Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#26001 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Bobi »

Nece drzava nista uplacivat viaduktu, oni ce uzimat pare od eurocontrola namjenjen bhansa :D. Ne postoji nikakav kontak viadukt-drzava nego sud -drzava a drzava prihvata odluku suda o prinudnoj naplati. ovdje je rijec samo o finansiranju bhansa za vrijeme dok eurocontrol ne bude uplacivao lovu :D.
splinter

#26002 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by splinter »

KraljicaIzJajca wrote: 10/04/2025 14:00
splinter wrote: 10/04/2025 13:45
Truba wrote: 10/04/2025 13:32 sutra-vanredna-sjednica-vijeca-ministara-bih-ceka-se-prijedlog-nacina-isplate-vise-od-110-miliona-km-slovenackom-viaductu

https://avaz.ba/vijesti/bih/966738/sutr ... m-viaductu
ja ne znam kako je ovo pravno moguće
ja napravim dug ko stanar a sud tereti sve stanare zgrade

zasto se ovo ne tjera do strazbura
i kako enditet moze potpisivati medjunarodne sporazume za bizni
ali kad dodje pitanje duga tad nije adresa za naplatu
Navukli ih Slovenci jbg.
Imali bolje pravne zastupnike i završili posao.

Ovdje ima objašnjeno
https://www.slobodnaevropa.org/a/republ ... 69907.html
Slovenci rade svoj posao po protokolima. Nisu oni zajebali Bosance i Hercegovce, jer isti nisu nikad postavili svog arbitražnog predstavnika van BiH. Svaka normalna država ima svog predstavnika.
Ne govorim o tome. Koncesija je potpisana u novembru 2004. godine (između vlade RS-a i slovenačke firme Viaduct), a namjena koncesije je bila izgradnja 2 hidtocentrale na Vrbasu.
U međuvremenu je (2013.) Vlada RS-a dodijelila koncesiju vlastitoj Elektroprivred i to nekoliko km uzvodno od ovog lokaliteta dodijeljenog Slovencima i time ga potpuno obezvrijedila za izgradnju hidroelektrana. Logično, potom su Slovenci 2015. godine raskinuli ugovor o konecesiji, a prije podizanja tužbe kod ICSID (2016. godina) ponudili nagodbu od 8 miliona eura a koju je vlada RS-a odbila. Godine 2022 je donesena presuda i sad smo tu gdje smo.
Moguće je da država BiH plati taj iznos po presudi, a da RS uplati u trezor BiH navedeni iznos. Ali to je tako kada se prave štetni međunarodni ugovori općenito pa i ovaj o koncesiji. Npr, šta je investitor radio od 2004. godine do 2013. godine, dakle 9 godina. U ugovoru vjerovatno nije bio pomenut obavezujući rok do kojeg bi investitor morao započeti ili dovršiti izgradnju hidroelektrana, jer da jeste, ne bi taj prostor zjapio 9 godine i tako sl, mnoge druge stvari.
vee-jay

#26003 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by vee-jay »

Thorgerson wrote: 10/04/2025 09:28
HD_2015 wrote: 10/04/2025 09:20 Imamo mi ruski plin, nije baš da nam treba.

Južnu interkonekciju želi Amerika - eto to je leverage. Vidi šta genijalac Nikšić radi kako ode Murphy.
Imamo. Al ovisis o rusima i srbima.

Sutra i ako bude juzna, ovisit ces onda o amerima i hrvatima.

Hocu da kazem, nas tupavi narod nista ne radi da ne ovisi ni o kome.

Ja jesam stvarno ekoloski osvijesten i volim prirodu, ali i te mini hidrocentrale, mislim da nije problem. Pa ne mozemo imati sve. Ali da se to napravi kako treba. A ne da nekolicina ljudi uzima pinku, a mi na istom.

Moramo nesto uraditi, da sami obezbjedimo energiju. E sad sta je to, ne znam. Imamo ugalj, imamo rijeke, imamo.vjetar, sunce. Imamo smeca hvala bogu. Pa napravi brate spalionicu, nek ide na struju. I rijesio si Sarajevo sto se tice grijanja. Pusti i malo olabavi procedure da ljudi mogu instalirati i praviti solarne elektrane.

Ne znam. Napravi plan da se izgradi nuklearka. Mislim mozda jeste smijesno, ali vjerovatno su se ljudi smijali na ideju hidrocentrala.

Mi moramo misliti 40-50 god unaprijed. A plin nije dugorocno rjesenje. Bilo sta gdje ti ovisis o drugome. Nije rjesenje. Pa makar ti bio brat rodjeni.
sve sto si nabrojao je dovoljno, nuklearka nije potrebna.
problem je "drzavna" imovina i sto ti je i za bilo kakav progres potreaban "dogovor" strana.
Javier Pena

#26004 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Javier Pena »

Uvijek ce se ovisiti o komšijama u svakom aspektu života, ne postoji scenarij u kojem se ne ovisi.
DonieBrasco

#26005 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DonieBrasco »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/vulin-j ... /250410079

Vulin: Jedino rješenje za krizu u BiH je da Bošnjaci i EU naprave korak unazad

https://www.klix.ba/vijesti/bih/dodik-n ... /250410082

Dodik nameće uslove, iako nije u poziciji za to: Zamrzavamo zakone iz NSRS ako Schmidt povuče nametanja

+

Covic hoce izborni zakon i zakon o juznoj interkonekciji, plate u koveratama, vjerovatno mnoge pozicije, gradonacelnik Sarajeva ce biti neko iz HDZ ...itd.
Sve je ovo organizovano djelovanje i necu se iznenaditi ako je sve dogovoreno sa EU, ne znam za USA.

I naravno da Trojka isporuci ili nema BiH, a za uzrvrat ce dobiti da ne napisem sta.
Last edited by DonieBrasco on 10/04/2025 15:05, edited 1 time in total.
palermo

#26006 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

Javier Pena wrote: 10/04/2025 14:58 Uvijek ce se ovisiti o komšijama u svakom aspektu života, ne postoji scenarij u kojem se ne ovisi.
I to u sustini nije problem. Problem je kad samo ti ovisis o komsijama. Ergo, treba uciniti da I njima.neke vazne stvari ovise.o nama.
KraljicaIzJajca

#26007 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by KraljicaIzJajca »

Styling wrote: 10/04/2025 14:15
KraljicaIzJajca wrote: 10/04/2025 14:02
dr_Evil wrote: 10/04/2025 13:51

Eh da... :D "tamo neke njive" rekao bi Nerko :D

Tako je Alija svojevremeno otpisao "tamo neke brane na Drini", kao i sve ostale kompanije na podrucju CP-a, a eto za drzavno zemljiste ni danas nismo na sigurno o cemu se radi.

Onaj profa prava iz DF-a jednom rece "pravo se uci zbog onog sta ne pise, ne zbog onog sta pise", sto ce reci da ako ne pise onda je drzava pravni nasljednik, a Dodo je medjed iz Laktasa koji kaze ako ne pise onda je moje, i poentira sa ovim oko preduzeca i kompanija. Ja bih se slozio sa profom iz DF-a kao amater, ali bih dodao da se ovo nikad ne bi desilo da je inzinjer pisao Ustav, kod nas je sve jasno definisano i nema mjesta za tumacenja.
Dodik nije glup, jer u pravu ako nešto ne piše, to je metoda korištenja loopholes ( ne znam na našem jeziku).

A, pravnici zakona, ustava, i ostalih administrativnih zadaća to nisu nikad odradili. Dakle, nerad ubija državu.
Cuj ne znas za izraz "rupa u zakonu"?
Ali loophole je spiralna rupa, akcenat i jeste na loop, spirali, koja zaobilazi zakon kroz rupu.

Sprialna rjpa u zakonu bi imala više smisla.
KraljicaIzJajca

#26008 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

splinter wrote: 10/04/2025 14:40
KraljicaIzJajca wrote: 10/04/2025 14:00
splinter wrote: 10/04/2025 13:45

Navukli ih Slovenci jbg.
Imali bolje pravne zastupnike i završili posao.

Ovdje ima objašnjeno
https://www.slobodnaevropa.org/a/republ ... 69907.html
Slovenci rade svoj posao po protokolima. Nisu oni zajebali Bosance i Hercegovce, jer isti nisu nikad postavili svog arbitražnog predstavnika van BiH. Svaka normalna država ima svog predstavnika.
Ne govorim o tome. Koncesija je potpisana u novembru 2004. godine (između vlade RS-a i slovenačke firme Viaduct), a namjena koncesije je bila izgradnja 2 hidtocentrale na Vrbasu.
U međuvremenu je (2013.) Vlada RS-a dodijelila koncesiju vlastitoj Elektroprivred i to nekoliko km uzvodno od ovog lokaliteta dodijeljenog Slovencima i time ga potpuno obezvrijedila za izgradnju hidroelektrana. Logično, potom su Slovenci 2015. godine raskinuli ugovor o konecesiji, a prije podizanja tužbe kod ICSID (2016. godina) ponudili nagodbu od 8 miliona eura a koju je vlada RS-a odbila. Godine 2022 je donesena presuda i sad smo tu gdje smo.
Moguće je da država BiH plati taj iznos po presudi, a da RS uplati u trezor BiH navedeni iznos. Ali to je tako kada se prave štetni međunarodni ugovori općenito pa i ovaj o koncesiji. Npr, šta je investitor radio od 2004. godine do 2013. godine, dakle 9 godina. U ugovoru vjerovatno nije bio pomenut obavezujući rok do kojeg bi investitor morao započeti ili dovršiti izgradnju hidroelektrana, jer da jeste, ne bi taj prostor zjapio 9 godine i tako sl, mnoge druge stvari.
Hvala, znam sve detalje, a cijeli slučaj je Federacija ignorirala. Zjapio je jer se u peavnom procesu može odugovlačiti, do jednog momenta. Zato i jesu aktivirali u Washingtonu, prije 4 godine. Nije niko kriv državi BiH kojoj nisu bili u stanju postaviti svog predstavnika.
dek

#26009 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dek »

https://istraga.ba/evo-zore-evo-dana-ne ... ci-bit-ce/

Fenomenalan tekst.
Umjesto beskompromisne borbe za građansku Bosnu i Hercetgovinu, koja bi se očekivala od stranke poput SDP-a, svjedočimo koalicionoj prostituciji sa klerofašističkim HDZ-om.
made_in_sarajevo

#26010 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by made_in_sarajevo »

u zadnje vrijeme ide vijest,clanak jedne strane bilo koje preko puta trojke i odma se skace izdaja,prodali su drzavu trojkasi, placenici, izdajnici i tako dalje. onda prodje neko vrijeme i ustvari ovi nit su izdali, nit su prodali. cak sta vise evo imamo dodika naguzenog i evropu koja prvi put europejce direktno proziva. za ovaj plin niksic jest reko to, izvinjavo se covjek pa dobro mozda nije popio terapiju, mozda je foluska, mozda mu je covic bibera nasuo u kafu. ko kaze da ce promjene proci uopste na glasanju sutra i da je to 100% zavrsena stvar. jel se izglasalo za cavaru pa covic kako je poletio tako i pade dalji prolaz za plate. jebes mu mater ali smo dosli u fazu oni nas jebu, mi njih jebemo pa dok se boje ne rastope. 30 godina sistema koji ne valja nista ce se srusiti pa idemo novo ili cemo nekako prezivjeti i nastaviti dalje svako u svoj tor i ne laprdaj puno.
KraljicaIzJajca

#26011 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

dr_Evil wrote: 10/04/2025 14:09
KraljicaIzJajca wrote: 10/04/2025 14:02
Dodik nije glup, jer u pravu ako nešto ne piše, to je metoda korištenja loopholes ( ne znam na našem jeziku).

A, pravnici zakona, ustava, i ostalih administrativnih zadaća to nisu nikad odradili. Dakle, nerad ubija državu.
Dodao bih angedotu, ako nisi citala:
https://thebosniatimes.ba/97130/samo-j ... su-kovaca/

1986
Mala oaza uskoro je postala poznata u cijeloj državi, pa su mnogi dolazili iz daleka da baš u Laktašima započnu biznis, jer su u Laktašima tvrtku mogli otvoriti za samo nekoliko dana. Tako je i Mišo Kovač otvorio malu diskografsku kuću u Laktašima i izjavio rečenicu koja će ući u povijest: ‘Laktaši su moja Amerika’ – rekao je Karapetrović pa nastavio: “Dodik je bio pragmatičan. Govorili su mu da to ne može, a on pozove Sarajevo i pita: ‘Gdje piše da je zabranjeno osnovati diskografsku kuću’. Kažu mu: ‘Ne piše nigdje’. ‘E, pa, ako nije zabranjeno, onda je dozvoljeno’. Tako je Dodik čitao zakone”.
Pa dobro im je rekao, od kad je bio problem otvoriti biznis bilo gdje, osim u Sarajevu.
DaysleepeR

#26012 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DaysleepeR »

Tema je postala circle jerk SDFA simpatizera koji tapšu jedni druge po obrazu slobodnom rukom i govore "izdaja" i "nema države".
drug_profi

#26013 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

DaysleepeR wrote: 10/04/2025 15:22 Tema je postala circle jerk SDFA simpatizera koji tapšu jedni druge po obrazu slobodnom rukom i govore "izdaja" i "nema države".
I tekbir za građansku.
KraljicaIzJajca

#26014 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

DonieBrasco wrote: 10/04/2025 15:04

Dodik nameće uslove, iako nije u poziciji za to: Zamrzavamo zakone iz NSRS ako Schmidt povuče nametanja

+

Covic hoce izborni zakon i zakon o juznoj interkonekciji, plate u koveratama, vjerovatno mnoge pozicije, gradonacelnik Sarajeva ce biti neko iz HDZ ...itd.
Sve je ovo organizovano djelovanje i necu se iznenaditi ako je sve dogovoreno sa EU, ne znam za USA.

I naravno da Trojka isporuci ili nema BiH, a za uzrvrat ce dobiti da ne napisem sta.
Naravno da je planirano iznutra i izvana, samo od tri strane, Bošnjaci su bez plana i programa. Drugo, sve tri strane teže svojoj verziji BiH. Treće, državom upravljaju stranci, jer domaći nisu ni htjeli napredak države. Četvrto, nerad institucija vidimo danas.
DonieBrasco

#26015 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DonieBrasco »

DaysleepeR wrote: 10/04/2025 15:22 Tema je postala circle jerk SDFA simpatizera koji tapšu jedni druge po obrazu slobodnom rukom i govore "izdaja" i "nema države".
Pa nece biti drzave ako Trojka i prije svega EU udovolje Dodiku i Covicu, sta tu nije jasno nakon svega oni daju uslove za mir i nastavak price.

Dokle vise da se udovoljava i gleda kroz prste dokazanim neprijateljima drzave, razumijem da ovi degenerici ultra korumpirani kod bosnjaka bez obzira na stranku i sve moguce hoce to jer im samo bitan licni interes, fotelje, pare, tenderi i jos para.
DonieBrasco

#26016 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DonieBrasco »

KraljicaIzJajca wrote: 10/04/2025 15:28
Spoiler
Show

+

Naravno da je planirano iznutra i izvana, samo od tri strane, Bošnjaci su bez plana i programa. Drugo, sve tri strane teže svojoj verziji BiH. Treće, državom upravljaju stranci, jer domaći nisu ni htjeli napredak države. Četvrto, nerad institucija vidimo danas.
Sve granice ludila je ovo preslo i opet se ide linijom manjeg otpora.
Last edited by DonieBrasco on 10/04/2025 15:30, edited 1 time in total.
muha_sa

#26017 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by muha_sa »

DokleNa ste :?
DaysleepeR

#26018 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DaysleepeR »

DonieBrasco wrote: 10/04/2025 15:30
Spoiler
Show

Fale ti izjave SDFA jer i oni rade udruženo sa ovom dvojicom u pritisku na jednu stranu.
To se opasno previđa.
KraljicaIzJajca

#26019 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Spoiler
Show

Gle, svi su krivi, i Trojka, i SDA I ostala stranačka govna koja tvrde da su probosanska. Za Srbe I Hrvate se zna da nisu probosanska strana. Dakle, nema probosanskih stranaka u BiH.
KraljicaIzJajca

#26020 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

muha_sa wrote: 10/04/2025 15:30 DokleNa ste :?
Moj muha, do danas nisam znala da su entiteti vlasnici vode uglja gasa zemlje u državi koja nije vlasnica istih. :D
dek

#26021 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dek »

Umjesto idiotskih ''SDFA'' parola, bolje vam je utječite na svoje izabrane predstavnike iz Trojke, da se napokon dozovu pameti, da nas prestanu ponižavati i da se počnu ponašati dostojanstveno i državotvorno, jer ovako nas sve vuku u provaliju.

Ako neće zbog naroda i države, onda neka to urade radi sebe jer sa ovom kvlisinškom politikom koju vode, SDA će ih izbrisati sa političke scene.
Last edited by dek on 10/04/2025 15:39, edited 1 time in total.
muha_sa

#26022 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by muha_sa »

KraljicaIzJajca wrote: 10/04/2025 15:37
Moj muha, do danas nisam znala da su entiteti vlasnici vode uglja gasa zemlje u državi koja nije vlasnica istih. :D
Ama--što manje znaš bolje ti je :D
DaysleepeR

#26023 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DaysleepeR »

dek wrote: 10/04/2025 15:38
Umjesto idiotskih ''SDFA'' parola, bolje vam je utječite na svoje izabrane predstavnice iz Trojke, da se napokon dozovu pameti, da nas prestanu ponižavati i da se počnu ponašati dostojanstveno i državotvorno, jer ovako nas sve vuku u provaliju.

Ako neće zbog naroda i države, onda neka to urade radi sebe jer sa ovom kvlisinškom politikom koju vode, SDA izbrisati sa političke scene.
Opet množina.
Navij sebi alarm na telefonu, to je minuta, nećeš fulati terapiju.
DonieBrasco

#26024 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DonieBrasco »

KraljicaIzJajca wrote: 10/04/2025 15:35
Spoiler
Show
Gle, svi su krivi, i Trojka, i SDA I ostala stranačka govna koja tvrde da su probosanska. Za Srbe I Hrvate se zna da nisu probosanska strana. Dakle, nema probosanskih stranaka u BiH.
Isto je i kod srba, hrvata, samo Covicev i Dodikove bas niko ne smije da dira.

Ali ovo zlo Sdfa, Trojka, svi njihovi satliti i ove strankcije su sve granice presli u Sarajevu i KS.
Last edited by DonieBrasco on 10/04/2025 15:44, edited 1 time in total.
KraljicaIzJajca

#26025 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

muha_sa wrote: 10/04/2025 15:38
KraljicaIzJajca wrote: 10/04/2025 15:37
Ama--što manje znaš bolje ti je :D
A vidim :D

A ovdje se svađaju koja je stranka jača u najdebavanju. :-)

A jedini uzrok tome je nerad pravnih institucija. :)
Post Reply