Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#23901 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

belfy wrote: 28/03/2025 23:21
sehohari wrote: 28/03/2025 23:15
belfy wrote: 28/03/2025 23:10

eto, boldovao sam ti, pa ti vidi sam da li je vecina. izuzeo sam Bunu, jer ne znam zasto mislis da je ona poznata bilo gdje van Bosne... za Mehemed Pasu znaju samo turci, a za stecke, opet, skoro niko van BiH. samo pogledaj sta si sam nabrojao. ja sam tu samo malo pomogao. nisam ja tu da ti odmognem ni na jedan nacin...
Dobro onda, Piramide, Džeko, onaj meme o moru, za ZOI se itekako veže Bosna, a eto imamo i taj nesretni rat

Malo li je za zemlju od nekih 3 miliona stanovnika :mrgreen:

Evo, uvjeren sam da smo opet poznatiji od Slovenije, većina ljudi čak i koji prođu u tranzitu kroz SLO pojma nemaju o njoj :mrgreen:

A niko još da spomene Principa i početak Prvog svjetskog rata :mrgreen:

Jbg. vi, fakat
ajde, da ti na ovaj post odgovorim cim mi odgovoris na ona moja prethodni. jel moze? evo, da se ne vracas unazad - pitao sam koje jezike mislis da govoris?
Govorim bosanski, njemački, engleski, francuski, italijanski i arapski.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#23902 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

snijeg_led wrote: 28/03/2025 23:20
sehohari wrote: 28/03/2025 23:09
snijeg_led wrote: 28/03/2025 22:52

Da li je istina da u Njemackoj ne mozes ici u koju hoces gimnaziju ili fakultet, nego te oni usmjeravaju na osnovu rezultata u skoli?
Gimnazija, da, fakultet djelimično.

Ako ne budeš makar djelimičnu preporuku (imaš pune preoporuke koje su obavezne za gimnazije da te prime i djelimične gdje mogu vagati), nema šanse da direktno bez neke veze uđeš u gimnaziju.

Moja majka je tada morala bukvalno da se svađa i moli da me prime u gimnaziju, a da to nije uradila, ko zna šta bi bilo. Profesor baš nije htio da me pusti, a i kasnije sam primljen majci je jednom dobacio (živjeli smo tada bukvalno 100 metara od moje osnovne škole) kada je htjela da i moja sestra dobije preporuku "šta vam imam dati, i ovaj će vam se malo prošetati i onda tamo završiti gdje pripada".
Na kraju su mi sestru samo primili jer sam ja ipak ispao dobar učenik (ako već jedno dijete ide u gimnaziju i ne krahira skroz, drugo će pustiti i bez preporuke).

Za faks zavisi u koji ideš. Imaš hrpu smjerova gdje ne postoji famozna "NC klauzula", koja kaže da neće nikoga primiti koji ima lošiju maturu od lupam 2,0 (to je znači čista bosanska četvorka). To su većinom manje popularni smjerovi, dok za druge poput inžinjerstva opet zahtjevaju neki prosjek kojeg veoma lahko možeš dobiti (npr. 2,4). Drugo je npr. pravo na nekom poznatom fakultetu, gdje to onda ide već na 1,7 ili 1,8.

Medicina je opet priča za sebe. Na svako mjesto dođe pet prijava. 90% fakulteta danas zahtjeva prosjek od 1,0, a neki i pored toga zahtjevaju da imaš neki min. broj poena u prijemnom (s tim da što imaš bolju maturu, u prijemnom smiješ biti lošiji, obično njemački fakulteti ne rade prijemne). A i taj prijemni nije klasični ispit, nego neki test sposobnosti.
Ja sam imao prosjek 1,1 pa sam isto morao proći taj prijemni (s tim da sam se de facto samo morao pojaviti na njemu i napisati bilo šta jer mi matura nije bila loša).
Što je najsmiješnije, zbog tog prosjeka većina nas kalkulira u izboru predmeta za maturu, pa iako želimo u medicinu uzmemo lakše predmete: Meni su tako glavni predmeti za matursko bili njemački i historija, biologiju sam uzeo kao dodatni pismeni predmet, a engleski kao usmeni. Hemiju sam samo slušao, a iz matematike sam pisao ispite, ali je nisam prenio prenijeti u maturske ispite (s tim da se i ti ispiti u zadnje dvije godine pikaju u zbir ocjene za maturu, pika se sve iz zadnje dvije godine plus 1/3 ocjene iz završnih ispita iz dva glavna i dva dodatna predmeta). Fiziku nikako nisam imao.
Hvala za detaljno objasnjenje, ovaj obrzovani sistem mi se cini bas komplikovan. Obzirom da im treba toliko medicinskog kadra, zar im se isplati biti tako rigorozan za studij medicine. Razumjem da to ne moze studirati bas svako, ali ipak.

Ne vjerujem u te gimnazije "po preporuci" mislim da se svakom djetetu treba dati sansa da pokusa istu stvar. Jer neka djeca nisu jednostavno zrela da mozda uce u ranijim razredima, nego ce mozda uciti kad budu malo stariji.
Ovako ih odmah klasifikuju kao nesposobne, znaci demokratija 0 bodova.
Da.
Problem je što jednostavno nema dovoljno mjesta, pa moraju nekako raspodjeliti. Pravljenje dodatnih mjesta na fakultetima košta dosta novca i zahtjeva dosta vremena.

Za ovo drugo se 100% slažem. Pogotovo jer tu najviše ispaštaju djeca čiji roditelji ne mogu da se brinu toliko o tim stvarima, ili djeca koja imaju neko strano porijeklo. 100% zavisiš od samovolje profesora.
SaraFina

#23903 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

belfy wrote: 28/03/2025 23:18
SaraFina wrote: 28/03/2025 23:06
belfy wrote: 28/03/2025 23:02

ovo je debelo pretenciozno receno...
Za mene nije. Ja se nikad nisam školovala na EX YU prostorima. (Ako izuzmemo 1/2 godine u HR) I logično je da mi je njemacki na tom nivou. Engleski takodjer. Nemam šta ja tu izmišljati. Losija sam na bosanskom. Imam milion kroatizama u riječniku.
za njemacki ti vjerujem, kao i sehohariju, ali kazati da ti je engleski kao maternji je malo previse. ja isto tako mislim da mi je engleski pravo dobar i nazivam ga, kao i ti, drugim maternjim, ali povremeno se ukaze da to bas i nije tako kao kod nativnih... mogu ja sada ovdje zaredati primjere za koje ce ti zasigurno trebati google translate, ali ne bih. veceras ipak slavim sto sam godinu stariji i pokusavam uzivati u istom. :)
To si djelomicno u pravu. Prije no sto sam otišla u USA prvi put na 1/2 godine) razočarala sam se bila u samu sebe. Istinski. U okviru posla trebala sam protokolirati neke stvari (da ne detaljiziram) i imala sam problema. Nakon tih 1/2 godine bilo je mnogo lakše. Kad sam otišla 2 put na osam mjeseci, (u medjuvremenu sam komunicirala na engleskom svakodnevno) bila sam puno samouvjerenija. 😊
Mislim želim reci sve je stvar komunikacije. I jedno je govoriti neki jezik “trla baba LAN” a drugo je upotrebljavati profesionalno/poslovno. Tako da, slažem se.
belfy

#23904 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Digla_da_kreci wrote: 28/03/2025 23:21
SaraFina wrote: 28/03/2025 23:00
Digla_da_kreci wrote: 28/03/2025 22:53 Jel vi fakat propricate jezike koje ste ucili u skoli, izuzev engleskog? :D

Svaka cas.

Ucila sam njemacki i francuski u skoli, ne znam ni beknuti. :lol:
Njemacki i engleski da. Mislim živim u Austriji i kao sto rekoh ne mozes ni maturirati ako ne znas oba jezika u rangu maternjeg.
Španjolski razumijem dobro. Ali ga slabo koristim. Ustvari nikako. Pa sam tuta 🫣
Dobro to je razumljivo kada zivis u istom govornom podrucju.

Uci li se u skolama u Austriji neki drugi jezici?
evo, da dam samo jedan primjer koji ces ti razumjeti, a sehohari i Sarafina vjerovatno nece (a nije jedini). na engleskom: "demsel in distress". ili jednostavna rijec kao sto je "cradle" ili "rash"... i ovakvih je mnogo... neke ce i razumjeti, ali ako se ode jos malo dublje nije to ni blizu maternjeg razumijevanja jezika...
SaraFina

#23905 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

Digla_da_kreci wrote: 28/03/2025 22:53 Jel vi fakat propricate jezike koje ste ucili u skoli, izuzev engleskog? :D

Svaka cas.

Ucila sam njemacki i francuski u skoli, ne znam ni beknuti. :lol:
Njemacki i engleski da. Mislim živim u Austriji i kao sto rekoh ne mozes ni maturirati ako ne znas oba jezika u rangu maternjeg.
Španjolski razumijem dobro. Ali ga slabo koristim. Ustvari nikako. Pa sam tuta 🫣

Španjolski, italijanski, francuski, ruski, latinski i mislim da ima negdje u petom okrugu i privatna gimnazija gdje ima S/B/H.
Ja razumijem fino španjolski. Učila sam ga. No daleko je to od nekog nivoa da ja sada parlam po Barci, Valenciji ili Madridu.
melac

#23906 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by melac »

melac wrote: 28/03/2025 23:04
belfy wrote: 28/03/2025 22:25

za vecinu navedenog se vise veze Jugoslavija gdje o samoj BiH nema ni pomena, a za ostalo navedeno (van BiH) vecina nikada nije ni cula. jako losa lista ako bi neko zelio da opise BiH...
Ti samo seres, ne valja ovo ne valja ono, de se malo potrudi, prosiri ili koriguj listu sa svojim prijedlozima, ovako ispadas papak.

Ovako trebas, prijestolonaslijednih Franz Ferdinand, mislim neki kurac.

A uostalom vecina se ne veze za Jugoslaviju, vec manjina.
eto, boldovao sam ti, pa ti vidi sam da li je vecina. izuzeo sam Bunu, jer ne znam zasto mislis da je ona poznata bilo gdje van Bosne... za Mehemed Pasu znaju samo turci, a za stecke, opet, skoro niko van BiH. samo pogledaj sta si sam nabrojao. ja sam tu samo malo pomogao. nisam ja tu da ti odmognem ni na jedan nacin...
HAjde se potrudio dopini i/ili izmjeni listu, da dodjemo do nekog rjesenja. Ovako samo seres.
SaraFina

#23907 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

belfy wrote: 28/03/2025 23:29

evo, da dam samo jedan primjer koji ces ti razumjeti, a sehohari i Sarafina vjerovatno nece (a nije jedini). na engleskom: "demsel in distress". ili jednostavna rijec kao sto je "cradle" ili "rash"... i ovakvih je mnogo... neke ce i razumjeti, ali ako se ode jos malo dublje nije to ni blizu maternjeg razumijevanja jezika...
Dobro sada belfy, 😛 ja znam da ti u kuci imaš privatnog prevoditelja i da te zaškoljice dobijaš za testiranje. 🤔
Zato se neću ni nametati u prijevodima. Ni počinjati nametati. Lol
belfy

#23908 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

SaraFina wrote: 28/03/2025 23:26
SaraFina wrote: 28/03/2025 23:06

Za mene nije. Ja se nikad nisam školovala na EX YU prostorima. (Ako izuzmemo 1/2 godine u HR) I logično je da mi je njemacki na tom nivou. Engleski takodjer. Nemam šta ja tu izmišljati. Losija sam na bosanskom. Imam milion kroatizama u riječniku.
za njemacki ti vjerujem, kao i sehohariju, ali kazati da ti je engleski kao maternji je malo previse. ja isto tako mislim da mi je engleski pravo dobar i nazivam ga, kao i ti, drugim maternjim, ali povremeno se ukaze da to bas i nije tako kao kod nativnih... mogu ja sada ovdje zaredati primjere za koje ce ti zasigurno trebati google translate, ali ne bih. veceras ipak slavim sto sam godinu stariji i pokusavam uzivati u istom. :)
To si djelomicno u pravu. Prije no sto sam otišla u USA prvi put na 1/2 godine) razočarala sam se bila u samu sebe. Istinski. U okviru posla trebala sam protokolirati neke stvari (da ne detaljiziram) i imala sam problema. Nakon tih 1/2 godine bilo je mnogo lakše. Kad sam otišla 2 put na osam mjeseci, (u medjuvremenu sam komunicirala na engleskom svakodnevno) bila sam puno samouvjerenija. 😊
Mislim želim reci sve je stvar komunikacije. I jedno je govoriti neki jezik “trla baba LAN” a drugo je upotrebljavati profesionalno/poslovno. Tako da, slažem se.
takvo nesto sam ja dozivio 1998. kada sam prvi put radio kao prevodioc za OSCE. tada sam mislio da "znam" jezik. sada, ovoliko godina poslije ga jos uvijek ucim, iako mi ne fali nista da ga koristim umjesto maternjeg. isto tako sam mislio 2017. da mi je njemacki dovoljno dobar, ali onda kada sam vidio da u kafani najvise sutim, iako na poslu nije bilo tih problema, vidio sam da mi nesto fali... evo, sada, opet, dosta godina poslije naletis na bajerisch i sjebes se... cak i "vasi" :-D seljaci oko Linza ne znaju pravilan njemacki nego im je "ahct" = "ocht" ili jos gore "öcht", pa tako i sve druge rijeci. i, onda, kada skontas da mozes da razumiujes i dijalekte kazes sebi - "pa ja ovo sada znam hebote", ali onda vec sutradan naletis na balvan i pitas se sta je ovaj rekao...

jednom tako stojimo nas cetvorica. ja, jedan iz Saksonije i dva mladja Bavarca. treba da se dogovorimo kako da se odradi zadati posao. ja dam prijedlog, onda ova dvojica bavaraca raspravljaju nekih par minuta da bi ih saksonac prekinuo i rekao: "ajde sada to sve isto ponovite, ali na njemackom". :) :-)
Digla_da_kreci

#23909 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Digla_da_kreci »

SaraFina wrote: 28/03/2025 23:29 Španjolski, italijanski, francuski, ruski, latinski i mislim da ima negdje u petom okrugu i privatna gimnazija gdje ima S/B/H.
Ja razumijem fino španjolski. Učila sam ga. No daleko je to od nekog nivoa da ja sada parlam po Barci, Valenciji ili Madridu.
O tome sam ja govorila. Drugi jezici koji se uce u skoli uglavnom te pripreme sa gramatikom, pisanjem, citanjem, nekim osnovnim rijecima i sintagmama. To sam i ja savladala sa njemackim i vjerovatno bih i propricala da sam poslije zdimila u njemacku. :D Jer sve dalje da bi se progovorio jezik pored tog temelja koji se stekne u skoli se mora nastaviti uciti i aktivno prakticirati komunikacija. Inace pada u zaborav.
belfy wrote: 28/03/2025 23:18 veceras ipak slavim sto sam godinu stariji i pokusavam uzivati u istom. :)
Sretan rodjendan. :kiss:
SaraFina

#23910 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

belfy wrote: 28/03/2025 23:39

takvo nesto sam ja dozivio 1998. kada sam prvi put radio kao prevodioc za OSCE. tada sam mislio da "znam" jezik. sada, ovoliko godina poslije ga jos uvijek ucim, iako mi ne fali nista da ga koristim umjesto maternjeg. isto tako sam mislio 2017. da mi je njemacki dovoljno dobar, ali onda kada sam vidio da u kafani najvise sutim, iako na poslu nije bilo tih problema, vidio sam da mi nesto fali... evo, sada, opet, dosta godina poslije naletis na bajerisch i sjebes se... cak i "vasi" :-D seljaci oko Linza ne znaju pravilan njemacki nego im je "ahct" = "ocht" ili jos gore "öcht", pa tako i sve druge rijeci. i, onda, kada skontas da mozes da razumiujes i dijalekte kazes sebi - "pa ja ovo sada znam hebote", ali onda vec sutradan naletis na balvan i pitas se sta je ovaj rekao...

jednom tako stojimo nas cetvorica. ja, jedan iz Saksonije i dva mladja Bavarca. treba da se dogovorimo kako da se odradi zadati posao. ja dam prijedlog, onda ova dvojica bavaraca raspravljaju nekih par minuta da bi ih saksonac prekinuo i rekao: "ajde sada to sve isto ponovite, ali na njemackom". :) :-)
Moja najbolja frendica bila je udata za Bavaraca. Mislim živjeli su skupa. Lik je studirao u Beču. I kad smo završili, on se vrnuo natad i ona s njim. Tako da sam ja u Bavarskoj prije par godina bila skoro svaki mjesec. Znam o čemu govoriš. 😉

I od mene sve najbolje za rodjus.
belfy

#23911 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

melac wrote: 28/03/2025 23:37
melac wrote: 28/03/2025 23:04

Ti samo seres, ne valja ovo ne valja ono, de se malo potrudi, prosiri ili koriguj listu sa svojim prijedlozima, ovako ispadas papak.

Ovako trebas, prijestolonaslijednih Franz Ferdinand, mislim neki kurac.

A uostalom vecina se ne veze za Jugoslaviju, vec manjina.
HAjde se potrudio dopini i/ili izmjeni listu, da dodjemo do nekog rjesenja. Ovako samo seres.
ti stalno ponavljas da ja serem, a ti si postavio tu listu. ja sam te samo ispravio. ako ti to udara na ego - izvini. mene niko nije pitao za bilo kakvu listu. ali, evo, cisto da budemo na istoj ravni. ako do sada nisi skontao - lista ti je sranje. i ne mislim da dopunjavati tvoju listu, a hebi me ako i ti sam znas do kojeg rjesenja se treba doci.

ali, evo, posto mi je rodjendan pitat cu te, ali moras ljutnju staviti na stranu, jer ti ja nisam neprijatelj. do kakvog rjesenja zelis doci?
SaraFina

#23912 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

Digla_da_kreci wrote: 28/03/2025 23:43
SaraFina wrote: 28/03/2025 23:29 Španjolski, italijanski, francuski, ruski, latinski i mislim da ima negdje u petom okrugu i privatna gimnazija gdje ima S/B/H.
O tome sam ja govorila. Drugi jezici koji se uce u skoli uglavnom te pripreme sa gramatikom, pisanjem, citanjem, nekim osnovnim rijecima i sintagmama. To sam i ja savladala sa njemackim i vjerovatno bih i propricala da sam poslije zdimila u njemacku. :D Jer sve dalje da bi se progovorio jezik pored tog temelja koji se stekne u skoli se mora nastaviti uciti i aktivno prakticirati komunikacija. Inace pada u zaborav.
belfy wrote: 28/03/2025 23:18 veceras ipak slavim sto sam godinu stariji i pokusavam uzivati u istom. :)
Upravo tako. Plus toga svi u EU govore engleski. Mislim kad si na nekom odmoru ili proputovanju. Poslovnom putu. Nebitno. I onda ti se engleski bukvalno “nametne” za komunikaciju. Pa i kad bi mogla vježbati u Spaniji negdje, ne koristim to. Nego izaberem lakšu opciju. Tj komunikaciju na engleskom.
belfy

#23913 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Digla_da_kreci wrote: 28/03/2025 23:43
fala, fala... :kakoste:
belfy

#23914 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

SaraFina wrote: 28/03/2025 23:43
belfy wrote: 28/03/2025 23:39

Moja najbolja frendica bila je udata za Bavaraca. Mislim živjeli su skupa. Lik je studirao u Beču. I kad smo završili, on se vrnuo natad i ona s njim. Tako da sam ja u Bavarskoj prije par godina bila skoro svaki mjesec. Znam o čemu govoriš. 😉

I od mene sve najbolje za rodjus.
zahvaljujem :kakoste:
belfy

#23915 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Digla_da_kreci wrote: 28/03/2025 23:43 Sretan rodjendan. :kiss:
SaraFina wrote: 28/03/2025 23:43 I od mene sve najbolje za rodjus.
evo vam po komad torte: :-D

Image
SaraFina

#23916 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

:kiss:

Hvala.
Digla_da_kreci

#23917 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Digla_da_kreci »

Je li to Schwarzwälder Kirschtorte? :D Dobra, dobra. :-D
melac

#23918 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by melac »

belfy wrote: 28/03/2025 23:45
melac wrote: 28/03/2025 23:37

ti stalno ponavljas da ja serem, a ti si postavio tu listu. ja sam te samo ispravio. ako ti to udara na ego - izvini. mene niko nije pitao za bilo kakvu listu. ali, evo, cisto da budemo na istoj ravni. ako do sada nisi skontao - lista ti je sranje. i ne mislim da dopunjavati tvoju listu, a hebi me ako i ti sam znas do kojeg rjesenja se treba doci.

ali, evo, posto mi je rodjendan pitat cu te, ali moras ljutnju staviti na stranu, jer ti ja nisam neprijatelj. do kakvog rjesenja zelis doci?
Koju stranicu prije bila diskusija oko toga po cemu je Bosna poznata i sta navesti nekom strancu da zna da je to Bosna.
A ti pak na to samo imas negativne komentare. Ja te pitam da ti kazes kako treba, a ne da kazes kako ne treba. Po meni si ti jedan od onih sto zna sta nevalja, ali ne i kako treba.
stubrijez

#23919 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

melac wrote: 28/03/2025 20:36
Ozimician wrote: 27/03/2025 23:55 Po cemu je BiH poznata, lol, kakvo pitanje xD

Sta bi rekao po cemu je jedna Poljska poznata npr., Slovacka, Estonija, Bugarska...?
Walter Peric
Bitka na Sutjesci
Ivo Andric
Vladimir Nazor
Mehmed pasa
Stecci
Ante Pavelic
Energoinvest
Sipad
Hidrogradnja ( samo za labudana naseg, koji mi je na foe, nabijem ga kontraskog )
Stari Most
Buna
Sarajevo
Zoi 84

a mozda i najpoznatija po piramidama u Visokom.

Edin Dzeko
Salihamidzic
Ramzes 0
itd itd
Haj sto ti je lista nako bezveze, to je tvoje vidjenje, samo mi nije jasno otkud ti Vladimir Nazor.
melac

#23920 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by melac »

stubrijez wrote: 29/03/2025 20:59
Ozimician wrote: 27/03/2025 23:55 Po cemu je BiH poznata, lol, kakvo pitanje xD

Sta bi rekao po cemu je jedna Poljska poznata npr., Slovacka, Estonija, Bugarska...?
Walter Peric
Bitka na Sutjesci
Ivo Andric
Vladimir Nazor
Mehmed pasa
Stecci
Ante Pavelic
Energoinvest
Sipad
Hidrogradnja ( samo za labudana naseg, koji mi je na foe, nabijem ga kontraskog )
Stari Most
Buna
Sarajevo
Zoi 84

Edin Dzeko
Salihamidzic
Ramzes 0
itd itd
Haj sto ti je lista nako bezveze, to je tvoje vidjenje, samo mi nije jasno otkud ti Vladimir Nazor.
Sta je bezveze na listi?
Trebo je biti Vladimir Prelog.
error codes

#23921 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by error codes »

melac wrote: 29/03/2025 21:04

Walter Peric
Bitka na Sutjesci
Ivo Andric
Vladimir Nazor
Mehmed pasa
Stecci
Ante Pavelic
Energoinvest
Sipad
Stari Most
Buna
Sarajevo
Zoi 84

Edin Dzeko
Salihamidzic
Ramzes 0
itd itd
Sta je bezveze na listi?
Jebo te lista bez bureka i ćevapa 🫣🫣
melac

#23922 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by melac »

error codes wrote: 29/03/2025 21:11
melac wrote: 29/03/2025 21:04
Sta je bezveze na listi?
Jebo te lista bez bureka i ćevapa 🫣🫣
Ili kvrgusa :thumbup:
stubrijez

#23923 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Vidim da si sefio nesto... Lista onako, nemam neki komentar... jedino mogao si i Mladica stavit i on je Bosanac.
Medjugorje No1 definitivno, priznali mi to ili ne. Najbitniji razlog zbog kojeg hiljade stranaca smjerno dodje u BiH tokom godine....
Hendrix

#23924 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hendrix »

Stavio lik Sipad kao brend po kojem je Bosna poznata?Kakav jebeni Sipad o fakat ne mogu da vjerujem.

Ikea nam zavidi Reufe.
melac

#23925 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by melac »

Hendrix wrote: 29/03/2025 22:31 Stavio lik Sipad kao brend po kojem je Bosna poznata?Kakav jebeni Sipad o fakat ne mogu da vjerujem.

Ikea nam zavidi Reufe.
Moze li Zlatna Dzezva?

Koji je nas brend da ima ikakvu raspoznatljivost izvan granica BiH, hajde da kazem izvan granica Jugoslavije?

Nekad su bili Sipad i Energoinvest, mozda jos poneko ima u nekim drzavama da zna za njih, svakako sve manje.

No koje su to stvari kojima mozes pribliziti BiH nekom strancu?

Ja naveo neku listu, a nekoliko vas se nakacilo da kritikuju kako je lista glupa i ovakva ili onakva, ali sta je to sto prepoznatljivo nekom strancu?

Znamo da i nema nekog vrhunskog odgovora, ala Apple ili Coca Cola, ali u odredjenim krugovima bi se moglo naci. Pa tako ako odes u Baskiju, vjerovatno Meho Kodro bi bio neki prepoznatljiv pojam tim ljudima, barem nekom broju.
Post Reply