Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#26301 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

mk ultra wrote: 12/04/2025 17:03 Finansijsko stanje naroda u Srbiji je losije nego na zapadu :bih:

Cak i BG
Mislim imas pojedince ultra bogate
Ali narod 0 bodova
Na zapadu BiH?

Izvini što ovako zabušivam, ali nema nikakvih informacija, a kad ode ovdje na temu o Srbiji većina govori kako je tamo dosta bolji život nego u Bosni i Hercegovini.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#26302 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mk ultra »

sehohari wrote: 12/04/2025 17:36
mk ultra wrote: 12/04/2025 17:03 Finansijsko stanje naroda u Srbiji je losije nego na zapadu :bih:

Cak i BG
Mislim imas pojedince ultra bogate
Ali narod 0 bodova
Na zapadu BiH?

Izvini što ovako zabušivam, ali nema nikakvih informacija, a kad ode ovdje na temu o Srbiji većina govori kako je tamo dosta bolji život nego u Bosni i Hercegovini.
Pa mozda ako gledas pink i neke bogate pevaljke i ostalo

Prodji od Zvornika kroz Šabac, Rumu do BG

Vidi se da je nekad ulagano brdo para u BG, ali kvalitet svega ovdje je klasu iznad.
HelaS

#26303 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by HelaS »

xoklix wrote: 12/04/2025 12:23 Hipotetički, da li država/institucija/federacija/bhansa ili neko treći koji plati dug umjesto rsa, može tužiti rs pred nekim sudom u BiH ? I u slučaju pozitivne parnice po tužioca, da li postoji mehanizam prisilne naplate ?
Da sam "Federacija BiH", ja bih ovdje ugovorio klasičan trgovački posao: Preuzeo bih dugovanje RS i platio ga, a zauzvrat ugovorio prenos prava korištenja ili vlasništva nad, npr. dionicom koridora VC kroz RS, nad "Jahorinom", nekim energetskim objektima, itd, sve do ispunjenja vrijednosti dugovanja.
HD_2015

#26304 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by HD_2015 »

HelaS wrote: 12/04/2025 18:00
xoklix wrote: 12/04/2025 12:23 Hipotetički, da li država/institucija/federacija/bhansa ili neko treći koji plati dug umjesto rsa, može tužiti rs pred nekim sudom u BiH ? I u slučaju pozitivne parnice po tužioca, da li postoji mehanizam prisilne naplate ?
Da sam "Federacija BiH", ja bih ovdje ugovorio klasičan trgovački posao: Preuzeo bih dugovanje RS i platio ga, a zauzvrat ugovorio prenos prava korištenja ili vlasništva nad, npr. dionicom koridora VC kroz RS, nad "Jahorinom", nekim energetskim objektima, itd, sve do ispunjenja vrijednosti dugovanja.
Zašto bi neko to radio. Samo trajni prenos vlasništva, a ne "do ispunjenja vrijednosti dugovanja.". Pokupovati pobunjeničku bandu.Nema fer igre.

Otišao je visoki predstavnik. Kome nije jasno da smo ušli u fazu konflikta ekonomskog i političkog, a ko zna kakvog u budućnosti, je velika naivčina.

Protivnika kada je dole treba dovršiti.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#26305 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

studiorum_tuzlaensis wrote: 13/03/2025 09:07 Neki dan je Ramo kupio restoran Kulin Dvor Semizovac. :)

SirotiLJo bježi tam'...
https://www.klix.ba/lifestyle/gastro/na ... /250408109

:? :? :-?
PM72

#26306 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PM72 »

_BataZiv_0809 wrote: 12/04/2025 18:19
studiorum_tuzlaensis wrote: 13/03/2025 09:07 Neki dan je Ramo kupio restoran Kulin Dvor Semizovac. :)

SirotiLJo bježi tam'...

Mislim da je ovo šuplja...bio sam dosta puta i uvijek zadovoljan.
Ako je istina...-nikad više.Kod "čudo neviđeno" nit sam bio nit imam namjeru.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#26307 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Bobi »

KraljicaIzJajca wrote: 12/04/2025 17:34 Vijeće ministara BiH podržalo plaćanje duga RS po tužbi Viaducta, čeka se odluka Fiskalnog vijećaVijeće ministara BiH podržalo plaćanje duga RS po tužbi Viaducta, čeka se odluka Fiskalnog vijeća
IZVOR: BHRT (E.D.)

Nakon vanredne sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine odlučeno je da se treba zakazati i vanredna sjednica Fiskalnog vijeća BiH radi izvršavanja obveza po arbitražnoj presudi u predmetu Viaduct d.o.o. Portorož i drugi protiv Bosne i Hercegovine, a vezano za dobit Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo financija i trezora treba sada izmijeniti Dokument okvirnog budžeta za razdoblje 2025.-2027. godine, a Predsjedništvo BiH je ovlašteno za upućivanje budžeta Parlamentarnoj skupštini BiH koja ga usvaja u konačnici.

@Bobi
Pa rekao Nermin da ce on ulozit veto? jel ima kao neki dodatak da ce oni to capnuti od prihoda RS :D ? Ma ja sam za to da se plati e sad kako gdje od koga, sad je to politika :D.
Prpa.ba

#26308 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

Chmoljo wrote: 12/04/2025 15:59 super, onda je malo bezobrazno pričati o "bakirovih" 100.000 radnih mjesta. mislim, čisto da razbijemo taj spin koji veze sa realnošću nema.
Koliko je bezobrazno govoriti da ih je on napravio, jednako je besmisleno govoriti da tih radnih mjesta nije bilo, sto npr pisu ljubijankic, izvrsni direktor i ostatak ekipe na temi Vlada FBiH.

Chmoljo wrote: 12/04/2025 15:59 isto kao što i brojke koje pokazuju manji broj radnih mjesta nije samo zbog minimalca, nego i loše situacije posebno što se tiče izvoza u njemačku.
I mislis da je povecanje troskova sa 1100 KM na 1800 KM po minimalcu, u losoj situaciji sto se tice izvoza u Njemacku, dobar potez?
Chmoljo wrote: 12/04/2025 15:59 lijepo da pominješ cijeđenje, jer je bakirova hanuma upravo to u više navrata znala potcrtati šerifu isoviću šta porezna treba raditi - cijediti sve što se može. njene riječi. znam i đe su rečene, al nije bitno :D
Tacno. A sta je zakon o online fiskalizaciji kojom i fizicka lica postaju obveznici fiskalizacije ako prodaju racunar i automobil? To je fiskalna disciplina? :mrgreen:
Chmoljo wrote: 12/04/2025 15:59 efekte minimalca ćemo tek vidjeti. ja se u načelu slažem da je trebalo ići sa istim, ali način nije bio dobar, gdje je trebalo bar pola godine za pripremu, odnosno najavu.
Efekte minimalca i sirih okolnosti vec vidimo. Kantoni i Federacija se utrkuju ko ce prije izmijeniti socijalne propise jer su vezani za minimalac i prosjecnu platu da ne bi eksplodirali budzetski troskovi, broj radnih mjesta opada, broj nezaposlenih raste, broj penzionera raste.
Chmoljo wrote: 12/04/2025 15:59 bio sam, i još sam protiv zabrane rada nedjeljom, jer mislim da se pogodovalo velikim trgovcima. međutim prestao sam pisati na onoj tamo temi, jer se argumentacija protiv svodila na moj komfor. :roll:
Isto se osjecam, samo i na temi trgovine nedjeljom, i minimalca. :mrgreen:
Chmoljo wrote: 12/04/2025 15:59 ono gdje ja pravim najveću razliku je što mislim da su ovi sada ipak spremni na reteriranje kada nešto ujebu. nema džamije ni lažnog patriotizma da sakriva greške i bahatost i nadam se da su toga svjesni. ako nisu, zbogom im je i to je realnost. to je ujedno i moj najveći problem sa SDA. njihova nesmjenjivost zbog stvari koje veze nemaju više sa stvarnim životom.
Reteriranje u vidu smanjenja doprinosa na teret poslodavaca je, da budem iskren, potez jednako opasan kao i ad hoc dizanje minimalca na osnovu vajbova a ne bilo kakve analize. Doci ce do klina s obje strane. Najmanje placene poslove nece rasteretiti dovoljno, a rasteretice vise plate, plus nece doci do rasta zaposlenosti zbog makro okolnosti, pa cemo imati manje ljudi koji ce uplacivati manje doprinosa. :mrgreen:

Ovo sa 12 radnih nedjelja je dodatna proizvoljna komplikacija potrosackih navika, jer se digao cejf analfabetu iz tuzlanske periferije.

Poteze prije "reteriranja" sam makar postovao kao prostu imbecilnost Trumpovog nivoa u kombinaciji sa subverznivnim djelovanjem SNSD-a. Sad ne znam ni sta da mislim, osim sto mog glasa vise nece vidjeti. Vlada KS jos ima sanse da se izbori za moj glas, vrijeme je da poskupe komunalije i da se dizu porezi na imovinu. :mrgreen:
Ozimician

#26309 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ozimician »

Ono o cemu se ne prica, ali sam u praksi vec vidio par primjera, pa red je da se i to spomene, jeste povecanje broja penzionera i to kao posljedica dizanja minimalca.
Tj. penzionisanje ljudi koji nisu planirali jos koju godinu da idu u penziju. (vojni staz i sl.)

Dakle imas manje onih koji uplacuju, a vise onih koji crpe iz budzeta/PIO.

Jos su se ovi zaletjeli pa projektovali rekordne budzete i time se hvalili jos.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#26310 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

Prpa.ba wrote: 12/04/2025 19:45
Chmoljo wrote: 12/04/2025 15:59 super, onda je malo bezobrazno pričati o "bakirovih" 100.000 radnih mjesta. mislim, čisto da razbijemo taj spin koji veze sa realnošću nema.
Koliko je bezobrazno govoriti da ih je on napravio, jednako je besmisleno govoriti da tih radnih mjesta nije bilo, sto npr pisu ljubijankic, izvrsni direktor i ostatak ekipe na temi Vlada FBiH.

Chmoljo wrote: 12/04/2025 15:59 isto kao što i brojke koje pokazuju manji broj radnih mjesta nije samo zbog minimalca, nego i loše situacije posebno što se tiče izvoza u njemačku.
I mislis da je povecanje troskova sa 1100 KM na 1800 KM po minimalcu, u losoj situaciji sto se tice izvoza u Njemacku, dobar potez?
Chmoljo wrote: 12/04/2025 15:59 lijepo da pominješ cijeđenje, jer je bakirova hanuma upravo to u više navrata znala potcrtati šerifu isoviću šta porezna treba raditi - cijediti sve što se može. njene riječi. znam i đe su rečene, al nije bitno :D
Tacno. A sta je zakon o online fiskalizaciji kojom i fizicka lica postaju obveznici fiskalizacije ako prodaju racunar i automobil? To je fiskalna disciplina? :mrgreen:
Chmoljo wrote: 12/04/2025 15:59 efekte minimalca ćemo tek vidjeti. ja se u načelu slažem da je trebalo ići sa istim, ali način nije bio dobar, gdje je trebalo bar pola godine za pripremu, odnosno najavu.
Efekte minimalca i sirih okolnosti vec vidimo. Kantoni i Federacija se utrkuju ko ce prije izmijeniti socijalne propise jer su vezani za minimalac i prosjecnu platu da ne bi eksplodirali budzetski troskovi, broj radnih mjesta opada, broj nezaposlenih raste, broj penzionera raste.
Chmoljo wrote: 12/04/2025 15:59 bio sam, i još sam protiv zabrane rada nedjeljom, jer mislim da se pogodovalo velikim trgovcima. međutim prestao sam pisati na onoj tamo temi, jer se argumentacija protiv svodila na moj komfor. :roll:
Isto se osjecam, samo i na temi trgovine nedjeljom, i minimalca. :mrgreen:
Chmoljo wrote: 12/04/2025 15:59 ono gdje ja pravim najveću razliku je što mislim da su ovi sada ipak spremni na reteriranje kada nešto ujebu. nema džamije ni lažnog patriotizma da sakriva greške i bahatost i nadam se da su toga svjesni. ako nisu, zbogom im je i to je realnost. to je ujedno i moj najveći problem sa SDA. njihova nesmjenjivost zbog stvari koje veze nemaju više sa stvarnim životom.
Reteriranje u vidu smanjenja doprinosa na teret poslodavaca je, da budem iskren, potez jednako opasan kao i ad hoc dizanje minimalca na osnovu vajbova a ne bilo kakve analize. Doci ce do klina s obje strane. Najmanje placene poslove nece rasteretiti dovoljno, a rasteretice vise plate, plus nece doci do rasta zaposlenosti zbog makro okolnosti, pa cemo imati manje ljudi koji ce uplacivati manje doprinosa. :mrgreen:

Ovo sa 12 radnih nedjelja je dodatna proizvoljna komplikacija potrosackih navika, jer se digao cejf analfabetu iz tuzlanske periferije.

Poteze prije "reteriranja" sam makar postovao kao prostu imbecilnost Trumpovog nivoa u kombinaciji sa subverznivnim djelovanjem SNSD-a. Sad ne znam ni sta da mislim, osim sto mog glasa vise nece vidjeti. Vlada KS jos ima sanse da se izbori za moj glas, vrijeme je da poskupe komunalije i da se dizu porezi na imovinu. :mrgreen:
Malo cu uopsteno:

1. Tesko je lazirati broj radnih mjesta. Samo treba biti posten i reci gdje se uzroci nalaze. Oni nisu bili u potezima novaliceve vlade i pravljenje kejnsa od njega je budalastina.
2. Ja sam odmah rekao da je odluka politicka. Nisu svi nezadovoljni odlukom o 1000 KM ni onom o neradnoj nedjelji, sta god ja i ti mislili o tome. Draze mi je da neko nesto radi i cima ucmalost, nego da ceka da se zvijezde posloze pa da bude bolje. Sam si rekao, kada je bilo vrijeme, povoljne okolnosti, cijedilo se. Ako ce opca situacija biti losija i ako negativni efekti prevagnu, nemam ja tu sta braniti. Ali o tome mozemo pricati nakon duzeg perioda, do kraja godine. Puno se losih stvari poklopilo.
3. Ako ostane samo na smanjenju doprinosa koje placa poslodavac onda ni to nije dovoljno dobro ni za mene.
4. Nisam upratio propis glede placanja poreza zbog profdaje fizickih lica, ali nemam nista protiv da se i to uredi. I sam sam prodavao stvari po olx, al ne uvodi se to zbog mene, nego ljudi koje strasne pare klepaju na cistoj crnoj ekonomiji. Jebe mi se za preprodavace iskreno, rasteretiti treba one koji vec placaju sve silne poreze i parafiskalne namete.
5. Minimalac je dosta skocio i odgovorno je racionalizirati socijalna davanja. Kazem uvijek da je rijec o najnezahvalnijem resoru za jednu politicku opciju. Mnogo para potrebno da bi se nesto malo poboljsalo, a to opet cesto bude protumaceno ko sadaka i jos ljudi jebu mater zbog toga. Svakako u svemu tome treba biti pametan i ne praviti ofirne troskove dok rezes tu sadaku.
6. Naknadu za odlaganje otpada je davno trebalo dignuti. Prestrasno je da toliko godina ona bude ista i od perspektivne firme napravis bogalja. No da se pitam, a ne pitam se, dok bih dizao naknadu, napravio bih zestoku reviziju poslovanja u kjkp rad, ekonomisao, gledao da ne otpustam, al zaustavio dalja zaposljavanja, to oglasio na sva zvona i digao naknadu. Vjerujem da bi ljudima bilo lakse placati uvecan racun ako znaju da ce zauzvrat dobiti preduzece koje ce dobro raditi. I nece biti kantonalni bogalj ko gras. Ono sto je davno trebalo uraditi jeste i dizanje naknade za odrzavanje zgrada odnosno zajednickih dijelova. Ili bar predvidjeti krivicnu i materijalnu odgovornost suvlasnika za svu stetu koju prouzrokuju njihove oronule fasade i ostali dijelovi zgrada. Da se vise okanimo tog socijalistickog naslijedja gdje za sve drzava duradi nesto.
harka

#26311 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by harka »

Papanluk
KraljicaIzJajca

#26312 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by KraljicaIzJajca »

Bobi wrote: 12/04/2025 19:21
KraljicaIzJajca wrote: 12/04/2025 17:34 Vijeće ministara BiH podržalo plaćanje duga RS po tužbi Viaducta, čeka se odluka Fiskalnog vijećaVijeće ministara BiH podržalo plaćanje duga RS po tužbi Viaducta, čeka se odluka Fiskalnog vijeća
IZVOR: BHRT (E.D.)

Nakon vanredne sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine odlučeno je da se treba zakazati i vanredna sjednica Fiskalnog vijeća BiH radi izvršavanja obveza po arbitražnoj presudi u predmetu Viaduct d.o.o. Portorož i drugi protiv Bosne i Hercegovine, a vezano za dobit Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo financija i trezora treba sada izmijeniti Dokument okvirnog budžeta za razdoblje 2025.-2027. godine, a Predsjedništvo BiH je ovlašteno za upućivanje budžeta Parlamentarnoj skupštini BiH koja ga usvaja u konačnici.

@Bobi
Pa rekao Nermin da ce on ulozit veto? jel ima kao neki dodatak da ce oni to capnuti od prihoda RS :D ? Ma ja sam za to da se plati e sad kako gdje od koga, sad je to politika :D.
Nemam pojma što govore po medijima, ali će se morati platiti. Prosto mi je nepojmljivo da bi političari ugrozili status rada zračnog prometa, jer prihod BHANSA za državu je fascinantan.
belfy

#26313 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by belfy »

palermo wrote: 11/04/2025 21:52
belfy wrote: 11/04/2025 21:10
palermo wrote: 11/04/2025 17:37

Jok,.ja kazem da forumski bosanci ( pazi, forumski ) ne vole Komsica ( ili kako bi pojedini forumasi rekli razocarani su) I to ti ga ovdje dodje kao neka opsta cinjenica.
A za politiku Zagreba I Komsica si brate sam napisao. Ja tu ne mogu nista.
pa jesam li ja forumski Bosanac? i, sada, sta ti kazes da li ga ne volim ili sam razocaran? (znaci ne mrzim? napokon razumio nakon samo 4-5 ponavljanja. pohvalno.) a za politiku Zagreba i Komsica si ti prvi napisao (nemoguce da si tako brzo zaboravio), vrati se samo par postova iznad ako si zaboravio sta si sam pisao... ili tebi izgleda nenormalno da ti neko odgovori na post u cijelosti, bez da ga isijece?

zapravo mozes. (vjerujem da bi ti i koristilo) da ne interpretiras onako kako ti to vidis, nego ako ti je nesto nejasno u napisanom ili jednostavno ne razumies - pitas. jer ocigledno jako lose interpretiras. posto ponavljanje po par puta dok ne shvatis bi trebalo biti samo po sebi jasno, ali je zaista pohvalno da ga usvajas.
Znas kako, vec su nas drugi forumasi upozorili da spamamo temu I dosadujemo, a.i vala ja nemam sya dodati tako da ti ostavljam na volju da mislis sya hoces.

I samo jedna uzgredna opaska, valjda je normalno da interpretiram post kako ga ja vidim a ne.kako ga drugi vide?
koji? gdje? jesam nesto propustio?

naravno, ali ako ti njih nekoliko govori da interpretiras pogresno mozda bi trebao staviti prst na celo i razmisliti malo da li interpretiras dobro. jer, niti sam ja jedini kojeg "pogresno" interpretiras, niti sam jedini koji ti na to ukazuje. dalje, zaista, jeste samo do tebe...
gabonski udav

#26314 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by gabonski udav »

Point. wrote: 08/04/2025 10:27
63% je malo više od polovine, a ne može se uzeti zdravo za gotovo da među onih 37% što nije glasalo da su bili svi kontra nezavisnosti.
Nema nikakvog uzimanja zdravo za gotovo. Na plebiscitu je 1,2 miliona ljudi tj srba i jugoslovena zaokruzilo ostanak u (krnjoj) jugoslaviji, a na referendumu je 2 miliona (bosnjaka i hrvata) zaokruzilo nezavisnu i gradjansku bih.

ono sto ne treba uzeti zdravo za gotovo su hrvatski glasovi jer su hrvati biti za bitno drugacije refrendumsko pitanje (tzv livanjsko pitanje) u kojem je akcenat bio na nacionalnom, a gradjansko uospte nije spomenuto. medjutim bosnjaci nisu popustili hrvatima i tu sad postoje razne verzije koje su isplivale s vremenom, a jedna je od njih je presutni dogovor da je najbitnije da se prvo izadje iz jugoslavije, a da ce se poslije izaci u susret hrvatima.

kao sto sam vec napisao, referendum je trajao dva dana, a hrvati su masovno prelomili tek drugi dan glasanja.

ali to danas nije ni bitno. naveo sam vise kao zanimljiovst i kuriozitet koji je i fakticki i dan danas aktuelan.

bez glasova hrvata/hdz 1992 refrendum ne bi ni uspio. drugi kuiroizetet je da hrvati fakticki od 1992 do danas traze istu stvar.
kakotakonikako

#26315 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by kakotakonikako »

Tuzno je da neko moze da se ne odazove na sudski poziv u jednoj drzavi. I da odgovorni u toj drzavi ne preduzimaju konkretne korake kao odgovor na to. A redovno uzimaju plate od te drzave. Tuga brate.
Novi_Nick

#26316 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Novi_Nick »

HelaS wrote: 12/04/2025 18:00
Sve je to od Dodika i njegovih timova strateski zaduzeno milijardama eura. Ovaj dug slovenskoj firmi je samo 1 od dugova entiteta Srpska. Tokom 30 godina uzeli su milijarde eura kredita izmedju ostalog za izgradnju autoputa i jahorine o kojoj ti pises. Znali su da kad odluce da puste sve dugove niz vodu, da ce drzava BiH odnosno Centralna Banka BiH kao i entitet FBiH sve to morati platiti. S tim su racunali da takav udar Centralna Banka i entitet FBiH nece moci prezivjeti, i da ce na taj nacin drzava Bosna i Hercegovina doci iznutra do potpunog raspada sistema, koji ce entitet Srpska iskoristiti za proglasavanje nezavisnosti od BiH, uz obrazlozenje da su Bosnjaci krivi za sve.

Bitno je napomenuti da su kroz ovih 30 g. u ovome svemu ucestvovali i Dodikov SNSD, Covicev HDZ i Izetbegovicev SDA, jer nikakvi krediti i zaduzenja Dodiku nebi prosli bez njihove saglasnosti i njihovih potpisa. Sa njihovim potpisima zalozili su pod hipoteku za sve kredite entitet BiH i Centralnu Banku BiH, ne razmisljauci o posljedicama. Dodik i njegovi timovi uvukli su u njegovu igru HDZ i SDA pricajuci im o politickim trgovinama, vi nama ovo, mi vama ono i tako su prolazili vozovi 30 godina.

Posto su u entitetu FBiH Bakirov SDA i Covicev HDZ ucestvovali u svemu i znali za sve, u igru su navukli 3jku jer su vidjeli da oni zele vlast pod svaku cijenu i oni su im namjerno prepustili vlast i sva zaduzenja kredita i u entitetu Srpska i u entitetu FBiH.
belfy

#26317 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by belfy »

mozda je vrijema da se pokrene ozbiljnija borba protiv onih koji napadaju ustavno uredjenje i/ili djeluju teroristicki...

kao prvi korak - jednostavno oduzimanje drzavljanstva/pasosa u slucaju pokusaja drzavnog udara, protivustavnog djelovanja, narusavanja pravnog poretka i terorizma. naravno, pod uslovom da posjeduje drugo/dodatno drzavljanstvo. ovim bi se sprijecio veliki dio takvih nedjela, kao i prebjega.

i, ovo nije jedina posljedica koja proizlazi iz jedno tako jednostavnog zakona...
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#26318 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Velkoski »

Ozimician wrote: 12/04/2025 19:57 Ono o cemu se ne prica, ali sam u praksi vec vidio par primjera, pa red je da se i to spomene, jeste povecanje broja penzionera i to kao posljedica dizanja minimalca.
Tj. penzionisanje ljudi koji nisu planirali jos koju godinu da idu u penziju. (vojni staz i sl.)

Dakle imas manje onih koji uplacuju, a vise onih koji crpe iz budzeta/PIO.

Jos su se ovi zaletjeli pa projektovali rekordne budzete i time se hvalili jos.
veliki broj država ide u kolaps kada su u pitanju penzije

za 30 godina nigdje neće biti penzija :mrgreen:
moa

#26319 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by moa »

Zašto se brišu moji postovi na pitanje jesu li teroristi uhapseni?
KraljicaIzJajca

#26320 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Prema razgovorima koje smo proteklih dana i sedmica imali sa diplomatama iz nekoliko evropskih zemalja, može se zaključiti da EU nema ništa protiv niti razgovora s najvišim predstavnicima Srpske, ali da se ne može pregovarati direktno o sudskim postupcima koji su u toku, jer, kako su nam objasnili, EU bi otvoreno ponizila bh. institucije koje reformama pokušava dodatno da ojača i osposobi ako bi mimo njih razgovarali o postupcima koje one vode.

;-)
MarshalDodik

#26321 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by MarshalDodik »

Prodje mjesec a i dalje drzava bjezi od bjegunaca :run: a oni od nje :-D

Ovo samo moze u :bih:
Da se desilo bilo gdje narod bi pristupio totalnoj anrahiji, desio bi se kolektivni neposluh policiji, poreznoj, sudstvu, a izlazili bi na ulice da sprijece bilo kakve zakonodavne sjednice....
Ovi politicari pod rotacijama uopste ne bi smjeli na cestu i sl.
staaarinavijac

#26322 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by staaarinavijac »

Pošto državne policijske agencije ne hapse optuženike , svako ima pravo ( čak i oni koji su neki dan hvatani u rs-u) da kaže : najavljujem krivični prekršaj ili krivično djelo , nemoj ko da bi me pokušao uhapsiti jer moglo bi biti poginulih :-) ...
KraljicaIzJajca

#26323 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

MarshalDodik wrote: 13/04/2025 11:59 Prodje mjesec a i dalje drzava bjezi od bjegunaca :run: a oni od nje :-D

Da se desilo bilo gdje narod bi pristupio totalnoj anrahiji, desio bi se kolektivni neposluh policiji, poreznoj, sudstvu, a izlazili bi na ulice da sprijece bilo kakve zakonodavne sjednice....
Netanyahu leta po svijetu, sa aktivnom tjeralicom. :D

Ima takvih primjera, ali ih najčešće ne znamo.

Narod će baš sebe ugroziti radi guzatora. Tko je lud to raditi. :)
MarshalDodik

#26324 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by MarshalDodik »

KraljicaIzJajca wrote: 13/04/2025 13:06
MarshalDodik wrote: 13/04/2025 11:59 Prodje mjesec a i dalje drzava bjezi od bjegunaca :run: a oni od nje :-D

Netanyahu leta po svijetu, sa aktivnom tjeralicom. :D

Ima takvih primjera, ali ih najčešće ne znamo.

Narod će baš sebe ugroziti radi guzatora. Tko je lud to raditi. :)
Svaki narod koji nema nas mentalitet bio bi spreman na tako nesto.
Ovdje gdje svako sebe gleda, kako da se ugradi, koliko je on tu dobar, kako zavaliti drugog itd..
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#26325 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by izvrsni direktor »

_BataZiv_0809 wrote: 12/04/2025 18:19

SirotiLJo bježi tam'...

Kako je bilo dobrih provoda ovdje uz rakiju i tamburase..uh
Post Reply