Felge & Gume optimalne dimenzije

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
emko1234

#151 Re: Felge & Gume optimalne dimenzije

Post by emko1234 »

kabal1337 wrote: 02/04/2025 15:12
emko1234 wrote: 02/04/2025 13:35
kabal1337 wrote: 01/04/2025 14:47

Pisao sam vise puta da preferiram lakse felge i da su trenutno oe felge koje su kovane ( lakse i cvrsce nego ljevanje). I razlog tome je sto dobijem bolje ubrzanje i kocenje.

Prijatelj je imao 20" kopije i nikakvu manu nisu imale, a pogotovo ne da se moraju svakih 7 dana balansirat. Bile su kao i svaka druga felga, licno sam vozio to auto i nikakvu manu nisu pokazale.

Tako sto se mene licno tice, malo se preserava na forumu.
Haj mi samo objasni ovo, ako tvrdiš da nema razlike između orginala i replike, zašto uopšte postoje proizvođači originalnih felgi? Po tebi je replika čvršća, lakša i isto izdržljiva. Koja je poente orginialne felge, po tebi?

Kada budes istrazio proces proizvodnje, shvatit ces da nisu isti, te da postoje lakse a ujedno i cvrsce felge.

Kao drugo ja nisam napisao da je "replika" cvrsca, trebas malo pazljivije citati.

A kao trece, imas i kopije aftermarket felgi- primjer Rays, koje mozes pronaci sa istim procesom proizvodnje.
Kada budem istražio proces proizvodnje? Ja kao neko ko se na određeni način profesionalno bavi određenom porizvodnjom znam sljedeće : kada bi koristio iste materijale, s namjerom da dobijem određeni proizvod, te određenu tehniku i tehnologiju da dobijem kvalitet, kao što mi radi konkurencija, jedini način da "oborim" cijenu proizvoda je ušteda na radnoj snazi. Ako ne štedim na radnoj snazi, moram štediti na repromaterijalu ili na tehnici. Uglavnom da bi dobio izrazito konkurentnu krajnju cijenu, na nečemu moram da uštedim i to debelo.

Ako to sad prenesemo na felge, ti hooćeš da mi kažeš da se u procesu proizvodnje felge koje su i do 50% jeftinije od originalnih koriste iste tehnike, tehnologije i materijali kakve koriste proizvođači originalnih felgi?
Ako uzmemo u obzir da su takve replike često i 30% lakse od originalnih, to bi podrazumijevalo da se u procesu proizvodnje koriste neki ultra laki materijali i legure poput magnezijuma i titanijuma, i opet su kao na kraju dosta jeftinije.

Pa stvarno moraš biti prvoklasan idiot da povjeruješ u sve ovo.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#152 Re: Felge & Gume optimalne dimenzije

Post by konektovan »

emko1234 wrote: 03/04/2025 10:14
kabal1337 wrote: 02/04/2025 15:12
emko1234 wrote: 02/04/2025 13:35
Haj mi samo objasni ovo, ako tvrdiš da nema razlike između orginala i replike, zašto uopšte postoje proizvođači originalnih felgi? Po tebi je replika čvršća, lakša i isto izdržljiva. Koja je poente orginialne felge, po tebi?

Kada budes istrazio proces proizvodnje, shvatit ces da nisu isti, te da postoje lakse a ujedno i cvrsce felge.

Kao drugo ja nisam napisao da je "replika" cvrsca, trebas malo pazljivije citati.

A kao trece, imas i kopije aftermarket felgi- primjer Rays, koje mozes pronaci sa istim procesom proizvodnje.
Kada budem istražio proces proizvodnje? Ja kao neko ko se na određeni način profesionalno bavi određenom porizvodnjom znam sljedeće : kada bi koristio iste materijale, s namjerom da dobijem određeni proizvod, te određenu tehniku i tehnologiju da dobijem kvalitet, kao što mi radi konkurencija, jedini način da "oborim" cijenu proizvoda je ušteda na radnoj snazi. Ako ne štedim na radnoj snazi, moram štediti na repromaterijalu ili na tehnici. Uglavnom da bi dobio izrazito konkurentnu krajnju cijenu, na nečemu moram da uštedim i to debelo.

Ako to sad prenesemo na felge, ti hooćeš da mi kažeš da se u procesu proizvodnje felge koje su i do 50% jeftinije od originalnih koriste iste tehnike, tehnologije i materijali kakve koriste proizvođači originalnih felgi?
Ako uzmemo u obzir da su takve replike često i 30% lakse od originalnih, to bi podrazumijevalo da se u procesu proizvodnje koriste neki ultra laki materijali i legure poput magnezijuma i titanijuma, i opet su kao na kraju dosta jeftinije.

Pa stvarno moraš biti prvoklasan idiot da povjeruješ u sve ovo.
Kinezi mogu napraviti jeftinije sta hoces i da zadovoljava odredjene standarde, zar sumnjas u to??
emko1234

#153 Re: Felge & Gume optimalne dimenzije

Post by emko1234 »

Pa mislim dovoljno je da te dvije felge uzmeš u ruku i vidiš da je kopija značajno laksa, kad u računicu dodaš da je značajno jeftinija, mislim da je lako dobiti sliku o kakvoj se kvailteti radi.
Ne kažem da će svaka pući ili se iskriviti, ali uvjeravati nekoga da je to taj kvalitet otprilike je izrazito drsko i bezobrazno, da ne kažem maliciozno.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#154 Re: Felge & Gume optimalne dimenzije

Post by konektovan »

Nisu sve replike iste,..imas losijih, imas boljih.
kabal1337

#155 Re: Felge & Gume optimalne dimenzije

Post by kabal1337 »

Onaj ko ne zeli da procita onako kako pise, diskutovanje sa tom osobom gubi svaki smisao.

Odgovorio si kao Vucic ili Fadil Novalic....
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#156 Re: Felge & Gume optimalne dimenzije

Post by Evolution_IV »

sve replike su gola kurcina ko i jeftine gume, pravdanje kupovine istih ne bi komentarisao...
Throttle

#157 Re: Felge & Gume optimalne dimenzije

Post by Throttle »

Bitno da barem imaju JWL logo utisnut, znas da su barem zadovoljile minimum ispitivanja sigurnosti. Vidio sam felge i bez toga, njima bas i ne bih vjerovao. Mada, ako opalis u rupu da pukne replika, vjerovatno bi u istoj i originalnu savio, tako da u oba slucaja imas defekt i ishod bi bio slican. Oridjinale bi mozda ispravio, ove bacis i to je to
kabal1337

#158 Re: Felge & Gume optimalne dimenzije

Post by kabal1337 »

Pa naravno, i zato ja kazem idu forumska preseravanja.

Ma da bi licno vjerovao vise forged (cnc felga iz jednog bloka aluminija) -kopiji nego ljevanom orginalnu.

Ali kupovati 650 KM, -17 ke koje su dostupne na stotine primjeraka u oglasima (orginali) je bespotrebno.
lavic

#159 Re: Felge & Gume optimalne dimenzije

Post by lavic »

kabal1337 wrote: 03/04/2025 16:50 Pa naravno, i zato ja kazem idu forumska preseravanja.

Ma da bi licno vjerovao vise forged (cnc felga iz jednog bloka aluminija) -kopiji nego ljevanom orginalnu.

Ali kupovati 650 KM, -17 ke koje su dostupne na stotine primjeraka u oglasima (orginali) je bespotrebno.
E vidis ja na tp gledam potpuno drugacije, meni je preseravanje zivotno kad se vjeruje u ublehu, a ne inzinjerima i fabrikama sa tradicijom, kvalitetom i certifikatima vec eventualno oku i preporuci nekoga ko nema veze sa tim o cemu prica sto je i najcesci slucaj kod nas... to nas i ubi, mesar spaja struju, bibliotekar vodi finasije, ekonomista je pravnik, tehnolog je eventualno stolar, itd,itd,
emko1234

#160 Re: Felge & Gume optimalne dimenzije

Post by emko1234 »

lavic wrote: 04/04/2025 08:51
kabal1337 wrote: 03/04/2025 16:50 Pa naravno, i zato ja kazem idu forumska preseravanja.

E vidis ja na tp gledam potpuno drugacije, meni je preseravanje zivotno kad se vjeruje u ublehu, a ne inzinjerima i fabrikama sa tradicijom, kvalitetom i certifikatima vec eventualno oku i preporuci nekoga ko nema veze sa tim o cemu prica sto je i najcesci slucaj kod nas... to nas i ubi, mesar spaja struju, bibliotekar vodi finasije, ekonomista je pravnik, tehnolog je eventualno stolar, itd,itd,
Bravo, upravo o tome pričam. Ozbiljni proizvođači felgi ulažu pare u razvoj, tehnologiju, materijale, testiranja. Onda dođe forumski stručnjak da kaže da je to sve go kurac, i da on zna priču o procesu proizvodnje divljak felge i da je to dovoljno da je stavi na auto.
Post Reply