Da.
Neki dan je u vijestima na TV nakratko spomenuta nešto se u UN-u pričalo šta znam.
Imaju sad bitnijih stvari na umu

Jes preko PacifikaZoomZoomKiwi wrote: ↑25/03/2025 22:02Manje nego nas dvojicu Bata![]()
Ne znam u kojem je gradu Ruga, ali cca 11k km je od mene do Oklahome npr, a od mene do BiH je 18k km![]()
Pa normala, Zemlja je okrugla i ne vode svi putevi preko Europe srećom_BataZiv_0809 wrote: ↑25/03/2025 22:27Jes preko PacifikaZoomZoomKiwi wrote: ↑25/03/2025 22:02Manje nego nas dvojicu Bata![]()
Ne znam u kojem je gradu Ruga, ali cca 11k km je od mene do Oklahome npr, a od mene do BiH je 18k km![]()
![]()
Koji je centralni meridijan na zidnim kartama svijeta, tu kod vas?ZoomZoomKiwi wrote: ↑25/03/2025 22:28Pa normala, Zemlja je okrugla i ne vode svi putevi preko Europe srećom_BataZiv_0809 wrote: ↑25/03/2025 22:27Jes preko PacifikaZoomZoomKiwi wrote: ↑25/03/2025 22:02
Manje nego nas dvojicu Bata![]()
![]()
![]()
Upravo takoSeawolf wrote: ↑25/03/2025 23:16Koji je centralni meridijan na zidnim kartama svijeta, tu kod vas?ZoomZoomKiwi wrote: ↑25/03/2025 22:28Pa normala, Zemlja je okrugla i ne vode svi putevi preko Europe srećom![]()
Je li 180⁰?
Evropa u gornjem lijevom ćošku.
U europi karte bile eurocentricne? Ma dajZoomZoomKiwi wrote: ↑26/03/2025 01:02Upravo takoSeawolf wrote: ↑25/03/2025 23:16Koji je centralni meridijan na zidnim kartama svijeta, tu kod vas?ZoomZoomKiwi wrote: ↑25/03/2025 22:28
Pa normala, Zemlja je okrugla i ne vode svi putevi preko Europe srećom![]()
Je li 180⁰?
Evropa u gornjem lijevom ćošku.![]()
I tek sad primjetim koliko je sve na svijetu eurocentrično.
Doduše i jesu prvi mapirali i istraživali heheh.
I koliko su zapravo Rusija i USA blizu![]()
Inače, iznenadio bi se koliko mapa svijeta ili barem njihovih određenih varijanti na internetu i TVu u nekim infografikama i statistikama u potpunosti izostavi Novi Zeland. Pogotovo ako je u pitanju neka trivijalna varijanta ili animacija tipa uvodna špica za dnevnik i slično, ili neki ukrasi i ornamenti koji prikazuju mapu svijeta.
Ja to prije nisam primjećivao nikako, u posljednje vrijeme prije odlaska itekako jesam![]()
Vani tek vidis koliko smo mi mali i nebitni na nekom globalnom nivou. Jednp 90% ljudi koje sam upoznao veze nemaju sta je Bosna i gdje je uopste. Da nije bilo rata ovi malo stariji isto ne bi znali tako da bi procenat bio realno 99%.
konami666 wrote: ↑16/03/2025 19:36Koji posao je u pitanju?Truba wrote: ↑16/03/2025 19:32Ja znam 2 cure sestre vratile se u hercegovinu iz njujorkaizvrsni direktor wrote: ↑13/03/2025 18:29
top odgovor na ovaj reddit gore:
"Vecina ustaje u 5 ujutro i radi do 6-7 navece, iz odijela u pidzamu"
![]()
Ustajanje u 4 da bi se bilo na poslu u 7
Nemaju svi srece vani
Kao sto nemaju svi sreceu bih
Stanovi...veliki problem zapada
Pa nisam na NZ, nego u Au (pisali smo negdje u Januaru koliko se sjecam!?).ZoomZoomKiwi wrote: ↑26/03/2025 21:00 Kia ora! Ne znadoh da ima još Kiwija na forumu, top!
Za vikend ćemo vjerovatno do Napiera, pa ako si na tu stranu baci PP![]()
A da, sad se sjećam, izvini.haubica_i_to_teshka wrote: ↑27/03/2025 00:06Pa nisam na NZ, nego u Au (pisali smo negdje u Januaru koliko se sjecam!?).ZoomZoomKiwi wrote: ↑26/03/2025 21:00 Kia ora! Ne znadoh da ima još Kiwija na forumu, top!
Za vikend ćemo vjerovatno do Napiera, pa ako si na tu stranu baci PP![]()
![]()
Ti si ono u Hamiltonu?
Dolazim cesto u Auckland ( poslovno/ privatno). Tu sam ovaj vikend, onda letim za Cook Islands, u Auclklandu sam opet u Cetvrtak.
malo mi je zahmetli od Aucklanda do Napiera, mislio sam da si kuci pa smo blizu![]()
Ako ti odgovara Cetv ili Peta sljedece hefte?
znas sta je odgovor na pitanje odakle si :"odakle mi je zena"![]()
p.s. je l' se to jos nisi navikao na vremensku razliku pa pises u ta doba![]()
https://www.reddit.com/r/MapsWithoutNZ/ZoomZoomKiwi wrote: ↑26/03/2025 01:02Upravo takoSeawolf wrote: ↑25/03/2025 23:16Koji je centralni meridijan na zidnim kartama svijeta, tu kod vas?ZoomZoomKiwi wrote: ↑25/03/2025 22:28
Pa normala, Zemlja je okrugla i ne vode svi putevi preko Europe srećom![]()
Je li 180⁰?
Evropa u gornjem lijevom ćošku.![]()
Inače, iznenadio bi se koliko mapa svijeta ili barem njihovih određenih varijanti na internetu i TVu u nekim infografikama i statistikama u potpunosti izostavi Novi Zeland. Pogotovo ako je u pitanju neka trivijalna varijanta ili animacija tipa uvodna špica za dnevnik i slično, ili neki ukrasi i ornamenti koji prikazuju mapu svijeta.
Ja to prije nisam primjećivao nikako, u posljednje vrijeme prije odlaska itekako jesam![]()
Lol
Eh eto ima čak i grupa na Redditu posvećena tomul33t wrote: ↑27/03/2025 21:32https://www.reddit.com/r/MapsWithoutNZ/ZoomZoomKiwi wrote: ↑26/03/2025 01:02Upravo tako![]()
Pozz
![]()
ovo pisem samo tebi i samo zbog tebe. jedan obrazovan Afrikanac (na istom nivou koliko i ti) ce ti nacrtati i Afriku i Europu sa svim drzavama. ja sumanjam da bi ti to mogao, jer te za Afriku i africki kontinent zaboli klinac i imas pojma o njemu koliko i Amerikanac o Europi. no, taj isti Afrikanac ce pokazati bolje znanje o Americi nego ti.sehohari wrote: ↑27/03/2025 21:38Lol
Po tome što nam je Hrvatska "ukrala" more, to je hit među mlađim generacijama![]()
A ovako, pa ne znam, "bijeli" muslimani, kada pričaš sa starijim generacijama znaju za Sarajevo 84...
Većina ljudi sa kojima sam pričao su znali za Bosnu, makar ovdje u z. evropi, Njemačka, FR, Benelux, Austrija svakako
Iskreno rečeno, ja kada pričam sa ljudima iz evrope a da ne znaju za Bosnu, ja smatram te osobe nisko-obrazovanim i glupim, a ne Bosnu previše nebitnom... i obično se to ispostavi tačno...
Ali, to je onda već diskusija o poznatom osjećaju inferiornosti...
oh, na mapi nas ima. posvuda smo. ti si samo jos jedna dodatna tackica...ZoomZoomKiwi wrote: ↑27/03/2025 22:19Eh eto ima čak i grupa na Redditu posvećena tomul33t wrote: ↑27/03/2025 21:32https://www.reddit.com/r/MapsWithoutNZ/ZoomZoomKiwi wrote: ↑26/03/2025 01:02
Upravo tako![]()
Pozz
![]()
![]()
Gdje odoh, ni na mapi nas nema, al’ bukvalno![]()
Ne razumijem, fino sam rekao da se to obazire na ljude u evropi.belfy wrote: ↑27/03/2025 22:57ovo pisem samo tebi i samo zbog tebe. jedan obrazovan Afrikanac (na istom nivou koliko i ti) ce ti nacrtati i Afriku i Europu sa svim drzavama. ja sumanjam da bi ti to mogao, jer te za Afriku i africki kontinent zaboli klinac i imas pojma o njemu koliko i Amerikanac o Europi. no, taj isti Afrikanac ce pokazati bolje znanje o Americi nego ti.sehohari wrote: ↑27/03/2025 21:38Lol
Po tome što nam je Hrvatska "ukrala" more, to je hit među mlađim generacijama![]()
A ovako, pa ne znam, "bijeli" muslimani, kada pričaš sa starijim generacijama znaju za Sarajevo 84...
Većina ljudi sa kojima sam pričao su znali za Bosnu, makar ovdje u z. evropi, Njemačka, FR, Benelux, Austrija svakako
Iskreno rečeno, ja kada pričam sa ljudima iz evrope a da ne znaju za Bosnu, ja smatram te osobe nisko-obrazovanim i glupim, a ne Bosnu previše nebitnom... i obično se to ispostavi tačno...
Ali, to je onda već diskusija o poznatom osjećaju inferiornosti...
ne znam ni koji ti klinac ovakva pisanija treba. ti si zdravstveni sektor. pomozi ljudima kojima treba pomoci. nemoj ni pokusavati pomagati u geografiji... (osim ako ne govoris o implementaciji iste u Africi)