Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1 Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by PreWiBa »

Kao što je svima (nadam se :) ) poznato, Bosna i Hercegovina je geografski smještena u jugoistočnoj evropi. Sjever joj je kontinentalan, a jug mediteranski.
Historiju su joj oblikovali Osmanska, pa Austro-ugarska imperija, da bi do sticanja svoje nezavisnosti bila dio socijalističke države.

To je kratak sažetak geografije i historije. No, šta imamo reći o našem, "generalnom" mentalitetu? Kome smo tu, prema vama, najbliži, kao dio evrope koji nekako vuče "na sve strane"?

Govorimo slavenski jezik. Amerikanac kad nas čuje pomisli na Ruse, Poljake, ljude koji su karakterisani kao poprilično hladni, vole popit, malo zatvoreniji i introvertni, ali opet nekako vole raditi ludosti...

Smješteni smo na jugu. Kada neko pomisli na sunce, koliko-toliku bliskost moru, vinograde, kamen, sjeti se Italijana koji su ekstrovertni 24/7, žive kući do 35. godine, familija iznad svega, zemlje laganog tempa života gdje se dan prvo započinje dobrim capuccinom...

Naravno, tu je još i zapad Turske sa kojim isto dijelimo dosta toga kroz historiju...

Naravno, ovo su samo stereotipi, no to je neki orbit svijetova između kojih smo mi kao "jugoistok" smješteni.

Kao Bosanci i Hercegovci, ili ljudi iz obljižnih država (očigledno je da smo komšijama najsličniji, to nije tema) koji obitavaju ovdje na forumu:
Po iskustvima koje ste imali, kome mislite da smo u prosjeku najsličniji? Čiji mentalitet najbolje razumijemo?
Onaj Antoniosa iz Atine, Luigija iz Barija, ili pak Jana iz Ostrave?
Dobrinjac-u-Pragu

#2 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by Dobrinjac-u-Pragu »

sehohari wrote: 07/04/2025 00:26 Kao što je svima (nadam se :) ) poznato, Bosna i Hercegovina je geografski smještena u jugoistočnoj evropi. Sjever joj je kontinentalan, a jug mediteranski.
Historiju su joj oblikovali Osmanska, pa Austro-ugarska imperija, da bi do sticanja svoje nezavisnosti bila dio socijalističke države.

To je kratak sažetak geografije i historije. No, šta imamo reći o našem, "generalnom" mentalitetu? Kome smo tu, prema vama, najbliži, kao dio evrope koji nekako vuče "na sve strane"?

Govorimo slavenski jezik. Amerikanac kad nas čuje pomisli na Ruse, Poljake, ljude koji su karakterisani kao poprilično hladni, vole popit, malo zatvoreniji i introvertni, ali opet nekako vole raditi ludosti...

Smješteni smo na jugu. Kada neko pomisli na sunce, koliko-toliku bliskost moru, vinograde, kamen, sjeti se Italijana koji su ekstrovertni 24/7, žive kući do 35. godine, familija iznad svega, zemlje laganog tempa života gdje se dan prvo započinje dobrim capuccinom...

Naravno, tu je još i zapad Turske sa kojim isto dijelimo dosta toga kroz historiju...

Naravno, ovo su samo stereotipi, no to je neki orbit svijetova između kojih smo mi kao "jugoistok" smješteni.

Kao Bosanci i Hercegovci, ili ljudi iz obljižnih država (očigledno je da smo komšijama najsličniji, to nije tema) koji obitavaju ovdje na forumu:
Po iskustvima koje ste imali, kome mislite da smo u prosjeku najsličniji? Čiji mentalitet najbolje razumijemo?
Onaj Antoniosa iz Atine, Luigija iz Barija, ili pak Jana iz Ostrave?
e ovako: mogu reci iz licnog iskustva posto sam sreo i druzim se sa ljudima iz cijele evrope. nas mentalitet je, po meni, najslicniji, italijanskom, grckom i turskom. italijanski: zato sto smo glasni i nasa gestikulacija lici na onu iz italije (pogotovo juga italije), grcka/turska: zna se, istorija nas oblikovala pa imamo slicnu hranu, muziku, navike.

naravno, tu su i ostale balkansko-slavenske veze, ali to je bilo ocigledno.

region koji nama nije slican, na opste iznenadjenje, su madjari. ne znam, kao da su madjari strani element u ovoj regiji, pa se skroz neobicni i jedinstveni na svoj nacin. kazem ovo je iz licnog iskustva.

sto me je iznenadilo, jeste da su slovaci i poljaci nama slicniji nego sto mislimo, dok cesi nisu ali imamo zajednicko porijeklo opet.

kad bi nabrojao po drzavama to bi po meni ovako izgledalo:
hrvatska, srbija, crna gora - 100% isti
makedonija, bugarska, grcka, turska, italija - 85%
albanija, slovenija - 70%
slovacka, poljska - 60%
ceska, rumunija - 40%
madjarska, moldavija - 25%
austrija - 15%
MehmedPasaMoric

#3 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by MehmedPasaMoric »

Ovako kakvo nam je trenutno stanje, mentalno, intelektualno, moralno, materijalno, politicko i svako drugo, najblizi smo nekoj Obali Slonovace ili Juznom Sudanu ili tako nesto... Nesto cisto sumnjam da u Italiji i Poljskoj mozes kupiti sudiju za 500 maraka ili se zaposliti u ministarstvu sa zavrsenom osnovnom skolom i kupljenim srednjom i fakultetom, ne zanosimo se :oops: To sto se kod nas trenutno desava to je odlika najnerazvijenijih drzava na svijetu, mozda mi nekad davno i jesmo imali te elemente i slavenske i evropske i orijentalne, ali to je odavno nestalo.

Ako vec mora poredjenje sa nekim koliko toliko evropskim, bjelackim sta vec narodom, onda na moju veliku zalost jedina opcija je Turska jer je Turska gora od ovih drugih evropskih zemalja navedenih u prethodnim postovima. Mislim da u Turskoj mozes kupiti sudiju, za koliko to ne znam
Vjecita_zavrzlama

#4 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by Vjecita_zavrzlama »

MehmedPasaMoric wrote: 07/04/2025 02:29 Ovako kakvo nam je trenutno stanje, mentalno, intelektualno, moralno, materijalno, politicko i svako drugo, najblizi smo nekoj Obali Slonovace ili Juznom Sudanu ili tako nesto... Nesto cisto sumnjam da u Italiji i Poljskoj mozes kupiti sudiju za 500 maraka ili se zaposliti u ministarstvu sa zavrsenom osnovnom skolom i kupljenim srednjom i fakultetom, ne zanosimo se :oops: To sto se kod nas trenutno desava to je odlika najnerazvijenijih drzava na svijetu, mozda mi nekad davno i jesmo imali te elemente i slavenske i evropske i orijentalne, ali to je odavno nestalo.

Ako vec mora poredjenje sa nekim koliko toliko evropskim, bjelackim sta vec narodom, onda na moju veliku zalost jedina opcija je Turska jer je Turska gora od ovih drugih evropskih zemalja navedenih u prethodnim postovima. Mislim da u Turskoj mozes kupiti sudiju, za koliko to ne znam
Turci nisu bijelci, dio koji je nama slican je zapad gdje Ivi veliki dio muhadzira sa Balkana-koji su jos bijelci, neki su se doduse mixali sa lokalcima…ali npr veci dio elitne Turske je sa Balkana, sam Ataturk je npr bio iz Grcke itd.U Turskoj bosnjaci uzivaju status nekih tamo ”elitnih” naroda, jer kao i veci dio Azije cijene bijelu kozu(ludilo znam al eto)

ja nekako mislim da mi najvise licimo makedoncima, blagi smo ne namecemo se toliko, prilagodimo se brzo gdje god dodjemo

Krvno smo slaveni, ali nismo puno slicni mi balkanski slaveni drugim slavenima.Ja sam radio my heritage koji pokazuje 69% istocna Evropa(ukraina)
sinuhe

#5 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by sinuhe »

Jezik je jaka veza u najboljem slučaju. Spletom okolnosti, najviše ruskom krivicom, veze sa drugim slavenskim narodima su slabe ali jezici su laki za naučiti.
A mentalitet, pa ima i introvertnih Bosanaca niti veliku italijansku kulturu treba reducirati na -"južnjake".
Point.

#6 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by Point. »

Vjecita_zavrzlama wrote: 07/04/2025 06:25
MehmedPasaMoric wrote: 07/04/2025 02:29 Ovako kakvo nam je trenutno stanje, mentalno, intelektualno, moralno, materijalno, politicko i svako drugo, najblizi smo nekoj Obali Slonovace ili Juznom Sudanu ili tako nesto... Nesto cisto sumnjam da u Italiji i Poljskoj mozes kupiti sudiju za 500 maraka ili se zaposliti u ministarstvu sa zavrsenom osnovnom skolom i kupljenim srednjom i fakultetom, ne zanosimo se :oops: To sto se kod nas trenutno desava to je odlika najnerazvijenijih drzava na svijetu, mozda mi nekad davno i jesmo imali te elemente i slavenske i evropske i orijentalne, ali to je odavno nestalo.

Turci nisu bijelci, dio koji je nama slican je zapad gdje Ivi veliki dio muhadzira sa Balkana-koji su jos bijelci, neki su se doduse mixali sa lokalcima…ali npr veci dio elitne Turske je sa Balkana, sam Ataturk je npr bio iz Grcke itd.U Turskoj bosnjaci uzivaju status nekih tamo ”elitnih” naroda, jer kao i veci dio Azije cijene bijelu kozu(ludilo znam al eto)

ja nekako mislim da mi najvise licimo makedoncima, blagi smo ne namecemo se toliko, prilagodimo se brzo gdje god dodjemo

Krvno smo slaveni, ali nismo puno slicni mi balkanski slaveni drugim slavenima.Ja sam radio my heritage koji pokazuje 69% istocna Evropa(ukraina)
Šta bolan Turci nisu bijelci :-)
dječak sa šibicama

#7 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by dječak sa šibicama »

Turci na bosance i hercegovce gledaju kao na nizu rasu, oni su i tvorci uvredljivog izraza balije, kojim su castili "nepismene divlje seljake bosne".

Oni sebe smatraju elitom, bar ovaj Istanbul i europski dio, sto i jesu jbg. Dole kad odes, to je pet nivoa iznad nas. Mentalitet carskog grada, ima doseljenika vjerovatno iz ruralnog dijela ali generalno su gospoda za nas. Takodje imaju dosta plavih ljudi, sto me iznenadilo, posebno "zlatokosih" zena. Ne puno ali ima ih.

Mi smo mentalitet kao i okolni narodi, mediteransko slavenski, mediteransko ljute krvi slavenska prostodusnost i sklonost malverzacijama i muljazama. Zaobilazenju zakona kao nametnutih drustvenih pravila ponasanja, recimo tako, slavenski narodi su dosta plemenski orjentisani a to je siguran put u la famigliu.
dr_Evil

#8 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by dr_Evil »

U Poljskoj mozes kupiti sudiju, ali naravno za malo vece pare, kao i doktora, imam u drustvu dosta poljaka, i cesto pricamo o takvim stvarima. Iskreno ni blizu kao prije 15ak godina ali mozes. Imamo slican mentalitet kao Poljaci, prebaci islam na katolicanstvo i tu je to, lazni vjerski moral dok ispod povrsine je nesto drugo. Doduse nemamo neki poriv za ubijanjem kao oni. Italija se razliku od nas po mnogo cemu. Mozes kupiti sudiju u mnogo istocnoeuropskih drzava. Sto bi rekao Mamic za sudije u Hrvatskoj, za cipele ;)

Nego gledaj pasa, ne radi se tu o mentalitetu toliko koliko o stanju drustva, bez obzira kojeg drustva. Kada dodjes do trenutka ogranicenih resursa onda se radja obaveza pomagnja svog sela ili svojih bliznjih, to se uci iz socijologije, tada dolazi do nepotizma. Korupcija je takodjer posljedica losih ekonomskih odnosa. Nisu ni germanski narodi imuni na to u vremenima lose ekonomije, dapace.
Last edited by dr_Evil on 07/04/2025 14:09, edited 1 time in total.
gozila555

#9 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by gozila555 »

dječak sa šibicama wrote: 07/04/2025 13:58 Turci na bosance i hercegovce gledaju kao na nizu rasu, oni su i tvorci uvredljivog izraza balije, kojim su castili "nepismene divlje seljake bosne".

Oni sebe smatraju elitom, bar ovaj Istanbul i europski dio, sto i jesu jbg. Dole kad odes, to je pet nivoa iznad nas. Mentalitet carskog grada, ima doseljenika vjerovatno iz ruralnog dijela ali generalno su gospoda za nas. Takodje imaju dosta plavih ljudi, sto me iznenadilo, posebno "zlatokosih" zena. Ne puno ali ima ih.

Mi smo mentalitet kao i okolni narodi, mediteransko slavenski, mediteransko ljute krvi slavenska prostodusnost i sklonost malverzacijama i muljazama. Zaobilazenju zakona kao nametnutih drustvenih pravila ponasanja, recimo tako, slavenski narodi su dosta plemenski orjentisani a to je siguran put u la famigliu.
naravno da imaju zlatokosi,kad su tokom osmanlija sebi dovodili janicare iz svih krajeva gdje su vladali.pogotovo iz bosne su dovodili sebi mlade.
dr_Evil

#10 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by dr_Evil »

dječak sa šibicama wrote: 07/04/2025 13:58 Turci na bosance i hercegovce gledaju kao na nizu rasu, oni su i tvorci uvredljivog izraza balije, kojim su castili "nepismene divlje seljake bosne".

Pa djecak majka mu stara, makar je Stambol najvise napunjen neturkijskim narodima bivseg nam carstva. Politiku moderne Turske za vrijeme Mustafe, i desetljecima nakon njega jesu upravo vodili ljudi sa Balkana koji su pobjegli iz novih kjafirskih drzava. Plavi ljudi su naravno dosli tu istom logikom.

Necu ulaziti u te uporedbe sa turkijskim narodima, samo sam htio reci da je vjerovatno dobar dio Stambola upravo nas.
dječak sa šibicama

#11 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by dječak sa šibicama »

Jedan norvezanin jednom rece nama, i ja bih gore u NOR rado ko kod vas, ovako, malo potplati malo korupcija ovo ono. Ali ne smijem :D
dr_Evil

#12 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by dr_Evil »

dječak sa šibicama wrote: 07/04/2025 14:03 Jedan norvezanin jednom rece nama, i ja bih gore u NOR rado ko kod vas, ovako, malo potplati malo korupcija ovo ono. Ali ne smijem :D
Cesto sam cuo, ne postuju Norvezani brzinu jer su dobri i fini, nego jer mu je kazna pola plate :D
Sanjarko

#13 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by Sanjarko »

Jedan momak nas najvise opisa da smo Amerikancima najslicniji ali nemamo kao oni sto sta od mogucnosti.
MarshalDodik

#14 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by MarshalDodik »

Bosanci od Hercegovaca imaju razliciti mentalitet :izet:
Tako da je tesko uporediti to dvoje a kamoli onda takvu bh naciju sa ostalim.

Uglavnom ni pocemu nismo autenticni ali isto tako ni pocemu nismo pretjerano nalik na druge osim na Srbe, Crnogorce i Hrvate ( Dalmatinske zagore, Like, Korduna, Slavonije)
Dakle svo ono sto krasi, a cime se pretjerano ne ponose Grci, Turci, Talijani, Rumuni i i Slaveni to smo preuzeli i glorifikovali.
Mi smo mrtvi Balkanci, vjecito stojali na raskrsnici svjetova i kultura i gledali kako najlakse prezivjeti oluje, europski bjeloputi cigani :bih:
dr_Evil

#15 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by dr_Evil »

MarshalDodik wrote: 07/04/2025 14:31 Bosanci od Hercegovaca imaju razliciti mentalitet :izet:

Uglavnom ni pocemu nismo autenticni ali isto tako ni pocemu nismo pretjerano nalik na druge osim na Srbe, Crnogorce i Hrvate ( Dalmatinske zagore, Like, Korduna, Slavonije)
Dakle svo ono sto krasi, a cime se pretjerano ne ponose Grci, Turci, Talijani, Rumuni i i Slaveni to smo preuzeli i glorifikovali.
Mi smo mrtvi Balkanci, vjecito stojali na raskrsnici svjetova i kultura i gledali kako najlakse prezivjeti oluje, europski bjeloputi cigani :bih:
Sve u svemu, ja i ti nemamo isti mentalitet :D
MarshalDodik

#16 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by MarshalDodik »

dr_Evil wrote: 07/04/2025 14:32
MarshalDodik wrote: 07/04/2025 14:31 Bosanci od Hercegovaca imaju razliciti mentalitet :izet:

Hercegovac? :mrgreen:
MehmedPasaMoric

#17 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by MehmedPasaMoric »

dr_Evil wrote: 07/04/2025 14:00

U Poljskoj mozes kupiti sudiju, ali naravno za malo vece pare, kao i doktora, imam u drustvu dosta poljaka, i cesto pricamo o takvim stvarima. Iskreno ni blizu kao prije 15ak godina ali mozes. Imamo slican mentalitet kao Poljaci, prebaci islam na katolicanstvo i tu je to, lazni vjerski moral dok ispod povrsine je nesto drugo. Doduse nemamo neki poriv za ubijanjem kao oni. Italija se razliku od nas po mnogo cemu. Mozes kupiti sudiju u mnogo istocnoeuropskih drzava. Sto bi rekao Mamic za sudije u Hrvatskoj, za cipele ;)

Nego gledaj pasa, ne radi se tu o mentalitetu toliko koliko o stanju drustva, bez obzira kojeg drustva. Kada dodjes do trenutka ogranicenih resursa onda se radja obaveza pomagnja svog sela ili svojih bliznjih, to se uci iz socijologije, tada dolazi do nepotizma. Korupcija je takodjer posljedica losih ekonomskih odnosa. Nisu ni germanski narodi imuni na to u vremenima lose ekonomije, dapace.
Ali bilo je korupcije i u Jugoslaviji, gdje je stanje drustva bilo 100 puta bolje i moralnije, koliko god ja bio jugonostalgicar a jesam, to je cinjenica. Cak je prikazana i u filmovima, kad u Tesnoj kozi Sojic kupuje suncobrane i igracke za plazu, u Boljem Zivotu kad onaj Crnogorac zaposljava rodjaka itd. Dakle ipak je stvar mentaliteta, nama je korupcija skoro pa u genima
dr_Evil

#18 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by dr_Evil »

MarshalDodik wrote: 07/04/2025 14:35
dr_Evil wrote: 07/04/2025 14:32

Hercegovac? :mrgreen:
Sa dna kace, ali nisam na to mislio. Reci da mi dijelimo neke osobine sa kojima se ne ponose gore navedeni, rekao bih je nepoznavanje istih, a ni poznavanje nas. A taj zadnji komentar recimo ja nikad ne bih napisao. Time nemamo bas isti mentalitet.

A slozit cu se da smo mrtvi balkanci, i na raskrsnici svjetova i kultura jos otkad je jedan mahniti car odlucio da podijeli Rimsko carstvo. Od tada, pa do danas mi prezivljavamo.
dr_Evil

#19 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by dr_Evil »

MehmedPasaMoric wrote: 07/04/2025 14:39
Ali bilo je korupcije i u Jugoslaviji, gdje je stanje drustva bilo 100 puta bolje i moralnije, koliko god ja bio jugonostalgicar a jesam, to je cinjenica. Cak je prikazana i u filmovima, kad u Tesnoj kozi Sojic kupuje suncobrane i igracke za plazu, u Boljem Zivotu kad onaj Crnogorac zaposljava rodjaka itd. Dakle ipak je stvar mentaliteta, nama je korupcija skoro pa u genima
Pa gledaj, kod nas se realno nikad nije nesto zivjelo u izobilju, a i kada jeste to nije trajalo vise generacija. Jugoslavija je trajala previse kratko da bi izmijenila mentalitet naroda, nasi djedovi su rodjeni u Kraljevini, njihovi roditelji ili u OC ili u Austriji. Da je Juga opstala, i da se nije desila agresija, mozda bi tek nasa neka generacija pocela zivjeti vise uskladjeno sa tim normama. Umjesto toga nasi su ocevi morali da se snalaze kako znaju i umiju u ratu i jos gore iza rata, a mi smo to gledali, da bi kao odrasla osoba se pronasao u drustvu gdje je to norma, a ne incident. I tako.. sta da ti kazem, tesko cemo mi na zelenu granu. Moja procjena je da treba tri generacije u izgradjenom drustvu da bi pocelo ici prema nabolje.
Rejhana

#20 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by Rejhana »

ja nekako mislim da mi najvise licimo makedoncima, blagi smo ne namecemo se toliko, prilagodimo se brzo gdje god dodjem

Makedoncima mentalitetom, vole se veseliti, pjevati, piti, meziti, tu su Bosanci, Srbi i Makedonci isti. Međutim, budući da radim sa njima, mi smo za njih gospoda.

Od svih južnoslavenskih naroda, oni su baš teška sirotinja. Pored posla koji rade, rade i dodatno, tako da ih možeš čuti u 2 ili u 3 ujutro kako vuku vreće sa plastičnim bocama. A hoće pojesti, trpaju hranu, kolače u kese, baš gladne oči imaju.

Kad sam boravila na jugu Srbije, vikendom bi zauzeli i okupirali Lidl u Vranju. Posebnim autobusima dolaze da bi se nakupovali u Lidlu, a šta sam primijetila, najviše kupuju vodu i pivu.
Rejhana

#21 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by Rejhana »

gozila555 wrote: 07/04/2025 14:01 naravno da imaju zlatokosi,kad su tokom osmanlija sebi dovodili janicare iz svih krajeva gdje su vladali.pogotovo iz bosne su dovodili sebi mlade.

Pa sultani su sklapali brakove sa ruskinjama, ukrajinkama, srpkinjama, bosankama, albankama, grkinjama. Isto tako i veziri i paše, od kojih su mnogi bili sa ovih prostora ženili su se osmanskim pricnezama.
swanfilter

#22 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by swanfilter »

Mada nikakve poveznice za koju bih znao, mene nesto ciganscina juzne Italije abnormalno privlaci i vuce. Mada mi je prezime anadolsko, a i kazu da smo se dovukli od tamo, bijeli smo svi odreda ko mladi sirevi ...
geralt

#23 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by geralt »

Point. wrote: 07/04/2025 13:52

Šta bolan Turci nisu bijelci :-)
Originalno azijski narod sa kosim ocima i azijskim crtama lica koji se pomijesao sa Grcima, Armencima i Slavenima nakon sto su se doselili u Anadoliju. Ako te zanima kako su Turci izgledali prije 1000 godina, proguglaj "Uygurs" ili "Turkmens". Danasnji Turci imaju oko 30% centralnoazijskog porijekla.
Mitsu_bitchy

#24 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by Mitsu_bitchy »

Dobrinjac-u-Pragu wrote: 07/04/2025 00:44
kad bi nabrojao po drzavama to bi po meni ovako izgledalo:
hrvatska, srbija, crna gora - 100% isti
makedonija, bugarska, grcka, turska, italija - 85%
albanija, slovenija - 70%
slovacka, poljska - 60%
ceska, rumunija - 40%
madjarska, moldavija - 25%
austrija - 15%
Srbi i Hrvati najsličniji nama? Pogledaj kakvu politiku oni vode i kulminaciju te iste politike, takvo nešto je nezamislivo kod Bošnjaka. Kad zagrebeš ispod površine sličnog jezika naći ćeš nepremostive mentalitetske i kulturološke razlike između Bošnjaka i srbohrvatskog elementa. Mi smo puno bolji ljudi u svakom smislu.

Nama su najsličniji Albanci i Turci.
Mitsu_bitchy

#25 Re: Bosanci i Hercegovci - južnjaci ili istočnjaci, balkanci ili slaveni

Post by Mitsu_bitchy »

gozila555 wrote: 07/04/2025 14:01

naravno da imaju zlatokosi,kad su tokom osmanlija sebi dovodili janicare iz svih krajeva gdje su vladali.pogotovo iz bosne su dovodili sebi mlade.
Janjičari nisu činili ni 1% populacije, svijetliji ten kod Turaka je rezultat konzumacije kršćanskih žena u Carstvu
Post Reply