RS može plaćati u ratama ili im se može umanjiti budžet, pa porez.ReymondReddington wrote: ↑07/04/2025 19:54Marke RS nece platiti. Cim oni nemaju neki mehanizam da im to uzmu to ce onda trebati odluka RS da im plati. Sto oni nece htjeti uraditi.KraljicaIzJajca wrote: ↑07/04/2025 19:32 @kuli1961
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto danas je nakon sjednice Vijeća ministara BiH izjavio novinarima da zakon kojim je formirana Agencija BHANSA predviđa da, u slučaju nemogućnosti izvršenja njihovog budžeta ili na bilo koji način ostvarenja prihoda, zbog bitnosti te agencije, BiH mora pronaći sredstva.
– To je danas potvrdio i ministar Srđan Amidžić, da u periodu dok se ne izvrši uplata po međunarodnoj arbitražnoj presudi Viaducta protiv Bosne i Hercegovine, BHANSA ne smije stati sa radom, niti će stati sa radom. Mislim da ministar Amidžić mora ubrzati djelovanje vezano za prijedlog odluke kojim će Vijeće ministara BiH izvršiti presudu, platiti dug Republike Srpske prema Viaductu. Naravno, uz ono što ćemo također insistirati da će Republika Srpska morati taj novac nadoknaditi budžetu BiH – kazao je ministar Forto.
Izvor Faktor
Politicko desavanje u RS vol 1
-
KraljicaIzJajca
#5201 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
-
kuli1961
#5202 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
Kontrola neba je suviše važna da bi bila zanemarena od vrha drzave.
Ne mislim da ce dug RS platiti dobrovoljno. Medjutim, ako je tačna izjava ministra Forte. slijedi da ce ipak na nivou drzave biti obezbijedenja sredstva, a onda slijedi trakavica- kako to naplatiti od RS. Mozda, samo mozda, ako prevlada neka politička vecina (opet većina, malo li je sto smo pristali da zivimo uznaku broja 3) da se kroz raspodjelu prihoda od PDV naplati. Ne znam ni sam...
Ne mislim da ce dug RS platiti dobrovoljno. Medjutim, ako je tačna izjava ministra Forte. slijedi da ce ipak na nivou drzave biti obezbijedenja sredstva, a onda slijedi trakavica- kako to naplatiti od RS. Mozda, samo mozda, ako prevlada neka politička vecina (opet većina, malo li je sto smo pristali da zivimo uznaku broja 3) da se kroz raspodjelu prihoda od PDV naplati. Ne znam ni sam...
- Styling
#5203 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
Već sam ranije pisala, umanjiće im se sredstva od PDV-a.KraljicaIzJajca wrote: ↑07/04/2025 20:38RS može plaćati u ratama ili im se može umanjiti budžet, pa porez.ReymondReddington wrote: ↑07/04/2025 19:54Marke RS nece platiti. Cim oni nemaju neki mehanizam da im to uzmu to ce onda trebati odluka RS da im plati. Sto oni nece htjeti uraditi.KraljicaIzJajca wrote: ↑07/04/2025 19:32 @kuli1961
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto danas je nakon sjednice Vijeća ministara BiH izjavio novinarima da zakon kojim je formirana Agencija BHANSA predviđa da, u slučaju nemogućnosti izvršenja njihovog budžeta ili na bilo koji način ostvarenja prihoda, zbog bitnosti te agencije, BiH mora pronaći sredstva.
– To je danas potvrdio i ministar Srđan Amidžić, da u periodu dok se ne izvrši uplata po međunarodnoj arbitražnoj presudi Viaducta protiv Bosne i Hercegovine, BHANSA ne smije stati sa radom, niti će stati sa radom. Mislim da ministar Amidžić mora ubrzati djelovanje vezano za prijedlog odluke kojim će Vijeće ministara BiH izvršiti presudu, platiti dug Republike Srpske prema Viaductu. Naravno, uz ono što ćemo također insistirati da će Republika Srpska morati taj novac nadoknaditi budžetu BiH – kazao je ministar Forto.
Izvor Faktor
-
KraljicaIzJajca
#5204 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
HvalaStyling wrote: ↑07/04/2025 21:44Već sam ranije pisala, umanjiće im se sredstva od PDV-a.KraljicaIzJajca wrote: ↑07/04/2025 20:38RS može plaćati u ratama ili im se može umanjiti budžet, pa porez.ReymondReddington wrote: ↑07/04/2025 19:54
Marke RS nece platiti. Cim oni nemaju neki mehanizam da im to uzmu to ce onda trebati odluka RS da im plati. Sto oni nece htjeti uraditi.
-
kuli1961
#5205 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
Ko ono odlučuje o procentima raspodjele?
Fiskalno vijeće?
Sastav- zeznut!
Kako odlučuju- prosta većina?
Teško će ići kroz umanjenje.
Fiskalno vijeće?
Sastav- zeznut!
Kako odlučuju- prosta većina?
Teško će ići kroz umanjenje.
-
ReymondReddington
-
mishic
#5207 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
"NOVI MOMENTI NAVODNOG PLANA: Mađarski novinar otkrio detalje iz scenarija za Dodikov bijeg
"Saznao sam nove detalje o avanturi Kontraterorističkog centra (TEK) u Bosni i Hercegovini, kada im je mađarski premijer Viktora Orban naredio da tajno evakuišu lidera srpskih separatista Milorada Dodika."
Evo još jedne potvrde o Dodikovim prioritetima i dilemi između spašavanja RS i sopstvene guz...
Njegovi dilovi sa Orbanom finansijske su naravi i skupo koštaju građane RS isto kao što su oni sa Vučićem gdje jedan drugome obezbijede potreban broj glasova tokom lažiranja izbornih rezultata.
Nakon toga se i jedan i drugi zaklanjaju za procente glasova koje su pokrali tvrdeći da su ih dobili iako im je od prvog dana jasno da je to laž. U ostalom i jedan i drugi tim tupavim ponavljanjem procenata glasova samo potvrđuju da je krađa bila ogromna a to onda jasno pokažu i demonstracije po čitavoj Srbiji kao i odziv građana na Dodikov poziv da se potvrdi podrška njemu.
I da ne prisile stranačke botove sendvičare da se odazovu taj odziv i u jednom i u drugom slučaju bio bi još manji.
"Saznao sam nove detalje o avanturi Kontraterorističkog centra (TEK) u Bosni i Hercegovini, kada im je mađarski premijer Viktora Orban naredio da tajno evakuišu lidera srpskih separatista Milorada Dodika."
Evo još jedne potvrde o Dodikovim prioritetima i dilemi između spašavanja RS i sopstvene guz...
Njegovi dilovi sa Orbanom finansijske su naravi i skupo koštaju građane RS isto kao što su oni sa Vučićem gdje jedan drugome obezbijede potreban broj glasova tokom lažiranja izbornih rezultata.
Nakon toga se i jedan i drugi zaklanjaju za procente glasova koje su pokrali tvrdeći da su ih dobili iako im je od prvog dana jasno da je to laž. U ostalom i jedan i drugi tim tupavim ponavljanjem procenata glasova samo potvrđuju da je krađa bila ogromna a to onda jasno pokažu i demonstracije po čitavoj Srbiji kao i odziv građana na Dodikov poziv da se potvrdi podrška njemu.
I da ne prisile stranačke botove sendvičare da se odazovu taj odziv i u jednom i u drugom slučaju bio bi još manji.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#5208 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
Pa reci ce im se, da bi ste dobili to i to, morate platiti to i to. Svakako ce se tih 100 miliona pojaviti u boljoj naplati pdv i indirektnih poreza. Opet ce RS dobiti vise nego prosle godine u apsolutnom broju
-
mishic
#5209 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
"Karan o akciji SIPA-e: Svjesna provokacija Tužilaštva BiH, pozivam Kajganića da podnese ostavku"
Karan spada u najuži krug onih koji su optuženi za napad na ustavni poredak i morao se od samog početka naći na meti tužilaca zajedno sa Dodikom, Viškovićem i Stevandićem. Dugo vremena on manipulira policijskim snagama od kojih pravi privatnu policiju Milorada Dodika. Oprema i naoružanje te policije odavno je izašlo iz okvira uobičajenih za policiju i poprimilo karakteristike specijalnih vojnih jedinica. Tužilaštva i SIPA se moraju time pozabaviti.
Karan spada u najuži krug onih koji su optuženi za napad na ustavni poredak i morao se od samog početka naći na meti tužilaca zajedno sa Dodikom, Viškovićem i Stevandićem. Dugo vremena on manipulira policijskim snagama od kojih pravi privatnu policiju Milorada Dodika. Oprema i naoružanje te policije odavno je izašlo iz okvira uobičajenih za policiju i poprimilo karakteristike specijalnih vojnih jedinica. Tužilaštva i SIPA se moraju time pozabaviti.
-
mishic
#5210 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
"Cvijanović optužila Komšića i Bećirovića da žele otcijepiti FBiH: "Smatram da su to opasne tendencije"
Kada misliš da su sve oko tebe budale a samo ti pametan onda možeš i ovakve nebuloze valjati.
A problem je samo u tome što budale nikada ne skontaju da je do njih a ne do čitavog okruženja.
Kada misliš da su sve oko tebe budale a samo ti pametan onda možeš i ovakve nebuloze valjati.
A problem je samo u tome što budale nikada ne skontaju da je do njih a ne do čitavog okruženja.
-
mishic
#5211 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
"Komšić i Bećirović zvanično zatražili da EUFOR hapsi Dodika, Cvijanović tvrdi da to prvo mora proći NSRS"
Ova baš makla i misli da NSRS vedri i oblači, da bez njih niti mrkne niti svanjiva, da se za sve pitaju i da ništa bez njih ne može... Kao da je to prva mafija koju je Al Kapone okupio oko sebe da za lovu vireći njemu iz du... aminuje što on poželi.
Pitam se kako ova koza uopće funkcionira sa logikom kokošijeg nivoa?
Ova baš makla i misli da NSRS vedri i oblači, da bez njih niti mrkne niti svanjiva, da se za sve pitaju i da ništa bez njih ne može... Kao da je to prva mafija koju je Al Kapone okupio oko sebe da za lovu vireći njemu iz du... aminuje što on poželi.
-
kuli1961
#5212 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
Pitaj se koliko god hoćeš, ali dotična ti je član Predsjedništva BiH i aktuelna predsjedavajuća Predsjedništva, a CIK je potvrdio da je legalno, neposredno izabrana.mishic wrote: ↑08/04/2025 18:12 "Komšić i Bećirović zvanično zatražili da EUFOR hapsi Dodika, Cvijanović tvrdi da to prvo mora proći NSRS"
A funkcioniše, kao i čitava država BiH, tj.
Bošnjaci: "država, to smo mi"
Hrvati: "mi smo država u državi, a levitiranjem izmedju Bošnjaka i Srba štrpnućemo još ponešto na nivou Sarajevskog "sjedišta" države"
Srbi: "mi smo država, srpska, bre, zna se."
Dodatak, da bi bilo u skladu sa Ustavom BiH i Ustavima entiteta:
"Ostali": mi smo nivo statističke greške, pa šta god ugrabimo bilo neposredno (ono što je garantovano) bilo političkim dealom, zauhar je"
Građani: nema ih...osim u Ustavu...
-
KraljicaIzJajca
#5213 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
kuli1961 wrote: ↑08/04/2025 20:13Pitaj se koliko god hoćeš, ali dotična ti je član Predsjedništva BiH i aktuelna predsjedavajuća Predsjedništva, a CIK je potvrdio da je legalno, neposredno izabrana.mishic wrote: ↑08/04/2025 18:12 "Komšić i Bećirović zvanično zatražili da EUFOR hapsi Dodika, Cvijanović tvrdi da to prvo mora proći NSRS"
A funkcioniše, kao i čitava država BiH, tj.
Bošnjaci: "država, to smo mi"
Hrvati: "mi smo država u državi, a levitiranjem izmedju Bošnjaka i Srba štrpnućemo još ponešto na nivou Sarajevskog "sjedišta" države"
Srbi: "mi smo država, srpska, bre, zna se."
Dodatak, da bi bilo u skladu sa Ustavom BiH i Ustavima entiteta:
"Ostali": mi smo nivo statističke greške, pa šta god ugrabimo bilo neposredno (ono što je garantovano) bilo političkim dealom, zauhar je"
Građani: nema ih...osim u Ustavu...
- banjaluka078
- Moderator
- Haris.ba
#5215 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
Ne zanimaju njih argumenti. Sve dugove koje mogu ce prebaciti na drzavu, a nesposobni ce im ugadjati i samo gledati i vikati treba li jos.sime_cipol wrote: ↑08/04/2025 00:59Pa reci ce im se, da bi ste dobili to i to, morate platiti to i to. Svakako ce se tih 100 miliona pojaviti u boljoj naplati pdv i indirektnih poreza. Opet ce RS dobiti vise nego prosle godine u apsolutnom broju
Last edited by Haris.ba on 08/04/2025 22:03, edited 1 time in total.
- mayab
- Mr.Sojic
#5217 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
Postoji li makar 1 dan od postanka ameba pa do danas da srbi nisu ugroženi
Lijepo bi bilo otvoriti novine, portal, pa pročitati npr. PreCednik skinut sa mrke liste, pije kaHvu u po' Sarajeva, Riđobradi donio rahatLokum i englenišu onako neobavezno
San je kratko trajao
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/40 ... djeno.html
Lijepo bi bilo otvoriti novine, portal, pa pročitati npr. PreCednik skinut sa mrke liste, pije kaHvu u po' Sarajeva, Riđobradi donio rahatLokum i englenišu onako neobavezno
San je kratko trajao
Evo onih 40 Britanaca ga jošLOŠE VIJESTI ZA VOŽDA IZ LAKTAŠA: Još jedna zemlja razmatra uvođenje sankcija, nakon posjete Beogradu potvrđeno...
-
KraljicaIzJajca
#5218 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
Arminka Helić, članica britanskog Doma lordova, je za Politico kazala da su trenutne sankcije "dobre, ali ne i dovoljno utjecajne" u kontekstu djelovanja predsjednika RS-a.Mr.Sojic wrote: ↑09/04/2025 09:31 Postoji li makar 1 dan od postanka ameba pa do danas da srbi nisu ugroženi![]()
Lijepo bi bilo otvoriti novine, portal, pa pročitati npr. PreCednik skinut sa mrke liste, pije kaHvu u po' Sarajeva, Riđobradi donio rahatLokum i englenišu onako neobavezno![]()
San je kratko trajao![]()
Evo onih 40 Britanaca ga jošLOŠE VIJESTI ZA VOŽDA IZ LAKTAŠA: Još jedna zemlja razmatra uvođenje sankcija, nakon posjete Beogradu potvrđeno...![]()
![]()
-
ljubijankic
#5219 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
Ove sankcije su vjerovatno najbeskorisnije stvar koja postoji u politici. Da li postoji ijedan politicar koje je odstupio ili promjenio kurs djelovanja nakon uvođenja sankcija?KraljicaIzJajca wrote: ↑09/04/2025 10:21Arminka Helić, članica britanskog Doma lordova, je za Politico kazala da su trenutne sankcije "dobre, ali ne i dovoljno utjecajne" u kontekstu djelovanja predsjednika RS-a.Mr.Sojic wrote: ↑09/04/2025 09:31 Postoji li makar 1 dan od postanka ameba pa do danas da srbi nisu ugroženi![]()
Lijepo bi bilo otvoriti novine, portal, pa pročitati npr. PreCednik skinut sa mrke liste, pije kaHvu u po' Sarajeva, Riđobradi donio rahatLokum i englenišu onako neobavezno![]()
Evo onih 40 Britanaca ga jošLOŠE VIJESTI ZA VOŽDA IZ LAKTAŠA: Još jedna zemlja razmatra uvođenje sankcija, nakon posjete Beogradu potvrđeno...![]()
![]()
- Mr.Sojic
#5220 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
Da, čitao sam.KraljicaIzJajca wrote: ↑09/04/2025 10:21Arminka Helić, članica britanskog Doma lordova, je za Politico kazala da su trenutne sankcije "dobre, ali ne i dovoljno utjecajne" u kontekstu djelovanja predsjednika RS-a.Mr.Sojic wrote: ↑09/04/2025 09:31 Postoji li makar 1 dan od postanka ameba pa do danas da srbi nisu ugroženi![]()
![]()
Ove sankcije su k'o andol za bolesnu osobu.
Samo da se kaže da je lijek dat, nažalost!
Use i u svoje kljuse, stara definicija.
Samo što su kod nas sve rage umjesto kljusadi
-
KraljicaIzJajca
#5221 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
Ljubankic & Mr.Sojic

- banjaluka078
- Moderator
-
KraljicaIzJajca
#5223 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
To sam stavila na aktualnoj temi, sa linkom Bavarske.
Većina zemalja ima zakone, akte, a neki to propisuju i ustavom, jer štite ustavni poredak. Mislim da ima i Bavarska, koja nije zemlja. Mislim da imaju mnoge, čak u nekim aktima ne znam sad koja njemačka pokrajina ima ustavom izuzeće za graničnu policiju, aerodrome itd. Štite svoj vlastiti poredak i na način da kažemo da kontrolišu ulazak u samu državu".
https://www.bayern.de/der-freistaat/the ... f-bavaria/
-
mishic
#5224 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
"ŽELJKA CVIJANOVIĆ OTVORENO PRIJETI: "Ukoliko druga dva člana Predsjedništva BiH ostanu pri svojim rigidnim stavovima, biću prinuđena da zatražim..."
Država Bosna i Hercegovina i entitet Federacija ima da poštuju i slušaju ono što kadrovi SNSD-a traže od njih. U suprotnom oni će se žaliti NSRS. A kada NSRS donese odluku to je onda definitivno i za sva vremena. Bez prava bilo čije žalbe bilo kome jer poslije NSRS nema više instance koja te odluke može činiti upitnim.
Sve je rigidno sem stavova SNSD-a. To je odavno tako i tako ima da bude. U suprotnom idemo do vrha - do NSRS.
Država Bosna i Hercegovina i entitet Federacija ima da poštuju i slušaju ono što kadrovi SNSD-a traže od njih. U suprotnom oni će se žaliti NSRS. A kada NSRS donese odluku to je onda definitivno i za sva vremena. Bez prava bilo čije žalbe bilo kome jer poslije NSRS nema više instance koja te odluke može činiti upitnim.
Sve je rigidno sem stavova SNSD-a. To je odavno tako i tako ima da bude. U suprotnom idemo do vrha - do NSRS.
-
mishic
#5225 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
"Dodik nameće uslove, iako nije u poziciji za to: Zamrzavamo zakone iz NSRS ako Schmidt povuče nametanja"
Hahahahhaa, nakon što su njega definitivno i konačno zamrzli on bi sada da zamrzava...
Hahahahhaa, nakon što su njega definitivno i konačno zamrzli on bi sada da zamrzava...