izgleda da ne živimo na istoj planeti... koga god znam sjeti se Nikšiću uže i šire famijlije svake nedjelje i tako već nekoliko mjeseci a kada stisnu i objave rezultate iz trgovina (maloprodaja) FBiH vs RS mislim da će se sve samo reći koliko je retardirana odluka... i u pravu si - tema je prežvakana.laik1981 wrote: ↑01/04/2025 12:03 Juce je bio neradni dan za vecinu, a trgovine i centri su radili. Nigdje guzve, da ne kazem pustahija. Pa ni u subotu uoci bajrama nije bilo guzvi. 90% ljudi je promijenilo navike i naviklo se na neradnu nedjelju. Kupuju na vrijeme ono sto im treba. Ovih 10% je neznatna manjina. O neradnoj nedjelji za trgovce se prica jos samo na ovoj temi. U realnosti je ta tema prezvakana.
Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
- VladaFBiH
#5801 Re: Neradna nedjelja u FBiH
-
laik1981
#5802 Re: Neradna nedjelja u FBiH
To za rs i pretpostavke da oni biljeze neki veliki rast na osnovu neradne nedjelje u federaciji je teska ubleha. Zbog neradne nedjelje vise ljudi iz i.sarajeva subotom dodje samo u scc, nego sto iz sa nedjeljom kod njih ode u sve te markete skupa. Tamo je Djuric jedino trenutno popularan, ali ne zbog nedjelje vec zbog povoljnijih cijena, bar se prica da je povoljnije. Ja ne mogu potvrditi jer nisam bio
A eto mozda i ne zivimo na istoj planeti. U mom okruzenju neradnu nedjelju niko i ne spominje. Bila tema prva dva vikenda, a i to vise zbog guzvi u saobracaju subotom nego zbog toga sto se nece moci kupovati u nedjelju.
A eto mozda i ne zivimo na istoj planeti. U mom okruzenju neradnu nedjelju niko i ne spominje. Bila tema prva dva vikenda, a i to vise zbog guzvi u saobracaju subotom nego zbog toga sto se nece moci kupovati u nedjelju.
-
1Dante1
#5803 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa ne spominje ni u mojoj, nisu ni isli u trgovinu vikendom. Rade od 8 do 16h, bez problema na pauzu izadju sat-dva, ili glovo dostavi namirnice.
- DaysleepeR
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#5805 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Statistika je ja jedem kupus ti jedes meso-u prosjeku mi jedemo sarmu.DaysleepeR wrote: ↑01/04/2025 15:10 Je li sad i ove brojke ne valjaju?
https://www.klix.ba/biznis/privreda/tre ... /250401025
In 3,2,1.....
- Chloe
- Photo mod
#5806 Re: Neradna nedjelja u FBiH
laik1981 wrote: ↑01/04/2025 12:03 Juce je bio neradni dan za vecinu, a trgovine i centri su radili. Nigdje guzve, da ne kazem pustahija. Pa ni u subotu uoci bajrama nije bilo guzvi. 90% ljudi je promijenilo navike i naviklo se na neradnu nedjelju. Kupuju na vrijeme ono sto im treba. Ovih 10% je neznatna manjina. O neradnoj nedjelji za trgovce se prica jos samo na ovoj temi. U realnosti je ta tema prezvakana.
-
1Dante1
#5807 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Majke mi cu pokusati ubaciti kameru u bingo u subotu 8 ujutro pa da vidite te navike. P U N O od jutarnjih do vecernjih sati, radnice nemaju vremena da prostite pišat, eto tako da se izrazim.
-
kakaljin
-
1Dante1
#5809 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pogledaj te radnike subotom u 12h. Njima nije do zovita, ne sutrasnjeg dana.
- dječak sa šibicama
#5810 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ako je u pitanju Bingo BCC, oni ce guzvati i subotom sa nedeljom i bez nedelje, bolan cijela Srednja Bosna dodje u BCC. Kad god sam usao, cujem Ante, Franjo, Nikola, uz standardno Alija Hamdija.
-
1Dante1
#5811 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Bingo sip, radnice kazu da tako nije bilo prije zabrane prodaje nedjeljom.
- dječak sa šibicama
#5812 Re: Neradna nedjelja u FBiH
E to moguce, Bingo na Sipu je cudna sorta, imam jarana u Vogosci zivi dole u Josanici, oni familijarno on zena djeca cesto idu subotom do grada u setnju ovo ono, i onda svrate u Bingo Sip na tu "veliku kupovinu" za kucu.
Imaju Bingo u Vogosci ali veli vogoscani ne vole taj bingo radije idu na Sip. Zasto, nemam pojma, jel bolja ponuda ili sta.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#5813 Re: Neradna nedjelja u FBiH
ponuda nije bolja, nedostaje 300 stvare koje imaju u bcc 
-
BiBi911
#5814 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ovi sto su za radnu nedelju i njih natjerat da rade nedeljom.
A sisadzije oni moraju nedeljom dzaba radit
Last edited by BiBi911 on 01/04/2025 18:01, edited 1 time in total.
-
1Dante1
#5815 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Tobejarabi da me neko ne shvati pogresno, u tom u vogosci se osjeti seljakluk na kvadrat. Napisao bih jos stvari, ali bi me prozvali. Treba se otici i pogledati taj vasar.dječak sa šibicama wrote: ↑01/04/2025 17:55 Imaju Bingo u Vogosci ali veli vogoscani ne vole taj bingo radije idu na Sip. Zasto, nemam pojma, jel bolja ponuda ili sta.
-
BadBoy
#5816 Re: Neradna nedjelja u FBiH
100% i moje iskustvo. Samo nekolicina konzumerističkih zombija na ovoj temi koji ne znaju šta će sa sebe ako im tržni centar ne radi nedjeljom još uvijek kuka. U stvarnom životu više niko ni ne spominje.laik1981 wrote: ↑01/04/2025 12:03 Juce je bio neradni dan za vecinu, a trgovine i centri su radili. Nigdje guzve, da ne kazem pustahija. Pa ni u subotu uoci bajrama nije bilo guzvi. 90% ljudi je promijenilo navike i naviklo se na neradnu nedjelju. Kupuju na vrijeme ono sto im treba. Ovih 10% je neznatna manjina. O neradnoj nedjelji za trgovce se prica jos samo na ovoj temi. U realnosti je ta tema prezvakana.
-
BadBoy
#5817 Re: Neradna nedjelja u FBiH
zubi wrote: ↑01/04/2025 11:52 https://impulsportal.net/vijesti/radnic ... -i-medija/
Iako zvanični podaci Porezne uprave Federacije BiH govore drugačije, pojedini političari i analitičari javnost i dalje uvjeravaju u štetnost uvođenja neradne nedjelje u FBiH.
Postavlja se pitanje o čijem interesu se brinu oni koji su uglavnom na državnim jaslama i ne rade ni subotom, ni nedjeljom. Umjesto manipulacija raznim podacima, statistikama, elementima inflacije, podaci Porezne uprave Federacije BiH jedini su relevantni. A oni potvrđuju da odluka o uvođenju neradne nedjelje nije dovela do smanjenja prometa u sektoru trgovine, već naprotiv, da je ukupni maloprodajni promet zabilježio rast, pišu Vijesti.ba.
Iz Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH najavljuju da će naredne sedmice izaći sa detaljnim podacima vezano za efekte zabrane rada nedjeljom iz ugla radnika, tri mjeseca nakon primjene Zakona.
“Razgovarali smo ukupno sa 739 radnika i radnica iz 67 gradova i općina u FBiH. Već sada vam mogu reći neke ključne nalaze, a to je da je prije stupanja na snagu Zakona unutrašnjoj trgovini FBiH 84% radnika radilo nedjeljom dok danas njih 89,85% ne radi niti jednu nedjelju. 92% radnika kaže da njihov poslodavac poštuje zabranu rada nedjeljom. Ali ima i 7,9% njih koji prijavljuju zloupotrebe i kršenje zakona. Nažalost, u pravilu radi se o istim firmama i na nama je da u narednom periodu predložimo mjere kako bismo spriječili i te zloupotrebe i kršenja”, kaže za Vijesti.ba predsjednica Sindikata Mersiha Beširović i dodaje:
“Radnici su veoma zadovoljni, ali u mnogome i zabrinuti zbog konstantnog pritiska koji su i zvanično naveli kao veliki problem. Čak 68,4% radnika od ovih 739 je reklo da se osjeća napadnuto upravo od strane nekih ekonomskih analitičara ali i pojedinih medija”.
Njen komentar je da je to isključivo stvar politike.
“Od samog usvajanja zakona i činjenice da je on imao takvu podršku svih ključnih aktera, ali i ogromne većine zastupnika u Parlamentu, ovo je postalo političko pitanje i to je vrlo jasno svim radnicima u trgovini, što pokazuju i rezultati istraživanja koje smo proveli i koje ćemo i javno prezentirati naredne sedmice”, navodi Beširović i dodaje:
“Apsolutno se nije desilo ništa od onog što su protivnici ovog zakonskog rješenja najavljivali, ni drastičan pad, ni drastičan gubitak radnih mjesta. Kršenja su sporadična, ograničena na određene firme, što zahtijeva konkretnu akciju a ne samo inspekcijski nadzor i novčane kazne koje su nekima očigledno male.
Beširović apeluje na sve medije i sve one kojima je ovo bitna tema bez obzira da li podržavaju ili se protive zabrani rada nedjeljom, da koriste tačne i provjerene podatke.
“Jer je zaista poražavajuće vidjeti koliko netačnih, paušalnih podataka cirkulira u javnosti”, kaže Beširović.
Ona navodi da se, nažalost, boji da podrška trgovačkih kompanija nije na onom nivou na kojem je to bilo prilikom razgovora i tokom procesa zagovaranja i usvajanja Zakona.
“Razlog tome vidim ne u samoj nedjelji nego dijelom u drugim odlukama koje su u međuvremenu donese bez učešća socijalnih partnera. Svakako da je mogućnost izuzeća i primjer općine Orašje imao uticaj na taj stav. Sa druge strane mi smo i u direktnom razgovoru sa socijalnim partnerima vrlo jasno istakli da je zabrana rada nedjeljom i praznicima jedna od najvažnijih odluka koje su donesene u interesu radnika u zadnjih par decenija i da ćemo je mi braniti do zadnjeg”, kaže Beširović.
Eh čekam sad da nam objasne zašto su ovi radnici plaćenici ili ucijenjeni da govore da im se sviđa neradna nedjelja i kako i na koji način statistika o minimalcu nije tačna jer oni imaju unaprijed formiran stav i odbacuju sve podatke koji ukazuju na suprotno.DaysleepeR wrote: ↑01/04/2025 15:10 Je li sad i ove brojke ne valjaju?
https://www.klix.ba/biznis/privreda/tre ... /250401025
3...2...1..
- drug_profi
#5818 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Samo nek riješe da ima gdje ventil, cement, žicu kupit ako iznenada zatreba u nedelju.
I mesa za štiljro dakako.
A to što će masa turista vratiti nazad kuci pare koje su ponijeli sa sobom, to vec nije moj problem.
A to što će masa turista vratiti nazad kuci pare koje su ponijeli sa sobom, to vec nije moj problem.
- Cherry-Cherry
#5819 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Jebo turiste i njihove pare. Bitan je osmjeh radosne dječice u nedelju na izletu sa mamom kasirkom.drug_profi wrote: ↑01/04/2025 21:18 Samo nek riješe da ima gdje ventil, cement, žicu kupit ako iznenada zatreba u nedelju.
-
Deny25
#5820 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Koliko ste vi placeni da i dalje zagovarate da se nedeljom radi?
- perfect_guy
#5821 Re: Neradna nedjelja u FBiH
pa i radi se. Samo pogledaj ugostitelje
- Cherry-Cherry
#5822 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Jbg oni su izgleda bića niže vrste u odnosu na trgovce.
-
1Dante1
#5823 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ja nisam placen, no imam mozak. Nedjeljom se radi, samo se ne vrsi trgovina u marketima.
Ja sam protiv zabrane rada nedjeljom jer to treba doci kao finalna stavka u sistemskoj zastiti radnika. Ne kao isforsirana i kao jedina prednost.
I opet ponavljam, radnici MOGU raditi nedjeljom, no ne mogu vrsiti trgovinu.
- Cherry-Cherry
#5824 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ako nisi dio rulje, odmah si plaćen.
-
Deny25
#5825 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nek prijave ti koji rade nek jednom skupe muda ja ne radim evo nedeljom ni ja ni objekat.1Dante1 wrote: ↑02/04/2025 11:16Ja nisam placen, no imam mozak. Nedjeljom se radi, samo se ne vrsi trgovina u marketima.
Ja sam protiv zabrane rada nedjeljom jer to treba doci kao finalna stavka u sistemskoj zastiti radnika. Ne kao isforsirana i kao jedina prednost.
I opet ponavljam, radnici MOGU raditi nedjeljom, no ne mogu vrsiti trgovinu.