Ima li neki izvor gdje se moze o ovome procitati? Nisam znao za ovaj podatak.dječak sa šibicama wrote: ↑07/04/2025 13:58 Turci na bosance i hercegovce gledaju kao na nizu rasu, oni su i tvorci uvredljivog izraza balije, kojim su castili "nepismene divlje seljake bosne".
Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
- Quaresma
#26 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
-
gozila555
#27 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
pa opste poznato je da naziv balija su dali sami turciQuaresma wrote: ↑07/04/2025 15:34Ima li neki izvor gdje se moze o ovome procitati? Nisam znao za ovaj podatak.dječak sa šibicama wrote: ↑07/04/2025 13:58 Turci na bosance i hercegovce gledaju kao na nizu rasu, oni su i tvorci uvredljivog izraza balije, kojim su castili "nepismene divlje seljake bosne".
- Mitsu_bitchy
#28 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Kao neko ko zna turski jezik i cijeli život živi sa Turcima odmah ti mogu reći da ovaj lik nema blage veze o čemu priča, a prije će biti da je latin maliciozanQuaresma wrote: ↑07/04/2025 15:34Ima li neki izvor gdje se moze o ovome procitati? Nisam znao za ovaj podatak.dječak sa šibicama wrote: ↑07/04/2025 13:58 Turci na bosance i hercegovce gledaju kao na nizu rasu, oni su i tvorci uvredljivog izraza balije, kojim su castili "nepismene divlje seljake bosne".
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#29 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Ma o tom terminu imate 20 različitih teza, ništa tu nije opće poznato.
Meni je rečeno da je to "domaći" proizvod, tako su age nazivali svoje kmetove.
Meni je rečeno da je to "domaći" proizvod, tako su age nazivali svoje kmetove.
-
Vjecita_zavrzlama
#30 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Ono u serijama nije prosjecni turcin, odes u Tursku pa pogledas, vise su brown kao i komsije sto je normalnoPoint. wrote: ↑07/04/2025 13:52Šta bolan Turci nisu bijelciVjecita_zavrzlama wrote: ↑07/04/2025 06:25Turci nisu bijelci, dio koji je nama slican je zapad gdje Ivi veliki dio muhadzira sa Balkana-koji su jos bijelci, neki su se doduse mixali sa lokalcima…ali npr veci dio elitne Turske je sa Balkana, sam Ataturk je npr bio iz Grcke itd.U Turskoj bosnjaci uzivaju status nekih tamo ”elitnih” naroda, jer kao i veci dio Azije cijene bijelu kozu(ludilo znam al eto)MehmedPasaMoric wrote: ↑07/04/2025 02:29 Ovako kakvo nam je trenutno stanje, mentalno, intelektualno, moralno, materijalno, politicko i svako drugo, najblizi smo nekoj Obali Slonovace ili Juznom Sudanu ili tako nesto... Nesto cisto sumnjam da u Italiji i Poljskoj mozes kupiti sudiju za 500 maraka ili se zaposliti u ministarstvu sa zavrsenom osnovnom skolom i kupljenim srednjom i fakultetom, ne zanosimo seTo sto se kod nas trenutno desava to je odlika najnerazvijenijih drzava na svijetu, mozda mi nekad davno i jesmo imali te elemente i slavenske i evropske i orijentalne, ali to je odavno nestalo.
Ako vec mora poredjenje sa nekim koliko toliko evropskim, bjelackim sta vec narodom, onda na moju veliku zalost jedina opcija je Turska jer je Turska gora od ovih drugih evropskih zemalja navedenih u prethodnim postovima. Mislim da u Turskoj mozes kupiti sudiju, za koliko to ne znam
ja nekako mislim da mi najvise licimo makedoncima, blagi smo ne namecemo se toliko, prilagodimo se brzo gdje god dodjemo
Krvno smo slaveni, ali nismo puno slicni mi balkanski slaveni drugim slavenima.Ja sam radio my heritage koji pokazuje 69% istocna Evropa(ukraina)![]()
- PreWiBa
#31 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Taj neki bijelji ten je rezultat muhadžira, kakvi kanjičari, žene u haremima i slično, to je mješavina srpskih mitomanija i orijentalizma
Pa uzmite bilo kojeg glumca, pjevača koji je odrastao u tom dijelu Turske, često ćete naći neko porijeklo iz Bosne, Albanije, Bugarske, ili pak Cirkazije
A samo Bošnjaka ima porijeklom više nego u Bosni samoj, a 90% koncentrisano na zapadu Turske
Turska je početkom 20. stoljeća imala stanovnika koliko i Grčka, danas 10 puta više. Bilo je tu i nataliteta naravno, ali ne samo...
A i to samo objašnjava taj stereotoični izgled, i ovako Turci nosu crni, kako tu može centralnoazojsko porijeklo biti dokaz bilo čega kada su baš oni bijeli kao sir.
Uglavnom, ovo je baš evropska rasprava, taj dio svijeta je poznat po tome da imaš dosta različitih ljudi jer je to hiljadama godina bilo raskršće svijetova
Pa uzmite bilo kojeg glumca, pjevača koji je odrastao u tom dijelu Turske, često ćete naći neko porijeklo iz Bosne, Albanije, Bugarske, ili pak Cirkazije
A samo Bošnjaka ima porijeklom više nego u Bosni samoj, a 90% koncentrisano na zapadu Turske
Turska je početkom 20. stoljeća imala stanovnika koliko i Grčka, danas 10 puta više. Bilo je tu i nataliteta naravno, ali ne samo...
A i to samo objašnjava taj stereotoični izgled, i ovako Turci nosu crni, kako tu može centralnoazojsko porijeklo biti dokaz bilo čega kada su baš oni bijeli kao sir.
Uglavnom, ovo je baš evropska rasprava, taj dio svijeta je poznat po tome da imaš dosta različitih ljudi jer je to hiljadama godina bilo raskršće svijetova
Last edited by PreWiBa on 07/04/2025 15:52, edited 1 time in total.
-
Vjecita_zavrzlama
#32 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Bas tako, bijelji ten obicno imaju oni koji su dosli s Balkana ili Rusije,muhadziri.I oni su vecinom glumci u serijamasehohari wrote: ↑07/04/2025 15:46 Taj neki bijelji ten je rezultat muhadžira, kakvi kanjičari, žene u haremima i slično, to je mješavina srpskih mitomanija i orijentalizma
Last edited by Vjecita_zavrzlama on 07/04/2025 15:50, edited 1 time in total.
- dr_Evil
#33 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Bosna je cesto imala politiku ekspanzije prema susjednim i komsijskim entitetima. Neke genocidne politike koja je dolazila iz Bosne nije bilo. Ali licimo ko jaje jajetu.Mitsu_bitchy wrote: ↑07/04/2025 15:21Srbi i Hrvati najsličniji nama? Pogledaj kakvu politiku oni vode i kulminaciju te iste politike, takvo nešto je nezamislivo kod Bošnjaka. Kad zagrebeš ispod površine sličnog jezika naći ćeš nepremostive mentalitetske i kulturološke razlike između Bošnjaka i srbohrvatskog elementa. Mi smo puno bolji ljudi u svakom smislu.Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑07/04/2025 00:44
kad bi nabrojao po drzavama to bi po meni ovako izgledalo:
hrvatska, srbija, crna gora - 100% isti
makedonija, bugarska, grcka, turska, italija - 85%
albanija, slovenija - 70%
slovacka, poljska - 60%
ceska, rumunija - 40%
madjarska, moldavija - 25%
austrija - 15%
Nama su najsličniji Albanci i Turci.
Iskreno nismo slicni sa Albancima i Turcima, mada nije problem popit kafu sa njima ili dati ruke ako treba.
- Tvrtko II Kotromanić
#34 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
joj kad cujem bijeli, smedji, svjetliji, tamniji
majke mi kao da smo u "zlatnim" 30tim hajte jos i neku eugeniku prosipajte
turci ko i svaki narod koji je prosao pola svijeta i na cijem je teritoriju (danasnjem) iskorziralo pola svijeta
mix turkiskih (oridjidji) gena, kurda, jermena, anadolskih grka /romeja i onih koji su u anadoliji prije grka zivjeli, mediteranskih znanih i neznanih naroda, kavkaskih muhadzira, krimskih gota, tatara i drugih, potomaka slavenskih, africkih i zapadnoevropskih robova, potomci muhadzira (raznih) i eto ti satarasa kao i u svakom genetskom kodu pojedinca (i pojedinke)
turci ko i svaki narod koji je prosao pola svijeta i na cijem je teritoriju (danasnjem) iskorziralo pola svijeta
mix turkiskih (oridjidji) gena, kurda, jermena, anadolskih grka /romeja i onih koji su u anadoliji prije grka zivjeli, mediteranskih znanih i neznanih naroda, kavkaskih muhadzira, krimskih gota, tatara i drugih, potomaka slavenskih, africkih i zapadnoevropskih robova, potomci muhadzira (raznih) i eto ti satarasa kao i u svakom genetskom kodu pojedinca (i pojedinke)
- dr_Evil
#35 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Pa sta da ti kazem Tvrtkas moj solidni. Nismo daleko od tih 30ih. Ali to je onaj autosovinizam sta pricam o njemu, i kako ces onda iz vlastite koze, nezadovljstvo samim sobom, pa malo nakiti epiteta sebi, jer bijelo mora biti bolje nego kakao bijelo, a usput ponizi onog drugog da bi se ti osjecao bolje.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑07/04/2025 15:51 joj kad cujem bijeli, smedji, svjetliji, tamniji
Nema ko nas nije ubijao, i nema ko nas nije pregazio, a svoje historije nemamo jer svi sta su gazili su je brisali i nosili sa sobom. Izmedju Grcke i Rima, nalazi se jedno podrucje sa fantasticnom klimom, vodom, morem, planinama i plodnom zemljom, eto na kojem nekim slucajem nije nastala civilizacija, nego su nam je donijeli Grci i Rimljani. I kako oni poceli, tako svi prolazili, a kod nas osim ono malo u Dubrovniku nikad nista nije zapisano ostalo. Helem...
I zato, rasizam nagari na maksimum, sindrom malih razlika stavi na rostilj, pa da idemo!
- Rejhana
#36 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑07/04/2025 15:51 joj kad cujem bijeli, smedji, svjetliji, tamniji
Slažem se
- PreWiBa
#37 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Ma to je tipična evropska priča.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑07/04/2025 15:51 joj kad cujem bijeli, smedji, svjetliji, tamniji
Mediteran i sve oko njega, to je vazda bilo raskršće svijetova, ljudi odlazili i dolazili iz 1001 razloga, a shodno toga imaš i ljude različitih kolora.
Jedna pijaca u današnjem Libanu ili Siriji je starija od komplet Švedske zajedno, i na tu pijacu su dolazili i trgovali ljudi iz dalekih zemalja dok je prosječni evropljanin (ono što mi danas nazivamo "pravim" evropljaninom, tj. oni na sjeveru) maks išao od jedne šume u drugu da ulovi kakvog jelena ili divlju svinju.
No, to nije tema, htio sam da se malo našalimo o našem mentalitetu u ovim vremenima, i malo gledamo s kim nam je najlakše kahvu popiti, a ne da ponavljam neopravdane iz 1930-ih.
- dr_Evil
#38 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
@sehohari druze, u svom uvodnom postu naveo si Austriju i Osmansko carstvo, ali evo ne znamo mnogo o periodu prije Rima, pa kako nas je prije svega oblikovalo to sto nas je Rim pokorio, i kakvi smo gradjani bili istog, dali i nekog cara ako nista, pa onda podjela, zapadno i istocno carstvo na granici, pa mi smo stambolu dali naziv Carigrad dok ga je citav svijet zvao Konstaninopolj, koliko su nas oblikovali krizarski pohodi na Bosnu, koliko nasa hereticka crkva(sad ce Rejhana i Tvrtko da kazu nije bila, jezik im isplazim za to), pa tek onda dolazimo do tog perioda.
Ali dobro je
uglavnom kazu u citavoj toj corbi svega, nema eto nijedno nase jelo, nego smo sve uvezli, a izgleda niko nista od nas nije uzeo 
Ali dobro je
- Mitsu_bitchy
#39 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Kakvu politiku ekspanzije je imala Bosna?dr_Evil wrote: ↑07/04/2025 15:50Bosna je cesto imala politiku ekspanzije prema susjednim i komsijskim entitetima. Neke genocidne politike koja je dolazila iz Bosne nije bilo. Ali licimo ko jaje jajetu.Mitsu_bitchy wrote: ↑07/04/2025 15:21Srbi i Hrvati najsličniji nama? Pogledaj kakvu politiku oni vode i kulminaciju te iste politike, takvo nešto je nezamislivo kod Bošnjaka. Kad zagrebeš ispod površine sličnog jezika naći ćeš nepremostive mentalitetske i kulturološke razlike između Bošnjaka i srbohrvatskog elementa. Mi smo puno bolji ljudi u svakom smislu.Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑07/04/2025 00:44
kad bi nabrojao po drzavama to bi po meni ovako izgledalo:
hrvatska, srbija, crna gora - 100% isti
makedonija, bugarska, grcka, turska, italija - 85%
albanija, slovenija - 70%
slovacka, poljska - 60%
ceska, rumunija - 40%
madjarska, moldavija - 25%
austrija - 15%
Nama su najsličniji Albanci i Turci.
Iskreno nismo slicni sa Albancima i Turcima, mada nije problem popit kafu sa njima ili dati ruke ako treba.
Reći da Bošnjaci liče na Srbe je u najmanju ruku bezobrazluk. Srbi su primitivniji i impulzivniji, poznati po kukavičluku i ulizivanju, vulgarnih misli i vandalskog duha.
Islam je postavio kineski zid između nas i nevjernika, to što je taj zid sad prekriven korovom nakon stotinjak godina sekularizma ne znači da zida nema.
- PreWiBa
#40 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
U pravu si, no, negdje moraš početi, možemo i govoriti gdje su nam preci slaveni tačno bili po Ukrajini ili Rusiji i ko je od ovih današnjih Poljaka, Čeha, Bijelorusa najviše na nas imao uticajadr_Evil wrote: ↑07/04/2025 16:19 @sehohari druze, u svom uvodnom postu naveo si Austriju i Osmansko carstvo, ali evo ne znamo mnogo o periodu prije Rima, pa kako nas je prije svega oblikovalo to sto nas je Rim pokorio, i kakvi smo gradjani bili istog, dali i nekog cara ako nista, pa onda podjela, zapadno i istocno carstvo na granici, pa mi smo stambolu dali naziv Carigrad dok ga je citav svijet zvao Konstaninopolj, koliko su nas oblikovali krizarski pohodi na Bosnu, koliko nasa hereticka crkva(sad ce Rejhana i Tvrtko da kazu nije bila, jezik im isplazim za to), pa tek onda dolazimo do tog perioda.
Ali dobro jeuglavnom kazu u citavoj toj corbi svega, nema eto nijedno nase jelo, nego smo sve uvezli, a izgleda niko nista od nas nije uzeo
![]()
Čuj, kuhinja kao takva jeste autentična. Ćevape kao takve nigdje drugo nećeš naći, hoćeš slične stvari, ali nigdje 1:1.
A evo, može i biti obrnuto, Tufahija, čisto arapsko porijeklo imena, ali nigdje još nisam vidio da ih drugi prave.
Ono što smo uvezli su UTICAJI, od čega smo onda napravili svoje.
-
swanfilter
#41 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
U turskom okruzenju sam proveo 4 godine.
Nisam ih zbog toga nista vise zavolio. I dalje sam prilicno ravnodusan u vezi svega turskog.
Al, navod o balijama kao turskom sprdnjom na racun Bosnjaka je podvala teska. U pitanju su stoljeca prisutnosti i vladavine na ovim prostorima. Koliko god narod ovdje bio nepismena stoka sitnog zuba, narod pamti.
Nisam ih zbog toga nista vise zavolio. I dalje sam prilicno ravnodusan u vezi svega turskog.
Al, navod o balijama kao turskom sprdnjom na racun Bosnjaka je podvala teska. U pitanju su stoljeca prisutnosti i vladavine na ovim prostorima. Koliko god narod ovdje bio nepismena stoka sitnog zuba, narod pamti.
- dr_Evil
#42 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Helem, necu ulaziti u te tvoje stereotipe, sve za 10.Mitsu_bitchy wrote: ↑07/04/2025 16:23
Kakvu politiku ekspanzije je imala Bosna?
Reći da Bošnjaci liče na Srbe je u najmanju ruku bezobrazluk. Srbi su primitivniji i impulzivniji, poznati po kukavičluku i ulizivanju, vulgarnih misli i vandalskog duha.
Islam je postavio kineski zid između nas i nevjernika, to što je taj zid sad prekriven korovom nakon stotinjak godina sekularizma ne znači da zida nema.
Nego naravno da je Bosna imala politiku ekspanzije, mislim pa pogledaj kartu srednjovjekovne Bosne, od graska do giganta, pa drzali smo otoke sve do Karlovackog mira. Zivotom branili neke prekodrinske posjede kad je Sultan izdao ferman da vise nisu nasi, i tako.. I nema nista lose u tome, takav vakat bio.
Danas smo u takvoj situaciji da se borimo za opstanak, i tako je od Omer Pase Latasa, lickog Vlaha. Taj period prezivljavanja naravno dodatno i oblikuje mentalitet s vremenom.
- dr_Evil
#43 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Ne znam nista o tome, ali znam da u Mostaru ima stara mahala Balinovac, e sad ucili su nas da je to zato jer je tu bila kapija gdje su balije morale platit ulaz u grad da bi trgovale, a pri tome se mislilo na seosko stanovnistvo bez obzira na vjeru. Stara carsija u Ljubuskom takodjer ima svoj Balinovacswanfilter wrote: ↑07/04/2025 16:28 U turskom okruzenju sam proveo 4 godine.
Kasnije sam cuo 10 razlicitih definicija te rijeci, ali balinovac stoji i dalje gdje je stajao
Dakle suludo je o tome pricati, ko kod sta kaze grijesi.
-
gozila555
#44 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
pa imamo i prezimena balijagic
- Rejhana
#45 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
dr_Evil wrote: ↑07/04/2025 16:33Ne znam nista o tome, ali znam da u Mostaru ima stara mahala Balinovac, e sad ucili su nas da je to zato jer je tu bila kapija gdje su balije morale platit ulaz u grad da bi trgovale, a pri tome se mislilo na seosko stanovnistvo bez obzira na vjeru. Stara carsija u Ljubuskom takodjer ima svoj Balinovacswanfilter wrote: ↑07/04/2025 16:28 U turskom okruzenju sam proveo 4 godine.
Kasnije sam cuo 10 razlicitih definicija te rijeci, ali balinovac stoji i dalje gdje je stajao
Dakle suludo je o tome pricati, ko kod sta kaze grijesi.
Glasoviti isusovac Daniel Farlati u svom djelu "O crkvenoj istoriji Balkana", (Illyricum sacrum), objavljenom u Veneciji 1751., već više ne zna za naziv Potur, nego muslimanske gorštačke stočare naziva balijama. Što se tiče balija, koje spominje Farlati, oni su se kao poseban društveni sloj najduže zadržali na području Podveležja i srednjeg toka Neretve, na prostoru od Konjica, preko Jablanice do Drežnice.
Opšti nivo njihovog vjerskog obrazovanja bio je sve do pred kraj XIX. vijeka prilično nizak. Bez obzira na činjenicu što se u praksi Poturi, odnosno balije nisu uvijek u svemu pridržavali mnogih islamskih propisa i običaja, ipak su strogo poštivali neke islamske ustanove. To su na prvom mjestu prihvatanje muslimanskih imena, zatim obrezivanje i striktno odbacivanje svinjetine u ishrani. Tako je za podveleške balije, koje su do 1629. godine bili katolici, zabilježeno krajem XIX vijeka, da "ne vrše redovno propise Muhammedove vjere", ne kupaju se i "rijetko idu u džamiju". Posebno je zabilježeno da "ne kriju žene kao drugi muslimani". Muslimanka tu "ide otvorena lica". Obavlja sve poljske radove, čuva stoku i pri tome, uz kakav ručni rad pjeva - "da se razliježu brda i doline". U kući slobodno stupa u razgovor sa strancem, pa makar bio "i inovjerac".
Savremenici su zabilježili da se u mnogim krajevima Hercegovine, zatim u okolini Cazina, dolini rijeke Rame i drugdje, muslimanke nisu krile sve do pred kraj XIX vijeka. U pravilu, djevojke se u određenim društvenim slojevima nisu krile sve do udaje. O tome svjedoči u svojim pismima Ahmed Dževdet-paša, koji je kao carski mufetiš boravio u Bosni 1864. godine kako bi proveo organizaciju nove vojske.
Za konačno privođenje tamošnjih muslimana pravim islamskim običajima posebno je zaslužan Ibrahim-beg Bašagić, koji je prvih godina poslije okupacije službovao kao kotarski predstojnik u Konjicu. On je u selima oko Jablanice i po Veležu zatekao površno islamizirano stanovništvo, koje je narod pogrdno nazivao balijama. Ibrahim-beg je otkrio, među ostalim, da se nisu vjenčavali pred kadijom, nego prema svojim mjesnim običajima, pred nedoučenim seoskim hodžom. Odmah im je doveo prave hodže i odredio da se sva dotadašnja i buduća vjenčanja moraju obaviti pred kadijom. Time je vjerovatno u Bosni dovršen proces širenja islama kao određenog kulturnog modela i životne filozofije.
Zanimljivo je da je Muhamed Hadžijahić balije smatrao posebnom etničkom grupom među bosanskim Muslimanima. Osnovno što balije odvaja od ostalih bosanskih Muslimana je to što su oni tzv. periodični stočari, razlikujući se time od ogromne većine muslimanskog seljaštva, koje je stalno nastanjeno, i to pretežno u dolinskim predjelima, podnožjima brda i blagim brežuljcima. Hadžijahić je razlikovao uglavnom tri podgrupe balija: podveleške, ljubuške i jaseničke.
Riječi ili izrazi "balija", "vlasi", "škutori" su sinonimi za planinske nomadske stočare.
- Point.
#46 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Današnjeg turčina ne možeš razlilovati od grka, talijana posebno južnih, bugara.geralt wrote: ↑07/04/2025 15:10Originalno azijski narod sa kosim ocima i azijskim crtama lica koji se pomijesao sa Grcima, Armencima i Slavenima nakon sto su se doselili u Anadoliju. Ako te zanima kako su Turci izgledali prije 1000 godina, proguglaj "Uygurs" ili "Turkmens". Danasnji Turci imaju oko 30% centralnoazijskog porijekla.Point. wrote: ↑07/04/2025 13:52Šta bolan Turci nisu bijelciVjecita_zavrzlama wrote: ↑07/04/2025 06:25
Turci nisu bijelci, dio koji je nama slican je zapad gdje Ivi veliki dio muhadzira sa Balkana-koji su jos bijelci, neki su se doduse mixali sa lokalcima…ali npr veci dio elitne Turske je sa Balkana, sam Ataturk je npr bio iz Grcke itd.U Turskoj bosnjaci uzivaju status nekih tamo ”elitnih” naroda, jer kao i veci dio Azije cijene bijelu kozu(ludilo znam al eto)
ja nekako mislim da mi najvise licimo makedoncima, blagi smo ne namecemo se toliko, prilagodimo se brzo gdje god dodjemo
Krvno smo slaveni, ali nismo puno slicni mi balkanski slaveni drugim slavenima.Ja sam radio my heritage koji pokazuje 69% istocna Evropa(ukraina)![]()
- Point.
#47 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Ne možeš razlikovati turčina od grka, bugara, južnog talijana, španca. Glupo je reči da nisu bijelci.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑07/04/2025 15:44Ono u serijama nije prosjecni turcin, odes u Tursku pa pogledas, vise su brown kao i komsije sto je normalnoPoint. wrote: ↑07/04/2025 13:52Šta bolan Turci nisu bijelciVjecita_zavrzlama wrote: ↑07/04/2025 06:25
Turci nisu bijelci, dio koji je nama slican je zapad gdje Ivi veliki dio muhadzira sa Balkana-koji su jos bijelci, neki su se doduse mixali sa lokalcima…ali npr veci dio elitne Turske je sa Balkana, sam Ataturk je npr bio iz Grcke itd.U Turskoj bosnjaci uzivaju status nekih tamo ”elitnih” naroda, jer kao i veci dio Azije cijene bijelu kozu(ludilo znam al eto)
- MarshalDodik
#48 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Kako su zazivjela ova geneticka istrazivanja i y-dna haplogrupe i sl., listom padaju usmena predavanja o anadolskom porijeklu Bosnjaka koja su prilicno cesta na podrucju Krajine i Hercegovine.swanfilter wrote: ↑07/04/2025 15:04 Mada nikakve poveznice za koju bih znao, mene nesto ciganscina juzne Italije abnormalno privlaci i vuce. Mada mi je prezime anadolsko, a i kazu da smo se dovukli od tamo, bijeli smo svi odreda ko mladi sirevi ...
Za sad se pokazalo da je neznatan procenat danasnjih zitelja BiH dosao sa podrucja Osmanskog carstva iz dijela Anadolije, Masrika ili Magreba.
Zadnje migracije prema Bosni za vrijeme Osmanlija bile su iz gradova danasnje zapadne Srbije i Beograda, iz dijelova Madjarske- Budim i juznije, iz Slavonije i iz dijelova Like i Dalmacije.
- Rejhana
#49 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Sam naziv "Bali" gledajući npr. osmanske i perzijske riječnike nije uvredljiv. Sarajevski kadija zvao se Bali-efendija, jedan od komandanata osmanske vojske zvao se Bali-beg, a imamo i poznatog šejha hamzevijskog tarikata, Hamza Bali Orlovića koji je pogubljen 1573. godine zbog hereze i krivovjerstva (mulhid).
U turskim rječnicima riječ Bali znači: 1. star, vehd; 2. vrijedan poštovanja; 3. lično ime.
U perzijskim rječnicima za izraz "Bali" imamo ova značenja: 1. srce, srčan, hrabar; 2. ruka, rame, mišica; 3. misao, pamćenje; 4. prezentska osnova glagola bālīdan (ponositi se, dičiti se, gorditi se…)
Što se tiče izraza "balija" Klaić piše da je to izraz koji se nekada upotrebljavao u pogrdnom smislu za Turčina (str. 132). Abdulah Škaljić piše da je Balija indeklinacija muslimanskog muškog imena u značenju “Starinac” i pojašnjava da arapska riječ bālī znači “star, vehad”. Pored toga, navodi i još tri značenja: 1. muslimanski seljak, primitivan, prost čovjek, čovjek iz naroda koji ne pripada plemstvu i obrazovanom svijetu; 2. pogrdni naziv za bosanskohercegovačke muslimane i 3. naziv za sirova, neotesana, silovita čovjeka.
Hrvatska enciklopedija za izraz "balije" navodi ovo:
BALIJE su skupina među hercegovačkim seljaštvom islamske vjere, nastanjeni u području visokih planina (oko Veleža, na sjeveru Maglića, Zelen gore, oko Visočice, Bjelašnice i u Borču na Neretvi). Radi slabih prometnih veza s islamskim središtima balije su dosta kasno primile islam, i to u nedovoljnoj mjeri, pa je, čini se, to razlog, da ih je ostalo muslimansko stanovništvo preziralo. Muslimansko seljaštvo pripovijeda o njima: Ne vrše uredno propise islamske vjere, ne kriju žene kao drugi muslimani, nikada se ne kupaju i rijetko idu u džamiju. O podrijetlu balija postoje dvije teorije: K. Patsch-a, koji je u njima nazirao ostatke starog romanskog stanovništva, i G. Weiganda, koji je u balijama vidio mongolski tip. Nijedna od ovih teorija nije međutim dokazana.
LIT.: J. Dedijer, Hercegovina, Beograd 1909
Ramiza Smajić, istoričarka Instituta za historiju Sarajevskog univerziteta piše:
Učestalost imena Bali još u najstarijim osmanskim katastarskim popisima Bosne kao arabistu me je direktno upućivalo na pridjev izveden od arapske riječi “bâlˮ (mozak, um), pogotovo što su ljudi tog imena često bili begovi, vojnička klasa dakle, a čak je i jedan od dva šejhu’l-islama porijeklom iz Bosne bio Bali-zade. Pojedini su ustvrdili da postoji i arapski korijen koji ima značenje “starˮ, “istrošenˮ na čemu su zasnovali stanovište da su Osmanlije balijama nazivali “starinceˮ, starosjedioce. Time bi se naglasilo njihovo domaće porijeklo, za razliku od došljaka.
U savremenom turskom jeziku danas riječ abalı znači, između ostalog, “siromašanˮ, “bijednikˮ, “nemoćanˮ, “nadničarˮ, “neko na dnu društvene ljestviceˮ. Na taj način, u pežorativnom značenju, ta riječ se koristila i koristi i danas u bosanskom jeziku i od strane viših muslimanskih slojeva, da označi društveni talog među pripadnicima iste religije.
Prema tome izraz "balija" u pežorativnom smislu koristio se za dio muslimanskog stanovništva koji su se bavili stočarstvom i koji su nastanjivali planinsko područje visoke Hercegovine. Nerijetko su ga koristili i sami muslimani iz gradova, posebno aristokratija, begovi, pa sam nailazila na podatke da mostarski begovi podveleške seljake nazivaju "balijama". To mogu shvatiti dijelom i kao tenziju "selo - grad"
- Cherry-Cherry
#50 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni
Najsličniji smo Srbima i Hrvatima, zapravo to je sve jedan narod slavenski. Samo što je nas i Srbe, a nas posebno, unazadio otomanski period i promjena vjere.