DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ja71
#1751 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
imam utisak da ovdje mnogi mijesaju aktivnu i pasivnu regeneraciju.
Pa da napisem par rijeci. Slobodno me korigujte ako prepoznate da je nesto pogresno.
aktivna regeneracija:
kada se DPF napuni sa cadji (sto mu je funkcija) onda senzor to prepozna pa elektronika pokrene aktivnu regeneraciju.
tada motor krene u cetvrtom (t.j. zadnjem taktu) ubacivati gorivo koje ne sagorijeva u motoru nego u DPF-u.
To podize temperaturu DPF-a i cadj sagori. Kada senzor prepozna da je dovoljno cadji sagorilo onda je aktivna regeneracija zavrsena i motor vise ne ubacuje gorivo u zadnji takt.
Za ovo nisu potrebni neki obrtaji. Cak i kada motor radi u leru ona se i dalje sprovodi. Jedino sto tada traje duze.
Kod novijih motora tesko ce te primijetiti da se odvija aktivna regeneracija.
Kod starijih motora, motor podigne obrtaje u leru i drugacije zvuci.
pasivna regeneracija:
Kada se motor vozi pod opterecenjem (sa vise gasa t.j. u vecim obrtajima) onda to automatski podize temperaturu izduvnih gasova i cadj u DPF-u moze djelimicno sagoriti. To se desava samo od sebe.
Ovo dovodi do toga da je rjedje potrebo pokrenuti aktivnu regeneraciju i zato se kod auta koja voze duge relacije po autoputu rjedje pali aktivna regeneracija.
Mislim da ovdje vecina grijesi: Ako prepoznaju da se odvija aktivna regeneracija onda krenu nabijati visoke obrtaje.
Elektronika onda zaustavi aktivnu regeneraciju (valjda jer smatra da ce pasivna regeneracija odraditi posao).
To u konacnici produzava trajanje aktivne regeneacije.
Po mom iskustvu se aktivna regeneacija najbrze zavrsi kada vozite sa tempomatom u sto vecoj brzini.
Problem:
Ako se samo vozikate kratkim relacija onda se aktivna regeneracija cesto aktivira ali se ne moze privesti kraju.
Noviji motori to prepoznaju i daju "predupozorenje": upali se neka lampica sa znakom DPF-a.
Tada je potrebno kola provozati na duzim relacijama (najbolje sa tempomatom u 6. brzini ali moze i u nizim brzninama samo duze traje).
Znaci da ne morate puno glavu razbijati u veze regeneracije dok vam se ne upali ta lampica.
Ako ignorisete to "predupozorenje" onda ce kad tad DPF biti toliko zacepljen pa ce motor poslati u safe modus.
Tada se upali ona zloglasna crvena lampica sa znakom motora koja moze imati i 100 drugih znacenja.
Stariji motori nazalost nemaju ono "predupozorenje" pa zato cesce zavrsavaju u safe modusu.
Pa da napisem par rijeci. Slobodno me korigujte ako prepoznate da je nesto pogresno.
aktivna regeneracija:
kada se DPF napuni sa cadji (sto mu je funkcija) onda senzor to prepozna pa elektronika pokrene aktivnu regeneraciju.
tada motor krene u cetvrtom (t.j. zadnjem taktu) ubacivati gorivo koje ne sagorijeva u motoru nego u DPF-u.
To podize temperaturu DPF-a i cadj sagori. Kada senzor prepozna da je dovoljno cadji sagorilo onda je aktivna regeneracija zavrsena i motor vise ne ubacuje gorivo u zadnji takt.
Za ovo nisu potrebni neki obrtaji. Cak i kada motor radi u leru ona se i dalje sprovodi. Jedino sto tada traje duze.
pasivna regeneracija:
Kada se motor vozi pod opterecenjem (sa vise gasa t.j. u vecim obrtajima) onda to automatski podize temperaturu izduvnih gasova i cadj u DPF-u moze djelimicno sagoriti. To se desava samo od sebe.
Ovo dovodi do toga da je rjedje potrebo pokrenuti aktivnu regeneraciju i zato se kod auta koja voze duge relacije po autoputu rjedje pali aktivna regeneracija.
Mislim da ovdje vecina grijesi: Ako prepoznaju da se odvija aktivna regeneracija onda krenu nabijati visoke obrtaje.
Elektronika onda zaustavi aktivnu regeneraciju (valjda jer smatra da ce pasivna regeneracija odraditi posao).
Po mom iskustvu se aktivna regeneacija najbrze zavrsi kada vozite sa tempomatom u sto vecoj brzini.
Problem:
Ako se samo vozikate kratkim relacija onda se aktivna regeneracija cesto aktivira ali se ne moze privesti kraju.
Noviji motori to prepoznaju i daju "predupozorenje": upali se neka lampica sa znakom DPF-a.
Tada je potrebno kola provozati na duzim relacijama (najbolje sa tempomatom u 6. brzini ali moze i u nizim brzninama samo duze traje).
Znaci da ne morate puno glavu razbijati u veze regeneracije dok vam se ne upali ta lampica.
Ako ignorisete to "predupozorenje" onda ce kad tad DPF biti toliko zacepljen pa ce motor poslati u safe modus.
Tada se upali ona zloglasna crvena lampica sa znakom motora koja moze imati i 100 drugih znacenja.
Stariji motori nazalost nemaju ono "predupozorenje" pa zato cesce zavrsavaju u safe modusu.
- escobar__
#1752 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
U principu nikakva nauka - povremeno odvozit na autocesti i, ako već pokrene aktivnu regeneraciju onda ga pustit da je i završi (a ta se obično prepozna po radu motora, obrtajima i sl.), svako ko vozi duže od godinu dana lahko može prepoznat bilo kakvu promjenu u radu motora.
- ElRe
#1753 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Megane 1.6 dCi, Tucson 1.6d nemaju nikakvu indikaciju, niti se povećaju obrtaji u leru.
308 HDI i A3 TDI dignu obrtaje.
308 HDI i A3 TDI dignu obrtaje.
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#1754 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
koja godina 308 HDI? Kod mene je 1.5 2019 godište i radi regeneraciju bez dizanja obrtaja. Stojim u mjestu obrtaji ono 800-900 kako već, a iz auspuha ujeda za oči
-
NediM17
#1755 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Nikad ja to skont'o nisam na 308 2.0 Bluehdi, 2016.
Niti na Land cruiseru 2.8 2015, niti na x-trailu 1.7 2020.
Niti na Land cruiseru 2.8 2015, niti na x-trailu 1.7 2020.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
- ElRe
#1757 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#1758 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Spoiler
Show
ja71 wrote: ↑17/01/2025 10:08 imam utisak da ovdje mnogi mijesaju aktivnu i pasivnu regeneraciju.
aktivna regeneracija:
pasivna regeneracija:
Problem:
-
illbill
#1759 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
[[/img]
Sta moze biti ovo..i generlno cuje mi se auto kad ga ugasim, ventilator ili ste vec
..Golf 7 je u pitanju
Sta moze biti ovo..i generlno cuje mi se auto kad ga ugasim, ventilator ili ste vec
- ElRe
#1760 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Grijači.
A kada grijači nisu ispravni nema ni ispravne regeneracije DPFa.
Kada ventilator ostane da radi, najčešće znači da se prekinula regeneracija DPFa.
A kada grijači nisu ispravni nema ni ispravne regeneracije DPFa.
Kada ventilator ostane da radi, najčešće znači da se prekinula regeneracija DPFa.
-
EKSER1337
#1761 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Pozdrav,
danas mi majstor reče da mi DPF nije ugašen kako treba, fizički je odstranjen ali softverski ga auto i dalje vidi (Zacepljenost 300%), gdje i koliko košta to gašenje otprilike?
Mercedes B200 CDI (W245).
danas mi majstor reče da mi DPF nije ugašen kako treba, fizički je odstranjen ali softverski ga auto i dalje vidi (Zacepljenost 300%), gdje i koliko košta to gašenje otprilike?
Mercedes B200 CDI (W245).
-
lavic
#1762 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Mislim da servis “ Maca” u Vogosci ti to moze rjesit.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#1763 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
provjeri ti to sve, jer ga probuše na 5-6 mjesta i ostave tako, pa se onda to prospe unutar kućišta i začepi opet
-
labud_
#1764 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Pozdrav,
Je li imao neko slicno iskustvo. Golf 7. Dpf je cist ko suza. Na racunaru kaze zacepljenost 2 grama. Cistio ga bijela pjema izlazi. Ali stalno radi regeneraciju. Svakih mozda 40 kilometara. Cak je pali i da nije do kraja zagrijan motor. Prikazuje gresku nox adsorber efficiency bank 1, below treshold.
Je li imao neko slicno iskustvo. Golf 7. Dpf je cist ko suza. Na racunaru kaze zacepljenost 2 grama. Cistio ga bijela pjema izlazi. Ali stalno radi regeneraciju. Svakih mozda 40 kilometara. Cak je pali i da nije do kraja zagrijan motor. Prikazuje gresku nox adsorber efficiency bank 1, below treshold.
-
preludezalude
#1765 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Jesi li siguran da tu uopste ima dpf? Da nisi nedavno kupio auto?labud_ wrote: ↑23/03/2025 11:33 Pozdrav,
- ZoomZoomKiwi
#1766 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Zvuči mi prije kao problem sa SCR nego sa DPF.
- kravamuzara
#1767 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Ma senzori, nox, izduvni pritisak, razlika pritiska, temperatura puta 3,…, govna.
- xPaco1337
#1768 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Šta mislite o ovome kakvo je stanje ? Imam trenutno problem, ne znam da li ima veze sa DPFom ili ne, ali u leru mi auto cim upalim radi uvijek na 1000 obrtaja. 2.0TDI Audi A4 u pitanju

- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#1769 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Pretpostavljam da je netko "skidao" dpf i nije do kraja zavrsiolabud_ wrote: ↑23/03/2025 11:33 Pozdrav,
Jesi li fizicki provjerio stanje uredjaja
Imas onaj senzor iza dpfa sto izgori cesto
-
artur morgan
#1770 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Vozi 15-20 min ( magistralom ili nekom drugom cestom konstantnom brzinom od 60 do 80 kmh ) pa vidi da li je uspio uraditi regeneraciju dpf-a i da li je spustio obrtaje. Ako ne moze uraditi regeneraciju za to vrijeme, nemoj ga vise tako vozit vec trebas otici na servis da se uradi dijagnostika i vidi stanje dpf-a. Poviseni obrtaji kod tog Audija su povezani sa regeneracijom dpf-a ( za razliku od nekih drugih vozila VW grupacije gdje to ne mora uvijek biti slucaj ).
- xPaco1337
#1771 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
To sa obrtajima mi se pojavilo od kad sam zamjenio one termostate, prije (kad smo pisali onda) dok mi je zakucana temp bila na 70c nisam imao taj problem. Kad sam zamjenio termostate i bili obrtaji na 1k mislio sam da je regeneracija sad kako dostize radnu dok nisam skontao da je pa skoro stalno tako.artur morgan wrote: ↑24/03/2025 20:28Vozi 15-20 min ( magistralom ili nekom drugom cestom konstantnom brzinom od 60 do 80 kmh ) pa vidi da li je uspio uraditi regeneraciju dpf-a i da li je spustio obrtaje. Ako ne moze uraditi regeneraciju za to vrijeme, nemoj ga vise tako vozit vec trebas otici na servis da se uradi dijagnostika i vidi stanje dpf-a. Poviseni obrtaji kod tog Audija su povezani sa regeneracijom dpf-a ( za razliku od nekih drugih vozila VW grupacije gdje to ne mora uvijek biti slucaj ).
Nisam još u vožnji pratio ovaj DPF da pratim jel se šta dešava, ispratit ću pa cu vidjet. Generalno od kad mi se ovo dešava sam vozio u višim obrtajima stalno do FIS-a npr 3-4 brzina na 2.5k, ali ko zna onaj put zna i da se tamo sporije nekad vozi nego po gradu pa nije baš idealan test.
- ElRe
#1772 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
19g j solidno zapušenje DPFa.
- kravamuzara
- kabal1337
#1774 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
preko 80g. obicno ne dozvoljava sam regeneraciju, moras je prisilno pokrenuti
- xPaco1337
#1775 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Danas mi je odradio regeneraciju, naravno pepeo je ostao na 82g ali je čađ očistila. Vidjet cu da ne srljam sa čupanjem istog odma da probam odvuci na hemijsko ciscenje pa da vidim kako ce ici.