozvanog) Bajkera - sve naj! Respect! Mjesto koje se ne okreće komercijali zaslužuje poštovanje.
pshhh

#16 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by pshhh »

moderator wrote: Urbanost se mjeri time da na koncertu urbane muzike ti flasu pive koju si popio bacis u kantu ili kesu za smece, a ne da ponesen rifovima razbijas okolo ostavljajuci staklo da se ljudi ozlijede.

Takve urbanosti imamo i previse. Hvala, ne hvala.
Pa jeste vala tako, svi lafo nesto urbani rokeri a smeca razbacaju okolo k'o da je bio teferic a ne rock koncert. :D
palamuda

#17 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by palamuda »

Last_one wrote:Ja bih voljela samo znati (a ako je moguće neka me i citiraju) GDJE to napisah da su neurbani svi oni koji NE slušaju rock?
Prvo, biti urban je vrlo ali VRLO širok pojam a ja sam ga upotrijebila u kontekstu koji meni treba.
Urban je čovjek koji je pročitao fausta ili neka druga klasična ali i moderna djela, koji zna osnovne termine i pojmove kako o životu tako i o ličnostima, događanjima....Da ne idem u širinu....
Čuj urban si ako si procitao Fausta i znas ko je Angela Merkel, zato nam i jesu ovakve urbane sredine.
Haris.ba

#18 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by Haris.ba »

Last_one wrote:Samo nije ok na pretpostavkama formirati stav i pisati odgovor.
Last_one wrote:Osamdesetih smo bili grad urbane raje i raje općenito...koliko je Sarajevo danas grad svega toga?
Daješ jednu pretpostavku kao utvrđenu činjenicu. Pojmove "urbana raja" i "raja općenito" mogu se uvijek različito razumjeti ako ih ti ne definiraš. Čak i kad misliš da je to ko biva općepoznata materija.
Last_one wrote:Dakle, ja mogu naprojati na prste jedne ruke mjesta gdje se još uvjk može čuti (danju i noću) kako svira Nirvana, Rolling Stones-i i tako dalje....
Odmah u slijedećoj rečenici postavljaš temu o malo mjesta gdje se sluša rok. Na taj način smisleno se povezuje mali broj mjesta gdje se sluša rok sa pretpostavkom iz prvog pasusa o malo "urbane raje".
Last_one wrote:HAJDE DA NAVODIMO SVIJETLE PRIMJERE! HAJDE DA GOVORIMO O MJESTIMA I DOGAĐAJIMA KOJA/KOJI SU JOŠ UVJEK URBANI, NEKONVENCIONALNI, PRKOSNI, SUPER......
Ako pratimo smisao iz prijašnje rečenice - tebi su svijetli primjeri gdje se sluša rok. To su urbana (šta to znači), nekovencionalna (šta to znači), prkosna(prema kome), super mjesta.
A mjesta gdje se ne sluša rok bi onda trebala da su neurbana(šta to znači), konvencionalna(šta to znači), neprkosna i nesuper(loša) mjesta.

Na kraju da shvatiš. Nije urbano slušati rok. Urbano je (a to ti treba da objasniš bolje) , ko što ti je moderator objasnio, baciti flašu u kantu za smeće.
vozač

#19 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by vozač »

btw kakvo istraživanje je u pitanju, možda možemo pomoći na neki drugi način, nekim primjerom, savjetom, ozbiljan sam

ako se diskusija razvije možda ćeš napraviti studiju sa konkretnim rezultatima o procentu normalnih, sretnih i zadovoljnih ljudi u gradskoj sredini, te procentu onih koji pljuju po svemu što ima prizvuk grada, ali im pri tome nije ni na kraj pameti da nas poštede svog prisustva

dobro kažeš pod pojmom urbano može se masa toga posmatrati, pa bi studija možda mogla nositi naslov
REAKCIJA "LOKALNOG STANOVNIŠTVA" NA IZGOVOR POJMA URBANO, mislim da bi rezultati bili, blago rečeno, fascinantni, što se može pretpostaviti na osnovu reakcija nakon što se svega par osoba uključilo

nekad je urban bio kaktus, bez obzira što su ga zvali leglom hašišara, pa sloga, pa dom mladih, mislim da je još uvijek, urban je bila i jedna kafančuga blizu prve gimnazije zvana "ćumez",

vjerujem da i sad ima mjesta gdje se može slušati dobra muzika, gdje ne možeš vidjeti sojke sa nadograđenim noktima i oblajhanim glavama koje obavezno ulaze pod ruku, sa bajama u versace majicama od 300 % sintetike, sasvim je jasno šta ti zapravo želiš istaći sa tim pojmom urbani samo što je "lokalnom stanovništvu" teško prihvatiti činjenicu da se neko ipak želi distancirati od ceca, seka, dj krmaka, ove učmalosti i papanluka koji izbija na svakom uglu najljepšeg grada na svijetu

za mene su npr. koncerti poput parnog valjka, bajage, jabuke, prilika da se zaista vidi nešto što će barem u startu imati prizvuk nečega što se može definisati kao urbano, sad ovo povezujem prvenstveno sa muzikom koju slušam
Better Man

#20 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by Better Man »

Nemojte brkati pojam urbano i govoriti da je urban ko slusa rock muziku. Za mene pojam urbane osobe je neko ko slusa Sonic Youth, a ne neko ko slusa npr. Stonese, Beatlese, Queen. dakle pod urbanim se smatra alternativna i nezavisna muzika, a ne komercijala.
pustopoljina

#21 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by pustopoljina »

Better Man wrote:Nemojte brkati pojam urbano i govoriti da je urban ko slusa rock muziku. Za mene pojam urbane osobe je neko ko slusa Sonic Youth, a ne neko ko slusa npr. Stonese, Beatlese, Queen. dakle pod urbanim se smatra alternativna i nezavisna muzika, a ne komercijala.
mrtva kokoš

#22 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by mrtva kokoš »

ne mogu to da shvatim, a sta recimo kada ta nekomercijalna muzika postane odjednom komercijala...
sta onda, zar nije vecini koja se bavi muzikom cilj da od nje i zivi...
znaci ako pocne da zaradjuje, gubi status alternativca??
moze li mi to neko objasniti...
hotazmaj

#23 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by hotazmaj »

Ja bih rekao da je rijec urbano umrla jos odavno, jos od kako su ovaj grad naselili ljudi koji su ga gledali samo na razglednicama jer nisu imali TV. Necu dalje o njima.

Neko pomenu Levante na ilidzi... E pa davno je to nekad bilo kad su D'blavorsi tu kao i u Gongu pravili nezapamcene svirke, sjecam se citav kafic pije a ni jedna se flasa ne slomi, tad je i Sloga bila aktuelna. Nekako je sve bilo pitomije, pa teatar, korner... Sta smo puta pjeske kuci dosli jer u tom stanju zaboravimo na tramvaj :lol:

E onda je dosla era turbo folka koja na zalost jos traje i ne nazire joj se kraj

Ja opet ne znam koliko bi se rijec urbano mogla povezati sa gore nabrojanim mjestima? Mozda prije sa recimo Vinotekom i njoj slicnim mjestima.
Sunrise00

#24 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by Sunrise00 »

hotazmaj wrote:Ja bih rekao da je rijec urbano umrla jos odavno, jos od kako su ovaj grad naselili ljudi koji su ga gledali samo na razglednicama jer nisu imali TV. Necu dalje o njima.

Neko pomenu Levante na ilidzi... E pa davno je to nekad bilo kad su D'blavorsi tu kao i u Gongu pravili nezapamcene svirke, sjecam se citav kafic pije a ni jedna se flasa ne slomi, tad je i Sloga bila aktuelna. Nekako je sve bilo pitomije, pa teatar, korner... Sta smo puta pjeske kuci dosli jer u tom stanju zaboravimo na tramvaj :lol:

E onda je dosla era turbo folka koja na zalost jos traje i ne nazire joj se kraj

Ja opet ne znam koliko bi se rijec urbano mogla povezati sa gore nabrojanim mjestima? Mozda prije sa recimo Vinotekom i njoj slicnim mjestima.
a da ti kazem da znam ljude koji su cistokrvne Sarajlije i koji su veci seljaci od onih sto su dosli direktno sa sela :-)
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#25 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by -LIBERO- »

Vec mjesecima se primjecuje jedna ,po meni,jako losa tendencija na forumu.

Ko god otovri neku temu,o bilo cemu,odmah se u roku od par sati skupi barem desetak forumasa koji poput copora hijena pocnu da seciraju svaku rijec,pogresku,gramaticku gresku,koncepciju posta..bilo sta...samo da bi umanjili vrijednost toga sto je ta osoba postavila kao temu.

Ako vec morate tako da odreagujete,onda ok,postujem. Ali napisite u jednom postu sta vam smeta,i mislim da nema potrebe se vracati i nastaviti sa pljuvanjem,jer ocito vam se ne svidja ponudjena tema,sto je ok,ali nema potrebe da djevojci unistite temu totalno nastavnok tih rasprava,sto se u zadnje vrijeme desava jako cesto.

A sada malo o temi.

Djevojka je postavila temu sa naslovom "Koliko je Sarajevo grad r'n'r?"

Ja kontam da je djevojka zelila da povuce tu neku paralelu,predratno Sarajevo,danasnje Sarajevo,i da se ta paralela provuce preko te muzike.
Logicno je da nije mogla napisati Koliko je Sarajevo grad hip-hopa,ili elektronske muzike..jer jednostavno se preko ta dva (urbana :D )muzicka pravca ne moze povuci paralela prijeratnog Sarajeva i ovoga danasnjeg,jer tada ovi muzicki pravci nisu bili bas sinonim za tadasnje Sarajevo. Tako da eto,naravno da se ne moze samo r'n'r povezivati sa tim nekim urbanim,ali je nekako najlakse pratiti kontinuitet te Sarajevske "urbanosti" sa mozda pracenjem tog muzickog pravca. Mozda grijesim ;-)

Ja znam,svjedok sam toga :D ,da je u ratu,svu nas tada malu raju odrzao r'n'r. Skupljali smo se po podrumima,sklonistima,nekim rupama i kuda sve ne. sviralo se akusticno (najcesce struje nije bilo),a pred kraj rata je i struja vise dolazila pa se i "drljalo" uz tri akorda (sto li je Booze najvise punk-rock bendova bilo :D ,mozda zbog nedostatka muzickog znanja,mooozzzdrrraaaa :D ). Svirali su se koncerti u Slozi,u holu Pozorista Mladih,u Kuku,nekim sklonistima i slicno,na Scenskim itd. (vise se ne mogu ni sjetiti)
Festival "Sarajevo pod opsadom",festival te alternativne ,pretezno,rock muzike,sa preko 20 bendova iz opkoljenog Sarajeva je bio vrhunac te generacije,ratne generacije ,koja je i tada fura tu rock pricu.
Jako dobrih bendova je tu bilo,svako malo su bile neke svirke,svi smo se znali medjusobno,i na taj nacin smo jednostavno bjezali u svijet muzike od teskog svijeta realnosti koji nas je okruzivao.

Bukvalno nas je rock muzika odrzala mentalno cistima (i naravno sve te podvrste rock muzike,jer je medju tim bendovima bilo od bendova koji su svirali pop-rock ,do punk rocka,HC-a,metala,ded metala i svega i svacega,ali su/smo svi bili raja :thumbup: )

Radio Zid nam je bio jedino utociste,kasnije malo ISV radio,pretezno se sve i pokretalo preko ova dva radia,koncerti,svirke,takmicenja..bukvalno je ta neka alternativna scena cvjetala.

Poslije rata,sto je vise vrijeme odmicalo,vrlo brzo se primjetilo da veliki dio te raje,koja je cinila tu scenu jednosatvno odlazi iz grada. javlja se,barem za nas jer nismo imali previse kontakta sa trendovima ,rat ,prezivljavanje haos....i ta elektronicka scena,dolazi i taj rejv.

I naravno da samo rock muzika (i svi ti njeni pravci) nije bila iskljucivo sinonim za to nesto "urbano" i naravno da je tada i rejv bio dio te price.

Klasican primjer je ,da se tada u klubu Kuk organizovalo petak navece Rok party,a subota je bio rejv parti,i zamisli slucajnosti svaki put je bila 90% ista raja :D ,jednosatvno smo se svi drzali zajedno,i totalno je bilo izmjesano cijela ta scena i raja koja se skupljala oko toga,bez obzira sto i nije bas neka slicnost za recimo nekoga ko fura rejv furku i recimo HC ili punk rock furku.

Ali moralo smo biti svi zajedno,jednostavno smo i po razmisljanjima i po rezonovanju situacije u kojoj se nalazimo,bili prirodno bliski,jer sve oko nas je bila devastacija,rusevine,posljedice rata i ogromna vecina raje koja je bila "na" Dragani Mirkovic,Ceci i Koketu (ja ih ne osudjujem,ali jednostavno nisu bili dio nase price ;-) )

itd.itd mogao bih o ovome pisati satima,ali dosta je :D

Zasto sam sve ovo napisao??

Pa jednostavno ,PO MENI,duh te neke urbanosti jednoga grada je po sceni koja ima snage da taj grad povuce u neku progresivu. Ja kada sam bio u Berlinu ,kod neke moje raje,insistirao sam da me vode po tim undergraund klubovima ,u Parisu isto tako,Beogradu,Zagrebu,jer ja duh grada cijenim i vrjednujem po jacini njegove undergraund scene,te neke ne profitne progresivnosti i kreativnosti.

Duh urbanosti ,po meni,nije samo broj biblioteka,niti mainstream bandova i koncerata (u nasem zargonu prevedeno koncert Harija mata Harija ili Dine Merlina :mrgreen:,i pandama takve muzike i izvodjaca u drugim sredinama,i drugim drsustvenim sferama )po meni je duh progresivne urbanosti Sarajeva (tako i svih drugih vecih gradova) jacina te neke alternativne scene. Broj alternativnih izlozbih,umjetnickih performansa,broj bendova (ne samo rok :D )koji sviraju po podrumima,ili prave muziku na svojim kompovima (modernizacija je cudo :thumbup: )

Oduzio sam,malo i odlutao,ali jednosatvno sam zelio da kazem da ima smisla porediti MUZIKU sa pojmom URBANO (kako god ovo urbano izlizano zvucalo,treba pod hitno skontati adekvatan "zamjenski" izraz :D )
Post Reply