Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Rizvan wrote: ↑26/03/2025 18:11
Nijedan trgovacki lanac se danas nece usuditi stavljati radnike da rade nedjeljom, jer s obzirom kolika je fluktuacija radnika u tim marketima, brzo bi to procurilo u medije, a nijedan lanac ne zeli da se vucara po medijima kao personifikacija robovlasnika. To im moze napraviti cak i vise stete nego samo obicna prijava inspekciji.
Pa bilo je na temi da je Crvena Jabuka nedavno radila inventuru nedjeljom.
Velkoski wrote: ↑26/03/2025 18:36
niste realni, duple dnevnice nedjeljom ne postoje
evo banalan primjer sportskih novinara, nemaju vikend slobodan nikad u životu, nemaju ni marku na to
Treba im onda zabraniti da rade nedjeljom. Imaju 6 ostalih dana da rade. Sportisti isto tako imaju 6 ostalih dana u sedmici da prilagode raspored, ako nisu u stanju za 6 ostalih dana da odigraju utakmice, trebaju ugasiti klub i zatvoriti stadion.
Da sumiramo...ovaj zakon o trgovini kaze da radnja ne smije raditi nedjeljom i on ne zadire u zakon o radu. A u ZORu je definisano da radnik radi 40 sati sedmicno...ovo je na papiru a u praksi je nesto drugo.
Sto se tice ove price da radnici slazu nesto po radnjama,dok radnja ne radi,to su lazi i ne kontam poslodavca koji bi sam sebi nabijao troskove a zarade nema. Dakle,posaljes 10 zena da slazu robu,to je 10 dnevnica dodatnih a prihod nedjeljom 0 KM. Dakle,nema logike da ce to iko raditi a i ne radi. Inventura kada bude,obicno jednom godisnje,to je nesto drugo...objekat se zatvori skroz 2 dana i onda se sve popisuje i ovo nema veze sa nedjeljom. Ali ako je nedjelja sada neradna,logicno je da ce sad raditi nedjeljom to a radnike moraju organizovati na nacin da ne prebacuju sedmicnu normu.
A sta je u praksi kod privatnika...evo u mom gradu...radi se 8-9 sati svaki dan,pauza ne ulazi u rasno vrijeme i nije placena i rade se subote,negdje sve a negdje 2 u mjesecu. Bas bas je rijetkost da se ne radi nijedna subota. Naravno,ti na taj nacin prebacujes 40 sati i to vecinom ili nije placeno ili je placeno ali jžti je satnica tipa 3-4 KM (bila do ove minimalne plate) i radis kao rob mjesecno po 200 + sati,da bi izasao na 1000 sa toplim obrokom i prevozom,koji su prikazivali kao platu,jer nije bio oporeziv.
I kakav ti zivot imas kada radis 6 dana po 9 sati za privatnika Rahmana,sa 7-10 dana kolektivnog odmora,kada ugase masine i to je to. Nemas nikakvih prava,nemas se kome zaliti,od inspekcija nema nista,to je kod njih podmazano prvo,ako dodje do povrede na radu,dobijes neku ozbiljnu povredu,ostanes invalid,prvo te pokusavaju obrlatiti da ne prijavis da se desilo na poslu,pa ti onda nude 10000 KM da sutis a ako pristanes na to,cim istekne ugovor dobijes nogu i cao...a ti zivi do smrti kao invalid sa tih 10000 KM,koje ces dati odmah za lijecenje,u roku od 2-3 mjeseca.
Ovdje je kriminal,javasluk i bezakonje...sve sto se pokusa preko institucija,ide jako sporo i traljavo a cak ako i dobijes sudski spor,zaboravi da cea vise raditi kod nekog privatnika u tom gradu,jer svi oni zajedno po kafanama sjede i dogovoraju se o svemu pa tako ako jedan kaze da si ga dobio na sudu,ovi drugi te nece ni zaposliti.
U svim manjim sredinama je ovo isto...vi imate iskrivljenu sliku malo sto ste iz Sa,nemate uopste osjecaj sta se desava van vaseg mikro svemira.
Last edited by zippoo87 on 26/03/2025 18:43, edited 1 time in total.
U Gluhoj Bukovici ?
Moštrima ?
Staroj Biloj ?
Sladnoj ?
Pokoju ?
Kako ?
Šefe , pred Pirpom u najstrožijem centru Sarajeva 500 metara udaljenom od sjedišta kantonalnog MUP-a je sistematsko decenijsko kršenje zakona o saobraćaju (nepropisno parkiranje) bez da je iko uzdahnuo zbog toga.
U Gluhoj Bukovici ?
Moštrima ?
Staroj Biloj ?
Sladnoj ?
Pokoju ?
Kako ?
Šefe , pred Pirpom u najstrožijem centru Sarajeva 500 metara udaljenom od sjedišta kantonalnog MUP-a je sistematsko decenijsko kršenje zakona o saobraćaju (nepropisno parkiranje) bez da je iko uzdahnuo zbog toga.
O čemu pišeš ?
Vrlo jednostavno, ne moraju ni u ulaziti u objekat.
Radite li nedjeljom - radimo, daj sihtericu, evo izvolte. Hvala zivio.
14% dnevnica mora biti nedjeljom obracunato. Ako nije, hajmo kazna.
To je laksi nacin. Tezi je da stvarno nedjeljom dodju u objekat.
Ja sam za to da se uvede OBAVEZNO ELEKTRONSKO mjerenje radnog vremena. I to u zakon.
Ja znam da ima dosta firmi koje imaju kartice i pomocu kojih se i obracunavaju radni sati ali nije obavezno. Kod Rahmana nema kartica...bas nijedan od njih nikada ne bi uveo ovaj sistem,jer bi morao platiti puno vise nego sto placa radnike.
Ja sam jos tamo 2007.-2008. preko raspusta radio u jednoj firmi,koja je jos tada imala elektronsko pracenje radnih sati i imao sam svoj karticu,koju chekiras kada ulazis na posao i svaki put ako izadjes iz nekog razloga...i na kraju u programu automatski sabrani radni sati ,puta satnica,to je bila plata. Topli obrok smo imali u firmi a prevoz se nije tada ni placao,kao ni sada...ja biciklom dolazio na posao ,nije bilo daleko...neka 3 km
zippoo87 wrote: ↑26/03/2025 21:21
Ja sam za to da se uvede OBAVEZNO ELEKTRONSKO mjerenje radnog vremena. I to u zakon.
Ja znam da ima dosta firmi koje imaju kartice i pomocu kojih se i obracunavaju radni sati ali nije obavezno. Kod Rahmana nema kartica...bas nijedan od njih nikada ne bi uveo ovaj sistem,jer bi morao platiti puno vise nego sto placa radnike.
Ja sam jos tamo 2007.-2008. preko raspusta radio u jednoj firmi,koja je jos tada imala elektronsko pracenje radnih sati i imao sam svoj karticu,koju chekiras kada ulazis na posao i svaki put ako izadjes iz nekog razloga...i na kraju u programu automatski sabrani radni sati ,puta satnica,to je bila plata. Topli obrok smo imali u firmi a prevoz se nije tada ni placao,kao ni sada...ja biciklom dolazio na posao ,nije bilo daleko...neka 3 km
nisi ti sreo jednog selimovica, kad ides da pisas moras se otkucati, imas koliko mozes velikih i malih nuzdi obaviti, ne smijes da kasnis odmah te upozorava, ne interesuje ga sto je npr kao nekidan bio lancani pa nisi stigao na vrijeme, i ne radi se nikad prekovremeno samo eto slucajno mu radnik naleti u 8:20 popodne da kaze “sefe odoh kuci”, naravno placa dobro ali za takav nivo mikromenadzmenta daleko ispod prosjeka
zippoo87 wrote: ↑26/03/2025 21:21
nisi ti sreo jednog selimovica, kad ides da pisas moras se otkucati, imas koliko mozes velikih i malih nuzdi obaviti, ne smijes da kasnis odmah te upozorava, ne interesuje ga sto je npr kao nekidan bio lancani pa nisi stigao na vrijeme, i ne radi se nikad prekovremeno samo eto slucajno mu radnik naleti u 8:20 popodne da kaze “sefe odoh kuci”, naravno placa dobro ali za takav nivo mikromenadzmenta daleko ispod prosjeka
Pa citao sam i po medijima i po komentarima a i ovdje o njemu. Mene samo fascinira to kako normalni poslodavci ispred sebe postave jednu takvu protuhu,da ih zastupa ? Ili nema normalnih ili im ne smeta sto je govno,ako radi za njihov interes a radnike ko j...
Ista je stvar i u RSu...je li ono Sasa Trivic donedavno bio predsjednik poslodavaca RSa ?
Kako neko moze takva govna podrzavati i stajati iza njih ?
Ja da sam poslodavac,ne bi se nikada ni uclanio u takva legla govana,kakva su ta udruzenja poslodavaca.
u udruzenje poslodavaca predstavnike ne biraju radnici, vec je to samoorganizovana grupa poslodavaca koji bi da ozakone svoje meyode izrabljivanja i na kraju ih vlasti shvate kao ozbiljno a trebalo bi ih odjebati, zato nemam nikakvog respekta prema mariu nenadicu jer predstavlja prava i interese supaka na desetu, a nije ga niko izabrao vec se on i njemu slicni sami odredili
tako je npr sa studentskim parlamentom
Pa znam ja da njih niko ne bira i da se oni sami organizuju u ta udruzenja. Dakle sama rijec kaze da su udruzenje,NVO...nemaju oni nikakvu snagu ovako na papiru. A Vlast ih uzima donekle u rezon,jer vlast zivi od njih i od radnika. Ali je meni nevjerovatno,da iako je 2025. godina,vecina poslodavaca i dalje zivi u 1997. poslijeratnoj godini i tako se i ponasaju prema svemu a posebno prema radnicima. Nevjerovatno mi je i to da neko 20 godina ima neki biznis a da ne ulaze u modernizaciju,nove tehnologije,da sebe ne edukuje malo,da ulozi i neke ISO standarde,da ne modernizuje masine...pa u vecini biznisa kod nas radnici muku muce sa masinama. Evo primjer,iz kozne industrije...nakon sto su unistili kod nas najvecu fabriku obuce u Tuzli i Gracanici a posebno u Tuzli,AIDU...masine za sivenje iz aide su prodavali privatnim gazdama stecajni upravnici i ovi prvi su razgrabili one najbolje masine a ostalo je bilo i skarta. Znam jednog momka koji je i te takve skart masine pokupovao i pokrenuo svoj manji pogon da radi obucu ali sa tim masinama ti ne mozes nista napraviti,jer su masine odradile svoje a on se izivljavao i galamio na radnice,kako ne rade dobro,kako su spore,kako savovi ne valjaju a radnice bukvalno rade na otpadu. Od kako je korona zavrsila,ta bransa u BiH je skoro pa ugasena,jer nema kupaca...i taj momak je zatvorio pogon prije nekih godinu ipo.
Znam i jos jednog "gazdu",koji je glavne masine u drvnoj industriji dovukao sa otpada iz Italije...za 6 mjeseci nije nijedan proizvod na tim masinama napravio. Kasnije je firma propala skroz.
Ovakviim Rahmanima su radnici krivi i niskoproduktivni...nikako nisu oni krivi sto kupuju otpad i hoce da se igraju biznisa sa otpadnim masinama. I ovog imas u svakoj bransi...a najgore je i kada uspiju i kada krene posao,njima je najzalivije pare dati da obnove stalna sredstva i modernizuju pogon.
Cherry-Cherry wrote: ↑26/03/2025 11:25
Nije tačno. Neradna je samo za rad u prodaji, mogu doći i čistiti radnju, raditi nešto drugo, samo ne mogu prodavati.
Ovo je tacno. Recimo Merkator je radio inventuru nedjeljo.
Radio, dok su radile i trgovine nedjeljom.
ne sjecam se je li prije ng ili poslije, ali eto taj period.
akcija007 wrote: ↑28/03/2025 20:23
Rade prodavnice i trgovacki centri u ponedjeljak
Joj sreca u nedelju navecer svi na kampovanje ispred trgovackih centara i prodavnica odmah cim otvore ulijetanje i kupovanje brzo rasprodace se sve. Bajramluk odmah da potrosimo brzoooo.
Zašto ne radi općina , kanton , šalter u Elektroprivredi , pošta , zašto ne rade doktori koliko je samo bolesnih ljudi , carina , koliko samo šlepera mora čekati ponedeljak da bi uvozno ili izvozno ocarinili ?
Dok god svi ne budemo u mogućnosti da ne radimo nedeljom svi treba da radimo, da ti možeš kupiti šta hoćeš
Ni meni nije jasno zašto se to ne shvata
Volimo te domovino
Koja zamjena teza, nevjerovatno.
Dodji ti u Maglaj majstore i prosipaj patrotriotizam i neku pravicnost.
Prije neradne nedjelje pobrini se da:
-radnici rade 8h
-imaju pravo i mogucnost koristenja 20 dana godisnjeg
-imaju normalan ugovor, a ne svaka 2 ili 3 mjeseca.
Tu te nije briga za zenu koja radi 10 sati svaki bozij dan, gdje ima pravo na 12 dana godisnjeg i to kolektivnog po sest dana, gdje im i nedjelje racunaju u zbir slobodnih dana. Onda se pobrini da potpisu normalnij ugovor, da mogu zasnovati porodicu, a ne svaka tri mjeseca ugovor, pa kada cuju da je trudna, nema produzenja.
O plati na ruke, dijelu pomoci koji se vraca i slicno ne moram ni spominjati. Bolovanje? Nema sanse, radi dok ne crknes, a na bolovanje NE SMIJES, jer ti se nece produziti ugovor.
Eh onda cemo moci o tom patriotizmu i ovim kvazrjesenjima.
Zašto ne radi općina , kanton , šalter u Elektroprivredi , pošta , zašto ne rade doktori koliko je samo bolesnih ljudi , carina , koliko samo šlepera mora čekati ponedeljak da bi uvozno ili izvozno ocarinili ?
Dok god svi ne budemo u mogućnosti da ne radimo nedeljom svi treba da radimo, da ti možeš kupiti šta hoćeš
Ni meni nije jasno zašto se to ne shvata
Volimo te domovino
Koja zamjena teza, nevjerovatno.
Dodji ti u Maglaj majstore i prosipaj patrotriotizam i neku pravicnost.
Prije neradne nedjelje pobrini se da:
-radnici rade 8h
-imaju pravo i mogucnost koristenja 20 dana godisnjeg
-imaju normalan ugovor, a ne svaka 2 ili 3 mjeseca.
Tu te nije briga za zenu koja radi 10 sati svaki bozij dan, gdje ima pravo na 12 dana godisnjeg i to kolektivnog po sest dana, gdje im i nedjelje racunaju u zbir slobodnih dana. Onda se pobrini da potpisu normalnij ugovor, da mogu zasnovati porodicu, a ne svaka tri mjeseca ugovor, pa kada cuju da je trudna, nema produzenja.
O plati na ruke, dijelu pomoci koji se vraca i slicno ne moram ni spominjati. Bolovanje? Nema sanse, radi dok ne crknes, a na bolovanje NE SMIJES, jer ti se nece produziti ugovor.
Eh onda cemo moci o tom patriotizmu i ovim kvazrjesenjima.
(ima opcija da vidiš šta forumaši koje citiraš pišu na forumu)
Citirao si me, dobio si odgovor s terena. Tvoj je izbor da zabijas glavu u pijesak i to je sasvim ok. Naredni put me nemoj citirati ako ne zelis REALAN odgovor.
laserShow wrote: ↑29/03/2025 19:20
Citirao si me, dobio si odgovor s terena. Tvoj je izbor da zabijas glavu u pijesak i to je sasvim ok. Naredni put me nemoj citirati ako ne zelis REALAN odgovor.
Ako misliš da je radnicima lAKŠE I BOLJE U ŽIVOTU UKOLIKO RADE I NEDELJOM UZ SVE NEPRAVDE KOJE SI SAM NAVEO , onda se živ bio bavi lakšim temama na forumu ?
Neki dan kao kontrole, u cijeloj Federaciji našli nešto kao 15-tak radnika na crno. A u jednoj firmi 20 radnika na crno, bježe na zadnji izlaz, ni jedan nije otkriven. Smijurija, inspekcija ulazi na glavni ulaz, kancelarije, pogon negdje pozadi, ulaza nekoliko. Zašto ne pozovu policiju i policajac na svaki ulaz i onda pregled? Pa zato sto znaju kakva je situacija.
Ako misliš da je radnicima lAKŠE I BOLJE U ŽIVOTU UKOLIKO RADE I NEDELJOM UZ SVE NEPRAVDE KOJE SI SAM NAVEO , onda se živ bio bavi lakšim temama na forumu ?
Postoje prioriteti. Dzabe mu neradna nedjelja kada istu naradi subotom od 10 ili 12h. Moras prvo imati sistem da bi ga unaprijedio, ne mozes ici obrnutim redosljedom.
dobro je napisao @laserShow,druga je stvar sto ti,kao i vecina stovaoca drzave koja vise ne postoji, zivis u oblacima operisan od situacije na terenu ugledajuci se na sefa partije niksica