A neispravni nazivi Republički zavod, Republička ustanova, Republičko ministarstvo... To sto u imenu stoji Republika ne znači da je republika.1Dante1 wrote: ↑10/04/2025 13:26Tacno. Kao sto je ispravan naziv entietta Republika Srpska, nikako rs RS ili tzv RS.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
- Zlocin&Kazna
#25976 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#25977 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
sutra-vanredna-sjednica-vijeca-ministara-bih-ceka-se-prijedlog-nacina-isplate-vise-od-110-miliona-km-slovenackom-viaductu
https://avaz.ba/vijesti/bih/966738/sutr ... m-viaductu
ja ne znam kako je ovo pravno moguće
ja napravim dug ko stanar a sud tereti sve stanare zgrade
zasto se ovo ne tjera do strazbura
i kako enditet moze potpisivati medjunarodne sporazume za bizni
ali kad dodje pitanje duga tad nije adresa za naplatu
- dr_Evil
#25978 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Institucije i agencije, Parlament,SIPA, BH ANSA, OSBIH, Sud, Tuzilastvo, IDDEEA(ili kako vec), Elektroprenos, i jos hrpa nekih koji su na razini drzave. Zajednicki interes je sasvim uredu, ali ne institucija. Jer pojam zajednicke inistitucije podrazumijeva da su entiteti vlasnici istih, a ne da je drzava vlasnik entiteta. A sve sta je zajednicko moze se i podijeili u brakorazvodnoj parnici.KraljicaIzJajca wrote: ↑10/04/2025 13:12 Imam pitanje:
Znam da mrzite izraz " zajedničke institucije", pretpostavljam to su VDVT, Budžet i što još? Piram, jer primjetim da se vodi debata u vezi plina, ili bilo čega vezano za energente? Zar to ne bi trebao biti zajednički interes, a ne interes političara koji ucjenom i manipulacijama ugrožavaju grijanje pučanstva?
Da li ekonomija ovako politički ovisi u BiH?
Ekonomija bi trebala biti iznad politike!
Naravno da Daytonski sporazum htio ili ne sadrzi u sebi odlike federalizma, ili sadrzi i mnogo elemenata centralizovane drzave, odnosno nisam pravnik, ali volim da pogledam. U svakom slucaju nema zajednickih institucija, ali... ima zajednickih kompanija, Elektroprenos je jedan od njih vecinski vlasnik je Pederacija, dok je drugi Republika srpska(s namjerno malim jer je ispravno gramaticki, pa se svadjajte) genocidna. U slucaju razvoda dijeli se kako ide..
- drug_profi
#25979 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ma pokusavaju samo. Mislim da se ovo glatko može oduzeti iz kvote pri raspodjeli poreza iz UIO. Ne mora odjednom, može u ratama.
-
KraljicaIzJajca
#25980 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Potpisali su Cvijanovićka i Zvizdić. Pitaj Amidžića zašto jeTruba wrote: ↑10/04/2025 13:32 sutra-vanredna-sjednica-vijeca-ministara-bih-ceka-se-prijedlog-nacina-isplate-vise-od-110-miliona-km-slovenackom-viaductu
odugovlačio.
Da li su entiteti dio drzave ili su dvije države u državi BiH?
- dr_Evil
#25981 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ne vjerujem bas da moze glatko, mislim da moraju rucice iz RS-a da se usvoji budzet. Historija nas je naucila da svake godine dobiju koji milion vise kao harac da ne bi blokirali. I evo.. platit cemo ovo mi sve, bez obzira koja je stranka na vlasti.drug_profi wrote: ↑10/04/2025 13:35 Ma pokusavaju samo. Mislim da se ovo glatko može oduzeti iz kvote pri raspodjeli poreza iz UIO. Ne mora odjednom, može u ratama.
Ne znam jel moguce, necu da pitam svasta, bolje bi bilo da skontamo kako prodati ovaj dug nekome od bosnjackih mocnika ili jacih federalnih kompanija.. da vidimo vole li domaju, a garantovat im sa drzavnom imovinom u CP-u, i to najboljim komadom. Drzavala garantovala, drzava dala svoje, pa da se gonjamo.
-
KraljicaIzJajca
#25982 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ali nisu entiteti vlasnici kompanija, kužiš!dr_Evil wrote: ↑10/04/2025 13:33Institucije i agencije, Parlament,SIPA, BH ANSA, OSBIH, Sud, Tuzilastvo, IDDEEA(ili kako vec), Elektroprenos, i jos hrpa nekih koji su na razini drzave. Zajednicki interes je sasvim uredu, ali ne institucija. Jer pojam zajednicke inistitucije podrazumijeva da su entiteti vlasnici istih, a ne da je drzava vlasnik entiteta. A sve sta je zajednicko moze se i podijeili u brakorazvodnoj parnici.KraljicaIzJajca wrote: ↑10/04/2025 13:12 Imam pitanje:
Znam da mrzite izraz " zajedničke institucije", pretpostavljam to su VDVT, Budžet i što još? Piram, jer primjetim da se vodi debata u vezi plina, ili bilo čega vezano za energente? Zar to ne bi trebao biti zajednički interes, a ne interes političara koji ucjenom i manipulacijama ugrožavaju grijanje pučanstva?
Da li ekonomija ovako politički ovisi u BiH?
Ekonomija bi trebala biti iznad politike!
Naravno da Daytonski sporazum htio ili ne sadrzi u sebi odlike federalizma, ili sadrzi i mnogo elemenata centralizovane drzave, odnosno nisam pravnik, ali volim da pogledam. U svakom slucaju nema zajednickih institucija, ali... ima zajednickih kompanija, Elektroprenos je jedan od njih vecinski vlasnik je Pederacija, dok je drugi Republika srpska(s namjerno malim jer je ispravno gramaticki, pa se svadjajte) genocidna. U slucaju razvoda dijeli se kako ide..
Lokacija ne bi trebala biti presudna, ali primjetim da to igra
ulogu u BiH politici. Meni to nije normalno.
Još manje mi je jasno forumsko nadjebavanje koja stranka je
bolja ili gora, a sve rade isto.
-
Tyke
#25983 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Cini mi se da su njihove izjave bile vazne i imale tezinu do u zadnje vrijeme. Sjetimo se ne tako davno da su svaku njihovu pompeznu izjavu o kojekakvih promjenama, referendumu, otcjepljenju od BiH mediji, politicari ali i narod (ratni veterani i ostali) to tako srcano dozivljavali, to se pozivao narod na odbranu, kako su zelene beretke spremne odmah se dici, kako ratni veterani su spremni uzeti opet oruzje i vagon tih izjava i huskanja.
A sad ih skoro pa niko s nase strane ne dozivljava, tome nekako doprinosi i smireniji pristup i odnos proBiH stranaka, ako ne i RS opozicije, prema Dodiku i uopsteno SNSD-u.
Ne znam da li postoje neke garancije Zapada i Amerike, a koje mi ne znamo, ili su jednostavno procitana knjiga ovi srpski huskaci i negatori BiH pa se skontalo da sto im se pridaje manji znacaj i odbija odnos i komunikacija sa njima, tako ce i njihovo djelovanje splasnuti. Evo sad su opet spremni na zamrzavanje donesenih odluka, kako da ne.
- dr_Evil
#25984 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Entiteti su jedini vlasnici kompanija, i to je ono na sta se Dodik uvijek poziva. "Kako sam mogao privatizovati kompanije ako su one drzavno vlasnistvo". I covjek je upravu, na osnovu cega je BH telecom federalna kompanija, a ne drzavna? Helem. Ja ne znam da ima ijedna kompanija u drzavnom vlasnistvu, ispravite me ako grijesimKraljicaIzJajca wrote: ↑10/04/2025 13:42
Ali nisu entiteti vlasnici kompanija, kužiš!
-
splinter
#25985 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Navukli ih Slovenci jbg.Truba wrote: ↑10/04/2025 13:32 sutra-vanredna-sjednica-vijeca-ministara-bih-ceka-se-prijedlog-nacina-isplate-vise-od-110-miliona-km-slovenackom-viaductu
Imali bolje pravne zastupnike i završili posao.
Ovdje ima objašnjeno
https://www.slobodnaevropa.org/a/republ ... 69907.html
- Idemedosumom
#25986 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Kako ne kontas, ima nas kojima ne mora nuzno biti bolje. Bitno je da se sda gasiescobar__ wrote: ↑10/04/2025 12:04 Nisam ni rekao da se stvari popravljaju preko noći već se smijem na pisanje vas sendvičara o SDA danas kada ista nije tu.
Postavili ste svoj kadar, preuzeli kormilo/fotelje i ljudi su očekivali da će stvari biti drukčije. Kako vrijeme odmiče čini se da je upravo onako kako je bilo i pod SDA uz razliku da sadašnja garnitura na svaku kritiku pominje SDA i šta su oni radili, te vratolomije poput tvoje iznad da se "loše politike ne popravljaju preko noći".![]()
-
KraljicaIzJajca
#25987 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
dr_Evil wrote: ↑10/04/2025 13:44Entiteti su jedini vlasnici kompanija, i to je ono na sta se Dodik uvijek poziva. "Kako sam mogao privatizovati kompanije ako su one drzavno vlasnistvo". I covjek je upravu, na osnovu cega je BH telecom federalna kompanija, a ne drzavna? Helem. Ja ne znam da ima ijedna kompanija u drzavnom vlasnistvu, ispravite me ako grijesimKraljicaIzJajca wrote: ↑10/04/2025 13:42
- dr_Evil
#25988 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Eh da...KraljicaIzJajca wrote: ↑10/04/2025 13:46dr_Evil wrote: ↑10/04/2025 13:44Entiteti su jedini vlasnici kompanija, i to je ono na sta se Dodik uvijek poziva. "Kako sam mogao privatizovati kompanije ako su one drzavno vlasnistvo". I covjek je upravu, na osnovu cega je BH telecom federalna kompanija, a ne drzavna? Helem. Ja ne znam da ima ijedna kompanija u drzavnom vlasnistvu, ispravite me ako grijesimKraljicaIzJajca wrote: ↑10/04/2025 13:42
bolja ili gora, a sve rade isto.![]()
Tako je Alija svojevremeno otpisao "tamo neke brane na Drini", kao i sve ostale kompanije na podrucju CP-a, a eto za drzavno zemljiste ni danas nismo na sigurno o cemu se radi.
Onaj profa prava iz DF-a jednom rece "pravo se uci zbog onog sta ne pise, ne zbog onog sta pise", sto ce reci da ako ne pise onda je drzava pravni nasljednik, a Dodo je medjed iz Laktasa koji kaze ako ne pise onda je moje, i poentira sa ovim oko preduzeca i kompanija. Ja bih se slozio sa profom iz DF-a kao amater, ali bih dodao da se ovo nikad ne bi desilo da je inzinjer pisao Ustav, kod nas je sve jasno definisano i nema mjesta za tumacenja.
-
KraljicaIzJajca
#25989 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Slovenci rade svoj posao po protokolima. Nisu oni zajebali Bosance i Hercegovce, jer isti nisu nikad postavili svog arbitražnog predstavnika van BiH. Svaka normalna država ima svog predstavnika.splinter wrote: ↑10/04/2025 13:45Navukli ih Slovenci jbg.Truba wrote: ↑10/04/2025 13:32 sutra-vanredna-sjednica-vijeca-ministara-bih-ceka-se-prijedlog-nacina-isplate-vise-od-110-miliona-km-slovenackom-viaductu
Imali bolje pravne zastupnike i završili posao.
Ovdje ima objašnjeno
https://www.slobodnaevropa.org/a/republ ... 69907.html
-
KraljicaIzJajca
#25990 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Dodik nije glup, jer u pravu ako nešto ne piše, to je metoda korištenja loopholes ( ne znam na našem jeziku).dr_Evil wrote: ↑10/04/2025 13:51Eh da...KraljicaIzJajca wrote: ↑10/04/2025 13:46dr_Evil wrote: ↑10/04/2025 13:44
Entiteti su jedini vlasnici kompanija, i to je ono na sta se Dodik uvijek poziva. "Kako sam mogao privatizovati kompanije ako su one drzavno vlasnistvo". I covjek je upravu, na osnovu cega je BH telecom federalna kompanija, a ne drzavna? Helem. Ja ne znam da ima ijedna kompanija u drzavnom vlasnistvu, ispravite me ako grijesim![]()
"tamo neke njive" rekao bi Nerko
![]()
Tako je Alija svojevremeno otpisao "tamo neke brane na Drini", kao i sve ostale kompanije na podrucju CP-a, a eto za drzavno zemljiste ni danas nismo na sigurno o cemu se radi.
Onaj profa prava iz DF-a jednom rece "pravo se uci zbog onog sta ne pise, ne zbog onog sta pise", sto ce reci da ako ne pise onda je drzava pravni nasljednik, a Dodo je medjed iz Laktasa koji kaze ako ne pise onda je moje, i poentira sa ovim oko preduzeca i kompanija. Ja bih se slozio sa profom iz DF-a kao amater, ali bih dodao da se ovo nikad ne bi desilo da je inzinjer pisao Ustav, kod nas je sve jasno definisano i nema mjesta za tumacenja.
A, pravnici zakona, ustava, i ostalih administrativnih zadaća to nisu nikad odradili. Dakle, nerad ubija državu.
-
gozila555
#25991 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
ubili su drzavu kad su izgubili orginal dejtonskog sporazuma.KraljicaIzJajca wrote: ↑10/04/2025 14:02Dodik nije glup, jer u pravu ako nešto ne piše, to je metoda korištenja loopholes ( ne znam na našem jeziku).dr_Evil wrote: ↑10/04/2025 13:51Eh da..."tamo neke njive" rekao bi Nerko
![]()
A, pravnici zakona, ustava, i ostalih administrativnih zadaća to nisu nikad odradili. Dakle, nerad ubija državu.
- dr_Evil
#25992 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Dodao bih angedotu, ako nisi citala:KraljicaIzJajca wrote: ↑10/04/2025 14:02
Dodik nije glup, jer u pravu ako nešto ne piše, to je metoda korištenja loopholes ( ne znam na našem jeziku).
https://thebosniatimes.ba/97130/samo-j ... su-kovaca/
1986
Mala oaza uskoro je postala poznata u cijeloj državi, pa su mnogi dolazili iz daleka da baš u Laktašima započnu biznis, jer su u Laktašima tvrtku mogli otvoriti za samo nekoliko dana. Tako je i Mišo Kovač otvorio malu diskografsku kuću u Laktašima i izjavio rečenicu koja će ući u povijest: ‘Laktaši su moja Amerika’ – rekao je Karapetrović pa nastavio: “Dodik je bio pragmatičan. Govorili su mu da to ne može, a on pozove Sarajevo i pita: ‘Gdje piše da je zabranjeno osnovati diskografsku kuću’. Kažu mu: ‘Ne piše nigdje’. ‘E, pa, ako nije zabranjeno, onda je dozvoljeno’. Tako je Dodik čitao zakone”.
- escobar__
#25993 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ima objašnjenje i za to ali ću ga zadržat za sebe da ne bih popio ban.Idemedosumom wrote: ↑10/04/2025 13:46Kako ne kontas, ima nas kojima ne mora nuzno biti bolje. Bitno je da se sda gasiescobar__ wrote: ↑10/04/2025 12:04 Nisam ni rekao da se stvari popravljaju preko noći već se smijem na pisanje vas sendvičara o SDA danas kada ista nije tu.
Postavili ste svoj kadar, preuzeli kormilo/fotelje i ljudi su očekivali da će stvari biti drukčije. Kako vrijeme odmiče čini se da je upravo onako kako je bilo i pod SDA uz razliku da sadašnja garnitura na svaku kritiku pominje SDA i šta su oni radili, te vratolomije poput tvoje iznad da se "loše politike ne popravljaju preko noći".![]()
![]()
- Idemedosumom
- Styling
#25995 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Cuj ne znas za izraz "rupa u zakonu"?KraljicaIzJajca wrote: ↑10/04/2025 14:02Dodik nije glup, jer u pravu ako nešto ne piše, to je metoda korištenja loopholes ( ne znam na našem jeziku).dr_Evil wrote: ↑10/04/2025 13:51Eh da..."tamo neke njive" rekao bi Nerko
![]()
-
mishic
#25996 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
"Amidžić će predložiti Vijeću ministara BiH da sredstva prema Viaductu isplaćuje država, iako ih je napravila RS"
Unaprijed planirano, onako Dodikovski. Imati obraza za ovako nešto zaista treba biti idiot kakav se ni opisati ne može.
Unaprijed planirano, onako Dodikovski. Imati obraza za ovako nešto zaista treba biti idiot kakav se ni opisati ne može.
- dr_Evil
#25997 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Helem, ne znam ali meni zanimljiva ova komunikacija vas dvije. Musko praseStyling wrote: ↑10/04/2025 14:15Cuj ne znas za izraz "rupa u zakonu"?KraljicaIzJajca wrote: ↑10/04/2025 14:02Dodik nije glup, jer u pravu ako nešto ne piše, to je metoda korištenja loopholes ( ne znam na našem jeziku).dr_Evil wrote: ↑10/04/2025 13:51
Eh da..."tamo neke njive" rekao bi Nerko
![]()
- Styling
#25998 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Nas zena ima vrlo malo na forumu, pa se moramo "paziti"dr_Evil wrote: ↑10/04/2025 14:27Helem, ne znam ali meni zanimljiva ova komunikacija vas dvije. Musko praseStyling wrote: ↑10/04/2025 14:15Cuj ne znas za izraz "rupa u zakonu"?KraljicaIzJajca wrote: ↑10/04/2025 14:02
Dodik nije glup, jer u pravu ako nešto ne piše, to je metoda korištenja loopholes ( ne znam na našem jeziku).
A, pravnici zakona, ustava, i ostalih administrativnih zadaća to nisu nikad odradili. Dakle, nerad ubija državu.![]()
- dr_Evil
#25999 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Skoro smo vas sve rastjerali. Ne znam sta je ovo. Trudimo se strastveno da ugasimo forum dostojanstveno
- Styling