Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

konektovan
Vozim: Francusku kantu

#5776 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by konektovan »

zippoo87 wrote: 31/03/2025 20:24
konektovan wrote: 31/03/2025 19:56
zippoo87 wrote: 31/03/2025 19:45

Od silnih sedmicnih inventura,jadni marketi ne rade i gube svoj novac :lol:
Inventure su inace poznate po tome sto se rade sedmicno :lol:

Na temu oko ovih padova i rasta prometa u odredjenim opstinama,u ovom slucaju u Orasju...evo dokaz da je statistika tacan broj netacnih podataka :D
https://www.klix.ba/biznis/finansije/ru ... /250326144

Edit: ne vidi da je i kolega 2 posta iznad postavio isto...
Konzum boljakov potok radio inventuru u nedelju,..neko ih prijavio, dosla inspekcija, popusili kaznu. Vogosca uspjesno zavrsila. Isplati se i s kaznom..raditi izgleda.
Takodjer nemali broj i drugih isto radi.
Ne radi se o tome...u zakonu ovom (zakon o trgovini) fakat nije zabranjen rad radnicima nedjeljom,nego samo trgovinama,nego je problem sto vi neki ne znate malo odvaditi pa vam u svakom postu kako se inventure rade svake nedjelje. To samo govori da nemate pojma sta je trgovina i kako funkcionise. Inventure se rade 1-2 puta godisnje,po redovnoj proceduri a drugo bi bila neka vanredna,da inspekcija nadje neke probleme i naredi vanrednu inventuru. To se ne radi svaku nedjelju,kako to neki od vas ovdje pisete. Isto tako,koji ce K radnici cijelu nedjelju "slagati robu",ako se sa rafa nista ne skida ? Ako je napunis jednom i niko ne uzima robu sa rafe,sta tu ima raditi druga smjena ? Gledati u rafu ?
A gazda ce drage volje da placa dnevnice za radnike koji ne rade nista ? Pa svi bi se onda jagmili da rade nedjeljom u Bingu i ostalim centrima ?

A da li je u realnosti i na terenu ovo sto vi pisete ?
NIJE...prema tome,smanjite malo te gluposti koje pisete i ponavljate kao papige i jos usto lazete i izmisljate. Nije lijepo ni citati te gluposti.
Papak graĆanićki, ko je rekao da se radi inventura svake sedmice?! :lol: Ko laze?
Ali ima puno radnji, radnjica....i u toku godine, svake hefte neku zakaci ekonomski strućnjace iz lohinje..
konektovan

#5777 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by konektovan »

zubi wrote: 31/03/2025 20:10
konektovan wrote: 31/03/2025 19:56 Konzum boljakov potok radio inventuru u nedelju,..neko ih prijavio, dosla inspekcija, popusili kaznu. Vogosca uspjesno zavrsila. Isplati se i s kaznom..raditi izgleda.
Aha.

Kako cesto? Svake sedmice?
Ma jok...ne znam da li je neko spomenuo vec,..
DebelinJoe

#5778 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by DebelinJoe »

Gledaj ti ovih novinarskih lešinara i strvinara

https://www.072info.com/uprkos-neradnoj ... tano-rade/
Izrečene kazne očigledno nisu bile dovoljne za pojedine trgovce poput trgovina u Zenici kod nekadašnjeg hotela Rudar.

Naime, ove trgovine inače rade nedjeljom u večernjim satima na diskretan način i sa prigušenim svjetlima, međutim, ove nedjelje i na prvi dan Ramazanskog Bajrama sirom su otvorili vrata za kupce.

S obzirom na to kako i inspekcije danas ne rade, vlasnici trgovina očigledno su se ohrabrili pa više i ne kriju da rade.
Zamisli kakav zločin čine ljudi koji drže ove male granape na zeničkom GGM: Rade!!!

Ne prodaju heroin, ne otimaju od sirotinje, ne namještaju tendere i milionske poslove, nego narodu prodaju colu, keks, cigare, smoki, salamu i hljeb...

Pa novinarsko smeće kaže "vlasnici trgovina očigledno su se ohrabrili pa više i ne kriju da rade."

Jadna je ovo zemlja u kojoj čovjek mora biti hrabar da bi radio. I državi platio porez.
zippoo87

#5779 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

konektovan wrote: 31/03/2025 21:50
zippoo87 wrote: 31/03/2025 20:24
konektovan wrote: 31/03/2025 19:56

Konzum boljakov potok radio inventuru u nedelju,..neko ih prijavio, dosla inspekcija, popusili kaznu. Vogosca uspjesno zavrsila. Isplati se i s kaznom..raditi izgleda.
Ne radi se o tome...u zakonu ovom (zakon o trgovini) fakat nije zabranjen rad radnicima nedjeljom,nego samo trgovinama,nego je problem sto vi neki ne znate malo odvaditi pa vam u svakom postu kako se inventure rade svake nedjelje. To samo govori da nemate pojma sta je trgovina i kako funkcionise. Inventure se rade 1-2 puta godisnje,po redovnoj proceduri a drugo bi bila neka vanredna,da inspekcija nadje neke probleme i naredi vanrednu inventuru. To se ne radi svaku nedjelju,kako to neki od vas ovdje pisete. Isto tako,koji ce K radnici cijelu nedjelju "slagati robu",ako se sa rafa nista ne skida ? Ako je napunis jednom i niko ne uzima robu sa rafe,sta tu ima raditi druga smjena ? Gledati u rafu ?
A gazda ce drage volje da placa dnevnice za radnike koji ne rade nista ? Pa svi bi se onda jagmili da rade nedjeljom u Bingu i ostalim centrima ?

A da li je u realnosti i na terenu ovo sto vi pisete ?
NIJE...prema tome,smanjite malo te gluposti koje pisete i ponavljate kao papige i jos usto lazete i izmisljate. Nije lijepo ni citati te gluposti.
Papak graĆanićki, ko je rekao da se radi inventura svake sedmice?! :lol: Ko laze?
Ali ima puno radnji, radnjica....i u toku godine, svake hefte neku zakaci ekonomski strućnjace iz lohinje..
Sto si se uzbudio,kada lazes ? Ti si napisao a nisi jedini...ima vas 10ak ovdje,sto u svakom postu pisete kako radnici rade nedjeljom,te inventure,te slaganje robe,te skladista,te ciscenje,...nastavi niz. Ja jos nijednog nisam vidio u marketu da radi,koji je zatvoren. Mene gazda ne bi natjerao da radim nedjeljom,ako sam prebacio sedmicni fond sati.
Sada sam ja tema znaci...ok
:lol:
konektovan

#5780 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by konektovan »

Ne laze niko, samo si ti tvrdoglav ko magare. Ja ovdje pisem samo provjerene informacije, jer iste dobijem od osobe koja je direktno involvirana u sve to, ali hajde..ti znas najbolje, ti si ekonomski mag, pravnik s Harvarda, wall street place za tobom zipiću..al' lohinja i miricina ti realnost. :-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5781 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Nema potrebe da vrijedjas covjeka sve i da jesi u pravu.
zippoo87

#5782 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

konektovan wrote: 31/03/2025 22:37 Ne laze niko, samo si ti tvrdoglav ko magare. Ja ovdje pisem samo provjerene informacije, jer iste dobijem od osobe koja je direktno involvirana u sve to, ali hajde..ti znas najbolje, ti si ekonomski mag, pravnik s Harvarda, wall street place za tobom zipiću..al' lohinja i miricina ti realnost. :-)
Ako mi objasnis kakve ja veze sa Lohinjom i Miricinom imam,mozda se i obogatis ?
Bujrum,objasni forumskom puku a i meni.
I naravno da lazes i ti i ostali...sve i da je jednom radio neki centar, a ako su radili,to je bilo dan ili dva iza nove godine,jer se tada rade inventure i moguce da su radili ljudi koji su imali neki drugi dan slobodan,jer se inventura mora odraditi .
A i sam si napisao da je neko prijavio i da su dobili kaznu. Vjerujem da nece vise raditi tako.

A vi ovdje svaki dan pisete kako nedjeljom "rade inventure" i marketi puni radnika unutra,ljudi koje niko ne vidi 🤣
Hakiz

#5783 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Kažnjeni jer nisu bili otvoreni nedjeljom? :shock:

Treba inspekciju na sud.
Pandakonda

#5784 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

Ako kome sta znaci i ja sam u lokalnom merkatoru vidio kako zene ciste pod i slazu police a bila nedjelja. Ne znam zasto ljudi o tome raspravljaju kad u zakonu vrlo jasno stoji da osobe mogu biti prebacene nedjelju na neko drugo radno mjesto. Sto je i sam ministar potvrdio jer je rekao da ovo nije neradna nedjelja nego samo zatvaranje trgovina.

Ponavljalo se to vise puta, da su isli sa zabranom rada preko ministarstva rada tu bi vec bilo elemenata za tuzbu protiv ljudskih prava jer svako mora imati pravo na rad ukoliko zeli da radi. Ovako su hinjski izmislili "rupu" gdje su zatvorili te radnje da ne mogu trgovati
zippoo87

#5785 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Niko to ne spori...samo nema ekonomske logike da sve posaljes da rade i da prave trosak,kada ne zaradjujes.
Tih par osoba ako i radi nesto u marketu,ne radi neki drugi dan.

Ono sto mene iritira je to svakodnevno pisanje o 'inventurama svake nedjelje" ,svi radnici rade u marketima i tako to.
To jednostavno nije istina jer nema uporiste u logici ni ekonomskoj racunici. Evo pitam opet,ako je nedjelja zatvoren objekat,dodju u prvu smjenu 3 radnice i napune rafe ili ociste objekat,a u objektu nikog nema da isprazni rafe/kupi robu ili isprlja pod,sta ce raditi radnici u drugoj smjeni?
drug_profi

#5786 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

zippoo87 wrote: 01/04/2025 01:23 Tih par osoba ako i radi nesto u marketu,ne radi neki drugi dan.
Pa o tome pričamo. Tako sve bilo i uređeno.
Znači radiš nedelju, ne radiš petak ili neki drugi dan.
Prodavnice su uglavnom radile 14 sati dnevno, znači po 7 za svaku smjenu.
I kad bi vlada uložila ovoliko truda da se poštuje 40 satna radna sedmica i provodi ZOR, svi bi bili zadovoljni.

I opet, ko ne voli raditi nedeljom, nije trgovina jedina branša na svijetu.
Trappist

#5787 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Trappist »

zippoo87 wrote: 01/04/2025 01:23 Niko to ne spori...samo nema ekonomske logike da sve posaljes da rade i da prave trosak,kada ne zaradjujes.

Ono sto mene iritira je to svakodnevno pisanje o 'inventurama svake nedjelje" ,svi radnici rade u marketima i tako to.
To jednostavno nije istina jer nema uporiste u logici ni ekonomskoj racunici. Evo pitam opet,ako je nedjelja zatvoren objekat,dodju u prvu smjenu 3 radnice i napune rafe ili ociste objekat,a u objektu nikog nema da isprazni rafe/kupi robu ili isprlja pod,sta ce raditi radnici u drugoj smjeni?
ali nece na planinu sa porodicom otici :?
Cherry-Cherry

#5788 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Trappist wrote: 01/04/2025 09:14
zippoo87 wrote: 01/04/2025 01:23 Niko to ne spori...samo nema ekonomske logike da sve posaljes da rade i da prave trosak,kada ne zaradjujes.

Zato su nam sada nedeljom pune planine kasirki sa porodicom. :) :bih:
:mrgreen:
1Dante1

#5789 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by 1Dante1 »

zippoo87 wrote: 31/03/2025 21:52 Sto si se uzbudio,kada lazes ? Ti si napisao a nisi jedini...ima vas 10ak ovdje,sto u svakom postu pisete kako radnici rade nedjeljom,te inventure,te slaganje robe,te skladista,te ciscenje,...nastavi niz.
Cinjenica je da rade i da nedjelja nije neradna. Ne moramo diskutovati je li to jednom, ili svaki put u mjesec dana. Cinjenica je DA RADE, ali samo ne prodaju.
zubi

#5790 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zubi »

1Dante1 wrote: 01/04/2025 11:22
zippoo87 wrote: 31/03/2025 21:52 Sto si se uzbudio,kada lazes ? Ti si napisao a nisi jedini...ima vas 10ak ovdje,sto u svakom postu pisete kako radnici rade nedjeljom,te inventure,te slaganje robe,te skladista,te ciscenje,...nastavi niz.
Cinjenica je da rade i da nedjelja nije neradna. Ne moramo diskutovati je li to jednom, ili svaki put u mjesec dana. Cinjenica je DA RADE, ali samo ne prodaju.
E cuj... To je nebitna cinjenica, a? :lol:
1Dante1

#5791 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by 1Dante1 »

zubi wrote: 01/04/2025 11:27 E cuj... To je nebitna cinjenica, a
Naravno da je nebitna jer moze raditi tu nedjelju. Ti i ja nemamo uvid da znamo koliko nedjleja rade.

Za diskusiju "neradna nedjelja" ovo je klasican primjer da nije tako - neradna nedjelja je ipak radna, samo se ne usluzuju kupci u trgovini.
Naslovnica

#5792 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Naslovnica »

Cherry-Cherry wrote: 01/04/2025 11:19

Zato su nam sada nedeljom pune planine kasirki sa porodicom. :) :bih:
:mrgreen:
Evo krenulo proljeće, pune planine kasirki sa razdraganim dijetima, bere se cveće za herbare, baš lijepo
🥰 🤗
zubi

#5793 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zubi »

https://impulsportal.net/vijesti/radnic ... -i-medija/

Image

Iako zvanični podaci Porezne uprave Federacije BiH govore drugačije, pojedini političari i analitičari javnost i dalje uvjeravaju u štetnost uvođenja neradne nedjelje u FBiH.

Postavlja se pitanje o čijem interesu se brinu oni koji su uglavnom na državnim jaslama i ne rade ni subotom, ni nedjeljom. Umjesto manipulacija raznim podacima, statistikama, elementima inflacije, podaci Porezne uprave Federacije BiH jedini su relevantni. A oni potvrđuju da odluka o uvođenju neradne nedjelje nije dovela do smanjenja prometa u sektoru trgovine, već naprotiv, da je ukupni maloprodajni promet zabilježio rast, pišu Vijesti.ba.

Iz Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH najavljuju da će naredne sedmice izaći sa detaljnim podacima vezano za efekte zabrane rada nedjeljom iz ugla radnika, tri mjeseca nakon primjene Zakona.

“Razgovarali smo ukupno sa 739 radnika i radnica iz 67 gradova i općina u FBiH. Već sada vam mogu reći neke ključne nalaze, a to je da je prije stupanja na snagu Zakona unutrašnjoj trgovini FBiH 84% radnika radilo nedjeljom dok danas njih 89,85% ne radi niti jednu nedjelju. 92% radnika kaže da njihov poslodavac poštuje zabranu rada nedjeljom. Ali ima i 7,9% njih koji prijavljuju zloupotrebe i kršenje zakona. Nažalost, u pravilu radi se o istim firmama i na nama je da u narednom periodu predložimo mjere kako bismo spriječili i te zloupotrebe i kršenja”, kaže za Vijesti.ba predsjednica Sindikata Mersiha Beširović i dodaje:

“Radnici su veoma zadovoljni, ali u mnogome i zabrinuti zbog konstantnog pritiska koji su i zvanično naveli kao veliki problem. Čak 68,4% radnika od ovih 739 je reklo da se osjeća napadnuto upravo od strane nekih ekonomskih analitičara ali i pojedinih medija”.

Njen komentar je da je to isključivo stvar politike.

“Od samog usvajanja zakona i činjenice da je on imao takvu podršku svih ključnih aktera, ali i ogromne većine zastupnika u Parlamentu, ovo je postalo političko pitanje i to je vrlo jasno svim radnicima u trgovini, što pokazuju i rezultati istraživanja koje smo proveli i koje ćemo i javno prezentirati naredne sedmice”, navodi Beširović i dodaje:

“Apsolutno se nije desilo ništa od onog što su protivnici ovog zakonskog rješenja najavljivali, ni drastičan pad, ni drastičan gubitak radnih mjesta. Kršenja su sporadična, ograničena na određene firme, što zahtijeva konkretnu akciju a ne samo inspekcijski nadzor i novčane kazne koje su nekima očigledno male.

Beširović apeluje na sve medije i sve one kojima je ovo bitna tema bez obzira da li podržavaju ili se protive zabrani rada nedjeljom, da koriste tačne i provjerene podatke.

“Jer je zaista poražavajuće vidjeti koliko netačnih, paušalnih podataka cirkulira u javnosti”, kaže Beširović.

Ona navodi da se, nažalost, boji da podrška trgovačkih kompanija nije na onom nivou na kojem je to bilo prilikom razgovora i tokom procesa zagovaranja i usvajanja Zakona.

“Razlog tome vidim ne u samoj nedjelji nego dijelom u drugim odlukama koje su u međuvremenu donese bez učešća socijalnih partnera. Svakako da je mogućnost izuzeća i primjer općine Orašje imao uticaj na taj stav. Sa druge strane mi smo i u direktnom razgovoru sa socijalnim partnerima vrlo jasno istakli da je zabrana rada nedjeljom i praznicima jedna od najvažnijih odluka koje su donesene u interesu radnika u zadnjih par decenija i da ćemo je mi braniti do zadnjeg”, kaže Beširović.
zippoo87

#5794 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Neko hoce,neko nece. Nije zakonska obaveza da MORAJU 🤣
Kada uvedu i to u zakon,onda ce svi ici a ovi sto ne odu,dobiti kazne. Isto kao i sa trgovinama.

Evo predlazem vama kojima smeta ovaj zakon,da se udruzite,da pokrenete potpisivanje peticija,da odete kod Sindikata trgovine i ministra,da lobirate i trazite da se zakon ukine/izmjeni. To bi mozda dalo neke rezultate. Ovo naprdjivanje na forumu i pisanje jednog te istog posta 1000 puta nece vam dati neki rezultat.
Ali svi znamo sta je lakse...dici guzicu i boriti se ili naprdjivati? 🤣
laik1981

#5795 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by laik1981 »

Juce je bio neradni dan za vecinu, a trgovine i centri su radili. Nigdje guzve, da ne kazem pustahija. Pa ni u subotu uoci bajrama nije bilo guzvi. 90% ljudi je promijenilo navike i naviklo se na neradnu nedjelju. Kupuju na vrijeme ono sto im treba. Ovih 10% je neznatna manjina. O neradnoj nedjelji za trgovce se prica jos samo na ovoj temi. U realnosti je ta tema prezvakana.
Copper

#5796 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Copper »

laik1981 wrote: 01/04/2025 12:03 Juce je bio neradni dan za vecinu, a trgovine i centri su radili. Nigdje guzve, da ne kazem pustahija. Pa ni u subotu uoci bajrama nije bilo guzvi. 90% ljudi je promijenilo navike i naviklo se na neradnu nedjelju. Kupuju na vrijeme ono sto im treba. Ovih 10% je neznatna manjina. O neradnoj nedjelji za trgovce se prica jos samo na ovoj temi. U realnosti je ta tema prezvakana.
Muh treba odmora
Bas eto ima nekog umora u radu u trgovini osim ako nije Sportvision gdje bi po njihovom treba tjerati kupca da kupi pet Nike tena da radnik ne dobije otkaz zbog ne ostvarenog dnevnog cilja.

Rad Nedjeljom treba biti dozvoljen. Ionako vecina nece naci nikad bolji posao od rada u trgovini. Zbog toga treba dopustiti radniku ako hoce da radi bez jednog slobodnog dana i po 12 sati ako hoce.
Pandakonda

#5797 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

Mislim da za te poslove sto se nedjeljom moraju odraditi svakako radi samo jedna smjena, da nisu svi radnici tada angažovani. Pa se onda rotiraju u toku mjeseca kad ce ko koju nedjelju slagati i cistiti. Bas u tom merkatoru o kojem govorim bila je scena da su palete i proizvodi bili razbacani po radnji i pita zena kasirku sta vam je ovo ovako i ona joj govori kako je nastupila neradna nedjelja svaki radni dan i subotu su toliko zauzete da uopste se ne stigne kako treba odraditi utovar i slaganje nego tek nedjeljom to zavrse.

A i danas zna biti svađa na kasi kako neke cijene nisu kako treba okacene i one im radnice objasnjavaju da ne stignu ouopste da budu za kasom i da to rade
kakaljin

#5798 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Pandakonda wrote: 01/04/2025 12:15

Mislim da za te poslove sto se nedjeljom moraju odraditi svakako radi samo jedna smjena, da nisu svi radnici tada angažovani. Pa se onda rotiraju u toku mjeseca kad ce ko koju nedjelju slagati i cistiti. Bas u tom merkatoru o kojem govorim bila je scena da su palete i proizvodi bili razbacani po radnji i pita zena kasirku sta vam je ovo ovako i ona joj govori kako je nastupila neradna nedjelja svaki radni dan i subotu su toliko zauzete da uopste se ne stigne kako treba odraditi utovar i slaganje nego tek nedjeljom to zavrse.

A i danas zna biti svađa na kasi kako neke cijene nisu kako treba okacene i one im radnice objasnjavaju da ne stignu ouopste da budu za kasom i da to rade
Znaci opet radnik radi nedeljom ali ne prodaje, tako da radnik nije na dobitku za neradnu nedelju vec je tamo zatvoren da bi slagao robu i azurirao cijene da sve bude spremno za sljedecu sedmicu.
zippoo87

#5799 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Kako nije na dobitku...ovako ce eventualno raditi jednu nedjelju u mjesecu ili cak jednu u dva mjeseca(zavisno od broja radnika i rotacije) a ovako je radio SVAKU nedjelju ili nije radio jednu nedjelju u 1-2 mjeseca,opet zavisno od rotacije.
A da ne pricm da ja ovo da neko radi unutar objekta nedjeljom cujem samo na flrumu,jos nisam vidio svojim ocima a nedavno sam bio u nasem najvecem TCu,osim kafica,kladionice i frizerskog,sve zatvoreno.
U Bingo ne mozes ni uci nikako jer je zatvoren.
kakaljin

#5800 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

zippoo87 wrote: 01/04/2025 13:49 Kako nije na dobitku...ovako ce eventualno raditi jednu nedjelju u mjesecu ili cak jednu u dva mjeseca(zavisno od broja radnika i rotacije) a ovako je radio SVAKU nedjelju ili nije radio jednu nedjelju u 1-2 mjeseca,opet zavisno od rotacije.
A da ne pricm da ja ovo da neko radi unutar objekta nedjeljom cujem samo na flrumu,jos nisam vidio svojim ocima a nedavno sam bio u nasem najvecem TCu,osim kafica,kladionice i frizerskog,sve zatvoreno.
U Bingo ne mozes ni uci nikako jer je zatvoren.
Niko nije radio SVAKU nedelju vec kako ga smjena potrefi. Imali su dva dana slobodna a 5 dana radili u sedmici samo sto se mjenjalo radi smjena kojim danima ce biti slobodan. To je sve zavislio od dogovora radnika izmedju sebe ili plana smjena unaprijed dogovorenih.

Tako sada je samo jedan fiksan dan a kao sto vidimo ni to nije jer eto tu jednu nedelju moraju doci da spreme objekat za slijedecu sedmicu i napune rafe.
Locked