laserShow wrote: ↑29/03/2025 21:09
teskeredzic_22 wrote: ↑29/03/2025 19:31
laserShow wrote: ↑29/03/2025 19:20
Citirao si me, dobio si odgovor s terena. Tvoj je izbor da zabijas glavu u pijesak i to je sasvim ok. Naredni put me nemoj citirati ako ne zelis REALAN odgovor.
Ako misliš da je radnicima lAKŠE I BOLJE U ŽIVOTU UKOLIKO RADE I NEDELJOM UZ SVE NEPRAVDE KOJE SI SAM NAVEO , onda se živ bio bavi lakšim temama na forumu ?
Postoje prioriteti. Dzabe mu neradna nedjelja kada istu naradi subotom od 10 ili 12h. Moras prvo imati sistem da bi ga unaprijedio, ne mozes ici obrnutim redosljedom.
Šta tebi bolan nije jasno više ?
Pa nije neradna nedelja zato ŠTO SU SE RADNICI ZA NJU IZBORILI.
Ona je uvedena jer to odgovara velikim tržnim lancima da ne gube radnu snagu.
Radnici su davali otkaze i selili na zapad jer su plate i radno vrijeme bili kao u Zanzibaru , da ne bi ostali bez robova poklonili su neradnu nedelju jer to najmanje košta , jednostavno je.
Ali to ne znači da ne treba PODRŽATI RADNIKE I SUGRAĐANE pa i da im je 5 posto bolje ili lakše raditi ma kakvi motivi stajali iza toga ?
Ili je patriotizam mahati zastavama na utakmici čiju cijenu ulaznice od 5 KM može priuštiti najveći broj stanovnika ove zemlje ? (Ups , ulaznica je 50 KM).
A nepravde nad radnicima o kojim ti pišeš je jarane bila tema još krajem 19 vijeka u crno-žutoj Austromađarskoj pa kroz cijelu krvavu kraljevu Jugoslaviju do 1945 kad je Bosna i Hercegovina postala radnička država.
E to smo jebi ga sjebali 1996 kad smo upalili butmirsko svjetlo a sve pokopali i sahranili Silajdžićevim zakonom o privatizaciji 1998.
Hoćete prava , blokirajte magistralni put Zenica - Doboj u Maglaju paša jedno sedam dana.
Kad im se zbog zastoja milioni krenu topiti odmah će sjesti sa vama.
Za ovih 30 godina da ste šibicu dnevno postavljali sad bi imali barikadu.
Ali to vama nije cilj , suština mentaliteta je da napustiš sve u Maglaju jednog dana i da za samo 10.000 KM/m2 kupiš dvosoban stan u Sarajevu , trenutno najneugodnijem gradu za život u Bosni i Hercegovini u urbanističkom i saobraćajnom kontekstu.
A Maglaj ? Ko ga jebe , ništa nije kao Sarajevo.
Kad se to promijeni gradićemo građansku a možda opet i radničku svijest.